Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
cinac
Wysłany: 2010-12-04, 16:18   Farby na MDF-opinie za i przeciw
0
UP DOWN

Witam wszystkich forumowiczĂłw

Jak wspomnia³em w tremacie chcia³bym ¿ebyœÌie podzielili sie doœwiadczeniami na temat farb na mdf jakich uzywacie itp.
OsobiÂśie sporo czasu malowaÂłem farbami ICA ale odeszÂłem od tego poniewaÂż jeÂżeli chodzi o poÂłyski w kolorze i nawet farby bezbarwne majÂą sÂłabe wÂłaÂśiwoÂści triksotropowe i spywajÂą na pionowych powierzchniach np. frontĂłw.Sprzedawca z ica powiedziaÂł Âże napewno Âźle malujĂŞ i Âżeby nie spywaÂło trzeba kupiĂŚ kolejny dodatek (ktĂłrych jest sporo...)
Kiedy zmieniÂłem farby na RENNER-a problem znikÂł dobre wÂłaÂściwoÂści triksotropowe przy kolorach matowych natomiast przy poÂłyskach troszke gorzej ale nie to co ICA.Jednak jest pewno ale kiedy poleruje poÂłysk w kolorze RENNER-a pojawiajÂą siĂŞ maÂłe dziurki jakby maÂłe nakucia szpilkÂą podobnÂą rzecz zauwarzyÂłem na farbach ICA.Podejrzewam ze lakier dobrze nie odparowaÂł i nie nadawaÂł siĂŞ jeszcze do polerki czy tak?dodam Âże polerowaÂłem po upÂływie doby.Dodam tylko ze w/w farby byÂły poliuretanami.
Natomiast bardzo dobrÂą farbe jakÂą miaÂłem przyjemnoÂśc malowaĂŚ byÂł AKZO NOBEL kolor poÂłysk na bazie akrylu.Bardzo dobre wÂłaÂściwoÂści triksotropowe dobrze siĂŞ poleruje ale.. hmm cena:/.
ChciaÂłbym ÂżebyÂście podzielili siĂŞ doÂświadczeniami na temat farb jakich uzywiecie do poÂłyskĂłw , matĂłw itp.

PROJEKTER
Wysłany: 2010-12-05, 22:05   
0
UP DOWN

Dziurki które ci pozostaj¹ to albo niedoszlifowany podk³ad ( to rzadziej ale siê zdarza przy MDF ) albo gazowanie materia³u pod warstw¹ nawierzchniow¹. W wielu lakierniach przy stolarniach lakiernicy nak³adaj¹ warstwê na kanty, a potem na raz dwie, lub trzy "na gotowo" i siêgaj¹ po kolejn¹ formatkê. To bardzo czêsto spotykany sposób lakierowania. Niestety to co pod spodem paruj¹c rozrywa to co ju¿ siê utwardza na wierzchu. Czas suszenia przed polerowaniem nie ma znaczenia. To b³¹d przy aplikacji ... lub problem z doborem rozcieùczalnika i utwardzacza do poliuretanu.

Je¿eli chodzi o lakiery nawierzchniowe w palecie RAL to polecam do MDFu specjaln¹ emaliê z linii przemys³owej DuPonta ... schnie b³yskawicznie ... g³êboki po³ysk ktory trwale utrzymuje siê po polerowaniu. Tu jednak musisz wiedzieÌ ze linie przemys³owe zwane ogólnie poliuretanami w ka¿dej firmie maj¹ swoje typoszeregi i przeznaczenie. ICA o której wspominasz to firma identyfikowana z bran¿¹ stolarsk¹ ... jednak ich poliuretan to po prostu tania linia produktów przemys³owych.

TY nie potrzebujesz do lakierowania kolorami lakierĂłw do drewna tylko wÂłaÂśnie przemysÂłowego poliuretanu. Tu masz do wyboru czĂŞsto, dwa lub, trzy takie produkty u jednego oferenta. Dlatego pomimo, Âże ukierunkowuje ciĂŞ na DuPonta musisz wiedzieĂŚ , Âże takÂże PPG i BASF majÂą bardzo ciekawe produkty ktĂłre moÂżna nakÂładaĂŚ na laminat lub podkÂład na MDFie. ( inne teÂż , ale opisze o tych ktĂłre jakoÂś tam znam )

Napisz do mnie e-mail podam ci namiary na dystrybutorów z tych koncernów i poproœ wtedy o próbkê w konkretnym kolorze i jak¹œ prezentacjê w ro¿nych konfiguracjach dodatków.

Wiem, Âże oczekiwaÂłeÂś konkretnego symbolu i nazwy firmy ... ale Ja ostatnio organizujĂŞ sporo lakierni formatek MDF i niestety nie udaje siĂŞ uÂżyĂŚ identycznej linii produktĂłw z tymi samymi dodatkami. Wystarczy inny pistolet, lub dwustronne lakierowanie formatek i juÂż jest konieczny inny produkt, lub utwardzacz.

zolwik 
Wysłany: 2010-12-06, 12:15   
0
UP DOWN

Pod³¹cze siê pod pytanie :

Ostatnio interesujÂą mnie produkty do MDF
1)Fluger 1k
2)Optionall 2k

Pierwszy w rozmowie powiedzia³ ¿e wypas bez utwardzacza(katalizatora) ma porównywaln¹ twardoœÌ do 2k, dodatkowo s¹ podk³ady do MDF.

Drugi wiadomo reklama doœÌ du¿a Nie które produkty sprawdzi³em , lecz brak w ofercie podk³adu do MDF(niby mo¿na zastosowaÌ ich akrylowy).

cinac
Wysłany: 2010-12-08, 21:27   
0
UP DOWN

Wiatam

nie s¹dzê ¿e dziurki o których wspomina³em wczeœniej s¹ wina podk³adu poniewa¿ ma³owa³em MDF obustronnie lakierowony.podk³adem zarzucone by³y tylko boki.natomiast strona MDF-u na któr¹ by³a rzucona nawierznia by³a matowina papierem 360 szlifierk¹ festool-a Rotex 150 na opcji szlifowania wykaùczaj¹cego.Wczoraj pomalowa³em kolejn¹ próbke t¹ sam¹ past¹ i zauwarzy³em ¿ê ów dziurki s¹ ju¿ na wyschnientej pow³oce poprostu po polerce s¹ bardziej widoczne. podejrzewam ¿e to mo¿e byÌ wina katalizatora mo¿e coœ z rozpuszczalnikem.? :/

endriu0477 
Wysłany: 2011-02-19, 13:52   
0
UP DOWN

mam pytanko maluje mdf farbami Ica przecieram mdf [ plaska powierzchnie] daje podklad ,przecieram ,daje 2 warstwy koloru przecieram [papier 600] klade lakier polysk schnie ok. doby przecieram [papier 1200] poleruje ,efekt extra tylko jedno ale-patrzac pod swiatlo z daleka widze na calej powierzchni takie malutkie faldy, jak u was to wychodzi i co z tym zrobic , czy to moze byc wina pistoletu POZDRAWIAM

PROJEKTER
Wysłany: 2011-02-21, 19:09   
0
UP DOWN

cinac napisał/a:
Wiatam

nie s¹dzê ¿e dziurki o których wspomina³em wczeœniej s¹ wina podk³adu poniewa¿ ma³owa³em MDF obustronnie lakierowony.podk³adem zarzucone by³y tylko boki.natomiast strona MDF-u na któr¹ by³a rzucona nawierznia by³a matowina papierem 360 szlifierk¹ festool-a Rotex 150 na opcji szlifowania wykaùczaj¹cego.Wczoraj pomalowa³em kolejn¹ próbke t¹ sam¹ past¹ i zauwarzy³em ¿ê ów dziurki s¹ ju¿ na wyschnientej pow³oce poprostu po polerce s¹ bardziej widoczne. podejrzewam ¿e to mo¿e byÌ wina katalizatora mo¿e coœ z rozpuszczalnikem.? :/

Dziurki to wina niedoszlifowanego podk³adu, lub gazowania pow³oki. Nie ma innych przyczyn ! ... chyba, ¿e mylisz ostre dziurki ze zeszlifowanymi oczkami. To ju¿ inna wada pokrycia i ma inne przyczyny. W twoim przypadku to albo podk³ad, albo rozczepianie podsuszonej pow³oki przez wyparowuj¹ce z wnêtrza LZO. lakieruj z warstw¹ przyczepn¹ ... czyli pó³ warstwy cieniutko i kanty... przerwa ... pe³na warstwa ... przerwa i druga pe³na warstwa + kanty.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-02-21, 19:13   
0
UP DOWN

endriu0477 napisał/a:
mam pytanko maluje mdf farbami Ica przecieram mdf [ plaska powierzchnie] daje podklad ,przecieram ,daje 2 warstwy koloru przecieram [papier 600] klade lakier polysk schnie ok. doby przecieram [papier 1200] poleruje ,efekt extra tylko jedno ale-patrzac pod swiatlo z daleka widze na calej powierzchni takie malutkie faldy, jak u was to wychodzi i co z tym zrobic , czy to moze byc wina pistoletu POZDRAWIAM

To tak trudne do zlikwidowania, Âże prawie nie moÂżliwe. Trzy skuteczne rady.

Przecieraj na koniec podkÂład na kostce rĂŞcznie papierem 800. Lakier kÂładÂź cienko i rĂłwnomiernie bez obracania nadgarstka, przy koĂącach formatki. Nie puszczaj spustu przy koĂącu formatki. To moÂże teÂż byĂŚ wina dyszy materiaÂłowej tzn. zbyt duÂżej dyszy np 15 / 1,6 lub wiĂŞkszej, ale tu ma teÂż znaczenie jaki to pistolet, tu jednak dysza ma minimalny ( mikroskopijny wpÂływ na taki efekt ) chyba Âże duÂża dysza + nierĂłwnomierne nakÂładanie materiaÂłu wtedy wpÂływ na taki efekt jest wiĂŞkszy.

Fajnie by byÂło jakbyÂś miaÂł formatki MDF po przejÂściu przez szlifierkĂŞ taÂśmowÂą z czujnikiem nacisku, ale pewnie uÂżywasz pÂłyt obustronnie laminowanych ? Te maÂłe fale to problem wielu lakierni stolarskich. Do zniwelowania, ale nie do caÂłkowitego usuniĂŞcia.

jabex
Wysłany: 2011-03-28, 22:58   
0
UP DOWN

A prĂłbowaliÂście coÂś takiego jak izolant? WczeÂśniej malowaÂłem lakierami z firmy ILVA do zakupu w firmie PAMA, miaÂłem wiele problemĂłw z kantami, teraz przeszÂłem na ICA i jest to lakier o wiele lepszy. Kanty mam zadowalajÂące. teÂż lakierujĂŞ dwustronny MDF, pierw szlifujĂŞ krawĂŞdz papierem 80 by straciĂŚ ewentualne Âślady piÂły, potem papierem 320 by kanta byÂła gÂładka i nie miaÂła porĂłw, na to kÂładĂŞ izolant i po wyschniĂŞciu podkÂład najlepiej biaÂły te bezbarwne nie dajÂą tej gÂładkoÂści i nie wypeÂłniajÂą tak porĂłw. izolantu siĂŞ nie szlifuje!
po wyszlifowaniu podk³adu przychodzi malowanie i tu jest pewien sposób który poda³ mi facet w ICE, lakier nak³adam na krawêdz i tylko spruszon¹ mgie³kê i odstawiam na 15 min by lakier z ¿elowa³, dopiero potem malujê krawêdz i p³aszczyznê a po godzinie nastêpn¹ warstwê, mgie³kê dlatego ¿e wtedy krawêdz ma inn¹ przyczepnoœÌ i lakier tak nie sp³ywa wiêc mo¿na na³o¿yÌ grubiej.

jabex
Wysłany: 2011-03-28, 23:08   
0
UP DOWN

Przy takim malowaniu warstwa lakieru jest grubsza i lepiej pokrywa pory.
Wa¿na jest te¿ gêstoœÌ lakieru nie mo¿e byÌ za rzadki bo wtedy sp³ywa i pokrywa tylko cienko powierzchniê akcentuj¹c wrêcz pory.
Ja malujĂŞ pistoletem z dyszÂą 1,7 taka jest zalecana do frontĂłw z tym Âże dajĂŞ wiĂŞksze ciÂśnienie na pistolet nie 2,2 atm lecz 4,5 wtedy gĂŞsty lakier jest rozbity na mniejsze krople i lepiej siĂŞ rozlewa,
Co do porów na powierzchni to mia³em kiedyœ problem z powstaj¹cymi kraterami na lakierze, laminat na powierzchni nie jest tak jednolity na jaki wygl¹da i lekk¹ mg³ê podk³adu dajê na powierzchniê i gêœciejszy lakier. Pory po polerowaniu? To zanieczyszczenia które siada na lakier przy malowaniu jest on w kolorze lakieru wiêc go nie widaÌ po wyszlifowaniu p³aszczyzna jest g³adka a futro polerskie je wyci¹ga.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-03-30, 20:18   
0
UP DOWN

jabex napisał/a:
Ja malujĂŞ pistoletem z dyszÂą 1,7 taka jest zalecana do frontĂłw z tym Âże dajĂŞ wiĂŞksze ciÂśnienie na pistolet nie 2,2 atm lecz 4,5 wtedy gĂŞsty lakier jest rozbity na mniejsze krople i lepiej siĂŞ rozlewa

Niestety nie ma nigdzie takiego zalecenia, ¿e g³owica 1,7 jest do lakierowania frontów z MDF. :x: Albo przytoczy³eœ tu tak du¿y skrót myœlowy, ¿e wysz³o to bez sensu, albo ktoœ ciê wprowadzi³ w b³¹d. ... i nie stosuje siê do lakierowania materia³em x wy¿szych ciœnieù ni¿ zaleca producent pistoletu. Jak to np RP i ma wskazanie 2,0 bara to ma byÌ 2,0 bara i trzeba do produktu x dostosowaÌ sobie dyszê w pistolecie, lub jego gêstoœÌ ( nie myliÌ z lepkoœci¹ ).

Na razie to z pewnoœci¹ twoja metoda aplikacji powoduje, ¿e ponad po³owa u¿ywanego przez ciebie lakieru trafia w atmosferê. Jak bêdziesz mieÌ chwilê to zastanów siê dlaczego lakiernicy samochodowi u¿ywaj¹ do aplikacji lakieru dysz 1,3 ... 1,2 poleruj¹ elementy tak jaki i lakiernicy ma stolarni i raczej nie przecieraj¹ zbyt czêsto ... Musisz te¿ wiedzieÌ ¿e iloœÌ nak³adanych warstw lakieru nie ma nic wspólnego z koùcowym efektem dekoracyjnym. Jedni aplikuj¹ 200 um samego lakieru i tak efekt jest fatalny, a inni 60 um i efekt jest olœniewaj¹cy. Tak¿e nie rozumiem za bardzo sk¹d taki pomys³ ¿eby lakierowaÌ tak grubo jak radzisz ... fronty meblowe z MDF ?

PROJEKTER
Wysłany: 2011-03-30, 20:22   
0
UP DOWN

jabex napisał/a:
Pory po polerowaniu? To zanieczyszczenia ktĂłre siada na lakier przy malowaniu jest on w kolorze lakieru wiĂŞc go nie widaĂŚ po wyszlifowaniu pÂłaszczyzna jest gÂładka ...

PORY to dziurki ... a nie wystajÂące z lakieru Âśmieci ;)

tom0907
Wysłany: 2011-05-17, 21:19   
0
UP DOWN

Witam wszystkich.

JeÂżeli chodzi o kartĂŞ technologicznÂą poliuretanĂłw ICA do rzeczywiÂście jest tam napisane „dysza 1,8 do 2 i ciÂśnienie od 3 do 4.

No i je¿eli chodzi o kwestiê rozpuszczalnik a rozcieùczalnik to pomimo ¿e literatura podaje ¿e te dwie substancje siê ró¿ni¹ to technicy ICA twierdz¹ ¿e to jest dok³adnie to samo.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-19, 22:25   
0
UP DOWN

tom0907 napisał/a:
No i je¿eli chodzi o kwestiê rozpuszczalnik a rozcieùczalnik to pomimo ¿e literatura podaje ¿e te dwie substancje siê ró¿ni¹ to technicy ICA twierdz¹ ¿e to jest dok³adnie to samo.

Zatem przekaÂż ode mnie technikom firmy ICA, Âże sÂą nieprawdopodobnymi Durniami skoro tak twierdzÂą :tak: .... i Âżeby nie byÂło, Âże to opinia jakiegoÂś anonimowego nicku z forum to wklep w google "PROJEKTER" i moÂżesz mnie cytowaĂŚ z imienia i nazwiska :tak: .

Tu jakiœ pierwszy z brzegu link na ten temat ... bez zbêdnego wchodzenia w szczegó³y :

http://www.przemaluj.pl/156_729.htm

Ciekaw jestem, czy mo¿e ci sami technicy powiedz¹ tak¿e, ¿e ich lakiery s¹ specjalnie przeznaczane do malowania p³yt MDF ? ^^ ... bo JA siê ju¿ spotka³em z takimi g³upotami ... a akurat takiemu lakierowi poliuretanowemu, to jest absolutnie wszytko jedno, czy le¿y na podk³adzie który jest na p³ycie MDF, ciê¿arówce, wagonie kolejowym, czy samolocie. Oczywiœcie s¹ ró¿ne lakiery poliuretanowe .... ale akurat takich specjalnie do lakierowania p³yt MDF to ... NIE MA !

Zatem Panowie Technicy ... lekko siĂŞ zastanĂłwcie zanim coÂś palniecie bo w sekundĂŞ po wygÂłoszeniu durnej teorii wasz autorytet jest rĂłwny zeru i stajecie siĂŞ mÂądrusiami i dyletantami, a nie specjalistami ktĂłrzy powinni szkoliĂŚ innych. :sciana:

P.S ... przy okazji .... dedykujĂŞ tÂą wypowiedÂź kolegi @tom0907 i swojÂą odpowiedÂź ... koledze @obcy_69. :spoko:

miros
Wysłany: 2011-05-19, 23:42   
0
UP DOWN

Witam,

A czy ktos z Was lakierowaÂł coÂś lakierami firmy ROSNER, jakie opinie czy warto w porĂłwnaniu np do ICA, chce lakierowaĂŚ drewno i mdf

Pozdr.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-20, 07:32   
0
UP DOWN

Przy lakierowaniu litego drewna jak sam zapewne siê domyœlasz s¹ wymagane ró¿ne lakiery, do tego bejce i lakierobejce. Wodorozcieùczalne i konwencjonalne z rozcieùczalnikami organicznymi ( choÌ tych jest ju¿ coraz mniej ). Problem ze wskazanie jednej firmy jest taki, ¿e w ka¿da z nich ma lepsze i gorsze produkty w danej grupie, a to nie wszytko bo w jednej grupie towarowej ka¿da firma ma jeszcze dwie, trzy a nawet cztery linie jednego materia³u. Innych produktów powinieneœ u¿ywaÌ do lakierowania drzwi i okien, a innych przy lakierowaniu mebli.

W przypadku formatek MDF sprawa jest w miarê prosta. Tu wiêkszoœÌ stolarzy u¿ywa poliuretanów do lakierowania formatek w kolorach i poliestru do lakierowania forniru.
JeÂżeli chodzi o poliuretan to nie wiem czemu maÂłe stolarnie upierajÂą siĂŞ przy tym, gdy lakiery akrylowe dajÂą wiĂŞksze moÂżliwoÂści Âłatwiej siĂŞ aplikujÂą, schnÂą i obrabiajÂą. W duÂżych lakierniach stolarski to jasne tu zÂłotĂłwka na litrze idzie w tysiÂące zÂłotych miesiĂŞcznie.

Dlatego proponujê ci sprawdziÌ konkretne produkty Rosnera od dystrybutora z twojego terenu. Dystrybutorzy czêsto maj¹ w³asn¹ wizjê linii produktów oferowanych klientom i dlatego u jednych firma X siê sprawdza, a inni i lakiernicy w stolarniach "wieszaj¹ na niej psy". Wybacz zatem, ¿e nie odpowiem ci wprost, czy to dobre produkty bo dla wielu lakierników ICA te¿ ma "dobre" lakiery. Jednak ci z doœwiadczeniem rezygnuj¹ z ICA i przechodz¹ na inne ... tu natomiast jest taki problem ... CO - tak naprawdê da ci dystrybutor ? Poliuretan do lakierowania MDF jest w ró¿nych cenach i ró¿nej jakoœci nawet w jednej firmie. Jak ci tu napisze, ¿e Rosner ma doskona³e produkty to prêdzej czy póŸniej pojawi siê tu kontr opinia i to w pe³ni uzasadniona, ¿e tak nie jest.

Kup wiêc kilka litrów ró¿nych produktów i sprawdŸ sam. Nie ma innego sposobu bo w tym przypadku rady s¹ jeszcze mniej trafne ni¿ w przypadku lakierów samochodowych. W samochodówce koncerny maj¹ z regu³y jedn¹ liniê produktów lakierniczych ( po za bazami gdzie s¹ czasami dwie i do tego woda lub konwencja ) i tu wszytko jest bardzo czytelne. W stolarstwie niestety czytelnie - nie jest.

W ostatnio modernizowanej lakierni klient zrezygnowaÂł wÂłasnie z lakierĂłw ICA i maluje teraz produktami BASF ... a w innej pod WarszawÂą ktoÂś wydaÂł zachwycajÂącÂą opiniĂŞ o AKZO. W lakierni pod Poznaniem, ( lakiernia zuÂżywajÂącÂą 1200 kg lakierĂłw miesiĂŞcznie ) jest czterech dostawcĂłw produktĂłw i z kaÂżdego sÂą zadowoleni ... na swĂłj sposĂłb !

tom0907
Wysłany: 2011-05-21, 18:14   
0
UP DOWN

MoÂże i sÂą durniami ale nie zmieni to faktu Âże w technologii ich farb nie ma takiego skÂładnika jak rozpuszczalnik a tylko rozcieĂączalnik np.: D1010, D1015 itd.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-05-22, 11:27   
0
UP DOWN

tom0907 napisał/a:
MoÂże i sÂą durniami ale nie zmieni to faktu Âże w technologii ich farb nie ma takiego skÂładnika jak rozpuszczalnik a tylko rozcieĂączalnik np.: D1010, D1015 itd.

SÂą durniami !!! .... bo w technologi ich farb nie ma takiego skÂładnika jak rozpuszczalnik, tylko rozcieĂączalniki np. : D1010, D1015. ;)

... ale juÂż jakiÂś koleÂś na allegro postanowiÂł Âże D1010 bĂŞdzie jednak rozpuszczalnikiem do gruntu ICA IS215P ^^ .................. :sciana:

samiyzb
Wysłany: 2011-06-13, 00:00   
0
UP DOWN

Witam

U nas w firmie uÂżywajÂą farb morrells. Mieszkam i pracuje w UK.
Pozdrowienia dla Projekter

PREDATOR 
Wysłany: 2012-05-06, 00:43   Re: Farby na MDF-opinie za i przeciw
0
UP DOWN

[quote="cinac"]Witam wszystkich forumowiczĂłw

Jak wspomnia³em w tremacie chcia³bym ¿ebyœÌie podzielili sie doœwiadczeniami na temat farb na mdf jakich uzywacie itp.
OsobiÂśie sporo czasu malowaÂłem farbami ICA ale odeszÂłem od tego poniewaÂż jeÂżeli chodzi o poÂłyski w kolorze i nawet farby bezbarwne majÂą sÂłabe wÂłaÂśiwoÂści triksotropowe i spywajÂą na pionowych powierzchniach np. frontĂłw.Sprzedawca z ica powiedziaÂł Âże napewno Âźle malujĂŞ i Âżeby nie spywaÂło trzeba kupiĂŚ kolejny dodatek (ktĂłrych jest sporo...)
Kiedy zmieniÂłem farby na RENNER-a problem znikÂł dobre wÂłaÂściwoÂści triksotropowe przy kolorach matowych natomiast przy poÂłyskach troszke gorzej ale nie to co ICA.Jednak jest pewno ale kiedy poleruje poÂłysk w kolorze RENNER-a pojawiajÂą siĂŞ maÂłe dziurki jakby maÂłe nakucia szpilkÂą podobnÂą rzecz zauwarzyÂłem na farbach ICA.Podejrzewam ze lakier dobrze nie odparowaÂł i nie nadawaÂł siĂŞ jeszcze do polerki czy tak?dodam Âże polerowaÂłem po upÂływie doby.Dodam tylko ze w/w farby byÂły poliuretanami.
Natomiast bardzo dobrÂą farbe jakÂą miaÂłem przyjemnoÂśc malowaĂŚ byÂł AKZO NOBEL kolor poÂłysk na bazie akrylu.Bardzo dobre wÂłaÂściwoÂści triksotropowe dobrze siĂŞ poleruje ale.. hmm cena:/.
ChciaÂłbym ÂżebyÂście podzielili siĂŞ doÂświadczeniami na temat farb jakich uzywiecie do poÂłkĂłw , matĂłw itp.[/quot
nie doszlifowany podklad najczesciej bialy w ktorym nie widac wad dodaj troszke czarnego zeby byl lekko szary zobaczysz wszystkie wady podkl.

obcy_69
Wysłany: 2012-05-07, 09:24   
0
UP DOWN

Witam witam...
Dawno mnie nie bylo, ale chyba nikt nie tesknil - szczegolnie PROJEKTER.. :D
Cytat:

PROJEKTER napisał/a:
P.S ... przy okazji .... dedykujĂŞ tÂą wypowiedÂź kolegi @tom0907 i swojÂą odpowiedÂź ... koledze @obcy_69. :spoko:

A teraz na powaznie...
Wrzucasz PROJEKTER wszystkich szkoleniowcow do jednego wora - moim zdaniem to blad. Bo nie powiesz mi chyba , ze wszystkie teorie jakie wyglaszasz na forach sa wylacznie i tylko przez samego Ciebie opracowane i przetestowane , ze nie opierasz swojej wiedzy na przekazach od technikow i znawcow tematu. Uwazam, ze gdyby nie ONI nie chelpilbys dzisiaj swojego wakatu na forach. :D :D
A idac dalej tym tropem, jaki autorytet mialyby Twoje publikacje opierane na wiedzy techniczne wyzej wspomnianych..??

Oczywiscie przyznaje Ci racje, ze sa tacy ktorych np. na tym przykladzie nalezy napietnowac. W swojej dlugiej juz przygodzie z lakiernictwem i z takimi mialem do czynienia. Czesto tez na wlasnej skorze przeszedlem ich bledne interpretacje. Spotkalem tez i takich, dzieki ktorym zaoszczedzilem duzo czasu na dochodzenie samemu do niektorych wnioskow. Wiele szkolen prowadzonych przez takich ludzi, przekonalo mnie o trafnosci i wlasnych wydumek.

Chyba teraz zrozumiesz dlaczego niekiedy zachowuje sie tak a nie inaczej wobec niektorych teorii wyglaszanych przez teoretykow... :D - bo mysle , ze do tego piejesz. :spoko:

Niemniej jednak to co robisz dla duzej rzeszy lakiernikow, przynajmniej tych odwiedzajacych fora o tej tematyce zasluguje na wielkie uznanie.
Przyznam szczerze , ze sam korzystalem z tych informacji :tak: :tak: :tak: ..
Stad moje uznanie dla Ciebie... :)

[ Dodano: 2012-05-07, 09:29 ]
ps...mozliwe, ze przeoczylem - ale czy wydales juz publikacje na temat tworzenia poszczegolnych powlok lakierniczych ..jestem tego bardzo ciekaw.
Jak tak , to prosze o jakies namiary...z gory dziekuje. :)

g_marker 
Wysłany: 2012-05-20, 21:17   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

faktycznie goœcie z ICA nie grzesz¹ wiedz¹ i praktyk¹, ale nie mo¿na smarowaÌ kogoœ b³otem, to ca³kiem inna technologia to nie jest blacha i koniec. Jest to pilœniowa p³yta o œrednim zagêszczeniu, ¿eby zas³oniÌ przeciêcie poprzeczne nieraz przy s³abo naostrzonej tarczy w pilarce trzeba drastycznie zmieniaÌ gradacje papieru, I nigdy nie bêdziesz wiedzia³ jaka gêstoœÌ tak naprawdê jest tej p³yty, wilgotnoœci te¿ siê nie da bli¿ej okreœliÌ bo w hurtowniach czêsto j¹ sk³aduj¹ w wiatach na zewn¹trz,wiêc trzeba kombinowaÌ, do grzania te¿ nie bardzo siê to nadaje, problemów jest wiele. I ka¿dy inaczej je rozwi¹zuje, swojego czasu jeden technik chcia³ zaszpachlowaÌ po³¹czenie p³yt pionowej z p³asko na to na³o¿on¹ klasyczny podest z mdfu, rozszlifowa³ po³¹czenie, po³o¿y³ szpachle z w³óknem na to softa, potem finisha i po 10 minutach grzania kreska wylaz³a, mia³ coœ wymyœliÌ ale od 2 lat go nie widzia³em.

stolarz
Wysłany: 2012-06-28, 19:04   
0
UP DOWN

ja obecnie korzystam z wyrobĂłw i serwisu firmy IRIS sÂą profesionalistami w tym co robjÂą

silver
Wysłany: 2012-10-18, 01:57   
0
UP DOWN

lakierowaniem MDF zajmuje sie od 1,5 roku œrednio w miesi¹cu lakieruje ko³o 50m2 tego materia³u. Od samego pocz¹tku u¿ywam lakierów ICA. Odnoœnie dziurek w pow³oce lakierniczej zapewne przypominaj¹cych dziurki po szpilkach. W pierwszej kolejnoœci ¿eby dobrze przeszlifowaÌ podk³ad warto zrobiÌ sobie kontrolkê i w tedy mamy pewnoœÌ ze pozbyliœmy sie wszelkich dziurek w podk³adzie. Kolejn¹ wa¿na kwesti¹ jest przygotowanie mieszanki czyli lakieru. Wiemy juz wszyscy a raczej powinniœmy wiedzieÌ ze Ica proporcje lakieru do katalizatora czyli potocznie utwardzacz podaje w odniesieniu do wagi a nie objêtoœci. A ka¿de kolor lakieru wazy inaczej. 100ml czarnego koloru to wagowo nie jest 100g lecz oko³o 150g wiec i iloœÌ katalizatora powinna byÌ wiêksza. Je¿eli ju¿ wlejemy nasze sk³adniki do kubeczka wymieszamy warto a nawet powinno siê odczekaÌ oko³o 5 -10 a¿ sk³adniki powi¹¿¹ siê i zajd¹ wszystkie reakcje chemiczne. I do tak przygotowanej mieszanki mo¿emy dodaÌ rozcieùczalnika rozpuszczalnika jak zwa³ tak zwa³ i tu tez warto zwróciÌ uwagê jakiego gdy¿ s¹ szybko odparowuj¹ce i wolniej odparowuj¹ce tu dobór zale¿ny od temperatury w jakiej bêdziemy aplikowaÌ lakier. Po dodaniu rozcieùczalnika czekam jeszcze 5 minut i dopiero rozpoczynam aplikacje lakieru. Nie mam problemów z dziurkami nie pojawiaj¹ siê one w ¿aden sposób. Do nak³adania lakieru uzywam pistoletu niskociœnieniowego z dysz¹ 1,3 i pracuje w granicach ciœnienia 2-2.2 bara.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu