Wys³any: 2011-09-14, 15:51 Puder - Sadza kontra - Kontrast sprey
0
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
Pytanie tylko i wy³±cznie do znawców tematu nie chce gdybania
Od pewnego czasu u¿ywam jako kontrast sadzê która jest 100 razy wygodniejsza w u¿yciu ni¿ spreye z kontrastem . Powiem wiêcej sadza lepiej wykrywa rysy ni¿ kontrast sprey . Nachwali³em siê a teraz g³ówne pytanie
Nak³adam sadzê na szpachlê równam element ale pozostaj± miejsca/zag³êbienia w których pozostaje sadza i co z ni± zrobiæ . Wydmucaæ siê nie daje wymyæ zmywaczem te¿ jest problem . Czy pozostawienie sadzy w zag³êbieniach i pokrycie jej nastêpn± warstw± szpachli lub podk³adu nie spowoduje czego¶ ? wylezie cieñ/plama na podk³adzie/bazie /lakierze ?
Homer ja u¿ywa³em latami bazy - i s± do dupy bo wiadomo ¿e zabijaj± papiery i kulkuj± siê na nich - ale te¿ i nie wszystko wy³apuje siê dziêki ich napruszaniu.
Potem u¿ywa³em kontrastu w sprayu ale niby nie zabija³ papierów ale jak wspomnia³e¶ i nie wy³apywa³ wszystkiego.
Od dwóch lat ju¿ tylko pudrem 3M siê pos³ugujê i dla mnie jest rewelacja.
On siê wciera w ka¿d± ryskê i dziurkê i nic nie czuæ ani nie widaæ go na niczym podczas obróbki.
Je¶li chodzi o rysy to powiem Ci ¿e je¶li s± to niestety ale ich nie szpachlujê lecz rozszlifowujê wiêc i puder znika. A je¶li s± to spore bruzdy takie jak np. po paprochu na szpachelce podczas rozprowadzania szpachli {zapewne wiesz o czym mówiê} to tu gdzie puder pozosta³ to co siê zmy³o zmywaczem to zmy³o i tak kitujê - do tej pory nic nigdy siê nie sta³o.
Lecz s± to jednak sporadyczne przypadki wiêc mog³em czego¶ nie widzieæ do tej pory.
Nie rysy niwelujê do zera . Ale przy pierwszej warstwie szpachli któr± nastêpnie pudrowa³em zostaj± zag³êbienia które nie posiadaj± rys po papierze bo tam nie siêga i o te miejsca pudrowane mi chodzi. Takie sprawy wychodz± gdzie ¿eby wyrównaæ element nak³adam szpachel 2-3 krotnie zanim go w³a¶ciwie obrobiê pomiêdzy te warstwy pudrujê i tylko kontrolnie heblujê i dok³adam tam gdzie brakuje . Takim sposobem puder/sadza zostaje uwiêziona pod szpachl±
Kumam.
Ale tak sobie teraz jeszcze co¶ przypominam ¿e przecie¿ nie raz u¿ywam nitrówki DP -710 bodaj¿e- i wciskam j± w mini kraterki po starych obiciach które jednak pozosta³y po wcze¶niejszych operacjach i innych ma³ych niedoci±gniêciach i kitujê j± na ten puder i nic nigdy siê nie podnios³o. Wiêc mo¿e jednak nic siê nie stanie - widocznie zmywacz zmywa ile siê da a reszta nie przeszkadza.
Nawet w sumie nigdy wcze¶niej siê nad tym a¿ tak nie zastanawia³em.
Kurde teraz przez Ciebie bêdê siê blacha przygl±da³ dla starych robót i przypomina³ gdzie tak robi³em i szuka³ bubli - a id¼ Ty.......
Pozdro
Nie bez paniki pytam tylko tak z ciekawo¶ci bo to przecie¿ ,,odt³uszczona sadza,, i to s³owo ,,odt³uszczona,, mnie mêczy³o ale jak kto¶ to produkujê to pewnie przewidzia³ ze czê¶æ pudru zostanie uwiêziona w pow³oce .
co wy tu gadacie...to tak jakby nie odmuchal przed kolejnym nakadaniem szpachli...slad po pudrze ok no ale puder w dziurkach i dolkach i na to kit i to pod zadym pozorem...ja nie uzywam praktycznie kontrastu...tylko sporadycznie przy ostatniej warstwie bo wzrok mam dobry ja jak mam duzo kitu to podkladuje 2 razy.za 1szym razem np grubo czarnego podkladu na to kontrast jasnym podkladem "wtedy nic sie nie klei"i dopiero docieram p240 na dlugim,poprawiam cos ok400 i na to ciensza juz warstwe podkladu i jest malina....oczywiscie po 1szym podkladzie wygrzewam czy tez odstawiam na 2-3dni zeby wszystko przysiadlo ladnie...
Przecie¿ sadza miêdzy innymi w swoim sk³adzie chemicznym zawiera t³uszcze które zbytnio nie s³u¿± naprawom lakierniczym, nieprawda¿?
Nie rozumiem jak mo¿na w ogóle wpa¶æ na taki pomys³ i o nim jeszcze dyskutowaæ na forum,i dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³, Panowie lakiernicy
dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³,
Liczy³em na Ciebie
Czeka³em na ten moment i na rozwój tematu.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
slad po pudrze ok no ale puder w dziurkach i dolkach i na to kit
Spoko No nie bie¿ mnie za a¿ takiego ..... no wiesz.....
Je¶li o mnie chodzi to nie wa¿ne przed jak± kolejn± operacj± czy to szpachlowanie czy podk³adowanie czy lakierowanie wszystko jest w miarê mo¿liwo¶ci idealnie odmuchane {powolutku w³a¶nie w wiêkszo¶ci ze wzglêdu na ewentualne kraterki} i odt³uszczone zmywaczem - plus przed podk³adami i lakierami ¶ciereczka antystatyczna.
Je¶li s± jakie¶ kraterki to mimo odmuchania i odt³uszczenia widaæ "inny kolor" ale nie ma tam nawalonej gamo³y pudru.
natik napisa³/a:
Przecie¿ sadza miêdzy innymi w swoim sk³adzie chemicznym zawiera t³uszcze które zbytnio nie s³u¿± naprawom lakierniczym, nieprawda¿?
Nie rozumiem jak mo¿na w ogóle wpa¶æ na taki pomys³ i o nim jeszcze dyskutowaæ na forum,i dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³, Panowie lakiernicy
No przyznam ¿e s±dzi³em i¿ Homer mia³ na my¶li puder tylko jako ¿e pewnie jeste¶my z innych rejonów to tam siê tak go nazywa w slangu lakierników.
I nadal jako¶ uwa¿am ¿e mia³ na my¶li puder a nie prawdziw± sadzê po spalonych starych butelkach i ¶mieciach wybran± z pieca w wêglarkê i sypniêt± szufelk± na elementy
Je¶li tak to masz racjê.
Je¶li nie i mia³em dobre przeczucia to s±dzê ¿e firma 3M sprzedaje dobry produkt bez t³uszczu a nie zmielone sma¿one na s³oninie skwarki zmieszane z wypalonym wêglem po weekendowym grillu
S±dzê ¿e kolega Homer to wyprostuje w najbli¿szej wypowiedzi i dalej wszystko bêdzie jak w bajce
Pozdrawiam
. Osobnik co mi to sprzedawa³ na moje pytanie ,,z czego to jest ,, powiedzia³ ¿e to jest przemys³owo wytwarzana sadza a nastêpnie w jaki¶ procesach chemicznych ,,odt³uszczana,,.
Jak kto¶ wie to niech mi wyja¶ni bo jestem ciekawy z czego to siê robi
tez na poczatku jak przeczytalem sadza to o tym pomyslalem no ale Homer S., to stary wyjadacz wiec takiego bledu raczej by nie popelnil wiec sie domyslilem ze o puder chodzi:)
teraz tych co siê nabijaj± k³adê z dzidy laserowej .
Ja mam tego dwa wiadra, prosto z komina
Siê nie ¶mia³em i tak jak kolega pisa³ by³o to niezrozumia³e ¿e to Ty wyskoczy³e¶ z sadz±.
Dlatego czeka³em az ktos to zauwa¿y i pociagnie temat.
Wszystko jasne.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
Tak czy siak dopiero jedna Osoba przedstawi³a swoje do¶wiadczenia z pudrem . Dok³adnie czy mo¿na zostawiæ w szpachli w dziurkach/zag³êbieniach itp. drobiny pudru i przykryæ to nastêpn± warstw± szpachli/podk³adu ?.
Tak czy siak dopiero jedna Osoba przedstawi³a swoje do¶wiadczenia z pudrem . Dok³adnie czy mo¿na zostawiæ w szpachli w dziurkach/zag³êbieniach itp. drobiny pudru i przykryæ to nastêpn± warstw± szpachli/podk³adu ?.
ja mam ma³o dziurek w szpachli - Roberlo , u¿ywam pudru 3M, jak siê trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprê¿onym powietrzem i na to wykoñczeniówka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecie¿ nie bêdê tego szpilk± szorowa³ - ju¿ nie przesadzajmy
ja mam ma³o dziurek w szpachli - Roberlo , u¿ywam pudru 3M, jak siê trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprê¿onym powietrzem i na to wykoñczeniówka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecie¿ nie bêdê tego szpilk± szorowa³ - ju¿ nie przesadzajmy
Ok te¿ u¿ywa³em Multiextender ale firma z Zielonej Góry która rozprowadza³a produkty Roberlo ju¿ nie handluje tymi materia³ami i dupa .. Szpachel teraz biorê z APP
oj to masz du¿o prów je¶li to APP Ultra i musisz dawaæ wykoñczenie na to. Naj¶mie¶niejsze jest to, ¿e handlowiec z APP powiedzia³ mi, ¿e szpachla APP Ultra i Roberlo s± robione z tego samego sk³adu, w tej samej fabryce, ró¿ni± siê jedynie kolorem - niestety z w³asnego do¶wiadczenia mogê stwierdziæ, ¿e szpachla APP Ultra mo¿e tylko le¿a³a obok Roberlo
oj to masz du¿o prów je¶li to APP Ultra i musisz dawaæ wykoñczenie na to. Naj¶mie¶niejsze jest to, ¿e handlowiec z APP powiedzia³ mi, ¿e szpachla APP Ultra i Roberlo s± robione z tego samego sk³adu, w tej samej fabryce, ró¿ni± siê jedynie kolorem - niestety z w³asnego do¶wiadczenia mogê stwierdziæ, ¿e szpachla APP Ultra mo¿e tylko le¿a³a obok Roberlo
Mi to samo powiedzia³ ¿e to ta sama spachla biedny nie wiedzia³ ¿e multiextender-a chyba zu¿y³em ca³± paletê a mo¿e i wiêcej. . U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakie¶ tanie G...
Mi to samo powiedzia³ ¿e to ta sama spachla biedny nie wiedzia³ ¿e multiextender-a chyba zu¿y³em ca³± paletê a mo¿e i wiêcej. . U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakie¶ tanie G...
spokojnie mozesz zamówiæ przez roberlo.pl, najpierw zadzwoñ i dogadasz siê z mi³± Pani± co tam chcesz zrób zapas szpachlówki na pare miechów i nie mêcz siê z APP
spokojnie mozesz zamówiæ przez roberlo.pl, najpierw zadzwoñ i dogadasz siê z mi³± Pani± co tam chcesz zrób zapas szpachlówki na pare miechów i nie mêcz siê z APP
W³a¶nie roberlo.pl jest z Zielonej Góry i na zapas to kupi³em pastê polersk± a szpachli ju¿ prawie nie ma Multi. zosta³ tylko w ma³ych puszkach
W³a¶nie roberlo.pl jest z Zielonej Góry i na zapas to kupi³em pastê polersk± a szpachli ju¿ prawie nie ma Multi. zosta³ tylko w ma³ych puszkach
ogólnie teraz zmieni³a siê nazwa i puszki s± nieco mniejsze bo tak± ostatnio otrzyma³em dostawê ale szpachla jest ta sama, nazwy nie pamiêtam, mogê podaæ np jutro, je¶li bardzo chcesz to spokojnie ci to zamówiê przy okazji swojego zamówienia, a potem tobie ode¶lê ale narazie mam zapas 5 szt multi i 5 szt futura, jak co¶ to dawaj na pw
A no dok³adnie tak. Ja ró¿niê siê tylko szpachlówk± któr± wciskam z mini dziurki - "nitrówka" DuPont bodaj¿e 710
A szpachlówka ROBERLO MULTIEXTENDER jest chyba nie do pobicia - REWELACJA
Homer S. napisa³/a:
U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakie¶ tanie G...
kalbi napisa³/a:
zrób zapas szpachlówki na pare miechów
Spokojnie Panowie. Bardzo du¿± gamê produktów firmy ROBERLO rozprowadza ju¿ grupa CAR SYSTEM WSCHÓD - i oczywi¶cie kicik multiextendera jest bo to najlepiej sprzedaj±cy siê towar - podbija rynek w siedmiomilowych butach
Musisz siê tylko dowiedzieæ kto wspó³pracuje z CSW i bêdziesz mia³ co chcesz i ile chcesz - a wspó³pracuje z nimi ca³a Polska wiêc nie bêdzie problemu.
Pozdrawiam
ogólnie teraz zmieni³a siê nazwa i puszki s± nieco mniejsze bo tak± ostatnio otrzyma³em dostawê ale szpachla jest ta sama, nazwy nie pamiêtam, mogê podaæ np jutro, je¶li bardzo chcesz to spokojnie ci to zamówiê przy okazji swojego zamówienia, a potem tobie ode¶lê ale narazie mam zapas 5 szt multi i 5 szt futura, jak co¶ to dawaj na pw
Do Zielonej Góry to kamieniem dorzucam mam 45km. Nowa nazwa to pewnie Porzelack od dawna artyku³ami tej firmy handlowali . Je¿eli multiextender jest sprzedawany w puszkach Porzelacka to nie jest to ta sama szpachla . Sk³ad szpachli multi. Roberlo jest chroniony patentem i jak kto¶ wam powie ¿e to ta sama szpachla w opakowaniu innego producenta i jest produkowana w tej samej fabryce to ¿eni wam kit . Wiem co mówiê znam ludzi i mam 100% informacjê . Porzelack to Niemiecka firma i handluje tylko kosmetykami do samochodów (mo¿na to sprawdziæ w sieci) a dziwnym tajemniczym trafem tylko w Polsce pod t± mark± s± inne produkty .Nie jedna wiod±ca firma o ¶wiatowym zasiêgu z bran¿y mat. lakierniczych chcia³a by mieæ w ofercie wspomnian± szpachlê a ma tylko mniej lub bardziej zbli¿on±
Wiem co tam siê sta³o i dlaczego nie maj± ju¿ produktów Roberlo ale nie powiem . Teraz inna firma przejê³a dystrybucjê mat. Roberlo mo¿e i to CSW . APP te¿ chcia³o ale Roberlo nie zgodzi³o siê ¿eby ich produkty by³y sprzedawane z logo APP ( a Porzelack mo¿e ¶miech)
dok³adnie to chyba jest Przelack - mówisz, ¿e to nie to samo? bo ja koñczê w³a¶nie oryginaln± puszkê multi w tym tyg i siê przekonam, jak nie to samo to siê wku... bo mi powiedzia³ handlowiec, ¿e to samo...
Ostatnio w mieszalni Lechlera kupi³em Roberlo Multiextender 1,5 za 60z³. Jak zapyta³em co to siê sta³o ze w Czêstochowie kto¶ wreszcie dobr± szpachlê sprzedaje. To powiedzia³ ¿e w³a¶nie Lechler jest dystrybutorem roberla w Polsce. Ile w tym prawdy to nie wiem ale szpachli by³o oporowo
dok³adnie to chyba jest Przelack - mówisz, ¿e to nie to samo? bo ja koñczê w³a¶nie oryginaln± puszkê multi w tym tyg i siê przekonam, jak nie to samo to siê wku... bo mi powiedzia³ handlowiec, ¿e to samo...
I jak tajemnicze puszki Porzelacka zawieraj± oryginaln± szpachlê Roberlo ???. Czy to by³ kit marketingowy
I jak tajemnicze puszki Porzelacka zawieraj± oryginaln± szpachlê Roberlo ???. Czy to by³ kit marketingowy
oczywi¶cie, ¿e kit marketningowy - popracowa³em na tej szpachli chwile i okaza³o siê, ¿e to na pewno nie Roberlo, zadzwoni³em do handlowca - troche mu nagada³em i zapra³ pozosta³e puszki i przywióz³ mi Roberlo he he
Taka buteleczka 20g z Haya to koszt co¶ oko³o 8-10z³ i spokojnie zast±pi 5 szt puszek sprayu kontrolnego . No i jak Kolega wy¿ej wspomnia³ nie trzeba nic oklejaæ i czekaæ na odparowanie . Tak z mojego skromnego do¶wiadczenia to puder wciska siê w rysy dok³adniej i ciê¿ko co¶ po nim zostawiæ nie dotartego .
Ok.zale¿y kto co preferuje.
Jeden matke drugi córke
Sadza do betonu 8 z³ kilogram.
Mo¿esz kupic sobie worek 25 kilogramów
Jest i czerwona "SADZA" fajna do szarych i czarnych podk³adów.
Ja mam, drobne pytanie. Jako i¿ ca³y czas uczê siê tego fachu bo mnie po prostu interesowa³ od zawsze to proszê nie zjedzcie mnie na ¶niadanie :P Móg³by kto¶ opisaæ tak w skrócie jak u¿ywaæ tego pudru? Jak to siê nak³ada itp.
Ja mam, drobne pytanie. Jako i¿ ca³y czas uczê siê tego fachu bo mnie po prostu interesowa³ od zawsze to proszê nie zjedzcie mnie na ¶niadanie :P Móg³by kto¶ opisaæ tak w skrócie jak u¿ywaæ tego pudru? Jak to siê nak³ada itp.
Od 30 do 35sek. Pó¼niej 1:30-1:35 i jeszcze kilka razy
Puder puder i jeszcze raz puder. O niebo lepszy niz spray. Mi Puder pozwolil wyeliminowac rysy na jasnych kolorach. szczegolnie na zderzakach to byla moja zmora. teraz po napudrowaniu przed mialowaniem na mokro nie ma nic;) chodz nie ktory potrafia przygotowac bez pudru to mi on pomaga. jak zakupilem z firmy CR4 koszt 80zl (komplet z gabka) bez gabki chyba 40zl albo 60zl dokladnie nie pamietam . Ale wydajnosc tez nie jest zla . sadze ze na pol roku powinien styknac wiec to nie sa zadne pieniadze
Mi Puder pozwolil wyeliminowac rysy na jasnych kolorach.
Jak??
Nie rozumiem jak puder pomaga usun±æ rysy na podk³adzie podczas matowania pod warstwy wierzchnie - baza. klar???
Naprawde nie rozumiem tego zjawiska.
A robiê ju¿ chyba z 10 lat w lakiernictwie i mi nigdy puder w tym aspekcie nie pomóg³.
Od 30 do 35sek. Pó¼niej 1:30-1:35 i jeszcze kilka razy
Czyli rozumiem, ¿e przed szlifowaniem nak³adam puder. Szlifuj±c pokazuj± siê miejsca gdzie zeszlifowa³em, a tam gdzie np. w jakich¶ zag³êbieniach niedoszlifowa³em to bêd± nadal ciemne placki? Dobrze kumam?
Kto¶ co¶ jeszcze mowi³, ¿e to jaki¶ barwnik do betonu? Mo¿na stosowaæ?
ignac2004, Tak jak piszesz. Po prostu widzisz gdzie jeszcze jest nie tak jak trzeba. Co do barwnika to jako kontrast mo¿esz te¿ bez problemu u¿yæ czarnego spraju w macie, z tym ¿e sadza jest wygodniejsza.
No wlasnie ze sprayem jest taka akcja, ze malujesz wszystko do oko³a i chyba bardziej zabije papier :P
Sadza chyba faktycznie lepsza
Nic, trzeba spróbowaæ na starej masce
Dzieki, ¿e nadal mo¿na na Ciebie liczyæ!
www. id¼ sobie do sk³adu budowlanego w pobli¿u i kup. pl
Pro¶ciej siê nie da !!! Chyba, ¿e zarzyczysz sobie ca³± palete to do domu ci przywioz±.
Nóg ci nie urwie
Zapytaj siê o sadze do betonu lub czarnid³o do betonu.
Pozdrawiam.
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
A dla zainteresowanych ma³a rada-patencik:zamiast zamieniaæ na 0,0005 puszki piwa na zaprzyja¼nionym z³omowisku star± puszkê po szpachli 2 kg,umyjcie j± nitrem,wytrzyjcie do sucha,do ¶rodka 100-200 g sadzy (czernid³a,jak zwa³,tak zwa³),na to star± g±bkê do polerowania (najlepiej czarn±,miêkka i dobrze wci¶nie puder w rysy),przykryjcie pokrywk±,i... vuala,zestaw jak 3M za 200 zeta gotowy.A 2 kg czernid³a do betonu kosztuje szokuj±ce ...13 pln.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum