Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
seraf
Wys³any: 2012-11-20, 19:02   Polski Fiat 125p MR'78
0
UP DOWN

Potrzebuje porady jaki podk³ad zastosowaæ na go³a blache która wygl±da obecnie jak stal nierdzewna bo zosta³a przetarta szlifierka mimo¶rodowa z papierem o gradacji 120. tylne b³otniki dawane by³y reperaturki oraz dolna czê¶c przednich drzwi by³a wymieniana i na te elementy i kilka wgniecen juz mam zakupiona szpachle NOVOL ALU i na to NOVOL FINISH.
Farba na dachu i pasie przednim zostaje ;) jedynie kilka ierówno¶ci trzeba wypelniæ szpachl± ;)
Teraz tylko (albo a¿) potrzebuje porady jaki podk³ad zakupiæ oraz ile warstw dawaæ ;) Auto musi byæ zrobione najlepiej jak mo¿na ;) S³ysza³em ¿e powinienem daæ szpachlówke natryskow± na ca³e auto, ale chyba sam podk³ad wystarczy jak wyrównam w miejscach gdzie s± rysy i wg³ebienia? Czekam na propozycje ;) Oczywi¶cie jaki lakier dawac nie wiem ale napewno taki ¿eby by³ jak najwy¿szej jako¶ci i ¿eby wygl±da³ jak oryginalny L-87 ko¶æ s³oniowa. A i na co zwrócic uwagê podczas szpachlowania bo mogê o czym¶ nie pamietaæ ;)
Tak wygl±da auto na dzieñ dzisiejszy:

seraf
Wys³any: 2012-11-20, 19:44   
0
UP DOWN

mo¿e dodam ¿e szpachle planuje dawaæ na go³a blache a na to reaktywny podk³ad ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-20, 21:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Drobnych rys na blasze nie wychwycisz.Na reaktywny po³ó¿ 1 warstwê akrylowego.Po podeschniêciu bêdziesz widzia³ jak g³êbokie s± rysy.Je¶li ledwo widoczne leæ nastêpn± warstwê, jak widoczne dawaj szpachlê natryskow±. ;)

Najpro¶ciej po³o¿yæ epoksyd 2w. na go³± blachê,szpachlê i akrylowy 2w.,Wszystkie rysy wy³apane :D

lordik 
Wys³any: 2012-11-20, 21:15   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
przed szpachl± daj podk³ad epoksydowy i ewentualnie po szpachli potem podk³ad akrylowy i niech ci w mieszalni dorobi± bazê o kolorze ko¶ci s³oniowej i potem na to bezbarwny lakier
(ja bym tak zrobi³)

seraf
Wys³any: 2012-11-20, 22:36   
0
UP DOWN

a dlaczego nie mozna dawac szpachli bezposrednio na gola blache? i chyba najlepiej dac podklad reaktywny w tak starym aucie bo wszystkich ognisk korozji moglem nie wylapac ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-20, 22:58   
0
UP DOWN

K³ad¿ na go³±,jak nie ma ¿adnych w¿erów ;)Na pó¿niejsze ewentualne przeszlify znów reaktywny i akrylowy.

seraf
Wys³any: 2012-11-21, 00:26   
0
UP DOWN

czyli czy dam szpachle bezpo¶rednio na blachê to wytrzyma to tak samo d³ugo jakbym da³ najpierw podk³ad reaktywny? w¿ery s± ale wypiaskowane wiêc chyba liczy siê jako go³a blacha ;) je¶li lepiej daæ najpierw podk³ad reaktywny przed szpachla to tak zrobie ;) i czy podk³ad epoksydowy nie jest lepszy niz akrylowy?
czy jesli zastosuje takie warstwy to bedzie dobrze: podk³ad reaktywny, szpachla, podk³ad epoksydowy x 2 (lub akrylowy x 2), baza i bezarwny. W zime nie bede je¼dzi³ ale chce ¿eby to wytrzyma³o najd³u¿ej jak to mo¿liwe ;)

pawel1108 
Wys³any: 2012-11-21, 08:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
seraf napisa³/a:
a dlaczego nie mozna dawac szpachli bezposrednio na gola blache?

poniewa¿ nie ma izolacji, dlatego najlepiej szpachluj na podk³ad epoksydowy
seraf napisa³/a:
chyba najlepiej dac podklad reaktywny w tak starym aucie bo wszystkich ognisk korozji moglem nie wylapac

jak najbardziej na miejsca, których nie szpachlujesz, wówczas reaktywny,akrylowy,baza,klar lub lakier akrylowy
seraf napisa³/a:
i czy podk³ad epoksydowy nie jest lepszy niz akrylowy?

nie chodzi o to czy jest lepszy tylko jakie ma spe³niæ zadanie,poczytaj bo to wszystko jest na forum
seraf napisa³/a:
jesli zastosuje takie warstwy to bedzie dobrze: podk³ad reaktywny, szpachla, podk³ad epoksydowy x 2 (lub akrylowy x 2), baza i bezarwny.

nie bêdzie dobrze, poniewa¿ jak poszpachlujesz na reaktywny to nawet przy obróbce szpachli siê poprzecierasz i zabezpieczenie wówczas ¿adne.
Sugerujê na go³± blachê grunt epoksydowy (izolacja i zabezpieczenie antykorozyjne)- szpachlówka-epoksydowy (izolacja)- grunt akrylowy - kolor lakier akrylowy.
Pozdrawiam

No-limit
Wys³any: 2012-11-21, 10:16   
0
UP DOWN

pawel1108 napisa³/a:
szpachlówka-epoksydowy (izolacja)- grunt akrylowy - kolor lakier akrylowy.
Pozdrawiam

Je¶li t± metod± to wystarczy epoksydowy tylko na miejsca szpachlowane.

lordik 
Wys³any: 2012-11-21, 16:44   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
Cytat:

Sugerujê na go³± blachê grunt epoksydowy (izolacja i zabezpieczenie antykorozyjne)- szpachlówka-epoksydowy (izolacja)- grunt akrylowy - kolor lakier akrylowy.
Pozdrawiam

Te¿ bym siê tej metody trzyma³ (gwarantuje d³u¿sze zabezpieczenie przed rdz±)

No-limit
Wys³any: 2012-11-21, 16:56   
0
UP DOWN

2 warstwy epoksy+2 warstwy epoxy+2 warstwy akryl. Po co szpachlowaæ ^^
K³ad¿ reaktywny reaktywny,akrylowy,szpachla, akrylowy.Bêdzie dobrze,choæ niektórzy bêd± twierdziæ,ze na akrylowy nie mo¿na k³a¶æ szpachli.

seraf
Wys³any: 2012-11-21, 16:57   
0
UP DOWN

ok wiec najpierw dam epoksydowy-szpachla-epoksydowy-akrylowy podklad-baza lakier akrylowy-lakier bezbarwny. I teraz pytanie jakiej firmy stosowac produkty(poczawszy od podkladu epoksydowego az do lakieru bezbarwnego)? co polecacie? jaka mam szpachle juz pisalem na samym poczatku jesli to ma jakies znaczenie ;) musze szpachlowac bo jest kilka miejsc gdzie po prostu musze ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-21, 17:09   
0
UP DOWN

seraf napisa³/a:
lakier akrylowy-lakier bezbarwny.

Na akrylowy lakier solid chcesz k³a¶æ jeszcze bezbarwny?To lepiej pod klar daæ bazê.

seraf
Wys³any: 2012-11-22, 01:17   
0
UP DOWN

chcia³bym jako¶ zabezpieczyæ lakier i tyle ;) odpowiedzi moga byc bardzie lopatalogiczne bo ja w zasadzie oprocz malowania np podklad i na to baza to wiecej nie wiem o malowaniu ;) a malowalem nie auta tylko kilka plastikow na ciezarowce i dawalem tylko podklad i na to baza i trzyma jakis czas, plus kilka wozkow widlowych i innych maszyn i urzadzen ale zawsze tylko podklad i na to baza ;)

seraf
Wys³any: 2012-11-26, 17:30   
0
UP DOWN

mam jescze pytanie ile odkladu eposydowego kupic na cale auto nie liczac dachu bo w sklepie mowil mi koles ze 2l powinny wystarczyc. a i jakim papierem matowic lakier?

seraf
Wys³any: 2012-11-26, 18:41   
0
UP DOWN

wiem ¿e was mecze pytaniami ale jesli mozecie to napiszcie ile litrow podkladu eposydowego na 1 warstwe mi potrzeba na cale auto nie liczac dachu i pasa przedniego?
a i jakiej firmy kupowac produkty bo widzialem podklady firmy TROTON za cos kolo 30 zl za litr i NOVOLA za ok 60 z³. i nie wie ktory wybrac albo moze inna firme polecacie.
to na tyle bo chcialbym juz kupowac ten epoksydowy i czekam tylko na wasza opinie ;)
a i czy nie lepiej dac na gola blache reaktywny potem akrylowy i na to szpachla? bo juz ze na reaktywny nie mozna dac szpachli to wiem ;)

Homer S. 
Wys³any: 2012-11-26, 19:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
We¼ z Novola Protekt 360 w wersji 1:1 i bêdziesz mia³ 1,6l a tym po³o¿ysz 2 warstwy nawet na ca³± karoseriê .Po pierwszej warstwie niech przeschnie tak ok. 10-20min pó¼niej druga czekasz do wyschniêcia 20min-12h (masz tu czas do po³o¿enia czego¶ w wersji MM) .Co bêdziesz dalej robi³ szpachlowa³ czy dasz na to od razu warstwê wierzchnia to ju¿ twoja sprawa .

seraf
Wys³any: 2012-11-26, 20:05   
0
UP DOWN

czyli ogolnie najlepiej produkty novola tak?
i czy mozna dawac podklad jesli temperatura wynosi np 10 stopni?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: