Autor |
Wiadomość |
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-10-05, 20:34 LAKIEROWANIE AUT-CENA ORAZ POMOC W WYCENIE
|
+1
|
|
|
|
Ceny za lakierowanie auta s¹ ró¿ne i zale¿¹ od wielu czynników. Jest to sprawa indywidualna i ka¿dy mo¿e ¿¹daÌ ile chce - to rozumiem. Ale za cholerê nie mogê zrozumieÌ jak mo¿na funkcjonowaÌ za 200 z³ od elementu przy zarejestrowanej dzia³alnoœci? Przejrza³em kilka w¹tków i ile ludzi tyle zdaù.
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1292
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1644
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1413
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=850
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=1746
Ja powiem tak: staram siê robiÌ oszczêdnie tzn. nie na tanich towarach ale stosuj¹c przemyœlan¹ technologiê i rozs¹dne cenowo i jakoœciowo materia³y. Œrednio na element koszty wszystkich materia³ów z ostatnich 4 miesiêcy wliczaj¹c w to uzupe³nianie drobnego sprzêtu wysz³a mi ok 100 z³. Koszty sta³e: op³aty, zusy itp wysz³y mi ok 80 z³ / element. Nie wlicza³em zu¿ycia grubszych sprzêtów a ju¿ wychodzi mi 180 z³. Robimy we dwóch i ¿eby zarobiÌ jak¹œ œredni¹ krajow¹ przy za³o¿eniu ¿e biorê po 300 za element to musimy machn¹Ì ponad czterdzieœci elementów. Zastanawiam siê jak takie przeliczenie wygl¹da u tych co bior¹ 200 z³. Jak wy liczycie? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-10-05, 21:08
|
+1
|
|
|

|
Wiesz co ? moim zdaniem ... kÂłamiÂą, kradnÂą ( bo to nielegalny biznes ) nie umiejÂą liczyĂŚ ... albo to amatorzy i rĂłwnie dobrze mogÂą lakierowaĂŚ za piweczko.
Interes moÂżna zrobiĂŚ, albo poprowadziĂŚ ... ale nie da siĂŞ go udawaĂŚ !
[ Dodano: 2009-10-05, 21:11 ]
i jeszcze ... z wypowiedzi ktĂłre przytoczyÂłeÂś nie wynika bezpoÂśredni aby ktokolwiek z tych ktĂłrzy robiÂą to zawodowo brali 200 zÂł ... a ci co nie chcÂą na tym zarabiaĂŚ to juÂż inny temat. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-10-05, 22:24
|
0
|
|
|
|
Faktycznie Âźle to powiedziaÂłem, chodziÂło mi o to Âże znam takich u mnie, ktĂłrzy tak wÂłaÂśnie biorÂą a wÂątki przytoczyÂłem Âżeby byÂł wiĂŞkszy oglÂąd sytuacji. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-10-06, 17:57
|
0
|
|
|
|
Ja tez znam goscia co robii busy po 1500 z MATERIAÂŁEM Tez mnie to zdziwiÂło ale to zdanie kulku busiarzy. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
b-rad
|
Wysłany: 2009-10-09, 13:30
|
0
|
|
|
|
A u mnie w mieÂście lakierujÂą od 150zl za element |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-10-10, 18:00
|
+1
|
|
|
|
b-rad napisał/a: | A u mnie w mieÂście lakierujÂą od 150zl za element | normalnie napuÂściÂłbym STALINA na takich |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-10-10, 22:14
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich, pisz¹ ile bior¹ za robote, wiêc ja Wam powiem co robi³em i ile powiedzia³em ( tylko nie napieprzajcie sie) otó¿: golf4 , prawe przednie drzwi-klepanie dosyÌ du¿e, , baza rechler, kolor lc9z, lakier app, MITSUBISHI po wypadku, tylny b³otnik wymiana, naci¹ganie, klepanie drzwi tylnych i malunek, komponenty j.w. Powiem ¿e wzi¹³em za golfa 280 Pln, za mitsubishi 1200. klienci przy odbiorze sie krzywili, a pracy by³o sporo.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2009-10-12, 13:00
|
0
|
|
|
|
Nikt siĂŞ nie zastanawia nad kosztami? Nikt nie sprawdza ile w cenie elementu to koszty? To co, kazdy wycenia robotĂŞ na podstawie tego co usÂłyszaÂł w mieszalni, u znajomego czy na forum? To jest dziwne i smutne |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-10-12, 21:23
|
0
|
|
|

|
Serwisy siĂŞ zastanawiajÂą i pewnie cena ktĂłra im wychodzi jest realna a reszta robi na przeÂżycie, z minimalnym zusem. Przy tym uwaÂżajÂą Âże bhp to teÂż wymysÂł serwisĂłw a chora wÂątroba odeszÂła w zapomnienie razem z cholerÂą. Przykre |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-10-13, 17:37
|
0
|
|
|
|
stek napisał/a: | Witam wszystkich, piszÂą ile biorÂą za robote, wiĂŞc ja Wam powiem co robiÂłem i ile powiedziaÂłem ( tylko nie napieprzajcie sie) otó¿: golf4 , prawe przednie drzwi-klepanie dosyĂŚ duÂże, , baza rechler, kolor lc9z, lakier app, MITSUBISHI po wypadku, tylny bÂłotnik wymiana, naciÂąganie, klepanie drzwi tylnych i malunek, komponenty j.w. Powiem Âże wzi¹³em za golfa 280 Pln, za mitsubishi 1200. klienci przy odbiorze sie krzywili, a pracy byÂło sporo.Pozdrawiam. |
To ty pracujesz na bu³ki czy na papier toaletowy ? Bo za te pieniadze to ja bym ty³ka nie ruszy³ z ³ózka. Wole na kuroniówke iœÌ, przynajmniej le¿e i mi p³ac¹. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-10-16, 20:14
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | stek napisał/a: | Witam wszystkich, piszÂą ile biorÂą za robote, wiĂŞc ja Wam powiem co robiÂłem i ile powiedziaÂłem ( tylko nie napieprzajcie sie) otó¿: golf4 , prawe przednie drzwi-klepanie dosyĂŚ duÂże, , baza rechler, kolor lc9z, lakier app, MITSUBISHI po wypadku, tylny bÂłotnik wymiana, naciÂąganie, klepanie drzwi tylnych i malunek, komponenty j.w. Powiem Âże wzi¹³em za golfa 280 Pln, za mitsubishi 1200. klienci przy odbiorze sie krzywili, a pracy byÂło sporo.Pozdrawiam. |
To ty pracujesz na bu³ki czy na papier toaletowy ? Bo za te pieniadze to ja bym ty³ka nie ruszy³ z ³ózka. Wole na kuroniówke iœÌ, przynajmniej le¿e i mi p³ac¹. |
Witam, Bartek, ja to robiĂŞ po godzinach, tak na co dzieĂą to pracuje w FilipMo.. w czyÂżynach, za mechanika. podatki pÂłace w firmie |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2009-10-16, 22:13
|
0
|
|
|

|
wielu lakierujÂących gdzieÂś juÂż robi i tam ma pÂłacony zus, stÂąd siĂŞ biorÂą dziwne stawki |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-10-17, 19:23
|
0
|
|
|

|
"Fuchy" by³y ju¿ za komuny i bêd¹ nadal ! Jak siê jeszcze r¹bnie szefa na trochê materia³ów i po¿yczy z firmy pistolet - to nic dziwnego, ¿e po polakierowaniu za 150 z³ jednego elementu - 120 to czysty zysk !
Jak miaÂłem wÂłasny warsztat to trzech kolejnych lakiernikĂłw zÂłapanych za rĂŞkĂŞ zawsze mĂłwiÂło coÂś w tym stylu - Jak siĂŞ pracuje w biurze to ni kupuje siĂŞ dÂługopisĂłw i papieru !
... ale spoko chÂłopaki moÂże kiedyÂś bĂŞdziecie mieli wÂłasne firmy, wtedy ten sam problem pooglÂądacie sobie z drugiej strony !!! |
 |
|
|
|
 |
stek
|
Wysłany: 2009-10-17, 20:49
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | "Fuchy" byÂły juÂż za komuny i bĂŞdÂą nadal ! Jak siĂŞ jeszcze rÂąbnie szefa na trochĂŞ materia³ów i poÂżyczy z firmy pistolet - to nic dziwnego, Âże po polakierowaniu za 150 zÂł jednego elementu - 120 to czysty zysk !
Jak miaÂłem wÂłasny warsztat to trzech kolejnych lakiernikĂłw zÂłapanych za rĂŞkĂŞ zawsze mĂłwiÂło coÂś w tym stylu - Jak siĂŞ pracuje w biurze to ni kupuje siĂŞ dÂługopisĂłw i papieru !
... ale spoko chÂłopaki moÂże kiedyÂś bĂŞdziecie mieli wÂłasne firmy, wtedy ten sam problem pooglÂądacie sobie z drugiej strony !!! | Zgadzam siĂŞ z TobÂą @projekter, tak niektĂłrzy robiÂą jak pisaÂłeÂś, czysty zysk. Ja natomiast pracuje zupeÂłnie w innej branÂży, ktĂłra nie ma nic wspolnego z lakiernictwem, sprzĂŞt od a do z kupiÂłem, co prawda nie profesjonalne, gdyÂż do profesjonalizmu daleko ale tak sobie pracuje, nie muszĂŞ ale chce. w firmie i tak duÂżo odprowadzam,.Ty byÂś robiÂł tak??? pozdrawiam |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-10-19, 13:03
|
0
|
|
|

|
@stek ! Ja ju¿ kilka razy pisa³em, ¿e jest ogromna ró¿nica pomiêdzy tymi którzy traktuj¹ to jak Ÿród³o dochodu, a tymi którzy lakieruj¹ dla w³asny potrzeb, lub rodziny. CI - powiedzmy PASJONACI - nie czyni¹ na rynku wielkiej szkody ... ale CI co robi¹ to za kasê dzieù w dzieù to ju¿ psuj¹ rynek ... a jak jeszcze dzia³aj¹ nieuczciwie, to ju¿ zupe³nie nale¿y ich piêtnowaÌ. Te ceny 300 czy 400 z³ za element nie bior¹ siê z chytroœci, czy pozerstwa. To sk³adowa kosztów i zysku który i tak w du¿ej czêœci idzie na kolejne inwestycje !
Podatki to tak¿e droga, kanalizacja, oœwietlenie, odœnie¿ony dojazd do warsztatu. Nie jestem idealist¹, ale trzeba pamiêtaÌ na co s¹ przeznaczane, te pieni¹dze w gminie czy powiecie ( nie chcê tu zaczynaÌ dyskusji na temat tego czy ktoœ je kradnie albo Ÿle gospodaruje ! ). Podatki z za³o¿enia to kasa na rozwój i utrzymane infrastruktury z której korzystaj¹ ci co je p³ac¹ i bezrobotni i emeryci i ... ci co zasuwaj¹ na czarno ! A to dopiero jest niesprawiedliwoœÌ ¿e jedni p³ac¹ inni nie ale oni nie mog¹ lub s¹ zwolnieni a jeszcze inni ... kradn¹ ! TAK TAK ... bo jak nie zap³ac¹, a koszt naprawy drogi, czy odœnie¿ania bêdzie tak samo wysoki to kto pokryje ró¿nicê ? ... No ci co p³ac¹ podatki - tylko teraz zap³ac¹ wiêcej !
Ja teÂż pÂłacĂŞ podatki i teÂż mnie to boli, ale nie zajmujĂŞ siĂŞ po godzinach robieniem mebli albo szyciem jeansĂłw na czarno za dodatkowÂą kasĂŞ ( jeÂżeli mnie rozumiesz ? )
Myœlê ¿e krew by mnie zala³a gdyby jakiœ emerytowany architekt z uprawnieniami zacz¹³ opieraÌ siê o gotowce z netu i za 100 z³ robiÌ projekty lakierni, czy za³atwiaÌ formalnoœci projektowe za flaszkê ! ... no wiesz tak z nudów bo nie mia³ co robiÌ w domu ... a emeryturka taka malutka to sobie dorabia !
To nie jest atak na ciebie @stek. Porostu uczciwiej jest jasno i szczerze okreÂślaĂŚ wÂłasny punkt widzenia ... i to jest wÂłaÂśnie mĂłj punkt widzenia ... napraw lakierniczych po 100 zÂł za element ! |
 |
|
|
|
 |
siÂłka
|
Wysłany: 2011-04-13, 16:35 lakierowanie
|
0
|
|
|
|
A ja siê zastanawiam nad otwarciem warsztatu i z moich obliczeù wynika, ¿e 300z³ za element to jest niewygórowana cena, przy której musia³bym jakieœ 15 elementów zrobiÌ, ¿eby wyjœÌ na tym interesie tak jak teraz pracuj¹c u kogoœ (czyli ok 1500-1600 miesiêcznie na rêkê). A gdzie tu inwestowaÌ, wiêc jak ktoœ mówi, ¿e 300 to du¿o to warto siê zastanowiÌ... |
|
|
|
 |
sitek
|
Wysłany: 2011-08-21, 00:29
|
0
|
|
|
|
mam caÂły samochĂłd do lakierowania c 200 kto chce zarobiĂŚ?
[ Dodano: 2011-08-21, 00:30 ]
c 200 tel 501327 081 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-08-21, 08:49
|
0
|
|
|
|
Sitek,a mo¿e napisz,sk¹d jesteœ,i co jest dok³adnie do polakierowania,i z jakiego powodu.Przecie¿ nie bêdziesz pêdzi³ ca³¹ Polskê,bo ktoœ siê podejmie z miejscowoœci oddalonej o 400 km. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-21, 11:22
|
+1
|
|
|

|
tak rozwijajac temat cen to ja wam powiem ze czym stawki wyzsze tym wiecej roboty i mniej marudzenia...zaczynalem w nowym miejscu bralem jak wszyscy w okolicy max 200zl za element i wtedy trzeba bylo o robote sie prosic i dokladac do interesu bo zeby zrobic dobrze to nie byle czym,nalapalo sie troche komisiarzy,az wkoncu przeczytalem slowa kolegi projektera na pewnym forum ze robiac po 150 bedzie sie zawsze robic stare graty i cofac w tyl...i w tym momencie sie moge pod tym podpisac podskoczylem na 200 za najmniejsze elemenciki lub cieniowanie 300 za element typu drzwi,na poczatku bylo ciezko z robota,bo z 5stalych klientow zostal 1 ale po paru miechach,na dzien dzisiejszy trzeba bylo zatrudnic pracownika bo roboty jest nie ddo obrobienia,same nowe furki,czesto powyzej 300zl za element bo z auto casko idzie,i teraz ja moge sie posmiac z tych co maluja rozje**ne stare bryki 5 razy kitowane za 150 i narzekaja bo ja mam podworko pelne,terminy w przod daleko i roboty na 3 lakiernikow...a wszystko dzieki temu ze slowa kolegi projektera wzielem sobie do serca:) |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-08-23, 06:40
|
+1
|
|
|

|
WOW !!! No bardzo dziĂŞkujĂŞ ... i jednoczeÂśnie cieszĂŞ siĂŞ, Âże przyczyniÂłem siĂŞ jakoÂś do zmian na lepsze w twojej firmie.
W wielu kwestiach dotyczÂących funkcjonowania warsztatu kaÂżdy moÂże mieĂŚ wÂłasne zdanie i robiĂŚ jak uwaÂża za sÂłuszne. To jednak bardzo dziwne Âże my Polacy nie korzystamy szeroko z rad osĂłb ktĂłre na wÂłasnej skĂłrze i za wÂłasne pieniÂądze zbierajÂą doÂświadczenia ... czĂŞsto latami. Mnie skapowanie takiej oczywistej oczywistoÂści, Âże niskie ceny za usÂługi, czy oferowane produkty dziaÂłajÂą jak lep na gnidy zajĂŞÂło we wÂłasnym warsztacie dwa lata roÂżnych promocji, ofert specjalnych, ulotek rabatowych itp wariactw rodem z supermarketu .
¯eby to siê sta³a zasada ¿e nie podejmuje siê zadaù na granicy w³asnych kosztów to jeszcze musia³ up³yn¹Ì kolejny rok po podjêciu takiej decyzji. Rok z w¹tpliwoœciami zastanawianiem siê na utrat¹ klientów i gorycz¹ gdy niektórzy klienci z uœmiechem politowania odwracali siê na piêcie i odchodzili z komentarzem, ¿e za rogiem, czy kilometr dalej zrobi¹ sobie to o po³owê taniej . Gdy jednak mija trochê czasu i konsekwentnie trzyma siê wyznaczonej zasady ( np 400 za element ) to powoli powoli zaczyna byÌ widoczne, ¿e mo¿e klientów nagle nie przyby³o, a nawet pracy jest mniej tylko ¿e kasy w kasie jest tyle samo !!! ... a poniewa¿ koszty ogólne s¹ ni¿sze i czasu wiêcej na ró¿ne dzia³ania marketingowe i szkolenia to ogólnie wychodzi siê z czarnej dupy na o¿ywcze promienie s³oùca. Nagle cz³owiek zaczyna czerpaÌ radoœÌ z prowadzenia warsztatu i podnosi siê poczucie wartoœci ... zarówno osobiste jak i zawodowe.
Kluczem do szczêœcia jest jednak konsekwencja w realizacji przyjêtej strategi odsiewania badziewia i cwaniaków od normalnych klientów i zleceniodawców us³ug. W ten sposób jedni siê rozwijaj¹ bo lepsze furki wymagaj¹ coraz bardziej profesjonalnego podejœcia, materia³ów, sprzêtu, a nawet wystroju biura, czy kostki na parkaingu zamiast piachu i ¿wiru ... a inni sie zwijaj¹ zmieniaj¹c star¹ wys³u¿on¹ SATA 90 na nowe SICO ... udowadniaj¹c przy tym wko³o, ¿e to to samo i po co przep³acaÌ .
Nie chcĂŞ tu wchodziĂŚ z nikim w polemikĂŞ na temat tego jak to jest Âźle u kaÂżdego z was w jego miejscu zamieszkania ... ale weÂźcie pod uwagĂŞ to, Âże jak ktoÂś ma pofalowany mĂłzg to moÂże zrobiĂŚ interes Âżycia na maÂłej wsi ... albo w wielkim mieÂście na Âśmieciach. Sukces jest w gÂłowie, a nie w okreÂślonym miejscu Polski i zawsze kaÂżdemu siĂŞ wydaje Âże gdzie indziej komuÂś jest lepiej, tylko dlatego Âże to niby rozwiniĂŞty region. Wiem co pisze po tym jak zawodowo zajeÂżdÂżam juÂż siĂłdmy samochĂłd, a z geografii Polski mĂłgÂłbym napisaĂŚ prace habilitacyjnÂą .
Po prostu w jakimÂś miejscu X ktoÂś nagle skapowaÂł, Âże coÂś jest nie tak ? ... tyra, tyra i tyra juÂż kolejny rok, a zamiast siĂŞ sukcesywnie rozwijaĂŚ to tylko Âłata dziury w budÂżecie. Roboty od cholery, kliencie zadowoleni, a kasy na rozwĂłj i przyjemnoÂści zero. Wtedy potrzeba mĂŞskiej biznesowej decyzji i ... konsekwencji Âżeby w niej wytrwaĂŚ. |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-23, 10:50
|
0
|
|
|

|
w kazdym regionie sa nowe jak i stare auta,debile i normalni wiec i cena moze byc taka sama wszedzie...jak wyzej napisales,lepiej zrobic 2 auta na tydzien niz 5 a zysk ten sam,a co za tym idzie i jakosc lepsza....a wysoka cena tez przyciaga,z tym ze juz nie tych co chcieli by jakos dziry zalatac w swoim 20letnim samochodzie...dlaczego kupuje sie saty za ok 2000zl jak mozna kupic za 200 cos innego??tak samo mozna brac 400za element robiac na wysokim poziomie jak 150 no ale wtedy nie mozna mowic o wysokiej jakosci...bo z g*wna bata nie kreci nawet najlepszy fachowiec,bo wiedza to nie wszystko a bez odpowiedniej jakosci materialu i sprzetu nie idzie wykonac roboty na tyle fachowo zeby dac z czystym sumieniem komus gwarancje chociazby.. PROJEKTER napisał/a: | WOW !!! No bardzo dziĂŞkujĂŞ | to ja powinienem podziekowac ze juz nie musze siedziec po 14h i zapie***alac a itak z tego nic nie miec,a jak przychodzi kupic material na 3 auta to kombinowac na czym tu by zaoszczedzic:) |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-08-23, 13:30
|
0
|
|
|
|
Czy cena 200-400zÂł za element to cena z lakierem czy + lakier Oraz czy zmieniacie cenĂŞ w zaleÂżnoÂści od tego w jakim stanie jest element np. nowy; Âładny z rysami; do szpachlowania; czy np. do szpachlowania i "klepniĂŞcia" |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-08-23, 14:11
|
0
|
|
|

|
cena jaka by nie byla to cena z wszystkimi kosztami..material,prad,woda itp itd...nie wiem jak u kolegow ale u mnie cena zalezy od ilosci i stanu elementu...przykladowo caly przod wszystko nowe po 200,maska 300... caly przod do kitowania po 250blotniki maska do 400 zderzak 300.... 1 blotniczek nowy na ostro 300zl bo tylko 1element a lakiernia zajeta tak samo dlugo jak przy boku...cale auto juz od 2500 jesli elementy w dosc ladnym stanie i idzie to w dzien do podkladu przygotowac... |
|
|
|
 |
broudie
|
Wysłany: 2011-08-27, 23:46
|
0
|
|
|
|
Jestem tu nowy wiĂŞc na poczÂątek witam wszystkich forumowiczĂłw.
Moje pytanie dotyczy ceny za lakierowanie osobowego VW T5. Przez kilka lat nie zajmowa³em siê lakierowaniem i nie bardzo siê orientujê w obecnych cenach. Chodzi o lakierowanie ca³oœci [mo¿e bez dachu], auto jest poobijane i praktycznie na ka¿dym elemencie jest coœ do zrobienia po blacharzu. Wiem,¿e trudno okreœliÌ cenê nie widz¹c auta [sam jeszcze go nie widzia³em bo wci¹¿ jest u blacharza], ale mo¿e ktoœ poda³by wide³ki gdzie doln¹ granic¹ by³oby lakierowanie ca³oœci z powiedzmy idealnymi elementami a górn¹ lakierowanie gdzie wiêkszoœÌ elementów jest klepana. Chodzi mi oczywiœcie o ceny nie "po kosztach" ale takie ¿eby op³aca³o siê to zrobiÌ uczciwie i dobrze, choÌby œredniej klasy materia³ami i dobrej jakoœci lakierami, no i ¿eby te¿ normalnie na tym zarobiÌ. Jeœli bêdê mia³ jakieœ wide³ki cenowe to ju¿ wtedy mniej wiêcej bêdê umia³ okreœliÌ cenê w zale¿noœci od tego ile faktycznie bêdzie do zrobienia. Z góry dziêki. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-08-28, 09:23
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Robert2000
|
Wysłany: 2012-01-10, 18:22
|
0
|
|
|

|
Witam,
przymierzam siĂŞ do pomalowania w caÂłoÂści mitsubishi 3000 GT na czarno. Auto jest po gradobiciu i ma kilkanaÂście wgnieceĂą. Po wizycie u lakiernika dostaÂłem wycenĂŞ 3500zÂł.
Oferowa³ niwelacje wgnieceù metod¹ odsysania (te co siê nie dadz¹ zaszpachluje), malowanie ka¿dego elementu osobno jak¹œ niemieck¹ farb¹( coœ na H), czas 5 dni(sam pracuje).
Jak myÂślicie czy ta cena jest optymalna? |
_________________ Robert |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-10, 18:33
|
0
|
|
|
|
Robert2000 napisał/a: | czas 5 dni |
Dobry czas... cena teÂż. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Robert2000
|
Wysłany: 2012-01-10, 19:03
|
0
|
|
|

|
A Pan dla porĂłwnania ile by wyceniÂł?
ChcĂŞ uzyskaĂŚ coÂś w ten deseĂą.
mitsubishi lakier.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 249 raz(y) 31.22 KB |
|
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-10, 19:07
|
0
|
|
|
|
Robert2000 napisał/a: | A Pan |
Tutaj niema Pan,,, proszĂŞ pana Panie Robercie.
Dobra cena i za niÂą bym chĂŞtnie to auto rozebraÂł, naprawiÂł i polakierowaÂł.
tylko termin to nie 5 dni lecz 2 tyg.
5 dni to poraÂżka. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2012-01-10, 20:28
|
0
|
|
|
|
Nie tyle poraÂżka,co niemoÂżliwe do wykonania przez jednÂą osobĂŞ.W 5 dni moÂżna opryskaĂŚ bez rozbierania,tylko oklejajÂąc,ale to dopiero jest poraÂżka. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-10, 20:30
|
0
|
|
|

|
za te 5 dni bym nie dal:D bo to jakis desperat,ktory nie ma co robic.termin polakierowania calego auta tymbardziej zmiany koloru do miesiaca.bo moze i roboty na 5 dni ale sa tez inni...tez bym za tyle zrobil,hehe tylko jest maly problem bo na miesiac roboty to na placu mam,oszukujac sie:D:D:D wiec na dobra wiosne moge sie podjac:D:D:D |
|
|
|
 |
pawel1108
|
Wysłany: 2012-01-10, 20:49
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | tylko termin to nie 5 dni lecz 2 tyg.
5 dni to poraÂżka. |
Zgadzam siĂŞ z Kolegami 2-3 tygodnie,co do ceny jeÂżeli na dobrych materiaÂłach to dobra cena 3,5K dla zleceniodawcy,aczkolwiek za tyle teÂż bym to zrobiÂł.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-10, 22:23
|
0
|
|
|
|
Jest gradobicie i gradobicie.
GTO to niby kawaÂł fury lecz poza wielkÂą i profilowanÂą maskÂą nie ma wielkich elementĂłw: dach mini i tak samo kufer.
Poza tym zderzaki jeÂśli sÂą ori to sÂą bardzo plastyczne - mocniej niÂż listwy dookoÂła auta. JeÂśli ma wysoki spoiler 3-czĂŞÂściowy to on juÂż nie.
A jak ma szyber to dachu juÂż prawie nie ma.
Poza tym auto chyba ju¿ jest czarne, wiêc bez foto to na dwoje babka wró¿y³a: mo¿e byÌ roboty "tylko tyle" a mo¿e byÌ 10x wiêcej.
Termin "solo" 5 dni? To wÂłaÂśnie zaleÂży od powyÂższych - no i wykonawcy oraz jego jakoÂści.
Dodaj foty a z pewnoÂściÂą dostaniesz wiĂŞcej i konkretniejszych informacji.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-01-11, 00:22
|
0
|
|
|

|
Panowie ,termin 5 dni to tylko "wabik" aby zÂłapaĂŚ klienta a potem to juÂż sami wiece......jak jest "Rozgrzebanego" auta nikt z lakierni nie "wyciÂągnie"
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Robert2000
|
Wysłany: 2012-01-11, 00:30
|
0
|
|
|

|
W sumie jak pamiĂŞtam to minimalny czas o jakim mĂłwiÂł to 5 dni ale wspominaÂł na poczÂątku o 2 tyg.
RzeczywiÂście oprĂłcz duÂżej maski to tak naprawdĂŞ duÂżych elementĂłw nie ma. MoÂże to i dobrze.. ChcĂŞ aby ktoÂś profesjonalnie to zrobiÂł. O lakierowaniu w stodoÂłach juÂż siĂŞ naczytaÂłem i nasÂłuchaÂłem.
A gradobicie to jednak mocne byÂło i najbardziej ucierpiaÂł dach (ok18 wgnieceĂą). No ciekaw jestem czy coÂś z tego bĂŞdzie czy tylko byÂły to "mydlÂące" zapewnienia.
Taki
[ Dodano: 2012-01-11, 12:27 ]
OczywiÂście mam zamiar malowaĂŚ na wiosnĂŞ.
3000 1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 402 raz(y) 181.95 KB |
3000 2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 286 raz(y) 196.44 KB |
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2012-01-11, 17:04
|
0
|
|
|
|
Robert2000 napisał/a: | gradobicie to jednak mocne byÂło i najbardziej ucierpiaÂł dach (ok18 wgnieceĂą | A czy nie moÂżesz wybraĂŚ siĂŞ do firmy, ktĂłra Ci te doÂłku usunie bez lakierowania? po co szpachlowaĂŚ dach po gradobiciu jak moÂżna to zrobiĂŚ bez kitu! |
|
 |
Robert2000
|
Wysłany: 2012-01-11, 19:15
|
0
|
|
|

|
Taka usÂługa kosztuje ok 2000zÂł! |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2012-01-11, 19:29
|
0
|
|
|
|
Robert2000 napisał/a: | Taka usÂługa kosztuje ok 2000zÂł! |
Za 18 wgniotek? Tyle to siĂŞ bierze jak jest auto po gradzie ale caÂłe, a nie dach i maska. Nie widziaÂłem tego co tam u ciebie jest ale max to 700zÂł za maskĂŞ i dach, 400 jak pod lakier. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-01-11, 20:31
|
0
|
|
|
|
Robert2000 poczytaj trochĂŞ o PDR i sam sobie powyciÂągasz w gniotki. TeÂż miaÂłem kiedyÂś dach po gradobiciu wiĂŞc kupiÂłem takie "urzÂądzenie" "Pops-a-dent" za jakieÂś 20zÂł i powyciÂągaÂłem w gniotki.
TakÂże dziaÂłaj. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2012-01-11, 20:51
|
0
|
|
|
|
Robert2000 a jeszcze lepiej to poczytaj i po ogl¹daj filmiki na YT o lakiernictwie kup jakiœ pistolet za 20z³ kompresor do pompowania kó³ na 12v za 50z³ i polakieruj sobie auto sam. TAK ¯E DZIA£AJ
[ Dodano: 2012-01-11, 20:52 ]
Sw.Piotrek, dopiero co siĂŞ wypytywaÂłeÂś o technice PDR a teraz juÂż zaczynasz rady udzielaĂŚ jak stary wyga. ZastanĂłw siĂŞ co piszesz. WidziaÂłeÂś kiedyÂś auto po gradzie? |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-01-11, 21:16
|
0
|
|
|
|
Nawet z jednego powyciÂągaÂłem wgniecenia Prosta choĂŚ czasochÂłonna robota.
Niedawno i ty siê dopytywa³eœ jak wyci¹gn¹Ì wgniecenie z b³otnika jakiegoœ minivana |
 |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2012-01-11, 21:30
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | Niedawno i ty siĂŞ dopytywaÂłeÂś jak wyciÂągn¹Ì wgniecenie z bÂłotnika jakiegoÂś minivana |
Z t¹ ró¿nic¹ ¿e to ja to wgniecenie usuwa³em a pytanie by³o po prostu pod ch.j |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-01-11, 21:40
|
0
|
|
|
|
Tak samo byÂło z moim pytaniem
Jak to mówi¹ "Kto pyta nie b³¹dzi". |
 |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-12, 11:06
|
0
|
|
|
|
ÂŚwiĂŞty Piter Ty mĂłwisz zupeÂłnie o czym innym niÂż MIKI.
MIKI zajmuje siĂŞ zawodowo PRAWDZIWYM PDR-em - i dla mnie sÂą to ludzie przed ktĂłrymi zdejmujĂŞ czapkĂŞ z gÂłowy.
A Ty mĂłwisz o pseudo gĂłwnie dziaÂłajÂącym na zasadzie DWĂCH UD:
1- albo siĂŞ uda
2- albo siĂŞ nie uda
To co masz na myÂśli to zabawa uda siĂŞ albo siĂŞ nie uda i jak wyjdzie tak wyjdzie czy to "naklejankami" czy to przyssawkami czy nawet przepychaczkÂą do sracza czy zlewu.
Wielu ludzi szajsowo wyprowadza blachy nawet pod szpachlowanie a Ty chcesz siê porównywaÌ do kogoœ kto to robi nawet bez lakierowania? Wyluzuj bo ka¿dy jak¹œ chocia¿ minimaln¹ granicê samokrytyki powinien mieÌ.
Pozdro |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-01-12, 14:01
|
0
|
|
|
|
senior tak jak kiedyÂś napisaÂłem. Mi zawsze jakiÂś Âślad zostawaÂł. TakÂże nie piszĂŞ Âże robiÂłem to idealnie. Po za tym, sprĂłbuj to zrobiĂŚ samemu. TrochĂŞ prĂłb i sam zobaczysz Âże to nie jest czarna magia.
Ponownie, tak jak juÂż kiedyÂś napisaÂłem. To "urzÂądzenie" dziaÂła na cienkiej blasze. Na grubej po prostu nie dziaÂła. |
 |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-12, 23:07
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | Po za tym, sprĂłbuj to zrobiĂŚ samemu. TrochĂŞ prĂłb i sam zobaczysz Âże to nie jest czarna magia. | Ok. KiedyÂś moÂże sprĂłbujĂŞ coÂś wyklepaĂŚ bÂądÂź wyciÂągn¹Ì czy teÂż wypchn¹Ì
Piter dalej nie zczaiÂłeÂś co miaÂłem na myÂśli:
- dla mnie prawdziwe PDR za ktĂłry nigdy siĂŞ nie wezmĂŞ to mniej wiĂŞcej takimi narzĂŞdziami: http://www.allegromat.pl/aukcja96159 {czyli minimum i mocniejsze niÂż takie coÂś: http://www.youtube.com/wa...feature=related} a nie nalepki typu: http://www.allegromat.pl/aukcja96161
I chyba MIKI miaÂł to samo na myÂśli bo tym m. inn. siĂŞ zajmuje.
Narka |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-01-12, 23:57
|
0
|
|
|
|
Nie pamiĂŞtam czy o tym pisaÂłem, ale stosowaÂłem takÂże inne metody pdr. Niestety nie mam profesjonalnego zestawu pdr. |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-13, 10:44
|
0
|
|
|

|
Sw.Piotrek napisał/a: | ale stosowaÂłem takÂże inne metody pdr. | jakie??? kupiles sprzet za 20zl i ci cos wyszlo.nie rob z siebie kolego pajaca bo to tak jak pomalowac pistoletem z biedronki kompresorem z biedronki w pochmurny dzien pod chmurka blotnik i sie chwalic ze jestes lakiernikiem.kup sobie konkretny sprzet bo nawet pullera nie masz tylko taki za 20zl,otwieraj dzialalnosc i wyciagaj wgnioty ktore sie do malowania kwalifikuja przy nowych autach.wtedy bedziesz dobry.poki co to cos ci sie glupim sposobem udalo a rajcujesz sie jakbys nie wiadomo jakim fachowcem byl |
|
|
|
 |
raf379
|
Wysłany: 2012-01-13, 12:25
|
0
|
|
|
|
Nie wiem czemu, ale panuje na ogólna wrogoœÌ dla kolegi Piotra. Nie przeklina, nie obra¿a nikogo mo¿e po prostu jest dobrze wychowany. W dodatku po lekturze postów mo¿na dojœÌ do wniosku, ¿e studenci s¹ grup¹ wyj¹tkowo nielubian¹. WiêkszoœÌ wie gdzie jest w okolicy lakiernik, a czêœÌ mo¿e chce sama spróbowaÌ. Niektóre wgniecenia da siê wyci¹gn¹Ì magnesem z ko³a zamachowego albo tachografu i koszt jest 0z³ je¿eli da³em 0z³ czy 5z³ to ju¿ z automatu Ÿle to zrobi³em? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-13, 12:41
|
0
|
|
|

|
raf379 napisał/a: | Nie wiem czemu, ale panuje na ogĂłlna wrogoœÌ dla kolegi Piotra. Nie przeklina, nie obraÂża nikogo moÂże po prostu jest dobrze wychowany. | cieszy nas to bardzo,ale ja tu zadnej wrogosci nie widze!!!i nie obchodzi mnie czyjes wyksztalcenie ale jak wyciagnac wgniecenie magnesem odpychaczka do kibla i innymi bajerami to na spryciarze.pl a jesli rozmawiamy o pdr to o fachowym wyciaganiu wgniotek.malych duzych na rantach kantach i innych tak ze nie ma sladu a nie o wyciagnieciu pods dentem wgniotek po gradzie i jeszcze polecanie tego typu metod i jakies docinki do kogos kto sie od lat tym zajmuje!!!tu ocenia sie ludzi po tym co pisza,a jak przewazaja same glupie pomysly i rady to niestety. |
|
|
|