Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
djpolak1985
Wys³any: 2008-02-15, 21:41   patenty
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Tak sobie dzisiaj myslalem na temat tzw> "patentow". Dobrze by chyba bylo jak kazdy podzielilbysie takimi informacjami ktore ulatwiaja codzienne zycie lakiernika. Juz pisze o co mi chodzi np. Docieramy sobie szpachelek i zapycha nam papier (sa jeszcze takie szpachle) Wtedy biore brzeszczot kilka uderzen i papier czysty :) .Dalej-czym usunac smole z lakieru pierwsza mysl nitro lecz okazuje sie ze zmywacz silikonowy jest lepszy (byc moze jest cos lepszego dlatego zalozylem ten temat :) ) wracajac do szpachli to pewne ich rodzaje po nalozeniu zostawiaja swiecaca powloke z doswiadczenia wiem ze dobrze jest uzyc starego papieru do sciagniecia tej powloki, wtedy docieranie idzie leppiej i nie tracimy nowego papieru na poczatku (po prostu sie nie zabije ) Pewnie doswiadczeni wiedza o tym lecz poczatkujacym takie informacje napewno ulatwia "zycie".

Bodzio 
Wys³any: 2008-02-16, 01:43   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Zgadzam siêz tym zapychaniem papieru i przeciwdzia³aniu temu ;) Nauczy³em siê tego, jak mi trochê nowego papieru posz³o siê .... ;) Co do usuwania smo³y, to ja raz ca³y samochód (dolne czê¶ci, tak do po³owy auta) czy¶ci³em past± G3, i szmatk±, czyli ¶ciera³em je. Efekt by³, 0 plamek smo³y :) Oczywi¶cie nie ca³e elementy, tylko te kropki itp ;)
Co do innych "patentów" to najlepiej hebel trzymaæ po¶rodku, równomiernie na wiêkszych powierzchniach, gdy¿ przyciskaj±c jeden z koñców, boków, mo¿na niez³e dziury i doliny porobiæ ;) Na razie tyle, niech inni co¶ napisz±.

Ps. Temat zostawiam, pisaæ TYLKO na temat, bez ¿adnych zbêdnych dogryzek. Pzd.Bodzio

kpopis
Wys³any: 2008-02-16, 01:54   
0
UP DOWN

Przed przystapieniem do szlifowania podkladu polecam przepylic (naprawde bardzo delikatnie) go czarnym sprayem. W czasie szlifowania na wode widac wtedy dokladnie gdzie jest nie domatowione (nie zszedl do konca spray), wychodz± tez wszystkie dolki podczas szlifowania na klocku. Czasem przepylam rowniez kit zeby sprawdzic czy nie ma dolkow itd.

maras 
Wys³any: 2008-02-16, 02:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: Sokolniki k.Poznania
kpopis, do tego s³u¿y kontrast,np novol to produkuje, schnie znacznie szybciej ni¿ spray

danielpainter 
Wys³any: 2008-02-16, 13:50   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Zgierz
najlepszy patent to sciaganie zacieków tasm± do obklejania lub wyciaganie ta metod± ewentualnych wtracen, pokazali mi to na szkoleniu, kilka razy mialem okazje u siebie spróbowac :razz: i powiem wam ze rewelka
Pozdrawiam

zed
Wys³any: 2008-02-16, 14:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
najlepszy patent to sciaganie zacieków tasm± do obklejania lub wyciaganie ta metod± ewentualnych wtracen
moglbys rozwinac temat .

danielpainter 
Wys³any: 2008-02-16, 15:03   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Pomóg³: 6 razy
Sk±d: Zgierz
cie¿ko wytlumaczyc, trzeba pare razy spiepszyc zeby sie nauczyc, ogólnie moge powiedziec tak, bierzesz sobie tasme, urywasz kawalek okolo 4-5cm, wyginasz tak zeby klej byl od zewnetrznej strony a tasma zeby byla wygieta w "banana", wierzcholkiem tasmy dotykasz delikatnie do wierzcho³ka zacieku tub wtr±cenia i odciagajac zabierzesz nadmiar lakiery lub wtracenie. Oczywiszcie wszystko to robisz odrazu po lakierowaniu, na mokrym lakierze, trzeba poprobowac, metoda super, sam stosuje jak mus :lol: , nie trzeba sie tyla naszlifowac jak zaschnie :razz: sorry za lakoniczne wytlumaczenie tego patentu ale nigdy nie bylem dobry w tlumaczeniu :oops:
Pozdrawiam

marikk 
Wys³any: 2008-02-16, 16:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
djpolak1985 napisa³/a:
zmywacz silikonowy jest lepszy
musze cie poprawiæ bo zmywacz antysilikonowy bo stosuje siê to w celu pozbycia siê silikonów

rbfm 
Wys³any: 2008-02-16, 16:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
marikk napisa³/a:
musze cie poprawiæ bo zmywacz antysilikonowy bo stosuje siê to w celu pozbycia siê silikonów

no to ja ciebie tez poprawie. zmywacz silikonowy stosuje sie do zmywania wszystkiego, w tym silikonow, ktorych np benzyna ekstrakcyjna nie chce zmyc. na opakowaniu pisza ze zmywa sie tz asfalt, konserwacje, oleje, smary itp.

djpolak1985
Wys³any: 2008-02-16, 16:33   
0
UP DOWN

masz racje utarlo mi sie tak w glowie bo tak zawsze na to mowilismy ale dzieki ze poprawiles. Takie bledy trzeba likwidowac zeby nikogo w blad nie wprowadzic.

rbfm 
Wys³any: 2008-02-16, 16:53   
0
UP DOWN

nalezy dodac ze nie chodzi tu o silikony takie wyciskane z tub jakie stosuje sie w lazienkach itp :P chodzi o silikony zawarte w powietrzu i nie tylko.

mebArth 
Wys³any: 2008-02-17, 09:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
rbfm napisa³/a:
nalezy dodac ze nie chodzi tu o silikony takie wyciskane z tub jakie stosuje sie w lazienkach itp :P chodzi o silikony zawarte w powietrzu i nie tylko.

Inaczej rzecz bior±c - chodzi o T£USTE rzeczy które moga narobiæ bigosu.

W³a¶nie ;) i na tym koniec, pisaæ jeszcze jakie¶ sposoby ;) Pzd. Bodzio

bart
Wys³any: 2008-02-19, 10:50   
0
UP DOWN

Znacie jakie¶ skuteczne metody na pozbycie siê obwódek po szlifowaniu.Robi³em ostatnio mercedesa vaneo i po wysuszeniu lakieru powychodzi³y obwódki po szlifowaniu.Dodam jeszcze,¿e wszystko by³o wyszlifowane p³ynnie bez krawêdzi ale w niektórych miejscach nie chcia³o siê zaszlifowaæ i widaæ by³o b³yszc±ce jakby niedoszlifowane granice.Nastêpnie wszystko by³o przypruszone podk³adem reaktywnym i akrylowym bez rozcieñczalnika i jak dosch³o posz³a na to grubsza warstwa.Po wygrzaniu podk³adu nic na nim nie powstawa³o,¿adnych granic,obwódek.Potem szlifowanie na sucho,bez przetaræ i na to lakier.Po wysuszeniu wylaz³y te przykro¶ci.

Po 1 to ja bym dobrze matowa³ na twoim miejscu, tak ¿eby nie by³o b³yszcz±cych miejsc ;) Mo¿e to troszkê mia³o znaczenie, ot takie moje zdanie. Poza tym to reaktywny siê na czysty metal daje ;) Pzd. Bodzio

maras 
Wys³any: 2008-02-20, 02:27   
0
UP DOWN

Sk±d: Sokolniki k.Poznania
bart, te¿ mi siê kiedy¶ to przytrafia³o, ale u mnie by³o to raczej spowodowane reakcj± rozpucha z podk³adu z pod³o¿em. Ty piszesz,¿e robi³e¶ bez rozpuszczalnika, wiec nie wiem..

DrCruel
Wys³any: 2008-02-20, 08:58   
0
UP DOWN

bart, na rozszlifowane miejsca nie dawaj wash primera!
Obwódki powstaj± przez to, ¿e rozcieñczalnik z podk³adu wnika w stare warstwy podk³adu (mniej) oraz bazy (zdecydowanie wiêcej), "rozmiêkcza je" i zwiêksza ich objêto¶æ, czyli wchodzi pod bezbarwny i tam zostaje uwiêziony, zamkniêty nak³adanym podk³adem. Podk³ad ³adnie schnie, obrabiamy go a ten rozcieñczalnik dalej tam siedzi!!! Wyjdzie na s³oneczku i objêto¶æ materia³u w którym siedzia³ zmniejszy siê, czyli po naszemu si±dzie :grin:

Wiêc trzeba zamkn±æ te rozszlifowane warstwy czym¶ co ma ma³o rozcieñczalnika tak aby rozcieñczalnik z kolejnych warstw nie mia³ mo¿liwo¶ci wnikania tam.
Idealnie nadaje siê podk³ad epoksydowy ale nak³adany na "prawie sucho" czyli:
1. jedna warstewka podobna do wypylonej bazy,
2. odczekaæ 5 min i druga taka sama,
3. odczekaæ 5 min i nak³adaæ podk³ad akrylowy ale pierwsza warstwa te¿ bardzo cienka
4. odczekaæ 5 min i wtedy dopiero pe³na warstwa wype³niaj±ca.

Dobre s± te¿ grunty wodne ale to dopiero przysz³o¶æ, choæ mo¿e niedaleka.

A i jeszcze jedno. Nawet jak bart, po³o¿y³ podk³ad akrylowy bez rozcieñczalnika to i tak w tym podk³adzie jest go tyle, ¿e wniknie sobie gdzie chce.

carol
Wys³any: 2008-02-26, 23:32   
0
UP DOWN

Witam.Ja mam taki patencik-jak szlifuje podklad na mokro, to zeby pozbyc sie przeszkadzajacej brudnej wody,ktora jak wiadomo ogranicza widocznosc uzywam piora wycieraczki. Jednym plynnym ruchem zdejmuje praktycznie caly odszlif i jest czysto i sucho-nie trzeba do plukania uzywac duzej ilosci wody.

Bodzio 
Wys³any: 2008-02-26, 23:42   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: lubuskie
Dziêki tej metodzie carol widaæ tak¿e gdzie jeszcze nie jest dobrze wyszlifowane ;)

muflonn15
Wys³any: 2008-02-27, 10:49   
0
UP DOWN

A MOZE COS O WODZIE I JEJ SUSZENIU ??

kubazjan
Wys³any: 2008-02-27, 20:25   
0
UP DOWN

Witam.Ja mam taki patent ale to tylko jak zabraknie lub zapomnimy o sitkach...otó¿ w momencie jak chcemy po³ozyc podk³ad a nie mamy pod reka zadnych sitek to bierzemy stare rajty ,naszych ¿on,dziewczyn czy kochanek i juz mamy sitko.Kiedys praktykowa³em to czesciej jak jeszcze nie by³o tyle tego na rynku :oops:

dooku 
Wys³any: 2008-04-06, 21:13   
0
UP DOWN

Sk±d: £ód¼
[quote="bart"]
Cytat:
Znacie jakie¶ skuteczne metody na pozbycie siê obwódek po szlifowaniu.Robi³em ostatnio mercedesa vaneo i po wysuszeniu lakieru powychodzi³y obwódki po szlifowaniu.Dodam jeszcze,¿e wszystko by³o wyszlifowane p³ynnie bez krawêdzi ale w niektórych miejscach nie chcia³o siê zaszlifowaæ i widaæ by³o b³yszc±ce jakby niedoszlifowane granice.Nastêpnie wszystko by³o przypruszone podk³adem reaktywnym i akrylowym bez rozcieñczalnika i jak dosch³o posz³a na to grubsza warstwa.Po wygrzaniu podk³adu nic na nim nie powstawa³o,¿adnych granic,obwódek.Potem szlifowanie na sucho,bez przetaræ i na to lakier.Po wysuszeniu wylaz³y te przykro¶ci.

tak jak koledzy pisali chodzi o przenikanie rozcienczalnika do glebszych warstw.
jezeli dzieja sie takie rzeczy to mozna sprobowac przykurzyc podkladem bardzo cienko i odrazu grzac to miejsce opalarka.powtorz te czynnosc kilka razy i pozniej daj dopiero wlasciwy podkalad.
Moim zdanie takie rzeczy dzieja sie jak ktos jakims syfem pomalowal wczesniej element lub go nie odpowiednio przygotowal :mrgreen: (przerwy miedzy warstwami koleinych powlok).
jeszcze nigdy nie mialem takiego przypadku jak malowalem element orginalny.

[ Dodano: 2008-04-06, 22:17 ]
carol napisa³/a:
Witam.Ja mam taki patencik-jak szlifuje podklad na mokro, to zeby pozbyc sie przeszkadzajacej brudnej wody,ktora jak wiadomo ogranicza widocznosc uzywam piora wycieraczki. Jednym plynnym ruchem zdejmuje praktycznie caly odszlif i jest czysto i sucho-nie trzeba do plukania uzywac duzej ilosci wody.

w mieszalniach sa dostepne "gabki papierowe" lub spotkalem sie z nazwa "puchnace"
jak jest w opakowaniu to ma grubosc 1cm jak wrzucisz do wody to robi sie 10cm :mrgreen:
rewelacja do myscia szlichtu
pozD

Ryba 
Wys³any: 2008-04-07, 20:29   
0
UP DOWN

Sk±d: Radomsko
Ja mam pewien "patent" który stosujê na bardzo ma³e ubytki w lakierze ryski itp ...
Mianowicie, zamiast du¿ego, b±d¼ mniejszego kloscka do szlifowania u¿ywam pude³ka po rysikach do o³ówków technicznych. Jest zrobiony z grubego plastiku i ma reguralne kszta³ty i na prawde pomaga w takich sytacjach :idea:

przemo1972 
Wys³any: 2008-06-06, 15:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: SC
A czym "wycinacie"zacieki :?: Ja uzywam raszpli blacharskiej, jest idealna :idea: Zauwazulem ze ten patent podpatrzyla pewna polska firma, ktora sprzedaje te pilniczki do zaciekow za groba kasa, a z calego pilnika za grosze mozna zrobic kilka.Raszpla to taki bardzo gruby pilnik o polkolistych zabkach uzywany w blacharce.Ostrzegam ze zaciek mosi byc dobrze wysuszony.
Pozniej napisze jak radzic sobie z oczkami na swierzym lakierze :wink:

bajan733
Wys³any: 2008-06-07, 22:12   
0
UP DOWN

Mia³em to cudo ju¿ w 96r.Wtedy to kosztowa³o maj±tek,ale na owe czasy i materia³y jakich siê u¿ywa³o (autorenolak)warte ceny.Uchywyt w którym zamocowany by³ ten nóz by³ z plastiku i rysowa³ lakier,to podkleja³em filc.Poza tym mia³ jeszcze regulacjê ,¿e mo¿na by³o ten nó¿ sobie podnosiæ i opuszczaæ.

kpopis
Wys³any: 2008-06-08, 00:56   
0
UP DOWN

Ja mam ciekawy patent na przetarcia itd. Kiedy juz po polerce mamy gdzies jakies male przetarcia itd to mozna wziac maly pistolet i przepylic warstwa bazy wymieszanej 1:1 z utwardzaczem. Blyszczy sie wtedy jak przykryta bezbarwnym.

mebArth 
Wys³any: 2008-06-08, 16:08   
0
UP DOWN

Ryba napisa³/a:
Ja mam pewien "patent" który stosujê na bardzo ma³e ubytki w lakierze ryski itp ...
Mianowicie, zamiast du¿ego, b±d¼ mniejszego kloscka do szlifowania u¿ywam pude³ka po rysikach do o³ówków technicznych. Jest zrobiony z grubego plastiku i ma reguralne kszta³ty i na prawde pomaga w takich sytacjach :idea:

Kupujesz "korka" za kilka z³ i wycinasz sobie jak chcesz. Nawet esyfloresy jak rêke masz dobr±. Zamiennik mini-klocka do smieci. :D

przemo1972 
Wys³any: 2008-06-09, 12:30   
0
UP DOWN

A co robicie z oczkami po silikonie :?: Ja podsuszam w kabince 15 minut i wypelniam ubytki clarem lub emalia 2k (zaleznie czy metalik czy zwykla emalia ktora w anglii wychodzi z uzycia...).Pozniej pelne suszenie, papierek 1500,polerka i do klijenta :wink:

rbfm 
Wys³any: 2008-06-09, 12:33   
0
UP DOWN

przemo1972 napisa³/a:
A co robicie z oczkami po silikonie :?:

dolewam troche wiecej antysilikonu do resztki lakieru ktora mi zostaje w kubku i klade ostatnia warstwe. oczka znikaja.

przemo1972 
Wys³any: 2008-06-09, 15:08   
0
UP DOWN

Czasami jak sie gowniarzy nie upilnuje i wkrocza z plakiem na lakiernie to i antysylikon nie pomaga :wink: :wink: :wink:

grzesiek3210 
Wys³any: 2008-06-13, 19:49   
0
UP DOWN

No to wrzuæcie co¶ jeszcze o wtr±ceniach.Ja atakujê papierem 2000 na ma³ym klocku ale jestem ciekawy sposobu z ta¶m± i usuwaniu na ¶wie¿o:D Macie jeszcze jakie¶ inne sposoby na "dziady"?

peter
Wys³any: 2008-06-13, 20:13   
0
UP DOWN

grzesiek3210 napisa³/a:
No to wrzuæcie co¶ jeszcze o wtr±ceniach.Ja atakujê papierem 2000 na ma³ym klocku ale jestem ciekawy sposobu z ta¶m± i usuwaniu na ¶wie¿o:D Macie jeszcze jakie¶ inne sposoby na "dziady"?

nie wiem czy bede potrafil to wytlumaczyc aby bylo trozumiale,
A wiec jezeli wtracenie zdarzy sie podczas pierwszej warstwy lakieru (lakieruje zazwyczaj na dwie pelne) po odparowaniu pierwszej warstwy i przed przystapieniem do nakladanie drugiej zbieram a raczej zagladzam to palcem.
Czyli ma to byc energiczny ruch dloni z delikatnym smuknieciem (ze tak nazwie) palcem wlasnie tego wtracenia,
Oczywiscie mozna to wykonac tylko na wtraceniach ktore sa transparentne bo jezeli wpadnie cos czarnego na bialy lub srebrny kolor to juz tylko ratuje tasma i wyklejenie na goraco.
Tak samo i z druga warstwa lakieru gdy cos wtraci,pozostaje tasma...

zed
Wys³any: 2008-07-17, 21:59   
0
UP DOWN

W czym mieszacie towar[lakier ,podklad ,itd]bo ja kupuje kubki do piwa 0,5l ,kubek wychodzi okolo 10 gr[wszystko robie na wadze coby ktos nie napisal zaraz ze kubek w stozek :smile: ]

kalbi 
Wys³any: 2008-07-17, 22:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
zed napisa³/a:
W czym mieszacie towar[lakier ,podklad ,itd]bo ja kupuje kubki do piwa 0,5l ,kubek wychodzi okolo 10 gr[wszystko robie na wadze coby ktos nie napisal zaraz ze kubek w stozek :smile: ]

ja mieszam np podklady w pojemnikach po lakierach, nitrem tylko przeczyszczê i git, lakiery w kubkach z podzialk± (wielokrotnego u¿ytku powiedzmy) (zawsze po umieszaniu myje i odstawiam), bezbarwny tak samo jak baza(kubek z podzia³k±, myjê i styka na pare miechów)

rbfm 
Wys³any: 2008-07-17, 22:19   
0
UP DOWN

zed napisa³/a:

ja ostatnio chcialem rozrobic akryl w takim bialym plastkikowym do napojow. rozpucil sie po 5 minutach a lakier znalazl sie na ziemi.

zed
Wys³any: 2008-07-17, 22:20   
0
UP DOWN

ja kupuje w makro firma kreis pack czy jakos tak ,nic ich nie bierze.

Ryba 
Wys³any: 2008-07-18, 12:18   
0
UP DOWN

Sk±d: Radomsko
A ja robie lakiery w starych s³oikach z uszkodzonym gwintem :mrgreen: Moja babcia ma tego per³no na strychu. Dziêki temu mam 100% pewno¶æ, ¿e nic mi siê nie rozpu¶ci tak jak mia³ rfbm :lol:
Swoj± drog± kiedy¶ Spectral zacz±³ mi rozpuszczaæ jaki¶ plastikowy pojemnik i zamiast klaru by³o mleko :smile:

Pono
Wys³any: 2008-07-18, 16:36   
0
UP DOWN

ja ucinam stare puszki, myje w nitro wiadomo, puszki np po lakierze :razz:

mebArth 
Wys³any: 2008-07-18, 20:03   
0
UP DOWN

patenty....a piliscie kiedys wodke z migacza od nysy starej z p³askim dachem? Taki duzy migacz :)

zed
Wys³any: 2008-07-18, 20:07   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
patenty....a piliscie kiedys wodke z migacza od nysy starej z p³askim dachem? Taki duzy migacz

niezle .kiedys pilismy z wafelkow do lodow i komu sie rozplywal w rekach musial go zjesc :razz:

scorpion1236 
Wys³any: 2008-07-20, 12:25   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Radomia
mój patent na sprawdzenie czy powierzchnia nadaje sie na po³o¿enie bazy,k³adê jak±¶ star± bazê co mi zosta³a po malowaniu na dany element i patrze czy powierzchnia jest ok jak nie to poprawiam szpachl±,kolejny to jak robie zaprawki to po szpachli k³ade grubo podklad i na to cienka warstwa dowolnej bazy innego koloru przy docieraniu jest wtedy duza wygoda.

tomekgrula 
Wys³any: 2008-07-21, 16:51   
0
UP DOWN

scorpion1236 napisa³/a:
k³ade grubo podklad i na to cienka warstwa dowolnej bazy innego koloru przy docieraniu jest wtedy duza wygoda

Ja dla uzyskania kontrastu przepylam delikatnie podk³ad zwyk³ym czarnym spray`em i jjest ok :wink:

mebArth 
Wys³any: 2008-07-21, 17:05   
0
UP DOWN

spray zapycha papier. No chyba ze schnie godzine.

Wys³any: 2008-07-21, 21:28   
0
UP DOWN
MTGarage.

Pomóg³: 10 razy
Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
mebArth napisa³/a:
spray zapycha papier. No chyba ze schnie godzine.

podklad schnie dluzej, wiec w czym problem :razz:

Lakierowanie motocykli i skuterów!

www.bikepics.com/members/online/

tess
Wys³any: 2008-07-21, 23:34   
0
UP DOWN

To ja podpowiem jak uratowaæ szpachlówkê która siê przele¿a³a bez zamkniêcia.
Do takiej podeschniêtej szpachli dolewamy sporo rozcieñczalnika od szpachlówki natryskowej, no bez przesady i dobrze mieszamy. Ten rozcieñczalnik zawiera du¿o styrenu a w³a¶nie styren ucieka z niezamkniêtej szpachlówki. Bez tego styrenu wi±zanie chemiczne jest os³abione co mo¿e powodowaæ pêkanie.

peter
Wys³any: 2008-07-22, 00:20   
0
UP DOWN

tomekgrula napisa³/a:
Ja dla uzyskania kontrastu przepylam delikatnie podk³ad zwyk³ym czarnym spray`em i jjest ok :wink:

tak samo przy zacieraniu malych zlewek.
Zlewke przypyla sie delikatnie czarnym matem w sprayu i w ten sposob latwiej nam jest przy docieraniu jej.

tomekgrula 
Wys³any: 2008-07-22, 20:03   
0
UP DOWN

tess napisa³/a:
jak uratowaæ szpachlówkê która siê przele¿a³a bez zamkniêcia.
Do takiej podeschniêtej szpachli dolewamy sporo rozcieñczalnika od szpachlówki natryskowej, no bez przesady i dobrze mieszam

ja raz zostawi³em otwarta szpachle na troche d³uzej i jak przysch³a to dola³em troche zywicy poliestrowej wymiesza³em i te¿ by³o ok :wink:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: