Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jerzynew
Wysłany: 2012-11-12, 22:08   Jakie ciÂśnienie dla czerwonej bazy perÂłowej?
0
UP DOWN

70% per³y czerwona baza- jakie ciœnienie ustawiÌ dla air guna ¿eby ³adnie efek koùcowy wygl¹da³ z widoczn¹ per³¹

Chali68
Wysłany: 2012-11-12, 22:34   
0
UP DOWN

Takie jakie zaleca producent bazy. PrzewaÂżnie 2.0bara. Od poczÂątku do koĂąca. Pozdr.

kalbi 
Wysłany: 2012-11-13, 20:45   
0
UP DOWN

Cytat:

Takie jakie zaleca producent bazy
a myslalem, ze producent pistoletu

hematol 
Wysłany: 2012-11-13, 22:11   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
Cytat:

Takie jakie zaleca producent bazy
a myslalem, ze producent pistoletu

...Te¿ sie pod³¹cze do tematu,zawsze mnie interesowa³o czym sie sugerowaÌ: ciœnieniem danego pistoleu czy materia³u? :D
Kto mÂądrze odpowie?

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-13, 23:34   
0
UP DOWN

hematol,
Kalbi dobrze prawi.

hematol 
Wysłany: 2012-11-13, 23:39   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
hematol,
Kalbi dobrze prawi.

:tak: :spoko:

No-limit
Wysłany: 2012-11-14, 10:17   Re: Jakie ciÂśnienie dla czerwonej bazy perÂłowej?
0
UP DOWN

jerzynew napisał/a:
70% per³y czerwona baza- jakie ciœnienie ustawiÌ dla air guna ¿eby ³adnie efek koùcowy wygl¹da³ z widoczn¹ per³¹

Na normalnym ciœnieniu,z wylan¹ ostatni¹ warstw¹ ,g³êbiej zatopiona per³a,intensywny ,g³êbszy ciemniejszy kolor.
Na podwyÂższonym ciÂśnieniu,"postawiona" perÂła,bardziej skrzy,ale bardziej metaliczny efekt i blady kolor.

70% perÂły :?: :!: To niemoÂżliwe.Czyli 30% na pozostaÂłe pigmenty,a gdzie Âżywica :?:

gugun 
Wysłany: 2012-11-14, 10:26   
0
UP DOWN

kolega chyba samÂą perÂła z zywica bedzie malowal, ja bym majster na twoim miejscu zakupil cos na tlo bo z takimi wymyslankami to mozesz miec problem z kryciem

No-limit
Wysłany: 2012-11-14, 10:53   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
kolega chyba samÂą perÂła z zywica bedzie malowal, ja bym majster na twoim miejscu zakupil cos na tlo bo z takimi wymyslankami to mozesz miec problem z kryciem

Najlepszy efekt na biaÂłym lub metalicznym tle i 5 warstw sÂłabo kryjÂącej bazy ;)

[ Dodano: 2012-11-14, 11:00 ]
Aha! I jeszcze dobarwiany klar :)

gugun 
Wysłany: 2012-11-14, 13:00   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
Najlepszy efekt na biaÂłym lub metalicznym tle i 5 warstw sÂłabo kryjÂącej bazy
przy odrobinie wprawy mozna uzyskac efekt ala ""flip flop"" tanim kosztem ;)

jerzynew
Wysłany: 2012-11-14, 13:32   
0
UP DOWN

nie wiem dokladnie ile % perÂły, sugeruje sie sÂłowami sprzedawcy. oczywiscie bedzie baza wczesniej jako tÂło. jakie cisnienie bedzie optymalne? 2bar? 3bar? 2.5bar?
lakierowalem ostatnio sepang bronz na cisnieniu 2.0bar i wyszedl ciemny odcien, nie skrzy sie tak jakbym chcial, zapewne powinno byc wyÂższe cisnienie natrysku tylko jakie

Chali68
Wysłany: 2012-11-14, 16:27   
0
UP DOWN

Tak to czytam i podziwiam jedyny no–limit napisaÂł sensownie i na temat. A napisaÂł na normalnym ciÂśnieniu czyli wiadomo na jakim i co tu jest do niezrozumienia. Kolego Jerzy o co tobie chodzi jakie iskrzenie? Chcesz postawiĂŚ per³ê na sztorc tak jak opisaÂł no–limit sugerujÂąc czego nienaleÂży robiĂŚ. PrzecieÂż to "oczywista oczywistoœÌ" jak by napisaÂł PROJEKTER. A tam u gĂłry to koledzy sugerujÂą zaje..ste zalecenia producenta pistoletĂłw o ciÂśnieniu jakim nakÂładamy bazĂŞ Brawo! To weÂźcie sobie pistolet lvlp np. i aplikujcie bazĂŞ na 3.5 bara o to jest teoria odkrywcza. SÂą materiaÂły gdzie producent zaleca np. PierwszÂą 1.2bara a drugÂą 2.0bara. AleÂż wedÂług waszej teorii producent materiaÂłu siĂŞ myli. A moÂże ustawmy na sÂłuch! To bĂŞdzie bardziej nowatorskie! Brawo panowie! Pozdr.

No-limit
Wysłany: 2012-11-14, 16:42   
0
UP DOWN

jerzynew napisał/a:
nie wiem dokladnie ile % perÂły, sugeruje sie sÂłowami sprzedawcy. oczywiscie bedzie baza wczesniej jako tÂło. jakie cisnienie bedzie optymalne? 2bar? 3bar? 2.5bar?
lakierowalem ostatnio sepang bronz na cisnieniu 2.0bar i wyszedl ciemny odcien, nie skrzy sie tak jakbym chcial, zapewne powinno byc wyÂższe cisnienie natrysku tylko jakie

A natryski prĂłbne zrobiĂŚ nie Âłaska :!: :!: :!: :!: :?:

[ Dodano: 2012-11-14, 16:52 ]
jerzynew napisał/a:
oczywiscie bedzie baza wczesniej jako tÂło

Ta sama baza perÂłowa,czy podwarstwa?tTo trĂłjwarstwĂłwka?

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-14, 17:02   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
pistolet lvlp np. i aplikujcie bazĂŞ na 3.5 bara

Co to za pistolet lvlp?

LV niska objetoœÌ LP niskie cisnienie.... a piszesz o pistoletach lvlp i o ich cisnieniu pracy 3.5 atm??????????

Chali68 napisał/a:
Brawo panowie!

Wzajemnie ^^
Brawo psze pana.

Chali68
Wysłany: 2012-11-14, 17:29   
0
UP DOWN

Krzysiu ja da³em przyk³ad hipotetycznie a nie dos³ownie lvlp,czy hte czy jakiœ tam. W temacie chodzi o coœ innego o producenta materia³ów które "ktoœ" bêdzie aplikowa³ i to jest wa¿ne!!! Ponia³!!!

gugun 
Wysłany: 2012-11-14, 17:45   
0
UP DOWN

ja nie czaje i to ostro... producent bazy podaje przykladowe cisnienie i zalecany rozmiar dyszy dla danego systemu np, sygerujac sie dokladnym modelem przykladowo saty. zalozmy 2 atm ale w innym pistolecie te 2 atm to moze byc niewystarczajace, czy tez na wyrost tak wiec jesli chodzi o cisnienie zalecane to kierujemy sie nie zaleceniami producenta materialu tylko zaleceniami producenta pistoletu jaki posiadamy panie kolego,tylko i wyÂłacznie... :tak: nie w odwrotnej kolejnosci...

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-14, 17:57   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
PoniaÂł!!!

Ok.
Nie mam zdania, ale sklaniam sie ku danym i zaleceniom producenta pistoletĂłw.

Jednak nie mam doswiadczenia Twojego w pracy w ró¿nych miejscach i firmach œwiata,, wiêc rozwiù temat mo¿e ?

Chali68
Wysłany: 2012-11-14, 18:38   
0
UP DOWN

GuguÂś napisaÂłeÂś Âże producent podaje przykÂładowe ciÂśnienie i rozmiar dyszy no i sam sobie odp. na to czego nie czaisz! A Ty z tego co piszesz to olewasz i stosujesz ten pistolet ktĂłry masz pod rĂŞkÂą i superujesz siĂŞ tym Âże napisaÂł w instrukcji 2.2bara. O dyszy juÂż niewspomnĂŞ. O tak to wyglÂąda z Twojego punktu widzenia. Jest fajnie! Panie reÂżyserzu!

[ Dodano: 2012-11-14, 18:47 ]
Krzysiek powszechny lakiernik czy blacharz to odwiedza Âśrednio 15warsztatĂłw w swojej karierze. To norma. Ja niestety tyko parĂŞ! Jestem za cienki jeszcze. Czy Ty naprawdĂŞ myÂślisz Âże jak siĂŞ zatrudnisz w STW to do emerytury bĂŞdziesz robiÂł? Rotacja jest nieunikniona! Raz na wozie raz pod wozem. Tak to i proszĂŞ tu

[ Dodano: 2012-11-14, 18:53 ]
bez insynuacji.

No-limit
Wysłany: 2012-11-14, 20:52   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Nie mam zdania, ale sklaniam sie ku danym i zaleceniom producenta pistoletĂłw.

Dupont podaje np.dla bazy Centari 600:
pistolety konwencjonalne/HP:dysza 1,2-1,4;ciÂśnienie 3-4 bary;
pistolety HVLP: dysza 1,2-1,4;ciÂśnienie:wedÂług zaleceĂą producenta/dostawcy.
WiĂŞc sprawa jest jasna.

gugun 
Wysłany: 2012-11-15, 00:24   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
Jestem za cienki jeszcze
duzo za cienki wiec nie skomentuje tego co mi napisales ;) poprostu dany producent lakieru sugeruje sie na danym pistolecie "wysokiej polki" i zrozum to kolego ze sa pewne rozbierznosci w zaleznosci od tego jaki pistolet masz!!! to co jest zalecane przez danego producenta to tak jak nap. jest to adekwatne do danego modelu i danej dyszy.... bo testowane np na sata 4k i do tego modelu przykladowo masz wartosci "zalecane" podane,ale jesli uzywasz sico to poprostu stosujesz sie zalecen producenta twojego pistoleta...nie piszze tego po zlosci....ale poprostu glupoty piszesz! nie sugerujemy sie nigdy cisnieniem podanym przez producenta bazy tylko zalecanym przez producenta pistoletu jakiego posiadamy!
No-limit napisał/a:
WiĂŞc sprawa jest jasna.
i to nawet nie wiesz jak bardzo ;)
zalecenia sa zaleceniami ale dp nie testuje 30 gunow w tym 26 chinoli zeby podac zalecenia...kolego chali zejdz na ziemie...w zaleznosci jakiego guna masz tak nim "wladasz" stosujesz zalecane cisnienie + ewentualnie mozesz je cit zmniejszyc na sluch jak to napisales... w normalnych pistoletach nie ma tego problemu....

Chali68
Wysłany: 2012-11-15, 14:03   
0
UP DOWN

Widzisz sÂą mocniejsi odemnie tak jak Ty np. Ale mnie to niebardzo boli. Bo ja jestem niespotykanie spokojny czÂłowiek. Czyli Panowie lakiernicy i Panie lakierniczki to co napisaÂł producent w karcie tech. Jest bzdurÂą w stosunku do taĂąszych pistoletĂłw lakierniczych. I wtedy krĂŞcimy jak nam siĂŞ podoba i Âłapiemy odcieĂą na sÂłuch. A wtedy teÂż bĂŞdziecie mieli prawidÂłowy odcieĂą bazy itd. To jest nowa teoria lakiernicza. Przedstawiona wyÂżej przez adminmoderatora Gungun–a . LubiĂŞ to! A Wy teÂż to lubicie? Bez urazy!

gugun 
Wysłany: 2012-11-15, 15:40   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
to co napisaÂł producent w karcie tech. Jest bzdurÂą w stosunku do taĂąszych pistoletĂłw lakierniczych.
albo "tansze" pistolety lakiernicze typu sico sa bzdura w stosunku do systemow mieszalnikowych czyt. ich kart... karty podaja przyblizone wartosci,ale nijak sie to ma do tego chinskiego badziewia,tak samo jak nijak ma sie jeden pistolet do drugiego mimo ze to ten sam model "chinszczyzna" ;)
albo inaczej...dysponujesz przykladowo sacina i producent bazy podaje cisnienie 4-5 bar, to co wtedy? zayebiesz sacie te 5 i wyku... w kosmos ta baze Âłacznie z pistoletem czy bedziesz trzymal sie zalecen producenta pistoletu?
Chali68 napisał/a:
Jest bzdurÂą w stosunku do taĂąszych pistoletĂłw lakierniczych. I wtedy krĂŞcimy jak nam siĂŞ podoba i Âłapiemy odcieĂą na sÂłuch.
na sluch, mozna i na wech wzrok ... a itak gofno z tego w papirku wyjdzie ;)
No-limit napisał/a:
pistolety konwencjonalne/HP:dysza 1,2-1,4;ciÂśnienie 3-4 bary;
ameryki dupont nie odkryl bo wiekszosc pistoletow "konwencjonalnych" miesci sie w tym przedziale
No-limit napisał/a:
pistolety HVLP
najczesciej stosowane do bazy
No-limit napisał/a:
ciÂśnienie:wedÂług zaleceĂą producenta/dostawcy.
PISTOLETU!!!!!!!!!!
tyle lekcji o cisnieniu ;) zawsze trzymamy sie zalecen producenta pistoletu nie bazy, karta tech. podaje tylko podgladowe cisnienie, i to duzy wrecz ogromny przedziaÂł...

LUBIE TO UDOSTEPNIJ KOMENTARZ

No-limit
Wysłany: 2012-11-15, 15:52   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
Jest bzdurÂą w stosunku do taĂąszych pistoletĂłw lakierniczych. I wtedy krĂŞcimy jak nam siĂŞ podoba i Âłapiemy odcieĂą na sÂłuch.

Jak juÂż wczeÂśniej napisaÂłem:
do czego s³u¿¹ próbne natryski :?:
Odcienia nie dobieramy na sÂłuch ;)

Chali68
Wysłany: 2012-11-15, 16:51   
0
UP DOWN

No–limit nie wyrywaj z kontekstu bo to jest niemoja teoria tylko wniosek postu,ktĂłry to napisaÂł gungun w poÂście po pó³nocy. Dla mnie jest to oczywiste Âże natrysk prĂłbny ale czy to sico czy to inne szambo to niema znaczenia karta jest kartÂą mĂłwiĂŞ tu o bazach i o tych tu rozmawiamy od poczÂątku wiĂŞc sugerujemy siĂŞ ciÂśnieniem podanym w karcie i dobieramy dyszĂŞ i co w tym nienormalnego? Ja niewidzĂŞ inaczej. A kolega gugun niech sobie czyta zalecenia na pudeÂłku pistoletu. Tylko Âże temat poszedÂł w zÂłym kierunku. Kolega jakiÂś tam pytaÂł siĂŞ o ciÂśnienie i tyle 2.0 napisaÂłem, Kalbi podrzuciÂł wkrĂŞta i poszÂło. ÂŁyknĂŞli jak ÂświeÂże buÂłki! ÂŻenada do potĂŞgi! Ot co.

No-limit
Wysłany: 2012-11-15, 17:21   
0
UP DOWN

Chali68, RzeczywiÂście,masz racjĂŞ.Moja uwaga winna tyczyĂŚ kolegĂŞ gugun, .
Ale zamotaliÂście.
OczywiÂście,Âże dyszĂŞ i ciÂśnienie,czy w ogĂłle pistolet dobieramy do materiaÂłu nie na odwrĂłt.
Zalecenia producenta lakierĂłw sÂą tylko przybliÂżone.
Zalecenia producenta pistoletĂłw sÂą bardziej konkretne i dotyczÂą danego modelu,jego przeznaczenia,konfiguracji/dysze/i zasadniczo czasem wymagajÂą drobnej korekty.
Co do pistoletĂłw n.n. pozostajÂą prĂłbne natryski.

gugun 
Wysłany: 2012-11-15, 17:22   
0
UP DOWN

kalbi cie poprostu poprawil,sam myslalem ze sie przejezyczyles,ale chyba nie?
Chali68 napisał/a:
sugerujemy siĂŞ ciÂśnieniem podanym w karcie i dobieramy dyszĂŞ
skad z szafki? czy kupujemy nowy pistolet do duponta, osobny do dyny,osobny do....bo kazdy system ma w kartach pewne rozbierznosci...,pitolisz troche kolego glupoty i tyle ci powiem...zawsze sugerujemy sie zaleceniami producenta sprzetu,nigdy nie odwrotnie oczywiscie jesli chodzi o cisnienie,i zapamietaj to sobie :tak: niepotzebnie wogole ciagniesz temat skoro na poczatku grzecznie ktos ci zwrocil uwage ze sie przejezyczyles :tak: a wracajac do tematu to zrob sobie panie kolego natryski jak ci kolega wczesniej powiedzial,na rozne sposoby i sam stwierdzisz ktora opcja ci sie najbardziej podoba i jak masz to zrobic zeby uzyskac najlepszy efeky

gugun 
Wysłany: 2012-11-15, 17:29   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
OczywiÂście,Âże dyszĂŞ i ciÂśnienie dobieramy do materiaÂłu nie na odwrĂłt.
toc nikt nie bedzie nakladal bazy dysza 2.0 albo podkladu czy natryskowki dysza 1.1 ^^ zalozmy ze jakis poziom jeszcze te forum trzyma :D
No-limit napisał/a:
Zalecenia producenta lakierĂłw sÂą tylko przybliÂżone.
Zalecenia producenta pistoletĂłw sÂą bardziej konkretne i dotyczÂą danego modelu,jego przeznaczenia,konfiguracji/dysze/i zasadniczo czasem wymagajÂą drobnej korekty.
no i o to mi caly czas chodzi,tylko nie potrafie tego jakos koledze chali iles tam przekazac zeby zrozumial

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-15, 17:32   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
.zawsze sugerujemy sie zaleceniami producenta sprzetu,

DokÂładnie tak.
I w zakresie jego pracy mozna zmniejszyc cisnienie przy aplikacji ostatniej warstwy bazy, tak jak sam Chali dokladnie napisales.
Z tym sie zgadzam, temat zmniejszania cisnienia jest (byÂł0 kiedys czĂŞsto poruszany na forum, wiec nie wnikam czy sa takie systemy czy nie) dopuszczalny w granicach zakresu zalecanych cisnieĂą pracy pistoletu.

Ale przecie¿ to g³upi temat do k³ótni ... sa lepsze.. wiem po sobie :x: :x: :x: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dajcie na luz, bo kazdy z Was to fachowiec a ten spĂłr to bzdura.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-11-15, 17:58   
0
UP DOWN

Tak to jest z tymi sporami fachowcĂłw na forum, Âże kaÂżdy wie o co chodzi ... finalnie ale sprzecza siĂŞ o drogĂŞ do tego celu. ;)

BiorÂąc tÂą sprawĂŞ / spĂłr, na razie na prostÂą logikĂŞ .... to producent materiaÂłu ma cieniutkie moÂżliwoÂści wskazania w karcie technicznej prawidÂłowych ( powiedzmy) idealnych parametrĂłw natrysku swojego produktu. OkreÂślajÂąc wymiary dysz materiaÂłowych w milimetrach i ciÂśnienie w barach porusza siĂŞ w przedziale efektu koĂącowego miĂŞdzy ......... wykonalnie a akceptowalnie, a nie tak jak producent aparatu natryskowego miĂŞdzy ........ bardzo dobrze, a idealnie.

WeŸcie pod uwagê, ¿e karta techniczna materia³u powstaje .... no powiedzmy w 2005 roku, a potem kr¹¿y bez zmian. W tym czasie, czyli od 2005 do 2012 czo³owi producenci pistolów wprowadzaj¹ dla jednego typoszeregu wymiarowego po trzy ró¿ne g³owice. W efekcie korzystaj¹c z trzech czo³owych aparatów natryskowych mamy dziewiêÌ ro¿nych efektów aplikacji tego samego materia³u ... i trzymaj¹c siê ca³y czas zalecanego rozmiaru dyszy 1,3 mm przy ciœnieniu 2,5 bara.

PamiĂŞtacie zapewne ostatniÂą lekcjĂŞ budowy i sposobu dziaÂłania aparatu natryskowego. ;) Jakie znaczenie ma wiĂŞc fakt, Âże na wejÂściu aparatu natryskowego SATA 4000 1,3 RP zostanie ustawione ciÂśnienie wejÂściowe 2,0 bary i natrysk wykonany zostanie w dwĂłch warstwach wciskajÂąc spust do koĂąca ? .... w porĂłwnaniu z tym samym pistoletem z tym samym ciÂśnieniem, ale przy wkrĂŞconej do poÂłowy iglicy ... w dyszĂŞ materiaÂłowÂą ? CiÂśnienie wyjÂściowe na gÂłowicy bĂŞdzie juÂż inne ... odcieĂą i efekt uÂłoÂżenia ziarna ulegnie zmianie ... a parametry ustawienia aparatu zgodne sÂą przecieÂż w obu przypadkach z lakonicznÂą informacjÂą z karty technicznej producenta lakieru czyli wymiar dyszy + ciÂśnienie wejÂściowe jest takie samo !

MaÂło tego ... gdy do aparatu natryskowego SATA 4000 1,3 RP zainstalujemy dysze "W" to uzyskamy inny efekt i odcieĂą niÂż przy dyszy 1,3. To jednak nadal maÂło ... pamiĂŞtacie przecieÂż Âże od 2005 / 6 roku w aparatach natryskowych do refinishu czoÂłowi producenci wypieli siĂŞ na wymiary metryczne. Jak ktoÂś to wie ... to zdaje siebie teÂż sprawĂŞ z tego Âże jak producent materiaÂłu publikuje info .... natrysk realizowaĂŚ dyszÂą 1,3 mm ... to w :

- SATA 4000 RP bĂŞdzie to 1,2 ... z dyszÂą "W" efekt jak w 3000 WSB
- SATA 3000 HVLP WSB ( 1,25 )
- IWATA W400 LV2 to 1,3
- IWATA W400 WB 1,2 ......
a w modelu WS400 HD WBX raczej 1,4

.... ale to nadal ma³o problemów ... WeŸcie dalej pod uwagê, ¿e ¿adna karta techniczna nie wskazuje typu dyszy i producenta aparatu. Za³ó¿my jednak nawet, ¿e ktoœ by siê rzuci³ z tak¹ informacj¹ o dyszach o modelach pistoletów w przestrzeù publiczn¹ okreœlaj¹c parametry natrysku dla bazy wodorozcieùczalnej Glasuritu czy Standoxa ... i napisa³. Np. IWATA W400 1,4 WBX ciœnienie wejœciowe 2,0 bara. SATA 4000 1,2 RP ciœnienie wejœciowe 2,0 bara , DV GTI PRO 1,2 H1 ciœnienie 2,0 bara ... i tak dalej przez wszystkie typy dysz i pistoletów .... Upsssss :x: ... tylko czy przypadkiem czegoœ wam to nie przypomina ? ;) Np zestawienia model pistoletu + konkretna dysza + ciœnienie ... zamieszczane na stronach producentów przy ka¿dym rodzaju materia³u lakierniczego dla jakiego by³y prowadzone testy ? :spoko:

No i macie rozwiÂązanie. :tak:

To nie jest zadanie producenta lakieru znaleŸÌ dla niego najlepszy sposób aplikacji. To zadanie producenta urz¹dzeù do takiej aplikacji. To producent urz¹dzeù kombinuje z ró¿nymi rozwi¹zaniami technicznymi. Ma jednak materia³ ... ma próbkê wzoru koloru. Wie z czym zaczyna i na czym ma skoùczyÌ. Producent X zrobi to po swojemu producent Y po swojemu. Koncern chemiczny jest tu bez szans. Mo¿e co najwy¿ej okreœliÌ bardzo bardzo ogóle ramy dla tych zaleceù, a w niejednym przypadku zrobi to nieprecyzyjnie, lub wrêcz niezgodnie z zaleceniami producenta pistoletu ... ale tylko w oczach tych z was którzy siê na tym nie do koùca znaj¹ :tak:

Karta techniczna bazy = Pistolet grawitacyjny dysza 1,3 / 1,4 mm. CiÂśnienie 2,0 /3,0 bara.

Producent pistoletu dla tej samej bazy .... SATA model 4000 RP = dysza 1,2 ciÂśnienie 1,5 ( dla kropelkowej metody cieniowania )

Fachowiec wie, Âże SATA 1,2 = 1,3 mm i Âże to zalecane 1,5 bara ( nawet 1,2 ! ) to dla ostatniej warstwy bazy i to w specyficznych przypadkach. ...

Dyletant jednak zauwaÂży konflikt informacji i zacznie awanturĂŞ na forum.

KaÂżdy z was wie, Âże lakiernictwo samochodowe to zbiĂłr ÂściÂśle okreÂślonych wytycznych technologicznych, wiecie teÂż Âże do normalnego codziennego lakierowania nie najadajÂą siĂŞ tanie aparaty natryskowe ... nie przeznaczone dla refinishu. JednoczeÂśnie wiecie teÂż doskonale, Âże to co robicie codziennie wymaga niekiedy zastosowania jakieÂś sztuczki w specyficznych warunkach bo nagle liczy siĂŞ cel, a nie droga sztuczki wbrew technologii czy teÂż takiej o ktĂłrej technologia nic nie wspomina. Wiecie teÂż, Âże jednorazowo moÂżna siĂŞ pomĂŞczyĂŚ i pomalowaĂŚ elementy nawet sico.

Moja rada jest taka ... Jak siê ktoœ na tym nie zna niech siê uczy i korzysta z ka¿dej wskazówki zaczynaj¹c naukê od umiejêtnoœci korzystania ze wskazówek czyli np. w tym konkretnym przypadku rozstrzygaÌ ... co jest wa¿niejsze ? Karta techniczna lakieru czy wytyczne producenta pistoletu. Gdy ju¿ osi¹gniecie wysoki poziom zawodowy ... jest tu miejsce na pewne sztuczki i skróty technologiczne. Nie ma odpowiedniej dyszy ... skrêcam iloœÌ materia³u ... chcê zepchn¹Ì kolor w jaœniejszy, lub ciemniejszy sterujê ciœnieniem aplikacji "na oko" szukaj¹c w³aœciwego rozwi¹zania.

ZestawiajÂąc rygory i zasady technologiczne z "praktykÂą i sztuczkami" nigdy siĂŞ nie dogadacie na teoretycznym portalu, gdzie nie ma szans zrobienia komuÂś "demo" wÂłasnych racji.

W tej akurat sprawie przewaga zaleceù producenta pistoletu nad zaleceniami producenta lakieru z karty technicznej ... jest oczywiste. Je¿eli spór dotyczy tylko tej kwestii ... to ta przewaga jest nawet bezdyskusyjna, a spór bezpodstawny. Kto myœli ¿e jest odwrotnie jest po prostu w b³êdzie. :tak:

Chali68
Wysłany: 2012-11-15, 18:23   
0
UP DOWN

Robert a Ty skÂąd siĂŞ tu wzi¹³eÂś!!! Od poczÂądku rozmowa niema sensu. Przeczytaj uwaÂżnie. KoleÂś zapytaÂł siĂŞ o aplikacjĂŞ bazy perÂłowej i tyle. OdpowiedÂź brzmiaÂła ciÂśnienie 2.0 i tak jak zaleca producent bazy. CuÂż tu niejasnego? Ja nidwiem jaki on miaÂł czy teÂż ma pistolet takÂże co miaÂłem napisaĂŚ. ÂŻe producent pistoletu o ktĂłrym nic niewiem zaleca co? MiaÂłem przyj¹Ì Âże ma co? Sico,sata,lare itd. A po czasie wpada koleÂś z Wawy i mĂłwi a ja myÂślaÂłem Âże to producent pistoletu. I siĂŞ zaczĂŞÂło! Ale nikt nierozumie sedna. Jedyny No–limit napisaÂł do rzeczy,krĂłtko i sensownie. Co byÂło pierwsze jako czy kura?

No-limit
Wysłany: 2012-11-15, 19:21   
0
UP DOWN

Robert,co z zagadkÂą? :sciana:

gugun 
Wysłany: 2012-11-15, 21:13   
0
UP DOWN

Chali68 napisał/a:
Robert a Ty sk¹d siê tu wzi¹³eœ!!!
z ksiezyca spadl ^^ ale fajnie ze wpadl i po fachowemu troche naprostowal ;)
Chali68 napisał/a:
OdpowiedÂź brzmiaÂła ciÂśnienie 2.0 i tak jak zaleca producent bazy
jakiej bazy? jakiej firmy? na jakiej podstawie? wyliczyles srednia? :D
Chali68 napisał/a:
Ja nidwiem jaki on miaÂł czy teÂż ma pistolet takÂże co miaÂłem napisaĂŚ.
przeciez napisal jak BYK ze ma gunse!!!!!!! uparty jestes,i nie dasz sobie przepowiedziec kolego! kazdy czasem cos palnie ale potem siedzi cicho, ty jeszcze bardziej niepotrzebnie sie w temat zaglebiasz,wiem ze ost. malo co bywam z braku czasu ale to nie powod zeby sie za bardzo rozpedzac i "pisaĂŚ glupoty " na forum :tak:
No-limit napisał/a:
Robert,co z zagadkÂą?
wlasnie... sam jestem tych bulgotkow ciekawy "jesli o to chodzi"

No-limit
Wysłany: 2012-11-15, 22:06   
0
UP DOWN

Bulgotki wyjaÂśnione.NastĂŞpna zagwozdka w temacie w ostatnim poÂście Roberta. :)

Chali68
Wysłany: 2012-11-15, 22:46   
0
UP DOWN

Do Guguna! PrĂłbujesz miĂŞ wk..rwiĂŚ? Chcesz dostaĂŚ wiÂąchĂŞ? Nierozumiem. Ja juÂż zakoĂączyÂłem temat ze swojej strony. Przeczytaj co napisaÂł No–limit i do tego siĂŞ ustosunkuj. A nie zaczepki szukasz. Po prostu chcesz Âżebym pisaÂł bez ogrudek. Niema sprawy! JuÂż od teraz niĂŞbĂŞdzie "buÂłki przez bibuÂłkĂŞ"!

gugun 
Wysłany: 2012-11-16, 00:55   
0
UP DOWN

a ty masz jakies problemy ze soba? alkochol?narkotyki?psychiatra do d*py?czy ujowo ci w lozku bylo? poprostu kolego dales ciala i duma ci nie pozwala przyjac tego na klate ze strzeliles glupote mimo ze chciales dobrze? bywa i tak,nie kazdy jest nieomylny i wszechwiedzacy.po to tu kolego jestem zeby wylapywac i prostowac bzdury pisane przez innych :tak: a ty jestes uparty jak osiol,i mimo tego ze ci wszyscy pisza ze ci sie cos popier... to ty nadal swoje...luzik majster,bo ponoc trudno cie wyprowadzic z rownowagi ;) nie wiem co wy palicie tam w tych twoich okolicach,ale co jeden andrzej z tamtych stron to lepszy ^^ no chyba ze to kolejna reaktywacja :x: :D
dobra pozartowali i starczy,chyba ze masz kolego jeszcze cos w temacie do dodania?
moze jakies drobne sprostowanie? bo ja wiem ze ty wiesz i zle nie chciales,ale zanim cos nap. publicznie to pomysl kilka razy bo jak nie ja to kto inny sie doczepi. kolorowych panie

gugun 
Wysłany: 2012-11-16, 01:04   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
tylko czy przypadkiem czegoÂś wam to nie przypomina ? Np zestawienia model pistoletu + konkretna dysza + ciÂśnienie ... zamieszczane na stronach producentĂłw przy kaÂżdym rodzaju materiaÂłu lakierniczego dla jakiego byÂły prowadzone testy ?
No-limit, o to ci chodzi? jakis czas temu cos czytalem...ale to bylo dawno dawno temu ;)

No-limit
Wysłany: 2012-11-16, 09:26   
0
UP DOWN

Moja wypowiedÂż byÂła dwuznaczna.MyÂślaÂłem,Âże wiecie o co chodzi :)
Tutaj:

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=6835

Chali68
Wysłany: 2012-11-16, 10:19   
0
UP DOWN

Przecie¿ to jest zrozumia³e. Dlatego te¿ napisa³em ¿e siê zgadzam , przyznaj¹c siê poniek¹t do byka. Ale kolega Guguœ do tej pory gryzie temat nic z tego nierozumiej¹c i przedstawiaj¹c wy¿szoœÌ Œwi¹t Wielkiej Nocy nad Bo¿ego Narodzenia!

PROJEKTER
Wysłany: 2012-11-16, 11:37   
0
UP DOWN

Wiecie co ? ... Ja teÂż ostanio wiĂŞcej pracuje, bardzo duÂżo jeÂżdzĂŞ po Polsce niedosypiam i chodzĂŞ poddenerwowany, czasem nawet bezsensu oberwie siĂŞ rodzinie ... widzĂŞ zĂŞ to chbat taki okres .... bez sÂłoĂąca i sprzyjajÂący awanturom

W peÂłni zgadzam siĂŞ z Chali68 : Ta rozmowa jako spĂłr jest kompletnie bez sensu.

Doskonale wiecie wszyscy o co chodzi. Z osĂłb ktĂłre uczestniczÂą w tej wymianie postĂłw tylko @jarzynew jest nowym uczestnikiem i nie wiadomo, czy zna posty z forum i czerpaÂł wczeÂśniej z niego wiedzĂŞ, czy teÂż nie ? Reszta was dokÂładnie wie jak jest ... wiec co to za spĂłr ? Nawet jak poleje siĂŞ krew i go rozstrzygniecie to finalny post nie wniesie niczego do wiedzy zawodowej Âżadnego z was, a nawet tych co czytajÂą ten temat i siĂŞ nie wtrÂącajÂą.

Jak juÂż ktoÂś komuÂś ma tu "wybijaĂŚ oczy" i skakaĂŚ z zĂŞbami do gardÂła to lepiej o coÂś waÂżnego zmieniajÂącego czyjeÂś podejÂście do sprawy, spojrzenie, czy sposĂłb dziaÂłania.

Awantura o to kto ma dÂłuÂższe prÂącie jest maÂło konstruktywana. ;)

No-limit
Wysłany: 2012-11-16, 16:05   
0
UP DOWN

Bociana dziobaÂł szpak,
a potem byÂła zmiana
-szpak dziobaÂł bociana.
Taki byÂł Wasz spĂłr :D

gugun 
Wysłany: 2012-11-16, 17:00   
0
UP DOWN

oj tam oj tam... ^^

gugun 
Wysłany: 2012-11-16, 17:04   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Awantura o to kto ma dÂłuÂższe prÂącie jest maÂło konstruktywana.
ile macie cm i jaki obwod co panowie ^^ ^^ :?:
PROJEKTER napisał/a:
nawet bezsensu oberwie siĂŞ rodzinie ...
skad ja to znam... :x:
PROJEKTER napisał/a:
widzĂŞ zĂŞ to chbat taki okres .... bez sÂłoĂąca i sprzyjajÂący awanturom
fakt, uj nie pogoda

No-limit
Wysłany: 2012-11-16, 17:22   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
kto ma dÂłuÂższe prÂącie jest maÂło konstruktywana.

Kobiety twierdz¹,ze wa¿niejsza gruboœÌ
gugun napisał/a:
fakt, uj nie pogoda

dlaczego ..uj.Raczej ..zda nie pogoda :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-11-16, 17:57   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
gugun napisaÂł/a:
fakt, uj nie pogoda

dlaczego ..uj.Raczej ..zda nie pogoda

Czerwonej perÂły we mgle nie polozysz.......... ;P

No-limit
Wysłany: 2012-11-16, 19:48   
0
UP DOWN

jerzynew, PomogliÂśmy :wink: ?

jerzynew
Wysłany: 2012-11-17, 23:04   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
jerzynew, PomogliÂśmy :wink: ?

Ba... nie tylko fachowa porada ale i "kÂącik humorystyczny" ;)
Teraz pozbĂŞdĂŞ siĂŞ wÂątpliwoÂści w kwestii doboru ciÂśnienia.
Jak wiadomo pakt sÂłuÂży celowi :tak:
Czasem warto przedyskutowaÌ nawet b³êdy i ro¿ne teorie :spoko: daje to szerszy punkt widzenia.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi