Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jerzynew
Wys³any: 2012-11-12, 22:08   Jakie ci¶nienie dla czerwonej bazy per³owej?
0
UP DOWN

70% per³y czerwona baza- jakie ci¶nienie ustawiæ dla air guna ¿eby ³adnie efek koñcowy wygl±da³ z widoczn± per³±

Chali68
Wys³any: 2012-11-12, 22:34   
0
UP DOWN

Takie jakie zaleca producent bazy. Przewa¿nie 2.0bara. Od pocz±tku do koñca. Pozdr.

kalbi 
Wys³any: 2012-11-13, 20:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
Cytat:

Takie jakie zaleca producent bazy
a myslalem, ze producent pistoletu

hematol 
Wys³any: 2012-11-13, 22:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
kalbi napisa³/a:
Cytat:

Takie jakie zaleca producent bazy
a myslalem, ze producent pistoletu

...Te¿ sie pod³±cze do tematu,zawsze mnie interesowa³o czym sie sugerowaæ: ci¶nieniem danego pistoleu czy materia³u? :D
Kto m±drze odpowie?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-13, 23:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
hematol,
Kalbi dobrze prawi.

hematol 
Wys³any: 2012-11-13, 23:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
Lackdoctor napisa³/a:
hematol,
Kalbi dobrze prawi.

:tak: :spoko:

No-limit
Wys³any: 2012-11-14, 10:17   Re: Jakie ci¶nienie dla czerwonej bazy per³owej?
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
jerzynew napisa³/a:
70% per³y czerwona baza- jakie ci¶nienie ustawiæ dla air guna ¿eby ³adnie efek koñcowy wygl±da³ z widoczn± per³±

Na normalnym ci¶nieniu,z wylan± ostatni± warstw± ,g³êbiej zatopiona per³a,intensywny ,g³êbszy ciemniejszy kolor.
Na podwy¿szonym ci¶nieniu,"postawiona" per³a,bardziej skrzy,ale bardziej metaliczny efekt i blady kolor.

70% per³y :?: :!: To niemo¿liwe.Czyli 30% na pozosta³e pigmenty,a gdzie ¿ywica :?:

gugun 
Wys³any: 2012-11-14, 10:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
kolega chyba sam± per³a z zywica bedzie malowal, ja bym majster na twoim miejscu zakupil cos na tlo bo z takimi wymyslankami to mozesz miec problem z kryciem

No-limit
Wys³any: 2012-11-14, 10:53   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
kolega chyba sam± per³a z zywica bedzie malowal, ja bym majster na twoim miejscu zakupil cos na tlo bo z takimi wymyslankami to mozesz miec problem z kryciem

Najlepszy efekt na bia³ym lub metalicznym tle i 5 warstw s³abo kryj±cej bazy ;)

[ Dodano: 2012-11-14, 11:00 ]
Aha! I jeszcze dobarwiany klar :)

gugun 
Wys³any: 2012-11-14, 13:00   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
Najlepszy efekt na bia³ym lub metalicznym tle i 5 warstw s³abo kryj±cej bazy
przy odrobinie wprawy mozna uzyskac efekt ala ""flip flop"" tanim kosztem ;)

jerzynew
Wys³any: 2012-11-14, 13:32   
0
UP DOWN

nie wiem dokladnie ile % per³y, sugeruje sie s³owami sprzedawcy. oczywiscie bedzie baza wczesniej jako t³o. jakie cisnienie bedzie optymalne? 2bar? 3bar? 2.5bar?
lakierowalem ostatnio sepang bronz na cisnieniu 2.0bar i wyszedl ciemny odcien, nie skrzy sie tak jakbym chcial, zapewne powinno byc wy¿sze cisnienie natrysku tylko jakie

Chali68
Wys³any: 2012-11-14, 16:27   
0
UP DOWN

Tak to czytam i podziwiam jedyny no–limit napisa³ sensownie i na temat. A napisa³ na normalnym ci¶nieniu czyli wiadomo na jakim i co tu jest do niezrozumienia. Kolego Jerzy o co tobie chodzi jakie iskrzenie? Chcesz postawiæ per³ê na sztorc tak jak opisa³ no–limit sugeruj±c czego nienale¿y robiæ. Przecie¿ to "oczywista oczywisto¶æ" jak by napisa³ PROJEKTER. A tam u góry to koledzy sugeruj± zaje..ste zalecenia producenta pistoletów o ci¶nieniu jakim nak³adamy bazê Brawo! To we¼cie sobie pistolet lvlp np. i aplikujcie bazê na 3.5 bara o to jest teoria odkrywcza. S± materia³y gdzie producent zaleca np. Pierwsz± 1.2bara a drug± 2.0bara. Ale¿ wed³ug waszej teorii producent materia³u siê myli. A mo¿e ustawmy na s³uch! To bêdzie bardziej nowatorskie! Brawo panowie! Pozdr.

No-limit
Wys³any: 2012-11-14, 16:42   
0
UP DOWN

jerzynew napisa³/a:
nie wiem dokladnie ile % per³y, sugeruje sie s³owami sprzedawcy. oczywiscie bedzie baza wczesniej jako t³o. jakie cisnienie bedzie optymalne? 2bar? 3bar? 2.5bar?
lakierowalem ostatnio sepang bronz na cisnieniu 2.0bar i wyszedl ciemny odcien, nie skrzy sie tak jakbym chcial, zapewne powinno byc wy¿sze cisnienie natrysku tylko jakie

A natryski próbne zrobiæ nie ³aska :!: :!: :!: :!: :?:

[ Dodano: 2012-11-14, 16:52 ]
jerzynew napisa³/a:
oczywiscie bedzie baza wczesniej jako t³o

Ta sama baza per³owa,czy podwarstwa?tTo trójwarstwówka?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-14, 17:02   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
pistolet lvlp np. i aplikujcie bazê na 3.5 bara

Co to za pistolet lvlp?

LV niska objeto¶æ LP niskie cisnienie.... a piszesz o pistoletach lvlp i o ich cisnieniu pracy 3.5 atm??????????

Chali68 napisa³/a:
Brawo panowie!

Wzajemnie ^^
Brawo psze pana.

Chali68
Wys³any: 2012-11-14, 17:29   
0
UP DOWN

Krzysiu ja da³em przyk³ad hipotetycznie a nie dos³ownie lvlp,czy hte czy jaki¶ tam. W temacie chodzi o co¶ innego o producenta materia³ów które "kto¶" bêdzie aplikowa³ i to jest wa¿ne!!! Ponia³!!!

gugun 
Wys³any: 2012-11-14, 17:45   
0
UP DOWN

ja nie czaje i to ostro... producent bazy podaje przykladowe cisnienie i zalecany rozmiar dyszy dla danego systemu np, sygerujac sie dokladnym modelem przykladowo saty. zalozmy 2 atm ale w innym pistolecie te 2 atm to moze byc niewystarczajace, czy tez na wyrost tak wiec jesli chodzi o cisnienie zalecane to kierujemy sie nie zaleceniami producenta materialu tylko zaleceniami producenta pistoletu jaki posiadamy panie kolego,tylko i wy³acznie... :tak: nie w odwrotnej kolejnosci...

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-14, 17:57   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
Ponia³!!!

Ok.
Nie mam zdania, ale sklaniam sie ku danym i zaleceniom producenta pistoletów.

Jednak nie mam doswiadczenia Twojego w pracy w ró¿nych miejscach i firmach ¶wiata,, wiêc rozwiñ temat mo¿e ?

Chali68
Wys³any: 2012-11-14, 18:38   
0
UP DOWN

Gugu¶ napisa³e¶ ¿e producent podaje przyk³adowe ci¶nienie i rozmiar dyszy no i sam sobie odp. na to czego nie czaisz! A Ty z tego co piszesz to olewasz i stosujesz ten pistolet który masz pod rêk± i superujesz siê tym ¿e napisa³ w instrukcji 2.2bara. O dyszy ju¿ niewspomnê. O tak to wygl±da z Twojego punktu widzenia. Jest fajnie! Panie re¿yserzu!

[ Dodano: 2012-11-14, 18:47 ]
Krzysiek powszechny lakiernik czy blacharz to odwiedza ¶rednio 15warsztatów w swojej karierze. To norma. Ja niestety tyko parê! Jestem za cienki jeszcze. Czy Ty naprawdê my¶lisz ¿e jak siê zatrudnisz w STW to do emerytury bêdziesz robi³? Rotacja jest nieunikniona! Raz na wozie raz pod wozem. Tak to i proszê tu

[ Dodano: 2012-11-14, 18:53 ]
bez insynuacji.

No-limit
Wys³any: 2012-11-14, 20:52   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Nie mam zdania, ale sklaniam sie ku danym i zaleceniom producenta pistoletów.

Dupont podaje np.dla bazy Centari 600:
pistolety konwencjonalne/HP:dysza 1,2-1,4;ci¶nienie 3-4 bary;
pistolety HVLP: dysza 1,2-1,4;ci¶nienie:wed³ug zaleceñ producenta/dostawcy.
Wiêc sprawa jest jasna.

gugun 
Wys³any: 2012-11-15, 00:24   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
Jestem za cienki jeszcze
duzo za cienki wiec nie skomentuje tego co mi napisales ;) poprostu dany producent lakieru sugeruje sie na danym pistolecie "wysokiej polki" i zrozum to kolego ze sa pewne rozbierznosci w zaleznosci od tego jaki pistolet masz!!! to co jest zalecane przez danego producenta to tak jak nap. jest to adekwatne do danego modelu i danej dyszy.... bo testowane np na sata 4k i do tego modelu przykladowo masz wartosci "zalecane" podane,ale jesli uzywasz sico to poprostu stosujesz sie zalecen producenta twojego pistoleta...nie piszze tego po zlosci....ale poprostu glupoty piszesz! nie sugerujemy sie nigdy cisnieniem podanym przez producenta bazy tylko zalecanym przez producenta pistoletu jakiego posiadamy!
No-limit napisa³/a:
Wiêc sprawa jest jasna.
i to nawet nie wiesz jak bardzo ;)
zalecenia sa zaleceniami ale dp nie testuje 30 gunow w tym 26 chinoli zeby podac zalecenia...kolego chali zejdz na ziemie...w zaleznosci jakiego guna masz tak nim "wladasz" stosujesz zalecane cisnienie + ewentualnie mozesz je cit zmniejszyc na sluch jak to napisales... w normalnych pistoletach nie ma tego problemu....

Chali68
Wys³any: 2012-11-15, 14:03   
0
UP DOWN

Widzisz s± mocniejsi odemnie tak jak Ty np. Ale mnie to niebardzo boli. Bo ja jestem niespotykanie spokojny cz³owiek. Czyli Panowie lakiernicy i Panie lakierniczki to co napisa³ producent w karcie tech. Jest bzdur± w stosunku do tañszych pistoletów lakierniczych. I wtedy krêcimy jak nam siê podoba i ³apiemy odcieñ na s³uch. A wtedy te¿ bêdziecie mieli prawid³owy odcieñ bazy itd. To jest nowa teoria lakiernicza. Przedstawiona wy¿ej przez adminmoderatora Gungun–a . Lubiê to! A Wy te¿ to lubicie? Bez urazy!

gugun 
Wys³any: 2012-11-15, 15:40   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
to co napisa³ producent w karcie tech. Jest bzdur± w stosunku do tañszych pistoletów lakierniczych.
albo "tansze" pistolety lakiernicze typu sico sa bzdura w stosunku do systemow mieszalnikowych czyt. ich kart... karty podaja przyblizone wartosci,ale nijak sie to ma do tego chinskiego badziewia,tak samo jak nijak ma sie jeden pistolet do drugiego mimo ze to ten sam model "chinszczyzna" ;)
albo inaczej...dysponujesz przykladowo sacina i producent bazy podaje cisnienie 4-5 bar, to co wtedy? zayebiesz sacie te 5 i wyku... w kosmos ta baze ³acznie z pistoletem czy bedziesz trzymal sie zalecen producenta pistoletu?
Chali68 napisa³/a:
Jest bzdur± w stosunku do tañszych pistoletów lakierniczych. I wtedy krêcimy jak nam siê podoba i ³apiemy odcieñ na s³uch.
na sluch, mozna i na wech wzrok ... a itak gofno z tego w papirku wyjdzie ;)
No-limit napisa³/a:
pistolety konwencjonalne/HP:dysza 1,2-1,4;ci¶nienie 3-4 bary;
ameryki dupont nie odkryl bo wiekszosc pistoletow "konwencjonalnych" miesci sie w tym przedziale
No-limit napisa³/a:
pistolety HVLP
najczesciej stosowane do bazy
No-limit napisa³/a:
ci¶nienie:wed³ug zaleceñ producenta/dostawcy.
PISTOLETU!!!!!!!!!!
tyle lekcji o cisnieniu ;) zawsze trzymamy sie zalecen producenta pistoletu nie bazy, karta tech. podaje tylko podgladowe cisnienie, i to duzy wrecz ogromny przedzia³...

LUBIE TO UDOSTEPNIJ KOMENTARZ

No-limit
Wys³any: 2012-11-15, 15:52   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
Jest bzdur± w stosunku do tañszych pistoletów lakierniczych. I wtedy krêcimy jak nam siê podoba i ³apiemy odcieñ na s³uch.

Jak ju¿ wcze¶niej napisa³em:
do czego s³u¿± próbne natryski :?:
Odcienia nie dobieramy na s³uch ;)

Chali68
Wys³any: 2012-11-15, 16:51   
0
UP DOWN

No–limit nie wyrywaj z kontekstu bo to jest niemoja teoria tylko wniosek postu,który to napisa³ gungun w po¶cie po pó³nocy. Dla mnie jest to oczywiste ¿e natrysk próbny ale czy to sico czy to inne szambo to niema znaczenia karta jest kart± mówiê tu o bazach i o tych tu rozmawiamy od pocz±tku wiêc sugerujemy siê ci¶nieniem podanym w karcie i dobieramy dyszê i co w tym nienormalnego? Ja niewidzê inaczej. A kolega gugun niech sobie czyta zalecenia na pude³ku pistoletu. Tylko ¿e temat poszed³ w z³ym kierunku. Kolega jaki¶ tam pyta³ siê o ci¶nienie i tyle 2.0 napisa³em, Kalbi podrzuci³ wkrêta i posz³o. £yknêli jak ¶wie¿e bu³ki! ¯enada do potêgi! Ot co.

No-limit
Wys³any: 2012-11-15, 17:21   
0
UP DOWN

Chali68, Rzeczywi¶cie,masz racjê.Moja uwaga winna tyczyæ kolegê gugun, .
Ale zamotali¶cie.
Oczywi¶cie,¿e dyszê i ci¶nienie,czy w ogóle pistolet dobieramy do materia³u nie na odwrót.
Zalecenia producenta lakierów s± tylko przybli¿one.
Zalecenia producenta pistoletów s± bardziej konkretne i dotycz± danego modelu,jego przeznaczenia,konfiguracji/dysze/i zasadniczo czasem wymagaj± drobnej korekty.
Co do pistoletów n.n. pozostaj± próbne natryski.

gugun 
Wys³any: 2012-11-15, 17:22   
0
UP DOWN

kalbi cie poprostu poprawil,sam myslalem ze sie przejezyczyles,ale chyba nie?
Chali68 napisa³/a:
sugerujemy siê ci¶nieniem podanym w karcie i dobieramy dyszê
skad z szafki? czy kupujemy nowy pistolet do duponta, osobny do dyny,osobny do....bo kazdy system ma w kartach pewne rozbierznosci...,pitolisz troche kolego glupoty i tyle ci powiem...zawsze sugerujemy sie zaleceniami producenta sprzetu,nigdy nie odwrotnie oczywiscie jesli chodzi o cisnienie,i zapamietaj to sobie :tak: niepotzebnie wogole ciagniesz temat skoro na poczatku grzecznie ktos ci zwrocil uwage ze sie przejezyczyles :tak: a wracajac do tematu to zrob sobie panie kolego natryski jak ci kolega wczesniej powiedzial,na rozne sposoby i sam stwierdzisz ktora opcja ci sie najbardziej podoba i jak masz to zrobic zeby uzyskac najlepszy efeky

gugun 
Wys³any: 2012-11-15, 17:29   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
Oczywi¶cie,¿e dyszê i ci¶nienie dobieramy do materia³u nie na odwrót.
toc nikt nie bedzie nakladal bazy dysza 2.0 albo podkladu czy natryskowki dysza 1.1 ^^ zalozmy ze jakis poziom jeszcze te forum trzyma :D
No-limit napisa³/a:
Zalecenia producenta lakierów s± tylko przybli¿one.
Zalecenia producenta pistoletów s± bardziej konkretne i dotycz± danego modelu,jego przeznaczenia,konfiguracji/dysze/i zasadniczo czasem wymagaj± drobnej korekty.
no i o to mi caly czas chodzi,tylko nie potrafie tego jakos koledze chali iles tam przekazac zeby zrozumial

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-15, 17:32   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
.zawsze sugerujemy sie zaleceniami producenta sprzetu,

Dok³adnie tak.
I w zakresie jego pracy mozna zmniejszyc cisnienie przy aplikacji ostatniej warstwy bazy, tak jak sam Chali dokladnie napisales.
Z tym sie zgadzam, temat zmniejszania cisnienia jest (by³0 kiedys czêsto poruszany na forum, wiec nie wnikam czy sa takie systemy czy nie) dopuszczalny w granicach zakresu zalecanych cisnieñ pracy pistoletu.

Ale przecie¿ to g³upi temat do k³ótni ... sa lepsze.. wiem po sobie :x: :x: :x: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dajcie na luz, bo kazdy z Was to fachowiec a ten spór to bzdura.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-11-15, 17:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Tak to jest z tymi sporami fachowców na forum, ¿e ka¿dy wie o co chodzi ... finalnie ale sprzecza siê o drogê do tego celu. ;)

Bior±c t± sprawê / spór, na razie na prost± logikê .... to producent materia³u ma cieniutkie mo¿liwo¶ci wskazania w karcie technicznej prawid³owych ( powiedzmy) idealnych parametrów natrysku swojego produktu. Okre¶laj±c wymiary dysz materia³owych w milimetrach i ci¶nienie w barach porusza siê w przedziale efektu koñcowego miêdzy ......... wykonalnie a akceptowalnie, a nie tak jak producent aparatu natryskowego miêdzy ........ bardzo dobrze, a idealnie.

We¼cie pod uwagê, ¿e karta techniczna materia³u powstaje .... no powiedzmy w 2005 roku, a potem kr±¿y bez zmian. W tym czasie, czyli od 2005 do 2012 czo³owi producenci pistolów wprowadzaj± dla jednego typoszeregu wymiarowego po trzy ró¿ne g³owice. W efekcie korzystaj±c z trzech czo³owych aparatów natryskowych mamy dziewiêæ ro¿nych efektów aplikacji tego samego materia³u ... i trzymaj±c siê ca³y czas zalecanego rozmiaru dyszy 1,3 mm przy ci¶nieniu 2,5 bara.

Pamiêtacie zapewne ostatni± lekcjê budowy i sposobu dzia³ania aparatu natryskowego. ;) Jakie znaczenie ma wiêc fakt, ¿e na wej¶ciu aparatu natryskowego SATA 4000 1,3 RP zostanie ustawione ci¶nienie wej¶ciowe 2,0 bary i natrysk wykonany zostanie w dwóch warstwach wciskaj±c spust do koñca ? .... w porównaniu z tym samym pistoletem z tym samym ci¶nieniem, ale przy wkrêconej do po³owy iglicy ... w dyszê materia³ow± ? Ci¶nienie wyj¶ciowe na g³owicy bêdzie ju¿ inne ... odcieñ i efekt u³o¿enia ziarna ulegnie zmianie ... a parametry ustawienia aparatu zgodne s± przecie¿ w obu przypadkach z lakoniczn± informacj± z karty technicznej producenta lakieru czyli wymiar dyszy + ci¶nienie wej¶ciowe jest takie samo !

Ma³o tego ... gdy do aparatu natryskowego SATA 4000 1,3 RP zainstalujemy dysze "W" to uzyskamy inny efekt i odcieñ ni¿ przy dyszy 1,3. To jednak nadal ma³o ... pamiêtacie przecie¿ ¿e od 2005 / 6 roku w aparatach natryskowych do refinishu czo³owi producenci wypieli siê na wymiary metryczne. Jak kto¶ to wie ... to zdaje siebie te¿ sprawê z tego ¿e jak producent materia³u publikuje info .... natrysk realizowaæ dysz± 1,3 mm ... to w :

- SATA 4000 RP bêdzie to 1,2 ... z dysz± "W" efekt jak w 3000 WSB
- SATA 3000 HVLP WSB ( 1,25 )
- IWATA W400 LV2 to 1,3
- IWATA W400 WB 1,2 ......
a w modelu WS400 HD WBX raczej 1,4

.... ale to nadal ma³o problemów ... We¼cie dalej pod uwagê, ¿e ¿adna karta techniczna nie wskazuje typu dyszy i producenta aparatu. Za³ó¿my jednak nawet, ¿e kto¶ by siê rzuci³ z tak± informacj± o dyszach o modelach pistoletów w przestrzeñ publiczn± okre¶laj±c parametry natrysku dla bazy wodorozcieñczalnej Glasuritu czy Standoxa ... i napisa³. Np. IWATA W400 1,4 WBX ci¶nienie wej¶ciowe 2,0 bara. SATA 4000 1,2 RP ci¶nienie wej¶ciowe 2,0 bara , DV GTI PRO 1,2 H1 ci¶nienie 2,0 bara ... i tak dalej przez wszystkie typy dysz i pistoletów .... Upsssss :x: ... tylko czy przypadkiem czego¶ wam to nie przypomina ? ;) Np zestawienia model pistoletu + konkretna dysza + ci¶nienie ... zamieszczane na stronach producentów przy ka¿dym rodzaju materia³u lakierniczego dla jakiego by³y prowadzone testy ? :spoko:

No i macie rozwi±zanie. :tak:

To nie jest zadanie producenta lakieru znale¼æ dla niego najlepszy sposób aplikacji. To zadanie producenta urz±dzeñ do takiej aplikacji. To producent urz±dzeñ kombinuje z ró¿nymi rozwi±zaniami technicznymi. Ma jednak materia³ ... ma próbkê wzoru koloru. Wie z czym zaczyna i na czym ma skoñczyæ. Producent X zrobi to po swojemu producent Y po swojemu. Koncern chemiczny jest tu bez szans. Mo¿e co najwy¿ej okre¶liæ bardzo bardzo ogóle ramy dla tych zaleceñ, a w niejednym przypadku zrobi to nieprecyzyjnie, lub wrêcz niezgodnie z zaleceniami producenta pistoletu ... ale tylko w oczach tych z was którzy siê na tym nie do koñca znaj± :tak:

Karta techniczna bazy = Pistolet grawitacyjny dysza 1,3 / 1,4 mm. Ci¶nienie 2,0 /3,0 bara.

Producent pistoletu dla tej samej bazy .... SATA model 4000 RP = dysza 1,2 ci¶nienie 1,5 ( dla kropelkowej metody cieniowania )

Fachowiec wie, ¿e SATA 1,2 = 1,3 mm i ¿e to zalecane 1,5 bara ( nawet 1,2 ! ) to dla ostatniej warstwy bazy i to w specyficznych przypadkach. ...

Dyletant jednak zauwa¿y konflikt informacji i zacznie awanturê na forum.

Ka¿dy z was wie, ¿e lakiernictwo samochodowe to zbiór ¶ci¶le okre¶lonych wytycznych technologicznych, wiecie te¿ ¿e do normalnego codziennego lakierowania nie najadaj± siê tanie aparaty natryskowe ... nie przeznaczone dla refinishu. Jednocze¶nie wiecie te¿ doskonale, ¿e to co robicie codziennie wymaga niekiedy zastosowania jakie¶ sztuczki w specyficznych warunkach bo nagle liczy siê cel, a nie droga sztuczki wbrew technologii czy te¿ takiej o której technologia nic nie wspomina. Wiecie te¿, ¿e jednorazowo mo¿na siê pomêczyæ i pomalowaæ elementy nawet sico.

Moja rada jest taka ... Jak siê kto¶ na tym nie zna niech siê uczy i korzysta z ka¿dej wskazówki zaczynaj±c naukê od umiejêtno¶ci korzystania ze wskazówek czyli np. w tym konkretnym przypadku rozstrzygaæ ... co jest wa¿niejsze ? Karta techniczna lakieru czy wytyczne producenta pistoletu. Gdy ju¿ osi±gniecie wysoki poziom zawodowy ... jest tu miejsce na pewne sztuczki i skróty technologiczne. Nie ma odpowiedniej dyszy ... skrêcam ilo¶æ materia³u ... chcê zepchn±æ kolor w ja¶niejszy, lub ciemniejszy sterujê ci¶nieniem aplikacji "na oko" szukaj±c w³a¶ciwego rozwi±zania.

Zestawiaj±c rygory i zasady technologiczne z "praktyk± i sztuczkami" nigdy siê nie dogadacie na teoretycznym portalu, gdzie nie ma szans zrobienia komu¶ "demo" w³asnych racji.

W tej akurat sprawie przewaga zaleceñ producenta pistoletu nad zaleceniami producenta lakieru z karty technicznej ... jest oczywiste. Je¿eli spór dotyczy tylko tej kwestii ... to ta przewaga jest nawet bezdyskusyjna, a spór bezpodstawny. Kto my¶li ¿e jest odwrotnie jest po prostu w b³êdzie. :tak:

Chali68
Wys³any: 2012-11-15, 18:23   
0
UP DOWN

Robert a Ty sk±d siê tu wzi±³e¶!!! Od pocz±dku rozmowa niema sensu. Przeczytaj uwa¿nie. Kole¶ zapyta³ siê o aplikacjê bazy per³owej i tyle. Odpowied¼ brzmia³a ci¶nienie 2.0 i tak jak zaleca producent bazy. Cu¿ tu niejasnego? Ja nidwiem jaki on mia³ czy te¿ ma pistolet tak¿e co mia³em napisaæ. ¯e producent pistoletu o którym nic niewiem zaleca co? Mia³em przyj±æ ¿e ma co? Sico,sata,lare itd. A po czasie wpada kole¶ z Wawy i mówi a ja my¶la³em ¿e to producent pistoletu. I siê zaczê³o! Ale nikt nierozumie sedna. Jedyny No–limit napisa³ do rzeczy,krótko i sensownie. Co by³o pierwsze jako czy kura?

No-limit
Wys³any: 2012-11-15, 19:21   
0
UP DOWN

Robert,co z zagadk±? :sciana:

gugun 
Wys³any: 2012-11-15, 21:13   
0
UP DOWN

Chali68 napisa³/a:
Robert a Ty sk±d siê tu wzi±³e¶!!!
z ksiezyca spadl ^^ ale fajnie ze wpadl i po fachowemu troche naprostowal ;)
Chali68 napisa³/a:
Odpowied¼ brzmia³a ci¶nienie 2.0 i tak jak zaleca producent bazy
jakiej bazy? jakiej firmy? na jakiej podstawie? wyliczyles srednia? :D
Chali68 napisa³/a:
Ja nidwiem jaki on mia³ czy te¿ ma pistolet tak¿e co mia³em napisaæ.
przeciez napisal jak BYK ze ma gunse!!!!!!! uparty jestes,i nie dasz sobie przepowiedziec kolego! kazdy czasem cos palnie ale potem siedzi cicho, ty jeszcze bardziej niepotrzebnie sie w temat zaglebiasz,wiem ze ost. malo co bywam z braku czasu ale to nie powod zeby sie za bardzo rozpedzac i "pisaæ glupoty " na forum :tak:
No-limit napisa³/a:
Robert,co z zagadk±?
wlasnie... sam jestem tych bulgotkow ciekawy "jesli o to chodzi"

No-limit
Wys³any: 2012-11-15, 22:06   
0
UP DOWN

Bulgotki wyja¶nione.Nastêpna zagwozdka w temacie w ostatnim po¶cie Roberta. :)

Chali68
Wys³any: 2012-11-15, 22:46   
0
UP DOWN

Do Guguna! Próbujesz miê wk..rwiæ? Chcesz dostaæ wi±chê? Nierozumiem. Ja ju¿ zakoñczy³em temat ze swojej strony. Przeczytaj co napisa³ No–limit i do tego siê ustosunkuj. A nie zaczepki szukasz. Po prostu chcesz ¿ebym pisa³ bez ogrudek. Niema sprawy! Ju¿ od teraz niêbêdzie "bu³ki przez bibu³kê"!

gugun 
Wys³any: 2012-11-16, 00:55   
0
UP DOWN

a ty masz jakies problemy ze soba? alkochol?narkotyki?psychiatra do d*py?czy ujowo ci w lozku bylo? poprostu kolego dales ciala i duma ci nie pozwala przyjac tego na klate ze strzeliles glupote mimo ze chciales dobrze? bywa i tak,nie kazdy jest nieomylny i wszechwiedzacy.po to tu kolego jestem zeby wylapywac i prostowac bzdury pisane przez innych :tak: a ty jestes uparty jak osiol,i mimo tego ze ci wszyscy pisza ze ci sie cos popier... to ty nadal swoje...luzik majster,bo ponoc trudno cie wyprowadzic z rownowagi ;) nie wiem co wy palicie tam w tych twoich okolicach,ale co jeden andrzej z tamtych stron to lepszy ^^ no chyba ze to kolejna reaktywacja :x: :D
dobra pozartowali i starczy,chyba ze masz kolego jeszcze cos w temacie do dodania?
moze jakies drobne sprostowanie? bo ja wiem ze ty wiesz i zle nie chciales,ale zanim cos nap. publicznie to pomysl kilka razy bo jak nie ja to kto inny sie doczepi. kolorowych panie

gugun 
Wys³any: 2012-11-16, 01:04   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
tylko czy przypadkiem czego¶ wam to nie przypomina ? Np zestawienia model pistoletu + konkretna dysza + ci¶nienie ... zamieszczane na stronach producentów przy ka¿dym rodzaju materia³u lakierniczego dla jakiego by³y prowadzone testy ?
No-limit, o to ci chodzi? jakis czas temu cos czytalem...ale to bylo dawno dawno temu ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-16, 09:26   
0
UP DOWN

Moja wypowied¿ by³a dwuznaczna.My¶la³em,¿e wiecie o co chodzi :)
Tutaj:

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=6835

Chali68
Wys³any: 2012-11-16, 10:19   
0
UP DOWN

Przecie¿ to jest zrozumia³e. Dlatego te¿ napisa³em ¿e siê zgadzam , przyznaj±c siê poniek±t do byka. Ale kolega Gugu¶ do tej pory gryzie temat nic z tego nierozumiej±c i przedstawiaj±c wy¿szo¶æ ¦wi±t Wielkiej Nocy nad Bo¿ego Narodzenia!

PROJEKTER
Wys³any: 2012-11-16, 11:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Wiecie co ? ... Ja te¿ ostanio wiêcej pracuje, bardzo du¿o je¿dzê po Polsce niedosypiam i chodzê poddenerwowany, czasem nawet bezsensu oberwie siê rodzinie ... widzê zê to chbat taki okres .... bez s³oñca i sprzyjaj±cy awanturom

W pe³ni zgadzam siê z Chali68 : Ta rozmowa jako spór jest kompletnie bez sensu.

Doskonale wiecie wszyscy o co chodzi. Z osób które uczestnicz± w tej wymianie postów tylko @jarzynew jest nowym uczestnikiem i nie wiadomo, czy zna posty z forum i czerpa³ wcze¶niej z niego wiedzê, czy te¿ nie ? Reszta was dok³adnie wie jak jest ... wiec co to za spór ? Nawet jak poleje siê krew i go rozstrzygniecie to finalny post nie wniesie niczego do wiedzy zawodowej ¿adnego z was, a nawet tych co czytaj± ten temat i siê nie wtr±caj±.

Jak ju¿ kto¶ komu¶ ma tu "wybijaæ oczy" i skakaæ z zêbami do gard³a to lepiej o co¶ wa¿nego zmieniaj±cego czyje¶ podej¶cie do sprawy, spojrzenie, czy sposób dzia³ania.

Awantura o to kto ma d³u¿sze pr±cie jest ma³o konstruktywana. ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-16, 16:05   
0
UP DOWN

Bociana dzioba³ szpak,
a potem by³a zmiana
-szpak dzioba³ bociana.
Taki by³ Wasz spór :D

gugun 
Wys³any: 2012-11-16, 17:00   
0
UP DOWN

oj tam oj tam... ^^

gugun 
Wys³any: 2012-11-16, 17:04   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Awantura o to kto ma d³u¿sze pr±cie jest ma³o konstruktywana.
ile macie cm i jaki obwod co panowie ^^ ^^ :?:
PROJEKTER napisa³/a:
nawet bezsensu oberwie siê rodzinie ...
skad ja to znam... :x:
PROJEKTER napisa³/a:
widzê zê to chbat taki okres .... bez s³oñca i sprzyjaj±cy awanturom
fakt, uj nie pogoda

No-limit
Wys³any: 2012-11-16, 17:22   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
kto ma d³u¿sze pr±cie jest ma³o konstruktywana.

Kobiety twierdz±,ze wa¿niejsza grubo¶æ
gugun napisa³/a:
fakt, uj nie pogoda

dlaczego ..uj.Raczej ..zda nie pogoda :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-16, 17:57   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
gugun napisa³/a:
fakt, uj nie pogoda

dlaczego ..uj.Raczej ..zda nie pogoda

Czerwonej per³y we mgle nie polozysz.......... ;P

No-limit
Wys³any: 2012-11-16, 19:48   
0
UP DOWN

jerzynew, Pomogli¶my :wink: ?

jerzynew
Wys³any: 2012-11-17, 23:04   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
jerzynew, Pomogli¶my :wink: ?

Ba... nie tylko fachowa porada ale i "k±cik humorystyczny" ;)
Teraz pozbêdê siê w±tpliwo¶ci w kwestii doboru ci¶nienia.
Jak wiadomo pakt s³u¿y celowi :tak:
Czasem warto przedyskutowaæ nawet b³êdy i ro¿ne teorie :spoko: daje to szerszy punkt widzenia.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Ten temat jest zablokowany bez mo¿liwo¶ci zmiany postów lub pisania odpowiedzi  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: