Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Adam B 
Wys³any: 2012-01-24, 18:48   Wybór miga
0
UP DOWN

Witam ;)

Szukam samego miga za ok 1000 z³. Wiem, ¿e ciê¿ko w takich pieni±dzach kupiæ dobry sprzêt ale có¿, jak siê niema i jest siê uczniem(a od mamy nie bêdê bra³).
Bêdê spawa³ na jednej fazie . Mig ma mi pos³u¿yæ do pospawania Poloneza z 81 roku nic wielkiego koñcówki progów. nadkola. Mig by³by sporadycznie u¿ywany, ale chcia³bym ¿eby mi pos³u¿y³ jaki¶ kawa³ek czasu 2-3 lata na robieniu blacharki.
Mia³em na oku bestera 1801 ale koszt o pare stówek przekracza mój bud¿et. my¶la³em nad takimi.
mig1

mig2

Magnum 175/2 jako¶ bardziej do mnie przemawia bo na necie nie znalaz³em negatywnych opinii

Mo¿e kto¶ z Was ma do sprzedania 1801 w rozs±dnych pieni±¿kach

Pozdrawiam
Adam

MichuMachu
Wys³any: 2012-01-24, 18:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5666

Poczytaj troche tutaj
Pozdrawiam

Adam B 
Wys³any: 2012-01-24, 19:00   
0
UP DOWN

MichuMachu napisa³/a:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5666

Poczytaj troche tutaj
Pozdrawiam

Czyta³em, forum czytam ju¿ ponad 3 miesi±ce(dowiedzia³em siê du¿o ciekawych info. na temat lakierowania) i im wiêcej czytam tym mniej jestem zdecydowany. Wiem ¿e bester do amatorskiej zabawy jest ok ale fundusze.

Nokia 
Wys³any: 2012-01-24, 19:03   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5566 Od osoby z forum. By³em zainteresowany, ale kupi³em okazyjnie pistolet i spawarka narazie posz³a na dalszy plan.

Adam B 
Wys³any: 2012-01-24, 19:13   
0
UP DOWN

nokia92 napisa³/a:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5566 Od osoby z forum. By³em zainteresowany, ale kupi³em okazyjnie pistolet i spawarka narazie posz³a na dalszy plan.

Sherman te¿ my¶la³em, ale poczyta³em forum i poszuka³em u wujka google info o tej firmie i nie sa zadowalaj±ce gaz ulatnia siê(dot. 230) a te mniejsze to podobno spawaj± tylko na koñcowych pozycjach dobrze, bo blaszki 0.8 to zale¿y od humoru miga jak ma dobry to 3 spawy bêd± ok a kolejny bêdzie wypalona dziura

lesnik 
Wys³any: 2012-01-24, 20:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Rypin
Mówisz tak o shermanie, ale jak mam byæ szczery to te Twoje migi bêd± jeszcze gorsze. Poodk³adaj trochê i kup ostatecznie bestera 1801 albo shermana 200. Nic innego nie kupuj, i obowi±zkowo spawanie w os³onie gazów, nie drutem proszkowym. Jak bêdzie przeciek, to odkrecasz obudowe(akurat tam nie ma plomby) i dokrêcasz opaskê zaciskow± na wê¿yku gazowym. po problemie.. Ewentualnie popatrz za TELWIN'em. Te¿ dobre sprzêty. Spawa³em jednym z nich i jest naprawdê dobry. Znajomy pospawa³ nim ca³± halê pod warsztat. Tak¿e trochê ma za sob±, a spawa jak nowiutki.
Za 1000z³, to mo¿esz kupiæ smarkarkê, nie spawarkê. Te tanie migi maj± z regu³y 4 ustawienia:
-Ulep kulkê na koñcówce drutu
-Przysmarkaj tylko aby nie pu¶ci³o
-Wypal dziurê w blaszce samochodowej
-Blachê 1-1,5mm mo¿na pospawaæ ¿eby trzyma³o
Nic wiêcej nim nie zrobisz. Sam sobie opowiedz czy warto.

Miki
Wys³any: 2012-01-24, 20:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Adam B, nie chwalê wcale shermana bo jest to ma³y chiñski badziew, ale co chciaæ za te pieni±dze? Nie pisz ¿e blachê 0.8 spawaj± na max warto¶ciach. Jak wejdziesz aukcjê z linku który poda³ kolega nokia92 to zobaczysz zdjêcia jak± blachê specjalnie pospawa³em. Bo pytañ na emaila typu jak to spawa by³o od groma.

soine 
Wys³any: 2012-01-24, 20:52   
0
UP DOWN

My mamy shermana 160 i jeste¶my zadowoleni, u¿ywamy sporadycznie, na swój u¿ytek jak co¶ nam szlak trafi w aucie, nasz mig nie ma wy¿ej wymienionych "humorów" i nie wychodz± nam na 4 spawy, 3 dobre a 1 dziura.

Adam B 
Wys³any: 2012-01-24, 21:06   
0
UP DOWN

Miki napisa³/a:
Adam B, nie chwalê wcale shermana bo jest to ma³y chiñski badziew, ale co chciaæ za te pieni±dze? Nie pisz ¿e blachê 0.8 spawaj± na max warto¶ciach. Jak wejdziesz aukcjê z linku który poda³ kolega nokia92 to zobaczysz zdjêcia jak± blachê specjalnie pospawa³em. Bo pytañ na emaila typu jak to spawa by³o od groma.

Sory ale ¼le sie wyrazi³em chodzi³o mi o to ze na niskim amperomierzu nie spawa tylko smarka cienkie blaszki, dopiero przy wy¿szych warto¶ciach nastawieniach spawa blaszki 2-3 mm.

Dziêki, obecnie mam mêtlik w g³owie, muszê to wszystko przemy¶leæ
Ale mnie troszki dziwi dlaczego dobre firmy takie jak bester kempi itp z jednej fazy maja 160A a chiñskie maj± nawet ok 200A

NICOLSONtom164
Wys³any: 2012-01-25, 22:20   
0
UP DOWN

Witam!mam pytanie czy do miga mo¿na pod³±czyæ jakiego¶ pulera do wyci±gania do³ków?Czy miga przerobiæ na spoter,czy da siê?Mo¿e jest tu jaki¶ specjalista obcykany w temacie :idea:

gall
Wys³any: 2012-01-26, 07:07   
0
UP DOWN

Poczytaj jeszcze o tym za miedz±:

http://netspaw.pl/jak-kupic-spawarke-mma-,42.html

Zwróæ uwagê na pkt 2, cykl pracy(wiem, ¿e to nie do miga, ale ma do niego zastosowanie), bo to jest najwiêksza funkcjonalna bol±czka tanich spawarek. Ten paramtr powinien byæ podawany na pierwszym miejscu, ale sprzedawcy tego nie podaj± - nie wiedz±, nie chc±, producent nie podaje...

NICOLSONtom164
Wys³any: 2012-01-26, 21:27   
0
UP DOWN

gall napisa³/a:
Zwróæ uwagê na pkt 2, cykl pracy(wiem, ¿e to nie do miga, ale ma do niego zastosowanie), bo to jest najwiêksza funkcjonalna bol±czka tanich spawarek. Ten paramtr powinien byæ podawany na pierwszym miejscu, ale sprzedawcy

Chyba siê nierozumiemy,przeczytaj post jeszcze raz.Dziêkuje,pozdrawiam!!

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-26, 21:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
NICOLSONtom164,

Mozna to zrobiæ na ka¿dej spawarce.
Prosto i bezbole¶nie.
Na migu tez bez problemu.
Jeden stycznik, przeka¼nik czasowy i finito.

NICOLSONtom164
Wys³any: 2012-01-26, 22:05   
0
UP DOWN

Dziêki doktorze!To znaczy ¿e elektrotechnik poradzi sobie z tym bezproblemowo?
Mam spawarkê samoróbke,do¶æ du¿e trafo na 230v.Wiêcej danych niema ¿adnych amper ani innych,ale spawa naprawde dobrze,elektroda 4-5 mm,bez problemowo.
Teraz aby nabyæ stycznik i przeka¿nik,trza by by³o znaæ parametry owej nieszczêsnej spawarki?
Pozdrawiam! :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-26, 22:31   
0
UP DOWN

NICOLSONtom164 napisa³/a:
Teraz aby nabyæ stycznik i przeka¿nik,trza by by³o znaæ parametry owej nieszczêsnej spawarki?

Stycznik jak od migomatu, lub poprostu spottera.

Do tego sterownik aby regulowaæ czas zgrzewania a sam pr±d ustawisz na nastawach spawarki.

To tyle,,, reszta ceny ori spottera to... marketing.
Czarów niema.

Miki
Wys³any: 2012-01-26, 23:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Lackdoctor napisa³/a:
NICOLSONtom164,

Mozna to zrobiæ na ka¿dej spawarce.
Prosto i bezbole¶nie.
Na migu tez bez problemu.
Jeden stycznik, przeka¼nik czasowy i finito.

A sk±d Krzysku we¼miesz ampera¿ do zgrzewania. Z tego miniaturowego transformatorka który jest w migu? Dobry mig ma 200A, spoterr s³aby ma 3000A

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-26, 23:18   
0
UP DOWN

Miki,
Uff.
Ja pisze bardziej pod k±tem wyciagania wgnieceñ.

Zreszt± w spawarce transformatorowej mia³em tak zrobione juz dawno,,, bardzo dawno.
Tyle ¿e to nie jest profesjonalny odpowiednik spottera i dzia³a ciut inny pr±d i czas wykorzystuj±c.

Gdyby to by³o az tak proste, to spotter by by³ w opcji spawarki,, co nie?

pio_len
Wys³any: 2012-01-26, 23:21   
0
UP DOWN

Miki napisa³/a:
spoterr s³aby ma 3000A

I napiêcie jest inne ok 2 wolt . Widzia³em gdzie¶ na elektrodzie trafo przerobione na zgrzewarkê uzwojenie pierwotne zosta³o bez zmian wtórne zosta³o przeciête flexem i osuniête na jego miejsce posz³o kilka zwoi grubego przewodu miedzianego .Trafo by³o niewielkich rozmiarów nie wiêksze ni¿ w prostowniku ale nie wiem dok³adnie z czego pochodzi³o .

NICOLSONtom164
Wys³any: 2012-01-27, 00:33   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Do tego sterownik aby regulowaæ czas zgrzewania a sam pr±d ustawisz na nastawach spawarki.

Jak wygl±da ten sterownik?
Jakie¶ namiary.
Dziêkuje za zainteresowanie.
Dobranoc! :)

Adam B 
Wys³any: 2012-01-27, 20:36   
0
UP DOWN

Ok chyba bêde wybiera³ miêdzy shermanem 160 a 200/2(szkoda ¿e ten niema 8 skokowej regulacji)

NICOLSONtom164
Wys³any: 2012-01-27, 22:20   
0
UP DOWN

Czy to siê do czego¶ nada?

2081774746.jpg
Plik ¶ci±gniêto 161 raz(y) 198.7 KB

Adam B 
Wys³any: 2012-02-04, 23:50   
0
UP DOWN

Witam

ju¿ mia³em kupowaæ shermana 200/2 ale zwleka³em 3 dni i znalaz³em bestera 1801 w przystêpnej cenie i w ten oto sposób jestem posiadaczem tego migomatu.

Mam do Was pytanie gdzie na butli jest jakie¶ oznaczenie legalizacji czy cos takiego

jedi9 
Wys³any: 2012-02-05, 07:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1919633.html
:cool:

lesnik 
Wys³any: 2012-02-05, 14:06   
0
UP DOWN

Jak ja kupowa³em butle to z regu³y na górnej czê¶ci(chyba kaptur to siê nazywa) jest wybity rok. Jak nie zapomne to spoj¿e dzi¶ w warszacie. Z tym ¿e ja mam argon, ale to nie robi ró¿nicy.

Adam B 
Wys³any: 2012-02-05, 15:44   
0
UP DOWN

napiszê wszystko co uda³o mi siê odczytaæ bo niektóre wg³êbienia cyfr/liter s± zalane farb±

DWU TL WENGL
BR210KG NET6KG
7-80
naprzeciwko tego
8dm PP 2-5MPa
5 10-4.2 112
na boku
7-05

marer 
Wys³any: 2012-03-19, 10:50   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
Witam
Mam zamiar kupiæ migomat do blacharki i czasem do grubszych rzeczy.
Powiedzcie czy podany w linku ni¿ej bêdzie dobry:
http://ale.gratka.pl/oglo...0d_idealna.html
Co do ceny to mogê go mieæ za 1550 z³.
Mo¿e kto¶ testowa³ ten model , proszê o opinie .
Z góry wielkie dziêki.

jarbia
Wys³any: 2012-03-19, 11:28   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Wlkp.
Jako alternatywê zajrzyj do "Lerymery" widzia³em wczoraj Bester 1900 w promocji (inwerter to nie jest, ale nie chiñski).

SYBORG 
Wys³any: 2012-03-20, 04:39   
0
UP DOWN

Sk±d: cz-wa /Konopiska
co do shermanow nie mam przekonania

antekpirat
Wys³any: 2012-04-16, 13:49   
0
UP DOWN

Witam
czy ktos cos wie o tym migu Moze ma ktos takiego?
http://www.allegromat.pl/aukcja104095

lesnik 
Wys³any: 2012-04-17, 20:28   
0
UP DOWN

No, na pewno siê sprawdzi. Magnum to wmiare dobra firma. A te migi industrie s± caaa³kiem niez³e. Spawa siê nie rewelacyjnie ale do¶æ dobrze.

f_maciej
Wys³any: 2012-08-05, 15:14   
0
UP DOWN

Siemanko. Na dniach chcê podkupiæ miga i mam pytanie do szpeców ;P
Jestem napalony na bestera 1801z osprzêtem, po¿ycza³em od kumpla i zaje$i¶cie mi siê nim spawa³o. Na alledrogo taki zestaw chodzi oko³o 2200, czy macie jakie¶ lepsze propozycje w tej kasie?

lesnik 
Wys³any: 2012-08-06, 23:46   
0
UP DOWN

Jak dobrze sie spawa³o to kupuj. Ewentualnie sherman w tej cenie jaki¶. bestera 1801 ludzie chwal± ogólnie.

Chali68
Wys³any: 2012-08-07, 19:52   
0
UP DOWN

I tu kolego mam pytanie chcesz kupiæ mag czy mig i do czego to jest Ci potrzebne? Pozdr.

Fragles
Wys³any: 2012-08-09, 21:14   
0
UP DOWN

I tu kolego mam pytanie pytasz o butlê argon czy co2?

ogólnie spawa³em 1801 jak dla mnie typowa marketówka spawa bo spawa sza³u nie ma jako¶æ obleci brak euro za 2200 mo¿na kupiæ o wiele lepszego u¿ywañca.

f_maciej
Wys³any: 2012-08-12, 09:46   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
I tu kolego mam pytanie chcesz kupiæ mag czy mig i do czego to jest Ci potrzebne?
Co jaki¶ czas jakie¶ reperaturki, a ogólnie to takie duperele przydomowe.

Chali68
Wys³any: 2012-08-12, 14:08   
0
UP DOWN

Inwertor na 220V 200A mig205L w firmie spaw kraków. Cena 2100z³ i spokój. Ju¿ pisa³em na ten temat. Sta³e warto¶ci pr±du spawania to podstawa. Przy trafie masz smarkanie na ma³ych zakresach. Bo masz w domu spadki napiêcia du¿e. Trafo musi byæ du¿e ¿eby spawaæ poprawnie na niskich pr±dach. Pozdr.

f_maciej
Wys³any: 2012-08-24, 16:09   
0
UP DOWN

Kupi³em Bestera 1900, jutro muszê dokupiæ CO2 i bêdê startowa³ ze spawaniem ;)

marer 
Wys³any: 2012-08-25, 12:29   
0
UP DOWN

f_maciej,
Napisz jak Ci to ¶miga , przetestowa³e¶ ju¿ ?

f_maciej
Wys³any: 2012-08-25, 16:15   
0
UP DOWN

marer, na razie nic specjalnego nie spawa³em. Tak tylko zobaczyæ czy spawa. Spawacz ze mnie ¿aden, niewiele mia³em styczno¶ci z migami, powiedz co chcesz wiedzieæ/widzieæ? A spawa mi siê nim tak samo dobrze jak 1801 kumpla. z tym, ¿e tu mam uchwyt spawalniczy na euroz³±czu i widaæ ¿e to nie lipa.

marer 
Wys³any: 2012-08-25, 19:33   
0
UP DOWN

f_maciej,
No i on ma prawdopodobnie 10 A wiêcej od 1801 ale przede wszystkim euroz³±cze .
Spoko maszyna bêdzie lata s³u¿yæ .

dav91 
Wys³any: 2012-10-12, 00:27   
0
UP DOWN

Sk±d: Wroc³aw
bester do¶æ dobra firma spawa³em nim trochê tylko takim 330 4x4 naprawdê ekstra spoiny na mieszance, w domu posiadam miga firmy esab 350A jestem zadowolony tylko ¿e du¿y kloc ale ma ch³odzony uchwyt ciecz± a to siê dosyæ przydaje jak siê d³ugo spawa, w tych besterach 1801 jak dla mnie wad± jest do¶æ s³aby cykl pracy poniewa¿ w 100% mamy tylko 60A a je¶li chcemy pospawaæ co¶ grubszego np p³askownik i potrzebujemy ze 120A to cykl pracy wynosi jakie¶ 30% czyli 3 minuty spawania 7 minut mig odpoczywa ale do amatorskich napraw jak najbardziej polecam :)

Chali68
Wys³any: 2012-10-12, 19:04   
0
UP DOWN

Linkoln electric a bester to ich skoda, tania linia o! Utar³o siê ¿e bester to dobre bo niemieckie! Za komuny przywozili z germanii spawarki MMA kompaktowe besterki, które to by³y jedynym udanym urz±dzeniem tej o to cudnej firmy. Kiedy¶ spawa³em star± ELECTRA BEKUM i by³a 1000razy lepsza od tego¿ cudownego bestera. To tak jak z pralkami o!–niemiecki Bosch super a to bzdura najlepsza pralka to Miele. Czyli obalamy nastêpny mit o urz±dzeniach. Nies³uchajcie co mówi± inni! Wszyscy k³ami± jak to mówi³ dr.House
Pozdrawiam.

dav91 
Wys³any: 2012-10-13, 07:58   
0
UP DOWN

niestety nie mogê siê z tob± zgodziæ, migomaty z serii magster s± naprawdê dobre maj± dobry podajnik ³atwo wyregulowaæ, dobry przetop naprawdê ekstra mi siê tym spawa³o, natomiast bestery z serii mini-midimagster to spawarki hobbystyczne i s± s³abo wykonane widzia³em w castoramie ale do u¿ytku domowego jak kto¶ spawa 2 razy w roku?Osobi¶cie jestem fanem marki ESAB ale s± to drogie migomaty ale je¶li kto¶ potrzebuje do produkcji albo czêstego spawania to polecam :) mam nadzieje ¿e sobie dokupiê jeszcze TIGa firmy ESAB.

marer 
Wys³any: 2012-10-13, 08:09   
0
UP DOWN

dav91, jaki masz dok³adnie model tego miga?

Chali68
Wys³any: 2012-10-13, 12:35   
0
UP DOWN

Widocznie kolega niepracowa³ na innych urz±dzeniach. Pojêcie dobre to jednak niewiele. A co w nich takiego dobrego? Podajnik powiadasz hm. Normalny czterolkowy i tyle. Dobry bo ³adny,czerwony du¿y a w dodatku wkó...iaj±co przera¼liwie g³o¶ny wentylator , który to zabórza tok my¶lowy blacharza. O spadkach napiêcia niewspomnê co siê dzieje ze spawem ci±g³ym. Kto¶ kto ma pojêcie o spawaniu to wie. Dodatkowo ten magster nienadaje siê do spawania nowych typów karoserii sam. To te¿ dobre tak! I na koniec zaje...sta cena za jedn± mo¿liwo¶æ spawania konst.stal. Brak luto i alu. To wszystkn dobre tak! Czyli jak pisa³em wcze¶niej PRZECIÊTNE,PRZEREKLAMOWANE, I ZA DROGIE. To jest Prawda o tym produkcie. Odno¶nie Esab dobre bo Polskie bo to przecie¿ OZAS. Nastêpna marka ,któr± sprzedali¶my. Tak to kolego wygl±da. Pozdr.

dav91 
Wys³any: 2012-10-13, 23:05   
0
UP DOWN

nie wiem, piszê to z do¶wiadczenia spawa³em magsterem dziesi±tki godzin przy spawaniu konstrukcji stalowych i naprawdê dobrze siê spisywa³ to prawda nie spawa³em niczym innym oprócz tego i esaba, awaryjno¶æ na 8 migow chyba jeden by³ w naprawie, ale spawa siê tym 16h dzieñ w dzieñ wiec wszystko mo¿e siê zepsuæ, dodam ¿e nigdy nie spawa³em blacharki,ale ju¿ o tym nie chcê pisaæ teraz muszê jaki¶ kompresor za³atwiæ i pobawiæ siê w lakierowanie, wszystkiego trzeba spróbowaæ ;D

Irek 
Wys³any: 2012-10-14, 10:39   
0
UP DOWN

Sk±d: Ruda ¦l±ska
A ja nie dam powiedzieæ nic z³ego na bestera. Mam go ju¿ 12 lat. Po kilku latach pierwsza awaria - pad³ transformatorek zasilajacy elektronike. Naprawi³em we w³asnym zakresie zastosowa³em troche mocniejszy i ¿yje do dzisiaj. Kolega ma ten sam model i u¿ytkuje go nawet trochê d³u¿ej
Kilka dni temu kupi³em nowy kompletny uchwyt, bo stary ju¿ sie w kilku miejscach przysma¿y³.
Dodam, ¿e jest on w u¿ytku prawie codziennie, czêsto stoi na dworze, nawet w zimie i dalej wszystko dzia³a.
Nie wiem jak wygl±da teraz ich jako¶æ - czy te urz±dzenia nie s± "przeprojektowane" jak wiêkszo¶c rzeczy, ¿eby zepsu³a siê po gwarancji.
Mam, u¿ywam i jestem zadowolony.
Mój model to Midimag 1600 220/ 400v -prze³±czany.

Chali68
Wys³any: 2012-10-14, 12:16   
0
UP DOWN

No i wszystko siê zgadza ja tu mówiê o ³±czeniu blach karoseryjnych a tu koledzy spawaj± ogrodzenia a to nie jest forum ¶lusarskie ot co! W blacharce sam. trzeba s³uchaæ co siê spawa bo tutaj niema blach 2.5–rówek tylko wielostopówki itd. Do którego to urz±dzenie siê nie nadaje tak jak gaz co2. Piszê a koledzy czytaj±c nierozumiej± o czym czytaj±. Ka¿dy ma swój ¶wiat w którym tkwi po uszy zachwalaj±c to czym robi, dopuki niespróbuje Nowego i wtedy otwiera oczy i widzi ¿e tkwi³ po uszy w morzu niewiedzy. I albo pójdzie za ciosem i bêdzie wch³ania³ nowo¶ci i wiedzê. Albo dalej bêdzie tkwi³ w¶ród stereotypów i blokowa³ siê na nowinki techniczne posze¿aj±c oguln± nisk± ¶wiadomo¶æ spo³eczn±. Nikt za Was tego wyboru jednak nie dokona! Je¿eli sam cz³owiek siê nieogarnie to niestety ¶wiate³ka w tunelu niezobaczy. Ot taka to koñ–kluzja Pozdr. I ¿yczê wszystkiego dobrego ;–)

Irek 
Wys³any: 2012-10-14, 16:16   
0
UP DOWN

Sk±d: Ruda ¦l±ska
Chali68 wyt³umacz mi jaki wp³yw ma to w jakiej os³onie spawasz blachy karoserii?
Ja sie chyba na tym nie bardzo znam :/

Chali68
Wys³any: 2012-10-14, 19:43   
+1
UP DOWN

Ró¿nica polega na tym,i¿ w metodzie (metal active gas) z os³on± co2, wy³±cznie spawamy stal niskowêglow± i niskostopow± gdzie wystêpuje dodatkowe nawêglanie spoiny do tego jarzenie siê ³uku przebiega grubymi kroplami, które sprawiaj± ¿e ³uk jarzy siê z przerwami , powoduj±c niepo¿±dane trudne do wyczyszczenia rozpryski spoiwa i wp³ywa to negatywnie na trwa³o¶æ po³±czenia. T± wadê mo¿na w du¿ym stopniu zniwelowaæ stosuj±c mieszankê argon+co2. W nowoczesnych autach stosuje siê blachy wysokowêglowe z dodatkiem boru,wielowarstwowe i wysokostopowe dodatkowe nawêglanie spoiny przy spawaniu tych blach wysokowêglowych jest niedopuszczalne z powodu krucho¶ci po³±czenia. O!

[ Dodano: 2012-10-14, 20:48 ]
Jedyn± metod± prawid³owego po³±czenia jest zgrzewanie punktowe i lub spawanie mig(metal inert gas) gdzie stosujemy gazy obojêtne np.argon. A o tym mo¿esz sam poczytaæ. O! Pozdr.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: