Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jaro882
Wys³any: 2012-01-22, 21:40   Efekt chromu/poleraowanego metalu po raz kolejny...
0
UP DOWN

Witam!!! czyta³em chyba wszystkie mo¿liwe posty na temat efektu al a chrom lub polerowanego metalu.
Na youtube znalazlem bardzo fajny filmik na którym wszystko jest widoczne;)
http://www.youtube.com/watch?v=ADQoSkl7bZU

I mam parê pytañ odno¶nie tego filmiku:
- Wyczyta³em ¿e musi byc czarny podk³ad tzn czarna baza , a na tym filmiku wygl±da to tak jak gdyby funkcjê podk³adu pe³ni³ lakier akrylowy?? cyz dobrze my¶le??
- druga sprawa ;) lakier którym prószymy to zwyk³a srebrna baza czy metalic a moze per³a??

a tu inny filmik , po zostawiê to bez komentarza;)
http://www.youtube.com/watch?v=cpocdmWq7XE

PROJEKTER
Wys³any: 2012-01-23, 00:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Dwie ró¿ne technologie.

O pierwsz± i jej tajniki, wady, zalety i zagro¿enia pytaj @Lackdoktora. On siê ju¿ doktoryzowa³ w tym temacie. Jak go ³adnie poprosisz wszytko ci opisze. Co i jak i czym i ile to kosztuje.

Drugi film i druga technologia bardziej przypomina srebrzenie w os³onie wody ni¿ normalne lakierowanie. Na ten temat wiem ju¿ do¶æ du¿o ;) ale te¿ wielu rzeczy siê dopiero uczê w tym temacie. To droga i trudna technologia. Efekt jednak - powalaj±cy.

Tu nie ma udawania chromu, czy jakiej¶ tam jego namiastki. Tu elementy po porostu wygl±daj± jak chromowane. Obecnie mam pod opiek± dwie lakiernie o bardziej przemys³owym ni¿ samochodowym charakterze, które wykonuj± pokrycia tak± technologi±. Dwa ró¿ne ¼ród³a dostawy sprzêtu i materia³ów i pomimo tego, ¿e ogólnie wygl±da to tak samo to jednak s± ró¿nice zarówno w wyposa¿eniu jak i samej technologi ( kolejno¶ci ) aplikacji poszczególnych sk³adników.

Coraz czê¶ciej pojawia siê ju¿ oferty na zakup tego sprzêtu. W ubieg³ym roku pierwszy z tych lakierni "¶ci±ga³a" zestaw i materia³y z Australii przez dystrybutora w Niemczech. Do drugiej lakierni nie by³ ju¿ potrzebny taki zagraniczny zestaw ^^ .... Cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie i najtrudniejszy jest zawsze ... ten pierwszy raz :spoko:

Z rok temu ten temat pojawi³ siê w ¶ród tych co pilnie czytaj± posty o lakierowaniu. Od razu mi siê spodoba³ :spoko: Bardzo mi siê spodoba³ ^^

gugun 
Wys³any: 2012-01-23, 10:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5565 patrz pierwsze 3 linki. dajesz czarne tlo "które pozniej przebija dajac efekt chromu " i zasikujesz srebrem..o szczegó³y pytaj lackdoktora jesli efekt ci sie podoba.dodatkowo mozna kupic tez cos takiego http://www.fabrykabarw.we...emid=2&TreeId=5

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-23, 12:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
dodatkowo mozna kupic tez cos takiego http://www.fabrykabarw.we...emid=2&TreeId=5

Przep³acisz dwukrotnie.
Litr bazy z efektem specjalnym, w moim przypadku argento, kosztuje w sikkensie 560-670 z³.
Z tego co pisa³ sam Robert, jest 5 ró¿nych odmian efektu specjalnego.
Chrom chyba te¿, sprawdzê to dzi¶.

Prosta aplikacja, czarny lakier akrylowy pod spód i bezbarwny na wierzch i koniec.

Gugun uruchom wtyki w administracji i przywróæ ten mega warto¶ciowy post Roberta opisuj±cy technologie aplikacji, stosowane dysze, pistolety i ci¶nienia.

Nie chcê siê chwaliæ wiedz± Roberta, wiêc poszperaj, zrób choæby screena jesli wróciæ nie da siê tego co zosta³o wywalone.

Jesli nie dasz rady to napiszê,,, z marginesem b³edu co i jak, bo to dawno by³o.

Dumel19
Wys³any: 2012-01-23, 12:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
tez jestem zainteresowany tym efektem chromu ;)

gugun 
Wys³any: 2012-01-23, 12:56   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Gugun uruchom wtyki w administracji i przywróæ ten mega warto¶ciowy post Roberta opisuj±cy technologie aplikacji, stosowane dysze, pistolety i ci¶nienia.

Nie chcê siê chwaliæ wiedz± Roberta, wiêc poszperaj, zrób choæby screena jesli wróciæ nie da siê tego co zosta³o wywalone.

Jesli nie dasz rady to napiszê,,, z marginesem b³edu co i jak, bo to dawno by³o.

ju¿ rano grzeba³em w koszu i robi³em poszukiwania,jednak temat zosta³ wywalony wtedy ca³kowicie wiec niestety ale musisz sie spre¿yc i napisac co i jak :D

jaro882
Wys³any: 2012-01-23, 16:07   
0
UP DOWN

koledzy a jaki jest symbol bazy która siê przyprusza?? a akryl czarny w tym przypadku szlifujemy czy jedziemy na gladko??

...kuba... 
Wys³any: 2012-01-23, 18:03   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
Lackdoctor napisa³/a:

ju¿ rano grzeba³em w koszu i robi³em poszukiwania,jednak temat zosta³ wywalony wtedy ca³kowicie wiec niestety ale musisz sie spre¿yc i napisac co i jak :D

Temat ten dotyczy³ doboru parametrów do efektu al a chrom, czy mo¿e ogólne aplikacji bazy itp? By³bym wdziêczny, gdyby kto¶ go od¶wie¿y³...

gugun 
Wys³any: 2012-01-23, 18:09   
0
UP DOWN

...kuba... napisa³/a:
Temat ten dotyczy³ doboru parametrów do efektu al a chrom, czy mo¿e ogólne aplikacji bazy itp? By³bym wdziêczny, gdyby kto¶ go od¶wie¿y³...
temat dotyczy³ wszystkiego ;) jednak ja niestety nic juz na to nie poradze,musicie ³adnie poprosiæ krzysia zeby napisal co i jak ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-23, 19:47   
0
UP DOWN

Takie PW wys³a³em Dumelowi i mia³ on napisaæ na forum co i jak.
No ale...
Wiêc prosze. :spoko: :spoko: :spoko:

Ze swojej strony dziêkujê Robertowi za opis.
Oszczêdzi³ mi sporo pieniêdzy.

Czarny akryl aplikujesz jak normaln± warstê koncow±, czyli ³adnie wylewasz z minimaln± strukturk±.
Bez zlewek niedolanych miejsc itd.
12 h w 20 *C na utwardzenie siê i dajesz bazê z efektem specjalnym, argento , chrom, czy inna.
Pistolet od dyszy,,, chyba 1.2 (nie pamietam co Robert pisa³, ja robi³em to sata 3000 hvlp wsb digital - mia³em ³atwo) ci¶nienie ok 1 atm,,, chyba od 0.8 atm , materia³ odpowiednio skrêcony aby nak³adac cienkie warstwy,,, warstw 3-4, do uzyskania efektu.
Mozna mniej , jak na moich felgach z pierwszej foty - tak wygl±da³y po jednej warstwie.
Jak sie komu podoba, tak mo¿na daæ a wymagany efekt jest przy 3-4 warstwach.
¯adnego matowania, ewentualne wtracenia miejscowo wycinasz papierem 2000 i nic wiêcej nie robisz.
Ka¿da rysa, ka¿de wtr±cenie, mucha czy k³ak... to wszystko bedzie widac po po³ozeniu bazy specjalnej.

Potem normalnie.
Dajesz czas na odparowanie, wiecej niz normalnie, z godzinê lub wiêcej.
Bezbarwny na to i koniec.
Bezbarwny juz wiesz ile sie daje warstw - zgodnie z kart± techniczna produktu.

To jest wiedza od Roberta, niedostepna NIGDZIE w necie.
Nikt ci nie wyt³umaczy tego tak ³opatologicznie od zera jak Robert to napisa³.
A juz o cisnieniach to zapomnij zeby ktos wiedzia³ cos.

Dasz wiêksze cisnienie i masz dupe umoczon±.
Straty w setki z³ tu ida bo to drogi interes a przy moim opisie bardzo tani.
Bo na 4 felgi posz³o 100, moze 150 gram tej bazy, czyli jakies 70 z³.
A na moje pierwsze felgi od lambo poszed³ ca³y litr, ale z obu stron.
Mimo to nie powinno wtedy isc wiêcej niz 4 setki.
http://screenshooter.net/2200499/cxkpqbs

http://screenshooter.net/2200499/srtmirp

Dumel19
Wys³any: 2012-01-23, 21:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
O przepraszam wszystkich i Lackdoctor, szczególnie bo ... sesja sie zaczê³a i niestety dopiero o tej porze wracam do domu :roll: zamówie na wolnym czasie wszystko do tego i poka¿e co uda mi sie wyczarowaæ ;) tak between to wielkie dziêki dla Doctorka za opis. pozdr.

gugun 
Wys³any: 2012-01-23, 22:55   
0
UP DOWN

Mnie zastanawia co by bylo gdyby tak zamiast akrylu dac tlo z czarnej bazy przy okazji skracajac czas i zmniejszajac ilosc ewentualnych brudow?bo czarny jest po to zeby przebijajac dac chromowaty efekt,bo przy jasnym tle felgi byly by poprostu srebrne.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-23, 23:02   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
zamiast akrylu dac tlo z czarnej bazy

Przy okazji zrób test i tak sobie skróæ czas.
A efekt opisz potem.

JA juz sprawdza³em z baz±, czarnym podk³adem m/m i jedyny bardzo dobry wynik daje czarny lakier akrylowy 2K.
Reszta te¿ wychodzi ok, ale... jest jednak pewne ale i tu nie oszukasz.

gugun 
Wys³any: 2012-01-23, 23:10   
0
UP DOWN

Spoko.nie musze robic zadnych testow,ty sie natestowales wiec jestes dla mnie wiarygodny...ja zawsze jechalem na czarno baza i zwyklym srebrem i wmiare to tez wygladalo.zastanawia mnie jeszcze czy w przypadku akrylu 12h to nie za dlugo?no ale skoro taka technologia...

Chino 
Wys³any: 2012-01-24, 12:27   
0
UP DOWN
LPLCC

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Warszawa
Sam testowa³em z 4 ró¿ne lakiery chrom. Od tanich za 40z³ w sprayu przez te najdro¿sze.
I tutaj trzeba niestety sporo p³aciæ.
Tañsze od razu robi± sie szare, po chwili trac± efekt, ¼le wspó³graj± z wiêkszo¶ci± bezbarwnych itd itp.

Mam na stanie troche chromu House Of Kolor. Towar najlepszy na rynku. Jak by ktos chcial przetestowaæ to zapraszam.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-01-24, 13:59   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
Spoko.nie musze robic zadnych testow,ty sie natestowales wiec jestes dla mnie wiarygodny...ja zawsze jechalem na czarno baza i zwyklym srebrem i wmiare to tez wygladalo.zastanawia mnie jeszcze czy w przypadku akrylu 12h to nie za dlugo?no ale skoro taka technologia...

Tu zdecydowanie @lackdoktor wie co pisze :spoko: .

Ja t± technologie zna³em z prezentacji i te¿ mi siê wydawa³o, ¿e pod spodem pod baz± ... powinna byæ czarna baza :shock: Niestety - jak temat siê lekko rozwin±³ z miesi±c temu, to rozmawia³em z kim¶ kto lakieruje tym systemem sporo felg do drogich samochodów i mówi to samo ... U¿ycie tu matowej bazy to widoczny natychmiast du¿o gorszy efekt ni¿ w przypadku u¿ycia akrylu. Nie zapominajmy, ¿e ten lakier udaj±cy chrom jest mocno transparentny. Czarny pod spodem - musi mie¶ w³asny po³ysk :tak:

Jak kto¶ siedzi wy³±cznie w technologii wodorozcieñczalnej to ...

Czarna baza na to bezbarwny "na gotowo" bez ¶mieci i innych wad .... wysuszyæ i dopiero napylaæ cieniutko t± specyficzn± chromopodobn± bazê. Jak kto¶ ma czarny akryl w konwencji to zdecydowanie bêdzie mu ³atwiej to zrobiæ. Tak czy siak warstwa pod spodem musi byæ w po³ysku bez matowania ... i na tyle sucha ¿eby nie zareagowa³a ze srebrem ( lub zlotem tylko tu pod spodem jest ciemny br±z, lub ciemny rudy ;) ) Przy ostro¿nej aplikacji tak jak zalecane w technologi w zasadzie nic siê nie powinno staæ ... ale, tu akurat wskazany jest daleko posuniêty rozs±dek :spoko:

Chino 
Wys³any: 2012-01-24, 15:04   
0
UP DOWN
LPLCC

.. dok³adnie tak. Czarna baza musi mieæ swój po³ysk. Dlatego HOK siê k³adzie najlepiej na BC25

PROJEKTER
Wys³any: 2012-01-24, 17:12   
0
UP DOWN

Chino napisa³/a:
.. dok³adnie tak. Czarna baza musi mieæ swój po³ysk. Dlatego HOK siê k³adzie najlepiej na BC25

Rozumiem ze pisz±c BAZA mia³e¶ na my¶li podk³ad po efekt kolorystyczny ... bo w samochodowce BAZA to zawsze matowa warstwa 1K systemu dwu lub, trój pow³okowego ... ale to jest akurat ¶wietny przyk³ad na to jak bran¿owy slang mo¿e staæ siê pu³apka technologiczna ^^ .

Chino 
Wys³any: 2012-01-24, 19:02   
0
UP DOWN
LPLCC

PROJEKTER napisa³/a:
to jest akurat ¶wietny przyk³ad na to jak bran¿owy slang mo¿e staæ siê pu³apka technologiczna ^^ .

Heh dok³adnie.
Przy lakierowaniu wielowarstwowym baza mówi siê na lakiery bazowe .. pod kandy, per³y, brokaty, goldleafy itd itp.
Tak wiêc tutaj mówiê o lakierze po³o¿onym na podk³adzie.
Id±c za ciosem opiszê jak to siê robi na lakierach house of kolor (¿eby nie by³o niedomówieñ).

podk³ad, na to 2-3 warstwy bazy czarnej bc25, na to 1-2 cienkie warstwy kosmik krome, na to bezbarwny 2-3 warstwy. Tak to w podstawie wygl±da i mamy chrom :)

Mam nadzieje, ze ju¿ nie ma ¿adnych niejasnych informacji.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-24, 19:06   
0
UP DOWN

Chino,
Ja mam parê pytañ , ale napiszê w wolnej chwili.
Pozdro.

jaro882
Wys³any: 2012-01-26, 21:44   
0
UP DOWN

Koledzy dodam ¿e ca³a zabawa w chrom jest w moim przypadku nowo¶ci±;) wszystko ju¿ kumam;) tzn prawie wszystko nie dowiedzia³em siê jeszcze jak± baz± to przypruszam ¿e tak napisze;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-26, 21:46   
0
UP DOWN

jaro882 napisa³/a:
jak± baz± to przypruszam ¿e tak napisze;)

Np baz± z efektem specjalnym firmy sikkens.
Ok 600 z³ za litr.
Ponoæ rodzai jest kilka , chyba 5 ró¿nych efektów.
Ja robi³em baza o nazwie argento.

jaro882
Wys³any: 2012-01-26, 22:14   
0
UP DOWN

aha dziêki;) mysla³em ¿e jak±¶ baz± z mieszalni dam rade uzyskaæ taki efekt a gdzie taka bazê nabêdê?? sorry za takie dziecinne pytania ale w dziedzinie sztucznego chromu jestem laikiem

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-26, 22:34   
0
UP DOWN

jaro882,
Tu na forum jeden kolega oferuje swoje materia³y, wiêc do niego bym siê uda³.
Dok³adnie to.. ja sie udam po chrom.

jaro882
Wys³any: 2012-01-27, 07:25   
0
UP DOWN

hehe i tak te¿ bêdê musia³ zrobiæ

Chino 
Wys³any: 2012-01-27, 08:50   
0
UP DOWN
LPLCC

No to zapraszam. Jest chromu na stanie kilka puszeczek.
I nie trzeba wydawaæ 600z³ na baze.
Pod chrom HOK k³±dziemy czarn± baze BC25 - 260zl
Do tego chrom i bezbarwny. No i kolejna mila sprawa, ze chromu nei trzeba bóg wie ile posiadac, gdyz k³adziemy z zasady jedn± warstwe :)

p.s. chrom fajnie wyglada pod kandy :)

rozekg
Wys³any: 2012-02-10, 17:01   
0
UP DOWN

Witam. Na wstepie zaznaczam ze mam blade pojecie o lakierowaniu. Chcialbym odnowic swoje felgi przy pomocy profesjonalnych sprayow. duzo czytalem o efekcie chromu i chcialbym cos takiego uzyskac na felgach lub cos bardziej swiecacego niz srebrny metalik. zrobilem taka mala probe na platikowej butelce ktora pomalowalem czarnym polyskiem w a potem sprayem ala chrom i problem w tym ze ten chrom odrazu sie marszczy. Czy jak zrobie to porzadnie czyli dam podklad, zmatowie potem kilka cienkich warst czarnego akrylu w polysku, odczekam kilkanascie godzin i na to dopiero chrom to wyjdzie dobrze? prosze o porady. Tu filmik z czarami z youtuba

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Chino 
Wys³any: 2012-02-11, 15:08   
0
UP DOWN
LPLCC

Na GG ju¿ Ci to napisa³em ale dla potomnych - nie ma dobrych lakierów chrom w sprayu :) Testowa³em wiele, zaden siê nie nadawa³ do samochodu.

ALSA robi swoje lakierki w spreyach ale nie s± zbyt ³±two dostêpne. I to jedyny sprey jaki moge poleciæ. Z reszt± lakierowanie felg takim lakierem bêdzie dosæ drogie.

Pzdr

chudson
Wys³any: 2012-02-11, 21:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
No niestety chrom uzyskaæ przy pomocy farby trudno , jest kilka lakierów np House of Kolor ale ceny masakryczne i dostêpno¶æ czasem te¿ ma³a dlatego zapytam przy okazji czy znacie jaki¶ lakierek który ( chromu nie imituje ale ) ³adnie siê dope³nia z chromowanymi elementami.
Mam stare auto z chromami ale kilka elementów wypada³o by pochromowaæ do kompeltu . Niestety kasy brak wiec zastanawiam siê nad kolorem który spowoduje ,¿e te do tej pory czarne elementy bêd± siê mniej rzucaæ w oczy

Chino 
Wys³any: 2012-02-12, 10:56   
0
UP DOWN
LPLCC

Lakier HOK Kosmic Krome nie wychodzi wcale tak du¿o. Zw³aszcza jak na ten efekt i jako¶æ. Jak chcesz to mam jeszcze kilka na stanie.

A jaki samochód i ci chcesz malowaæ?

adadur
[Usuniêty]
Wys³any: 2012-03-21, 14:01   

Witam
Mam wielk± pro¶bê dotycz±c± informacji dotycz±cych odmalowania felg za pomoc± lakieru Sikkensa Argentum.

Na wstêpie powiem, ¿e jestem laikiem w tej dziedzinie ale od kilku miesiêcy ¶ledzê ten temat oraz to jaki lakier efektowy zastoswaæ by uzyskaæ w miarê oryginalny wygl±d felg. Po wielu godzinach spêdzonych w necie zdecydowa³em jednak, ¿e to bêdzie lakier sikkensa argentum.

Mam znajomego lakiernika, który pomimo ¿e ma pewna rêke to jeszcze nie spotka³ siê z t± technologia ale powidzia³ ¿e siê tego podejmie. Dysponuje komor± i sprzêtem.

Trochê obawiam siê odmalowywania felg, gdy¿ nie jest to tani proces a nie wiem czy efekt bêdzie zadawalaj±cy.
Zatem zwracam siê z pro¶b± by rozgry¼æ jakie materia³y i w jakich ilo¶ciach bêd± potrzebne oraz jak przebiegaj± etapy tego procesu.

Materia³y malarskie:
1) Szpachel do aluminium by zniwelowaæ g³êbsze rysy - Sikkens Polykit Classic
2) Podk³ad: Sikkens Washprimer 1K CF
3) Lakier bazowy akrylowy - czarny po³ysk: Sikkens Autocryl Plus lub Autocryl Plus LV (MM140 lub MM160) -oriêtuje siê kto¶ jaka jest miêdzy nimi ró¿nica? lub Sikkens Sealer Plus (TDS S2.02.03).
4) Lakier efektowy: Sikkens Argentum RM
5) Lakier wierzchni , klarowny: Sikkens Autoclear Plus HS

Etapy prac w przypadku felg.

I. ETAP
Usun±æ przez piaskowanie dotychczasowe pow³oki lakiernicze do powierzchni metalicznej. Mo¿na te¿ wspomagaæ siê ¶rodkami do zmywania lakieru (paint remover).
Chcia³bym aby fabryczne oznaczenia felg nie zosta³y uszkodzone przez piaskowania st±d mo¿e znacie dobry ¶rodek do usuwania pow³oki lakierniczej.

II. ETAP
Zeszlifowaæ na sucho papierem ¶ciernym powierzchnie po piaskowaniu - zaczynaj±c P220 a koñcowo stosuj±c papier P320
Odt³u¶ciæ powierzchniê zmywaczem.

III. ETAP
Wiêksze zarysowania felg (nie mówiê tu o wy³omach na rantach tylko g³êbszych zarysowaniach poeksploatacyjnych) zaszpachlowaæ szpachla do aluminium - Sikkens Polykit Classic.

IV. ETAP
Po 20-25 min zeszlifowaæ rêcznie szpachlówkê P180-P220 po nastêpnie finalnie profile felgi papierem P320-P400
Odt³u¶ciæ powierzchniê

V. ETAP
Natrysn±æ podk³ad - Sikkens Washprimer 1K CF pistoletem z dysz± 1,2-1,5 mm i ci¶nieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaæ 1x-2x po jednej warstwie (czas odparowania pomiêdzy warstwami 4-8 min w 20 st.C)

VI. ETAP
Pokrywalno¶æ po 20 min do 24 godz. w 20 st.C
Zmatowiæ rêcznie podk³ad papierem P1000 (wstêpnie mo¿e byæ P600-800).
Wyprowadziæ wszelkie powierzchnie finalnie. Umyæ i odt³u¶ciæ powierzchnie.

VII. ETAP
Na³o¿yæ bazê akrylow± - czarny po³ysk, np: Sikkens Autocryl Plus LV pistoletem z dysz± 1,2-1,5 mm i ci¶nieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaæ 2x po jednej warstwie z odstêpem 1-3 min w 20 st.C

VIII. ETAP
Schniêcie czarnej bazy: 3,5-5 godz. w temp. 20st.C lub w 20-30 min w temp. 60st.C
Czarnej po³yskowej bazy nie matujemy i nie szlifujemy!

IX. ETAP
Na³o¿yæ bazê efektow± - Argentum, pistoletem z dysz± 1,2-1,4 mm i ci¶nieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaæ 3x do 4x po jednej warstwie z odstêpem 4-8 min w 20 st.C

X. ETAP
Po min. 20 min w temp. 20st.C a max 24 godz. na³o¿yæ lakier bezbarwny.

XI. ETAP
Na³o¿yæ lakier bezbarwny np: Sikkens Autoclear Plus HS pistoletem z dysz± 1,2-1,4 mm i ci¶nieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaæ 2x po jednej warstwie z odstêpem 5-10 min w 20 st.C. Pierwsza pe³na zamkniêta warstwa i odczekaæ 5-10 min na odparowanie a nastêpnie pe³n± warstwê wykañczaj±c±.

XII. ETAP
Schniêcie lakieru bezbarwnego: 6 godz. (py³osucho¶æ po 45 min) w temp. 20st.C lub w 35 min (py³osucho¶æ po 5 min) w temp. 60st.C

Oczywi¶cie do powy¿szego nale¿y dodaæ:
rozpuszczalnik Sikkens lub Guncleaner (czy nie wystarczy aceton?)
rozcieñczalniki
utwardzacze
czego u¿yæ jak odt³uszczacza do powierzchni?

keczy
Wys³any: 2013-02-04, 20:06   
0
UP DOWN

Chino, Hok ma w swojej ofercie efekt jaki mozna uzyskac poprzez miedziowanie i pozniej polerowanie danego elementu?

936
Wys³any: 2013-02-04, 21:50   
0
UP DOWN

keczy
Chodzi Tobie o chrom tylko w z³otym po³ysku...
HOK powin miec.

keczy
Wys³any: 2013-02-04, 23:16   
0
UP DOWN

dokladnie chodzi mi o taki efekt jak na foto ;)

54bb46eaf79ccd92db8b5c095f5c0396.jpg
Plik ¶ci±gniêto 1258 raz(y) 76.43 KB

maciej214 
Wys³any: 2013-02-05, 00:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: KNS
keczy napisa³/a:
dokladnie chodzi mi o taki efekt jak na foto ;)

Mo¿e to jest anodowanie?

keczy
Wys³any: 2013-02-05, 00:07   
0
UP DOWN

anodowanie czy miedziowanie... chodzi mi o efekt ktory mozna uzyskac lakierem bo zrobienie 4 felg galwanicznie to wydatek ok 2000tys przynajmniej w mojej okolicy :roll:

No-limit
Wys³any: 2013-02-05, 15:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Mo¿na zrobiæ taki kolor,ale ziarno bêdzie widoczne.

keczy
Wys³any: 2013-02-05, 16:38   
0
UP DOWN

standardowa baza odpada wlasnie przez widoczne ziarno. szukajac odpowiedniego lakieru trafilem na firme Dupli Color ktora ma w swojej ofercie taki lakier i naklada sie go na chromowany element http://www.youtube.com/watch?v=x_0q3sRxaXM . zastanawiam sie czy gdyby uzyc najpierw Kosmic Krome i nastepnie tego produktu efekt bylby podobny do tego z linka.

No-limit
Wys³any: 2013-02-05, 16:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Po co Ci spraye..Jak ju¿ Kosmic Krome to na to np. kandy Tangerine ;) .Zreszt± o szczególy pytaj Chino.

Chino 
Wys³any: 2013-02-05, 16:58   
0
UP DOWN
LPLCC

Kosmic Krome Copper sie zwie :)
Nie mam aktualnie na stanie bo nikt nie pyta³ ale ³adnie imituje mied¼.

Hmm mówisz, ze 2 tys to du¿o za miedziowanie felunku? To s± ma³e koszta jak siê chce mieæ cos takiego - uwierz mi. Wszystkie customowe roboty siê ceni±.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

936
Wys³any: 2013-02-05, 18:26   
0
UP DOWN

Keczy a co¶ z Profixa nie dobierzesz ? :) )
Taniej by by³o.

keczy
Wys³any: 2013-02-05, 20:32   
0
UP DOWN

No-limit, spray tej firmy podalem jako przyklad bo efekt po uzyciu jest dokladnie taki na jakim mi zalezy ;)

Chino, masz moze jakies foto jak to wyglada w realu bo na tym wzorniku srednio cos widac? 2000pln okazalo sie byc promocyjana cena, dzisiaj dostalem oferte zrobienia galwanicznie 4 alu za 4000pln :D

KOTLET vel 936, daruj sobie ta nietrafna ironie bo na ta chwile malujesz jakies smieciarki farba, a zachowujesz sie jakbys z Jankiem Kosmowskim po godzinach robil grube projekty ^^

936
Wys³any: 2013-02-05, 22:08   
0
UP DOWN

Keciu nie DZIADUJ i czytaj uwa¿nie !!!
Chino opisa³ ci technologie a ty wyjerzd¿asz z jakim¶ miedziowaniem.
We¼ lepiej zatankuj do pe³na i Przestañ upiêkszac ten STRAGAN !
Ps. Masz se zrób...
Pozdrawiam

000000.jpg
Plik ¶ci±gniêto 5804 raz(y) 57.49 KB

keczy
Wys³any: 2013-02-05, 22:49   
0
UP DOWN

Kotlet, ja nie czytam uwaznie? to co napisalem do
Chino bylo porownaniem cen z dwoch firm do ktorych dalem zapytanie odnosnie galwanizacji, wiec wez sie ogarnij albo uderz mocno glowa w smieciarke. Od mojego "straganu" sie odczep, bo na ta chwile nie masz bladego pojecia o przebudowie auta, tym bardziej jesli chodzi o german style(wpisz u wujka google to bedziesz wiedzial o co chodzi). Po to zadaje tutaj pytania, zeby ktos doswiadczony w temacie pomogl mi w osiagnieciu celu i nie ukrywam, zniwelowaniu kosztow bo niestety nie mam auta w gazie jak Ty i zaoszczedzona kase pakuje w pelen bak PB. Pozdro

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-06, 00:21   
0
UP DOWN

20" totalne minimum panowie :D takie to do taczki hehee :D

Ale przyciaga uwage :) jak bym j± zobacyz³ na zywca to chyba bym musia³ pomacac :D

936
Wys³any: 2013-02-06, 16:35   
0
UP DOWN

Keciu chyba ty siê p... W g³owê !
O ¶mieciarke.
Ps. Specjalisto lakier to te¿ farba.
Po niemiecku farben

keczy
Wys³any: 2013-02-06, 19:42   
0
UP DOWN

Kotlet, dalsza polemika z Toba nie ma dla mnie sensu. Jesli masz zamiar wyladowywac tutaj na forum oraz na mnie swoje frustracje, to po prostu nie pisz w ogole! Daruj sobie takze te pseudo-smieszne i ironiczne uwagi bo jest to juz ktorys temat z kolei w ktorym czepiasz sie kogos, kit wie po co, jednoczesnie nie wnoszac nic do tematu... :roll: Jestem calkowitym amatorem jesli chodzi o lakierowanie ale wiem, ze zyjemy w PL i tutaj kupuje sie lakier, a farben mozesz sobie wymieszac i uzyc do malowania kiosku w DE jak zabraknie Ci pracy w naszym pieknym kraju. To na tyle jesli chodzi o spam...

dkosowa1
Wys³any: 2013-02-07, 12:04   
0
UP DOWN

Ja mam pytanie Panowie co do postu kolegi "adadur"
Etap IX: nak³adanie argentum, jakie ci¶nienie powinienem dac przy sacie 4000 hvlp 1.3? s³ysza³em gdzie¶ ¿e powinno to byæ ok 0.8atm na wejsciu a nie 1,7-2,0
Kto¶ ma wiedzê w tym temacie?

pzdr

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-07, 13:38   
0
UP DOWN

adadur napisa³/a:
Na³o¿yæ bazê efektow± - Argentum, pistoletem z dysz± 1,2-1,4 mm i ci¶nieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaæ 3x do 4x po jednej warstwie z odstêpem 4-8 min w 20 st.C

dkosowa1 napisa³/a:
s³ysza³em gdzie¶ ¿e powinno to byæ ok 0.8atm na wejsciu

Bardzo dobrze s³ysza³e¶. :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-02-07, 13:39   
0
UP DOWN

adadur napisa³/a:
a³o¿yæ bazê akrylow± - czarny po³ysk, np: Sikkens Autocryl Plus LV pistoletem z dysz± 1,2-1,5 mm i ci¶nieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaæ 2x po jednej warstwie z odstêpem 1-3 min w 20 st.C

VIII. ETAP
Schniêcie czarnej bazy: 3,5-5 godz. w temp. 20st.C lub w 20-30 min w temp. 60st.C
Czarnej po³yskowej bazy nie matujemy i nie szlifujemy!

Lepszy efekt jest na czarnym akrylu 2K, gdzie po utwardzeniu aplikujemy bazê argentum zgodnie z zaleceniami.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: