Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Homer S. 
Wys³any: 2011-09-14, 15:51   Puder - Sadza kontra - Kontrast sprey
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Pytanie tylko i wy³±cznie do znawców tematu nie chce gdybania :)
Od pewnego czasu u¿ywam jako kontrast sadzê która jest 100 razy wygodniejsza w u¿yciu ni¿ spreye z kontrastem . Powiem wiêcej sadza lepiej wykrywa rysy ni¿ kontrast sprey . Nachwali³em siê a teraz g³ówne pytanie
Nak³adam sadzê na szpachlê równam element ale pozostaj± miejsca/zag³êbienia w których pozostaje sadza i co z ni± zrobiæ . Wydmucaæ siê nie daje wymyæ zmywaczem te¿ jest problem . Czy pozostawienie sadzy w zag³êbieniach i pokrycie jej nastêpn± warstw± szpachli lub podk³adu nie spowoduje czego¶ ? wylezie cieñ/plama na podk³adzie/bazie /lakierze ?

senior
Wys³any: 2011-09-14, 16:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Homer ja u¿ywa³em latami bazy - i s± do dupy bo wiadomo ¿e zabijaj± papiery i kulkuj± siê na nich - ale te¿ i nie wszystko wy³apuje siê dziêki ich napruszaniu.
Potem u¿ywa³em kontrastu w sprayu ale niby nie zabija³ papierów ale jak wspomnia³e¶ i nie wy³apywa³ wszystkiego.

Od dwóch lat ju¿ tylko pudrem 3M siê pos³ugujê i dla mnie jest rewelacja.
On siê wciera w ka¿d± ryskê i dziurkê i nic nie czuæ ani nie widaæ go na niczym podczas obróbki.
Je¶li chodzi o rysy to powiem Ci ¿e je¶li s± to niestety ale ich nie szpachlujê lecz rozszlifowujê wiêc i puder znika. A je¶li s± to spore bruzdy takie jak np. po paprochu na szpachelce podczas rozprowadzania szpachli {zapewne wiesz o czym mówiê} to tu gdzie puder pozosta³ to co siê zmy³o zmywaczem to zmy³o i tak kitujê - do tej pory nic nigdy siê nie sta³o.
Lecz s± to jednak sporadyczne przypadki wiêc mog³em czego¶ nie widzieæ do tej pory.

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-14, 16:26   
0
UP DOWN

Nie rysy niwelujê do zera . Ale przy pierwszej warstwie szpachli któr± nastêpnie pudrowa³em zostaj± zag³êbienia które nie posiadaj± rys po papierze bo tam nie siêga i o te miejsca pudrowane mi chodzi. Takie sprawy wychodz± gdzie ¿eby wyrównaæ element nak³adam szpachel 2-3 krotnie zanim go w³a¶ciwie obrobiê pomiêdzy te warstwy pudrujê i tylko kontrolnie heblujê i dok³adam tam gdzie brakuje . Takim sposobem puder/sadza zostaje uwiêziona pod szpachl± :tak:

senior
Wys³any: 2011-09-14, 16:40   
0
UP DOWN

Kumam.
Ale tak sobie teraz jeszcze co¶ przypominam ¿e przecie¿ nie raz u¿ywam nitrówki DP -710 bodaj¿e- i wciskam j± w mini kraterki po starych obiciach które jednak pozosta³y po wcze¶niejszych operacjach i innych ma³ych niedoci±gniêciach i kitujê j± na ten puder i nic nigdy siê nie podnios³o. Wiêc mo¿e jednak nic siê nie stanie - widocznie zmywacz zmywa ile siê da a reszta nie przeszkadza.
Nawet w sumie nigdy wcze¶niej siê nad tym a¿ tak nie zastanawia³em.
Kurde teraz przez Ciebie bêdê siê blacha przygl±da³ dla starych robót i przypomina³ gdzie tak robi³em i szuka³ bubli - a id¼ Ty....... ;)
Pozdro

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-14, 17:02   
0
UP DOWN

Nie bez paniki pytam tylko tak z ciekawo¶ci bo to przecie¿ ,,odt³uszczona sadza,, i to s³owo ,,odt³uszczona,, :D mnie mêczy³o :D ale jak kto¶ to produkujê to pewnie przewidzia³ ze czê¶æ pudru zostanie uwiêziona w pow³oce .

gugun 
Wys³any: 2011-09-14, 17:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
co wy tu gadacie...to tak jakby nie odmuchal przed kolejnym nakadaniem szpachli...slad po pudrze ok no ale puder w dziurkach i dolkach i na to kit :nie: i to pod zadym pozorem...ja nie uzywam praktycznie kontrastu...tylko sporadycznie przy ostatniej warstwie bo wzrok mam dobry :D :D :D ja jak mam duzo kitu to podkladuje 2 razy.za 1szym razem np grubo czarnego podkladu na to kontrast jasnym podkladem "wtedy nic sie nie klei"i dopiero docieram p240 na dlugim,poprawiam cos ok400 i na to ciensza juz warstwe podkladu i jest malina....oczywiscie po 1szym podkladzie wygrzewam czy tez odstawiam na 2-3dni zeby wszystko przysiadlo ladnie...

natik
Wys³any: 2011-09-14, 21:47   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
Od pewnego czasu u¿ywam jako kontrast sadzê

Przecie¿ sadza miêdzy innymi w swoim sk³adzie chemicznym zawiera t³uszcze które zbytnio nie s³u¿± naprawom lakierniczym, nieprawda¿?
Nie rozumiem jak mo¿na w ogóle wpa¶æ na taki pomys³ i o nim jeszcze dyskutowaæ na forum,i dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³, Panowie lakiernicy ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-14, 22:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
natik napisa³/a:
dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³,

Liczy³em na Ciebie :spoko:
Czeka³em na ten moment i na rozwój tematu.

senior
Wys³any: 2011-09-14, 23:24   
0
UP DOWN

Spoko Homer ¿artujê ;)
gugun napisa³/a:
slad po pudrze ok no ale puder w dziurkach i dolkach i na to kit
^^ ^^ ^^ Spoko No nie bie¿ mnie za a¿ takiego ..... :sciana: no wiesz.....
Je¶li o mnie chodzi to nie wa¿ne przed jak± kolejn± operacj± czy to szpachlowanie czy podk³adowanie czy lakierowanie wszystko jest w miarê mo¿liwo¶ci idealnie odmuchane {powolutku w³a¶nie w wiêkszo¶ci ze wzglêdu na ewentualne kraterki} i odt³uszczone zmywaczem - plus przed podk³adami i lakierami ¶ciereczka antystatyczna.
Je¶li s± jakie¶ kraterki to mimo odmuchania i odt³uszczenia widaæ "inny kolor" ale nie ma tam nawalonej gamo³y pudru.
natik napisa³/a:
Przecie¿ sadza miêdzy innymi w swoim sk³adzie chemicznym zawiera t³uszcze które zbytnio nie s³u¿± naprawom lakierniczym, nieprawda¿?
Nie rozumiem jak mo¿na w ogóle wpa¶æ na taki pomys³ i o nim jeszcze dyskutowaæ na forum,i dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³, Panowie lakiernicy
No przyznam ¿e s±dzi³em i¿ Homer mia³ na my¶li puder tylko jako ¿e pewnie jeste¶my z innych rejonów to tam siê tak go nazywa w slangu lakierników.
I nadal jako¶ uwa¿am ¿e mia³ na my¶li puder a nie prawdziw± sadzê po spalonych starych butelkach i ¶mieciach wybran± z pieca w wêglarkê i sypniêt± szufelk± na elementy :D
Je¶li tak to masz racjê.
Je¶li nie i mia³em dobre przeczucia to s±dzê ¿e firma 3M sprzedaje dobry produkt bez t³uszczu a nie zmielone sma¿one na s³oninie skwarki zmieszane z wypalonym wêglem po weekendowym grillu :)

S±dzê ¿e kolega Homer to wyprostuje w najbli¿szej wypowiedzi i dalej wszystko bêdzie jak w bajce ;)
Pozdrawiam

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-15, 04:59   
0
UP DOWN

Temat : Puder-Sadza kontra -Kontrast sprey

. Osobnik co mi to sprzedawa³ na moje pytanie ,,z czego to jest ,, powiedzia³ ¿e to jest przemys³owo wytwarzana sadza a nastêpnie w jaki¶ procesach chemicznych ,,odt³uszczana,,.
Jak kto¶ wie to niech mi wyja¶ni bo jestem ciekawy z czego to siê robi ;P ;P ;P

gugun 
Wys³any: 2011-09-15, 06:10   
0
UP DOWN

tez na poczatku jak przeczytalem sadza to o tym pomyslalem :D :D :D no ale Homer S., to stary wyjadacz wiec takiego bledu raczej by nie popelnil wiec sie domyslilem ze o puder chodzi:)

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-15, 13:43   
0
UP DOWN

A teraz tych co siê nabijaj± k³adê z dzidy laserowej . ^^ ^^ ^^ ;P ;P ;P

LGIM0836.jpg
Plik ¶ci±gniêto 146 raz(y) 71.77 KB

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-09-15, 20:05   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
teraz tych co siê nabijaj± k³adê z dzidy laserowej .

Ja mam tego dwa wiadra, prosto z komina :x:
Siê nie ¶mia³em i tak jak kolega pisa³ by³o to niezrozumia³e ¿e to Ty wyskoczy³e¶ z sadz±.
Dlatego czeka³em az ktos to zauwa¿y i pociagnie temat.
Wszystko jasne.

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-16, 14:02   
0
UP DOWN

Tak czy siak dopiero jedna Osoba przedstawi³a swoje do¶wiadczenia z pudrem . Dok³adnie czy mo¿na zostawiæ w szpachli w dziurkach/zag³êbieniach itp. drobiny pudru i przykryæ to nastêpn± warstw± szpachli/podk³adu ?.

kalbi 
Wys³any: 2011-09-16, 15:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Homer S. napisa³/a:
Tak czy siak dopiero jedna Osoba przedstawi³a swoje do¶wiadczenia z pudrem . Dok³adnie czy mo¿na zostawiæ w szpachli w dziurkach/zag³êbieniach itp. drobiny pudru i przykryæ to nastêpn± warstw± szpachli/podk³adu ?.

ja mam ma³o dziurek w szpachli - Roberlo :rotfl: , u¿ywam pudru 3M, jak siê trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprê¿onym powietrzem i na to wykoñczeniówka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecie¿ nie bêdê tego szpilk± szorowa³ - ju¿ nie przesadzajmy

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-16, 16:29   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Homer S. napisa³/a:

ja mam ma³o dziurek w szpachli - Roberlo :rotfl: , u¿ywam pudru 3M, jak siê trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprê¿onym powietrzem i na to wykoñczeniówka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecie¿ nie bêdê tego szpilk± szorowa³ - ju¿ nie przesadzajmy

Ok te¿ u¿ywa³em Multiextender ale firma z Zielonej Góry która rozprowadza³a produkty Roberlo ju¿ nie handluje tymi materia³ami :help: i dupa .. Szpachel teraz biorê z APP

kalbi 
Wys³any: 2011-09-16, 18:13   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
Szpachel teraz biorê z APP
oj to masz du¿o prów je¶li to APP Ultra i musisz dawaæ wykoñczenie na to. Naj¶mie¶niejsze jest to, ¿e handlowiec z APP powiedzia³ mi, ¿e szpachla APP Ultra i Roberlo s± robione z tego samego sk³adu, w tej samej fabryce, ró¿ni± siê jedynie kolorem - niestety z w³asnego do¶wiadczenia mogê stwierdziæ, ¿e szpachla APP Ultra mo¿e tylko le¿a³a obok Roberlo

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-16, 18:23   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Homer S. napisa³/a:
oj to masz du¿o prów je¶li to APP Ultra i musisz dawaæ wykoñczenie na to. Naj¶mie¶niejsze jest to, ¿e handlowiec z APP powiedzia³ mi, ¿e szpachla APP Ultra i Roberlo s± robione z tego samego sk³adu, w tej samej fabryce, ró¿ni± siê jedynie kolorem - niestety z w³asnego do¶wiadczenia mogê stwierdziæ, ¿e szpachla APP Ultra mo¿e tylko le¿a³a obok Roberlo

Mi to samo powiedzia³ ¿e to ta sama spachla ^^ ^^ ^^ biedny nie wiedzia³ ¿e multiextender-a chyba zu¿y³em ca³± paletê a mo¿e i wiêcej. :spoko: . U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakie¶ tanie G...

kalbi 
Wys³any: 2011-09-16, 18:36   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
kalbi napisa³/a:
Homer S. napisa³/a:

Mi to samo powiedzia³ ¿e to ta sama spachla ^^ ^^ ^^ biedny nie wiedzia³ ¿e multiextender-a chyba zu¿y³em ca³± paletê a mo¿e i wiêcej. :spoko: . U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakie¶ tanie G...

spokojnie mozesz zamówiæ przez roberlo.pl, najpierw zadzwoñ i dogadasz siê z mi³± Pani± co tam chcesz :) zrób zapas szpachlówki na pare miechów i nie mêcz siê z APP

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-16, 19:07   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Homer S. napisa³/a:
kalbi napisa³/a:
Homer S. napisa³/a:

spokojnie mozesz zamówiæ przez roberlo.pl, najpierw zadzwoñ i dogadasz siê z mi³± Pani± co tam chcesz :) zrób zapas szpachlówki na pare miechów i nie mêcz siê z APP

W³a¶nie roberlo.pl jest z Zielonej Góry i na zapas to kupi³em pastê polersk± a szpachli ju¿ prawie nie ma Multi. zosta³ tylko w ma³ych puszkach :idea:

kalbi 
Wys³any: 2011-09-16, 19:23   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
W³a¶nie roberlo.pl jest z Zielonej Góry i na zapas to kupi³em pastê polersk± a szpachli ju¿ prawie nie ma Multi. zosta³ tylko w ma³ych puszkach :idea:

ogólnie teraz zmieni³a siê nazwa i puszki s± nieco mniejsze bo tak± ostatnio otrzyma³em dostawê ale szpachla jest ta sama, nazwy nie pamiêtam, mogê podaæ np jutro, je¶li bardzo chcesz to spokojnie ci to zamówiê przy okazji swojego zamówienia, a potem tobie ode¶lê ale narazie mam zapas 5 szt multi i 5 szt futura, jak co¶ to dawaj na pw

senior
Wys³any: 2011-09-16, 19:51   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
ja mam ma³o dziurek w szpachli - Roberlo , u¿ywam pudru 3M, jak siê trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprê¿onym powietrzem i na to wykoñczeniówka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecie¿ nie bêdê tego szpilk± szorowa³ - ju¿ nie przesadzajmy
A no dok³adnie tak. Ja ró¿niê siê tylko szpachlówk± któr± wciskam z mini dziurki - "nitrówka" DuPont bodaj¿e 710

A szpachlówka ROBERLO MULTIEXTENDER jest chyba nie do pobicia - REWELACJA
Homer S. napisa³/a:
U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakie¶ tanie G...
kalbi napisa³/a:
zrób zapas szpachlówki na pare miechów
Spokojnie Panowie. Bardzo du¿± gamê produktów firmy ROBERLO rozprowadza ju¿ grupa CAR SYSTEM WSCHÓD - i oczywi¶cie kicik multiextendera jest bo to najlepiej sprzedaj±cy siê towar - podbija rynek w siedmiomilowych butach :D
Musisz siê tylko dowiedzieæ kto wspó³pracuje z CSW i bêdziesz mia³ co chcesz i ile chcesz - a wspó³pracuje z nimi ca³a Polska wiêc nie bêdzie problemu.
Pozdrawiam

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-18, 11:15   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
Homer S. napisa³/a:

ogólnie teraz zmieni³a siê nazwa i puszki s± nieco mniejsze bo tak± ostatnio otrzyma³em dostawê ale szpachla jest ta sama, nazwy nie pamiêtam, mogê podaæ np jutro, je¶li bardzo chcesz to spokojnie ci to zamówiê przy okazji swojego zamówienia, a potem tobie ode¶lê ale narazie mam zapas 5 szt multi i 5 szt futura, jak co¶ to dawaj na pw

Do Zielonej Góry to kamieniem dorzucam :D mam 45km. Nowa nazwa to pewnie Porzelack od dawna artyku³ami tej firmy handlowali . Je¿eli multiextender jest sprzedawany w puszkach Porzelacka to nie jest to ta sama szpachla . Sk³ad szpachli multi. Roberlo jest chroniony patentem i jak kto¶ wam powie ¿e to ta sama szpachla w opakowaniu innego producenta i jest produkowana w tej samej fabryce to ¿eni wam kit . Wiem co mówiê znam ludzi i mam 100% informacjê . Porzelack to Niemiecka firma i handluje tylko kosmetykami do samochodów (mo¿na to sprawdziæ w sieci) a dziwnym tajemniczym trafem tylko w Polsce pod t± mark± s± inne produkty .Nie jedna wiod±ca firma o ¶wiatowym zasiêgu z bran¿y mat. lakierniczych chcia³a by mieæ w ofercie wspomnian± szpachlê a ma tylko mniej lub bardziej zbli¿on± :?:
Wiem co tam siê sta³o i dlaczego nie maj± ju¿ produktów Roberlo ale nie powiem . Teraz inna firma przejê³a dystrybucjê mat. Roberlo mo¿e i to CSW :?: . APP te¿ chcia³o ale Roberlo nie zgodzi³o siê ¿eby ich produkty by³y sprzedawane z logo APP ( a Porzelack mo¿e ^^ ¶miech)

kalbi 
Wys³any: 2011-09-18, 11:58   
0
UP DOWN

dok³adnie to chyba jest Przelack - mówisz, ¿e to nie to samo? bo ja koñczê w³a¶nie oryginaln± puszkê multi w tym tyg i siê przekonam, jak nie to samo to siê wku... bo mi powiedzia³ handlowiec, ¿e to samo...

Miki
Wys³any: 2011-09-18, 13:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Ostatnio w mieszalni Lechlera kupi³em Roberlo Multiextender 1,5 za 60z³. Jak zapyta³em co to siê sta³o ze w Czêstochowie kto¶ wreszcie dobr± szpachlê sprzedaje. To powiedzia³ ¿e w³a¶nie Lechler jest dystrybutorem roberla w Polsce. Ile w tym prawdy to nie wiem ale szpachli by³o oporowo :D

Homer S. 
Wys³any: 2011-09-27, 17:30   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
dok³adnie to chyba jest Przelack - mówisz, ¿e to nie to samo? bo ja koñczê w³a¶nie oryginaln± puszkê multi w tym tyg i siê przekonam, jak nie to samo to siê wku... bo mi powiedzia³ handlowiec, ¿e to samo...

I jak tajemnicze puszki Porzelacka zawieraj± oryginaln± szpachlê Roberlo ???. Czy to by³ kit marketingowy :D

kalbi 
Wys³any: 2011-09-27, 19:14   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
I jak tajemnicze puszki Porzelacka zawieraj± oryginaln± szpachlê Roberlo ???. Czy to by³ kit marketingowy :D
oczywi¶cie, ¿e kit marketningowy - popracowa³em na tej szpachli chwile i okaza³o siê, ¿e to na pewno nie Roberlo, zadzwoni³em do handlowca - troche mu nagada³em i zapra³ pozosta³e puszki i przywióz³ mi Roberlo he he

Benos77
Wys³any: 2011-09-27, 20:47   
0
UP DOWN

Sk±d: Szczecin
Miki napisa³/a:
To powiedzia³ ¿e w³a¶nie Lechler jest dystrybutorem roberla w Polsce. Ile w tym prawdy to nie wiem

W Szczecinie Lechler ma Roberlo wiêc to pewnie prawda :tak:

936
Wys³any: 2011-12-30, 18:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
sadza, puder itp, itd.
Za 70 z³ z g±bk± za 30 z³ za 25 gram w pojemniczku :spoko:

Znowu was robia po kieszeni...
To jest CZERNID£O DO BETONU dostêpne w kazdym sk³adzie budowlanym po 8 z³ za kilogram.
Pozdrawiam

Homer S. 
Wys³any: 2011-12-30, 19:07   
0
UP DOWN

936 napisa³/a:
sadza, puder itp, itd.
Za 70 z³ z g±bk± za 30 z³ za 25 gram w pojemniczku :spoko:

Znowu was robia po kieszeni...
To jest CZERNID£O DO BETONU dostêpne w kazdym sk³adzie budowlanym po 8 z³ za kilogram.
Pozdrawiam

A mi ,,wtajemniczony lakiernik,, powiedzia³ ¿e u¿ywa czarny pigment do barwienia kostek polbruku . :spoko: czyli jest co¶ na rzeczy :D :D

936
Wys³any: 2011-12-30, 20:00   
0
UP DOWN

szkoda ci 8 zeta ? :D Nie dziaduj

936
Wys³any: 2012-01-01, 12:15   
0
UP DOWN

To samo masz na zdjêciu powy¿ej w tej magicznej buteleczce.
SADZA do BETONU nic innego...
Ps.Osobi¶cie wole spray czarny matt bo siê nie kurzy...

Miki
Wys³any: 2012-01-01, 12:31   
0
UP DOWN

936 napisa³/a:
Ps.Osobi¶cie wole spray czarny matt bo siê nie kurzy...

I zamalowuje wszystko woko³o co nie os³oniête ^^

Homer S. 
Wys³any: 2012-01-01, 12:38   
0
UP DOWN

Taka buteleczka 20g z Haya to koszt co¶ oko³o 8-10z³ i spokojnie zast±pi 5 szt puszek sprayu kontrolnego . No i jak Kolega wy¿ej wspomnia³ nie trzeba nic oklejaæ i czekaæ na odparowanie . Tak z mojego skromnego do¶wiadczenia to puder wciska siê w rysy dok³adniej i ciê¿ko co¶ po nim zostawiæ nie dotartego .

936
Wys³any: 2012-01-01, 15:19   
0
UP DOWN

Ok.zale¿y kto co preferuje.
Jeden matke drugi córke :)
Sadza do betonu 8 z³ kilogram.
Mo¿esz kupic sobie worek 25 kilogramów :)
Jest i czerwona "SADZA" fajna do szarych i czarnych podk³adów.

936
Wys³any: 2012-01-01, 15:23   
0
UP DOWN

Zobacz jaka przebitka !
Zaraz siê Pizdnessmani znajd± na ALLEGRO z puderkiem :D

ignac2004 
Wys³any: 2012-01-03, 09:19   
0
UP DOWN

Ja mam, drobne pytanie. Jako i¿ ca³y czas uczê siê tego fachu bo mnie po prostu interesowa³ od zawsze to proszê nie zjedzcie mnie na ¶niadanie :P Móg³by kto¶ opisaæ tak w skrócie jak u¿ywaæ tego pudru? Jak to siê nak³ada itp. :help:

Miki
Wys³any: 2012-01-03, 09:56   
0
UP DOWN

ignac2004 napisa³/a:
Ja mam, drobne pytanie. Jako i¿ ca³y czas uczê siê tego fachu bo mnie po prostu interesowa³ od zawsze to proszê nie zjedzcie mnie na ¶niadanie :P Móg³by kto¶ opisaæ tak w skrócie jak u¿ywaæ tego pudru? Jak to siê nak³ada itp. :help:

Od 30 do 35sek. Pó¼niej 1:30-1:35 i jeszcze kilka razy

Osa_chojnice
Wys³any: 2012-01-03, 21:04   
0
UP DOWN

Puder puder i jeszcze raz puder. O niebo lepszy niz spray. Mi Puder pozwolil wyeliminowac rysy na jasnych kolorach. szczegolnie na zderzakach to byla moja zmora. teraz po napudrowaniu przed mialowaniem na mokro nie ma nic;) chodz nie ktory potrafia przygotowac bez pudru to mi on pomaga. jak zakupilem z firmy CR4 koszt 80zl (komplet z gabka) bez gabki chyba 40zl albo 60zl dokladnie nie pamietam . Ale wydajnosc tez nie jest zla . sadze ze na pol roku powinien styknac wiec to nie sa zadne pieniadze

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-03, 22:07   
0
UP DOWN

Osa_chojnice napisa³/a:
Mi Puder pozwolil wyeliminowac rysy na jasnych kolorach.

Jak??
Nie rozumiem jak puder pomaga usun±æ rysy na podk³adzie podczas matowania pod warstwy wierzchnie - baza. klar???

Naprawde nie rozumiem tego zjawiska.
A robiê ju¿ chyba z 10 lat w lakiernictwie i mi nigdy puder w tym aspekcie nie pomóg³.

kalbi 
Wys³any: 2012-01-03, 22:17   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Nie rozumiem jak puder pomaga usun±æ rysy na podk³adzie podczas matowania pod warstwy wierzchnie
normalnie - maszynka na sucho p400, puder i potem p 1000 woda i puder uwidacznia "kó³ka" po maszynce, które nale¿y wymatowaæ

ignac2004 
Wys³any: 2012-01-04, 11:23   
0
UP DOWN

Miki napisa³/a:

Od 30 do 35sek. Pó¼niej 1:30-1:35 i jeszcze kilka razy

Czyli rozumiem, ¿e przed szlifowaniem nak³adam puder. Szlifuj±c pokazuj± siê miejsca gdzie zeszlifowa³em, a tam gdzie np. w jakich¶ zag³êbieniach niedoszlifowa³em to bêd± nadal ciemne placki? Dobrze kumam?

Kto¶ co¶ jeszcze mowi³, ¿e to jaki¶ barwnik do betonu? Mo¿na stosowaæ?

Miki
Wys³any: 2012-01-04, 12:21   
0
UP DOWN

ignac2004, Tak jak piszesz. Po prostu widzisz gdzie jeszcze jest nie tak jak trzeba. Co do barwnika to jako kontrast mo¿esz te¿ bez problemu u¿yæ czarnego spraju w macie, z tym ¿e sadza jest wygodniejsza.

ignac2004 
Wys³any: 2012-01-05, 17:47   
0
UP DOWN

No wlasnie ze sprayem jest taka akcja, ze malujesz wszystko do oko³a i chyba bardziej zabije papier :P
Sadza chyba faktycznie lepsza ;)
Nic, trzeba spróbowaæ na starej masce :spoko:
Dzieki, ¿e nadal mo¿na na Ciebie liczyæ!

gugun 
Wys³any: 2012-01-06, 10:36   
0
UP DOWN

kalbi napisa³/a:
normalnie - maszynka na sucho p400, puder i potem p 1000 woda i puder uwidacznia "kó³ka" po maszynce, które nale¿y wymatowaæ
a ktore na jasnych kolorach strasznie sie uwidaczniaja:)

lukasz509
Wys³any: 2012-01-06, 14:23   
0
UP DOWN

dajcie jakiego¶ linka do tej taniej sadzy sprawdzonej :D :D:

936
Wys³any: 2012-01-08, 12:44   
0
UP DOWN

www. id¼ sobie do sk³adu budowlanego w pobli¿u i kup. pl :)
Pro¶ciej siê nie da !!! Chyba, ¿e zarzyczysz sobie ca³± palete to do domu ci przywioz±.
Nóg ci nie urwie :spoko:
Zapytaj siê o sadze do betonu lub czarnid³o do betonu.
Pozdrawiam.

lukasz509
Wys³any: 2012-01-08, 13:14   
0
UP DOWN

ok chodzi³o mi w³asnie o to jak sie to nazywa fachowo :D :D¿eby mnie nie wy¶miali :D :D

936
Wys³any: 2012-01-08, 14:23   
0
UP DOWN

Przestañ.
To id¼ z murarzem :D

jacenty 741
Wys³any: 2012-01-09, 21:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
A dla zainteresowanych ma³a rada-patencik:zamiast zamieniaæ na 0,0005 puszki piwa na zaprzyja¼nionym z³omowisku star± puszkê po szpachli 2 kg,umyjcie j± nitrem,wytrzyjcie do sucha,do ¶rodka 100-200 g sadzy (czernid³a,jak zwa³,tak zwa³),na to star± g±bkê do polerowania (najlepiej czarn±,miêkka i dobrze wci¶nie puder w rysy),przykryjcie pokrywk±,i... vuala,zestaw jak 3M za 200 zeta gotowy.A 2 kg czernid³a do betonu kosztuje szokuj±ce ...13 pln.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: