Autor |
Wiadomo¶æ |
|
tymonik
|
Wys³any: 2011-09-11, 14:33 etapy i czasy w lakierowania, szukam ostatecznych odpowiedzi
|
0
|
|
|
|
Witam
Pierwszy post. Czysto amatorsko.
Probuje dosc poprzez google do prawidlowych odpowiedzi na amatorskie wydwaloby sie proste pytania i nie idzie mi.
Lakieruje elementy samochodu, robilem to rok temu na tzw pale (lakier popekal) ale dzieki temu mam pytania.
1. auto umyte, wyczyszczone, benzyna eks albo zmywaczem odltuszczone. - to jest jasne.
2. nakladam podklad akrylowy - pytanie - ile mam czekac az naloze na niego lakier bazowy - jedni mowia 3 minuty inni 3 dni ... zglupialem.
3. po co szlifowac ten podklad akrylowy ktory wlasnie nalozylem ? kiedy go szlifowac czy po 15minutach jak odparuje z niego zorcienczalnik czy po jednym dniu
4. nakladam na podklad akrylowy bazowy lakier - czekac ile teraz, pare minut czy pare dni przed nalozeniem na niego klaru. I czy jego tez szlifowac
5. naloze klar ile czekac na cokolwiek np jezdzenie i mycie bo kiedys to tydzien po nalozeniu dalej byl mokry
innymi slowy szukam jednoznacznego opisu etapow lakierowania z podanym odstepami, bo jedni robia widze wszystko w jeden wieczor a inni opsuja to na tygodnie.
pytania dodatkowe
1. czy mozna kupic utwardzacz w sprayu i nakladac go na podklad, baze i klar zeby to szlo szybciej i faktycznie sie utwardzala - dzis mam wrazenie ze te spraye nie schna wcale a nie mam kasy na pistolet i zabawe.
2. czy moge poprzednie proby zmywac NITRO bez obawy ze oryginalny lakier auta sie uszkodzi.
Pozdro |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-09-11, 15:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
1- benzyna BEEEEEE
2- je¶li to podk³ad M/M to zgodnie z zaleceniami producenta, je¶li wersja do szlifu to te¿ zgodnie z zaleceniami jego producenta - w Twoim przypadku zapewne na nastêpny dzieñ
3- patrz punkt 2
4- baza zapewne konwencja wiêc do uzyskania matu plus 10-30minut wystarczy -zale¿y od wielu czynników
5- lakiery s± chemoutwardzalne i przy zachowaniu technologii producenta z pewno¶ci± ¶mia³o na drugi dzieñ auto posk³adasz i wyruszysz na podbój dyskotek
Pytania dodatkowe:
1- za to powinno siê z Tob± umówiæ i porz±dnie skopaæ jaja aby¶ nie da³ rady choæ kilka dni siê ruszaæ i po¶wiêci³ ten czas na poczytanie forum. {sorry ale......}
2- W sumie mo¿esz bo po takich ...... chyba ju¿ nic nie zaszkodzi. A obawa zawsze jaka¶ tam jest.
Pominiêta jest masa szczegó³ów któr± postudiuj czytaj±c tematy na forum choæby nawet i ten:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5264 |
|
|
|
|
tymonik2
|
Wys³any: 2011-09-11, 17:07
|
0
|
|
|
|
1. nie moge kupic ani w casto ani w meriline zmywacza silikonowego, nie ma chyba ze w dziale armatury tubka mikro
2. M/M? nie wiem co to znaczy, podklad to novol 370 i wedlug specyfikacji wysycha w 15-60minut zaleznie od temp. i mozna juz szlifowac ale nijak w to nie wierze.
http://www.novol.pl/att/1...PROTECT_370.pdf
4. baza to nabijany spray kolor pod auto akryl nieutwardzany niczym bo jakby mial utwardzacz to bym nie pisal o popekaniu
5. moze i lakiery sa utwardzane ale jestesmy w podforum amatorow i ja mam klar w sprayu jaki sie kupuje w kazdym miescie u pana zdzicha w puszcze boll-a i lakier ten dniami a moze tygodniami schnac nie chce. |
|
|
|
|
b-rad
|
Wys³any: 2011-09-11, 17:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 226
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-09-11, 18:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Skoro piszesz o marketach budowlanych,to z pewno¶ci± mieszkasz w wiêkszym mie¶cie,wiêc jest tam na pewno kilka sklepów sprzedaj±cych lakiery samochodowe,i tam szukaj zmywacza.Niektórzy uwa¿aj±,¿e na marketach i Allegro ¶wiat siê koñczy...
Novol 370 nie nadaje siê do Twoich celów,a jak siê upierasz na zastosowanie go,to rób po swojemu,i nie pytaj o rady.To samo tyczy siê wszelakich baz i lakierów w sprayu:takich porad szukaj raczej na forum rowerowym,to s± miszczowie od sprayu.
Sorki za te s³owa,ale mimo tego,¿e jest to podforum dla amatorów,to z pewno¶ci± oczekujesz odpowiedzi profesjonalnej od ludzi obeznanych z tematem.A ta nie moze byæ inna,bo zbyt ciê¿ko pracuje siê na szacunek,tak na forum,jak w realu. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-11, 20:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego Tymonik2 ostateczna odpowied¿ jest prosta zawsze stosuj siê do zaleceñ producenta danego produktu Czytaj zawsze (z zrozumieniem) to co masz podane na opakowaniu Ewentualnie zawsze mo¿esz zleciæ naprawe lakiernikowi
Pozdrawiam! |
|
|
|