Autor |
Wiadomość |
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-01-24, 18:48 WybĂłr miga
|
0
|
|
|
|
Witam
Szukam samego miga za ok 1000 z³. Wiem, ¿e ciê¿ko w takich pieni¹dzach kupiÌ dobry sprzêt ale có¿, jak siê niema i jest siê uczniem(a od mamy nie bêdê bra³).
BĂŞdĂŞ spawaÂł na jednej fazie . Mig ma mi posÂłuÂżyĂŚ do pospawania Poloneza z 81 roku nic wielkiego koĂącĂłwki progĂłw. nadkola. Mig byÂłby sporadycznie uÂżywany, ale chciaÂłbym Âżeby mi posÂłuÂżyÂł jakiÂś kawaÂłek czasu 2-3 lata na robieniu blacharki.
MiaÂłem na oku bestera 1801 ale koszt o pare stĂłwek przekracza mĂłj budÂżet. myÂślaÂłem nad takimi.
mig1
mig2
Magnum 175/2 jakoÂś bardziej do mnie przemawia bo na necie nie znalazÂłem negatywnych opinii
Mo¿e ktoœ z Was ma do sprzedania 1801 w rozs¹dnych pieni¹¿kach
Pozdrawiam
Adam |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2012-01-24, 18:49
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-01-24, 19:00
|
0
|
|
|
|
MichuMachu napisał/a: | http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5666
Poczytaj troche tutaj
Pozdrawiam |
CzytaÂłem, forum czytam juÂż ponad 3 miesiÂące(dowiedziaÂłem siĂŞ duÂżo ciekawych info. na temat lakierowania) i im wiĂŞcej czytam tym mniej jestem zdecydowany. Wiem Âże bester do amatorskiej zabawy jest ok ale fundusze. |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-24, 19:03
|
0
|
|
|
:)

|
|
|
|
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-01-24, 19:13
|
0
|
|
|
|
nokia92 napisał/a: | http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5566 Od osoby z forum. ByÂłem zainteresowany, ale kupiÂłem okazyjnie pistolet i spawarka narazie poszÂła na dalszy plan. |
Sherman teÂż myÂślaÂłem, ale poczytaÂłem forum i poszukaÂłem u wujka google info o tej firmie i nie sa zadowalajÂące gaz ulatnia siĂŞ(dot. 230) a te mniejsze to podobno spawajÂą tylko na koĂącowych pozycjach dobrze, bo blaszki 0.8 to zaleÂży od humoru miga jak ma dobry to 3 spawy bĂŞdÂą ok a kolejny bĂŞdzie wypalona dziura |
|
|
|
 |
lesnik
|
Wysłany: 2012-01-24, 20:33
|
0
|
|
|
|
Mówisz tak o shermanie, ale jak mam byÌ szczery to te Twoje migi bêd¹ jeszcze gorsze. Poodk³adaj trochê i kup ostatecznie bestera 1801 albo shermana 200. Nic innego nie kupuj, i obowi¹zkowo spawanie w os³onie gazów, nie drutem proszkowym. Jak bêdzie przeciek, to odkrecasz obudowe(akurat tam nie ma plomby) i dokrêcasz opaskê zaciskow¹ na wê¿yku gazowym. po problemie.. Ewentualnie popatrz za TELWIN'em. Te¿ dobre sprzêty. Spawa³em jednym z nich i jest naprawdê dobry. Znajomy pospawa³ nim ca³¹ halê pod warsztat. Tak¿e trochê ma za sob¹, a spawa jak nowiutki.
Za 1000zÂł, to moÂżesz kupiĂŚ smarkarkĂŞ, nie spawarkĂŞ. Te tanie migi majÂą z reguÂły 4 ustawienia:
-Ulep kulkĂŞ na koĂącĂłwce drutu
-Przysmarkaj tylko aby nie puÂściÂło
-Wypal dziurĂŞ w blaszce samochodowej
-BlachĂŞ 1-1,5mm moÂżna pospawaĂŚ Âżeby trzymaÂło
Nic wiĂŞcej nim nie zrobisz. Sam sobie opowiedz czy warto. |
_________________ Pozdrawiam lesnik.. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2012-01-24, 20:39
|
0
|
|
|
|
Adam B, nie chwalĂŞ wcale shermana bo jest to maÂły chiĂąski badziew, ale co chciaĂŚ za te pieniÂądze? Nie pisz Âże blachĂŞ 0.8 spawajÂą na max wartoÂściach. Jak wejdziesz aukcjĂŞ z linku ktĂłry podaÂł kolega nokia92 to zobaczysz zdjĂŞcia jakÂą blachĂŞ specjalnie pospawaÂłem. Bo pytaĂą na emaila typu jak to spawa byÂło od groma. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
soine
|
Wysłany: 2012-01-24, 20:52
|
0
|
|
|

|
My mamy shermana 160 i jesteÂśmy zadowoleni, uÂżywamy sporadycznie, na swĂłj uÂżytek jak coÂś nam szlak trafi w aucie, nasz mig nie ma wyÂżej wymienionych "humorĂłw" i nie wychodzÂą nam na 4 spawy, 3 dobre a 1 dziura. |
|
|
|
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-01-24, 21:06
|
0
|
|
|
|
Miki napisał/a: | Adam B, nie chwalĂŞ wcale shermana bo jest to maÂły chiĂąski badziew, ale co chciaĂŚ za te pieniÂądze? Nie pisz Âże blachĂŞ 0.8 spawajÂą na max wartoÂściach. Jak wejdziesz aukcjĂŞ z linku ktĂłry podaÂł kolega nokia92 to zobaczysz zdjĂŞcia jakÂą blachĂŞ specjalnie pospawaÂłem. Bo pytaĂą na emaila typu jak to spawa byÂło od groma. |
Sory ale Âźle sie wyraziÂłem chodziÂło mi o to ze na niskim amperomierzu nie spawa tylko smarka cienkie blaszki, dopiero przy wyÂższych wartoÂściach nastawieniach spawa blaszki 2-3 mm.
DziĂŞki, obecnie mam mĂŞtlik w gÂłowie, muszĂŞ to wszystko przemyÂśleĂŚ
Ale mnie troszki dziwi dlaczego dobre firmy takie jak bester kempi itp z jednej fazy maja 160A a chiĂąskie majÂą nawet ok 200A |
|
|
|
 |
NICOLSONtom164
|
Wysłany: 2012-01-25, 22:20
|
0
|
|
|
|
Witam!mam pytanie czy do miga mo¿na pod³¹czyÌ jakiegoœ pulera do wyci¹gania do³ków?Czy miga przerobiÌ na spoter,czy da siê?Mo¿e jest tu jakiœ specjalista obcykany w temacie |
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2012-01-26, 07:07
|
0
|
|
|
|
Poczytaj jeszcze o tym za miedzÂą:
http://netspaw.pl/jak-kupic-spawarke-mma-,42.html
ZwróÌ uwagê na pkt 2, cykl pracy(wiem, ¿e to nie do miga, ale ma do niego zastosowanie), bo to jest najwiêksza funkcjonalna bol¹czka tanich spawarek. Ten paramtr powinien byÌ podawany na pierwszym miejscu, ale sprzedawcy tego nie podaj¹ - nie wiedz¹, nie chc¹, producent nie podaje... |
|
|
|
 |
NICOLSONtom164
|
Wysłany: 2012-01-26, 21:27
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | ZwróÌ uwagĂŞ na pkt 2, cykl pracy(wiem, Âże to nie do miga, ale ma do niego zastosowanie), bo to jest najwiĂŞksza funkcjonalna bolÂączka tanich spawarek. Ten paramtr powinien byĂŚ podawany na pierwszym miejscu, ale sprzedawcy |
Chyba siĂŞ nierozumiemy,przeczytaj post jeszcze raz.DziĂŞkuje,pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-26, 21:39
|
0
|
|
|
|
NICOLSONtom164,
Mozna to zrobiĂŚ na kaÂżdej spawarce.
Prosto i bezboleÂśnie.
Na migu tez bez problemu.
Jeden stycznik, przekaÂźnik czasowy i finito. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
NICOLSONtom164
|
Wysłany: 2012-01-26, 22:05
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki doktorze!To znaczy Âże elektrotechnik poradzi sobie z tym bezproblemowo?
Mam spawarkê samoróbke,doœÌ du¿e trafo na 230v.Wiêcej danych niema ¿adnych amper ani innych,ale spawa naprawde dobrze,elektroda 4-5 mm,bez problemowo.
Teraz aby nabyĂŚ stycznik i przekaÂżnik,trza by byÂło znaĂŚ parametry owej nieszczĂŞsnej spawarki?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-26, 22:31
|
0
|
|
|
|
NICOLSONtom164 napisał/a: | Teraz aby nabyĂŚ stycznik i przekaÂżnik,trza by byÂło znaĂŚ parametry owej nieszczĂŞsnej spawarki? |
Stycznik jak od migomatu, lub poprostu spottera.
Do tego sterownik aby regulowaĂŚ czas zgrzewania a sam prÂąd ustawisz na nastawach spawarki.
To tyle,,, reszta ceny ori spottera to... marketing.
CzarĂłw niema. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2012-01-26, 23:11
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | NICOLSONtom164,
Mozna to zrobiĂŚ na kaÂżdej spawarce.
Prosto i bezboleÂśnie.
Na migu tez bez problemu.
Jeden stycznik, przekaÂźnik czasowy i finito. |
A skÂąd Krzysku weÂźmiesz amperaÂż do zgrzewania. Z tego miniaturowego transformatorka ktĂłry jest w migu? Dobry mig ma 200A, spoterr sÂłaby ma 3000A |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-26, 23:18
|
0
|
|
|
|
Miki,
Uff.
Ja pisze bardziej pod kÂątem wyciagania wgnieceĂą.
ZresztÂą w spawarce transformatorowej miaÂłem tak zrobione juz dawno,,, bardzo dawno.
Tyle Âże to nie jest profesjonalny odpowiednik spottera i dziaÂła ciut inny prÂąd i czas wykorzystujÂąc.
Gdyby to byÂło az tak proste, to spotter by byÂł w opcji spawarki,, co nie? |
|
|
|
 |
pio_len
|
Wysłany: 2012-01-26, 23:21
|
0
|
|
|
|
Miki napisał/a: | spoterr sÂłaby ma 3000A |
I napiĂŞcie jest inne ok 2 wolt . WidziaÂłem gdzieÂś na elektrodzie trafo przerobione na zgrzewarkĂŞ uzwojenie pierwotne zostaÂło bez zmian wtĂłrne zostaÂło przeciĂŞte flexem i osuniĂŞte na jego miejsce poszÂło kilka zwoi grubego przewodu miedzianego .Trafo byÂło niewielkich rozmiarĂłw nie wiĂŞksze niÂż w prostowniku ale nie wiem dokÂładnie z czego pochodziÂło . |
|
|
|
 |
NICOLSONtom164
|
Wysłany: 2012-01-27, 00:33
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Do tego sterownik aby regulowaĂŚ czas zgrzewania a sam prÂąd ustawisz na nastawach spawarki. |
Jak wyglÂąda ten sterownik?
JakieÂś namiary.
DziĂŞkuje za zainteresowanie.
Dobranoc! |
|
|
|
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-01-27, 20:36
|
0
|
|
|
|
Ok chyba bĂŞde wybieraÂł miĂŞdzy shermanem 160 a 200/2(szkoda Âże ten niema 8 skokowej regulacji) |
|
|
|
 |
NICOLSONtom164
|
Wysłany: 2012-01-27, 22:20
|
0
|
|
|
|
Czy to siĂŞ do czegoÂś nada?
2081774746.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 163 raz(y) 198.7 KB |
|
|
|
|
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-02-04, 23:50
|
0
|
|
|
|
Witam
juÂż miaÂłem kupowaĂŚ shermana 200/2 ale zwlekaÂłem 3 dni i znalazÂłem bestera 1801 w przystĂŞpnej cenie i w ten oto sposĂłb jestem posiadaczem tego migomatu.
Mam do Was pytanie gdzie na butli jest jakieÂś oznaczenie legalizacji czy cos takiego |
|
|
|
 |
jedi9
|
Wysłany: 2012-02-05, 07:45
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
lesnik
|
Wysłany: 2012-02-05, 14:06
|
0
|
|
|
|
Jak ja kupowa³em butle to z regu³y na górnej czêœci(chyba kaptur to siê nazywa) jest wybity rok. Jak nie zapomne to spoj¿e dziœ w warszacie. Z tym ¿e ja mam argon, ale to nie robi ró¿nicy. |
|
|
|
 |
Adam B
|
Wysłany: 2012-02-05, 15:44
|
0
|
|
|
|
napiszê wszystko co uda³o mi siê odczytaÌ bo niektóre wg³êbienia cyfr/liter s¹ zalane farb¹
DWU TL WENGL
BR210KG NET6KG
7-80
naprzeciwko tego
8dm PP 2-5MPa
5 10-4.2 112
na boku
7-05 |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2012-03-19, 10:50
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam zamiar kupiĂŚ migomat do blacharki i czasem do grubszych rzeczy.
Powiedzcie czy podany w linku niÂżej bĂŞdzie dobry:
http://ale.gratka.pl/oglo...0d_idealna.html
Co do ceny to mogĂŞ go mieĂŚ za 1550 zÂł.
MoÂże ktoÂś testowaÂł ten model , proszĂŞ o opinie .
Z gĂłry wielkie dziĂŞki. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-03-19, 11:28
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Jako alternatywĂŞ zajrzyj do "Lerymery" widziaÂłem wczoraj Bester 1900 w promocji (inwerter to nie jest, ale nie chiĂąski). |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
SYBORG
|
Wysłany: 2012-03-20, 04:39
|
0
|
|
|
|
co do shermanow nie mam przekonania |
|
|
|
 |
antekpirat
|
Wysłany: 2012-04-16, 13:49
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
lesnik
|
Wysłany: 2012-04-17, 20:28
|
0
|
|
|
|
No, na pewno siê sprawdzi. Magnum to wmiare dobra firma. A te migi industrie s¹ caaa³kiem niez³e. Spawa siê nie rewelacyjnie ale doœÌ dobrze. |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2012-08-05, 15:14
|
0
|
|
|
|
Siemanko. Na dniach chcĂŞ podkupiĂŚ miga i mam pytanie do szpecĂłw
Jestem napalony na bestera 1801z osprzĂŞtem, poÂżyczaÂłem od kumpla i zaje$iÂście mi siĂŞ nim spawaÂło. Na alledrogo taki zestaw chodzi okoÂło 2200, czy macie jakieÂś lepsze propozycje w tej kasie? |
|
|
|
 |
lesnik
|
Wysłany: 2012-08-06, 23:46
|
0
|
|
|
|
Jak dobrze sie spawaÂło to kupuj. Ewentualnie sherman w tej cenie jakiÂś. bestera 1801 ludzie chwalÂą ogĂłlnie. |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-08-07, 19:52
|
0
|
|
|
|
I tu kolego mam pytanie chcesz kupiĂŚ mag czy mig i do czego to jest Ci potrzebne? Pozdr. |
|
|
|
 |
Fragles
|
Wysłany: 2012-08-09, 21:14
|
0
|
|
|
|
I tu kolego mam pytanie pytasz o butlĂŞ argon czy co2?
ogólnie spawa³em 1801 jak dla mnie typowa marketówka spawa bo spawa sza³u nie ma jakoœÌ obleci brak euro za 2200 mo¿na kupiÌ o wiele lepszego u¿ywaùca. |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2012-08-12, 09:46
|
0
|
|
|
|
Chali68 napisał/a: | I tu kolego mam pytanie chcesz kupiĂŚ mag czy mig i do czego to jest Ci potrzebne? | Co jakiÂś czas jakieÂś reperaturki, a ogĂłlnie to takie duperele przydomowe. |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-08-12, 14:08
|
0
|
|
|
|
Inwertor na 220V 200A mig205L w firmie spaw krakĂłw. Cena 2100zÂł i spokĂłj. JuÂż pisaÂłem na ten temat. StaÂłe wartoÂści prÂądu spawania to podstawa. Przy trafie masz smarkanie na maÂłych zakresach. Bo masz w domu spadki napiĂŞcia duÂże. Trafo musi byĂŚ duÂże Âżeby spawaĂŚ poprawnie na niskich prÂądach. Pozdr. |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2012-08-24, 16:09
|
0
|
|
|
|
KupiÂłem Bestera 1900, jutro muszĂŞ dokupiĂŚ CO2 i bĂŞdĂŞ startowaÂł ze spawaniem |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2012-08-25, 12:29
|
0
|
|
|
|
f_maciej,
Napisz jak Ci to Âśmiga , przetestowaÂłeÂś juÂż ? |
|
|
|
 |
f_maciej
|
Wysłany: 2012-08-25, 16:15
|
0
|
|
|
|
marer, na razie nic specjalnego nie spawa³em. Tak tylko zobaczyÌ czy spawa. Spawacz ze mnie ¿aden, niewiele mia³em stycznoœci z migami, powiedz co chcesz wiedzieÌ/widzieÌ? A spawa mi siê nim tak samo dobrze jak 1801 kumpla. z tym, ¿e tu mam uchwyt spawalniczy na euroz³¹czu i widaÌ ¿e to nie lipa. |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2012-08-25, 19:33
|
0
|
|
|
|
f_maciej,
No i on ma prawdopodobnie 10 A wiêcej od 1801 ale przede wszystkim euroz³¹cze .
Spoko maszyna bĂŞdzie lata sÂłuÂżyĂŚ . |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2012-10-12, 00:27
|
0
|
|
|

|
bester doœÌ dobra firma spawa³em nim trochê tylko takim 330 4x4 naprawdê ekstra spoiny na mieszance, w domu posiadam miga firmy esab 350A jestem zadowolony tylko ¿e du¿y kloc ale ma ch³odzony uchwyt ciecz¹ a to siê dosyÌ przydaje jak siê d³ugo spawa, w tych besterach 1801 jak dla mnie wad¹ jest doœÌ s³aby cykl pracy poniewa¿ w 100% mamy tylko 60A a jeœli chcemy pospawaÌ coœ grubszego np p³askownik i potrzebujemy ze 120A to cykl pracy wynosi jakieœ 30% czyli 3 minuty spawania 7 minut mig odpoczywa ale do amatorskich napraw jak najbardziej polecam |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-10-12, 19:04
|
0
|
|
|
|
Linkoln electric a bester to ich skoda, tania linia o! UtarÂło siĂŞ Âże bester to dobre bo niemieckie! Za komuny przywozili z germanii spawarki MMA kompaktowe besterki, ktĂłre to byÂły jedynym udanym urzÂądzeniem tej o to cudnej firmy. KiedyÂś spawaÂłem starÂą ELECTRA BEKUM i byÂła 1000razy lepsza od tegoÂż cudownego bestera. To tak jak z pralkami o!–niemiecki Bosch super a to bzdura najlepsza pralka to Miele. Czyli obalamy nastĂŞpny mit o urzÂądzeniach. NiesÂłuchajcie co mĂłwiÂą inni! Wszyscy kÂłamiÂą jak to mĂłwiÂł dr.House
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2012-10-13, 07:58
|
0
|
|
|

|
niestety nie mogĂŞ siĂŞ z tobÂą zgodziĂŚ, migomaty z serii magster sÂą naprawdĂŞ dobre majÂą dobry podajnik Âłatwo wyregulowaĂŚ, dobry przetop naprawdĂŞ ekstra mi siĂŞ tym spawaÂło, natomiast bestery z serii mini-midimagster to spawarki hobbystyczne i sÂą sÂłabo wykonane widziaÂłem w castoramie ale do uÂżytku domowego jak ktoÂś spawa 2 razy w roku?OsobiÂście jestem fanem marki ESAB ale sÂą to drogie migomaty ale jeÂśli ktoÂś potrzebuje do produkcji albo czĂŞstego spawania to polecam mam nadzieje Âże sobie dokupiĂŞ jeszcze TIGa firmy ESAB. |
|
|
|
 |
marer
|
Wysłany: 2012-10-13, 08:09
|
0
|
|
|
|
dav91, jaki masz dokÂładnie model tego miga? |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-10-13, 12:35
|
0
|
|
|
|
Widocznie kolega niepracowaÂł na innych urzÂądzeniach. PojĂŞcie dobre to jednak niewiele. A co w nich takiego dobrego? Podajnik powiadasz hm. Normalny czterolkowy i tyle. Dobry bo Âładny,czerwony duÂży a w dodatku wkĂł...iajÂąco przeraÂźliwie gÂłoÂśny wentylator , ktĂłry to zabĂłrza tok myÂślowy blacharza. O spadkach napiĂŞcia niewspomnĂŞ co siĂŞ dzieje ze spawem ciÂągÂłym. KtoÂś kto ma pojĂŞcie o spawaniu to wie. Dodatkowo ten magster nienadaje siĂŞ do spawania nowych typĂłw karoserii sam. To teÂż dobre tak! I na koniec zaje...sta cena za jednÂą moÂżliwoœÌ spawania konst.stal. Brak luto i alu. To wszystkn dobre tak! Czyli jak pisaÂłem wczeÂśniej PRZECIĂTNE,PRZEREKLAMOWANE, I ZA DROGIE. To jest Prawda o tym produkcie. OdnoÂśnie Esab dobre bo Polskie bo to przecieÂż OZAS. NastĂŞpna marka ,ktĂłrÂą sprzedaliÂśmy. Tak to kolego wyglÂąda. Pozdr. |
|
|
|
 |
dav91
|
Wysłany: 2012-10-13, 23:05
|
0
|
|
|

|
nie wiem, piszê to z doœwiadczenia spawa³em magsterem dziesi¹tki godzin przy spawaniu konstrukcji stalowych i naprawdê dobrze siê spisywa³ to prawda nie spawa³em niczym innym oprócz tego i esaba, awaryjnoœÌ na 8 migow chyba jeden by³ w naprawie, ale spawa siê tym 16h dzieù w dzieù wiec wszystko mo¿e siê zepsuÌ, dodam ¿e nigdy nie spawa³em blacharki,ale ju¿ o tym nie chcê pisaÌ teraz muszê jakiœ kompresor za³atwiÌ i pobawiÌ siê w lakierowanie, wszystkiego trzeba spróbowaÌ ;D |
|
|
|
 |
Irek
|
Wysłany: 2012-10-14, 10:39
|
0
|
|
|
|
A ja nie dam powiedzieĂŚ nic zÂłego na bestera. Mam go juÂż 12 lat. Po kilku latach pierwsza awaria - padÂł transformatorek zasilajacy elektronike. NaprawiÂłem we wÂłasnym zakresie zastosowaÂłem troche mocniejszy i Âżyje do dzisiaj. Kolega ma ten sam model i uÂżytkuje go nawet trochĂŞ dÂłuÂżej
Kilka dni temu kupiÂłem nowy kompletny uchwyt, bo stary juÂż sie w kilku miejscach przysmaÂżyÂł.
Dodam, Âże jest on w uÂżytku prawie codziennie, czĂŞsto stoi na dworze, nawet w zimie i dalej wszystko dziaÂła.
Nie wiem jak wygl¹da teraz ich jakoœÌ - czy te urz¹dzenia nie s¹ "przeprojektowane" jak wiêkszoœc rzeczy, ¿eby zepsu³a siê po gwarancji.
Mam, uÂżywam i jestem zadowolony.
Mój model to Midimag 1600 220/ 400v -prze³¹czany. |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-10-14, 12:16
|
0
|
|
|
|
No i wszystko siĂŞ zgadza ja tu mĂłwiĂŞ o ³¹czeniu blach karoseryjnych a tu koledzy spawajÂą ogrodzenia a to nie jest forum Âślusarskie ot co! W blacharce sam. trzeba sÂłuchaĂŚ co siĂŞ spawa bo tutaj niema blach 2.5–rĂłwek tylko wielostopĂłwki itd. Do ktĂłrego to urzÂądzenie siĂŞ nie nadaje tak jak gaz co2. PiszĂŞ a koledzy czytajÂąc nierozumiejÂą o czym czytajÂą. KaÂżdy ma swĂłj Âświat w ktĂłrym tkwi po uszy zachwalajÂąc to czym robi, dopuki niesprĂłbuje Nowego i wtedy otwiera oczy i widzi Âże tkwiÂł po uszy w morzu niewiedzy. I albo pĂłjdzie za ciosem i bĂŞdzie wchÂłaniaÂł nowoÂści i wiedzĂŞ. Albo dalej bĂŞdzie tkwiÂł wÂśrĂłd stereotypĂłw i blokowaÂł siĂŞ na nowinki techniczne poszeÂżajÂąc ogulnÂą niskÂą ÂświadomoœÌ spoÂłecznÂą. Nikt za Was tego wyboru jednak nie dokona! JeÂżeli sam czÂłowiek siĂŞ nieogarnie to niestety ÂświateÂłka w tunelu niezobaczy. Ot taka to koĂą–kluzja Pozdr. I ÂżyczĂŞ wszystkiego dobrego ;–) |
|
|
|
 |
Irek
|
Wysłany: 2012-10-14, 16:16
|
0
|
|
|
|
Chali68 wytÂłumacz mi jaki wpÂływ ma to w jakiej osÂłonie spawasz blachy karoserii?
Ja sie chyba na tym nie bardzo znam |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-10-14, 19:43
|
+1
|
|
|
|
Ró¿nica polega na tym,i¿ w metodzie (metal active gas) z os³on¹ co2, wy³¹cznie spawamy stal niskowêglow¹ i niskostopow¹ gdzie wystêpuje dodatkowe nawêglanie spoiny do tego jarzenie siê ³uku przebiega grubymi kroplami, które sprawiaj¹ ¿e ³uk jarzy siê z przerwami , powoduj¹c niepo¿¹dane trudne do wyczyszczenia rozpryski spoiwa i wp³ywa to negatywnie na trwa³oœÌ po³¹czenia. T¹ wadê mo¿na w du¿ym stopniu zniwelowaÌ stosuj¹c mieszankê argon+co2. W nowoczesnych autach stosuje siê blachy wysokowêglowe z dodatkiem boru,wielowarstwowe i wysokostopowe dodatkowe nawêglanie spoiny przy spawaniu tych blach wysokowêglowych jest niedopuszczalne z powodu kruchoœci po³¹czenia. O!
[ Dodano: 2012-10-14, 20:48 ]
Jedyn¹ metod¹ prawid³owego po³¹czenia jest zgrzewanie punktowe i lub spawanie mig(metal inert gas) gdzie stosujemy gazy obojêtne np.argon. A o tym mo¿esz sam poczytaÌ. O! Pozdr. |
|
|
|