Autor |
Wiadomo¶æ |
|
heeler11
|
Wys³any: 2012-11-26, 09:07 Sata 100 B F
|
0
|
|
|
|
Witam mam pytanie przymierzam siê do zakupu tej saty do podk³adu i nie wiem jaka wybraæ dyszê my¶le nad 1.6 RP bede go uzywa³ do akrylowego,epoksydowego,reaktywnego,i czasem do szpachlówki natryskowej. Bedze okej dysza?
Z jakim podk³adem akrylowym ten pistolet najlepiej wspó³pracuje? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-26, 11:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Da radê z ka¿dym z wymienionych przez Ciebie produktów,z tym,¿e do epoksydu i reaktywnego wystarczy³aby dysza 1.3.Ale mo¿na skrêciæ trochê iglicê,i jest ok. |
|
|
|
|
heeler11
|
Wys³any: 2012-11-26, 12:13
|
0
|
|
|
|
polecaj± dysze 1.8 w standardzie? bo juz nie wiem jak± brac czy 1.6 czy 1.8 pomocy.
mówimy o RP |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-26, 13:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
polecam 1.8 te¿ mia³em ten dylemat i wybra³em 1.8 do epoksu czy reaktywnego mo¿na trochê skrêciæ do podk³adu 1.8 jest w sam raz no i my¶lê ¿e natrysk te¿ siê da na tej dyszy |
|
|
|
|
Marc.
|
Wys³any: 2012-12-03, 21:50
|
0
|
|
|
|
do epoksydu i poliuretanu te¿ polecam dysze 1.8,
chocia¿ ch³opaki u nas zamówili 2.0 do takiej saty.
wszystko zale¿y ile mikronów chcesz k³a¶æ i jakie powierzchnie.
pozdrawiam
Marc. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-04, 14:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Brawo ch³opaki ... 1,8 w standardzie RP .
1,6 w SATA 100 BF RP to jest absolutny max do gruntów i gruntowype³niaczy. Do ciê¿kich wype³niaczy mo¿e 1,8 ... ale raczej nale¿y siê oduczyæ u¿ywania cie¿kich grubowarstwowych wype³niaczy ni¿ u¿ywaæ wielkich dysz materia³owych jak te o ¶rednicy prawie 2-óch milimetrów, bo o takiej tu gadacie pisz±c w tym temacie .... 1,8 RP |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-12-06, 17:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
PROJEKTER a co masz przeciwko dyszy 1.8 i ciê¿kim wypelniacza ?
Je¶li nie masz wiedzy to i 1.6 nie pomo¿e. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-06, 19:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
i poleca zaraz wiora...936 |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-06, 20:04
|
0
|
|
|
|
... a mogê lekko przycwaniakowaæ i przniê¶æ ciê do innego tematu w tej kwestii ?
To mo¿e tak :
Moim zdaniem 1,6 jest idealna ... ale wiele osób upiera sie przy 1,8. Moja opinia na temat wype³niaczy natryskowych jest jednak do¶æ krytyczna. Tzn. znacznie m±drzej jest tak obrobiæ poliester i pod³o¿e ¿eby wystarcza³a tu cienka warstwa rzadkiej miêdzywarstwy. Mo¿e byæ np. wype³niacz akrylowy ale najwy¿ej 100 - 150 um, a nie 350 - 400 jak pozwala karta techniczna. Dlatego gdybym mia³ komu¶ co¶ radziæ w pistoletach do aplikacji wype³niaczy to 1,6 jest najwiêksz± z rozs±dnych dysz materia³owych .
Wcale nie g³upie by³oby ¶licznie szlifowaæ to co pod podk³adem i przej¶æ na dysze 1,4 - cieniutko tanio i oszczêdnie Mniej materia³u, szybciej schnie, mniej b³êdów zwi±zanych z zachowaniem siê samego materia³u -siadanie kontur mapy, gazowanie itp. ... Tylko oczywi¶cie ma³o kto z was siê zdecyduje na takie zmiany przyzwyczajeñ.
..... i dalej tak : http://lakiernik.info.pl/...der=asc&start=0
... a potem jak przeczytasz to wracaj i pisz tutaj |
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-06, 20:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
a czym ty sie przejmujesz?jak ktos woli wszystkie braki i barana rownac p 800-1000 niz p240-400 przed podkladem to juz ich strata...mi 1 warstwa dysza 1.4 w zupelnosci wystarcza...2h w 20st lekkie tarlo i malunek |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-07, 16:13
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | a czym ty sie przejmujesz? |
Niektórzy lakiernicy to uparte os³y i im faktycznie niczego nie da siê wyt³umaczyæ ... pomóc czy przekonaæ do zmiany nawyków ... ale wiele osób po prostu nie wie ¿e mo¿na to samo robiæ inaczej, szybciej taniej sprawniej i bez ryzyka pojawienia siê wad Wyja¶nimy
koledze ... i niech sam decyduje co robiæ ... zostaæ przy starej technice czy pomy¶leæ i przej¶æ na now± ? |
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-07, 16:22
|
0
|
|
|
|
gugun to 1.4 sprawdza sie? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-07, 19:08
|
0
|
|
|
|
Lepiej zapytaj o to w jakim pistolecie przy jakich wype³niaczach i na jak przygotowana powierzchie, bo to nie rozmowa o dyszy tylko o technichnice wykonia pow³oki.
Accuspray 3M w standardzie ma dysze 1,8. Co z tego jak jej konstrukcja i ci¶nienie na wylocie powoduje ¿e pistolet rozpyla materia³ i daje pow³okê g³adk± jak SATA 100 RP z dysza 1,6. Dodam do¶æ gêste wype³niacze. |
|
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-12-07, 19:19
|
+1
|
|
|
|
Hmm...
Dlaczego podpierasz siê czyj±s opini± a nie w³asn± ?
Mo¿e dlatego, ¿e jestes projektantem i teoretykiem nie u¿ytkownikiem.
Skoro twoja wiedza jest tak wielka dlaczego próbujesz narzucac wszystkim pogl±dy dotycz±ce wype³niaczy akrylowych ?
Czy tylko z takimi mia³es do czynienia bo w±tpie, ¿eby¶ przepracowa³ na wype³niaczach poliuretanowych min 200 roboczo godzin .
Zachowuj±c wszystkie zasady poprawno¶ci dziedziny lakiernictwa.
Nie oszukujmy siê robisz kase na czym¶ innym ni¿ brudzeniu sobie r±k wype³niaczami i wdychaniu izocjanianów. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-07, 19:58
|
0
|
|
|
|
936 napisa³/a: | Hmm...
Dlaczego podpierasz siê czyj±s opini± a nie w³asn± ? |
Ciekawy wniosek ... bezsensowny ale ciekwe sk±d ci to wylaz³o ... jednak odpowiem ...
W odró¿nieñ od Ciebie @936 jestem te¿ technologiem co oznacza, ¿e poza tym co jest wygodnie robiæ w lakierniach ( wszystkich ciek³ych lakierniach ) tak¿e przy naprawach samochodów musze siê doskonale orientowaæ - perfekt orientowaæ - w tym jak jest to robiæ porwanie i bezb³ednie ... ale to ma³o ... bo jeszcze musze wiedzieæ dlaczego tak nale¿y to w³a¶nie zrobiæ.
Gdybym jak Ty tkwi³ ca³e ¿ycie na jakiej¶ lakierni ... albo nie daj Bo¿e w obesranej norze to dzi¶ na forum bran¿owym pyta³ bym jakiego¶ tam PROJEKTERa dlaczego wype³niacz na spoiwie poliuretanowym to kompletnie g³upi pomys³ przy naprawach samochodów w refinishu ... ma³o tego ... musia³by te¿ dopytaæ tego speca ... dlaczego spoiwo poliuretanowe nie nadaje siê kompletnie do formowania grubowarstwowych wype³niaczy pod pow³oki dekoracyjne ... a tak kolego @936 Ja to wiem znaj±c tego typu produktu z lakierni przemys³owych i stolarni gdzie jest ich miejsce i to te¿ czasami, a Ty nie s±dzê zby¶ mia³ o nich jak±¶ powazniejsz± wiedzê ( choæ przej¿a³em 9 stron twoich archiwalnych postów i widzê ¿e ejste¶ w nich zakochany ) ... ale zaskocz mnie ... nie zapominaj±c jednak ¿e jestem te¿ lakiernikiem.
Dodam mam na to kwit i nie zamacham siê go u¿yæ ... i tak z ciekawo¶ci spytam skoro teraz to wa¿na sprawa ... Ty masz mo¿e jaki¶ papier na to ¿e lakiernik to twój zawód wyuczony czyli zakoñczony jakim¶ egzaminem ? Nieczepiam siê ... Tak pytam bo to ¿e Ja oprócz praktyki lakierniczej .... jestem te¿ technologiem zanj±cym teorie lakiernictwa to ju¿ sam stwierdzi³e¶ ... Ja tylko teraz dopytam czy Ty jeste¶ .... praktyk samozwaniec ... zawodowiec z kwitem ... internetowy teoretyk, czy mo¿e jaki¶ autoryte bran¿owy ?
Wiesz to wa¿ne dla dalszego przebiegu tej dyskusji |
|
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-12-07, 21:25
|
0
|
|
|
|
Nie wiem czym siê szczycisz ?
¯e masz pr±d w domu ? |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-08, 14:34
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER poleci³e¶ w tym temacie dysze 1.6,jak to ma siê do pracy w systemie mokro na mokro?czy mo¿e poleci³bys co¶ innego?pozdro |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-08, 18:37
|
0
|
|
|
|
936 napisa³/a: | Nie wiem czym siê szczycisz ?
¯e masz pr±d w domu ? |
Tej tekst wklejasz ju¿ trzeci raz w tematach Rozumiem ¿e to koniec wywodów o wype³niaczach
[ Dodano: 2012-12-08, 18:54 ]
hamir napisa³/a: | PROJEKTER poleci³e¶ w tym temacie dysze 1.6,jak to ma siê do pracy w systemie mokro na mokro?czy mo¿e poleci³bys co¶ innego?pozdro |
Spokojnie spokojnie ... mo¿e byæ 1,4 1,5 1,6 1,7, 1,8 1,9 W temacie SATA 100 BF
HVLP - 1,4 1,7 1,9
RP - 1,4 1,6 1,8
W innych pistoletach np. wysokoci¶nieniowych klasy HP - 1,5.
Dobór dyszy materia³owej do pistoletu pomocniczego powinien nast±piæ po pewnej analizie tego czym robicie, jak robicie i gdzie robicie te samochody
Gdzie robicie ? .... wybieramy system redukcji ci¶nienia ( sposób transferu ) HVLP, RP, HP
Jak robicie ? .... doskonale przygotowana pow³oka z poliestru. W uk³adzie materia³owym do pokrywania dziurek zarysowañ i drobiazgów szpachla 1K akrylowa. Powierzchnia pod podk³ad dopracowana jak "dup cia niemowlaczka" ... albo obróbka szpachli do¶æ agresywna i gruby ciê¿ki wype³niacz akrylowy.
Czym robicie ... i tu nastêpuje decyzja oparta o dwie poprzednie ( powy¿ej ) bo albo siê zdecydujecie na cienkie grunty i cienko nak³adane wype³niacze ... wtedy dusza 1,4 max 1,6 albo na t± form± z ciê¿kimi wype³niaczami nak³adanymi grubo ... wtedy 1,7 - 1,9 ( lub 1,8 w RP ... lub 1,5 w HP. Przy czym ta ostania opcja jest akurat najciekawsza bo pozwala na aplikacjê cienkich pow³ok jak w 1,4 / 1,6 RP SATA albo grubych jak przy dyszy 1,7 / 1,9 HVLP SATA .... W ka¿dym HP. To po prostu taka technologia transferu wysokoci¶nieniowa , równie¿ na g³owicy co oznacza dobr± atomizacjê gêstych produktów ... oczywi¶cie kosztem zapylenia w gara¿u i strat materia³owych. Nie zmienia to faktu e elastyczno¶æ zastosowania pistoletu klasy HP jest tu najwiêksza ( najmniejsza jest za to jego wydajno¶æ )
Jak widzisz to nie takie proste ... psikaæ mo¿na ka¿dym ... Robiæ to m±drze i ekonomicznie to ju¿ tylko wtedy jak dobrze wybierzesz nie tylko pistolet ale te¿ technikê prowadzenia napraw |
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-08, 19:23
|
0
|
|
|
|
Jak widzisz to nie takie proste ... psikaæ mo¿na ka¿dym ... Robiæ to m±drze i ekonomicznie to ju¿ tylko wtedy jak dobrze wybierzesz nie tylko pistolet ale te¿ technikê prowadzenia napraw
dlatego wolê zapytaæ kogo¶ do¶wiadczonego
[ Dodano: 2012-12-08, 19:24 ]
cos mi sie niewleil Twoj cytat,sorki..
[ Dodano: 2012-12-08, 19:35 ]
mam jeszcze jedno pytanie,mam 1.3 dysze w mojej sacie rp,niemam kabiny,wiec zapylenie jest du¿e a pistolet jest szybki,wiec troche go przykrêcam..rozumiesz o co mi chodzi..pytanie jest czysto teoretyczne;skrêcaæ czy przej¶æ na 1.2?dzieki za cierpliwo¶æ [/list] |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-08, 20:52
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-08, 23:14
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | Przej¶æ na HVLP 1,25 WSB | do bazuchy super ale do lakieru za wolny,z lenistwa kiedys polakierowalem caly bok to sie prawie zameczylem,moze na poczatek ok,ale jak ktos lubie zapier... to nie zdaje egzaminu |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-08, 23:33
|
0
|
|
|
|
a wracajac do tematu podkladu...czym mniej podkladu tym lepiej...z tego co zaobserwowalem w praktyce to podklad ma o wiele wieksza kurczliwosc niz szpachlowka,to raz...dwa lepiej szybciej i latwiej zalatwic wszystkie braki p240-400 niz meczyc sie potem p1000,3 podklad-wypelniacz ktory ma za zadanie pokryc "mikro pory"w kicie itp a nie zalac bledy w przygotowaniu ktore itak po czasie wyjda...ja podklad jade dysza 1.4 po 2-4h szlif p400 na maszynce,poprawka gabka fine,super fine na sucho,lakierek i do klienta....mowie tu o normalnych naprawach typu boczek ktore idzie w 1 dzien na gotowo zrobic z glowa na wysokim poziomie,bo wiadomo ze czasem trafia sie kitowozy i inne to wtedy mozna przylac podkladem zeby bylo co rownac,ale normalne naprawy to po najnizszej lini oporu nie tracac przy tym na jakosci |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-09, 06:12
|
0
|
|
|
|
ja tam za¶ wyrobi³em sobie ¿ó³wi± technike ;)to moje pytanie jest takie gugun,braæ t± 1.25?jaka jest struktura klaru po tej dyszy (morka musi byæ ),czy próbowaæ zmieniæ technike na szybsz± i zostawiæ to 1.3?niewiem,doradzcie mi,macie wieksze do¶wiadczenie
[ Dodano: 2012-12-09, 06:18 ]
p.s PROJEKTER napisal HVLP 1.25 WSB ,a ja mam rp...wiec jak to jest?
[ Dodano: 2012-12-09, 06:28 ]
inwestycja w nowy pistolet niewchodzi w gre o to mi chodzi |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-09, 12:57
|
0
|
|
|
|
wszysto jest kwesia gustu. wsb to idealna dysza dla najbardziej wymagajacych,ale mi jesli chodzi o bezbarwny to nie lezy...ja jakbym mial wybrac uniwersalny pistolet to 1.3rp chociaz zastanowil bym sie nad dysza 1.4 zeby jeszcze podklad nim sie fajnie kladlo...mialbym ostry dylemat bo 1.3 baza i lakier...1.4 lakier i podklad a do bazy ciut duza dysza ale moze moze...wsb akurat nie wchodzila by w gre jako pisolet uniwersalny,to taka bardziej dysza dla pedantow...najlepszy wybor jesli chodzi o bazy i ciezkie kolorki typu kameleony,cukierki itp ale uniwersalna ale to wszystko kwestia gustu...jesli jestes z kuj-pom to chetnie cie zaprosze na browarka i sobie porownasz 1.4rp a wsb |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-12-09, 14:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
hamir napisa³/a: | PROJEKTER napisal HVLP 1.25 WSB ,a ja mam rp...wiec jak to jest? |
To s± kolego dwa ró¿ne modele pistoletów Sata Tak¿e zestawu od HVLP nie zamontujesz w RP i na odwrót (inny skok gwintu na pier¶cieniu g³owicy...itp.) |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-09, 14:49
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | a wracajac do tematu podkladu...czym mniej podkladu tym lepiej... |
Nie cytuje ca³o¶ci ... ale odniosê siê do ca³o¶ci ... LEPIEJ BYM TEGO NIE UJ¡£ Dok³adnie o oto w³a¶nie chodzi.
Co do 1,25 WSB to jest to dysza tylko do HVLP ... Model RP jest raczej dla tych co lubi± pracowaæ szybko, albo robi± du¿o elementów na raz. Ta szybka praca to nawyk. Nie mo¿na tego ani chwaliæ ani ganiæ. Po prostu tak komu¶ jest wygodniej i tyle. To technika, a nie technologia, a dyskusje o technice to ¶liski temat i raczej bez rozstrzygniêcia.
Tak bardzo generalnie sprawê ujmuj±c modele HVLP powinny byæ wyposa¿one w dysze 1,2 lub 1,3 a WSB jest tu kompromisem. HVLP to niskie ci¶nienie na g³owicy dziêki czemu kropla jest równa a atomizacja na poziomie okre¶lonym przez producenta. Przy bazach idea³ przy bezbarwnym pracuje mo¿e wolniej ale zostawia po sobie idealn± strukturê ... szczególnie w przypadku HS-ów.
Modele RP to kompromis pomiêdzy skuteczno¶ci± aplikacji ( zaleta HVLP ) i elastyczno¶ci± HP którym mo¿na nak³adaæ gêste materia³y ( w HVLP to bardzo trudne w RP trudne ).
RP ma obni¿one ci¶nienie na g³owicy ale nadal du¿o wiêksze ni¿ HVLP. Fina³ tego jest taki ¿e daje ju¿ mniej powtarzalny kszta³t kropli i s± one mniejsze ni¿ w HVLP ( lepsza atomizacja ) Przez to w³a¶nie jest on przez wielu z was uwa¿any za pistolet gorszy do bazy, a lepszy do bezbarwnego. Bior±c dodatkowo pod uwagê specyfikê wymiarowania dysz przez SATA to 1,3 RP ma naprawdê spory otwór wylotowy w porównaniu np. z IWATA i dlatego przy prêdko¶ci wylotowej ok 9 m /sek ( dla 2,0 bara wej¶ciowego ci¶nienie ) staje siê pistoletem wymagaj±cym szybszego prowadzenia.
Wiêksza dysza w RP to zawsze gorszy efekt aplikacji bazy. 1,3 w RP SATA to raczej ostateczno¶æ. Jednak wiêkszo¶æ materia³ów bazowych zarówno wodorozcieñczalnych jak i konwencjonalnych ma podobn± lepko¶æ robocz±. W przypadku lakierów bezbarwnych te ró¿nice s± ju¿ znacznie wiêksze ( MS, HS, UHS/VHS ) Dlatego te¿ niektórzy s± zadowoleni z HVLP 1,25 czy 1,3 przy aplikacji bezbarwnego ... a inni nie zadowoleni bo RP z rzadkim MSem to naprawdê szybie narzêdzie ale du¿o mniej precyzyjne ni¿ taki HVLP 1,25.
RP1,2 do bazy ? ... no có¿ z pewno¶ci± taka konfiguracja bêdzie precyzyjniejsza, ale stracisz na prêdko¶ci pracy jak± daje RP. Czy nie lepiej jest wiêc opanowaæ technikê aplikacji RP 1,3 bazy i bezbarwnego ciesz±c siê uniwersalnym pistoletem z jedn± dysz± ?
Mo¿na wprawdzie mieszaæ i wymieniaæ ... obawiam siê jednak, ¿e nie bêdzie ci siê chcia³o przekrêcaæ tych zestawów przy ka¿dym malowaniu i prêdzej, czy pó¼niej zostaniesz jednak przy technice aplikacji 1,3 steruj±c lekko lepko¶ci± bezbarwnego i ci¶nieniem przy lakierowaniu baz±. W takiej sytuacji napuszczanie ciê teraz ¿eby¶ sobie kupi³ do kilku czy kilkunastu malowañ, nowy zestaw 1,2 jest trochê nieodpowiedzialne jak siê ma dalekowzroczne spojrzenie na sprawê ...
To ju¿ lepiej kupiæ drugi pistolet HVLP z dysz± WSB. To przynajmniej jest jaka¶ widoczna zmiana i postêp w rozwoju. |
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-12-09, 15:35
|
0
|
|
|
|
i o to mi chodzi³o,krótko i rzetelnie :)chce jeszcze zapytac odnosz±c sie do moich warunków pracy,sata do podk³adu lepiej sprawdzi siê nisko cisnieniowa czy rp?staram siê robiæ pod³o¿e dopracowane,a wype³niacze raczej stosuje lepszej jako¶ci,praktycznie nie stosuje szpachli natryskowej,nie mam do niej przekonania .I drugie pytanko,reduktor ci¶nienia za filtrami jak najbli¿ej guna czy zaraz za sprezarka?jak to powinno byæ rzeczywi¶cie?
[ Dodano: 2012-12-09, 15:46 ]
gugun,ja preferuje mocniejsze trunki ,no i jestem z po³udnia kraju okolice Bielska,ale nigdy niemów nigdy,dzieki za rade,fajne jest to forum,ma sie dostêp do info za darmo :)zawsze co¶ siê mo¿na dowiedzieæ ciekawego i fachowego :)jestem zdania ze w tej bran¿y trzeba s³uchaæ i uczyæ siê ¿eby niep³aciæ "frycowego" przez ca³e ¿ycie |
|
|
|
|
ludwik
|
Wys³any: 2012-12-09, 19:19
|
0
|
|
|
|
czemu projekter byl przeciwnikiem hvlp ateraz do niego namawia |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-12-09, 20:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
ludwik napisa³/a: | czemu projekter byl przeciwnikiem hvlp ateraz do niego namawia |
Bo on jest za a nawet przeciw. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
ludwik
|
Wys³any: 2012-12-09, 21:16
|
0
|
|
|
|
dawniej pan projekter pisal ze technika hylp upada mowil ze rp przyszlosc a teraz powiada ze do bazy lepsz± krople daje hvlp o co tu chodzi mam rp 3000 1,2 1.3 1,4 i 3000hvlp wsb |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-12-09, 21:23
|
0
|
|
|
|
ludwik napisa³/a: | 3000hvlp wsb |
I ten do bazy jest idealny.
Ale nic, jak Robek zobaczy ¿e ja pisze ze idealny, to napisze ¿e gów,no prawda bo idealny jest rp1.2.. hehe. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
ludwik
|
Wys³any: 2012-12-09, 21:36
|
0
|
|
|
|
tak samo jak mowil ze 92 hvlp to wpadka saty nie wiem dlaczego mam taki zielony i uwazam ze to dobry sprzet ma niezawodne uszczelnienia i bardzo dobrej jakosci |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-12-09, 21:43
|
0
|
|
|
|
ludwik napisa³/a: | nie wiem dlaczego |
¯eby potencjalny w³asciciel takiego sprzetu zwatpi³ w niego i wyda³ kase na novyyy.
Kryzys trzeba rozpedziæ napedzajac klientów na nowe sprzety. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-09, 22:18
|
0
|
|
|
|
ludwik napisa³/a: | tak samo jak mowil ze 92 hvlp to wpadka saty nie wiem dlaczego mam taki zielony i uwazam ze to dobry sprzet ma niezawodne uszczelnienia i bardzo dobrej jakosci |
Was zostawiæ godzinê bez kontroli i ju¿ teorii spiskowych namno¿ycie tysi±c ... Lackdoktor to ju¿ z kilka dni nie mo¿e wytrzymaæ i przebiera kopytami ... a Ty kolego spadochroniarzu @ludwiku niestety nie wiem sk±d sie wy³oni³e¶.
NR92 to pierwszy HVLP SATA ... wpadka konstrukcyjna niedopracowany model .... poprawiony b³yskawicznie modelem NR95. To czy widzisz ró¿nice w dzia³aniu np SATA 3000 HVLP i nr 92 to ju¿ nie moja sprawa. 92 to model nie udany.
No ... teraz te wasze durne wynurzenia : Zacytuj teraz jeden albo drugi ³owco teorii spiskowych gdzie to PROJEKTER napisa³ w tym temacie ¿e HVLP jest rewelacj± i wraca do ³ask wypieraj±c technologiê RP ?
... bo nawet jakbym to zrobi³ ( a nie zrobi³em bo nie cierpiê technologii HVLP od dnia jej wprowadzenia do u¿ytku ) ... to co by siê sta³o ? ¦wiat idzie z postêpem. Ludzie mysl± kontruj± nowe rozwi±zania. Jak SATA 5000 HVLP bêdzie zdecydowanie lepsza ni¿ RP to bêdê chwali³ technologiê transferu HVLP, a nie jak pajac z klapami na ga³ach tkwi³ w jednym punkcie jak Pan doktor
To ¿e ch³opcy nie wiecie jak dzia³a system transferu HVLP i LVLP ( RP ) to niestety nie jest ju¿ wina Projektra tylko waszych ograniczonych pecynek. To informacje dostêpne ... skoro Projekter dociera do nich bez problemów i wystarczy po¶wiêciæ trochê czasu i pogrzebaæ w necie w prasie czy te¿ porozmawiaæ z technikami i handlowcami.
Ostatnio mam takie wra¿enie ¿e 100% wiedzy zawodowej wielu z was pochodzi wy³±cznie
z postów tego, lub tamtego forum. Jak to kur...a jest ¿e JA od kilku lat w sprawach technicznych i technologicznych z tego forum nie mogê wynie¶æ niczego, czego wcze¶niej nie wiedzia³em, a w 60% przypadków konieczna jest moja interwencja ¿eby dureñ nie szerzy³ dalej publicznie pie rdó³ ? Fajnie by by³o jakby¶cie tak zamiast ssaæ wiedzê z postów co¶ tu po sobie te¿ pozostawili inteligentnego przebojowego i wa¿nego dla technologii czy techniki naprawy ... Cokolwiek ... po za radami ja zrobiæ kabinê z kartonu po TV LCD
Mo¿e tak doktor habilitowany lakiernictwa ... LACKDOKTOR razem z naszym nowym forumowiczem @Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... wyja¶ni± kolega na forum rzeczowo ... na czym polega technika HVLP i LVLP ... tak rzeczowo z ci¶nieniami, wymiarami kana³ów, prêdko¶ciami wylotowymi, zalecanymi lepko¶ciami materia³ów, dla jednej i drugiej technologii ... odno¶nikami do innych systemów zgodnych z HVLP czy RP ... mo¿e jakie¶ dedykacje co jest do czego i dlaczego ?
¦mia³o ch³opaki ... b³y¶nijta raz wiedz± i mi przypieprzcie za to udawanie specjalisty i ci±g³e pouczanie ! |
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-12-10, 02:07
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | @Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... | wlasnie,kto ty? bo jakos ciezko mi to lyknac ze sledzisz forum od roku i nagle zalozyles konto zeby napisac cos na temat saty...? przestancie chlopaki bawic sie w takie cenzura,jesli ktos z was ma cos do powiedzenia to mozna to zrobic pod wlasnym nickiem,ostatniego warna dalem jakies kilka miesiecy temu wiec nie trzeba robic tu dziecinady i zakladac nowych kont zeby cokolwiek napisac...a panu ludwikowi daje zakaz pisania,prosze sie odezwac do mnie na pw |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2012-12-10, 13:36
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | PROJEKTER napisa³/a: | @Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... | wlasnie,kto ty? .... |
£ysy73, senior, st67 .... @Ludwig to ju¿ lepiej zaloguj siê otwarcie jako £ysy73 i ch ..j mnie strzeli na miejscu. Zanim wyjdê z szoku to min± ze dwa lata |
|
|
|
|