Autor |
Wiadomo¶æ |
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-20, 19:02 Polski Fiat 125p MR'78
|
0
|
|
|
|
Potrzebuje porady jaki podk³ad zastosowaæ na go³a blache która wygl±da obecnie jak stal nierdzewna bo zosta³a przetarta szlifierka mimo¶rodowa z papierem o gradacji 120. tylne b³otniki dawane by³y reperaturki oraz dolna czê¶c przednich drzwi by³a wymieniana i na te elementy i kilka wgniecen juz mam zakupiona szpachle NOVOL ALU i na to NOVOL FINISH.
Farba na dachu i pasie przednim zostaje jedynie kilka ierówno¶ci trzeba wypelniæ szpachl±
Teraz tylko (albo a¿) potrzebuje porady jaki podk³ad zakupiæ oraz ile warstw dawaæ Auto musi byæ zrobione najlepiej jak mo¿na S³ysza³em ¿e powinienem daæ szpachlówke natryskow± na ca³e auto, ale chyba sam podk³ad wystarczy jak wyrównam w miejscach gdzie s± rysy i wg³ebienia? Czekam na propozycje Oczywi¶cie jaki lakier dawac nie wiem ale napewno taki ¿eby by³ jak najwy¿szej jako¶ci i ¿eby wygl±da³ jak oryginalny L-87 ko¶æ s³oniowa. A i na co zwrócic uwagê podczas szpachlowania bo mogê o czym¶ nie pamietaæ
Tak wygl±da auto na dzieñ dzisiejszy:
|
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-20, 19:44
|
0
|
|
|
|
mo¿e dodam ¿e szpachle planuje dawaæ na go³a blache a na to reaktywny podk³ad |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-11-20, 21:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Drobnych rys na blasze nie wychwycisz.Na reaktywny po³ó¿ 1 warstwê akrylowego.Po podeschniêciu bêdziesz widzia³ jak g³êbokie s± rysy.Je¶li ledwo widoczne leæ nastêpn± warstwê, jak widoczne dawaj szpachlê natryskow±.
Najpro¶ciej po³o¿yæ epoksyd 2w. na go³± blachê,szpachlê i akrylowy 2w.,Wszystkie rysy wy³apane |
|
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2012-11-20, 21:15
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
przed szpachl± daj podk³ad epoksydowy i ewentualnie po szpachli potem podk³ad akrylowy i niech ci w mieszalni dorobi± bazê o kolorze ko¶ci s³oniowej i potem na to bezbarwny lakier
(ja bym tak zrobi³) |
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-20, 22:36
|
0
|
|
|
|
a dlaczego nie mozna dawac szpachli bezposrednio na gola blache? i chyba najlepiej dac podklad reaktywny w tak starym aucie bo wszystkich ognisk korozji moglem nie wylapac |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-11-20, 22:58
|
0
|
|
|
|
K³ad¿ na go³±,jak nie ma ¿adnych w¿erów ;)Na pó¿niejsze ewentualne przeszlify znów reaktywny i akrylowy. |
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-21, 00:26
|
0
|
|
|
|
czyli czy dam szpachle bezpo¶rednio na blachê to wytrzyma to tak samo d³ugo jakbym da³ najpierw podk³ad reaktywny? w¿ery s± ale wypiaskowane wiêc chyba liczy siê jako go³a blacha je¶li lepiej daæ najpierw podk³ad reaktywny przed szpachla to tak zrobie i czy podk³ad epoksydowy nie jest lepszy niz akrylowy?
czy jesli zastosuje takie warstwy to bedzie dobrze: podk³ad reaktywny, szpachla, podk³ad epoksydowy x 2 (lub akrylowy x 2), baza i bezarwny. W zime nie bede je¼dzi³ ale chce ¿eby to wytrzyma³o najd³u¿ej jak to mo¿liwe |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-11-21, 08:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
seraf napisa³/a: | a dlaczego nie mozna dawac szpachli bezposrednio na gola blache? |
poniewa¿ nie ma izolacji, dlatego najlepiej szpachluj na podk³ad epoksydowy
seraf napisa³/a: | chyba najlepiej dac podklad reaktywny w tak starym aucie bo wszystkich ognisk korozji moglem nie wylapac |
jak najbardziej na miejsca, których nie szpachlujesz, wówczas reaktywny,akrylowy,baza,klar lub lakier akrylowy
seraf napisa³/a: | i czy podk³ad epoksydowy nie jest lepszy niz akrylowy? |
nie chodzi o to czy jest lepszy tylko jakie ma spe³niæ zadanie,poczytaj bo to wszystko jest na forum
seraf napisa³/a: | jesli zastosuje takie warstwy to bedzie dobrze: podk³ad reaktywny, szpachla, podk³ad epoksydowy x 2 (lub akrylowy x 2), baza i bezarwny. |
nie bêdzie dobrze, poniewa¿ jak poszpachlujesz na reaktywny to nawet przy obróbce szpachli siê poprzecierasz i zabezpieczenie wówczas ¿adne.
Sugerujê na go³± blachê grunt epoksydowy (izolacja i zabezpieczenie antykorozyjne)- szpachlówka-epoksydowy (izolacja)- grunt akrylowy - kolor lakier akrylowy.
Pozdrawiam |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-11-21, 10:16
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: | szpachlówka-epoksydowy (izolacja)- grunt akrylowy - kolor lakier akrylowy.
Pozdrawiam |
Je¶li t± metod± to wystarczy epoksydowy tylko na miejsca szpachlowane. |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2012-11-21, 16:44
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Cytat: |
Sugerujê na go³± blachê grunt epoksydowy (izolacja i zabezpieczenie antykorozyjne)- szpachlówka-epoksydowy (izolacja)- grunt akrylowy - kolor lakier akrylowy.
Pozdrawiam |
Te¿ bym siê tej metody trzyma³ (gwarantuje d³u¿sze zabezpieczenie przed rdz±) |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-11-21, 16:56
|
0
|
|
|
|
2 warstwy epoksy+2 warstwy epoxy+2 warstwy akryl. Po co szpachlowaæ
K³ad¿ reaktywny reaktywny,akrylowy,szpachla, akrylowy.Bêdzie dobrze,choæ niektórzy bêd± twierdziæ,ze na akrylowy nie mo¿na k³a¶æ szpachli. |
|
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-21, 16:57
|
0
|
|
|
|
ok wiec najpierw dam epoksydowy-szpachla-epoksydowy-akrylowy podklad-baza lakier akrylowy-lakier bezbarwny. I teraz pytanie jakiej firmy stosowac produkty(poczawszy od podkladu epoksydowego az do lakieru bezbarwnego)? co polecacie? jaka mam szpachle juz pisalem na samym poczatku jesli to ma jakies znaczenie musze szpachlowac bo jest kilka miejsc gdzie po prostu musze |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-11-21, 17:09
|
0
|
|
|
|
seraf napisa³/a: | lakier akrylowy-lakier bezbarwny. |
Na akrylowy lakier solid chcesz k³a¶æ jeszcze bezbarwny?To lepiej pod klar daæ bazê. |
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-22, 01:17
|
0
|
|
|
|
chcia³bym jako¶ zabezpieczyæ lakier i tyle odpowiedzi moga byc bardzie lopatalogiczne bo ja w zasadzie oprocz malowania np podklad i na to baza to wiecej nie wiem o malowaniu a malowalem nie auta tylko kilka plastikow na ciezarowce i dawalem tylko podklad i na to baza i trzyma jakis czas, plus kilka wozkow widlowych i innych maszyn i urzadzen ale zawsze tylko podklad i na to baza |
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-26, 17:30
|
0
|
|
|
|
mam jescze pytanie ile odkladu eposydowego kupic na cale auto nie liczac dachu bo w sklepie mowil mi koles ze 2l powinny wystarczyc. a i jakim papierem matowic lakier? |
|
|
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-26, 18:41
|
0
|
|
|
|
wiem ¿e was mecze pytaniami ale jesli mozecie to napiszcie ile litrow podkladu eposydowego na 1 warstwe mi potrzeba na cale auto nie liczac dachu i pasa przedniego?
a i jakiej firmy kupowac produkty bo widzialem podklady firmy TROTON za cos kolo 30 zl za litr i NOVOLA za ok 60 z³. i nie wie ktory wybrac albo moze inna firme polecacie.
to na tyle bo chcialbym juz kupowac ten epoksydowy i czekam tylko na wasza opinie
a i czy nie lepiej dac na gola blache reaktywny potem akrylowy i na to szpachla? bo juz ze na reaktywny nie mozna dac szpachli to wiem |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2012-11-26, 19:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
We¼ z Novola Protekt 360 w wersji 1:1 i bêdziesz mia³ 1,6l a tym po³o¿ysz 2 warstwy nawet na ca³± karoseriê .Po pierwszej warstwie niech przeschnie tak ok. 10-20min pó¼niej druga czekasz do wyschniêcia 20min-12h (masz tu czas do po³o¿enia czego¶ w wersji MM) .Co bêdziesz dalej robi³ szpachlowa³ czy dasz na to od razu warstwê wierzchnia to ju¿ twoja sprawa . |
|
|
seraf
|
Wys³any: 2012-11-26, 20:05
|
0
|
|
|
|
czyli ogolnie najlepiej produkty novola tak?
i czy mozna dawac podklad jesli temperatura wynosi np 10 stopni? |
|
|
|