Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Nokia 
Wys³any: 2011-12-26, 20:29   Co jest w butli po LPG
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Mam zamiar przez zime zrobic nowa piaskarke, wiecie moze czy jest cos w butli po LPG ? Bo nie chcia³bym niepotrzebnie jej rozcinac zeby to sprawdzac.

gugun 
Wys³any: 2011-12-27, 12:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
chyba kolego troche wczoraj dales czadu co???ja tez :D ale nie udzielalem sie na forum:P

Nokia 
Wys³any: 2011-12-27, 16:13   
0
UP DOWN

Nie nie dalem, powiedz mi jaki widzisz w tym problem ? Chodzi mi o samochodowa butle, a nie do kuchenki gazowej czy cos. Ja problemu nie widze nie jeden juz kompresor z tego robi³ i mu chodzi.... Chce wiedziec czy tam cos w srodku jest, czy rozcinac czy nie. A co do resztek gazu, to co polezy otwarta i co ma uciec to ucieknie.

gugun 
Wys³any: 2011-12-27, 16:27   
0
UP DOWN

poprostu nie rozumiem cie wogole o co ci chodzi???co ma byc w butli???butla to butla jest pusta to pusta pelna to pelna...nic tam nie ma

gall
Wys³any: 2011-12-27, 18:14   
0
UP DOWN

W starej butli mo¿e znajdowaæ siê tzw mazut - ciê¿ka frakcja ropy naftowej, która siê wytr±ci³a z gazu. Takie b³otko...

... a i jeszcze zapach markera gazu.

Nokia 
Wys³any: 2011-12-27, 22:09   
0
UP DOWN

Chodzi³o mi raczej o jaki¶ czujnik poziomu gazu itp, ale skoro pusta to ok.

gall
Wys³any: 2011-12-27, 22:16   
0
UP DOWN

nokia92 napisa³/a:
Chodzi³o mi raczej o jaki¶ czujnik poziomu gazu itp, ale skoro pusta to ok.

Mo¿e byæ p³ywak. podobny do tego ze zwyk³ego zbiornika paliwa.

Tylko jakie to ma dla Ciebie znaczenie??
Wymontujesz i tyle, resztê zrobisz na swoj± mod³ê. Tylko wymycie tego i pozbycie siê zapachu to wiêcej "zabawy".

senior
Wys³any: 2011-12-27, 22:43   
0
UP DOWN

nokia92 napisa³/a:
A co do resztek gazu, to co polezy otwarta i co ma uciec to ucieknie.
Oby¶ siê nie zdziwi³....
Kiedy¶ dla samego wielozaworu je¼dzi³em na pole ¿eby go odkrêciæ to z butli 80L musia³em jeszcze wylewaæ na pole { ;P ;P ;P :x: :devil: } z dobre 10L czego¶ co przypomina³o wodê lecz przy kontakcie z gleb± strasznie buszowa³o, sycza³o i jakby siê a¿ wa¿y³o. Znawca gazu nie jestem ale..... Nie wiem czy warto bo gotowa na all.... kosztuje grosze:
http://www.allegromat.pl/aukcja94530

gugun 
Wys³any: 2011-12-28, 11:13   
0
UP DOWN

plywak i inne masz przykrecane normalnie odkrecasz i masz dziure.a tak na powaznie to nie spawaj ani nie tnij takiej butli bo ona tak szybko sie nie przewietrzy jak ci sie wydaje :!: oj wy to macie wszyscy pomysly ale robta co chceta ;) najprawdopodobniej bedzie ok.senior, na pole???a gdzie tu ekologia???teraz to ci pewno rosna buraki po 20kg w tym miejscu :D :D :D :?:

hematol 
Wys³any: 2011-12-28, 12:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
zrobi³em kiedy¶ kompresor z butli lpg bodaj¿e 60L,odkrêci³em i wyci±g³em ten p³ywak ze ¶rodka i to wszystko,nie musisz rozcinaæ butli,sprawdz dobrze co pisze na butli tzn. max ci¶nienie dopuszczalne,o ile mnie pamiêæ nie myli to na tej co robi³em by³o tylko 6 czy 7 bar,
piaskarka powinna bodaj¿e nabijaæ do 10-11 (?).Dobrze trzeba wyp³ukaæ od ¶rodka w jakie¶ wannie bo jak pisali wy¿ej jest duzo syfu,¿e o smrodzie gazu nie wspomne.Do tego bêdziesz mieæ kupa spawania,pomy¶l lepiej nad kupnem normalnej piaskarki. ;)

gall
Wys³any: 2011-12-28, 16:35   
0
UP DOWN

hematol napisa³/a:
...o ile mnie pamiêæ nie myli to na tej co robi³em by³o tylko 6 czy 7 bar,
...

Butla po LPG :?: :?: Tylko na 6-7 barów :?: :?:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-12-28, 16:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gall napisa³/a:
Tylko na 6-7 barów

Zawsze lepsza ni¿ boiler :rotfl: :rotfl: :rotfl:

gall
Wys³any: 2011-12-28, 17:27   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
gall napisa³/a:
Tylko na 6-7 barów

Zawsze lepsza ni¿ boiler :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jak ju¿ to 6-7 MPa ci¶nienia rozrywaj±cego butlê.

hematol 
Wys³any: 2011-12-28, 17:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
..strzeli³em gafe! :sciana: na butli pisa³o 3,0 Mpa a nie 6,7 bar,serdecznie przepraszam,to by³o dawno i nie sprawdzi³em.... :sciana:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-12-28, 18:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gall,
Da³e¶ siê wkrêciæ.. ^^ . ale dobrze dopisa³es.

gugun 
Wys³any: 2011-12-28, 18:50   
0
UP DOWN

my tu gadu gadu a koledze juz dawno leb urwalo :D robcie sobie panowie co chcecie ale nie publicznie...cisnienie moze i wytrzyma ale ciecie i spawanie takiej butli to debilstwo :!:nie zebym cos mial do ciebienokia92, ale zakladajac ten temat sie nie popisales :tak: u mnie juz dawno bys mial conajmniej ostrzezenie za pisanie o tego typu patentach ;) ale ja tu moge co najwyzej poprosic administracje o wywalenie tematu do kosza :x: zamiast dv ktorym sie ostatnio chwaliles trzeba bylo kupic sobie cos tanszego to by ci zostalo 300zl na piaskareczke i nie musial bys ryzykowac..
ps znam przypadek ze zbiornik po ropie ktory lezal pare lat az zgnil przy spawaniu strzelil,a chyba ropy do gazu nie bedziemy porownywac.??

senior
Wys³any: 2011-12-28, 19:35   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
na pole???a gdzie tu ekologia???teraz to ci pewno rosna buraki po 20kg w tym miejscu
To takie powiedzonko bo dok³adnie to w starej ¿wirowni, ale..... fakt by³ faktem bo po odkrêceniu zaworu ba³em siê butli z chlupocz±cym czym¶ tak wie¶æ na z³om wiêc "wybra³em inn± opcjê". Trudno

Co do baniaka LPG to raczej na pewno nie ma w nim ¿adnych falochronów, lecz wed³ug mnie robienie z niego piaskarki jest i cholernie ryzykowne i nieekonomiczne. Bo jak siê doliczy dodatki-sratki a przede wszystkim czas to zdecydowanie lepiej, szybciej i bezpieczniej kupiæ gotowca.

Ale je¶li kto¶ siê zaprze to jego wola.
Chyba najwiêkszym producentem butli w RP jest STAKO wiêc tutaj s± dane:
http://www.stako.pl/index...ias=W11&lang=pl

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-12-28, 19:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Z 10 lat temu robiono testy butli gazowych. Przestrzelili je, podpalili a i tak nie wybuch³y. Zbiornik paliwa (benzyny czy oleju napêdowego) to zupe³nie co innego i niemo¿na tego porównywaæ do zbiornika od gazu.

P. S. Moim zdaniem ciêcie zbiornika od gazu nie jest rozs±dne. Chyba ¿e kto¶ ma depresjê...

mezotr 
Wys³any: 2011-12-28, 19:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
senior napisa³/a:
Co do baniaka LPG to raczej na pewno nie ma w nim ¿adnych falochronów, lecz wed³ug mnie robienie z niego piaskarki jest i cholernie ryzykowne i nieekonomiczne. Bo jak siê doliczy dodatki-sratki a przede wszystkim czas to zdecydowanie lepiej, szybciej i bezpieczniej kupiæ gotowca.

piaskowa³es kiedys na takiej piaskarce jako pokazales w linku z allegro?
nie zebym sie czepia³, ale tak z ciekawosci pytam?
dobre to?

gugun 
Wys³any: 2011-12-28, 20:05   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
nie zebym sie czepia³, ale tak z ciekawosci pytam?
dobre to?
a z baniaka po lpg co zrobisz???lepsza???
Sw.Piotrek, no wez przestan nikt tu nie gada o wytrzymalosci podczas wypadku np bo butla jest ok pod wzgledem wytrzymalosci.koledze sie wbilo na glowe spawanie jej i ciecie a to strasznie ryzykowne.co jesli ktos to przeczyta i postanoiwi zrobic to samo i........???o takich sprawach mozna na pw gadac bo wiadomo ze kazdy sobie cos tam w zyciu wymyslil ale nie publicznie bo zazwyczaj tego typu wynalazki nie sa bezpieczne.
senior,
ty piszesz o nowej butli to ok,a kolega zapewnie wczoraj z czegos wymontowal i kombinuje co by z tego zrobic :D i za te zjeby przy kazdej mojej odp. prosze kliknac pomogl bo mozliwe ze dzieki mnie wszystko bedziesz miec na swoim miejscu :D

senior
Wys³any: 2011-12-28, 20:13   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
TAK
Jakie¶ 4 lata temu tak± kupi³em tylko ¿e wtedy kosztowa³a co¶ oko³o chyba 700z³ a teraz po³owê :/
Jak siê tym piaskuje? Jak ruszy to ok tylko ¿e do¶æ szybko wed³ug mnie opró¿nia³ siê baniak, ale sporo piaskowa³em. No i dysze do¶æ szybko siê rozbija³y ale to standard bo nie by³y diamentowe tylko takie jak porcelanowe - by³y w komplecie.
To zale¿y do czego siê to chce, bo do ¶rednich prac da siê tym zrobiæ, jak do mniejszych mini to chyba ju¿ lepiej kupiæ pistol z baniakiem. No a bardziej profi to wiadomo: punktówkê z odsysem - ale CENA
To zale¿y kto do czego chce i ile ma kasiorki na wydanie.
Aha ja kupowa³em gotowy ¶rut w wiaderkach nie pamiêtam ale ok 15L a cena te¿ nie pamiêtam ale co¶ mi lata po g³owie cena miêdzy 100 a 150z³ . Zabijcie a nie pamiêtam. Trzeba poszukaæ. Czarne wiadra z chyba zielonymi napisami

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-12-28, 20:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
gugun napisa³/a:
Sw.Piotrek, no wez przestan nikt tu nie gada o wytrzymalosci podczas wypadku np bo butla jest ok pod wzgledem wytrzymalosci.koledze sie wbilo na glowe spawanie jej i ciecie a to strasznie ryzykowne.co jesli ktos to przeczyta i postanoiwi zrobic to samo i........???o takich sprawach mozna na pw gadac bo wiadomo ze kazdy sobie cos tam w zyciu wymyslil ale nie publicznie bo zazwyczaj tego typu wynalazki nie sa bezpieczne.

Wyrazi³em siê nie do¶æ jasno. Moim zdaniem spawanie czy ciêcie butli po gazie to g³upota ;)

mezotr 
Wys³any: 2011-12-28, 20:20   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
a z baniaka po lpg co zrobisz???lepsza???

pewnie :D ,
a tak na powaznie to kupilem na poczatku roku taka z allegro i nijak mi ona nie podpasowa³a, ciagle mi piasek sie zapycha³, dysze szybko sie wycieraja(ceramiczne), zawory 1/4 to nieporozumienie, na szczescie sprzedalem ja.
zrobilem sobie sam z butli lpg, zawor talerzowy do regulacji scierniwa, wszystko na zaworach 3/4 cala, piasek teraz mi sie zadko zapycha a cenowo wyszlo taniej.

gugun 
Wys³any: 2011-12-28, 20:31   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
zrobilem sobie sam z butli lpg
nastepny kaskader :D

Nokia 
Wys³any: 2011-12-28, 20:35   
0
UP DOWN

Mam juz jedna piaskarke ktora kupilem na test co to warte i chodzi super tyle ze mala jest... Chcialbym zrobic taka sama tylko ze 100 l zbiornikiem. Co do wytrzymalosci sie nie martwie spawam zawodowo od 10 lat. Co do ceramicznych dysz co kolega wyzej pisal to szkoda nerwow na nie. Ja robie na tokarce z hartowanego pretu. Szkoda mi kasy na wegliki spiekane itp.

mezotr 
Wys³any: 2011-12-28, 20:37   
0
UP DOWN

gugun, :D , ja tez nie popieram tego typu akcji i nikogo nie namawiam, wrecz przeciwnie, kategorycznie ZABRANIAM, to jest bardzo niebezpieczne.

tak z innej beczki, jak spawacie reperaturki przy wlewie paliwa to zawsze wyciagacie zbiornik paliwa?

gugun 
Wys³any: 2011-12-28, 20:43   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
tak z innej beczki, jak spawacie reperaturki przy wlewie paliwa to zawsze wyciagacie zbiornik paliwa?
ja nie tylko kombinuje z mokrymi szmatami itp no ale lpg butla to zbiornik a nie reperaturka przy nim.
nokia92, to poszukaj sobie moze cos typowego od kompresora???sa przeciez rozne wielkosci zbiornikow.bo przerobka lpg jest ryzykowna nawet jesli prawdopodobienstwo wynosi 1:200 i 199 osob napisze ze takie cos ma,skad wiesz ze nie bedziesz ten 2 setny co ci cenzura w ryj ze nie bedzie czego zbierac???zbiornik to zbiornik a bez spawania i ciecia sie nie obejdzie :)

senior
Wys³any: 2011-12-28, 20:56   
0
UP DOWN

mezotr napisa³/a:
nijak mi ona nie podpasowa³a, ciagle mi piasek sie zapycha³,
Zgadza siê i dlatego zajê³o mi trochê czasu zanim opanowa³em jak ni± wystartowaæ:
Trzeba by³o mieæ zakrêcony pod baniakiem zawór podaj±cy ¶cierniwo i najpierw odkrêciæ cug na wylocie którym siê piaskuje a dopiero pó¼niej po woli odkrêcaæ zawór pod baniakiem podaj±cy ¶cierniwo.
Troszkê gimnastyki by³o no i ¶cierniwo musi byæ suche ma siê rozumieæ.J
Ja kupi³em bo musia³em wypiaskowaæ lawetê a nigdzie w okolicy takich gabarytów nikt nie robi³. Wiêc kupi³em, na ca³± pod³ogê niebieska p³achta, wjazd, piaskowanie, zmiatanie z p³achty, z powrotem w baniak i znów piaskowanie i tak ze 4-5 razy a jak ju¿ by³o wiêcej piachu ni¿ ¶cierniwa to w kosz i za³adunek nowym i tak w kó³ko. Ale ju¿ jest to dawno za mn± i wiêcej siê nie powtórzy - nawet gdybym chcia³ bo j± sprzeda³em w piz.....u.
nokia92 napisa³/a:
Co do wytrzymalosci sie nie martwie spawam zawodowo od 10 lat.
Tu chodzi nie o wytrzyma³o¶æ spawu tylko pier,,,,niêcie oparów GAZu przy samym nawet ciêciu a tym bardziej spawaniu.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: