Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Nokia
|
Wys³any: 2011-12-26, 20:29 Co jest w butli po LPG
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
Mam zamiar przez zime zrobic nowa piaskarke, wiecie moze czy jest cos w butli po LPG ? Bo nie chcia³bym niepotrzebnie jej rozcinac zeby to sprawdzac. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-27, 12:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
chyba kolego troche wczoraj dales czadu co???ja tez ale nie udzielalem sie na forum:P |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2011-12-27, 16:13
|
0
|
|
|
|
Nie nie dalem, powiedz mi jaki widzisz w tym problem ? Chodzi mi o samochodowa butle, a nie do kuchenki gazowej czy cos. Ja problemu nie widze nie jeden juz kompresor z tego robi³ i mu chodzi.... Chce wiedziec czy tam cos w srodku jest, czy rozcinac czy nie. A co do resztek gazu, to co polezy otwarta i co ma uciec to ucieknie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-27, 16:27
|
0
|
|
|
|
poprostu nie rozumiem cie wogole o co ci chodzi???co ma byc w butli???butla to butla jest pusta to pusta pelna to pelna...nic tam nie ma |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-12-27, 18:14
|
0
|
|
|
|
W starej butli mo¿e znajdowaæ siê tzw mazut - ciê¿ka frakcja ropy naftowej, która siê wytr±ci³a z gazu. Takie b³otko...
... a i jeszcze zapach markera gazu. |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2011-12-27, 22:09
|
0
|
|
|
|
Chodzi³o mi raczej o jaki¶ czujnik poziomu gazu itp, ale skoro pusta to ok. |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-12-27, 22:16
|
0
|
|
|
|
nokia92 napisa³/a: | Chodzi³o mi raczej o jaki¶ czujnik poziomu gazu itp, ale skoro pusta to ok. |
Mo¿e byæ p³ywak. podobny do tego ze zwyk³ego zbiornika paliwa.
Tylko jakie to ma dla Ciebie znaczenie??
Wymontujesz i tyle, resztê zrobisz na swoj± mod³ê. Tylko wymycie tego i pozbycie siê zapachu to wiêcej "zabawy". |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-27, 22:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
nokia92 napisa³/a: | A co do resztek gazu, to co polezy otwarta i co ma uciec to ucieknie. | Oby¶ siê nie zdziwi³....
Kiedy¶ dla samego wielozaworu je¼dzi³em na pole ¿eby go odkrêciæ to z butli 80L musia³em jeszcze wylewaæ na pole { } z dobre 10L czego¶ co przypomina³o wodê lecz przy kontakcie z gleb± strasznie buszowa³o, sycza³o i jakby siê a¿ wa¿y³o. Znawca gazu nie jestem ale..... Nie wiem czy warto bo gotowa na all.... kosztuje grosze:
http://www.allegromat.pl/aukcja94530 |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-28, 11:13
|
0
|
|
|
|
plywak i inne masz przykrecane normalnie odkrecasz i masz dziure.a tak na powaznie to nie spawaj ani nie tnij takiej butli bo ona tak szybko sie nie przewietrzy jak ci sie wydaje oj wy to macie wszyscy pomysly ale robta co chceta najprawdopodobniej bedzie ok.senior, na pole???a gdzie tu ekologia???teraz to ci pewno rosna buraki po 20kg w tym miejscu |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-12-28, 12:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
zrobi³em kiedy¶ kompresor z butli lpg bodaj¿e 60L,odkrêci³em i wyci±g³em ten p³ywak ze ¶rodka i to wszystko,nie musisz rozcinaæ butli,sprawdz dobrze co pisze na butli tzn. max ci¶nienie dopuszczalne,o ile mnie pamiêæ nie myli to na tej co robi³em by³o tylko 6 czy 7 bar,
piaskarka powinna bodaj¿e nabijaæ do 10-11 (?).Dobrze trzeba wyp³ukaæ od ¶rodka w jakie¶ wannie bo jak pisali wy¿ej jest duzo syfu,¿e o smrodzie gazu nie wspomne.Do tego bêdziesz mieæ kupa spawania,pomy¶l lepiej nad kupnem normalnej piaskarki. |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-12-28, 16:35
|
0
|
|
|
|
hematol napisa³/a: | ...o ile mnie pamiêæ nie myli to na tej co robi³em by³o tylko 6 czy 7 bar,
... |
Butla po LPG Tylko na 6-7 barów |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-28, 16:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gall napisa³/a: | Tylko na 6-7 barów |
Zawsze lepsza ni¿ boiler |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gall
|
Wys³any: 2011-12-28, 17:27
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | gall napisa³/a: | Tylko na 6-7 barów |
Zawsze lepsza ni¿ boiler |
Jak ju¿ to 6-7 MPa ci¶nienia rozrywaj±cego butlê. |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-12-28, 17:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
..strzeli³em gafe! na butli pisa³o 3,0 Mpa a nie 6,7 bar,serdecznie przepraszam,to by³o dawno i nie sprawdzi³em.... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-28, 18:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gall,
Da³e¶ siê wkrêciæ.. . ale dobrze dopisa³es. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-28, 18:50
|
0
|
|
|
|
my tu gadu gadu a koledze juz dawno leb urwalo robcie sobie panowie co chcecie ale nie publicznie...cisnienie moze i wytrzyma ale ciecie i spawanie takiej butli to debilstwo :!:nie zebym cos mial do ciebienokia92, ale zakladajac ten temat sie nie popisales u mnie juz dawno bys mial conajmniej ostrzezenie za pisanie o tego typu patentach ale ja tu moge co najwyzej poprosic administracje o wywalenie tematu do kosza zamiast dv ktorym sie ostatnio chwaliles trzeba bylo kupic sobie cos tanszego to by ci zostalo 300zl na piaskareczke i nie musial bys ryzykowac..
ps znam przypadek ze zbiornik po ropie ktory lezal pare lat az zgnil przy spawaniu strzelil,a chyba ropy do gazu nie bedziemy porownywac.?? |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-28, 19:35
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | na pole???a gdzie tu ekologia???teraz to ci pewno rosna buraki po 20kg w tym miejscu | To takie powiedzonko bo dok³adnie to w starej ¿wirowni, ale..... fakt by³ faktem bo po odkrêceniu zaworu ba³em siê butli z chlupocz±cym czym¶ tak wie¶æ na z³om wiêc "wybra³em inn± opcjê". Trudno
Co do baniaka LPG to raczej na pewno nie ma w nim ¿adnych falochronów, lecz wed³ug mnie robienie z niego piaskarki jest i cholernie ryzykowne i nieekonomiczne. Bo jak siê doliczy dodatki-sratki a przede wszystkim czas to zdecydowanie lepiej, szybciej i bezpieczniej kupiæ gotowca.
Ale je¶li kto¶ siê zaprze to jego wola.
Chyba najwiêkszym producentem butli w RP jest STAKO wiêc tutaj s± dane:
http://www.stako.pl/index...ias=W11&lang=pl |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-12-28, 19:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
Z 10 lat temu robiono testy butli gazowych. Przestrzelili je, podpalili a i tak nie wybuch³y. Zbiornik paliwa (benzyny czy oleju napêdowego) to zupe³nie co innego i niemo¿na tego porównywaæ do zbiornika od gazu.
P. S. Moim zdaniem ciêcie zbiornika od gazu nie jest rozs±dne. Chyba ¿e kto¶ ma depresjê... |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2011-12-28, 19:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 172
|
senior napisa³/a: | Co do baniaka LPG to raczej na pewno nie ma w nim ¿adnych falochronów, lecz wed³ug mnie robienie z niego piaskarki jest i cholernie ryzykowne i nieekonomiczne. Bo jak siê doliczy dodatki-sratki a przede wszystkim czas to zdecydowanie lepiej, szybciej i bezpieczniej kupiæ gotowca. |
piaskowa³es kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro?
nie zebym sie czepia³, ale tak z ciekawosci pytam?
dobre to? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:05
|
0
|
|
|
|
mezotr napisa³/a: | piaskowa³es kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro?
nie zebym sie czepia³, ale tak z ciekawosci pytam?
dobre to? | a z baniaka po lpg co zrobisz???lepsza???
Sw.Piotrek, no wez przestan nikt tu nie gada o wytrzymalosci podczas wypadku np bo butla jest ok pod wzgledem wytrzymalosci.koledze sie wbilo na glowe spawanie jej i ciecie a to strasznie ryzykowne.co jesli ktos to przeczyta i postanoiwi zrobic to samo i........???o takich sprawach mozna na pw gadac bo wiadomo ze kazdy sobie cos tam w zyciu wymyslil ale nie publicznie bo zazwyczaj tego typu wynalazki nie sa bezpieczne.
senior,
ty piszesz o nowej butli to ok,a kolega zapewnie wczoraj z czegos wymontowal i kombinuje co by z tego zrobic i za te zjeby przy kazdej mojej odp. prosze kliknac pomogl bo mozliwe ze dzieki mnie wszystko bedziesz miec na swoim miejscu |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:13
|
0
|
|
|
|
mezotr napisa³/a: | piaskowa³es kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro? | TAK
Jakie¶ 4 lata temu tak± kupi³em tylko ¿e wtedy kosztowa³a co¶ oko³o chyba 700z³ a teraz po³owê
Jak siê tym piaskuje? Jak ruszy to ok tylko ¿e do¶æ szybko wed³ug mnie opró¿nia³ siê baniak, ale sporo piaskowa³em. No i dysze do¶æ szybko siê rozbija³y ale to standard bo nie by³y diamentowe tylko takie jak porcelanowe - by³y w komplecie.
To zale¿y do czego siê to chce, bo do ¶rednich prac da siê tym zrobiæ, jak do mniejszych mini to chyba ju¿ lepiej kupiæ pistol z baniakiem. No a bardziej profi to wiadomo: punktówkê z odsysem - ale CENA
To zale¿y kto do czego chce i ile ma kasiorki na wydanie.
Aha ja kupowa³em gotowy ¶rut w wiaderkach nie pamiêtam ale ok 15L a cena te¿ nie pamiêtam ale co¶ mi lata po g³owie cena miêdzy 100 a 150z³ . Zabijcie a nie pamiêtam. Trzeba poszukaæ. Czarne wiadra z chyba zielonymi napisami |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
gugun napisa³/a: | Sw.Piotrek, no wez przestan nikt tu nie gada o wytrzymalosci podczas wypadku np bo butla jest ok pod wzgledem wytrzymalosci.koledze sie wbilo na glowe spawanie jej i ciecie a to strasznie ryzykowne.co jesli ktos to przeczyta i postanoiwi zrobic to samo i........???o takich sprawach mozna na pw gadac bo wiadomo ze kazdy sobie cos tam w zyciu wymyslil ale nie publicznie bo zazwyczaj tego typu wynalazki nie sa bezpieczne. |
Wyrazi³em siê nie do¶æ jasno. Moim zdaniem spawanie czy ciêcie butli po gazie to g³upota |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:20
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | a z baniaka po lpg co zrobisz???lepsza??? |
pewnie ,
a tak na powaznie to kupilem na poczatku roku taka z allegro i nijak mi ona nie podpasowa³a, ciagle mi piasek sie zapycha³, dysze szybko sie wycieraja(ceramiczne), zawory 1/4 to nieporozumienie, na szczescie sprzedalem ja.
zrobilem sobie sam z butli lpg, zawor talerzowy do regulacji scierniwa, wszystko na zaworach 3/4 cala, piasek teraz mi sie zadko zapycha a cenowo wyszlo taniej. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:31
|
0
|
|
|
|
mezotr napisa³/a: | zrobilem sobie sam z butli lpg | nastepny kaskader |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:35
|
0
|
|
|
|
Mam juz jedna piaskarke ktora kupilem na test co to warte i chodzi super tyle ze mala jest... Chcialbym zrobic taka sama tylko ze 100 l zbiornikiem. Co do wytrzymalosci sie nie martwie spawam zawodowo od 10 lat. Co do ceramicznych dysz co kolega wyzej pisal to szkoda nerwow na nie. Ja robie na tokarce z hartowanego pretu. Szkoda mi kasy na wegliki spiekane itp. |
|
|
|
|
mezotr
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:37
|
0
|
|
|
|
gugun, , ja tez nie popieram tego typu akcji i nikogo nie namawiam, wrecz przeciwnie, kategorycznie ZABRANIAM, to jest bardzo niebezpieczne.
tak z innej beczki, jak spawacie reperaturki przy wlewie paliwa to zawsze wyciagacie zbiornik paliwa? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:43
|
0
|
|
|
|
mezotr napisa³/a: | tak z innej beczki, jak spawacie reperaturki przy wlewie paliwa to zawsze wyciagacie zbiornik paliwa? | ja nie tylko kombinuje z mokrymi szmatami itp no ale lpg butla to zbiornik a nie reperaturka przy nim.
nokia92, to poszukaj sobie moze cos typowego od kompresora???sa przeciez rozne wielkosci zbiornikow.bo przerobka lpg jest ryzykowna nawet jesli prawdopodobienstwo wynosi 1:200 i 199 osob napisze ze takie cos ma,skad wiesz ze nie bedziesz ten 2 setny co ci cenzura w ryj ze nie bedzie czego zbierac???zbiornik to zbiornik a bez spawania i ciecia sie nie obejdzie |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-28, 20:56
|
0
|
|
|
|
mezotr napisa³/a: | nijak mi ona nie podpasowa³a, ciagle mi piasek sie zapycha³, | Zgadza siê i dlatego zajê³o mi trochê czasu zanim opanowa³em jak ni± wystartowaæ:
Trzeba by³o mieæ zakrêcony pod baniakiem zawór podaj±cy ¶cierniwo i najpierw odkrêciæ cug na wylocie którym siê piaskuje a dopiero pó¼niej po woli odkrêcaæ zawór pod baniakiem podaj±cy ¶cierniwo.
Troszkê gimnastyki by³o no i ¶cierniwo musi byæ suche ma siê rozumieæ.J
Ja kupi³em bo musia³em wypiaskowaæ lawetê a nigdzie w okolicy takich gabarytów nikt nie robi³. Wiêc kupi³em, na ca³± pod³ogê niebieska p³achta, wjazd, piaskowanie, zmiatanie z p³achty, z powrotem w baniak i znów piaskowanie i tak ze 4-5 razy a jak ju¿ by³o wiêcej piachu ni¿ ¶cierniwa to w kosz i za³adunek nowym i tak w kó³ko. Ale ju¿ jest to dawno za mn± i wiêcej siê nie powtórzy - nawet gdybym chcia³ bo j± sprzeda³em w piz.....u.
nokia92 napisa³/a: | Co do wytrzymalosci sie nie martwie spawam zawodowo od 10 lat. | Tu chodzi nie o wytrzyma³o¶æ spawu tylko pier,,,,niêcie oparów GAZu przy samym nawet ciêciu a tym bardziej spawaniu. |
|
|
|