Autor |
Wiadomo¶æ |
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-11, 17:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
LV2 WBX i WB to s± praktycznie inne guny, wiêc ka¿dy jest lepszy w czym innym {tak jak Saty HVLP i RP}
Co do zasychania materia³u to nie zauwa¿y³em tego.
Mówiê oczywi¶cie o konwencji bo na niej na razie tylko robiê -wodê popróbujê latem wiêc dopiero wtedy bêdê móg³ faktycznie porównaæ.
Je¶li chodzi o porównanie WBX i RP w klarze, to WBX jest zdecydowanie wolniejszy i robi ciut wiêksz± ³uskê. Pow³oka, je¶li kto¶ lubi wylane ja jajo -lustro- na pewno jest ³adniejsza po RP, ale z kolei w warunkach gara¿owych RP robi du¿o wiêkszy zakurz. {Tzn. w ogóle wszêdzie robi wiêkszy, ale poza komor± bardziej to widaæ.}
Dlatego te¿ je¶li malujesz gara¿owo i na dodatek nie hektary a elementy motorów, to nie potrzebujesz guna szybkiego i mocniej kurz±cego, a bardziej precyzyjnego, delikatniejszego i mniej kurz±cego. Dlatego te¿ do tego co robisz i gdzie robisz ja wybra³bym Iwatê a nie Satê.
Ale Twój wybór...
Co do skrêcenia guna mocniej ni¿ zaleca fabryka to ka¿dego mo¿esz skrêciæ i malowaæ, ale chyba ¿adnego innego na ¶wiecie nie skrêcisz tak jak Iwaty aby jeszcze da³a radê malowaæ {pod tym wzglêdem to dziwne pistolety }
RP-ka te¿ skrêcisz i te¿ nim pomalujesz. Ja go skrêcam nawet do klaru i jest ok. Ale po co Ci co¶ szybkiego co masz dusiæ na si³ê aby malowaæ ma³e fiku¶ne elemenciki motorów? Sam Sobie chcesz chyba uprzykrzyæ ¿ycie....
No ale ka¿dy lubi co innego....
Ja ju¿ swoje powiedzia³em co s±dzê i jak co widzê a decyzja nale¿y do Ciebie.
I je¶li przed zakupem nie popróbujesz i jednego i drugiego to co by¶ nie kupi³ to bêdziesz siê zawsze zastanawia³ czy ten drugi nie by³by przypadkiem lepszy
Pozdro i udanego zakupu |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-11, 22:03
|
0
|
|
|
|
Wybiorê miêdzy Iwata WBX 1,4 a Sata 4000 RP 1,3. Jeszcze raz pojadê obejrzeæ Iwatê i Satê i wezmê to co lepiej le¿y w d³oni i porêczniejsze jest. No i zadzwoniê do jakiego¶ technika Saty na ma³± konsultacjê.
Bo Ty masz 1.4 do konwencji i klaru i taka dysza Ci odpowiada? Ciekawe jak radzi sobie z wod± 1.4. Mówisz, ¿e nie ma sensu mniejsza?
Aha jeszcze mam ma³e pytanie, mo¿e kto¶ poleciæ mi jak± kupiæ polerkê elektryczn±, ale mniejsz±, nie du¿±. Jak±¶ do 200-300z³. Chodzi mi, abym móg³ trzymaæ j± jedn± rêk±, a drug± plastiki trzymaæ.
No i czasami spolerowaæ jakie¶ elementy samochodu.
P.s.
Co do Projektera i tego, ¿e jak±¶ tam maleñk± pomy³kê zaliczy³ z tymi dyszami, to i tak siê mu dziwie, ¿e ma czas na tyle odpowiedzi. No i oczywi¶cie chcia³em wszystkim podziêkowaæ za zainteresowanie. Za cierpliwo¶æ:) np Projekterowi bo gnêbi³em go na PW. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-11, 22:32
|
0
|
|
|
|
izotopek napisa³/a: | Wybiorê miêdzy Iwata WBX 1,4 a Sata 4000 RP 1,3 | No i temat wróci³ do pocz±tku. Z reszt± jak dziesi±tki takich samych.
{A jak siê zaprzesz na 4000 1,3 RP to mogê Ci taniej sprzedaæ moj± prawie nie ¶migan± i w Digitalu}
Co do Iwaty WBX-a mam 1,4 i uwa¿am ¿e nie ma sensu braæ mniejszej bo ta nie ma ¿adnego problemu z rozbiciem wiêkszej ilo¶ci materia³u w porównaniu do 1,3. Poza tym zobacz w danych fabrycznych jak± ilo¶ci± przep³ywu ró¿ni siê 1,3 od 1,4: 5ml/min
I chyba wszystko jasne
Je¶li chodzi o pomy³kê Projektera to nie ma co siê dziwiæ gdy¿ jego ulubiona marka o której wie praktycznie wszystko to Sata a nie Iwata.
To raz. A dwa, to ¿e ³atwo siê pomyliæ bo s± ró¿ne Iwaty o ró¿nych preatomizacjach.
M. inn.: WBX i WB maj± po trzy naciêcia, LPH 400 ma 4 naciêcia bodaj¿e, LPH 300 chyba w³a¶nie ma 8 naciêæ... I grom wie jakie jeszcze modele jakie rodzaje maj±.
Tym bardziej, ¿e niektóre modele wystêpuj± tylko w Europie, a nie np. w USA czy UK, i na odwrót: te co s± w np. USA czy UK nie wystêpuj± u nas.
Wiêc ciê¿ko jest siê po³apaæ w modelach i rodzajach.
{a jakby co to z S... 4000 RP 1,3 Digi mo¿esz waliæ na PW}
Pozdrawiam |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-11, 22:52
|
0
|
|
|
|
No ja te¿ mówiê, ¿e nie ma co siê dziwiæ.:)
Nie wrócili¶my do pocz±tku. Nie wybiorê pistoletu za 1600z³ tak sobie. Minie pewnie jeszcze z 2 tygodnie zanim ostatecznie przekonam siê co kupiæ. Popytam jeszcze znajomych lakierników czego u¿ywaj± i mo¿e co¶ daj± mi popróbowaæ. To nie jest 160z³:)
Ten temat przyda siê na pewno wielu osob±, zawarte jest w nim wiêcej informacji o Iwacie ni¿ pewnie w wiêkszo¶ci tematów na forum. Czyta³em wszystkie.
£ysy a co z polereczk±? Masz jaki¶ typ dla mnie?
Napisa³em na pw |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-13, 23:09
|
0
|
|
|
|
Hms, malujê teraz z kumplem owiewki i ogólnie zauwa¿y³em, ¿e malowanie pistoletem o miotle 35 cm chyba nie ma ¿adnej przysz³o¶ci.
I tak siê zastanawiam, czy nie kupiæ czego¶ ma³ego, co ma miot³e do 20 cm max. Nawet z 15cm.
Mini jeta mo¿e jak doradza³ mi Projekter. Iwat± Wbx dam radê powpylaæ siê wszêdzie gdzie bêdê chcia³? Dam radê z ma³ymi elementami i zag³êbieniami? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-13, 23:22
|
0
|
|
|
|
izotopek napisa³/a: | Hms, malujê teraz z kumplem owiewki i ogólnie zauwa¿y³em, ¿e malowanie pistoletem o miotle 35 cm chyba nie ma ¿adnej przysz³o¶ci.
I tak siê zastanawiam, czy nie kupiæ czego¶ ma³ego, co ma miot³e do 20 cm max. Nawet z 15cm. | No to ciekaw jestem co bêdziesz mówi³ jak takim 15cm g....nem przyjdzie Ci siê kiedy¶ pomalowaæ np. kilka normalnych samochodowych elementów. Albo choæby porz±dn± pokrywê silnika {da siê, da siê, tylko po co} izotopek napisa³/a: | Iwat± Wbx dam radê powpylaæ siê wszêdzie gdzie bêdê chcia³? Dam radê z ma³ymi elementami i zag³êbieniami? | Hmmm.... Ciekawe do czego s³u¿± w niej te 3 pokrêt³a ?????????????
Muszê poczytaæ, albo mo¿e potestowaæ
{a z tego co pamiêtam to i wiêkszo¶æ gunów te¿ posiada takie pokrête³ka i s± te¿ takie co maj± ich 3 sztuki }
Pozdro
{Oj dobry jeste¶, dobry........... } |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-14, 01:36
|
0
|
|
|
|
Ta tylko, ¿e moim dupnym expertem nie sz³o wyregulowaæ tak materia³u, aby dobrze to po³o¿yæ. ¯eby w±skim strumieniem lecia³o ma³o materia³u.
Mowa o bazie w tym wypadku.
A pistoletem z zestawu z tesco to pomalowa³ kumpel. Bo lepiej k³ad³ baze ni¿ to moje gówno za 250z³.
Tak pytam o to bo nie chcê obudziæ siê z rêk± w nocniku. Regulacja rzecz wzglêdna... |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-14, 06:49
|
0
|
|
|
|
izotopek napisa³/a: | Regulacja rzecz wzglêdna... | ¯adna wzglêdna. Po to s± te regulacje {zazwyczaj 3}.
Tyle, ¿e w dobrym gunie jednym pokrêt³em ustawiasz ci¶nienie jakie chcesz, drugim dawkê jak± chcesz a trzecim szeroko¶æ strumienia jak± potrzebujesz, a w gównianym to krêcisz nimi nie po to aby dopasowaæ go sobie do danej potrzeby tylko po to aby w miarê w miarê jak najrówniej rozk³ada³ farbê
To tak jakby¶ porównywa³ precyzjê i kulturê pracy UAZA i MAYBACHA. Obydwa je¿d¿±, ale chyba jednak poza wygl±dem czym¶ jeszcze siê ró¿ni±
Pozdro i kombinuj dalej |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-15, 00:29
|
0
|
|
|
|
Kombinuje kombinuje:D
Jadê nied³ugo do znajomego trochê popsikaæ sata 3000 rp(akurat taki ma), zobaczê jak to wygl±da i jak to pójdzie z owiewkami:)
Co¶ kupiê na pewno, ale kiedy:D to sam nie wiem.
Masz racjê, ¿ê gównianym pistoletem to siê cudów nie zrobi. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-15, 11:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 178
|
Ja bym siê zas6tanowi³ na wyborem. Po co CI taki wielki gniot jak sata czy w400 do lakierowania owiewek? Kup jakiego¶ mini do bazy i normalnego do klaru i bêdziesz mia³ po problemie. Mini to koszt 1000z³(zale¿y jakiej firmy kupisz ) i do klaru wystarczy Ci air gunsa za 500 i to wszystko. A jak przyjdzie Ci polakierowaæ kiedy¶ jakie¶ elementy samochodu do tym sprzêtem te¿ dasz radê. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-15, 16:48
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisa³/a: | air gunsa za 500 |
Mart-Dent napisa³/a: | Mini to koszt 1000z³ | To razem 1500z³.
A dok³ada do tego 150z³ i ma jeden porz±dny markowy gun, którym pomaluje i ma³e elementy i normalne, które to tym mini to mo¿e sobie pó¼niej ewentualnie skoczyæ na bambus.
Mart-Dent napisa³/a: | Po co CI taki wielki gniot jak sata czy w400 | Odno¶nie tego cytatu, to co do Saty komentowa³ nie bêdê, ale je¶li chodzi o W400 to powiem w wielkim skrócie i do¶æ delikatnie, ¿e: PIEPSZYSZ DEBILIZMY kolego, bo do tej pory nie trzyma³em w rêku bardziej przyjemnego i porêczniejszego pistoletu ni¿ Iwata W400. A lakierowa³em chyba wszystkimi dostêpnymi i popularnymi u nas gunami: Sata 4000, Sata 3000, Sata 2000, DeVilbiss GTI, Walcomy, ..... {mówimy tylko o tych z wy¿szej pó³ki}, no i Iwat± W400 która to jest zdecydowanie najprzyjemniejsza i najporêczniejsza ze wszystkich pistoletów którymi lakierowa³em i które mia³em w rêku.
Tak¿e pod tym wzglêdem Iwata jest nie zagro¿ona {je¶li jest co¶, co j± przebija to mo¿e Super Nova bo jej nie mia³em - ale to te¿ Iwata}
Pozdro |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-15, 21:33
|
0
|
|
|
|
DEBILIZMY TO TY PIEPSZYSZ kolego.
Po pierwsze to ch³opak chce lakierowaæ motory, a nie samochody.
Po drugie W400 przy mini np: LPH80 to wielki i ciê¿ki gniot w którym wiêkszo¶æ materia³u pójdzie w powietrze.
Po trzecie lepiej jest mieæ 2 guny jak jeden.
Po czwarte doradzasz komu¶ tak jak tobie doradzono i kupi³e¶ sate, a teraz ¿a³ujesz.
Po pi±te nie tylko Ty posiadasz W400 i nie tylko Ty lakierowa³e¶ ró¿nymi pistoletami wiêc nie masz siê czym chwaliæ. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-15, 22:25
|
0
|
|
|
|
Maluje motory, ale nie powiedziane ¿e nie bêdzie malowa³ czego¶ wiêkszego i co ma pó¼niej kupowaæ kolejny pistol???
Odradzasz mu kupno W400 opisuj±c go jaki "wielki gniot" a tym samym doradzasz kupno nazwijmy to "legalnej podróby tego guna" czyli Air Gunsy wiêc pierniczysz jak pot³uczony, bo nie wci¶niesz tu g³upoty ¿e ta Air Gunsa jest porêczniejsza ni¿ W400.
Kolega Izotopek maluje i bêdzie d³ugo malowa³ konwecj± a tym bardziej jak sam podkre¶lasz motory -czyli nie za du¿e elementy- wiêc po jaki .... mu 2 guny? Po co? Na co?
Odradzasz mu kupno jednego porz±dnego guna na rzecz 2 gorszych ale ogólnie w tych samych pieni±dzach, wiêc tak± porad± mo¿na podetrzeæ sobie 4 litery. Tym bardziej, ¿e gunami nad którymi siê zastanawia praktycznie pomaluje zawsze, wszêdzie i wszystko, a tym mini jak trafi mu siê auto bêdzie siê sra³ godzinami... {a wcze¶niej czy pó¼niej siê trafi}.
I ostatnia sprawa to moja prywata: tak kupi³em S.... i nie do koñca mi pasuje. A dok³adnie nie do koñca mi pasuje w warunkach które na razie jeszcze mam, a jako ¿e prawdopodobnie, czy te¿ byæ mo¿e mogê mieæ lepsze ni¿ kolega Izotopek wiêc podpowiadam to co sam widzê. A odno¶nie chwalenia, to tak siê nie naburmuszaj kolego, bo to ¿e mam dobre porównanie jest podstaw± do tego aby polemizowaæ z g³upot± typu "wielkiego gniota jakim ma byæ W400".
We¼ do rêki kilka gunów a bez malowania bêdziesz wiedzia³ jaka to bzdura. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-15, 22:54
|
0
|
|
|
|
Prawda jest taka, ¿e Mart-Dent ma racjê. Klar to wyleje tym moim expertem chocia¿by. Lub air guns± za marne 500z³. Z kolei do owiewek i tym podobnych to Sata mini jet lub jaka¶ Iwatka ma³a by siê przyda³a. I tak wyjdzie mnie taniej ni¿ jeden WBX.
Druga sprawa, ¿e oszczêdno¶æ materia³u i zakurz jest praktycznie minimalny, a przy pistoletach typu sata 400 czy WBX, oszczêdno¶æ bêdzie niezbyt du¿a w porównaniu do Saty mini.
W owiewkach chodzi o lakierowanie np krawêdzi...o szeroko¶ci 1cm, 5mm. I czasem wiêkszej p³aszczyzny.
Mart-Dent a Ty czego¶ u¿ywasz z mini gunów?
Zobaczê jak bêdzie z kas±, ale mo¿e wezmê WBX i satê mini. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-15, 23:12
|
0
|
|
|
|
Widzisz mo¿e siê trafi koledze samochód do lakierowania, a mo¿e nie. Co do air gunsy to nigdy nie by³a to podróba w400, ani nawet nie mia³a nim byæ to jest pistolet ca³kiem innej konstrukcji i w tym przypadku do klaru by siê nadawa³.
Nie wiem jak Ty ale ja posiadam kilka pistoletów i nie wyobra¿am sobie czego¶ takiego ¿e mia³ bym mieæ jeden uniwersalny. Lakierowa³e¶ kiedy¶ cokolwiek pistoletem mini(markowym)? Co do mojego porównania W400 do wielkiego gniota, przy mini to wielki gniot i to wszystko. W400 posiadam od jaki¶ 5 lat i od kiedy kupi³em ma³e ten le¿y na pó³ce i czeka na lepsze czasy. |
|
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-15, 23:16
|
0
|
|
|
|
izotopek napisa³/a: | Mart-Dent a Ty czego¶ u¿ywasz z mini gunów? |
LPH 80 do bazy z dysz± 0.8, zero odkurzu, chodzi na 1 barze i SRI do klaru. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-16, 01:31
|
0
|
|
|
|
1. A sata mini Jet te¿ bêdzie dobra? Chcia³bym kupiæ jeden ma³y do bazy i klaru? W takim wypadku jak± dyszê wybraæ tak±...uniwersaln±? Mo¿e byæ gun marki Sata lub Iwata.
2. Iwatê w400 z jak± dysz± i g³owic± masz? LV2? wbx?
Mo¿e opisz trochê jak to wygl±da w przypadku lakierowania plasticzków od motocykli, jak siê zachowuje taka iwata, da siê tym to spokojnie polakierowaæ?
Wiadomo, ¿e mini gun by³by lepszy, ale zbieram opinie. Najlepiej osób, które maj± do czynienia z ma³ymi elementami i lakierowa³y w³a¶nie W400.
Ogólnie nied³ugo jadê znowu po motocykle tak¿e, plastików do lakierowania nie zabraknie:), a samochody...raz na jaki¶ czas jaki¶ element. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-16, 08:22
|
0
|
|
|
|
Mart-Dent napisa³/a: | mo¿e siê trafi koledze samochód do lakierowania, a mo¿e nie | W³a¶nie z tego za³o¿enia wychodzê: Motor to pojazd sezonowy wiêc zdecydowana wiêkszo¶æ bikowców ma te¿ samochody i je¶li bêdzie im siê podoba³a robota na ich moto to jest bardzo prawdopodobne ¿e bêd± chcieli aby auta te¿ im podmalowywa³ -gdzie mini bêdzie siê zasrywa³ po uszy. A normalny gun bez problemu da siê skrêciæ. Wiadomo ¿e nie bêdzie to to samo co mini ale z lekka podchodz±ce, a malowanie np. maski w "okularze" mini? Ka¿dy gun ma swoje przeznaczenie, ale tu na razie Izotopek chcia³ jeden.
Poza tym nie wiem co w tych moto maluje, ale jak ca³e to jest na nich masa wcale nie tak ma³ych elementów jak baki, owiewki...
Ja te¿ maluje masê duperelek WBX-em i nie mam z tym ¿adnych problemów: lusterka, listewki, lotki, spoilerki, klamki, zag³uszki,... Mart-Dent napisa³/a: | Co do air gunsy to nigdy nie by³a to podróba w400 | Dlatego napisa³em "nazwijmy to podrób±" a nie w prost podrób±. Chodzi o gabaryty, powi±zanie z Iwat± i to, ¿e nawet je¶li ponoæ jest to niez³y gun to na pewno jest s³abszy ni¿ W400. Mart-Dent napisa³/a: | Nie wiem jak Ty ale ja posiadam kilka pistoletów i nie wyobra¿am sobie czego¶ takiego ¿e mia³ bym mieæ jeden uniwersalny. | Ja te¿ mam kilka i ka¿dy ma inne przeznaczenie, ale nie ka¿dego od razu na to staæ i tak jak w temacie poszukiwany by³ jeden a nie 5 na raz. Mart-Dent napisa³/a: | lakierowa³e¶ kiedy¶ cokolwiek pistoletem mini(markowym)? | Nie. Nie mia³em i nie mam takiej potrzeby, wiêc nie jest mi potrzebny. Mart-Dent napisa³/a: | Co do mojego porównania W400 do wielkiego gniota, przy mini to wielki gniot i to wszystko. | Porównania do mini nie mam bo nie mia³em w rêku, wiêc nie skomentujê, ale chodzi³o mi o to, ¿e najpierw nazwa³e¶ W400 "wielkim gniotem" a pó¼niej zaproponowa³e¶ Air Gunsê - i to mnie w³a¶nie "z lekka zgrza³o". Odebra³em to -bo tak to brzmi- jako porównanie W400 do Air Gunsy -a nie mini. Dlatego napisa³em to co powy¿ej. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-16, 11:51
|
0
|
|
|
|
izotopek napisa³/a: | 1. A sata mini Jet te¿ bêdzie dobra? Chcia³bym kupiæ jeden ma³y do bazy i klaru? W takim wypadku jak± dyszê wybraæ tak±...uniwersaln±? Mo¿e byæ gun marki Sata lub Iwata.
2. Iwatê w400 z jak± dysz± i g³owic± masz? LV2? wbx?
Mo¿e opisz trochê jak to wygl±da w przypadku lakierowania plasticzków od motocykli, jak siê zachowuje taka iwata, da siê tym to spokojnie polakierowaæ?
Wiadomo, ¿e mini gun by³by lepszy, ale zbieram opinie. Najlepiej osób, które maj± do czynienia z ma³ymi elementami i lakierowa³y w³a¶nie W400.
Ogólnie nied³ugo jadê znowu po motocykle tak¿e, plastików do lakierowania nie zabraknie:), a samochody...raz na jaki¶ czas jaki¶ element. |
ad 1. sata na pewno bêdzie dobra z tym ze jak chcesz go jako uniwersalny to dysza min. 1 a najlepiej 1.2. Ja porówna³em i minijeta i lph80 i wybra³em tego drugiego ze wzglêdu na to ¿e pe³ne rozbicie materia³u ma przy 1bar i w sumie bardziej mi siê spodoba³o wykonanie
ad 2:: LV2. Co do pytania o lakierowanie plastików to jedyne motory jakie lakierujê to zabytkowe NSU, PUCH, DKW i inne tego rodzaju(takie hobby) a w nich nie plastików. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-16, 12:15
|
0
|
|
|
|
³ysy73 napisa³/a: | Dlatego napisa³em "nazwijmy to podrób±" a nie w prost podrób±. Chodzi o gabaryty, powi±zanie z Iwat± i to, ¿e nawet je¶li ponoæ jest to niez³y gun to na pewno jest s³abszy ni¿ W400. |
Nigdy bym nie napisa³ ¿e air gunsa jest lepsza od w400 bo po pierwsze wa¿y TONE jest wiêkszy ma beznadziejn± miot³ê i jedynie do czego siê nadaje to do klaru. Wiesz powi±zanie jest tylko nazw± jak w grupie vag
³ysy73 napisa³/a: | a pó¼niej zaproponowa³e¶ Air Gunsê - i to mnie w³a¶nie "z lekka zgrza³o". Odebra³em to -bo tak to brzmi- jako porównanie W400 do Air Gunsy -a nie mini. Dlatego napisa³em to co powy¿ej. |
Zaproponowa³em air gunse tylko jako drugi pistolet bo lepsze to jak siko. Jak by kolega napisa³ ¿e ma 2000 do wydania zaproponowa³ bym mu dwa mini
W okularze nie malowa³em maski mini ale w audi tak, i nie by³o tak ¼le. Ostatnio mia³em 2 dni wolnego wiêc postanowi³em popracowaæ trochê nad projektem z przed roku i przemalowa³em maskê, dach i tyln± klapê w fordzie fiesta z koloru czerwonego na kolor zlewkowy(jaki¶ szary metalik wyszed³) po 4 warstwy bazy. Zgadnij ile posz³o bazy na te 3 elementy. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-16, 15:26
|
0
|
|
|
|
Z dysz± lv2 da siê powalczyæ z motocyklami czy lepiej mini gun?
jaka jest minimalna miot³a, szeroko¶æ? |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-16, 15:39
|
0
|
|
|
|
Nigdy nie lakierowa³em motoru w400, minimalna miot³a w tym jak i w ka¿dym innym pistolecie to "kó³ko" a wielko¶æ uzale¿niona od ci¶nienia, dawki materia³u i odleg³o¶ci. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-16, 19:37
|
0
|
|
|
|
A sata mini jet przy jakim ci¶nieniu dobrze rozbija materia³?
Wybiorê co¶ z tych dwóch mini gunów.
Do wiêkszych elementów kupiê co¶ pó¼niej, jak uzbieram |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-16, 20:40
|
0
|
|
|
|
Przy 2 barach, jak ka¿dy inny pistolet. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-01-22, 00:56
|
0
|
|
|
|
Ok. Dziêkujê za odpowied¼ wszystkim. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-25, 16:02
|
0
|
|
|
|
Troszkê mnie nie by³o wiêc odpiszê z lekkim "po¶lizgiem":
Mart-Dent:
Wsio ju¿ kumam. Masz racjê S 4000 czy WBX b±d¼ LV2 to przy gunach serii mini s± nieporêczne wielkoludy które robi± wiêkszy zakurz, ³ykaj± wiêcej towaru i s± mniej precyzyjne. I do ma³ych elementów a tym bardziej elemencików o jakich wspomnia³ Izotopek {1cm} s± na pewno lepsze ni¿ te wiêksze standardowe.
Mnie zgrza³o -tak jak wspomnia³em wcze¶niej- to, ¿e odczyta³em z Twojej wypowiedzi i¿ Air Gunsa jest porêczniejsza od WBX-a i temu z "lekka pojecha³em po bandzie". Ale wsio kumam ¿e mia³e¶ na my¶li porównanie do mini. Wiêc sorry i nie by³o w±tku
Izotopek:
Je¶li malujesz tylko takie duperelki o jakich wspomnia³e¶ to rzeczywi¶cie bierz w ciemno guna mini, a nie "normalnego". Ja nie widzia³em w akcji ani Saty ani Iwaty z tego typu ale bazuj±c na porównaniu standardowych modeli oraz opinii jakie wyczytujê to jednak sk³ania³bym siê ku Iwacie. Ale dok³adnie ku jakiemu modelowi to nie wiem bo wiem ¿e jest ich kilka, ale jako ¿e siê tym nie interesowa³em to nie wiem które do czego s± dedykowane.
Pozdro |
|
|
|
|
topfinishpl
|
Wys³any: 2011-01-26, 19:57
|
0
|
|
|
|
Tanio i pewnie, oszczêdnie z modelem IWATA AIR-GUNSA AZ3 fakty:
modelach IWATA-AIRGUNSA AZ30 i 3 HTE LV2 zastosowano najnowocze¶niejsze rozwi±zania wystêpuj±ce w pistoletach lakierniczych dziêki czemu otrzymano bardzo wysok± wydajno¶æ nanoszenia (rzêdu 70 do 92%). Niska waga (490g), niskie zu¿ycie powietrza (230 - 275 l/min) oraz atrakcyjna cena czyni± ten pistolet doskona³ym i ekonomicznym narzêdziem pracy.
Sprawno¶æ atomizacji i przenoszenia medium na detal (wiêksza cyfra mniejsza strata)
PRIMER 93,8% --> podk³ad
SOLID COLOUR 78,4%
BASECOAT 81,5% --> baza
CLEAR LACQUER 77,9% --> lakier
Ci¶nienia od 2 do 3 bar max i ma³o powierza
100% polecam a ceny super! |
|
|
|
|
topfinishpl
|
Wys³any: 2011-01-26, 20:00
|
0
|
|
|
|
Zapomnia³em :P to co daje AZ3 przy cenie oko³o 400 z³ a w 400 itp przy cenie 1400 z³ nie jest warte zachodu bo parametry bêd± leprze o 5-7% a cena wy¿sza o 300% |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-26, 21:24
|
0
|
|
|
|
Brawo. Widzê, ¿e umiesz ju¿ kopiowaæ opisy i wklejaæ w posty.
topfinishpl napisa³/a: | to co daje AZ3 przy cenie oko³o 400 z³ a w 400 itp przy cenie 1400 z³ nie jest warte zachodu bo parametry bêd± leprze o 5-7% a cena wy¿sza o 300% | No ale jak mam to skomentowaæ, to ju¿ nie bardzo przychodzi mi do g³owy. Tzn. przychodzi tylko nie ma sensu bo zaraz zostanie usuniête przez administracjê. Wiêc mo¿e tak:
To kup sobie pistol za 25z³ i bêdzie tañszy o 1600% nawet od tej Air Gunsy za 400z³, a s³abszy tylko o jakie¶ 400%
Ewentualnie uniwersaln± r±czkê za 4z³ do wymiennych wa³ków z g±bek po 3z³ za 5 sztuk w Castoramie. Ile procent wyjdzie taniej to nawet nie chce mi siê liczyæ.
Pozdro |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-01-30, 00:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Widze ¿e i na tym forum trafiaj± "specjali¶ci" z "internetowych sklepików" Kolego cytowa³e¶ jakie¶ "folderki reklamowe"? Air Gunsa AZ3 "profesional gun" Kolego bez ¿artów! Temu "badziewiu" to bardzo bardzo du¿e "troche" brakuje do tego aby by³ "profesjonalnym" sprzêtem On nawet nie dorównuje do DeVilbissa FLG-5 Pozdrawiam kolejnego "reklamowca-sklepowego fachooowca" |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-01-30, 19:57
|
0
|
|
|
|
Dok³adnie to mia³em Robercie na my¶li.
Cz³owiek ma niby du¿y sklep i tylko na podstawie mar¿y doradza sprzêt a to nie feer. Ja rozumiem, ¿e na jedn± Iwatê WBX czy LV2 sprzeda 20 Air Guns gdzie ma tak± sam± mar¿ê na sztuce ale to nie powód aby wprowadzaæ ludzi w b³±d.
Nie twierdzê, ¿e Air Gunsa to totalny shit bo choæ ni± nie malowa³em to domy¶lam siê ¿e nie jest. I s±dzê tak na podstawie opinii u¿ytkowników jak te¿ i tym, ¿e taka firma jak Iwata któr± bardzo ale to bardzo wysoko ceniê {jak dla mnie póki co jest nr. 1} pozwoli³a produkowaæ ten gun pod swoimi skrzyd³ami. A to znaczy ju¿ bardzo du¿o.
Ale to ¿e ten gun nie jest z³y to za ¿adne skarby nie wolno pisaæ ¿e jest o 5% s³abszy ni¿ jego "ala pierwowzór" Iwata W400.
5% ????????????????????
Tym bardziej ¿e mi tylko znane modele Iwaty w korpusie W400 to:
- W400 WB
- W400 WBX
- W400 LV2
- LPH400 LV4
- LPH400 LVB
- LPH400 LVX
I o ile jako¶ tam niby mo¿na by³o by po pijaku porównaæ Gunsê do LV2 i LV4 , to do pozosta³ych 4 modeli ............................???????????????
Takich porównañ nawet lepiej nie robiæ, a co dopiero pisaæ o 5% ró¿nicy
Pozdrawiam i koñczê {mam nadziejê} ze swojej strony w±tek |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-01-30, 22:55
|
0
|
|
|
|
Air gunse mia³em, lakierowaæ siê da na pewno lepiej jak jakim¶ chiñskim gównem ale pisanie ¿e jest s³abszy o 5% to nawet nie jest 50% w porównaniu do W400. Ale co zrobiæ chce ch³opak sprzedaæ to reklamuje. Ja go kupi³em tylko dlatego ¿e opinie o nim by³y pozytywne i nie chcia³em cioraæ po plenerze dro¿szego sprzêtu. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-01-31, 20:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Jestem tego samego zdania ...mam oba pistolety - kupione w zestawie.
Napewno roznia sie od siebie ..i to diametralnie. |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-01-31, 22:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
Ja siê zastanawiam nad kupnem pistoletu, jednego do bazy i klaru i nie wiem co kupiæ ?
zastanawia³em siê nad kupnem air gunsa ale .... nie wiem czy nie wybiorê miêdzy sat± 3000 rp a iwat± , tylko tu z iwaty to nie wiem jaki model, dodam ze mam kompresor 150 litrów metebo
jak by³em na szkoleniu to tam by³a sata 3000 HVLP digital i to by³a warte uwagi tylko ze nie do mojego kompresora . |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-02-01, 00:11
|
0
|
|
|
|
No i tu masz wieczny problem.
Moje zdanie po wielu testach jest takie, ¿e z tera¼niejszych gunów nie ma jednego idealnego do wszystkiego. Jeden jest lepszy w bazie a s³abszy w klarze, a drugi na odwrót. Ka¿dy sam musi wybraæ co mu bardziej odpowiada, a czasami te¿ i dopasowaæ do materia³ów, prac, warunków -oraz sprê¿arki.
A Sata czy Iwata? To dwa totalnie inne ¶wiaty. Jednemu pasuje jedno a drugiemu drugie. Ale nie spotka³em siê z kim¶ komu pasuje i jedno i drugie
Najpierw musisz zastanowiæ siê co, ile, czym, gdzie..... A pó¼niej najlepiej i tak przetestowaæ.
Pozdro. |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-02-05, 16:24
|
0
|
|
|
|
Po dzwoni³em trochê po sklepach i powiedzieli mi ze jak chce kupiæ jeden pistolet do bazy i bezbarwnego to polecali
sata 1000 RP ( podobno ciê¿ko ju¿ kupiæ 3000 RP )
dewilbisa gti pro h1
i Wolcoma GEO
co Wy na to Panowie ? |
_________________ Mieszalnia Lakierów
Frostt.pl |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-02-05, 19:00
|
0
|
|
|
|
Witam.
lakierok napisa³/a: | podobno ciê¿ko ju¿ kupiæ 3000 RP | No jako¶ ciê¿ko mi w to uwierzyæ bo by³o tego pó³ all... i w prawie wszystkich sklepach nie sprzedaj±cych na all..
lakierok napisa³/a: | dewilbisa gti pro h1 | Tego nie mia³em w rêku to nie wiem, ale znam tylko jedn± osobê która niesamowicie siê na niego skar¿y - lecz nim ani nie maluje, ani nawet go nie ma- i ca³± masê ludzi którzy go sobie bardzo chwal±. lakierok napisa³/a: | Wolcoma GEO | Tego Walcoma nie mia³em w rêku do testów. Ale mia³em dwa inne: HVLP -zielony- i HTE - czarny. I HVLP do bazy by³ spoko a do klaru dupa blada, a HTE do klaru spoko a bazy nie testowa³em.
Je¶li GEO jest pomiêdzy nimi to mo¿e..... A i cenê maj± przystêpn±. U mnie dystrybutorem i serwisantem jest Car System Wschód. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie mo¿na sobie ich sztuki testowe potestowaæ.
Je¶li chodzi o gun uniwersalny to hmmmm.......
Temat rzeka a wybór ciê¿ki. Tu w grê czasami chyba bardziej wchodz± upodobania i przyzwyczajenia.
Jak malujesz nie a¿ tak du¿o na raz i w s³abszych warunkach to bardziej wybiera³bym co¶ niskoci¶nieniowego, jak wiêcej i w lepszych to raczej wysoko..., choæ nie testowa³em sam jeszcze bazy pistolem wysokoci¶nieniowym wiêc nie bêdê nie¶wiadomie wprowadza³ w b³±d.
Pozdro |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-02-05, 22:07
|
0
|
|
|
|
Jak kumpel nie we¼mie ode mnie w400(za 600z³) i bêdziesz zainteresowany to dam Ci znaka. |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2011-02-05, 23:02
|
0
|
|
|
|
zastanawiam siê nad sat± 1000 RP
co to za Car System Wschód ? u mnie jest RM baza w Szczecinie to ten sam ?
bo z chêciom bym po testowa³ ? |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2011-02-08, 17:23
|
0
|
|
|
|
Firma z materia³ami lakierniczymi tak siê nazywa:
Car System Wschód
A jej sklepy s± mniej lub bardziej rozproszone chyba po ca³ym kraju.
Musisz siê rozejrzeæ u siebie dooko³a, a jak nie znajdziesz to popytaj w sklepach i poszukaj mo¿e ich filii na necie...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2011-02-08, 21:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
W Szczecinie to chyba CSV.. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-02-08, 23:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
lakierok napisa³/a: | zastanawiam siê nad sat± 1000 RP : |
Jak chcesz mieæ markowy pistolet do wszystkiego to jest OK. Ale raczej nie spodziewaj siê jako¶ci wymalowania jak przy modelu 3000 czy 4000. Sata 1000 w bran¿y napraw samochodowych to taki sam kompromis jako¶ciowy wymalowania jak np Airgunsa AZ30 w IWATA. Jak kto¶ du¿o lakieruje ca³ych samochodów to bêdzie z modelu 1000 zadowolony, ale przy ma³ych pojedynczych elementach to ju¿ ¶rednio. |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-02-08, 23:43
|
0
|
|
|
|
Mogê mieæ Iwata LPH80 za oko³o 850-880z³, mowa oczywi¶cie o nówce. Akurat jest z dysz± 1.2. A W400 lv2, wbx itd oko³o 200z³ taniej ni¿ w sklepach internetowych.
Mart-Dent mogê lph80 z dysz± 1.2 k³a¶æ bazê i klar? Bo chcia³bym ju¿ nie cudowaæ z innym pistoletem do klaru. Chcia³bym, aby ma³o klaru sz³o w powietrze i by³ ma³y zakurz.
Powiedz mi czy to dobra cena za lph80?
Ta iwata jest hvlp. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-02-09, 01:10
|
0
|
|
|
|
Cena nawet bardzo dobra ja da³em 1200. Ale nie wiem czy mo¿esz tym k³a¶æ i to i to bo ja mam dyszê 0.8 i nigdy nawet nie próbowa³em lakierowaæ klarem tym pistoletem. Chyba ka¿dy LPH to HVLP. |
|
|
|
|
izotopek
|
Wys³any: 2011-02-09, 17:41
|
0
|
|
|
|
My¶lê, ¿e nada siê. Zaryzykujê. Cena jest dobra. Przynajmniej nikt nie ¶ciemnia, ¿e nie sprzeda taniej ni¿ 1000 bo taka cena dystrybutora.
Potem kupiê sobie w400, bo te¿ mogê mieæ w dobrej cenie.
Mart-Dent powiedz mi jakiej polerki u¿ywasz do tych motocykli. Chcia³bym co¶ ma³ego, relatywanie taniego. |
|
|
|
|
Mart-Dent
|
Wys³any: 2011-02-09, 22:05
|
0
|
|
|
|
izotopek napisa³/a: | Mart-Dent powiedz mi jakiej polerki u¿ywasz do tych motocykli. Chcia³bym co¶ ma³ego, relatywanie taniego. |
Motocykla lakierujê tylko w wolnych chwilach, a ze jest ich nie wiele to teraz ju¿ prawie wcale ich nie robiê. Co do polerki to u¿ywam shinexa, ale wcze¶niej u¿ywa³em polerki firmy sico i dawa³a radê. |
|
|
|