Autor |
Wiadomość |
 |
Nokia
|
Wysłany: 2011-12-26, 20:29 Co jest w butli po LPG
|
0
|
|
|
:)

|
Mam zamiar przez zime zrobic nowa piaskarke, wiecie moze czy jest cos w butli po LPG ? Bo nie chciaÂłbym niepotrzebnie jej rozcinac zeby to sprawdzac. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-27, 12:51
|
0
|
|
|

|
chyba kolego troche wczoraj dales czadu co???ja tez ale nie udzielalem sie na forum:P |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2011-12-27, 16:13
|
0
|
|
|

|
Nie nie dalem, powiedz mi jaki widzisz w tym problem ? Chodzi mi o samochodowa butle, a nie do kuchenki gazowej czy cos. Ja problemu nie widze nie jeden juz kompresor z tego robiÂł i mu chodzi.... Chce wiedziec czy tam cos w srodku jest, czy rozcinac czy nie. A co do resztek gazu, to co polezy otwarta i co ma uciec to ucieknie. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-27, 16:27
|
0
|
|
|

|
poprostu nie rozumiem cie wogole o co ci chodzi???co ma byc w butli???butla to butla jest pusta to pusta pelna to pelna...nic tam nie ma |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-27, 18:14
|
0
|
|
|
|
W starej butli moÂże znajdowaĂŚ siĂŞ tzw mazut - ciĂŞÂżka frakcja ropy naftowej, ktĂłra siĂŞ wytrÂąciÂła z gazu. Takie bÂłotko...
... a i jeszcze zapach markera gazu. |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2011-12-27, 22:09
|
0
|
|
|

|
ChodziÂło mi raczej o jakiÂś czujnik poziomu gazu itp, ale skoro pusta to ok. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-27, 22:16
|
0
|
|
|
|
nokia92 napisał/a: | ChodziÂło mi raczej o jakiÂś czujnik poziomu gazu itp, ale skoro pusta to ok. |
MoÂże byĂŚ pÂływak. podobny do tego ze zwykÂłego zbiornika paliwa.
Tylko jakie to ma dla Ciebie znaczenie??
Wymontujesz i tyle, resztê zrobisz na swoj¹ mod³ê. Tylko wymycie tego i pozbycie siê zapachu to wiêcej "zabawy". |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-27, 22:43
|
0
|
|
|
|
nokia92 napisał/a: | A co do resztek gazu, to co polezy otwarta i co ma uciec to ucieknie. | ObyÂś siĂŞ nie zdziwiÂł....
KiedyÂś dla samego wielozaworu jeÂździÂłem na pole Âżeby go odkrĂŞciĂŚ to z butli 80L musiaÂłem jeszcze wylewaĂŚ na pole { } z dobre 10L czegoÂś co przypominaÂło wodĂŞ lecz przy kontakcie z glebÂą strasznie buszowaÂło, syczaÂło i jakby siĂŞ aÂż waÂżyÂło. Znawca gazu nie jestem ale..... Nie wiem czy warto bo gotowa na all.... kosztuje grosze:
http://www.allegromat.pl/aukcja94530 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-28, 11:13
|
0
|
|
|

|
plywak i inne masz przykrecane normalnie odkrecasz i masz dziure.a tak na powaznie to nie spawaj ani nie tnij takiej butli bo ona tak szybko sie nie przewietrzy jak ci sie wydaje oj wy to macie wszyscy pomysly ale robta co chceta najprawdopodobniej bedzie ok.senior, na pole???a gdzie tu ekologia???teraz to ci pewno rosna buraki po 20kg w tym miejscu |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2011-12-28, 12:38
|
0
|
|
|

|
zrobiÂłem kiedyÂś kompresor z butli lpg bodajÂże 60L,odkrĂŞciÂłem i wyciÂągÂłem ten pÂływak ze Âśrodka i to wszystko,nie musisz rozcinaĂŚ butli,sprawdz dobrze co pisze na butli tzn. max ciÂśnienie dopuszczalne,o ile mnie pamiĂŞĂŚ nie myli to na tej co robiÂłem byÂło tylko 6 czy 7 bar,
piaskarka powinna bodajÂże nabijaĂŚ do 10-11 (?).Dobrze trzeba wypÂłukaĂŚ od Âśrodka w jakieÂś wannie bo jak pisali wyÂżej jest duzo syfu,Âże o smrodzie gazu nie wspomne.Do tego bĂŞdziesz mieĂŚ kupa spawania,pomyÂśl lepiej nad kupnem normalnej piaskarki. |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-28, 16:35
|
0
|
|
|
|
hematol napisał/a: | ...o ile mnie pamiĂŞĂŚ nie myli to na tej co robiÂłem byÂło tylko 6 czy 7 bar,
... |
Butla po LPG Tylko na 6-7 barĂłw |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-28, 16:39
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | Tylko na 6-7 barĂłw |
Zawsze lepsza niÂż boiler |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-12-28, 17:27
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | gall napisał/a: | Tylko na 6-7 barĂłw |
Zawsze lepsza niÂż boiler |
Jak juÂż to 6-7 MPa ciÂśnienia rozrywajÂącego butlĂŞ. |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2011-12-28, 17:52
|
0
|
|
|

|
..strzeliÂłem gafe! na butli pisaÂło 3,0 Mpa a nie 6,7 bar,serdecznie przepraszam,to byÂło dawno i nie sprawdziÂłem.... |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-12-28, 18:15
|
0
|
|
|
|
gall,
DaÂłeÂś siĂŞ wkrĂŞciĂŚ.. . ale dobrze dopisaÂłes. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-28, 18:50
|
0
|
|
|

|
my tu gadu gadu a koledze juz dawno leb urwalo robcie sobie panowie co chcecie ale nie publicznie...cisnienie moze i wytrzyma ale ciecie i spawanie takiej butli to debilstwo :!:nie zebym cos mial do ciebienokia92, ale zakladajac ten temat sie nie popisales u mnie juz dawno bys mial conajmniej ostrzezenie za pisanie o tego typu patentach ale ja tu moge co najwyzej poprosic administracje o wywalenie tematu do kosza zamiast dv ktorym sie ostatnio chwaliles trzeba bylo kupic sobie cos tanszego to by ci zostalo 300zl na piaskareczke i nie musial bys ryzykowac..
ps znam przypadek ze zbiornik po ropie ktory lezal pare lat az zgnil przy spawaniu strzelil,a chyba ropy do gazu nie bedziemy porownywac.?? |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-28, 19:35
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | na pole???a gdzie tu ekologia???teraz to ci pewno rosna buraki po 20kg w tym miejscu | To takie powiedzonko bo dokÂładnie to w starej Âżwirowni, ale..... fakt byÂł faktem bo po odkrĂŞceniu zaworu baÂłem siĂŞ butli z chlupoczÂącym czymÂś tak wieœÌ na zÂłom wiĂŞc "wybraÂłem innÂą opcjĂŞ". Trudno
Co do baniaka LPG to raczej na pewno nie ma w nim Âżadnych falochronĂłw, lecz wedÂług mnie robienie z niego piaskarki jest i cholernie ryzykowne i nieekonomiczne. Bo jak siĂŞ doliczy dodatki-sratki a przede wszystkim czas to zdecydowanie lepiej, szybciej i bezpieczniej kupiĂŚ gotowca.
Ale jeÂśli ktoÂś siĂŞ zaprze to jego wola.
Chyba najwiĂŞkszym producentem butli w RP jest STAKO wiĂŞc tutaj sÂą dane:
http://www.stako.pl/index...ias=W11&lang=pl |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-12-28, 19:42
|
0
|
|
|
|
Z 10 lat temu robiono testy butli gazowych. Przestrzelili je, podpalili a i tak nie wybuchÂły. Zbiornik paliwa (benzyny czy oleju napĂŞdowego) to zupeÂłnie co innego i niemoÂżna tego porĂłwnywaĂŚ do zbiornika od gazu.
P. S. Moim zdaniem ciĂŞcie zbiornika od gazu nie jest rozsÂądne. Chyba Âże ktoÂś ma depresjĂŞ... |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2011-12-28, 19:58
|
0
|
|
|

|
senior napisał/a: | Co do baniaka LPG to raczej na pewno nie ma w nim Âżadnych falochronĂłw, lecz wedÂług mnie robienie z niego piaskarki jest i cholernie ryzykowne i nieekonomiczne. Bo jak siĂŞ doliczy dodatki-sratki a przede wszystkim czas to zdecydowanie lepiej, szybciej i bezpieczniej kupiĂŚ gotowca. |
piaskowaÂłes kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro?
nie zebym sie czepiaÂł, ale tak z ciekawosci pytam?
dobre to? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:05
|
0
|
|
|

|
mezotr napisał/a: | piaskowaÂłes kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro?
nie zebym sie czepiaÂł, ale tak z ciekawosci pytam?
dobre to? | a z baniaka po lpg co zrobisz???lepsza???
Sw.Piotrek, no wez przestan nikt tu nie gada o wytrzymalosci podczas wypadku np bo butla jest ok pod wzgledem wytrzymalosci.koledze sie wbilo na glowe spawanie jej i ciecie a to strasznie ryzykowne.co jesli ktos to przeczyta i postanoiwi zrobic to samo i........???o takich sprawach mozna na pw gadac bo wiadomo ze kazdy sobie cos tam w zyciu wymyslil ale nie publicznie bo zazwyczaj tego typu wynalazki nie sa bezpieczne.
senior,
ty piszesz o nowej butli to ok,a kolega zapewnie wczoraj z czegos wymontowal i kombinuje co by z tego zrobic i za te zjeby przy kazdej mojej odp. prosze kliknac pomogl bo mozliwe ze dzieki mnie wszystko bedziesz miec na swoim miejscu |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:13
|
0
|
|
|
|
mezotr napisał/a: | piaskowaÂłes kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro? | TAK
JakieÂś 4 lata temu takÂą kupiÂłem tylko Âże wtedy kosztowaÂła coÂś okoÂło chyba 700zÂł a teraz poÂłowĂŞ
Jak siê tym piaskuje? Jak ruszy to ok tylko ¿e doœÌ szybko wed³ug mnie opró¿nia³ siê baniak, ale sporo piaskowa³em. No i dysze doœÌ szybko siê rozbija³y ale to standard bo nie by³y diamentowe tylko takie jak porcelanowe - by³y w komplecie.
To zaleÂży do czego siĂŞ to chce, bo do Âśrednich prac da siĂŞ tym zrobiĂŚ, jak do mniejszych mini to chyba juÂż lepiej kupiĂŚ pistol z baniakiem. No a bardziej profi to wiadomo: punktĂłwkĂŞ z odsysem - ale CENA
To zaleÂży kto do czego chce i ile ma kasiorki na wydanie.
Aha ja kupowaÂłem gotowy Âśrut w wiaderkach nie pamiĂŞtam ale ok 15L a cena teÂż nie pamiĂŞtam ale coÂś mi lata po gÂłowie cena miĂŞdzy 100 a 150zÂł . Zabijcie a nie pamiĂŞtam. Trzeba poszukaĂŚ. Czarne wiadra z chyba zielonymi napisami |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:18
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | Sw.Piotrek, no wez przestan nikt tu nie gada o wytrzymalosci podczas wypadku np bo butla jest ok pod wzgledem wytrzymalosci.koledze sie wbilo na glowe spawanie jej i ciecie a to strasznie ryzykowne.co jesli ktos to przeczyta i postanoiwi zrobic to samo i........???o takich sprawach mozna na pw gadac bo wiadomo ze kazdy sobie cos tam w zyciu wymyslil ale nie publicznie bo zazwyczaj tego typu wynalazki nie sa bezpieczne. |
Wyrazi³em siê nie doœÌ jasno. Moim zdaniem spawanie czy ciêcie butli po gazie to g³upota |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:20
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | a z baniaka po lpg co zrobisz???lepsza??? |
pewnie ,
a tak na powaznie to kupilem na poczatku roku taka z allegro i nijak mi ona nie podpasowaÂła, ciagle mi piasek sie zapychaÂł, dysze szybko sie wycieraja(ceramiczne), zawory 1/4 to nieporozumienie, na szczescie sprzedalem ja.
zrobilem sobie sam z butli lpg, zawor talerzowy do regulacji scierniwa, wszystko na zaworach 3/4 cala, piasek teraz mi sie zadko zapycha a cenowo wyszlo taniej. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:31
|
0
|
|
|

|
mezotr napisał/a: | zrobilem sobie sam z butli lpg | nastepny kaskader |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:35
|
0
|
|
|

|
Mam juz jedna piaskarke ktora kupilem na test co to warte i chodzi super tyle ze mala jest... Chcialbym zrobic taka sama tylko ze 100 l zbiornikiem. Co do wytrzymalosci sie nie martwie spawam zawodowo od 10 lat. Co do ceramicznych dysz co kolega wyzej pisal to szkoda nerwow na nie. Ja robie na tokarce z hartowanego pretu. Szkoda mi kasy na wegliki spiekane itp. |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:37
|
0
|
|
|

|
gugun, , ja tez nie popieram tego typu akcji i nikogo nie namawiam, wrecz przeciwnie, kategorycznie ZABRANIAM, to jest bardzo niebezpieczne.
tak z innej beczki, jak spawacie reperaturki przy wlewie paliwa to zawsze wyciagacie zbiornik paliwa? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:43
|
0
|
|
|

|
mezotr napisał/a: | tak z innej beczki, jak spawacie reperaturki przy wlewie paliwa to zawsze wyciagacie zbiornik paliwa? | ja nie tylko kombinuje z mokrymi szmatami itp no ale lpg butla to zbiornik a nie reperaturka przy nim.
nokia92, to poszukaj sobie moze cos typowego od kompresora???sa przeciez rozne wielkosci zbiornikow.bo przerobka lpg jest ryzykowna nawet jesli prawdopodobienstwo wynosi 1:200 i 199 osob napisze ze takie cos ma,skad wiesz ze nie bedziesz ten 2 setny co ci cenzura w ryj ze nie bedzie czego zbierac???zbiornik to zbiornik a bez spawania i ciecia sie nie obejdzie |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-12-28, 20:56
|
0
|
|
|
|
mezotr napisał/a: | nijak mi ona nie podpasowaÂła, ciagle mi piasek sie zapychaÂł, | Zgadza siĂŞ i dlatego zajĂŞÂło mi trochĂŞ czasu zanim opanowaÂłem jak niÂą wystartowaĂŚ:
Trzeba by³o mieÌ zakrêcony pod baniakiem zawór podaj¹cy œcierniwo i najpierw odkrêciÌ cug na wylocie którym siê piaskuje a dopiero póŸniej po woli odkrêcaÌ zawór pod baniakiem podaj¹cy œcierniwo.
TroszkĂŞ gimnastyki byÂło no i Âścierniwo musi byĂŚ suche ma siĂŞ rozumieĂŚ.J
Ja kupi³em bo musia³em wypiaskowaÌ lawetê a nigdzie w okolicy takich gabarytów nikt nie robi³. Wiêc kupi³em, na ca³¹ pod³ogê niebieska p³achta, wjazd, piaskowanie, zmiatanie z p³achty, z powrotem w baniak i znów piaskowanie i tak ze 4-5 razy a jak ju¿ by³o wiêcej piachu ni¿ œcierniwa to w kosz i za³adunek nowym i tak w kó³ko. Ale ju¿ jest to dawno za mn¹ i wiêcej siê nie powtórzy - nawet gdybym chcia³ bo j¹ sprzeda³em w piz.....u.
nokia92 napisał/a: | Co do wytrzymalosci sie nie martwie spawam zawodowo od 10 lat. | Tu chodzi nie o wytrzymaÂłoœÌ spawu tylko pier,,,,niĂŞcie oparĂłw GAZu przy samym nawet ciĂŞciu a tym bardziej spawaniu. |
|
|
|