Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
tymonik
Wys³any: 2011-09-11, 14:33   etapy i czasy w lakierowania, szukam ostatecznych odpowiedzi
0
UP DOWN

Witam

Pierwszy post. Czysto amatorsko.
Probuje dosc poprzez google do prawidlowych odpowiedzi na amatorskie wydwaloby sie proste pytania i nie idzie mi.

Lakieruje elementy samochodu, robilem to rok temu na tzw pale (lakier popekal) ale dzieki temu mam pytania.

1. auto umyte, wyczyszczone, benzyna eks albo zmywaczem odltuszczone. - to jest jasne.
2. nakladam podklad akrylowy - pytanie - ile mam czekac az naloze na niego lakier bazowy - jedni mowia 3 minuty inni 3 dni ... zglupialem.
3. po co szlifowac ten podklad akrylowy ktory wlasnie nalozylem ? kiedy go szlifowac czy po 15minutach jak odparuje z niego zorcienczalnik czy po jednym dniu
4. nakladam na podklad akrylowy bazowy lakier - czekac ile teraz, pare minut czy pare dni przed nalozeniem na niego klaru. I czy jego tez szlifowac
5. naloze klar ile czekac na cokolwiek np jezdzenie i mycie bo kiedys to tydzien po nalozeniu dalej byl mokry :/

innymi slowy szukam jednoznacznego opisu etapow lakierowania z podanym odstepami, bo jedni robia widze wszystko w jeden wieczor a inni opsuja to na tygodnie.

pytania dodatkowe
1. czy mozna kupic utwardzacz w sprayu i nakladac go na podklad, baze i klar zeby to szlo szybciej i faktycznie sie utwardzala - dzis mam wrazenie ze te spraye nie schna wcale a nie mam kasy na pistolet i zabawe.
2. czy moge poprzednie proby zmywac NITRO bez obawy ze oryginalny lakier auta sie uszkodzi.

Pozdro

senior
Wys³any: 2011-09-11, 15:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
1- benzyna BEEEEEE
2- je¶li to podk³ad M/M to zgodnie z zaleceniami producenta, je¶li wersja do szlifu to te¿ zgodnie z zaleceniami jego producenta - w Twoim przypadku zapewne na nastêpny dzieñ
3- patrz punkt 2
4- baza zapewne konwencja wiêc do uzyskania matu plus 10-30minut wystarczy -zale¿y od wielu czynników
5- lakiery s± chemoutwardzalne i przy zachowaniu technologii producenta z pewno¶ci± ¶mia³o na drugi dzieñ auto posk³adasz i wyruszysz na podbój dyskotek

Pytania dodatkowe:
1- za to powinno siê z Tob± umówiæ i porz±dnie skopaæ jaja aby¶ nie da³ rady choæ kilka dni siê ruszaæ i po¶wiêci³ ten czas na poczytanie forum. {sorry ale......}
2- W sumie mo¿esz bo po takich ...... chyba ju¿ nic nie zaszkodzi. A obawa zawsze jaka¶ tam jest.

Pominiêta jest masa szczegó³ów któr± postudiuj czytaj±c tematy na forum choæby nawet i ten:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5264

tymonik2
Wys³any: 2011-09-11, 17:07   
0
UP DOWN

1. nie moge kupic ani w casto ani w meriline zmywacza silikonowego, nie ma chyba ze w dziale armatury tubka mikro
2. M/M? nie wiem co to znaczy, podklad to novol 370 i wedlug specyfikacji wysycha w 15-60minut zaleznie od temp. i mozna juz szlifowac ale nijak w to nie wierze.
http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_370.pdf
4. baza to nabijany spray kolor pod auto akryl nieutwardzany niczym bo jakby mial utwardzacz to bym nie pisal o popekaniu
5. moze i lakiery sa utwardzane ale jestesmy w podforum amatorow i ja mam klar w sprayu jaki sie kupuje w kazdym miescie u pana zdzicha w puszcze boll-a i lakier ten dniami a moze tygodniami schnac nie chce.

b-rad
Wys³any: 2011-09-11, 17:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
przygotuj auto idz do zdzisia powiedz zeby dolal do tego akrylu troche utwardzacza. teraz zapier**** do samochodu pryskasz i schnie normalnie.

jacenty 741
Wys³any: 2011-09-11, 18:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Skoro piszesz o marketach budowlanych,to z pewno¶ci± mieszkasz w wiêkszym mie¶cie,wiêc jest tam na pewno kilka sklepów sprzedaj±cych lakiery samochodowe,i tam szukaj zmywacza.Niektórzy uwa¿aj±,¿e na marketach i Allegro ¶wiat siê koñczy...
Novol 370 nie nadaje siê do Twoich celów,a jak siê upierasz na zastosowanie go,to rób po swojemu,i nie pytaj o rady.To samo tyczy siê wszelakich baz i lakierów w sprayu:takich porad szukaj raczej na forum rowerowym,to s± miszczowie od sprayu.
Sorki za te s³owa,ale mimo tego,¿e jest to podforum dla amatorów,to z pewno¶ci± oczekujesz odpowiedzi profesjonalnej od ludzi obeznanych z tematem.A ta nie moze byæ inna,bo zbyt ciê¿ko pracuje siê na szacunek,tak na forum,jak w realu.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-09-11, 20:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego Tymonik2 ostateczna odpowied¿ jest prosta ;) zawsze stosuj siê do zaleceñ producenta danego produktu :tak: Czytaj zawsze (z zrozumieniem) to co masz podane na opakowaniu :tak: Ewentualnie zawsze mo¿esz zleciæ naprawe lakiernikowi :rotfl:
Pozdrawiam! :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: