Autor |
Wiadomość |
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-11, 17:48
|
0
|
|
|
|
LV2 WBX i WB to sÂą praktycznie inne guny, wiĂŞc kaÂżdy jest lepszy w czym innym {tak jak Saty HVLP i RP}
Co do zasychania materiaÂłu to nie zauwaÂżyÂłem tego.
MĂłwiĂŞ oczywiÂście o konwencji bo na niej na razie tylko robiĂŞ -wodĂŞ poprĂłbujĂŞ latem wiĂŞc dopiero wtedy bĂŞdĂŞ mĂłgÂł faktycznie porĂłwnaĂŚ.
JeÂśli chodzi o porĂłwnanie WBX i RP w klarze, to WBX jest zdecydowanie wolniejszy i robi ciut wiĂŞkszÂą ÂłuskĂŞ. PowÂłoka, jeÂśli ktoÂś lubi wylane ja jajo -lustro- na pewno jest Âładniejsza po RP, ale z kolei w warunkach garaÂżowych RP robi duÂżo wiĂŞkszy zakurz. {Tzn. w ogĂłle wszĂŞdzie robi wiĂŞkszy, ale poza komorÂą bardziej to widaĂŚ.}
Dlatego teÂż jeÂśli malujesz garaÂżowo i na dodatek nie hektary a elementy motorĂłw, to nie potrzebujesz guna szybkiego i mocniej kurzÂącego, a bardziej precyzyjnego, delikatniejszego i mniej kurzÂącego. Dlatego teÂż do tego co robisz i gdzie robisz ja wybraÂłbym IwatĂŞ a nie SatĂŞ.
Ale TwĂłj wybĂłr...
Co do skrĂŞcenia guna mocniej niÂż zaleca fabryka to kaÂżdego moÂżesz skrĂŞciĂŚ i malowaĂŚ, ale chyba Âżadnego innego na Âświecie nie skrĂŞcisz tak jak Iwaty aby jeszcze daÂła radĂŞ malowaĂŚ {pod tym wzglĂŞdem to dziwne pistolety }
RP-ka te¿ skrêcisz i te¿ nim pomalujesz. Ja go skrêcam nawet do klaru i jest ok. Ale po co Ci coœ szybkiego co masz dusiÌ na si³ê aby malowaÌ ma³e fikuœne elemenciki motorów? Sam Sobie chcesz chyba uprzykrzyÌ ¿ycie....
No ale kaÂżdy lubi co innego....
Ja juÂż swoje powiedziaÂłem co sÂądzĂŞ i jak co widzĂŞ a decyzja naleÂży do Ciebie.
I jeÂśli przed zakupem nie poprĂłbujesz i jednego i drugiego to co byÂś nie kupiÂł to bĂŞdziesz siĂŞ zawsze zastanawiaÂł czy ten drugi nie byÂłby przypadkiem lepszy
Pozdro i udanego zakupu |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-11, 22:03
|
0
|
|
|
|
Wybiorê miêdzy Iwata WBX 1,4 a Sata 4000 RP 1,3. Jeszcze raz pojadê obejrzeÌ Iwatê i Satê i wezmê to co lepiej le¿y w d³oni i porêczniejsze jest. No i zadzwoniê do jakiegoœ technika Saty na ma³¹ konsultacjê.
Bo Ty masz 1.4 do konwencji i klaru i taka dysza Ci odpowiada? Ciekawe jak radzi sobie z wodÂą 1.4. MĂłwisz, Âże nie ma sensu mniejsza?
Aha jeszcze mam ma³e pytanie, mo¿e ktoœ poleciÌ mi jak¹ kupiÌ polerkê elektryczn¹, ale mniejsz¹, nie du¿¹. Jak¹œ do 200-300z³. Chodzi mi, abym móg³ trzymaÌ j¹ jedn¹ rêk¹, a drug¹ plastiki trzymaÌ.
No i czasami spolerowaĂŚ jakieÂś elementy samochodu.
P.s.
Co do Projektera i tego, ¿e jak¹œ tam maleùk¹ pomy³kê zaliczy³ z tymi dyszami, to i tak siê mu dziwie, ¿e ma czas na tyle odpowiedzi. No i oczywiœcie chcia³em wszystkim podziêkowaÌ za zainteresowanie. Za cierpliwoœÌ:) np Projekterowi bo gnêbi³em go na PW. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-11, 22:32
|
0
|
|
|
|
izotopek napisał/a: | WybiorĂŞ miĂŞdzy Iwata WBX 1,4 a Sata 4000 RP 1,3 | No i temat wrĂłciÂł do poczÂątku. Z resztÂą jak dziesiÂątki takich samych.
{A jak siĂŞ zaprzesz na 4000 1,3 RP to mogĂŞ Ci taniej sprzedaĂŚ mojÂą prawie nie ÂśmiganÂą i w Digitalu}
Co do Iwaty WBX-a mam 1,4 i uwa¿am ¿e nie ma sensu braÌ mniejszej bo ta nie ma ¿adnego problemu z rozbiciem wiêkszej iloœci materia³u w porównaniu do 1,3. Poza tym zobacz w danych fabrycznych jak¹ iloœci¹ przep³ywu ró¿ni siê 1,3 od 1,4: 5ml/min
I chyba wszystko jasne
JeÂśli chodzi o pomyÂłkĂŞ Projektera to nie ma co siĂŞ dziwiĂŚ gdyÂż jego ulubiona marka o ktĂłrej wie praktycznie wszystko to Sata a nie Iwata.
To raz. A dwa, to ¿e ³atwo siê pomyliÌ bo s¹ ró¿ne Iwaty o ró¿nych preatomizacjach.
M. inn.: WBX i WB majÂą po trzy naciĂŞcia, LPH 400 ma 4 naciĂŞcia bodajÂże, LPH 300 chyba wÂłaÂśnie ma 8 naciĂŞĂŚ... I grom wie jakie jeszcze modele jakie rodzaje majÂą.
Tym bardziej, Âże niektĂłre modele wystĂŞpujÂą tylko w Europie, a nie np. w USA czy UK, i na odwrĂłt: te co sÂą w np. USA czy UK nie wystĂŞpujÂą u nas.
WiĂŞc ciĂŞÂżko jest siĂŞ poÂłapaĂŚ w modelach i rodzajach.
{a jakby co to z S... 4000 RP 1,3 Digi moÂżesz waliĂŚ na PW}
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-11, 22:52
|
0
|
|
|
|
No ja teÂż mĂłwiĂŞ, Âże nie ma co siĂŞ dziwiĂŚ.:)
Nie wrĂłciliÂśmy do poczÂątku. Nie wybiorĂŞ pistoletu za 1600zÂł tak sobie. Minie pewnie jeszcze z 2 tygodnie zanim ostatecznie przekonam siĂŞ co kupiĂŚ. Popytam jeszcze znajomych lakiernikĂłw czego uÂżywajÂą i moÂże coÂś dajÂą mi poprĂłbowaĂŚ. To nie jest 160zÂł:)
Ten temat przyda siĂŞ na pewno wielu osobÂą, zawarte jest w nim wiĂŞcej informacji o Iwacie niÂż pewnie w wiĂŞkszoÂści tematĂłw na forum. CzytaÂłem wszystkie.
ÂŁysy a co z polereczkÂą? Masz jakiÂś typ dla mnie?
NapisaÂłem na pw |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-13, 23:09
|
0
|
|
|
|
Hms, malujĂŞ teraz z kumplem owiewki i ogĂłlnie zauwaÂżyÂłem, Âże malowanie pistoletem o miotle 35 cm chyba nie ma Âżadnej przyszÂłoÂści.
I tak siĂŞ zastanawiam, czy nie kupiĂŚ czegoÂś maÂłego, co ma miotÂłe do 20 cm max. Nawet z 15cm.
Mini jeta mo¿e jak doradza³ mi Projekter. Iwat¹ Wbx dam radê powpylaÌ siê wszêdzie gdzie bêdê chcia³? Dam radê z ma³ymi elementami i zag³êbieniami? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-13, 23:22
|
0
|
|
|
|
izotopek napisał/a: | Hms, malujĂŞ teraz z kumplem owiewki i ogĂłlnie zauwaÂżyÂłem, Âże malowanie pistoletem o miotle 35 cm chyba nie ma Âżadnej przyszÂłoÂści.
I tak siĂŞ zastanawiam, czy nie kupiĂŚ czegoÂś maÂłego, co ma miotÂłe do 20 cm max. Nawet z 15cm. | No to ciekaw jestem co bĂŞdziesz mĂłwiÂł jak takim 15cm g....nem przyjdzie Ci siĂŞ kiedyÂś pomalowaĂŚ np. kilka normalnych samochodowych elementĂłw. Albo choĂŚby porzÂądnÂą pokrywĂŞ silnika {da siĂŞ, da siĂŞ, tylko po co} izotopek napisał/a: | IwatÂą Wbx dam radĂŞ powpylaĂŚ siĂŞ wszĂŞdzie gdzie bĂŞdĂŞ chciaÂł? Dam radĂŞ z maÂłymi elementami i zag³êbieniami? | Hmmm.... Ciekawe do czego sÂłu¿¹ w niej te 3 pokrĂŞtÂła ?????????????
MuszĂŞ poczytaĂŚ, albo moÂże potestowaĂŚ
{a z tego co pamiêtam to i wiêkszoœÌ gunów te¿ posiada takie pokrête³ka i s¹ te¿ takie co maj¹ ich 3 sztuki }
Pozdro
{Oj dobry jesteÂś, dobry........... } |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-14, 01:36
|
0
|
|
|
|
Ta tylko, Âże moim dupnym expertem nie szÂło wyregulowaĂŚ tak materiaÂłu, aby dobrze to poÂłoÂżyĂŚ. ÂŻeby wÂąskim strumieniem leciaÂło maÂło materiaÂłu.
Mowa o bazie w tym wypadku.
A pistoletem z zestawu z tesco to pomalowaÂł kumpel. Bo lepiej kÂładÂł baze niÂż to moje gĂłwno za 250zÂł.
Tak pytam o to bo nie chcĂŞ obudziĂŚ siĂŞ z rĂŞkÂą w nocniku. Regulacja rzecz wzglĂŞdna... |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-14, 06:49
|
0
|
|
|
|
izotopek napisał/a: | Regulacja rzecz wzglĂŞdna... | ÂŻadna wzglĂŞdna. Po to sÂą te regulacje {zazwyczaj 3}.
Tyle, ¿e w dobrym gunie jednym pokrêt³em ustawiasz ciœnienie jakie chcesz, drugim dawkê jak¹ chcesz a trzecim szerokoœÌ strumienia jak¹ potrzebujesz, a w gównianym to krêcisz nimi nie po to aby dopasowaÌ go sobie do danej potrzeby tylko po to aby w miarê w miarê jak najrówniej rozk³ada³ farbê
To tak jakbyœ porównywa³ precyzjê i kulturê pracy UAZA i MAYBACHA. Obydwa je¿d¿¹, ale chyba jednak poza wygl¹dem czymœ jeszcze siê ró¿ni¹
Pozdro i kombinuj dalej |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-15, 00:29
|
0
|
|
|
|
Kombinuje kombinuje:D
JadĂŞ niedÂługo do znajomego trochĂŞ popsikaĂŚ sata 3000 rp(akurat taki ma), zobaczĂŞ jak to wyglÂąda i jak to pĂłjdzie z owiewkami:)
CoÂś kupiĂŞ na pewno, ale kiedy:D to sam nie wiem.
Masz racjê, ¿ê gównianym pistoletem to siê cudów nie zrobi. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-15, 11:04
|
0
|
|
|

|
Ja bym siĂŞ zas6tanowiÂł na wyborem. Po co CI taki wielki gniot jak sata czy w400 do lakierowania owiewek? Kup jakiegoÂś mini do bazy i normalnego do klaru i bĂŞdziesz miaÂł po problemie. Mini to koszt 1000zÂł(zaleÂży jakiej firmy kupisz ) i do klaru wystarczy Ci air gunsa za 500 i to wszystko. A jak przyjdzie Ci polakierowaĂŚ kiedyÂś jakieÂś elementy samochodu do tym sprzĂŞtem teÂż dasz radĂŞ. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-15, 16:48
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisał/a: | air gunsa za 500 |
Mart-Dent napisał/a: | Mini to koszt 1000zÂł | To razem 1500zÂł.
A dok³ada do tego 150z³ i ma jeden porz¹dny markowy gun, którym pomaluje i ma³e elementy i normalne, które to tym mini to mo¿e sobie póŸniej ewentualnie skoczyÌ na bambus.
Mart-Dent napisał/a: | Po co CI taki wielki gniot jak sata czy w400 | OdnoÂśnie tego cytatu, to co do Saty komentowaÂł nie bĂŞdĂŞ, ale jeÂśli chodzi o W400 to powiem w wielkim skrĂłcie i doœÌ delikatnie, Âże: PIEPSZYSZ DEBILIZMY kolego, bo do tej pory nie trzymaÂłem w rĂŞku bardziej przyjemnego i porĂŞczniejszego pistoletu niÂż Iwata W400. A lakierowaÂłem chyba wszystkimi dostĂŞpnymi i popularnymi u nas gunami: Sata 4000, Sata 3000, Sata 2000, DeVilbiss GTI, Walcomy, ..... {mĂłwimy tylko o tych z wyÂższej pó³ki}, no i IwatÂą W400 ktĂłra to jest zdecydowanie najprzyjemniejsza i najporĂŞczniejsza ze wszystkich pistoletĂłw ktĂłrymi lakierowaÂłem i ktĂłre miaÂłem w rĂŞku.
TakÂże pod tym wzglĂŞdem Iwata jest nie zagroÂżona {jeÂśli jest coÂś, co jÂą przebija to moÂże Super Nova bo jej nie miaÂłem - ale to teÂż Iwata}
Pozdro |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-15, 21:33
|
0
|
|
|

|
DEBILIZMY TO TY PIEPSZYSZ kolego.
Po pierwsze to chÂłopak chce lakierowaĂŚ motory, a nie samochody.
Po drugie W400 przy mini np: LPH80 to wielki i ciê¿ki gniot w którym wiêkszoœÌ materia³u pójdzie w powietrze.
Po trzecie lepiej jest mieĂŚ 2 guny jak jeden.
Po czwarte doradzasz komuÂś tak jak tobie doradzono i kupiÂłeÂś sate, a teraz ÂżaÂłujesz.
Po pi¹te nie tylko Ty posiadasz W400 i nie tylko Ty lakierowa³eœ ró¿nymi pistoletami wiêc nie masz siê czym chwaliÌ. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-15, 22:25
|
0
|
|
|
|
Maluje motory, ale nie powiedziane ¿e nie bêdzie malowa³ czegoœ wiêkszego i co ma póŸniej kupowaÌ kolejny pistol???
Odradzasz mu kupno W400 opisujÂąc go jaki "wielki gniot" a tym samym doradzasz kupno nazwijmy to "legalnej podrĂłby tego guna" czyli Air Gunsy wiĂŞc pierniczysz jak potÂłuczony, bo nie wciÂśniesz tu gÂłupoty Âże ta Air Gunsa jest porĂŞczniejsza niÂż W400.
Kolega Izotopek maluje i bĂŞdzie dÂługo malowaÂł konwecjÂą a tym bardziej jak sam podkreÂślasz motory -czyli nie za duÂże elementy- wiĂŞc po jaki .... mu 2 guny? Po co? Na co?
Odradzasz mu kupno jednego porz¹dnego guna na rzecz 2 gorszych ale ogólnie w tych samych pieni¹dzach, wiêc tak¹ porad¹ mo¿na podetrzeÌ sobie 4 litery. Tym bardziej, ¿e gunami nad którymi siê zastanawia praktycznie pomaluje zawsze, wszêdzie i wszystko, a tym mini jak trafi mu siê auto bêdzie siê sra³ godzinami... {a wczeœniej czy póŸniej siê trafi}.
I ostatnia sprawa to moja prywata: tak kupiÂłem S.... i nie do koĂąca mi pasuje. A dokÂładnie nie do koĂąca mi pasuje w warunkach ktĂłre na razie jeszcze mam, a jako Âże prawdopodobnie, czy teÂż byĂŚ moÂże mogĂŞ mieĂŚ lepsze niÂż kolega Izotopek wiĂŞc podpowiadam to co sam widzĂŞ. A odnoÂśnie chwalenia, to tak siĂŞ nie naburmuszaj kolego, bo to Âże mam dobre porĂłwnanie jest podstawÂą do tego aby polemizowaĂŚ z gÂłupotÂą typu "wielkiego gniota jakim ma byĂŚ W400".
WeÂź do rĂŞki kilka gunĂłw a bez malowania bĂŞdziesz wiedziaÂł jaka to bzdura. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-15, 22:54
|
0
|
|
|
|
Prawda jest taka, Âże Mart-Dent ma racjĂŞ. Klar to wyleje tym moim expertem chociaÂżby. Lub air gunsÂą za marne 500zÂł. Z kolei do owiewek i tym podobnych to Sata mini jet lub jakaÂś Iwatka maÂła by siĂŞ przydaÂła. I tak wyjdzie mnie taniej niÂż jeden WBX.
Druga sprawa, ¿e oszczêdnoœÌ materia³u i zakurz jest praktycznie minimalny, a przy pistoletach typu sata 400 czy WBX, oszczêdnoœÌ bêdzie niezbyt du¿a w porównaniu do Saty mini.
W owiewkach chodzi o lakierowanie np krawĂŞdzi...o szerokoÂści 1cm, 5mm. I czasem wiĂŞkszej pÂłaszczyzny.
Mart-Dent a Ty czegoÂś uÂżywasz z mini gunĂłw?
ZobaczĂŞ jak bĂŞdzie z kasÂą, ale moÂże wezmĂŞ WBX i satĂŞ mini. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-15, 23:12
|
0
|
|
|

|
Widzisz moÂże siĂŞ trafi koledze samochĂłd do lakierowania, a moÂże nie. Co do air gunsy to nigdy nie byÂła to podrĂłba w400, ani nawet nie miaÂła nim byĂŚ to jest pistolet caÂłkiem innej konstrukcji i w tym przypadku do klaru by siĂŞ nadawaÂł.
Nie wiem jak Ty ale ja posiadam kilka pistoletów i nie wyobra¿am sobie czegoœ takiego ¿e mia³ bym mieÌ jeden uniwersalny. Lakierowa³eœ kiedyœ cokolwiek pistoletem mini(markowym)? Co do mojego porównania W400 do wielkiego gniota, przy mini to wielki gniot i to wszystko. W400 posiadam od jakiœ 5 lat i od kiedy kupi³em ma³e ten le¿y na pó³ce i czeka na lepsze czasy. |
|
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-15, 23:16
|
0
|
|
|

|
izotopek napisał/a: | Mart-Dent a Ty czegoÂś uÂżywasz z mini gunĂłw? |
LPH 80 do bazy z dyszÂą 0.8, zero odkurzu, chodzi na 1 barze i SRI do klaru. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-16, 01:31
|
0
|
|
|
|
1. A sata mini Jet teÂż bĂŞdzie dobra? ChciaÂłbym kupiĂŚ jeden maÂły do bazy i klaru? W takim wypadku jakÂą dyszĂŞ wybraĂŚ takÂą...uniwersalnÂą? MoÂże byĂŚ gun marki Sata lub Iwata.
2. IwatĂŞ w400 z jakÂą dyszÂą i gÂłowicÂą masz? LV2? wbx?
MoÂże opisz trochĂŞ jak to wyglÂąda w przypadku lakierowania plasticzkĂłw od motocykli, jak siĂŞ zachowuje taka iwata, da siĂŞ tym to spokojnie polakierowaĂŚ?
Wiadomo, Âże mini gun byÂłby lepszy, ale zbieram opinie. Najlepiej osĂłb, ktĂłre majÂą do czynienia z maÂłymi elementami i lakierowaÂły wÂłaÂśnie W400.
OgĂłlnie niedÂługo jadĂŞ znowu po motocykle takÂże, plastikĂłw do lakierowania nie zabraknie:), a samochody...raz na jakiÂś czas jakiÂś element. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-16, 08:22
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisał/a: | moÂże siĂŞ trafi koledze samochĂłd do lakierowania, a moÂże nie | WÂłaÂśnie z tego zaÂłoÂżenia wychodzĂŞ: Motor to pojazd sezonowy wiĂŞc zdecydowana wiĂŞkszoœÌ bikowcĂłw ma teÂż samochody i jeÂśli bĂŞdzie im siĂŞ podobaÂła robota na ich moto to jest bardzo prawdopodobne Âże bĂŞdÂą chcieli aby auta teÂż im podmalowywaÂł -gdzie mini bĂŞdzie siĂŞ zasrywaÂł po uszy. A normalny gun bez problemu da siĂŞ skrĂŞciĂŚ. Wiadomo Âże nie bĂŞdzie to to samo co mini ale z lekka podchodzÂące, a malowanie np. maski w "okularze" mini? KaÂżdy gun ma swoje przeznaczenie, ale tu na razie Izotopek chciaÂł jeden.
Poza tym nie wiem co w tych moto maluje, ale jak caÂłe to jest na nich masa wcale nie tak maÂłych elementĂłw jak baki, owiewki...
Ja teÂż maluje masĂŞ duperelek WBX-em i nie mam z tym Âżadnych problemĂłw: lusterka, listewki, lotki, spoilerki, klamki, zagÂłuszki,... Mart-Dent napisał/a: | Co do air gunsy to nigdy nie byÂła to podrĂłba w400 | Dlatego napisaÂłem "nazwijmy to podrĂłbÂą" a nie w prost podrĂłbÂą. Chodzi o gabaryty, powiÂązanie z IwatÂą i to, Âże nawet jeÂśli ponoĂŚ jest to niezÂły gun to na pewno jest sÂłabszy niÂż W400. Mart-Dent napisał/a: | Nie wiem jak Ty ale ja posiadam kilka pistoletĂłw i nie wyobraÂżam sobie czegoÂś takiego Âże miaÂł bym mieĂŚ jeden uniwersalny. | Ja teÂż mam kilka i kaÂżdy ma inne przeznaczenie, ale nie kaÂżdego od razu na to staĂŚ i tak jak w temacie poszukiwany byÂł jeden a nie 5 na raz. Mart-Dent napisał/a: | lakierowaÂłeÂś kiedyÂś cokolwiek pistoletem mini(markowym)? | Nie. Nie miaÂłem i nie mam takiej potrzeby, wiĂŞc nie jest mi potrzebny. Mart-Dent napisał/a: | Co do mojego porĂłwnania W400 do wielkiego gniota, przy mini to wielki gniot i to wszystko. | PorĂłwnania do mini nie mam bo nie miaÂłem w rĂŞku, wiĂŞc nie skomentujĂŞ, ale chodziÂło mi o to, Âże najpierw nazwaÂłeÂś W400 "wielkim gniotem" a póŸniej zaproponowaÂłeÂś Air GunsĂŞ - i to mnie wÂłaÂśnie "z lekka zgrzaÂło". OdebraÂłem to -bo tak to brzmi- jako porĂłwnanie W400 do Air Gunsy -a nie mini. Dlatego napisaÂłem to co powyÂżej. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-16, 11:51
|
0
|
|
|

|
izotopek napisał/a: | 1. A sata mini Jet teÂż bĂŞdzie dobra? ChciaÂłbym kupiĂŚ jeden maÂły do bazy i klaru? W takim wypadku jakÂą dyszĂŞ wybraĂŚ takÂą...uniwersalnÂą? MoÂże byĂŚ gun marki Sata lub Iwata.
2. IwatĂŞ w400 z jakÂą dyszÂą i gÂłowicÂą masz? LV2? wbx?
MoÂże opisz trochĂŞ jak to wyglÂąda w przypadku lakierowania plasticzkĂłw od motocykli, jak siĂŞ zachowuje taka iwata, da siĂŞ tym to spokojnie polakierowaĂŚ?
Wiadomo, Âże mini gun byÂłby lepszy, ale zbieram opinie. Najlepiej osĂłb, ktĂłre majÂą do czynienia z maÂłymi elementami i lakierowaÂły wÂłaÂśnie W400.
OgĂłlnie niedÂługo jadĂŞ znowu po motocykle takÂże, plastikĂłw do lakierowania nie zabraknie:), a samochody...raz na jakiÂś czas jakiÂś element. |
ad 1. sata na pewno bĂŞdzie dobra z tym ze jak chcesz go jako uniwersalny to dysza min. 1 a najlepiej 1.2. Ja porĂłwnaÂłem i minijeta i lph80 i wybraÂłem tego drugiego ze wzglĂŞdu na to Âże peÂłne rozbicie materiaÂłu ma przy 1bar i w sumie bardziej mi siĂŞ spodobaÂło wykonanie
ad 2:: LV2. Co do pytania o lakierowanie plastikĂłw to jedyne motory jakie lakierujĂŞ to zabytkowe NSU, PUCH, DKW i inne tego rodzaju(takie hobby) a w nich nie plastikĂłw. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-16, 12:15
|
0
|
|
|

|
Âłysy73 napisał/a: | Dlatego napisaÂłem "nazwijmy to podrĂłbÂą" a nie w prost podrĂłbÂą. Chodzi o gabaryty, powiÂązanie z IwatÂą i to, Âże nawet jeÂśli ponoĂŚ jest to niezÂły gun to na pewno jest sÂłabszy niÂż W400. |
Nigdy bym nie napisa³ ¿e air gunsa jest lepsza od w400 bo po pierwsze wa¿y TONE jest wiêkszy ma beznadziejn¹ miot³ê i jedynie do czego siê nadaje to do klaru. Wiesz powi¹zanie jest tylko nazw¹ jak w grupie vag
Âłysy73 napisał/a: | a póŸniej zaproponowaÂłeÂś Air GunsĂŞ - i to mnie wÂłaÂśnie "z lekka zgrzaÂło". OdebraÂłem to -bo tak to brzmi- jako porĂłwnanie W400 do Air Gunsy -a nie mini. Dlatego napisaÂłem to co powyÂżej. |
ZaproponowaÂłem air gunse tylko jako drugi pistolet bo lepsze to jak siko. Jak by kolega napisaÂł Âże ma 2000 do wydania zaproponowaÂł bym mu dwa mini
W okularze nie malowaÂłem maski mini ale w audi tak, i nie byÂło tak Âźle. Ostatnio miaÂłem 2 dni wolnego wiĂŞc postanowiÂłem popracowaĂŚ trochĂŞ nad projektem z przed roku i przemalowaÂłem maskĂŞ, dach i tylnÂą klapĂŞ w fordzie fiesta z koloru czerwonego na kolor zlewkowy(jakiÂś szary metalik wyszedÂł) po 4 warstwy bazy. Zgadnij ile poszÂło bazy na te 3 elementy. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-16, 15:26
|
0
|
|
|
|
Z dyszÂą lv2 da siĂŞ powalczyĂŚ z motocyklami czy lepiej mini gun?
jaka jest minimalna miot³a, szerokoœÌ? |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-16, 15:39
|
0
|
|
|

|
Nigdy nie lakierowa³em motoru w400, minimalna miot³a w tym jak i w ka¿dym innym pistolecie to "kó³ko" a wielkoœÌ uzale¿niona od ciœnienia, dawki materia³u i odleg³oœci. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-16, 19:37
|
0
|
|
|
|
A sata mini jet przy jakim ciÂśnieniu dobrze rozbija materiaÂł?
WybiorĂŞ coÂś z tych dwĂłch mini gunĂłw.
Do wiêkszych elementów kupiê coœ póŸniej, jak uzbieram |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-16, 20:40
|
0
|
|
|

|
Przy 2 barach, jak kaÂżdy inny pistolet. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-01-22, 00:56
|
0
|
|
|
|
Ok. DziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź wszystkim. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-25, 16:02
|
0
|
|
|
|
TroszkĂŞ mnie nie byÂło wiĂŞc odpiszĂŞ z lekkim "poÂślizgiem":
Mart-Dent:
Wsio juÂż kumam. Masz racjĂŞ S 4000 czy WBX bÂądÂź LV2 to przy gunach serii mini sÂą nieporĂŞczne wielkoludy ktĂłre robiÂą wiĂŞkszy zakurz, ÂłykajÂą wiĂŞcej towaru i sÂą mniej precyzyjne. I do maÂłych elementĂłw a tym bardziej elemencikĂłw o jakich wspomniaÂł Izotopek {1cm} sÂą na pewno lepsze niÂż te wiĂŞksze standardowe.
Mnie zgrzaÂło -tak jak wspomniaÂłem wczeÂśniej- to, Âże odczytaÂłem z Twojej wypowiedzi iÂż Air Gunsa jest porĂŞczniejsza od WBX-a i temu z "lekka pojechaÂłem po bandzie". Ale wsio kumam Âże miaÂłeÂś na myÂśli porĂłwnanie do mini. WiĂŞc sorry i nie byÂło wÂątku
Izotopek:
JeÂśli malujesz tylko takie duperelki o jakich wspomniaÂłeÂś to rzeczywiÂście bierz w ciemno guna mini, a nie "normalnego". Ja nie widziaÂłem w akcji ani Saty ani Iwaty z tego typu ale bazujÂąc na porĂłwnaniu standardowych modeli oraz opinii jakie wyczytujĂŞ to jednak skÂłaniaÂłbym siĂŞ ku Iwacie. Ale dokÂładnie ku jakiemu modelowi to nie wiem bo wiem Âże jest ich kilka, ale jako Âże siĂŞ tym nie interesowaÂłem to nie wiem ktĂłre do czego sÂą dedykowane.
Pozdro |
|
|
|
 |
topfinishpl
|
Wysłany: 2011-01-26, 19:57
|
0
|
|
|
|
Tanio i pewnie, oszczĂŞdnie z modelem IWATA AIR-GUNSA AZ3 fakty:
modelach IWATA-AIRGUNSA AZ30 i 3 HTE LV2 zastosowano najnowoczeœniejsze rozwi¹zania wystêpuj¹ce w pistoletach lakierniczych dziêki czemu otrzymano bardzo wysok¹ wydajnoœÌ nanoszenia (rzêdu 70 do 92%). Niska waga (490g), niskie zu¿ycie powietrza (230 - 275 l/min) oraz atrakcyjna cena czyni¹ ten pistolet doskona³ym i ekonomicznym narzêdziem pracy.
SprawnoœÌ atomizacji i przenoszenia medium na detal (wiêksza cyfra mniejsza strata)
PRIMER 93,8% --> podkÂład
SOLID COLOUR 78,4%
BASECOAT 81,5% --> baza
CLEAR LACQUER 77,9% --> lakier
CiÂśnienia od 2 do 3 bar max i maÂło powierza
100% polecam a ceny super! |
|
|
|
 |
topfinishpl
|
Wysłany: 2011-01-26, 20:00
|
0
|
|
|
|
ZapomniaÂłem :P to co daje AZ3 przy cenie okoÂło 400 zÂł a w 400 itp przy cenie 1400 zÂł nie jest warte zachodu bo parametry bĂŞdÂą leprze o 5-7% a cena wyÂższa o 300% |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-26, 21:24
|
0
|
|
|
|
Brawo. WidzĂŞ, Âże umiesz juÂż kopiowaĂŚ opisy i wklejaĂŚ w posty.
topfinishpl napisał/a: | to co daje AZ3 przy cenie okoÂło 400 zÂł a w 400 itp przy cenie 1400 zÂł nie jest warte zachodu bo parametry bĂŞdÂą leprze o 5-7% a cena wyÂższa o 300% | No ale jak mam to skomentowaĂŚ, to juÂż nie bardzo przychodzi mi do gÂłowy. Tzn. przychodzi tylko nie ma sensu bo zaraz zostanie usuniĂŞte przez administracjĂŞ. WiĂŞc moÂże tak:
To kup sobie pistol za 25zÂł i bĂŞdzie taĂąszy o 1600% nawet od tej Air Gunsy za 400zÂł, a sÂłabszy tylko o jakieÂś 400%
Ewentualnie uniwersalnÂą rÂączkĂŞ za 4zÂł do wymiennych waÂłkĂłw z gÂąbek po 3zÂł za 5 sztuk w Castoramie. Ile procent wyjdzie taniej to nawet nie chce mi siĂŞ liczyĂŚ.
Pozdro |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-01-30, 00:32
|
0
|
|
|

|
Widze Âże i na tym forum trafiajÂą "specjaliÂści" z "internetowych sklepikĂłw" Kolego cytowaÂłeÂś jakieÂś "folderki reklamowe"? Air Gunsa AZ3 "profesional gun" Kolego bez ÂżartĂłw! Temu "badziewiu" to bardzo bardzo duÂże "troche" brakuje do tego aby byÂł "profesjonalnym" sprzĂŞtem On nawet nie dorĂłwnuje do DeVilbissa FLG-5 Pozdrawiam kolejnego "reklamowca-sklepowego fachooowca" |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-30, 19:57
|
0
|
|
|
|
DokÂładnie to miaÂłem Robercie na myÂśli.
Cz³owiek ma niby du¿y sklep i tylko na podstawie mar¿y doradza sprzêt a to nie feer. Ja rozumiem, ¿e na jedn¹ Iwatê WBX czy LV2 sprzeda 20 Air Guns gdzie ma tak¹ sam¹ mar¿ê na sztuce ale to nie powód aby wprowadzaÌ ludzi w b³¹d.
Nie twierdzĂŞ, Âże Air Gunsa to totalny shit bo choĂŚ niÂą nie malowaÂłem to domyÂślam siĂŞ Âże nie jest. I sÂądzĂŞ tak na podstawie opinii uÂżytkownikĂłw jak teÂż i tym, Âże taka firma jak Iwata ktĂłrÂą bardzo ale to bardzo wysoko ceniĂŞ {jak dla mnie pĂłki co jest nr. 1} pozwoliÂła produkowaĂŚ ten gun pod swoimi skrzydÂłami. A to znaczy juÂż bardzo duÂżo.
Ale to Âże ten gun nie jest zÂły to za Âżadne skarby nie wolno pisaĂŚ Âże jest o 5% sÂłabszy niÂż jego "ala pierwowzĂłr" Iwata W400.
5% ????????????????????
Tym bardziej Âże mi tylko znane modele Iwaty w korpusie W400 to:
- W400 WB
- W400 WBX
- W400 LV2
- LPH400 LV4
- LPH400 LVB
- LPH400 LVX
I o ile jakoÂś tam niby moÂżna byÂło by po pijaku porĂłwnaĂŚ GunsĂŞ do LV2 i LV4 , to do pozostaÂłych 4 modeli ............................???????????????
Takich porównaù nawet lepiej nie robiÌ, a co dopiero pisaÌ o 5% ró¿nicy
Pozdrawiam i koĂączĂŞ {mam nadziejĂŞ} ze swojej strony wÂątek |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-01-30, 22:55
|
0
|
|
|

|
Air gunse miaÂłem, lakierowaĂŚ siĂŞ da na pewno lepiej jak jakimÂś chiĂąskim gĂłwnem ale pisanie Âże jest sÂłabszy o 5% to nawet nie jest 50% w porĂłwnaniu do W400. Ale co zrobiĂŚ chce chÂłopak sprzedaĂŚ to reklamuje. Ja go kupiÂłem tylko dlatego Âże opinie o nim byÂły pozytywne i nie chciaÂłem cioraĂŚ po plenerze droÂższego sprzĂŞtu. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-31, 20:38
|
0
|
|
|
|
Jestem tego samego zdania ...mam oba pistolety - kupione w zestawie.
Napewno roznia sie od siebie ..i to diametralnie. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-01-31, 22:13
|
0
|
|
|
|
Ja siĂŞ zastanawiam nad kupnem pistoletu, jednego do bazy i klaru i nie wiem co kupiĂŚ ?
zastanawiaÂłem siĂŞ nad kupnem air gunsa ale .... nie wiem czy nie wybiorĂŞ miĂŞdzy satÂą 3000 rp a iwatÂą , tylko tu z iwaty to nie wiem jaki model, dodam ze mam kompresor 150 litrĂłw metebo
jak byÂłem na szkoleniu to tam byÂła sata 3000 HVLP digital i to byÂła warte uwagi tylko ze nie do mojego kompresora . |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-01, 00:11
|
0
|
|
|
|
No i tu masz wieczny problem.
Moje zdanie po wielu testach jest takie, ¿e z teraŸniejszych gunów nie ma jednego idealnego do wszystkiego. Jeden jest lepszy w bazie a s³abszy w klarze, a drugi na odwrót. Ka¿dy sam musi wybraÌ co mu bardziej odpowiada, a czasami te¿ i dopasowaÌ do materia³ów, prac, warunków -oraz sprê¿arki.
A Sata czy Iwata? To dwa totalnie inne Âświaty. Jednemu pasuje jedno a drugiemu drugie. Ale nie spotkaÂłem siĂŞ z kimÂś komu pasuje i jedno i drugie
Najpierw musisz zastanowiÌ siê co, ile, czym, gdzie..... A póŸniej najlepiej i tak przetestowaÌ.
Pozdro. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-02-05, 16:24
|
0
|
|
|
|
Po dzwoniÂłem trochĂŞ po sklepach i powiedzieli mi ze jak chce kupiĂŚ jeden pistolet do bazy i bezbarwnego to polecali
sata 1000 RP ( podobno ciĂŞÂżko juÂż kupiĂŚ 3000 RP )
dewilbisa gti pro h1
i Wolcoma GEO
co Wy na to Panowie ? |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-05, 19:00
|
0
|
|
|
|
Witam.
lakierok napisał/a: | podobno ciĂŞÂżko juÂż kupiĂŚ 3000 RP | No jakoÂś ciĂŞÂżko mi w to uwierzyĂŚ bo byÂło tego pó³ all... i w prawie wszystkich sklepach nie sprzedajÂących na all..
lakierok napisał/a: | dewilbisa gti pro h1 | Tego nie miaÂłem w rĂŞku to nie wiem, ale znam tylko jednÂą osobĂŞ ktĂłra niesamowicie siĂŞ na niego skarÂży - lecz nim ani nie maluje, ani nawet go nie ma- i ca³¹ masĂŞ ludzi ktĂłrzy go sobie bardzo chwalÂą. lakierok napisał/a: | Wolcoma GEO | Tego Walcoma nie miaÂłem w rĂŞku do testĂłw. Ale miaÂłem dwa inne: HVLP -zielony- i HTE - czarny. I HVLP do bazy byÂł spoko a do klaru dupa blada, a HTE do klaru spoko a bazy nie testowaÂłem.
JeÂśli GEO jest pomiĂŞdzy nimi to moÂże..... A i cenĂŞ majÂą przystĂŞpnÂą. U mnie dystrybutorem i serwisantem jest Car System WschĂłd. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie moÂżna sobie ich sztuki testowe potestowaĂŚ.
JeÂśli chodzi o gun uniwersalny to hmmmm.......
Temat rzeka a wybĂłr ciĂŞÂżki. Tu w grĂŞ czasami chyba bardziej wchodzÂą upodobania i przyzwyczajenia.
Jak malujesz nie a¿ tak du¿o na raz i w s³abszych warunkach to bardziej wybiera³bym coœ niskociœnieniowego, jak wiêcej i w lepszych to raczej wysoko..., choÌ nie testowa³em sam jeszcze bazy pistolem wysokociœnieniowym wiêc nie bêdê nieœwiadomie wprowadza³ w b³¹d.
Pozdro |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-02-05, 22:07
|
0
|
|
|

|
Jak kumpel nie weÂźmie ode mnie w400(za 600zÂł) i bĂŞdziesz zainteresowany to dam Ci znaka. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-02-05, 23:02
|
0
|
|
|
|
zastanawiam siĂŞ nad satÂą 1000 RP
co to za Car System WschĂłd ? u mnie jest RM baza w Szczecinie to ten sam ?
bo z chĂŞciom bym po testowaÂł ? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-08, 17:23
|
0
|
|
|
|
Firma z materiaÂłami lakierniczymi tak siĂŞ nazywa:
Car System WschĂłd
A jej sklepy sÂą mniej lub bardziej rozproszone chyba po caÂłym kraju.
Musisz siĂŞ rozejrzeĂŚ u siebie dookoÂła, a jak nie znajdziesz to popytaj w sklepach i poszukaj moÂże ich filii na necie...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-02-08, 21:53
|
0
|
|
|
|
W Szczecinie to chyba CSV.. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-02-08, 23:28
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | zastanawiam siĂŞ nad satÂą 1000 RP : |
Jak chcesz mieĂŚ markowy pistolet do wszystkiego to jest OK. Ale raczej nie spodziewaj siĂŞ jakoÂści wymalowania jak przy modelu 3000 czy 4000. Sata 1000 w branÂży napraw samochodowych to taki sam kompromis jakoÂściowy wymalowania jak np Airgunsa AZ30 w IWATA. Jak ktoÂś duÂżo lakieruje caÂłych samochodĂłw to bĂŞdzie z modelu 1000 zadowolony, ale przy maÂłych pojedynczych elementach to juÂż Âśrednio. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-02-08, 23:43
|
0
|
|
|
|
MogĂŞ mieĂŚ Iwata LPH80 za okoÂło 850-880zÂł, mowa oczywiÂście o nĂłwce. Akurat jest z dyszÂą 1.2. A W400 lv2, wbx itd okoÂło 200zÂł taniej niÂż w sklepach internetowych.
Mart-Dent mogê lph80 z dysz¹ 1.2 k³aœÌ bazê i klar? Bo chcia³bym ju¿ nie cudowaÌ z innym pistoletem do klaru. Chcia³bym, aby ma³o klaru sz³o w powietrze i by³ ma³y zakurz.
Powiedz mi czy to dobra cena za lph80?
Ta iwata jest hvlp. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-02-09, 01:10
|
0
|
|
|

|
Cena nawet bardzo dobra ja da³em 1200. Ale nie wiem czy mo¿esz tym k³aœÌ i to i to bo ja mam dyszê 0.8 i nigdy nawet nie próbowa³em lakierowaÌ klarem tym pistoletem. Chyba ka¿dy LPH to HVLP. |
|
|
|
 |
izotopek
|
Wysłany: 2011-02-09, 17:41
|
0
|
|
|
|
MyÂślĂŞ, Âże nada siĂŞ. ZaryzykujĂŞ. Cena jest dobra. Przynajmniej nikt nie Âściemnia, Âże nie sprzeda taniej niÂż 1000 bo taka cena dystrybutora.
Potem kupiĂŞ sobie w400, bo teÂż mogĂŞ mieĂŚ w dobrej cenie.
Mart-Dent powiedz mi jakiej polerki uÂżywasz do tych motocykli. ChciaÂłbym coÂś maÂłego, relatywanie taniego. |
|
|
|
 |
Mart-Dent
|
Wysłany: 2011-02-09, 22:05
|
0
|
|
|

|
izotopek napisał/a: | Mart-Dent powiedz mi jakiej polerki uÂżywasz do tych motocykli. ChciaÂłbym coÂś maÂłego, relatywanie taniego. |
Motocykla lakierujĂŞ tylko w wolnych chwilach, a ze jest ich nie wiele to teraz juÂż prawie wcale ich nie robiĂŞ. Co do polerki to uÂżywam shinexa, ale wczeÂśniej uÂżywaÂłem polerki firmy sico i dawaÂła radĂŞ. |
|
|
|