Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
heeler11
Wys³any: 2012-11-26, 09:07   Sata 100 B F
0
UP DOWN

Witam mam pytanie przymierzam siê do zakupu tej saty do podk³adu i nie wiem jaka wybraæ dyszê my¶le nad 1.6 RP bede go uzywa³ do akrylowego,epoksydowego,reaktywnego,i czasem do szpachlówki natryskowej. Bedze okej dysza?
Z jakim podk³adem akrylowym ten pistolet najlepiej wspó³pracuje?

jacenty 741
Wys³any: 2012-11-26, 11:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Da radê z ka¿dym z wymienionych przez Ciebie produktów,z tym,¿e do epoksydu i reaktywnego wystarczy³aby dysza 1.3.Ale mo¿na skrêciæ trochê iglicê,i jest ok.

heeler11
Wys³any: 2012-11-26, 12:13   
0
UP DOWN

polecaj± dysze 1.8 w standardzie? bo juz nie wiem jak± brac czy 1.6 czy 1.8 pomocy.
mówimy o RP

diablo74 
Wys³any: 2012-11-26, 13:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
polecam 1.8 te¿ mia³em ten dylemat i wybra³em 1.8 do epoksu czy reaktywnego mo¿na trochê skrêciæ do podk³adu 1.8 jest w sam raz no i my¶lê ¿e natrysk te¿ siê da na tej dyszy :spoko:

Marc. 
Wys³any: 2012-12-03, 21:50   
0
UP DOWN

Sk±d: ¶l±skie
do epoksydu i poliuretanu te¿ polecam dysze 1.8,
chocia¿ ch³opaki u nas zamówili 2.0 do takiej saty.
wszystko zale¿y ile mikronów chcesz k³a¶æ i jakie powierzchnie.

pozdrawiam
Marc.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-04, 14:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Brawo ch³opaki ... 1,8 w standardzie RP ^^ .

1,6 w SATA 100 BF RP to jest absolutny max do gruntów i gruntowype³niaczy. Do ciê¿kich wype³niaczy mo¿e 1,8 ... ale raczej nale¿y siê oduczyæ u¿ywania cie¿kich grubowarstwowych wype³niaczy ni¿ u¿ywaæ wielkich dysz materia³owych jak te o ¶rednicy prawie 2-óch milimetrów, bo o takiej tu gadacie pisz±c w tym temacie .... 1,8 RP :tak:

936
Wys³any: 2012-12-06, 17:45   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
PROJEKTER a co masz przeciwko dyszy 1.8 i ciê¿kim wypelniacza ?
Je¶li nie masz wiedzy to i 1.6 nie pomo¿e.

hamir 
Wys³any: 2012-12-06, 19:23   
0
UP DOWN

Sk±d: Astana
i poleca zaraz wiora...936 ;P

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-06, 20:04   
0
UP DOWN

... a mogê lekko przycwaniakowaæ i przniê¶æ ciê do innego tematu w tej kwestii ? ;)

To mo¿e tak :

Moim zdaniem 1,6 jest idealna ... ale wiele osób upiera sie przy 1,8. Moja opinia na temat wype³niaczy natryskowych jest jednak do¶æ krytyczna. Tzn. znacznie m±drzej jest tak obrobiæ poliester i pod³o¿e ¿eby wystarcza³a tu cienka warstwa rzadkiej miêdzywarstwy. Mo¿e byæ np. wype³niacz akrylowy ale najwy¿ej 100 - 150 um, a nie 350 - 400 jak pozwala karta techniczna. Dlatego gdybym mia³ komu¶ co¶ radziæ w pistoletach do aplikacji wype³niaczy to 1,6 jest najwiêksz± z rozs±dnych dysz materia³owych .

Wcale nie g³upie by³oby ¶licznie szlifowaæ to co pod podk³adem i przej¶æ na dysze 1,4 - cieniutko tanio i oszczêdnie Mniej materia³u, szybciej schnie, mniej b³êdów zwi±zanych z zachowaniem siê samego materia³u -siadanie kontur mapy, gazowanie itp. ... Tylko oczywi¶cie ma³o kto z was siê zdecyduje na takie zmiany przyzwyczajeñ.

..... i dalej tak : http://lakiernik.info.pl/...der=asc&start=0

... a potem jak przeczytasz to wracaj i pisz tutaj ;)

gugun 
Wys³any: 2012-12-06, 20:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
a czym ty sie przejmujesz?jak ktos woli wszystkie braki i barana rownac p 800-1000 niz p240-400 przed podkladem to juz ich strata...mi 1 warstwa dysza 1.4 w zupelnosci wystarcza...2h w 20st lekkie tarlo i malunek ;)

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-07, 16:13   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
a czym ty sie przejmujesz?

Niektórzy lakiernicy to uparte os³y i im faktycznie niczego nie da siê wyt³umaczyæ ... pomóc czy przekonaæ do zmiany nawyków ... ale wiele osób po prostu nie wie ¿e mo¿na to samo robiæ inaczej, szybciej taniej sprawniej i bez ryzyka pojawienia siê wad :tak: Wyja¶nimy
koledze ... i niech sam decyduje co robiæ ... zostaæ przy starej technice czy pomy¶leæ i przej¶æ na now± ^^ ?

hamir 
Wys³any: 2012-12-07, 16:22   
0
UP DOWN

gugun to 1.4 sprawdza sie?

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-07, 19:08   
0
UP DOWN

Lepiej zapytaj o to w jakim pistolecie przy jakich wype³niaczach i na jak przygotowana powierzchie, bo to nie rozmowa o dyszy tylko o technichnice wykonia pow³oki.

Accuspray 3M w standardzie ma dysze 1,8. Co z tego jak jej konstrukcja i ci¶nienie na wylocie powoduje ¿e pistolet rozpyla materia³ i daje pow³okê g³adk± jak SATA 100 RP z dysza 1,6. ;) Dodam do¶æ gêste wype³niacze.

936
Wys³any: 2012-12-07, 19:19   
+1
UP DOWN

Hmm...
Dlaczego podpierasz siê czyj±s opini± a nie w³asn± ?
Mo¿e dlatego, ¿e jestes projektantem i teoretykiem nie u¿ytkownikiem.
Skoro twoja wiedza jest tak wielka dlaczego próbujesz narzucac wszystkim pogl±dy dotycz±ce wype³niaczy akrylowych ?
Czy tylko z takimi mia³es do czynienia bo w±tpie, ¿eby¶ przepracowa³ na wype³niaczach poliuretanowych min 200 roboczo godzin .
Zachowuj±c wszystkie zasady poprawno¶ci dziedziny lakiernictwa.
Nie oszukujmy siê robisz kase na czym¶ innym ni¿ brudzeniu sobie r±k wype³niaczami i wdychaniu izocjanianów.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-07, 19:58   
0
UP DOWN

936 napisa³/a:
Hmm...
Dlaczego podpierasz siê czyj±s opini± a nie w³asn± ?

Ciekawy wniosek ... ^^ bezsensowny ale ciekwe sk±d ci to wylaz³o ... jednak odpowiem ...

W odró¿nieñ od Ciebie @936 jestem te¿ technologiem co oznacza, ¿e poza tym co jest wygodnie robiæ w lakierniach ( wszystkich ciek³ych lakierniach ) tak¿e przy naprawach samochodów musze siê doskonale orientowaæ - perfekt orientowaæ - w tym jak jest to robiæ porwanie i bezb³ednie ... ale to ma³o ... bo jeszcze musze wiedzieæ dlaczego tak nale¿y to w³a¶nie zrobiæ. ;)

Gdybym jak Ty tkwi³ ca³e ¿ycie na jakiej¶ lakierni ... albo nie daj Bo¿e w obesranej norze to dzi¶ na forum bran¿owym pyta³ bym jakiego¶ tam PROJEKTERa dlaczego wype³niacz na spoiwie poliuretanowym to kompletnie g³upi pomys³ przy naprawach samochodów w refinishu ... ma³o tego ... musia³by te¿ dopytaæ tego speca ... dlaczego spoiwo poliuretanowe nie nadaje siê kompletnie do formowania grubowarstwowych wype³niaczy pod pow³oki dekoracyjne ... a tak kolego @936 Ja to wiem znaj±c tego typu produktu z lakierni przemys³owych i stolarni gdzie jest ich miejsce i to te¿ czasami, a Ty nie s±dzê zby¶ mia³ o nich jak±¶ powazniejsz± wiedzê ( choæ przej¿a³em 9 stron twoich archiwalnych postów i widzê ¿e ejste¶ w nich zakochany ^^ ) ... ale zaskocz mnie ... nie zapominaj±c jednak ¿e jestem te¿ lakiernikiem.

Dodam mam na to kwit i nie zamacham siê go u¿yæ ;) ... i tak z ciekawo¶ci spytam skoro teraz to wa¿na sprawa ... Ty masz mo¿e jaki¶ papier na to ¿e lakiernik to twój zawód wyuczony czyli zakoñczony jakim¶ egzaminem ? Nieczepiam siê ... Tak pytam bo to ¿e Ja oprócz praktyki lakierniczej .... jestem te¿ technologiem zanj±cym teorie lakiernictwa to ju¿ sam stwierdzi³e¶ ... Ja tylko teraz dopytam czy Ty jeste¶ .... praktyk samozwaniec ... zawodowiec z kwitem ... internetowy teoretyk, czy mo¿e jaki¶ autoryte bran¿owy ?

Wiesz ;) to wa¿ne dla dalszego przebiegu tej dyskusji ;)

936
Wys³any: 2012-12-07, 21:25   
0
UP DOWN

Nie wiem czym siê szczycisz ?
¯e masz pr±d w domu ?

hamir 
Wys³any: 2012-12-08, 14:34   
0
UP DOWN

PROJEKTER poleci³e¶ w tym temacie dysze 1.6,jak to ma siê do pracy w systemie mokro na mokro?czy mo¿e poleci³bys co¶ innego?pozdro :)

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-08, 18:37   
0
UP DOWN

936 napisa³/a:
Nie wiem czym siê szczycisz ?
¯e masz pr±d w domu ?

Tej tekst wklejasz ju¿ trzeci raz w tematach ;) Rozumiem ¿e to koniec wywodów o wype³niaczach ^^ ^^ ^^

[ Dodano: 2012-12-08, 18:54 ]
hamir napisa³/a:
PROJEKTER poleci³e¶ w tym temacie dysze 1.6,jak to ma siê do pracy w systemie mokro na mokro?czy mo¿e poleci³bys co¶ innego?pozdro :)

Spokojnie spokojnie ... mo¿e byæ 1,4 1,5 1,6 1,7, 1,8 1,9 W temacie SATA 100 BF

HVLP - 1,4 1,7 1,9
RP - 1,4 1,6 1,8

W innych pistoletach np. wysokoci¶nieniowych klasy HP - 1,5.

Dobór dyszy materia³owej do pistoletu pomocniczego powinien nast±piæ po pewnej analizie tego czym robicie, jak robicie i gdzie robicie te samochody

Gdzie robicie ? .... wybieramy system redukcji ci¶nienia ( sposób transferu ) HVLP, RP, HP

Jak robicie ? .... doskonale przygotowana pow³oka z poliestru. W uk³adzie materia³owym do pokrywania dziurek zarysowañ i drobiazgów szpachla 1K akrylowa. Powierzchnia pod podk³ad dopracowana jak "dup cia niemowlaczka" ... albo obróbka szpachli do¶æ agresywna i gruby ciê¿ki wype³niacz akrylowy.

Czym robicie ... i tu nastêpuje decyzja oparta o dwie poprzednie ( powy¿ej ) bo albo siê zdecydujecie na cienkie grunty i cienko nak³adane wype³niacze ... wtedy dusza 1,4 max 1,6 albo na t± form± z ciê¿kimi wype³niaczami nak³adanymi grubo ... wtedy 1,7 - 1,9 ( lub 1,8 w RP ... lub 1,5 w HP. Przy czym ta ostania opcja jest akurat najciekawsza bo pozwala na aplikacjê cienkich pow³ok jak w 1,4 / 1,6 RP SATA albo grubych jak przy dyszy 1,7 / 1,9 HVLP SATA .... W ka¿dym HP. To po prostu taka technologia transferu wysokoci¶nieniowa , równie¿ na g³owicy co oznacza dobr± atomizacjê gêstych produktów ... oczywi¶cie kosztem zapylenia w gara¿u i strat materia³owych. Nie zmienia to faktu e elastyczno¶æ zastosowania pistoletu klasy HP jest tu najwiêksza ( najmniejsza jest za to jego wydajno¶æ )

Jak widzisz to nie takie proste ... psikaæ mo¿na ka¿dym ... Robiæ to m±drze i ekonomicznie to ju¿ tylko wtedy jak dobrze wybierzesz nie tylko pistolet ale te¿ technikê prowadzenia napraw

hamir 
Wys³any: 2012-12-08, 19:23   
0
UP DOWN

Jak widzisz to nie takie proste ... psikaæ mo¿na ka¿dym ... Robiæ to m±drze i ekonomicznie to ju¿ tylko wtedy jak dobrze wybierzesz nie tylko pistolet ale te¿ technikê prowadzenia napraw
dlatego wolê zapytaæ kogo¶ do¶wiadczonego ^^

[ Dodano: 2012-12-08, 19:24 ]
cos mi sie niewleil Twoj cytat,sorki..

[ Dodano: 2012-12-08, 19:35 ]
mam jeszcze jedno pytanie,mam 1.3 dysze w mojej sacie rp,niemam kabiny,wiec zapylenie jest du¿e a pistolet jest szybki,wiec troche go przykrêcam..rozumiesz o co mi chodzi..pytanie jest czysto teoretyczne;skrêcaæ czy przej¶æ na 1.2?dzieki za cierpliwo¶æ ;) [/list]

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-08, 20:52   
0
UP DOWN

Przej¶æ na HVLP 1,25 WSB ;)

gugun 
Wys³any: 2012-12-08, 23:14   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Przej¶æ na HVLP 1,25 WSB
do bazuchy super ale do lakieru za wolny,z lenistwa kiedys polakierowalem caly bok to sie prawie zameczylem,moze na poczatek ok,ale jak ktos lubie zapier... to nie zdaje egzaminu ;)

gugun 
Wys³any: 2012-12-08, 23:33   
0
UP DOWN

a wracajac do tematu podkladu...czym mniej podkladu tym lepiej...z tego co zaobserwowalem w praktyce to podklad ma o wiele wieksza kurczliwosc niz szpachlowka,to raz...dwa lepiej szybciej i latwiej zalatwic wszystkie braki p240-400 niz meczyc sie potem p1000,3 podklad-wypelniacz ktory ma za zadanie pokryc "mikro pory"w kicie itp a nie zalac bledy w przygotowaniu ktore itak po czasie wyjda...ja podklad jade dysza 1.4 po 2-4h szlif p400 na maszynce,poprawka gabka fine,super fine na sucho,lakierek i do klienta....mowie tu o normalnych naprawach typu boczek ktore idzie w 1 dzien na gotowo zrobic z glowa na wysokim poziomie,bo wiadomo ze czasem trafia sie kitowozy i inne to wtedy mozna przylac podkladem zeby bylo co rownac,ale normalne naprawy to po najnizszej lini oporu nie tracac przy tym na jakosci

hamir 
Wys³any: 2012-12-09, 06:12   
0
UP DOWN

ja tam za¶ wyrobi³em sobie ¿ó³wi± technike ;)to moje pytanie jest takie gugun,braæ t± 1.25?jaka jest struktura klaru po tej dyszy (morka musi byæ ^^ ),czy próbowaæ zmieniæ technike na szybsz± i zostawiæ to 1.3?niewiem,doradzcie mi,macie wieksze do¶wiadczenie :)

[ Dodano: 2012-12-09, 06:18 ]
p.s PROJEKTER napisal HVLP 1.25 WSB ,a ja mam rp...wiec jak to jest?

[ Dodano: 2012-12-09, 06:28 ]
inwestycja w nowy pistolet niewchodzi w gre o to mi chodzi ^^

gugun 
Wys³any: 2012-12-09, 12:57   
0
UP DOWN

wszysto jest kwesia gustu. wsb to idealna dysza dla najbardziej wymagajacych,ale mi jesli chodzi o bezbarwny to nie lezy...ja jakbym mial wybrac uniwersalny pistolet to 1.3rp chociaz zastanowil bym sie nad dysza 1.4 zeby jeszcze podklad nim sie fajnie kladlo...mialbym ostry dylemat bo 1.3 baza i lakier...1.4 lakier i podklad a do bazy ciut duza dysza ale moze moze...wsb akurat nie wchodzila by w gre jako pisolet uniwersalny,to taka bardziej dysza dla pedantow...najlepszy wybor jesli chodzi o bazy i ciezkie kolorki typu kameleony,cukierki itp ale uniwersalna :nie: ale to wszystko kwestia gustu...jesli jestes z kuj-pom to chetnie cie zaprosze na browarka i sobie porownasz 1.4rp a wsb

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-12-09, 14:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
hamir napisa³/a:
PROJEKTER napisal HVLP 1.25 WSB ,a ja mam rp...wiec jak to jest?

To s± kolego dwa ró¿ne modele pistoletów Sata :tak: Tak¿e zestawu od HVLP nie zamontujesz w RP i na odwrót :tak: (inny skok gwintu na pier¶cieniu g³owicy...itp.)

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-09, 14:49   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
a wracajac do tematu podkladu...czym mniej podkladu tym lepiej...

Nie cytuje ca³o¶ci ... ale odniosê siê do ca³o¶ci ... LEPIEJ BYM TEGO NIE UJ¡£ :spoko: Dok³adnie o oto w³a¶nie chodzi.

Co do 1,25 WSB to jest to dysza tylko do HVLP ... Model RP jest raczej dla tych co lubi± pracowaæ szybko, albo robi± du¿o elementów na raz. Ta szybka praca to nawyk. Nie mo¿na tego ani chwaliæ ani ganiæ. Po prostu tak komu¶ jest wygodniej i tyle. To technika, a nie technologia, a dyskusje o technice to ¶liski temat i raczej bez rozstrzygniêcia.

Tak bardzo generalnie sprawê ujmuj±c modele HVLP powinny byæ wyposa¿one w dysze 1,2 lub 1,3 a WSB jest tu kompromisem. HVLP to niskie ci¶nienie na g³owicy dziêki czemu kropla jest równa a atomizacja na poziomie okre¶lonym przez producenta. Przy bazach idea³ przy bezbarwnym pracuje mo¿e wolniej ale zostawia po sobie idealn± strukturê ... szczególnie w przypadku HS-ów.

Modele RP to kompromis pomiêdzy skuteczno¶ci± aplikacji ( zaleta HVLP ) i elastyczno¶ci± HP którym mo¿na nak³adaæ gêste materia³y ( w HVLP to bardzo trudne w RP trudne ).
RP ma obni¿one ci¶nienie na g³owicy ale nadal du¿o wiêksze ni¿ HVLP. Fina³ tego jest taki ¿e daje ju¿ mniej powtarzalny kszta³t kropli i s± one mniejsze ni¿ w HVLP ( lepsza atomizacja ) Przez to w³a¶nie jest on przez wielu z was uwa¿any za pistolet gorszy do bazy, a lepszy do bezbarwnego. Bior±c dodatkowo pod uwagê specyfikê wymiarowania dysz przez SATA to 1,3 RP ma naprawdê spory otwór wylotowy w porównaniu np. z IWATA i dlatego przy prêdko¶ci wylotowej ok 9 m /sek ( dla 2,0 bara wej¶ciowego ci¶nienie ) staje siê pistoletem wymagaj±cym szybszego prowadzenia.

Wiêksza dysza w RP to zawsze gorszy efekt aplikacji bazy. 1,3 w RP SATA to raczej ostateczno¶æ. Jednak wiêkszo¶æ materia³ów bazowych zarówno wodorozcieñczalnych jak i konwencjonalnych ma podobn± lepko¶æ robocz±. W przypadku lakierów bezbarwnych te ró¿nice s± ju¿ znacznie wiêksze ( MS, HS, UHS/VHS ) Dlatego te¿ niektórzy s± zadowoleni z HVLP 1,25 czy 1,3 przy aplikacji bezbarwnego ... a inni nie zadowoleni bo RP z rzadkim MSem to naprawdê szybie narzêdzie ale du¿o mniej precyzyjne ni¿ taki HVLP 1,25.

RP1,2 do bazy ? ... no có¿ z pewno¶ci± taka konfiguracja bêdzie precyzyjniejsza, ale stracisz na prêdko¶ci pracy jak± daje RP. Czy nie lepiej jest wiêc opanowaæ technikê aplikacji RP 1,3 bazy i bezbarwnego ciesz±c siê uniwersalnym pistoletem z jedn± dysz± ?

Mo¿na wprawdzie mieszaæ i wymieniaæ ... obawiam siê jednak, ¿e nie bêdzie ci siê chcia³o przekrêcaæ tych zestawów przy ka¿dym malowaniu i prêdzej, czy pó¼niej zostaniesz jednak przy technice aplikacji 1,3 steruj±c lekko lepko¶ci± bezbarwnego i ci¶nieniem przy lakierowaniu baz±. W takiej sytuacji napuszczanie ciê teraz ¿eby¶ sobie kupi³ do kilku czy kilkunastu malowañ, nowy zestaw 1,2 jest trochê nieodpowiedzialne jak siê ma dalekowzroczne spojrzenie na sprawê ...

To ju¿ lepiej kupiæ drugi pistolet HVLP z dysz± WSB. To przynajmniej jest jaka¶ widoczna zmiana i postêp w rozwoju. ;)

hamir 
Wys³any: 2012-12-09, 15:35   
0
UP DOWN

:spoko: i o to mi chodzi³o,krótko i rzetelnie :)chce jeszcze zapytac odnosz±c sie do moich warunków pracy,sata do podk³adu lepiej sprawdzi siê nisko cisnieniowa czy rp?staram siê robiæ pod³o¿e dopracowane,a wype³niacze raczej stosuje lepszej jako¶ci,praktycznie nie stosuje szpachli natryskowej,nie mam do niej przekonania ^^ .I drugie pytanko,reduktor ci¶nienia za filtrami jak najbli¿ej guna czy zaraz za sprezarka?jak to powinno byæ rzeczywi¶cie?

[ Dodano: 2012-12-09, 15:46 ]
gugun,ja preferuje mocniejsze trunki ^^ ,no i jestem z po³udnia kraju okolice Bielska,ale nigdy niemów nigdy,dzieki za rade,fajne jest to forum,ma sie dostêp do info za darmo :)zawsze co¶ siê mo¿na dowiedzieæ ciekawego i fachowego :)jestem zdania ze w tej bran¿y trzeba s³uchaæ i uczyæ siê ¿eby niep³aciæ "frycowego" przez ca³e ¿ycie ^^ ^^ ^^

ludwik
Wys³any: 2012-12-09, 19:19   
0
UP DOWN

czemu projekter byl przeciwnikiem hvlp ateraz do niego namawia

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-09, 20:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
ludwik napisa³/a:
czemu projekter byl przeciwnikiem hvlp ateraz do niego namawia

Bo on jest za a nawet przeciw. ^^ ^^ ^^

ludwik
Wys³any: 2012-12-09, 21:16   
0
UP DOWN

dawniej pan projekter pisal ze technika hylp upada mowil ze rp przyszlosc a teraz powiada ze do bazy lepsz± krople daje hvlp o co tu chodzi mam rp 3000 1,2 1.3 1,4 i 3000hvlp wsb

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-09, 21:23   
0
UP DOWN

ludwik napisa³/a:
3000hvlp wsb

I ten do bazy jest idealny.

Ale nic, jak Robek zobaczy ¿e ja pisze ze idealny, to napisze ¿e gów,no prawda bo idealny jest rp1.2.. hehe.

ludwik
Wys³any: 2012-12-09, 21:36   
0
UP DOWN

tak samo jak mowil ze 92 hvlp to wpadka saty nie wiem dlaczego mam taki zielony i uwazam ze to dobry sprzet ma niezawodne uszczelnienia i bardzo dobrej jakosci

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-09, 21:43   
0
UP DOWN

ludwik napisa³/a:
nie wiem dlaczego

¯eby potencjalny w³asciciel takiego sprzetu zwatpi³ w niego i wyda³ kase na novyyy.
Kryzys trzeba rozpedziæ napedzajac klientów na nowe sprzety.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-09, 22:18   
0
UP DOWN

ludwik napisa³/a:
tak samo jak mowil ze 92 hvlp to wpadka saty nie wiem dlaczego mam taki zielony i uwazam ze to dobry sprzet ma niezawodne uszczelnienia i bardzo dobrej jakosci

Was zostawiæ godzinê bez kontroli i ju¿ teorii spiskowych namno¿ycie tysi±c ... Lackdoktor to ju¿ z kilka dni nie mo¿e wytrzymaæ i przebiera kopytami ... a Ty kolego spadochroniarzu @ludwiku niestety nie wiem sk±d sie wy³oni³e¶.

NR92 to pierwszy HVLP SATA ... wpadka konstrukcyjna niedopracowany model .... poprawiony b³yskawicznie modelem NR95. To czy widzisz ró¿nice w dzia³aniu np SATA 3000 HVLP i nr 92 to ju¿ nie moja sprawa. 92 to model nie udany.

No ... teraz te wasze durne wynurzenia : Zacytuj teraz jeden albo drugi ³owco teorii spiskowych gdzie to PROJEKTER napisa³ w tym temacie ¿e HVLP jest rewelacj± i wraca do ³ask wypieraj±c technologiê RP ? ^^

... bo nawet jakbym to zrobi³ ( a nie zrobi³em bo nie cierpiê technologii HVLP od dnia jej wprowadzenia do u¿ytku ) ... to co by siê sta³o ? ¦wiat idzie z postêpem. Ludzie mysl± kontruj± nowe rozwi±zania. Jak SATA 5000 HVLP bêdzie zdecydowanie lepsza ni¿ RP to bêdê chwali³ technologiê transferu HVLP, a nie jak pajac z klapami na ga³ach tkwi³ w jednym punkcie jak Pan doktor ^^

To ¿e ch³opcy nie wiecie jak dzia³a system transferu HVLP i LVLP ( RP ) to niestety nie jest ju¿ wina Projektra tylko waszych ograniczonych pecynek. To informacje dostêpne ... skoro Projekter dociera do nich bez problemów i wystarczy po¶wiêciæ trochê czasu i pogrzebaæ w necie w prasie czy te¿ porozmawiaæ z technikami i handlowcami. ;)

Ostatnio mam takie wra¿enie ¿e 100% wiedzy zawodowej wielu z was pochodzi wy³±cznie
z postów tego, lub tamtego forum. Jak to kur...a jest ¿e JA od kilku lat w sprawach technicznych i technologicznych z tego forum nie mogê wynie¶æ niczego, czego wcze¶niej nie wiedzia³em, a w 60% przypadków konieczna jest moja interwencja ¿eby dureñ nie szerzy³ dalej publicznie pie rdó³ ? Fajnie by by³o jakby¶cie tak zamiast ssaæ wiedzê z postów co¶ tu po sobie te¿ pozostawili inteligentnego przebojowego i wa¿nego dla technologii czy techniki naprawy ... Cokolwiek ... po za radami ja zrobiæ kabinê z kartonu po TV LCD :tak:

Mo¿e tak doktor habilitowany lakiernictwa ... LACKDOKTOR razem z naszym nowym forumowiczem @Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... wyja¶ni± kolega na forum rzeczowo ... na czym polega technika HVLP i LVLP ... tak rzeczowo z ci¶nieniami, wymiarami kana³ów, prêdko¶ciami wylotowymi, zalecanymi lepko¶ciami materia³ów, dla jednej i drugiej technologii ... odno¶nikami do innych systemów zgodnych z HVLP czy RP ... mo¿e jakie¶ dedykacje co jest do czego i dlaczego ? ^^

¦mia³o ch³opaki ... b³y¶nijta raz wiedz± i mi przypieprzcie za to udawanie specjalisty i ci±g³e pouczanie ! :cool:

gugun 
Wys³any: 2012-12-10, 02:07   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
@Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ...
wlasnie,kto ty? bo jakos ciezko mi to lyknac ze sledzisz forum od roku i nagle zalozyles konto zeby napisac cos na temat saty...? przestancie chlopaki bawic sie w takie cenzura,jesli ktos z was ma cos do powiedzenia to mozna to zrobic pod wlasnym nickiem,ostatniego warna dalem jakies kilka miesiecy temu wiec nie trzeba robic tu dziecinady i zakladac nowych kont zeby cokolwiek napisac...a panu ludwikowi daje zakaz pisania,prosze sie odezwac do mnie na pw ;)

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-10, 13:36   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:
@Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ...
wlasnie,kto ty? ....

£ysy73, senior, st67 .... ^^ @Ludwig to ju¿ lepiej zaloguj siê otwarcie jako £ysy73 i ch ..j mnie strzeli na miejscu. Zanim wyjdê z szoku to min± ze dwa lata :D

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: