Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 09:55 |
Autor |
Wiadomość |
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 18:10 kabina lakiernicza
|
0
|
|
|
|
mam pytanie do osób, które maj¹ kabinê. Na co zwracaÌ szczególn¹ uwagê przy zakupie nowej kabiny? jakieœ paramentry? czy np. do 60 tys kupi siê coœ porz¹dnego? czy lepsza jest kabina z kopan¹ fos¹ czy na podeœcie? czy to nie ma ró¿nicy? jaki najlepszy powinien byc przep³yw powietrza by suszyÌ wodê?? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-03, 19:57
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | jaki najlepszy powinien byc przepÂływ powietrza by suszyĂŚ wodĂŞ?? | by suszyĂŚ wodĂŞ podstawa to peÂłna cyrkulacja powietrza w czasie suszenia.opad powietrza powinien wynosiĂŚ 0,25 m/s w pustej kabinie. proponujĂŞ peÂłnÂą kratĂŞ,czyli caÂła podÂłoga okratowana. za 60 tyÂś na pewno kupisz chinszczyznĂŞ ostatnio u znajomka oglÂądaÂłem takÂą YOKI.nazwa i pochodzenie mĂłwi sama za siebie . chÂłopaki robili pó³ roku nie wiedzÂąc Âże wyciÂąg ma zapchane wiltry. jak zobaczyÂłem auto po lakierowaniu to .! klapa od recyrkulacji ustawiaÂła siĂŞ jak sama chciaÂła,siÂłownik belimo w ogĂłle jej nie trzymaÂł,drzwi serwisowe wyginaÂły siĂŞ podczas otwierania,na ramkach trzymajÂących filtry sufitowe oznaki korozji,w panelach styropian,a tak poza tym to w miarĂŞ chodziÂło,dobre kabiny chodzÂą koÂło 20 000 euro. proponujĂŞ ci zobaczyĂŚ za firmÂą saima -wÂłoska.nuzior sprzedaje na allegro . ja mam saime model chimera 4/6/2,5 22 000 m3/h nadmuch. daÂłem 10 000 e bez krat,kana³ów i wyciÂągu. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:03
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:27
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:36
|
0
|
|
|
|
a jaka masz kabinê? czy masz fosê pod ni¹ czy podwy¿szon¹? czy mozesz mi tez powiedziec jakie s¹ mniej wiêcej koszty zmontowania kabiny oraz wszelakiego przy³¹cza tak na tip top. Chodzi mi o koszty wszystkie poza sam¹ kabin¹ (orientacyjnie) czy to jest 5k czy 10k ?? Jeszcze jedno masz na olej czy gaz?
MĂłj wujek ma kabinĂŞ ale kupowaÂł jÂą jakieÂś 8 lat temu, mĂłwi mi Âże kaÂżdorazowy cykl lakierowania to okoÂło 60 zÂł za olej. (20 litrĂłw okoÂło). Rozumiem Âże robisz juÂż wodÂą?? czy dÂługo odczekujesz na poÂłoÂżenie bezb.?? Wiem, Âże troche pytaĂą mi siĂŞ nasuwa ale kabina to nie maÂły wydatek. Mam pomieszczenie do lakierowania, jak na bazy rozcieĂączalnikowe nadaje siĂŞ idealnie ale na wode nie za bardzo.
[ Dodano: 2008-03-03, 20:41 ]
lakierowaĂŚ bĂŞdĂŞ osobĂłwki takÂże wiadomo jakie gabaryty, dostawczaki to sporadyczna sprawa, moÂże 4 na rok siĂŞ trafiÂą, takÂże na dostawcze i tak siĂŞ nie nastawiam....
PIC00025_resize.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 2097 raz(y) 121.11 KB |
|
|
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:42
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | opad powietrza powinien wynosiĂŚ 0,25 m/s w pustej kabinie. |
Powinien wynosiĂŚ conajmniej tyle, w nowszych modelach kabin wynosi do 0,30 m/s. kalbi napisał/a: | jaki najlepszy powinien byc przepÂływ powietrza by suszyĂŚ wodĂŞ?? | bazy wodne suszysz dyszami venturiego a nie przepÂływem powietrza komory. Po za tym musisz wiedzieĂŚ co chcesz malowaĂŚ (jakie wozy - gabaryty). O szczegó³ach moÂżesz poczytaĂŚ tu : http://www.lakiernik.com.pl/articles.php?id=9
PS. baqo a gdzie twoje logo z DuPonta ? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 20:49
|
0
|
|
|
|
dysze Venturiego ju¿ mam, lakierowa³em 2 razy wod¹ w swoich warunkach i suszy³em w³aœnie t¹ dysz¹. Niestety podczas suszenia wpada du¿o œmieci tak¿e kabina jest konieczna przy wodzie... Przy bazach zwyk³ych mog³em œmieÌ zgarn¹Ì szmatk¹ antystatyczn¹ i by³o po problemie (3 œmieci na element œrednio to niedu¿o, a po polerce praktycznie nic nie widaÌ) a przy wodzie podczas suszenie troche tego gówna nawpada³o wiêc zrezygnowac mo¿na...
[ Dodano: 2008-03-03, 21:13 ]
o kwotach piszcie na priv jak nie chcecie na forum |
|
|
|
 |
marikk
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:28
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:31
|
0
|
|
|
|
tak, a co ??
akurat podpis i foto dodalem |
|
|
 |
marikk
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:37
|
0
|
|
|
|
Tak tylko spytaÂłem z ciekawoÂści fajny warsztat i jak sie domyÂślam jesteÂś wÂłaÂścicielem |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:43
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | bazy wodne suszysz dyszami venturiego a nie przepÂływem powietrza komory. | no to du pont jest naprawdĂŞ rewelka bo mi wysycha bez dysz venturiego to zastanĂłw siĂŞ i powiedz po co pisaÂłeÂś to Amiggo napisał/a: | Powinien wynosiĂŚ conajmniej tyle, w nowszych modelach kabin wynosi do 0,30 m/s. | kabina moÂże mieĂŚ nawet 0,2 m/s. w³¹czasz suszenie i po 20 minutach woda sucha. tak jak pisaÂłem! podstawa to obieg zamkniĂŞty. tym siĂŞ charakteryzuje kabina do wody. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:46
|
0
|
|
|
|
marikk napisał/a: | Tak tylko spytaÂłem z ciekawoÂści fajny warsztat i jak sie domyÂślam jesteÂś wÂłaÂścicielem |
a dziĂŞkujĂŞ, firma typowo rodzinna... |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:47
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | PS. baqo a gdzie twoje logo z DuPonta ? | no faktycznie -zniknĂŞlo ale ja dalej robiĂŞ na DP
[ Dodano: 2008-03-03, 21:51 ]
znalazÂł siĂŞ |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 21:54
|
0
|
|
|
|
marikk napisał/a: | Tak tylko spytaÂłem z ciekawoÂści fajny warsztat i jak sie domyÂślam jesteÂś wÂłaÂścicielem |
niestety muszĂŞ CiĂŞ rozczarowaĂŚ, wÂłaÂścicielem nie jestem, jestem synem wÂłaÂściciela (tylko lakiernikiem :P) no ale moÂże za parĂŞ lat he he... ale zdanie lakiernika w firmie siĂŞ liczy i to jest waÂżne |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-03, 22:06
|
0
|
|
|
|
Cytat: | podstawa to obieg zamkniêty | pe³na cyrkulacja wci¹¿ zapewnia opad powietrza w lakierni.czyli op³yw po elemencie lakierowanym i odbiór paruj¹cej wody z lakieru bazowego,co powoduje schniêcie.
oczywiÂście jest tu bardzo duÂży wpÂływ na zuÂżycie paliwa!!! |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-03, 22:25
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | kabina moÂże mieĂŚ nawet 0,2 m/s. w³¹czasz suszenie i po 20 minutach woda sucha. |
No to jak ty w³¹czasz komorê na suszenie (20 min) to ja po 10 min z dyszami mam such¹ bazê (komora pracuje jak podczas malowania). I przestaù siê czepiaÌ wiesz ¿e twoja i moja woda to dwa ró¿ne œwiaty.
baqo napisał/a: | kabina moÂże mieĂŚ nawet 0,2 m/s. |
Tu siê nie zgodzê bo komora ma œci¹gaÌ ca³y py³ powstaj¹cy (podnoszony) podczas malowania, a przy takim(0,2 m/s) opadzie wzrasta liczba wtr¹ceù w lakierze. ChoÌ tu muszê przyznaÌ siê do b³êdu - przesadzi³em z tym opadem 0.3 m/s. Sorrki |
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-03, 22:30
|
0
|
|
|
|
powoli dostajĂŞ metliku z tymi komorami... |
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-03, 22:33
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: | powoli dostajĂŞ metliku z tymi komorami... |
ZaglÂądaÂłeÂś na link ktĂłry ci zapodaÂłem ? Poczytaj, to nic nie kosztuje, a zawsze coÂś ciekawego moÂżna siĂŞ dowiedzieĂŚ. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-04, 08:36
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | (komora pracuje jak podczas malowania) | i przez te 10 minut wiĂŞcej spali paliwa jak przez dwadzieÂścia na suszeniu. Amiggo napisał/a: | to ja po 10 min z dyszami mam suchÂą bazĂŞ | tylko tu trzeba od razu inwestowaĂŚ w instalacjĂŞ z zamontowanymi dyszami,no i kompresor bardzo wysokiej wydajnoÂści. a w czasie tych 20 min. to ja sobie spokojnie myjĂŞ pistolet po wodzie i przygotowujĂŞ lak.bezbarwny,a czasami siĂŞ z kimÂś pogada
[ Dodano: 2008-03-04, 08:39 ]
http://www.blowtherm.pl/ pobaw siĂŞ tutaj
[ Dodano: 2008-03-04, 09:38 ]
http://www.saico.pl/cyrkulacja_l.htm a tutaj mamy tÂą oszukanÂą cyrkulacjĂŞ,czyli tylko w generatorze.gorsza obcja kabiny, |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-04, 10:35
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | i przez te 10 minut wiĂŞcej spali paliwa jak przez dwadzieÂścia na suszeniu. |
ChÂłopie zastanĂłw siĂŞ co piszesz, przy normalnej pracy kabiny mam w niej 20-23 st. ile paliwa przy obecnej pogodzie pĂłjdzie (10 min) ? A ile paliwa idzie podczas suszenia (20 min) ? To tak jak byÂś napisaÂł, Âże ÂżarĂłwka zuÂżyje wiĂŞcej prÂądu po 10 min niÂż po 20. Wiem chyba o co ci biega - chcesz mieĂŚ we wszystkim racjĂŞ jak nie powiem kto.
baqo napisał/a: | tylko tu trzeba od razu inwestowaĂŚ w instalacjĂŞ z zamontowanymi dyszami,no i kompresor bardzo wysokiej wydajnoÂści. |
Tu akurat siê zgodzê, ¿e trzeba zainwestowaÌ. ChoÌ z drugiej strony có¿ to za koszt w porównaniu z cen¹ kabiny ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-04, 11:35
|
0
|
|
|
|
a jak to jest w lecie gdy mamy 30st ? wtedy tez sie uzywa grzania ?
ps. jestem na kupnie kabiny i nie wiem co kupic. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-04, 12:38
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | a jak to jest w lecie gdy mamy 30st ? wtedy tez sie uzywa grzania ? |
Wiesz z reguÂły kabina nie dziaÂła jak klimatyzacja (baqo moÂże mieĂŚ tu inne zdanie), wiĂŞc jak na zewnÂątrz 30st to i w kabinie to samo. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-04, 12:41
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Wiesz z reguÂły kabina nie dziaÂła jak klimatyzacja (baqo moÂże mieĂŚ tu inne zdanie), wiĂŞc jak na zewnÂątrz 30st to i w kabinie to samo. |
zgadza sie. ale pisalem bardziej w kontekscie wilgotnosci |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-04, 12:57
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | ChÂłopie zastanĂłw siĂŞ co piszesz, przy normalnej pracy kabiny mam w niej 20-23 st. ile paliwa przy obecnej pogodzie pĂłjdzie (10 min) ? A ile paliwa idzie podczas suszenia (20 min) | to ja zaznaczĂŞ Âże 20 minut i kabina jest na 30 stopni ustawiona, do takiej temp. szybko siĂŞ nagrzewa ,oraz przez dÂługi czas utrzymuje to ciepÂło,w tym czasie palnik za³¹cza sie ze dwa trzy razy.a ty przez 10 minyt zasysasz caÂły czas zimne powietrze z zewnÂątrz i palnior wali na okrÂągÂło..to tak jak byÂś do centralnego pod³¹czyÂł ,do grzania bie¿¹cÂą wodĂŞ i nagrzewaÂł jÂą do 60 st.
[ Dodano: 2008-03-04, 12:58 ]
Amiggo napisał/a: | Wiesz z reguÂły kabina nie dziaÂła jak klimatyzacja (baqo moÂże mieĂŚ tu inne zdanie), | powiedz z kogo ty chcesz zrobiĂŚ idiotĂŞ
[ Dodano: 2008-03-04, 13:03 ]
rbfm napisał/a: | zgadza sie. ale pisalem bardziej w kontekscie wilgotnosci | bĂŞdzie 30 st. a baza bĂŞdzie schÂła i schÂła! jak bĂŞdzie wysoka wilgotnoœÌ na zewnÂątrz tak i w kabinie. i tutaj teÂż plus dla zamkniĂŞtego obiegu! wystarczy daĂŚ wyÂższÂą temp.na kabinĂŞ i wymiennik osuszy sobie tÂą wilgoĂŚ.
[ Dodano: 2008-03-04, 13:09 ]
Amiggo napisał/a: | Wiem chyba o co ci biega - chcesz mieĂŚ we wszystkim racjĂŞ jak nie powiem kto. | ty widzĂŞ wciÂąz nie rozumiesz zasady pracy komory!a jak nie mam racji co do peÂłnej cyrkulacji(90 %) to niech ktoÂś mnie poprawi,Âże to nie suszy bazy wodnej!!!przy zmniejszonych kosztach eksploatacji |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-04, 14:35
|
0
|
|
|

|
Twoich komentarzy ja nie bĂŞdĂŞ komentowaÂł bo to bezcelowe i bez sensu.
baqo napisał/a: | powiedz z kogo ty chcesz zrobiĂŚ idiotĂŞ |
Pytanie maÂło precyzyjne i taka sama odpowiedÂź.
baqo napisał/a: | wystarczy daĂŚ wyÂższÂą temp.na kabinĂŞ i wymiennik osuszy sobie tÂą wilgoĂŚ. |
A gdzie ta wilgoĂŚ wyparuje ? JeÂżeli wolno mi idiotycznie zapytaĂŚ ?
Po za tym baqo nie podniecaj siĂŞ tak i daj ciut na luz, nie mam zamiaru ani chĂŞci z tobÂą siĂŞ kÂłuciĂŚ ani wchodziĂŚ w ostrÂą polemikĂŞ. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-04, 14:58
|
0
|
|
|
|
ogĂłlnie dziĂŞki za wszelakie info, powoli bĂŞde coÂś szukaÂł, w tym roku trzeba coÂś wybraĂŚ... aaa sÂłyszaÂłem coÂś o systemie AIR Speed podczas suszenia wody i wcale nie trzeba mieĂŚ dodatkowego kompresora bo urzÂądzenie dziaÂła samo w sobie... |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-04, 15:02
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | A gdzie ta wilgoĂŚ wyparuje ? | a co robi wymiennik w generatorze? Amiggo napisał/a: | baqo nie podniecaj siĂŞ tak i daj ciut na luz | ja siĂŞ podniecam! to ty napisz coÂś konkretniejszego a nie Âże kabina, nie suszy wody! kalbi, pytaÂł o informacje,a ty jakie mu udzieliÂłeÂś? Âżeby sobie dysze venturiego zamontowaÂł!
Panowie, spokojnie Jak dzieci normalnie hehe |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-04, 16:36
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | kalbi, pytaÂł o informacje, |
WÂłaÂśnie pytaÂł jak sam zauwaÂżyÂłeÂś. I jak mi siĂŞ wydaje daÂłem odpowiedÂź w temacie.
baqo napisał/a: | Âżeby sobie dysze venturiego zamontowaÂł! |
A czy te dysze nie s³u¿¹ do suszenia baz ? Je¿eli nie to wszystkich przepraszam. To, ¿e ty ich nie u¿ywasz dla mnie nic nie znaczy i wcale nie oznacza, ¿e po twoim cudownym oœwieceniu mnie zaprzestanê je stosowaÌ. Dobrze, ¿e nie wszyscy musz¹ pracowaÌ na jak to pisa³eœ rewelacyjnym DuPoncie. A po za tym nie wiem czy wiesz, ¿e forum jest po to aby wymieniaÌ siê wiedz¹ a nie po to by krytykowaÌ wszystkich w oko³o, którzy œmi¹ mieÌ inne zdanie od ciebie. I dla twojej informacji te¿ podsuszam bazê podobnie ty, tyle ¿e ja rozgrzewam komorê do 50 st z dyszami na 3-5 min ze sch³odzeniem jej. Prawda, ¿e podobnie ? Ja nie spieram siê z tob¹ które rozwi¹zanie jest lepsze, tylko przedstawiam pewn¹ alternatywê. Klient sam decyduje co woli wybraÌ. Pozdrawiam wszystkich i luuuuuuuuzik ¿ycie jest zbyt krótkie by traciÌ czas na spory. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-04, 21:08
|
0
|
|
|
|
OgĂłlnie to w normalnych warunkach Âłatwo podsuszyĂŚ wodĂŞ, ale jak mĂłwiÂłem duÂżo syfu wpada podczas suszenia dysza Venturiego, takÂże kabina powinna byĂŚ i juÂż... a czy w kabinie zajmie to 20 min to w sumie nie duÂżo, akurat umyje pistolet i rozrobie bezbarwny:P w normalnych warunkach suszyÂłem kilka min dyszÂą i potem zostawiÂłem wode na 2 h dla pewnoÂści |
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-04, 22:07
|
0
|
|
|

|
Ja piszê jak to wygl¹da u mnie. Jest komora, s¹ dysze, jest osuszacz powietrza na pistolet i dysze. Bazê wodn¹ mogê suszyÌ i promiennikiem, karta produktu dopuszcza tak¹ mo¿liwoœÌ. Co do tego co kto robi podczas suszenia to jego indywidualna sprawa, mo¿na se nawet browarka lub kawy poci¹gn¹Ì. Ja pistoletu nie myjê bo wolê to zrobiÌ na spokojnie po malowaniu bez kombinezonu i reszty ochrony. A tak z ciekawoœci kalbi na jakich produktach pracujesz (czyja woda) ? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-04, 23:07
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | A czy te dysze nie sÂłu¿¹ do suszenia baz ? |
tak sobie mysle ze mogli by montowac w scianach kabiny takie dysze, co by nie stawiac dodatkowego sprzetu... ciekawe czy by to mialo sens... |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-04, 23:24
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: | tak sobie mysle ze mogli by montowac w scianach kabiny takie dysze |
U mnie s¹ podwieszone tak ok. 0,5m od sufitu, ale wiem ¿e z samym monta¿em bywa ró¿nie rozwi¹zane. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-03-05, 00:03
|
0
|
|
|
|
rbmf, jednak nie przerzucasz sie na Âłajby? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-05, 00:51
|
0
|
|
|
|
Cytat: | rbmf, jednak nie przerzucasz sie na Âłajby? |
juz jestem przerzucony ale tam tez jest lakierowanie |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-05, 07:00
|
0
|
|
|
|
pracuje na RM, inne rzeczy typu podkÂłady, lak. bezb. to APP |
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-05, 08:12
|
0
|
|
|

|
Tzn., Âże wodĂŞ RM-a teÂż masz, czy bĂŞdziesz moÂże zmieniaĂŚ producenta ? A jak wyglÂąda suszenie baz wodnych, mam na myÂśli zalecenia techniczne ?
rbfm napisał/a: | ale tam tez jest lakierowanie |
No i widzisz nie uciekniesz od lakierĂłw i chyba od nas. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-05, 11:47
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | No i widzisz nie uciekniesz od lakierĂłw i chyba od nas. |
spokojnie-wozki bede zawsze lakierowal |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-05, 19:13
|
0
|
|
|
|
tak woda teÂż RM-a,
Czas schniĂŞcia zaleÂży od panujÂących warunkĂłw klimatycznych i stosowanego wyposaÂżenia:
SchniĂŞcie:
Schniêcie w 20°C: oko³o 15 min.
Schniêcie w 60°C: oko³o 10 min. + ch³odzenie
SchniĂŞcie z IR:
1 warstwa: Odparowanie do zmatowienia.
2 warstwa: W 40-50°C (max 70°C) do zmatowienia.
Warstwa dodatkowa: OdparowaĂŚ do zmatowienia. |
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-05, 21:17
|
0
|
|
|

|
DziĂŞki. Czy zalecane sÂą dysze Venturiego? Zawsze dobrze jest wiedzieĂŚ jak to wyglÂąda w innych firmach. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-05, 21:46
|
0
|
|
|
|
Amiggo napisał/a: | DziĂŞki. Czy zalecane sÂą dysze Venturiego? Zawsze dobrze jest wiedzieĂŚ jak to wyglÂąda w innych firmach. |
ogĂłlnie to nie wiem czy sÂą zalecane ale stosowaÂłem... a myÂślisz, Âże wogĂłle mogÂą byĂŚ jakieÂś przeciwwskazania do ich stosowania?? chyba raczej nie! |
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-03-05, 22:07
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: | przeciwwskazania do ich stosowania? |
Nie mam pojêcia. Nigdy nie mia³em do czynienia z informacjami technicznymi (materia³ówkami) z RM-a. |
|
|
|