Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Adam B 
Wysłany: 2012-01-24, 18:48   WybĂłr miga
0
UP DOWN

Witam ;)

Szukam samego miga za ok 1000 z³. Wiem, ¿e ciê¿ko w takich pieni¹dzach kupiÌ dobry sprzêt ale có¿, jak siê niema i jest siê uczniem(a od mamy nie bêdê bra³).
BĂŞdĂŞ spawaÂł na jednej fazie . Mig ma mi posÂłuÂżyĂŚ do pospawania Poloneza z 81 roku nic wielkiego koĂącĂłwki progĂłw. nadkola. Mig byÂłby sporadycznie uÂżywany, ale chciaÂłbym Âżeby mi posÂłuÂżyÂł jakiÂś kawaÂłek czasu 2-3 lata na robieniu blacharki.
MiaÂłem na oku bestera 1801 ale koszt o pare stĂłwek przekracza mĂłj budÂżet. myÂślaÂłem nad takimi.
mig1

mig2

Magnum 175/2 jakoÂś bardziej do mnie przemawia bo na necie nie znalazÂłem negatywnych opinii

Mo¿e ktoœ z Was ma do sprzedania 1801 w rozs¹dnych pieni¹¿kach

Pozdrawiam
Adam

MichuMachu
Wysłany: 2012-01-24, 18:49   
0
UP DOWN

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5666

Poczytaj troche tutaj
Pozdrawiam

Adam B 
Wysłany: 2012-01-24, 19:00   
0
UP DOWN

MichuMachu napisał/a:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5666

Poczytaj troche tutaj
Pozdrawiam

CzytaÂłem, forum czytam juÂż ponad 3 miesiÂące(dowiedziaÂłem siĂŞ duÂżo ciekawych info. na temat lakierowania) i im wiĂŞcej czytam tym mniej jestem zdecydowany. Wiem Âże bester do amatorskiej zabawy jest ok ale fundusze.

Nokia 
Wysłany: 2012-01-24, 19:03   
0
UP DOWN
:)

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5566 Od osoby z forum. ByÂłem zainteresowany, ale kupiÂłem okazyjnie pistolet i spawarka narazie poszÂła na dalszy plan.

Adam B 
Wysłany: 2012-01-24, 19:13   
0
UP DOWN

nokia92 napisał/a:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5566 Od osoby z forum. ByÂłem zainteresowany, ale kupiÂłem okazyjnie pistolet i spawarka narazie poszÂła na dalszy plan.

Sherman teÂż myÂślaÂłem, ale poczytaÂłem forum i poszukaÂłem u wujka google info o tej firmie i nie sa zadowalajÂące gaz ulatnia siĂŞ(dot. 230) a te mniejsze to podobno spawajÂą tylko na koĂącowych pozycjach dobrze, bo blaszki 0.8 to zaleÂży od humoru miga jak ma dobry to 3 spawy bĂŞdÂą ok a kolejny bĂŞdzie wypalona dziura

lesnik 
Wysłany: 2012-01-24, 20:33   
0
UP DOWN

Mówisz tak o shermanie, ale jak mam byÌ szczery to te Twoje migi bêd¹ jeszcze gorsze. Poodk³adaj trochê i kup ostatecznie bestera 1801 albo shermana 200. Nic innego nie kupuj, i obowi¹zkowo spawanie w os³onie gazów, nie drutem proszkowym. Jak bêdzie przeciek, to odkrecasz obudowe(akurat tam nie ma plomby) i dokrêcasz opaskê zaciskow¹ na wê¿yku gazowym. po problemie.. Ewentualnie popatrz za TELWIN'em. Te¿ dobre sprzêty. Spawa³em jednym z nich i jest naprawdê dobry. Znajomy pospawa³ nim ca³¹ halê pod warsztat. Tak¿e trochê ma za sob¹, a spawa jak nowiutki.
Za 1000zÂł, to moÂżesz kupiĂŚ smarkarkĂŞ, nie spawarkĂŞ. Te tanie migi majÂą z reguÂły 4 ustawienia:
-Ulep kulkĂŞ na koĂącĂłwce drutu
-Przysmarkaj tylko aby nie puÂściÂło
-Wypal dziurĂŞ w blaszce samochodowej
-BlachĂŞ 1-1,5mm moÂżna pospawaĂŚ Âżeby trzymaÂło
Nic wiĂŞcej nim nie zrobisz. Sam sobie opowiedz czy warto.

Miki
Wysłany: 2012-01-24, 20:39   
0
UP DOWN

Adam B, nie chwalĂŞ wcale shermana bo jest to maÂły chiĂąski badziew, ale co chciaĂŚ za te pieniÂądze? Nie pisz Âże blachĂŞ 0.8 spawajÂą na max wartoÂściach. Jak wejdziesz aukcjĂŞ z linku ktĂłry podaÂł kolega nokia92 to zobaczysz zdjĂŞcia jakÂą blachĂŞ specjalnie pospawaÂłem. Bo pytaĂą na emaila typu jak to spawa byÂło od groma.

soine 
Wysłany: 2012-01-24, 20:52   
0
UP DOWN

My mamy shermana 160 i jesteÂśmy zadowoleni, uÂżywamy sporadycznie, na swĂłj uÂżytek jak coÂś nam szlak trafi w aucie, nasz mig nie ma wyÂżej wymienionych "humorĂłw" i nie wychodzÂą nam na 4 spawy, 3 dobre a 1 dziura.

Adam B 
Wysłany: 2012-01-24, 21:06   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Adam B, nie chwalĂŞ wcale shermana bo jest to maÂły chiĂąski badziew, ale co chciaĂŚ za te pieniÂądze? Nie pisz Âże blachĂŞ 0.8 spawajÂą na max wartoÂściach. Jak wejdziesz aukcjĂŞ z linku ktĂłry podaÂł kolega nokia92 to zobaczysz zdjĂŞcia jakÂą blachĂŞ specjalnie pospawaÂłem. Bo pytaĂą na emaila typu jak to spawa byÂło od groma.

Sory ale Âźle sie wyraziÂłem chodziÂło mi o to ze na niskim amperomierzu nie spawa tylko smarka cienkie blaszki, dopiero przy wyÂższych wartoÂściach nastawieniach spawa blaszki 2-3 mm.

DziĂŞki, obecnie mam mĂŞtlik w gÂłowie, muszĂŞ to wszystko przemyÂśleĂŚ
Ale mnie troszki dziwi dlaczego dobre firmy takie jak bester kempi itp z jednej fazy maja 160A a chiĂąskie majÂą nawet ok 200A

NICOLSONtom164
Wysłany: 2012-01-25, 22:20   
0
UP DOWN

Witam!mam pytanie czy do miga mo¿na pod³¹czyÌ jakiegoœ pulera do wyci¹gania do³ków?Czy miga przerobiÌ na spoter,czy da siê?Mo¿e jest tu jakiœ specjalista obcykany w temacie :idea:

gall
Wysłany: 2012-01-26, 07:07   
0
UP DOWN

Poczytaj jeszcze o tym za miedzÂą:

http://netspaw.pl/jak-kupic-spawarke-mma-,42.html

ZwróÌ uwagê na pkt 2, cykl pracy(wiem, ¿e to nie do miga, ale ma do niego zastosowanie), bo to jest najwiêksza funkcjonalna bol¹czka tanich spawarek. Ten paramtr powinien byÌ podawany na pierwszym miejscu, ale sprzedawcy tego nie podaj¹ - nie wiedz¹, nie chc¹, producent nie podaje...

NICOLSONtom164
Wysłany: 2012-01-26, 21:27   
0
UP DOWN

gall napisał/a:
ZwróÌ uwagê na pkt 2, cykl pracy(wiem, ¿e to nie do miga, ale ma do niego zastosowanie), bo to jest najwiêksza funkcjonalna bol¹czka tanich spawarek. Ten paramtr powinien byÌ podawany na pierwszym miejscu, ale sprzedawcy

Chyba siĂŞ nierozumiemy,przeczytaj post jeszcze raz.DziĂŞkuje,pozdrawiam!!

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-26, 21:39   
0
UP DOWN

NICOLSONtom164,

Mozna to zrobiĂŚ na kaÂżdej spawarce.
Prosto i bezboleÂśnie.
Na migu tez bez problemu.
Jeden stycznik, przekaÂźnik czasowy i finito.

NICOLSONtom164
Wysłany: 2012-01-26, 22:05   
0
UP DOWN

DziĂŞki doktorze!To znaczy Âże elektrotechnik poradzi sobie z tym bezproblemowo?
Mam spawarkê samoróbke,doœÌ du¿e trafo na 230v.Wiêcej danych niema ¿adnych amper ani innych,ale spawa naprawde dobrze,elektroda 4-5 mm,bez problemowo.
Teraz aby nabyĂŚ stycznik i przekaÂżnik,trza by byÂło znaĂŚ parametry owej nieszczĂŞsnej spawarki?
Pozdrawiam! :)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-26, 22:31   
0
UP DOWN

NICOLSONtom164 napisał/a:
Teraz aby nabyĂŚ stycznik i przekaÂżnik,trza by byÂło znaĂŚ parametry owej nieszczĂŞsnej spawarki?

Stycznik jak od migomatu, lub poprostu spottera.

Do tego sterownik aby regulowaĂŚ czas zgrzewania a sam prÂąd ustawisz na nastawach spawarki.

To tyle,,, reszta ceny ori spottera to... marketing.
CzarĂłw niema.

Miki
Wysłany: 2012-01-26, 23:11   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
NICOLSONtom164,

Mozna to zrobiĂŚ na kaÂżdej spawarce.
Prosto i bezboleÂśnie.
Na migu tez bez problemu.
Jeden stycznik, przekaÂźnik czasowy i finito.

A skÂąd Krzysku weÂźmiesz amperaÂż do zgrzewania. Z tego miniaturowego transformatorka ktĂłry jest w migu? Dobry mig ma 200A, spoterr sÂłaby ma 3000A

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-26, 23:18   
0
UP DOWN

Miki,
Uff.
Ja pisze bardziej pod kÂątem wyciagania wgnieceĂą.

ZresztÂą w spawarce transformatorowej miaÂłem tak zrobione juz dawno,,, bardzo dawno.
Tyle Âże to nie jest profesjonalny odpowiednik spottera i dziaÂła ciut inny prÂąd i czas wykorzystujÂąc.

Gdyby to byÂło az tak proste, to spotter by byÂł w opcji spawarki,, co nie?

pio_len
Wysłany: 2012-01-26, 23:21   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
spoterr sÂłaby ma 3000A

I napiĂŞcie jest inne ok 2 wolt . WidziaÂłem gdzieÂś na elektrodzie trafo przerobione na zgrzewarkĂŞ uzwojenie pierwotne zostaÂło bez zmian wtĂłrne zostaÂło przeciĂŞte flexem i osuniĂŞte na jego miejsce poszÂło kilka zwoi grubego przewodu miedzianego .Trafo byÂło niewielkich rozmiarĂłw nie wiĂŞksze niÂż w prostowniku ale nie wiem dokÂładnie z czego pochodziÂło .

NICOLSONtom164
Wysłany: 2012-01-27, 00:33   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Do tego sterownik aby regulowaĂŚ czas zgrzewania a sam prÂąd ustawisz na nastawach spawarki.

Jak wyglÂąda ten sterownik?
JakieÂś namiary.
DziĂŞkuje za zainteresowanie.
Dobranoc! :)

Adam B 
Wysłany: 2012-01-27, 20:36   
0
UP DOWN

Ok chyba bĂŞde wybieraÂł miĂŞdzy shermanem 160 a 200/2(szkoda Âże ten niema 8 skokowej regulacji)

NICOLSONtom164
Wysłany: 2012-01-27, 22:20   
0
UP DOWN

Czy to siĂŞ do czegoÂś nada?

2081774746.jpg
Plik ściągnięto 163 raz(y) 198.7 KB

Adam B 
Wysłany: 2012-02-04, 23:50   
0
UP DOWN

Witam

juÂż miaÂłem kupowaĂŚ shermana 200/2 ale zwlekaÂłem 3 dni i znalazÂłem bestera 1801 w przystĂŞpnej cenie i w ten oto sposĂłb jestem posiadaczem tego migomatu.

Mam do Was pytanie gdzie na butli jest jakieÂś oznaczenie legalizacji czy cos takiego

jedi9 
Wysłany: 2012-02-05, 07:45   
0
UP DOWN

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1919633.html
:cool:

lesnik 
Wysłany: 2012-02-05, 14:06   
0
UP DOWN

Jak ja kupowa³em butle to z regu³y na górnej czêœci(chyba kaptur to siê nazywa) jest wybity rok. Jak nie zapomne to spoj¿e dziœ w warszacie. Z tym ¿e ja mam argon, ale to nie robi ró¿nicy.

Adam B 
Wysłany: 2012-02-05, 15:44   
0
UP DOWN

napiszê wszystko co uda³o mi siê odczytaÌ bo niektóre wg³êbienia cyfr/liter s¹ zalane farb¹

DWU TL WENGL
BR210KG NET6KG
7-80
naprzeciwko tego
8dm PP 2-5MPa
5 10-4.2 112
na boku
7-05

marer 
Wysłany: 2012-03-19, 10:50   
0
UP DOWN

Witam
Mam zamiar kupiĂŚ migomat do blacharki i czasem do grubszych rzeczy.
Powiedzcie czy podany w linku niÂżej bĂŞdzie dobry:
http://ale.gratka.pl/oglo...0d_idealna.html
Co do ceny to mogĂŞ go mieĂŚ za 1550 zÂł.
MoÂże ktoÂś testowaÂł ten model , proszĂŞ o opinie .
Z gĂłry wielkie dziĂŞki.

jarbia
Wysłany: 2012-03-19, 11:28   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Jako alternatywĂŞ zajrzyj do "Lerymery" widziaÂłem wczoraj Bester 1900 w promocji (inwerter to nie jest, ale nie chiĂąski).

SYBORG 
Wysłany: 2012-03-20, 04:39   
0
UP DOWN

co do shermanow nie mam przekonania

antekpirat
Wysłany: 2012-04-16, 13:49   
0
UP DOWN

Witam
czy ktos cos wie o tym migu Moze ma ktos takiego?
http://www.allegromat.pl/aukcja104095

lesnik 
Wysłany: 2012-04-17, 20:28   
0
UP DOWN

No, na pewno siê sprawdzi. Magnum to wmiare dobra firma. A te migi industrie s¹ caaa³kiem niez³e. Spawa siê nie rewelacyjnie ale doœÌ dobrze.

f_maciej
Wysłany: 2012-08-05, 15:14   
0
UP DOWN

Siemanko. Na dniach chcĂŞ podkupiĂŚ miga i mam pytanie do szpecĂłw ;P
Jestem napalony na bestera 1801z osprzĂŞtem, poÂżyczaÂłem od kumpla i zaje$iÂście mi siĂŞ nim spawaÂło. Na alledrogo taki zestaw chodzi okoÂło 2200, czy macie jakieÂś lepsze propozycje w tej kasie?

lesnik 
Wysłany: 2012-08-06, 23:46   
0
UP DOWN

Jak dobrze sie spawaÂło to kupuj. Ewentualnie sherman w tej cenie jakiÂś. bestera 1801 ludzie chwalÂą ogĂłlnie.

Chali68
Wysłany: 2012-08-07, 19:52   
0
UP DOWN

I tu kolego mam pytanie chcesz kupiĂŚ mag czy mig i do czego to jest Ci potrzebne? Pozdr.

Fragles
Wysłany: 2012-08-09, 21:14   
0
UP DOWN

I tu kolego mam pytanie pytasz o butlĂŞ argon czy co2?

ogólnie spawa³em 1801 jak dla mnie typowa marketówka spawa bo spawa sza³u nie ma jakoœÌ obleci brak euro za 2200 mo¿na kupiÌ o wiele lepszego u¿ywaùca.

f_maciej
Wysłany: 2012-08-12, 09:46   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
I tu kolego mam pytanie chcesz kupiĂŚ mag czy mig i do czego to jest Ci potrzebne?
Co jakiÂś czas jakieÂś reperaturki, a ogĂłlnie to takie duperele przydomowe.

Chali68
Wysłany: 2012-08-12, 14:08   
0
UP DOWN

Inwertor na 220V 200A mig205L w firmie spaw krakĂłw. Cena 2100zÂł i spokĂłj. JuÂż pisaÂłem na ten temat. StaÂłe wartoÂści prÂądu spawania to podstawa. Przy trafie masz smarkanie na maÂłych zakresach. Bo masz w domu spadki napiĂŞcia duÂże. Trafo musi byĂŚ duÂże Âżeby spawaĂŚ poprawnie na niskich prÂądach. Pozdr.

f_maciej
Wysłany: 2012-08-24, 16:09   
0
UP DOWN

KupiÂłem Bestera 1900, jutro muszĂŞ dokupiĂŚ CO2 i bĂŞdĂŞ startowaÂł ze spawaniem ;)

marer 
Wysłany: 2012-08-25, 12:29   
0
UP DOWN

f_maciej,
Napisz jak Ci to Âśmiga , przetestowaÂłeÂś juÂż ?

f_maciej
Wysłany: 2012-08-25, 16:15   
0
UP DOWN

marer, na razie nic specjalnego nie spawa³em. Tak tylko zobaczyÌ czy spawa. Spawacz ze mnie ¿aden, niewiele mia³em stycznoœci z migami, powiedz co chcesz wiedzieÌ/widzieÌ? A spawa mi siê nim tak samo dobrze jak 1801 kumpla. z tym, ¿e tu mam uchwyt spawalniczy na euroz³¹czu i widaÌ ¿e to nie lipa.

marer 
Wysłany: 2012-08-25, 19:33   
0
UP DOWN

f_maciej,
No i on ma prawdopodobnie 10 A wiêcej od 1801 ale przede wszystkim euroz³¹cze .
Spoko maszyna bĂŞdzie lata sÂłuÂżyĂŚ .

dav91 
Wysłany: 2012-10-12, 00:27   
0
UP DOWN

bester doœÌ dobra firma spawa³em nim trochê tylko takim 330 4x4 naprawdê ekstra spoiny na mieszance, w domu posiadam miga firmy esab 350A jestem zadowolony tylko ¿e du¿y kloc ale ma ch³odzony uchwyt ciecz¹ a to siê dosyÌ przydaje jak siê d³ugo spawa, w tych besterach 1801 jak dla mnie wad¹ jest doœÌ s³aby cykl pracy poniewa¿ w 100% mamy tylko 60A a jeœli chcemy pospawaÌ coœ grubszego np p³askownik i potrzebujemy ze 120A to cykl pracy wynosi jakieœ 30% czyli 3 minuty spawania 7 minut mig odpoczywa ale do amatorskich napraw jak najbardziej polecam :)

Chali68
Wysłany: 2012-10-12, 19:04   
0
UP DOWN

Linkoln electric a bester to ich skoda, tania linia o! UtarÂło siĂŞ Âże bester to dobre bo niemieckie! Za komuny przywozili z germanii spawarki MMA kompaktowe besterki, ktĂłre to byÂły jedynym udanym urzÂądzeniem tej o to cudnej firmy. KiedyÂś spawaÂłem starÂą ELECTRA BEKUM i byÂła 1000razy lepsza od tegoÂż cudownego bestera. To tak jak z pralkami o!–niemiecki Bosch super a to bzdura najlepsza pralka to Miele. Czyli obalamy nastĂŞpny mit o urzÂądzeniach. NiesÂłuchajcie co mĂłwiÂą inni! Wszyscy kÂłamiÂą jak to mĂłwiÂł dr.House
Pozdrawiam.

dav91 
Wysłany: 2012-10-13, 07:58   
0
UP DOWN

niestety nie mogĂŞ siĂŞ z tobÂą zgodziĂŚ, migomaty z serii magster sÂą naprawdĂŞ dobre majÂą dobry podajnik Âłatwo wyregulowaĂŚ, dobry przetop naprawdĂŞ ekstra mi siĂŞ tym spawaÂło, natomiast bestery z serii mini-midimagster to spawarki hobbystyczne i sÂą sÂłabo wykonane widziaÂłem w castoramie ale do uÂżytku domowego jak ktoÂś spawa 2 razy w roku?OsobiÂście jestem fanem marki ESAB ale sÂą to drogie migomaty ale jeÂśli ktoÂś potrzebuje do produkcji albo czĂŞstego spawania to polecam :) mam nadzieje Âże sobie dokupiĂŞ jeszcze TIGa firmy ESAB.

marer 
Wysłany: 2012-10-13, 08:09   
0
UP DOWN

dav91, jaki masz dokÂładnie model tego miga?

Chali68
Wysłany: 2012-10-13, 12:35   
0
UP DOWN

Widocznie kolega niepracowa³ na innych urz±dzeniach. Pojêcie dobre to jednak niewiele. A co w nich takiego dobrego? Podajnik powiadasz hm. Normalny czterolkowy i tyle. Dobry bo ³adny,czerwony du¿y a w dodatku wkó...iaj±co przera¼liwie g³o¶ny wentylator , który to zabórza tok my¶lowy blacharza. O spadkach napiêcia niewspomnê co siê dzieje ze spawem ci±g³ym. Kto¶ kto ma pojêcie o spawaniu to wie. Dodatkowo ten magster nienadaje siê do spawania nowych typów karoserii sam. To te¿ dobre tak! I na koniec zaje...sta cena za jedn± mo¿liwo¶æ spawania konst.stal. Brak luto i alu. To wszystkn dobre tak! Czyli jak pisa³em wcze¶niej PRZECIÊTNE,PRZEREKLAMOWANE, I ZA DROGIE. To jest Prawda o tym produkcie. Odno¶nie Esab dobre bo Polskie bo to przecie¿ OZAS. Nastêpna marka ,któr± sprzedali¶my. Tak to kolego wygl±da. Pozdr.

dav91 
Wysłany: 2012-10-13, 23:05   
0
UP DOWN

nie wiem, piszê to z doœwiadczenia spawa³em magsterem dziesi¹tki godzin przy spawaniu konstrukcji stalowych i naprawdê dobrze siê spisywa³ to prawda nie spawa³em niczym innym oprócz tego i esaba, awaryjnoœÌ na 8 migow chyba jeden by³ w naprawie, ale spawa siê tym 16h dzieù w dzieù wiec wszystko mo¿e siê zepsuÌ, dodam ¿e nigdy nie spawa³em blacharki,ale ju¿ o tym nie chcê pisaÌ teraz muszê jakiœ kompresor za³atwiÌ i pobawiÌ siê w lakierowanie, wszystkiego trzeba spróbowaÌ ;D

Irek 
Wysłany: 2012-10-14, 10:39   
0
UP DOWN

A ja nie dam powiedzieĂŚ nic zÂłego na bestera. Mam go juÂż 12 lat. Po kilku latach pierwsza awaria - padÂł transformatorek zasilajacy elektronike. NaprawiÂłem we wÂłasnym zakresie zastosowaÂłem troche mocniejszy i Âżyje do dzisiaj. Kolega ma ten sam model i uÂżytkuje go nawet trochĂŞ dÂłuÂżej
Kilka dni temu kupiÂłem nowy kompletny uchwyt, bo stary juÂż sie w kilku miejscach przysmaÂżyÂł.
Dodam, Âże jest on w uÂżytku prawie codziennie, czĂŞsto stoi na dworze, nawet w zimie i dalej wszystko dziaÂła.
Nie wiem jak wygl¹da teraz ich jakoœÌ - czy te urz¹dzenia nie s¹ "przeprojektowane" jak wiêkszoœc rzeczy, ¿eby zepsu³a siê po gwarancji.
Mam, uÂżywam i jestem zadowolony.
Mój model to Midimag 1600 220/ 400v -prze³¹czany.

Chali68
Wysłany: 2012-10-14, 12:16   
0
UP DOWN

No i wszystko siĂŞ zgadza ja tu mĂłwiĂŞ o ³¹czeniu blach karoseryjnych a tu koledzy spawajÂą ogrodzenia a to nie jest forum Âślusarskie ot co! W blacharce sam. trzeba sÂłuchaĂŚ co siĂŞ spawa bo tutaj niema blach 2.5–rĂłwek tylko wielostopĂłwki itd. Do ktĂłrego to urzÂądzenie siĂŞ nie nadaje tak jak gaz co2. PiszĂŞ a koledzy czytajÂąc nierozumiejÂą o czym czytajÂą. KaÂżdy ma swĂłj Âświat w ktĂłrym tkwi po uszy zachwalajÂąc to czym robi, dopuki niesprĂłbuje Nowego i wtedy otwiera oczy i widzi Âże tkwiÂł po uszy w morzu niewiedzy. I albo pĂłjdzie za ciosem i bĂŞdzie wchÂłaniaÂł nowoÂści i wiedzĂŞ. Albo dalej bĂŞdzie tkwiÂł wÂśrĂłd stereotypĂłw i blokowaÂł siĂŞ na nowinki techniczne poszeÂżajÂąc ogulnÂą niskÂą ÂświadomoœÌ spoÂłecznÂą. Nikt za Was tego wyboru jednak nie dokona! JeÂżeli sam czÂłowiek siĂŞ nieogarnie to niestety ÂświateÂłka w tunelu niezobaczy. Ot taka to koĂą–kluzja Pozdr. I ÂżyczĂŞ wszystkiego dobrego ;–)

Irek 
Wysłany: 2012-10-14, 16:16   
0
UP DOWN

Chali68 wytÂłumacz mi jaki wpÂływ ma to w jakiej osÂłonie spawasz blachy karoserii?
Ja sie chyba na tym nie bardzo znam :/

Chali68
Wysłany: 2012-10-14, 19:43   
+1
UP DOWN

Ró¿nica polega na tym,i¿ w metodzie (metal active gas) z os³on¹ co2, wy³¹cznie spawamy stal niskowêglow¹ i niskostopow¹ gdzie wystêpuje dodatkowe nawêglanie spoiny do tego jarzenie siê ³uku przebiega grubymi kroplami, które sprawiaj¹ ¿e ³uk jarzy siê z przerwami , powoduj¹c niepo¿¹dane trudne do wyczyszczenia rozpryski spoiwa i wp³ywa to negatywnie na trwa³oœÌ po³¹czenia. T¹ wadê mo¿na w du¿ym stopniu zniwelowaÌ stosuj¹c mieszankê argon+co2. W nowoczesnych autach stosuje siê blachy wysokowêglowe z dodatkiem boru,wielowarstwowe i wysokostopowe dodatkowe nawêglanie spoiny przy spawaniu tych blach wysokowêglowych jest niedopuszczalne z powodu kruchoœci po³¹czenia. O!

[ Dodano: 2012-10-14, 20:48 ]
Jedyn¹ metod¹ prawid³owego po³¹czenia jest zgrzewanie punktowe i lub spawanie mig(metal inert gas) gdzie stosujemy gazy obojêtne np.argon. A o tym mo¿esz sam poczytaÌ. O! Pozdr.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu