Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jaro882
Wysłany: 2012-01-22, 21:40   Efekt chromu/poleraowanego metalu po raz kolejny...
0
UP DOWN

Witam!!! czytaÂłem chyba wszystkie moÂżliwe posty na temat efektu al a chrom lub polerowanego metalu.
Na youtube znalazlem bardzo fajny filmik na ktĂłrym wszystko jest widoczne;)
http://www.youtube.com/watch?v=ADQoSkl7bZU

I mam parĂŞ pytaĂą odnoÂśnie tego filmiku:
- WyczytaÂłem Âże musi byc czarny podkÂład tzn czarna baza , a na tym filmiku wyglÂąda to tak jak gdyby funkcjĂŞ podkÂładu peÂłniÂł lakier akrylowy?? cyz dobrze myÂśle??
- druga sprawa ;) lakier ktĂłrym prĂłszymy to zwykÂła srebrna baza czy metalic a moze perÂła??

a tu inny filmik , po zostawiĂŞ to bez komentarza;)
http://www.youtube.com/watch?v=cpocdmWq7XE

PROJEKTER
Wysłany: 2012-01-23, 00:52   
0
UP DOWN

Dwie ró¿ne technologie.

O pierwszÂą i jej tajniki, wady, zalety i zagroÂżenia pytaj @Lackdoktora. On siĂŞ juÂż doktoryzowaÂł w tym temacie. Jak go Âładnie poprosisz wszytko ci opisze. Co i jak i czym i ile to kosztuje.

Drugi film i druga technologia bardziej przypomina srebrzenie w os³onie wody ni¿ normalne lakierowanie. Na ten temat wiem ju¿ doœÌ du¿o ;) ale te¿ wielu rzeczy siê dopiero uczê w tym temacie. To droga i trudna technologia. Efekt jednak - powalaj¹cy.

Tu nie ma udawania chromu, czy jakiejœ tam jego namiastki. Tu elementy po porostu wygl¹daj¹ jak chromowane. Obecnie mam pod opiek¹ dwie lakiernie o bardziej przemys³owym ni¿ samochodowym charakterze, które wykonuj¹ pokrycia tak¹ technologi¹. Dwa ró¿ne Ÿród³a dostawy sprzêtu i materia³ów i pomimo tego, ¿e ogólnie wygl¹da to tak samo to jednak s¹ ró¿nice zarówno w wyposa¿eniu jak i samej technologi ( kolejnoœci ) aplikacji poszczególnych sk³adników.

Coraz czĂŞÂściej pojawia siĂŞ juÂż oferty na zakup tego sprzĂŞtu. W ubiegÂłym roku pierwszy z tych lakierni "ÂściÂągaÂła" zestaw i materiaÂły z Australii przez dystrybutora w Niemczech. Do drugiej lakierni nie byÂł juÂż potrzebny taki zagraniczny zestaw ^^ .... CzÂłowiek uczy siĂŞ caÂłe Âżycie i najtrudniejszy jest zawsze ... ten pierwszy raz :spoko:

Z rok temu ten temat pojawiÂł siĂŞ w ÂśrĂłd tych co pilnie czytajÂą posty o lakierowaniu. Od razu mi siĂŞ spodobaÂł :spoko: Bardzo mi siĂŞ spodobaÂł ^^

gugun 
Wysłany: 2012-01-23, 10:57   
0
UP DOWN

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5565 patrz pierwsze 3 linki. dajesz czarne tlo "które pozniej przebija dajac efekt chromu " i zasikujesz srebrem..o szczegó³y pytaj lackdoktora jesli efekt ci sie podoba.dodatkowo mozna kupic tez cos takiego http://www.fabrykabarw.we...emid=2&TreeId=5

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-23, 12:02   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
dodatkowo mozna kupic tez cos takiego http://www.fabrykabarw.we...emid=2&TreeId=5

PrzepÂłacisz dwukrotnie.
Litr bazy z efektem specjalnym, w moim przypadku argento, kosztuje w sikkensie 560-670 zÂł.
Z tego co pisa³ sam Robert, jest 5 ró¿nych odmian efektu specjalnego.
Chrom chyba teÂż, sprawdzĂŞ to dziÂś.

Prosta aplikacja, czarny lakier akrylowy pod spĂłd i bezbarwny na wierzch i koniec.

Gugun uruchom wtyki w administracji i przywróÌ ten mega wartoœciowy post Roberta opisuj¹cy technologie aplikacji, stosowane dysze, pistolety i ciœnienia.

Nie chcĂŞ siĂŞ chwaliĂŚ wiedzÂą Roberta, wiĂŞc poszperaj, zrĂłb choĂŚby screena jesli wrĂłciĂŚ nie da siĂŞ tego co zostaÂło wywalone.

Jesli nie dasz rady to napiszĂŞ,,, z marginesem bÂłedu co i jak, bo to dawno byÂło.

Dumel19
Wysłany: 2012-01-23, 12:14   
0
UP DOWN

tez jestem zainteresowany tym efektem chromu ;)

gugun 
Wysłany: 2012-01-23, 12:56   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Gugun uruchom wtyki w administracji i przywróÌ ten mega wartoœciowy post Roberta opisuj¹cy technologie aplikacji, stosowane dysze, pistolety i ciœnienia.

Nie chcĂŞ siĂŞ chwaliĂŚ wiedzÂą Roberta, wiĂŞc poszperaj, zrĂłb choĂŚby screena jesli wrĂłciĂŚ nie da siĂŞ tego co zostaÂło wywalone.

Jesli nie dasz rady to napiszĂŞ,,, z marginesem bÂłedu co i jak, bo to dawno byÂło.

juÂż rano grzebaÂłem w koszu i robiÂłem poszukiwania,jednak temat zostaÂł wywalony wtedy caÂłkowicie wiec niestety ale musisz sie spreÂżyc i napisac co i jak :D

jaro882
Wysłany: 2012-01-23, 16:07   
0
UP DOWN

koledzy a jaki jest symbol bazy ktĂłra siĂŞ przyprusza?? a akryl czarny w tym przypadku szlifujemy czy jedziemy na gladko??

...kuba... 
Wysłany: 2012-01-23, 18:03   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
Lackdoctor napisał/a:

juÂż rano grzebaÂłem w koszu i robiÂłem poszukiwania,jednak temat zostaÂł wywalony wtedy caÂłkowicie wiec niestety ale musisz sie spreÂżyc i napisac co i jak :D

Temat ten dotyczyÂł doboru parametrĂłw do efektu al a chrom, czy moÂże ogĂłlne aplikacji bazy itp? ByÂłbym wdziĂŞczny, gdyby ktoÂś go odÂświeÂżyÂł...

gugun 
Wysłany: 2012-01-23, 18:09   
0
UP DOWN

...kuba... napisał/a:
Temat ten dotyczyÂł doboru parametrĂłw do efektu al a chrom, czy moÂże ogĂłlne aplikacji bazy itp? ByÂłbym wdziĂŞczny, gdyby ktoÂś go odÂświeÂżyÂł...
temat dotyczyÂł wszystkiego ;) jednak ja niestety nic juz na to nie poradze,musicie Âładnie poprosiĂŚ krzysia zeby napisal co i jak ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-23, 19:47   
0
UP DOWN

Takie PW wysÂłaÂłem Dumelowi i miaÂł on napisaĂŚ na forum co i jak.
No ale...
WiĂŞc prosze. :spoko: :spoko: :spoko:

Ze swojej strony dziĂŞkujĂŞ Robertowi za opis.
OszczĂŞdziÂł mi sporo pieniĂŞdzy.

Czarny akryl aplikujesz jak normalnÂą warstĂŞ koncowÂą, czyli Âładnie wylewasz z minimalnÂą strukturkÂą.
Bez zlewek niedolanych miejsc itd.
12 h w 20 *C na utwardzenie siĂŞ i dajesz bazĂŞ z efektem specjalnym, argento , chrom, czy inna.
Pistolet od dyszy,,, chyba 1.2 (nie pamietam co Robert pisaÂł, ja robiÂłem to sata 3000 hvlp wsb digital - miaÂłem Âłatwo) ciÂśnienie ok 1 atm,,, chyba od 0.8 atm , materiaÂł odpowiednio skrĂŞcony aby nakÂładac cienkie warstwy,,, warstw 3-4, do uzyskania efektu.
Mozna mniej , jak na moich felgach z pierwszej foty - tak wyglÂądaÂły po jednej warstwie.
Jak sie komu podoba, tak moÂżna daĂŚ a wymagany efekt jest przy 3-4 warstwach.
ÂŻadnego matowania, ewentualne wtracenia miejscowo wycinasz papierem 2000 i nic wiĂŞcej nie robisz.
KaÂżda rysa, kaÂżde wtrÂącenie, mucha czy kÂłak... to wszystko bedzie widac po poÂłozeniu bazy specjalnej.

Potem normalnie.
Dajesz czas na odparowanie, wiecej niz normalnie, z godzinĂŞ lub wiĂŞcej.
Bezbarwny na to i koniec.
Bezbarwny juz wiesz ile sie daje warstw - zgodnie z kartÂą techniczna produktu.

To jest wiedza od Roberta, niedostepna NIGDZIE w necie.
Nikt ci nie wytÂłumaczy tego tak Âłopatologicznie od zera jak Robert to napisaÂł.
A juz o cisnieniach to zapomnij zeby ktos wiedziaÂł cos.

Dasz wiĂŞksze cisnienie i masz dupe umoczonÂą.
Straty w setki zÂł tu ida bo to drogi interes a przy moim opisie bardzo tani.
Bo na 4 felgi poszÂło 100, moze 150 gram tej bazy, czyli jakies 70 zÂł.
A na moje pierwsze felgi od lambo poszedÂł caÂły litr, ale z obu stron.
Mimo to nie powinno wtedy isc wiĂŞcej niz 4 setki.
http://screenshooter.net/2200499/cxkpqbs

http://screenshooter.net/2200499/srtmirp

Dumel19
Wysłany: 2012-01-23, 21:14   
0
UP DOWN

O przepraszam wszystkich i Lackdoctor, szczegĂłlnie bo ... sesja sie zaczĂŞÂła i niestety dopiero o tej porze wracam do domu :roll: zamĂłwie na wolnym czasie wszystko do tego i pokaÂże co uda mi sie wyczarowaĂŚ ;) tak between to wielkie dziĂŞki dla Doctorka za opis. pozdr.

gugun 
Wysłany: 2012-01-23, 22:55   
0
UP DOWN

Mnie zastanawia co by bylo gdyby tak zamiast akrylu dac tlo z czarnej bazy przy okazji skracajac czas i zmniejszajac ilosc ewentualnych brudow?bo czarny jest po to zeby przebijajac dac chromowaty efekt,bo przy jasnym tle felgi byly by poprostu srebrne.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-23, 23:02   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
zamiast akrylu dac tlo z czarnej bazy

Przy okazji zrób test i tak sobie skróÌ czas.
A efekt opisz potem.

JA juz sprawdzaÂłem z bazÂą, czarnym podkÂładem m/m i jedyny bardzo dobry wynik daje czarny lakier akrylowy 2K.
Reszta teÂż wychodzi ok, ale... jest jednak pewne ale i tu nie oszukasz.

gugun 
Wysłany: 2012-01-23, 23:10   
0
UP DOWN

Spoko.nie musze robic zadnych testow,ty sie natestowales wiec jestes dla mnie wiarygodny...ja zawsze jechalem na czarno baza i zwyklym srebrem i wmiare to tez wygladalo.zastanawia mnie jeszcze czy w przypadku akrylu 12h to nie za dlugo?no ale skoro taka technologia...

Chino 
Wysłany: 2012-01-24, 12:27   
0
UP DOWN
LPLCC

Sam testowa³em z 4 ró¿ne lakiery chrom. Od tanich za 40z³ w sprayu przez te najdro¿sze.
I tutaj trzeba niestety sporo pÂłaciĂŚ.
Taùsze od razu robi¹ sie szare, po chwili trac¹ efekt, Ÿle wspó³graj¹ z wiêkszoœci¹ bezbarwnych itd itp.

Mam na stanie troche chromu House Of Kolor. Towar najlepszy na rynku. Jak by ktos chcial przetestowaĂŚ to zapraszam.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-01-24, 13:59   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
Spoko.nie musze robic zadnych testow,ty sie natestowales wiec jestes dla mnie wiarygodny...ja zawsze jechalem na czarno baza i zwyklym srebrem i wmiare to tez wygladalo.zastanawia mnie jeszcze czy w przypadku akrylu 12h to nie za dlugo?no ale skoro taka technologia...

Tu zdecydowanie @lackdoktor wie co pisze :spoko: .

Ja t¹ technologie zna³em z prezentacji i te¿ mi siê wydawa³o, ¿e pod spodem pod baz¹ ... powinna byÌ czarna baza :shock: Niestety - jak temat siê lekko rozwin¹³ z miesi¹c temu, to rozmawia³em z kimœ kto lakieruje tym systemem sporo felg do drogich samochodów i mówi to samo ... U¿ycie tu matowej bazy to widoczny natychmiast du¿o gorszy efekt ni¿ w przypadku u¿ycia akrylu. Nie zapominajmy, ¿e ten lakier udaj¹cy chrom jest mocno transparentny. Czarny pod spodem - musi mieœ w³asny po³ysk :tak:

Jak ktoœ siedzi wy³¹cznie w technologii wodorozcieùczalnej to ...

Czarna baza na to bezbarwny "na gotowo" bez Âśmieci i innych wad .... wysuszyĂŚ i dopiero napylaĂŚ cieniutko tÂą specyficznÂą chromopodobnÂą bazĂŞ. Jak ktoÂś ma czarny akryl w konwencji to zdecydowanie bĂŞdzie mu Âłatwiej to zrobiĂŚ. Tak czy siak warstwa pod spodem musi byĂŚ w poÂłysku bez matowania ... i na tyle sucha Âżeby nie zareagowaÂła ze srebrem ( lub zlotem tylko tu pod spodem jest ciemny brÂąz, lub ciemny rudy ;) ) Przy ostroÂżnej aplikacji tak jak zalecane w technologi w zasadzie nic siĂŞ nie powinno staĂŚ ... ale, tu akurat wskazany jest daleko posuniĂŞty rozsÂądek :spoko:

Chino 
Wysłany: 2012-01-24, 15:04   
0
UP DOWN
LPLCC

.. dokÂładnie tak. Czarna baza musi mieĂŚ swĂłj poÂłysk. Dlatego HOK siĂŞ kÂładzie najlepiej na BC25

PROJEKTER
Wysłany: 2012-01-24, 17:12   
0
UP DOWN

Chino napisał/a:
.. dokÂładnie tak. Czarna baza musi mieĂŚ swĂłj poÂłysk. Dlatego HOK siĂŞ kÂładzie najlepiej na BC25

Rozumiem ze piszÂąc BAZA miaÂłeÂś na myÂśli podkÂład po efekt kolorystyczny ... bo w samochodowce BAZA to zawsze matowa warstwa 1K systemu dwu lub, trĂłj powÂłokowego ... ale to jest akurat Âświetny przykÂład na to jak branÂżowy slang moÂże staĂŚ siĂŞ puÂłapka technologiczna ^^ .

Chino 
Wysłany: 2012-01-24, 19:02   
0
UP DOWN
LPLCC

PROJEKTER napisał/a:
to jest akurat Âświetny przykÂład na to jak branÂżowy slang moÂże staĂŚ siĂŞ puÂłapka technologiczna ^^ .

Heh dokÂładnie.
Przy lakierowaniu wielowarstwowym baza mĂłwi siĂŞ na lakiery bazowe .. pod kandy, perÂły, brokaty, goldleafy itd itp.
Tak wiĂŞc tutaj mĂłwiĂŞ o lakierze poÂłoÂżonym na podkÂładzie.
IdÂąc za ciosem opiszĂŞ jak to siĂŞ robi na lakierach house of kolor (Âżeby nie byÂło niedomĂłwieĂą).

podkÂład, na to 2-3 warstwy bazy czarnej bc25, na to 1-2 cienkie warstwy kosmik krome, na to bezbarwny 2-3 warstwy. Tak to w podstawie wyglÂąda i mamy chrom :)

Mam nadzieje, ze juÂż nie ma Âżadnych niejasnych informacji.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-24, 19:06   
0
UP DOWN

Chino,
Ja mam parĂŞ pytaĂą , ale napiszĂŞ w wolnej chwili.
Pozdro.

jaro882
Wysłany: 2012-01-26, 21:44   
0
UP DOWN

Koledzy dodam Âże caÂła zabawa w chrom jest w moim przypadku nowoÂściÂą;) wszystko juÂż kumam;) tzn prawie wszystko nie dowiedziaÂłem siĂŞ jeszcze jakÂą bazÂą to przypruszam Âże tak napisze;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-26, 21:46   
0
UP DOWN

jaro882 napisał/a:
jakÂą bazÂą to przypruszam Âże tak napisze;)

Np bazÂą z efektem specjalnym firmy sikkens.
Ok 600 zÂł za litr.
PonoÌ rodzai jest kilka , chyba 5 ró¿nych efektów.
Ja robiÂłem baza o nazwie argento.

jaro882
Wysłany: 2012-01-26, 22:14   
0
UP DOWN

aha dziêki;) mysla³em ¿e jak¹œ baz¹ z mieszalni dam rade uzyskaÌ taki efekt a gdzie taka bazê nabêdê?? sorry za takie dziecinne pytania ale w dziedzinie sztucznego chromu jestem laikiem

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-26, 22:34   
0
UP DOWN

jaro882,
Tu na forum jeden kolega oferuje swoje materiaÂły, wiĂŞc do niego bym siĂŞ udaÂł.
DokÂładnie to.. ja sie udam po chrom.

jaro882
Wysłany: 2012-01-27, 07:25   
0
UP DOWN

hehe i tak teÂż bĂŞdĂŞ musiaÂł zrobiĂŚ

Chino 
Wysłany: 2012-01-27, 08:50   
0
UP DOWN
LPLCC

No to zapraszam. Jest chromu na stanie kilka puszeczek.
I nie trzeba wydawaĂŚ 600zÂł na baze.
Pod chrom HOK k³¹dziemy czarn¹ baze BC25 - 260zl
Do tego chrom i bezbarwny. No i kolejna mila sprawa, ze chromu nei trzeba bĂłg wie ile posiadac, gdyz kÂładziemy z zasady jednÂą warstwe :)

p.s. chrom fajnie wyglada pod kandy :)

rozekg
Wysłany: 2012-02-10, 17:01   
0
UP DOWN

Witam. Na wstepie zaznaczam ze mam blade pojecie o lakierowaniu. Chcialbym odnowic swoje felgi przy pomocy profesjonalnych sprayow. duzo czytalem o efekcie chromu i chcialbym cos takiego uzyskac na felgach lub cos bardziej swiecacego niz srebrny metalik. zrobilem taka mala probe na platikowej butelce ktora pomalowalem czarnym polyskiem w a potem sprayem ala chrom i problem w tym ze ten chrom odrazu sie marszczy. Czy jak zrobie to porzadnie czyli dam podklad, zmatowie potem kilka cienkich warst czarnego akrylu w polysku, odczekam kilkanascie godzin i na to dopiero chrom to wyjdzie dobrze? prosze o porady. Tu filmik z czarami z youtuba

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Chino 
Wysłany: 2012-02-11, 15:08   
0
UP DOWN
LPLCC

Na GG juÂż Ci to napisaÂłem ale dla potomnych - nie ma dobrych lakierĂłw chrom w sprayu :) TestowaÂłem wiele, zaden siĂŞ nie nadawaÂł do samochodu.

ALSA robi swoje lakierki w spreyach ale nie s¹ zbyt ³¹two dostêpne. I to jedyny sprey jaki moge poleciÌ. Z reszt¹ lakierowanie felg takim lakierem bêdzie dosÌ drogie.

Pzdr

chudson
Wysłany: 2012-02-11, 21:46   
0
UP DOWN

No niestety chrom uzyskaÌ przy pomocy farby trudno , jest kilka lakierów np House of Kolor ale ceny masakryczne i dostêpnoœÌ czasem te¿ ma³a dlatego zapytam przy okazji czy znacie jakiœ lakierek który ( chromu nie imituje ale ) ³adnie siê dope³nia z chromowanymi elementami.
Mam stare auto z chromami ale kilka elementĂłw wypadaÂło by pochromowaĂŚ do kompeltu . Niestety kasy brak wiec zastanawiam siĂŞ nad kolorem ktĂłry spowoduje ,Âże te do tej pory czarne elementy bĂŞdÂą siĂŞ mniej rzucaĂŚ w oczy

Chino 
Wysłany: 2012-02-12, 10:56   
0
UP DOWN
LPLCC

Lakier HOK Kosmic Krome nie wychodzi wcale tak du¿o. Zw³aszcza jak na ten efekt i jakoœÌ. Jak chcesz to mam jeszcze kilka na stanie.

A jaki samochĂłd i ci chcesz malowaĂŚ?

adadur
[Usunięty]
Wysłany: 2012-03-21, 14:01   

Witam
Mam wielkÂą proÂśbĂŞ dotyczÂącÂą informacji dotyczÂących odmalowania felg za pomocÂą lakieru Sikkensa Argentum.

Na wstĂŞpie powiem, Âże jestem laikiem w tej dziedzinie ale od kilku miesiĂŞcy ÂśledzĂŞ ten temat oraz to jaki lakier efektowy zastoswaĂŚ by uzyskaĂŚ w miarĂŞ oryginalny wyglÂąd felg. Po wielu godzinach spĂŞdzonych w necie zdecydowaÂłem jednak, Âże to bĂŞdzie lakier sikkensa argentum.

Mam znajomego lakiernika, ktĂłry pomimo Âże ma pewna rĂŞke to jeszcze nie spotkaÂł siĂŞ z tÂą technologia ale powidziaÂł Âże siĂŞ tego podejmie. Dysponuje komorÂą i sprzĂŞtem.

TrochĂŞ obawiam siĂŞ odmalowywania felg, gdyÂż nie jest to tani proces a nie wiem czy efekt bĂŞdzie zadawalajÂący.
Zatem zwracam siê z proœb¹ by rozgryŸÌ jakie materia³y i w jakich iloœciach bêd¹ potrzebne oraz jak przebiegaj¹ etapy tego procesu.

MateriaÂły malarskie:
1) Szpachel do aluminium by zniwelowaÌ g³êbsze rysy - Sikkens Polykit Classic
2) PodkÂład: Sikkens Washprimer 1K CF
3) Lakier bazowy akrylowy - czarny po³ysk: Sikkens Autocryl Plus lub Autocryl Plus LV (MM140 lub MM160) -oriêtuje siê ktoœ jaka jest miêdzy nimi ró¿nica? lub Sikkens Sealer Plus (TDS S2.02.03).
4) Lakier efektowy: Sikkens Argentum RM
5) Lakier wierzchni , klarowny: Sikkens Autoclear Plus HS

Etapy prac w przypadku felg.

I. ETAP
Usun¹Ì przez piaskowanie dotychczasowe pow³oki lakiernicze do powierzchni metalicznej. Mo¿na te¿ wspomagaÌ siê œrodkami do zmywania lakieru (paint remover).
ChciaÂłbym aby fabryczne oznaczenia felg nie zostaÂły uszkodzone przez piaskowania stÂąd moÂże znacie dobry Âśrodek do usuwania powÂłoki lakierniczej.

II. ETAP
ZeszlifowaĂŚ na sucho papierem Âściernym powierzchnie po piaskowaniu - zaczynajÂąc P220 a koĂącowo stosujÂąc papier P320
OdtÂłuÂściĂŚ powierzchniĂŞ zmywaczem.

III. ETAP
Wiêksze zarysowania felg (nie mówiê tu o wy³omach na rantach tylko g³êbszych zarysowaniach poeksploatacyjnych) zaszpachlowaÌ szpachla do aluminium - Sikkens Polykit Classic.

IV. ETAP
Po 20-25 min zeszlifowaĂŚ rĂŞcznie szpachlĂłwkĂŞ P180-P220 po nastĂŞpnie finalnie profile felgi papierem P320-P400
OdtÂłuÂściĂŚ powierzchniĂŞ

V. ETAP
Natrysn¹Ì podk³ad - Sikkens Washprimer 1K CF pistoletem z dysz¹ 1,2-1,5 mm i ciœnieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na g³owicy). Nak³adaÌ 1x-2x po jednej warstwie (czas odparowania pomiêdzy warstwami 4-8 min w 20 st.C)

VI. ETAP
PokrywalnoœÌ po 20 min do 24 godz. w 20 st.C
ZmatowiĂŚ rĂŞcznie podkÂład papierem P1000 (wstĂŞpnie moÂże byĂŚ P600-800).
WyprowadziĂŚ wszelkie powierzchnie finalnie. UmyĂŚ i odtÂłuÂściĂŚ powierzchnie.

VII. ETAP
NaÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ akrylowÂą - czarny poÂłysk, np: Sikkens Autocryl Plus LV pistoletem z dyszÂą 1,2-1,5 mm i ciÂśnieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na gÂłowicy). NakÂładaĂŚ 2x po jednej warstwie z odstĂŞpem 1-3 min w 20 st.C

VIII. ETAP
SchniĂŞcie czarnej bazy: 3,5-5 godz. w temp. 20st.C lub w 20-30 min w temp. 60st.C
Czarnej poÂłyskowej bazy nie matujemy i nie szlifujemy!

IX. ETAP
NaÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ efektowÂą - Argentum, pistoletem z dyszÂą 1,2-1,4 mm i ciÂśnieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na gÂłowicy). NakÂładaĂŚ 3x do 4x po jednej warstwie z odstĂŞpem 4-8 min w 20 st.C

X. ETAP
Po min. 20 min w temp. 20st.C a max 24 godz. naÂłoÂżyĂŚ lakier bezbarwny.

XI. ETAP
NaÂłoÂżyĂŚ lakier bezbarwny np: Sikkens Autoclear Plus HS pistoletem z dyszÂą 1,2-1,4 mm i ciÂśnieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na gÂłowicy). NakÂładaĂŚ 2x po jednej warstwie z odstĂŞpem 5-10 min w 20 st.C. Pierwsza peÂłna zamkniĂŞta warstwa i odczekaĂŚ 5-10 min na odparowanie a nastĂŞpnie peÂłnÂą warstwĂŞ wykaĂączajÂącÂą.

XII. ETAP
Schniêcie lakieru bezbarwnego: 6 godz. (py³osuchoœÌ po 45 min) w temp. 20st.C lub w 35 min (py³osuchoœÌ po 5 min) w temp. 60st.C

OczywiÂście do powyÂższego naleÂży dodaĂŚ:
rozpuszczalnik Sikkens lub Guncleaner (czy nie wystarczy aceton?)
rozcieĂączalniki
utwardzacze
czego uÂżyĂŚ jak odtÂłuszczacza do powierzchni?

keczy
Wysłany: 2013-02-04, 20:06   
0
UP DOWN

Chino, Hok ma w swojej ofercie efekt jaki mozna uzyskac poprzez miedziowanie i pozniej polerowanie danego elementu?

936
Wysłany: 2013-02-04, 21:50   
0
UP DOWN

keczy
Chodzi Tobie o chrom tylko w zÂłotym poÂłysku...
HOK powin miec.

keczy
Wysłany: 2013-02-04, 23:16   
0
UP DOWN

dokladnie chodzi mi o taki efekt jak na foto ;)

54bb46eaf79ccd92db8b5c095f5c0396.jpg
Plik ściągnięto 1266 raz(y) 76.43 KB

maciej214 
Wysłany: 2013-02-05, 00:03   
0
UP DOWN

keczy napisał/a:
dokladnie chodzi mi o taki efekt jak na foto ;)

MoÂże to jest anodowanie?

keczy
Wysłany: 2013-02-05, 00:07   
0
UP DOWN

anodowanie czy miedziowanie... chodzi mi o efekt ktory mozna uzyskac lakierem bo zrobienie 4 felg galwanicznie to wydatek ok 2000tys przynajmniej w mojej okolicy :roll:

No-limit
Wysłany: 2013-02-05, 15:28   
0
UP DOWN

MoÂżna zrobiĂŚ taki kolor,ale ziarno bĂŞdzie widoczne.

keczy
Wysłany: 2013-02-05, 16:38   
0
UP DOWN

standardowa baza odpada wlasnie przez widoczne ziarno. szukajac odpowiedniego lakieru trafilem na firme Dupli Color ktora ma w swojej ofercie taki lakier i naklada sie go na chromowany element http://www.youtube.com/watch?v=x_0q3sRxaXM . zastanawiam sie czy gdyby uzyc najpierw Kosmic Krome i nastepnie tego produktu efekt bylby podobny do tego z linka.

No-limit
Wysłany: 2013-02-05, 16:51   
0
UP DOWN

Po co Ci spraye..Jak juÂż Kosmic Krome to na to np. kandy Tangerine ;) .ZresztÂą o szczegĂłly pytaj Chino.

Chino 
Wysłany: 2013-02-05, 16:58   
0
UP DOWN
LPLCC

Kosmic Krome Copper sie zwie :)
Nie mam aktualnie na stanie bo nikt nie pytaÂł ale Âładnie imituje miedÂź.

Hmm mĂłwisz, ze 2 tys to duÂżo za miedziowanie felunku? To sÂą maÂłe koszta jak siĂŞ chce mieĂŚ cos takiego - uwierz mi. Wszystkie customowe roboty siĂŞ ceniÂą.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

936
Wysłany: 2013-02-05, 18:26   
0
UP DOWN

Keczy a coÂś z Profixa nie dobierzesz ? :) )
Taniej by byÂło.

keczy
Wysłany: 2013-02-05, 20:32   
0
UP DOWN

No-limit, spray tej firmy podalem jako przyklad bo efekt po uzyciu jest dokladnie taki na jakim mi zalezy ;)

Chino, masz moze jakies foto jak to wyglada w realu bo na tym wzorniku srednio cos widac? 2000pln okazalo sie byc promocyjana cena, dzisiaj dostalem oferte zrobienia galwanicznie 4 alu za 4000pln :D

KOTLET vel 936, daruj sobie ta nietrafna ironie bo na ta chwile malujesz jakies smieciarki farba, a zachowujesz sie jakbys z Jankiem Kosmowskim po godzinach robil grube projekty ^^

936
Wysłany: 2013-02-05, 22:08   
0
UP DOWN

Keciu nie DZIADUJ i czytaj uwaÂżnie !!!
Chino opisaÂł ci technologie a ty wyjerzdÂżasz z jakimÂś miedziowaniem.
WeÂź lepiej zatankuj do peÂłna i PrzestaĂą upiĂŞkszac ten STRAGAN !
Ps. Masz se zrĂłb...
Pozdrawiam

000000.jpg
Plik ściągnięto 5825 raz(y) 57.49 KB

keczy
Wysłany: 2013-02-05, 22:49   
0
UP DOWN

Kotlet, ja nie czytam uwaznie? to co napisalem do
Chino bylo porownaniem cen z dwoch firm do ktorych dalem zapytanie odnosnie galwanizacji, wiec wez sie ogarnij albo uderz mocno glowa w smieciarke. Od mojego "straganu" sie odczep, bo na ta chwile nie masz bladego pojecia o przebudowie auta, tym bardziej jesli chodzi o german style(wpisz u wujka google to bedziesz wiedzial o co chodzi). Po to zadaje tutaj pytania, zeby ktos doswiadczony w temacie pomogl mi w osiagnieciu celu i nie ukrywam, zniwelowaniu kosztow bo niestety nie mam auta w gazie jak Ty i zaoszczedzona kase pakuje w pelen bak PB. Pozdro

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-06, 00:21   
0
UP DOWN

20" totalne minimum panowie :D takie to do taczki hehee :D

Ale przyciaga uwage :) jak bym jÂą zobacyzÂł na zywca to chyba bym musiaÂł pomacac :D

936
Wysłany: 2013-02-06, 16:35   
0
UP DOWN

Keciu chyba ty siĂŞ p... W gÂłowĂŞ !
O Âśmieciarke.
Ps. Specjalisto lakier to teÂż farba.
Po niemiecku farben

keczy
Wysłany: 2013-02-06, 19:42   
0
UP DOWN

Kotlet, dalsza polemika z Toba nie ma dla mnie sensu. Jesli masz zamiar wyladowywac tutaj na forum oraz na mnie swoje frustracje, to po prostu nie pisz w ogole! Daruj sobie takze te pseudo-smieszne i ironiczne uwagi bo jest to juz ktorys temat z kolei w ktorym czepiasz sie kogos, kit wie po co, jednoczesnie nie wnoszac nic do tematu... :roll: Jestem calkowitym amatorem jesli chodzi o lakierowanie ale wiem, ze zyjemy w PL i tutaj kupuje sie lakier, a farben mozesz sobie wymieszac i uzyc do malowania kiosku w DE jak zabraknie Ci pracy w naszym pieknym kraju. To na tyle jesli chodzi o spam...

dkosowa1
Wysłany: 2013-02-07, 12:04   
0
UP DOWN

Ja mam pytanie Panowie co do postu kolegi "adadur"
Etap IX: nakÂładanie argentum, jakie ciÂśnienie powinienem dac przy sacie 4000 hvlp 1.3? sÂłyszaÂłem gdzieÂś Âże powinno to byĂŚ ok 0.8atm na wejsciu a nie 1,7-2,0
KtoÂś ma wiedzĂŞ w tym temacie?

pzdr

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-02-07, 13:38   
0
UP DOWN

adadur napisał/a:
NaÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ efektowÂą - Argentum, pistoletem z dyszÂą 1,2-1,4 mm i ciÂśnieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na gÂłowicy). NakÂładaĂŚ 3x do 4x po jednej warstwie z odstĂŞpem 4-8 min w 20 st.C

dkosowa1 napisał/a:
sÂłyszaÂłem gdzieÂś Âże powinno to byĂŚ ok 0.8atm na wejsciu

Bardzo dobrze sÂłyszaÂłeÂś. :spoko:

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-02-07, 13:39   
0
UP DOWN

adadur napisał/a:
aÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ akrylowÂą - czarny poÂłysk, np: Sikkens Autocryl Plus LV pistoletem z dyszÂą 1,2-1,5 mm i ciÂśnieniem 1,7-2,2 bar na wlocie (0,6-0,7 bar na gÂłowicy). NakÂładaĂŚ 2x po jednej warstwie z odstĂŞpem 1-3 min w 20 st.C

VIII. ETAP
SchniĂŞcie czarnej bazy: 3,5-5 godz. w temp. 20st.C lub w 20-30 min w temp. 60st.C
Czarnej poÂłyskowej bazy nie matujemy i nie szlifujemy!

Lepszy efekt jest na czarnym akrylu 2K, gdzie po utwardzeniu aplikujemy bazĂŞ argentum zgodnie z zaleceniami.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu