Wysłany: 2011-09-14, 16:51 Puder - Sadza kontra - Kontrast sprey
0
Pytanie tylko i wy³¹cznie do znawców tematu nie chce gdybania
Od pewnego czasu u¿ywam jako kontrast sadzê która jest 100 razy wygodniejsza w u¿yciu ni¿ spreye z kontrastem . Powiem wiêcej sadza lepiej wykrywa rysy ni¿ kontrast sprey . Nachwali³em siê a teraz g³ówne pytanie
Nak³adam sadzê na szpachlê równam element ale pozostaj¹ miejsca/zag³êbienia w których pozostaje sadza i co z ni¹ zrobiÌ . WydmucaÌ siê nie daje wymyÌ zmywaczem te¿ jest problem . Czy pozostawienie sadzy w zag³êbieniach i pokrycie jej nastêpn¹ warstw¹ szpachli lub podk³adu nie spowoduje czegoœ ? wylezie cieù/plama na podk³adzie/bazie /lakierze ?
Homer ja uÂżywaÂłem latami bazy - i sÂą do dupy bo wiadomo Âże zabijajÂą papiery i kulkujÂą siĂŞ na nich - ale teÂż i nie wszystko wyÂłapuje siĂŞ dziĂŞki ich napruszaniu.
Potem uÂżywaÂłem kontrastu w sprayu ale niby nie zabijaÂł papierĂłw ale jak wspomniaÂłeÂś i nie wyÂłapywaÂł wszystkiego.
Od dwĂłch lat juÂż tylko pudrem 3M siĂŞ posÂługujĂŞ i dla mnie jest rewelacja.
On siĂŞ wciera w kaÂżdÂą ryskĂŞ i dziurkĂŞ i nic nie czuĂŚ ani nie widaĂŚ go na niczym podczas obrĂłbki.
JeÂśli chodzi o rysy to powiem Ci Âże jeÂśli sÂą to niestety ale ich nie szpachlujĂŞ lecz rozszlifowujĂŞ wiĂŞc i puder znika. A jeÂśli sÂą to spore bruzdy takie jak np. po paprochu na szpachelce podczas rozprowadzania szpachli {zapewne wiesz o czym mĂłwiĂŞ} to tu gdzie puder pozostaÂł to co siĂŞ zmyÂło zmywaczem to zmyÂło i tak kitujĂŞ - do tej pory nic nigdy siĂŞ nie staÂło.
Lecz sÂą to jednak sporadyczne przypadki wiĂŞc mogÂłem czegoÂś nie widzieĂŚ do tej pory.
Nie rysy niwelujê do zera . Ale przy pierwszej warstwie szpachli któr¹ nastêpnie pudrowa³em zostaj¹ zag³êbienia które nie posiadaj¹ rys po papierze bo tam nie siêga i o te miejsca pudrowane mi chodzi. Takie sprawy wychodz¹ gdzie ¿eby wyrównaÌ element nak³adam szpachel 2-3 krotnie zanim go w³aœciwie obrobiê pomiêdzy te warstwy pudrujê i tylko kontrolnie heblujê i dok³adam tam gdzie brakuje . Takim sposobem puder/sadza zostaje uwiêziona pod szpachl¹
Kumam.
Ale tak sobie teraz jeszcze coÂś przypominam Âże przecieÂż nie raz uÂżywam nitrĂłwki DP -710 bodajÂże- i wciskam jÂą w mini kraterki po starych obiciach ktĂłre jednak pozostaÂły po wczeÂśniejszych operacjach i innych maÂłych niedociÂągniĂŞciach i kitujĂŞ jÂą na ten puder i nic nigdy siĂŞ nie podniosÂło. WiĂŞc moÂże jednak nic siĂŞ nie stanie - widocznie zmywacz zmywa ile siĂŞ da a reszta nie przeszkadza.
Nawet w sumie nigdy wczeÂśniej siĂŞ nad tym aÂż tak nie zastanawiaÂłem.
Kurde teraz przez Ciebie bĂŞdĂŞ siĂŞ blacha przyglÂądaÂł dla starych robĂłt i przypominaÂł gdzie tak robiÂłem i szukaÂł bubli - a idÂź Ty.......
Pozdro
Nie bez paniki pytam tylko tak z ciekawoœci bo to przecie¿ ,,odt³uszczona sadza,, i to s³owo ,,odt³uszczona,, mnie mêczy³o ale jak ktoœ to produkujê to pewnie przewidzia³ ze czêœÌ pudru zostanie uwiêziona w pow³oce .
co wy tu gadacie...to tak jakby nie odmuchal przed kolejnym nakadaniem szpachli...slad po pudrze ok no ale puder w dziurkach i dolkach i na to kit i to pod zadym pozorem...ja nie uzywam praktycznie kontrastu...tylko sporadycznie przy ostatniej warstwie bo wzrok mam dobry ja jak mam duzo kitu to podkladuje 2 razy.za 1szym razem np grubo czarnego podkladu na to kontrast jasnym podkladem "wtedy nic sie nie klei"i dopiero docieram p240 na dlugim,poprawiam cos ok400 i na to ciensza juz warstwe podkladu i jest malina....oczywiscie po 1szym podkladzie wygrzewam czy tez odstawiam na 2-3dni zeby wszystko przysiadlo ladnie...
Przecie¿ sadza miêdzy innymi w swoim sk³adzie chemicznym zawiera t³uszcze które zbytnio nie s³u¿¹ naprawom lakierniczym, nieprawda¿?
Nie rozumiem jak mo¿na w ogóle wpaœÌ na taki pomys³ i o nim jeszcze dyskutowaÌ na forum,i dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³, Panowie lakiernicy
dziwi mnie Âże jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyciÂł,
LiczyÂłem na Ciebie
CzekaÂłem na ten moment i na rozwĂłj tematu.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses
slad po pudrze ok no ale puder w dziurkach i dolkach i na to kit
Spoko No nie bieÂż mnie za aÂż takiego ..... no wiesz.....
JeÂśli o mnie chodzi to nie waÂżne przed jakÂą kolejnÂą operacjÂą czy to szpachlowanie czy podkÂładowanie czy lakierowanie wszystko jest w miarĂŞ moÂżliwoÂści idealnie odmuchane {powolutku wÂłaÂśnie w wiĂŞkszoÂści ze wzglĂŞdu na ewentualne kraterki} i odtÂłuszczone zmywaczem - plus przed podkÂładami i lakierami Âściereczka antystatyczna.
JeÂśli sÂą jakieÂś kraterki to mimo odmuchania i odtÂłuszczenia widaĂŚ "inny kolor" ale nie ma tam nawalonej gamoÂły pudru.
natik napisał/a:
Przecie¿ sadza miêdzy innymi w swoim sk³adzie chemicznym zawiera t³uszcze które zbytnio nie s³u¿¹ naprawom lakierniczym, nieprawda¿?
Nie rozumiem jak mo¿na w ogóle wpaœÌ na taki pomys³ i o nim jeszcze dyskutowaÌ na forum,i dziwi mnie ¿e jeszcze tego nikt z was tego nie wychwyci³, Panowie lakiernicy
No przyznam Âże sÂądziÂłem iÂż Homer miaÂł na myÂśli puder tylko jako Âże pewnie jesteÂśmy z innych rejonĂłw to tam siĂŞ tak go nazywa w slangu lakiernikĂłw.
I nadal jakoÂś uwaÂżam Âże miaÂł na myÂśli puder a nie prawdziwÂą sadzĂŞ po spalonych starych butelkach i Âśmieciach wybranÂą z pieca w wĂŞglarkĂŞ i sypniĂŞtÂą szufelkÂą na elementy
JeÂśli tak to masz racjĂŞ.
JeÂśli nie i miaÂłem dobre przeczucia to sÂądzĂŞ Âże firma 3M sprzedaje dobry produkt bez tÂłuszczu a nie zmielone smaÂżone na sÂłoninie skwarki zmieszane z wypalonym wĂŞglem po weekendowym grillu
SÂądzĂŞ Âże kolega Homer to wyprostuje w najbliÂższej wypowiedzi i dalej wszystko bĂŞdzie jak w bajce
Pozdrawiam
. Osobnik co mi to sprzedawaÂł na moje pytanie ,,z czego to jest ,, powiedziaÂł Âże to jest przemysÂłowo wytwarzana sadza a nastĂŞpnie w jakiÂś procesach chemicznych ,,odtÂłuszczana,,.
Jak ktoÂś wie to niech mi wyjaÂśni bo jestem ciekawy z czego to siĂŞ robi
tez na poczatku jak przeczytalem sadza to o tym pomyslalem no ale Homer S., to stary wyjadacz wiec takiego bledu raczej by nie popelnil wiec sie domyslilem ze o puder chodzi:)
teraz tych co siĂŞ nabijajÂą kÂładĂŞ z dzidy laserowej .
Ja mam tego dwa wiadra, prosto z komina
SiĂŞ nie ÂśmiaÂłem i tak jak kolega pisaÂł byÂło to niezrozumiaÂłe Âże to Ty wyskoczyÂłeÂś z sadzÂą.
Dlatego czekaÂłem az ktos to zauwaÂży i pociagnie temat.
Wszystko jasne.
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
Tak czy siak dopiero jedna Osoba przedstawi³a swoje doœwiadczenia z pudrem . Dok³adnie czy mo¿na zostawiÌ w szpachli w dziurkach/zag³êbieniach itp. drobiny pudru i przykryÌ to nastêpn¹ warstw¹ szpachli/podk³adu ?.
Tak czy siak dopiero jedna Osoba przedstawi³a swoje doœwiadczenia z pudrem . Dok³adnie czy mo¿na zostawiÌ w szpachli w dziurkach/zag³êbieniach itp. drobiny pudru i przykryÌ to nastêpn¹ warstw¹ szpachli/podk³adu ?.
ja mam maÂło dziurek w szpachli - Roberlo , uÂżywam pudru 3M, jak siĂŞ trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprĂŞÂżonym powietrzem i na to wykoĂączeniĂłwka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecieÂż nie bĂŞdĂŞ tego szpilkÂą szorowaÂł - juÂż nie przesadzajmy
ja mam maÂło dziurek w szpachli - Roberlo , uÂżywam pudru 3M, jak siĂŞ trafi mikro dziurka to przemywam i odmuchuje sprĂŞÂżonym powietrzem i na to wykoĂączeniĂłwka z Dolphina. Co zostanie w dziurce (puder) to jej :P przecieÂż nie bĂŞdĂŞ tego szpilkÂą szorowaÂł - juÂż nie przesadzajmy
Ok teÂż uÂżywaÂłem Multiextender ale firma z Zielonej GĂłry ktĂłra rozprowadzaÂła produkty Roberlo juÂż nie handluje tymi materiaÂłami i dupa .. Szpachel teraz biorĂŞ z APP
oj to masz du¿o prów jeœli to APP Ultra i musisz dawaÌ wykoùczenie na to. Najœmieœniejsze jest to, ¿e handlowiec z APP powiedzia³ mi, ¿e szpachla APP Ultra i Roberlo s¹ robione z tego samego sk³adu, w tej samej fabryce, ró¿ni¹ siê jedynie kolorem - niestety z w³asnego doœwiadczenia mogê stwierdziÌ, ¿e szpachla APP Ultra mo¿e tylko le¿a³a obok Roberlo
oj to masz du¿o prów jeœli to APP Ultra i musisz dawaÌ wykoùczenie na to. Najœmieœniejsze jest to, ¿e handlowiec z APP powiedzia³ mi, ¿e szpachla APP Ultra i Roberlo s¹ robione z tego samego sk³adu, w tej samej fabryce, ró¿ni¹ siê jedynie kolorem - niestety z w³asnego doœwiadczenia mogê stwierdziÌ, ¿e szpachla APP Ultra mo¿e tylko le¿a³a obok Roberlo
Mi to samo powiedzia³ ¿e to ta sama spachla biedny nie wiedzia³ ¿e multiextender-a chyba zu¿y³em ca³¹ paletê a mo¿e i wiêcej. . U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakieœ tanie G...
Mi to samo powiedzia³ ¿e to ta sama spachla biedny nie wiedzia³ ¿e multiextender-a chyba zu¿y³em ca³¹ paletê a mo¿e i wiêcej. . U mnie to ca³kiem lipa z materia³ami teraz tylko Novol albo APP i jakieœ tanie G...
spokojnie mozesz zamówiÌ przez roberlo.pl, najpierw zadzwoù i dogadasz siê z mi³¹ Pani¹ co tam chcesz zrób zapas szpachlówki na pare miechów i nie mêcz siê z APP
spokojnie mozesz zamówiÌ przez roberlo.pl, najpierw zadzwoù i dogadasz siê z mi³¹ Pani¹ co tam chcesz zrób zapas szpachlówki na pare miechów i nie mêcz siê z APP
WÂłaÂśnie roberlo.pl jest z Zielonej GĂłry i na zapas to kupiÂłem pastĂŞ polerskÂą a szpachli juÂż prawie nie ma Multi. zostaÂł tylko w maÂłych puszkach
WÂłaÂśnie roberlo.pl jest z Zielonej GĂłry i na zapas to kupiÂłem pastĂŞ polerskÂą a szpachli juÂż prawie nie ma Multi. zostaÂł tylko w maÂłych puszkach
ogĂłlnie teraz zmieniÂła siĂŞ nazwa i puszki sÂą nieco mniejsze bo takÂą ostatnio otrzymaÂłem dostawĂŞ ale szpachla jest ta sama, nazwy nie pamiĂŞtam, mogĂŞ podaĂŚ np jutro, jeÂśli bardzo chcesz to spokojnie ci to zamĂłwiĂŞ przy okazji swojego zamĂłwienia, a potem tobie odeÂślĂŞ ale narazie mam zapas 5 szt multi i 5 szt futura, jak coÂś to dawaj na pw
A no dok³adnie tak. Ja ró¿niê siê tylko szpachlówk¹ któr¹ wciskam z mini dziurki - "nitrówka" DuPont bodaj¿e 710
A szpachlĂłwka ROBERLO MULTIEXTENDER jest chyba nie do pobicia - REWELACJA
Homer S. napisał/a:
U mnie to caÂłkiem lipa z materiaÂłami teraz tylko Novol albo APP i jakieÂś tanie G...
kalbi napisał/a:
zrĂłb zapas szpachlĂłwki na pare miechĂłw
Spokojnie Panowie. Bardzo du¿¹ gamĂŞ produktĂłw firmy ROBERLO rozprowadza juÂż grupa CAR SYSTEM WSCHĂD - i oczywiÂście kicik multiextendera jest bo to najlepiej sprzedajÂący siĂŞ towar - podbija rynek w siedmiomilowych butach
Musisz siê tylko dowiedzieÌ kto wspó³pracuje z CSW i bêdziesz mia³ co chcesz i ile chcesz - a wspó³pracuje z nimi ca³a Polska wiêc nie bêdzie problemu.
Pozdrawiam
ogĂłlnie teraz zmieniÂła siĂŞ nazwa i puszki sÂą nieco mniejsze bo takÂą ostatnio otrzymaÂłem dostawĂŞ ale szpachla jest ta sama, nazwy nie pamiĂŞtam, mogĂŞ podaĂŚ np jutro, jeÂśli bardzo chcesz to spokojnie ci to zamĂłwiĂŞ przy okazji swojego zamĂłwienia, a potem tobie odeÂślĂŞ ale narazie mam zapas 5 szt multi i 5 szt futura, jak coÂś to dawaj na pw
Do Zielonej GĂłry to kamieniem dorzucam mam 45km. Nowa nazwa to pewnie Porzelack od dawna artykuÂłami tej firmy handlowali . JeÂżeli multiextender jest sprzedawany w puszkach Porzelacka to nie jest to ta sama szpachla . SkÂład szpachli multi. Roberlo jest chroniony patentem i jak ktoÂś wam powie Âże to ta sama szpachla w opakowaniu innego producenta i jest produkowana w tej samej fabryce to Âżeni wam kit . Wiem co mĂłwiĂŞ znam ludzi i mam 100% informacjĂŞ . Porzelack to Niemiecka firma i handluje tylko kosmetykami do samochodĂłw (moÂżna to sprawdziĂŚ w sieci) a dziwnym tajemniczym trafem tylko w Polsce pod tÂą markÂą sÂą inne produkty .Nie jedna wiodÂąca firma o Âświatowym zasiĂŞgu z branÂży mat. lakierniczych chciaÂła by mieĂŚ w ofercie wspomnianÂą szpachlĂŞ a ma tylko mniej lub bardziej zbliÂżonÂą
Wiem co tam siĂŞ staÂło i dlaczego nie majÂą juÂż produktĂłw Roberlo ale nie powiem . Teraz inna firma przejĂŞÂła dystrybucjĂŞ mat. Roberlo moÂże i to CSW . APP teÂż chciaÂło ale Roberlo nie zgodziÂło siĂŞ Âżeby ich produkty byÂły sprzedawane z logo APP ( a Porzelack moÂże Âśmiech)
dokÂładnie to chyba jest Przelack - mĂłwisz, Âże to nie to samo? bo ja koĂączĂŞ wÂłaÂśnie oryginalnÂą puszkĂŞ multi w tym tyg i siĂŞ przekonam, jak nie to samo to siĂŞ wku... bo mi powiedziaÂł handlowiec, Âże to samo...
Ostatnio w mieszalni Lechlera kupiÂłem Roberlo Multiextender 1,5 za 60zÂł. Jak zapytaÂłem co to siĂŞ staÂło ze w CzĂŞstochowie ktoÂś wreszcie dobrÂą szpachlĂŞ sprzedaje. To powiedziaÂł Âże wÂłaÂśnie Lechler jest dystrybutorem roberla w Polsce. Ile w tym prawdy to nie wiem ale szpachli byÂło oporowo
dokÂładnie to chyba jest Przelack - mĂłwisz, Âże to nie to samo? bo ja koĂączĂŞ wÂłaÂśnie oryginalnÂą puszkĂŞ multi w tym tyg i siĂŞ przekonam, jak nie to samo to siĂŞ wku... bo mi powiedziaÂł handlowiec, Âże to samo...
I jak tajemnicze puszki Porzelacka zawierajÂą oryginalnÂą szpachlĂŞ Roberlo ???. Czy to byÂł kit marketingowy
I jak tajemnicze puszki Porzelacka zawierajÂą oryginalnÂą szpachlĂŞ Roberlo ???. Czy to byÂł kit marketingowy
oczywiÂście, Âże kit marketningowy - popracowaÂłem na tej szpachli chwile i okazaÂło siĂŞ, Âże to na pewno nie Roberlo, zadzwoniÂłem do handlowca - troche mu nagadaÂłem i zapraÂł pozostaÂłe puszki i przywiĂłzÂł mi Roberlo he he
Taka buteleczka 20g z Haya to koszt coÂś okoÂło 8-10zÂł i spokojnie zastÂąpi 5 szt puszek sprayu kontrolnego . No i jak Kolega wyÂżej wspomniaÂł nie trzeba nic oklejaĂŚ i czekaĂŚ na odparowanie . Tak z mojego skromnego doÂświadczenia to puder wciska siĂŞ w rysy dokÂładniej i ciĂŞÂżko coÂś po nim zostawiĂŚ nie dotartego .
Ok.zaleÂży kto co preferuje.
Jeden matke drugi cĂłrke
Sadza do betonu 8 zÂł kilogram.
MoÂżesz kupic sobie worek 25 kilogramĂłw
Jest i czerwona "SADZA" fajna do szarych i czarnych podkÂładĂłw.
Ja mam, drobne pytanie. Jako iÂż caÂły czas uczĂŞ siĂŞ tego fachu bo mnie po prostu interesowaÂł od zawsze to proszĂŞ nie zjedzcie mnie na Âśniadanie :P MĂłgÂłby ktoÂś opisaĂŚ tak w skrĂłcie jak uÂżywaĂŚ tego pudru? Jak to siĂŞ nakÂłada itp.
Ja mam, drobne pytanie. Jako iÂż caÂły czas uczĂŞ siĂŞ tego fachu bo mnie po prostu interesowaÂł od zawsze to proszĂŞ nie zjedzcie mnie na Âśniadanie :P MĂłgÂłby ktoÂś opisaĂŚ tak w skrĂłcie jak uÂżywaĂŚ tego pudru? Jak to siĂŞ nakÂłada itp.
Od 30 do 35sek. PóŸniej 1:30-1:35 i jeszcze kilka razy
Puder puder i jeszcze raz puder. O niebo lepszy niz spray. Mi Puder pozwolil wyeliminowac rysy na jasnych kolorach. szczegolnie na zderzakach to byla moja zmora. teraz po napudrowaniu przed mialowaniem na mokro nie ma nic;) chodz nie ktory potrafia przygotowac bez pudru to mi on pomaga. jak zakupilem z firmy CR4 koszt 80zl (komplet z gabka) bez gabki chyba 40zl albo 60zl dokladnie nie pamietam . Ale wydajnosc tez nie jest zla . sadze ze na pol roku powinien styknac wiec to nie sa zadne pieniadze
Mi Puder pozwolil wyeliminowac rysy na jasnych kolorach.
Jak??
Nie rozumiem jak puder pomaga usun¹Ì rysy na podk³adzie podczas matowania pod warstwy wierzchnie - baza. klar???
Naprawde nie rozumiem tego zjawiska.
A robiĂŞ juÂż chyba z 10 lat w lakiernictwie i mi nigdy puder w tym aspekcie nie pomĂłgÂł.
Od 30 do 35sek. PóŸniej 1:30-1:35 i jeszcze kilka razy
Czyli rozumiem, ¿e przed szlifowaniem nak³adam puder. Szlifuj¹c pokazuj¹ siê miejsca gdzie zeszlifowa³em, a tam gdzie np. w jakichœ zag³êbieniach niedoszlifowa³em to bêd¹ nadal ciemne placki? Dobrze kumam?
KtoÂś coÂś jeszcze mowiÂł, Âże to jakiÂś barwnik do betonu? MoÂżna stosowaĂŚ?
ignac2004, Tak jak piszesz. Po prostu widzisz gdzie jeszcze jest nie tak jak trzeba. Co do barwnika to jako kontrast moÂżesz teÂż bez problemu uÂżyĂŚ czarnego spraju w macie, z tym Âże sadza jest wygodniejsza.
No wlasnie ze sprayem jest taka akcja, ze malujesz wszystko do okoÂła i chyba bardziej zabije papier :P
Sadza chyba faktycznie lepsza
Nic, trzeba sprĂłbowaĂŚ na starej masce
Dzieki, Âże nadal moÂżna na Ciebie liczyĂŚ!
www. idÂź sobie do skÂładu budowlanego w pobliÂżu i kup. pl
Proœciej siê nie da !!! Chyba, ¿e zarzyczysz sobie ca³¹ palete to do domu ci przywioz¹.
NĂłg ci nie urwie
Zapytaj siĂŞ o sadze do betonu lub czarnidÂło do betonu.
Pozdrawiam.
A dla zainteresowanych maÂła rada-patencik:zamiast zamieniaĂŚ na 0,0005 puszki piwa na zaprzyjaÂźnionym zÂłomowisku starÂą puszkĂŞ po szpachli 2 kg,umyjcie jÂą nitrem,wytrzyjcie do sucha,do Âśrodka 100-200 g sadzy (czernidÂła,jak zwaÂł,tak zwaÂł),na to starÂą gÂąbkĂŞ do polerowania (najlepiej czarnÂą,miĂŞkka i dobrze wciÂśnie puder w rysy),przykryjcie pokrywkÂą,i... vuala,zestaw jak 3M za 200 zeta gotowy.A 2 kg czernidÂła do betonu kosztuje szokujÂące ...13 pln.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum