Autor |
Wiadomość |
 |
heeler11
|
Wysłany: 2012-11-26, 09:07 Sata 100 B F
|
0
|
|
|
|
Witam mam pytanie przymierzam siĂŞ do zakupu tej saty do podkÂładu i nie wiem jaka wybraĂŚ dyszĂŞ myÂśle nad 1.6 RP bede go uzywaÂł do akrylowego,epoksydowego,reaktywnego,i czasem do szpachlĂłwki natryskowej. Bedze okej dysza?
Z jakim podk³adem akrylowym ten pistolet najlepiej wspó³pracuje? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2012-11-26, 11:30
|
0
|
|
|
|
Da radĂŞ z kaÂżdym z wymienionych przez Ciebie produktĂłw,z tym,Âże do epoksydu i reaktywnego wystarczyÂłaby dysza 1.3.Ale moÂżna skrĂŞciĂŚ trochĂŞ iglicĂŞ,i jest ok. |
|
|
|
 |
heeler11
|
Wysłany: 2012-11-26, 12:13
|
0
|
|
|
|
polecajÂą dysze 1.8 w standardzie? bo juz nie wiem jakÂą brac czy 1.6 czy 1.8 pomocy.
mĂłwimy o RP |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-11-26, 13:04
|
0
|
|
|
|
polecam 1.8 teÂż miaÂłem ten dylemat i wybraÂłem 1.8 do epoksu czy reaktywnego moÂżna trochĂŞ skrĂŞciĂŚ do podkÂładu 1.8 jest w sam raz no i myÂślĂŞ Âże natrysk teÂż siĂŞ da na tej dyszy |
|
|
|
 |
Marc.
|
Wysłany: 2012-12-03, 21:50
|
0
|
|
|
|
do epoksydu i poliuretanu teÂż polecam dysze 1.8,
chociaÂż chÂłopaki u nas zamĂłwili 2.0 do takiej saty.
wszystko zale¿y ile mikronów chcesz k³aœÌ i jakie powierzchnie.
pozdrawiam
Marc. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-04, 14:33
|
0
|
|
|

|
Brawo chÂłopaki ... 1,8 w standardzie RP .
1,6 w SATA 100 BF RP to jest absolutny max do gruntĂłw i gruntowypeÂłniaczy. Do ciĂŞÂżkich wypeÂłniaczy moÂże 1,8 ... ale raczej naleÂży siĂŞ oduczyĂŚ uÂżywania cieÂżkich grubowarstwowych wypeÂłniaczy niÂż uÂżywaĂŚ wielkich dysz materiaÂłowych jak te o Âśrednicy prawie 2-Ăłch milimetrĂłw, bo o takiej tu gadacie piszÂąc w tym temacie .... 1,8 RP |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-12-06, 17:45
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER a co masz przeciwko dyszy 1.8 i ciĂŞÂżkim wypelniacza ?
JeÂśli nie masz wiedzy to i 1.6 nie pomoÂże. |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2012-12-06, 19:23
|
0
|
|
|
|
i poleca zaraz wiora...936 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-06, 20:04
|
0
|
|
|

|
... a mogê lekko przycwaniakowaÌ i przniêœÌ ciê do innego tematu w tej kwestii ?
To moÂże tak :
Moim zdaniem 1,6 jest idealna ... ale wiele osób upiera sie przy 1,8. Moja opinia na temat wype³niaczy natryskowych jest jednak doœÌ krytyczna. Tzn. znacznie m¹drzej jest tak obrobiÌ poliester i pod³o¿e ¿eby wystarcza³a tu cienka warstwa rzadkiej miêdzywarstwy. Mo¿e byÌ np. wype³niacz akrylowy ale najwy¿ej 100 - 150 um, a nie 350 - 400 jak pozwala karta techniczna. Dlatego gdybym mia³ komuœ coœ radziÌ w pistoletach do aplikacji wype³niaczy to 1,6 jest najwiêksz¹ z rozs¹dnych dysz materia³owych .
Wcale nie g³upie by³oby œlicznie szlifowaÌ to co pod podk³adem i przejœÌ na dysze 1,4 - cieniutko tanio i oszczêdnie Mniej materia³u, szybciej schnie, mniej b³êdów zwi¹zanych z zachowaniem siê samego materia³u -siadanie kontur mapy, gazowanie itp. ... Tylko oczywiœcie ma³o kto z was siê zdecyduje na takie zmiany przyzwyczajeù.
..... i dalej tak : http://lakiernik.info.pl/...der=asc&start=0
... a potem jak przeczytasz to wracaj i pisz tutaj |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-12-06, 20:54
|
0
|
|
|

|
a czym ty sie przejmujesz?jak ktos woli wszystkie braki i barana rownac p 800-1000 niz p240-400 przed podkladem to juz ich strata...mi 1 warstwa dysza 1.4 w zupelnosci wystarcza...2h w 20st lekkie tarlo i malunek |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-07, 16:13
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | a czym ty sie przejmujesz? |
NiektĂłrzy lakiernicy to uparte osÂły i im faktycznie niczego nie da siĂŞ wytÂłumaczyĂŚ ... pomĂłc czy przekonaĂŚ do zmiany nawykĂłw ... ale wiele osĂłb po prostu nie wie Âże moÂżna to samo robiĂŚ inaczej, szybciej taniej sprawniej i bez ryzyka pojawienia siĂŞ wad WyjaÂśnimy
koledze ... i niech sam decyduje co robiÌ ... zostaÌ przy starej technice czy pomyœleÌ i przejœÌ na now¹ ? |
 |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2012-12-07, 16:22
|
0
|
|
|
|
gugun to 1.4 sprawdza sie? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-07, 19:08
|
0
|
|
|

|
Lepiej zapytaj o to w jakim pistolecie przy jakich wypeÂłniaczach i na jak przygotowana powierzchie, bo to nie rozmowa o dyszy tylko o technichnice wykonia powÂłoki.
Accuspray 3M w standardzie ma dysze 1,8. Co z tego jak jej konstrukcja i ciœnienie na wylocie powoduje ¿e pistolet rozpyla materia³ i daje pow³okê g³adk¹ jak SATA 100 RP z dysza 1,6. Dodam doœÌ gêste wype³niacze. |
 |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-12-07, 19:19
|
+1
|
|
|
|
Hmm...
Dlaczego podpierasz siĂŞ czyjÂąs opiniÂą a nie wÂłasnÂą ?
MoÂże dlatego, Âże jestes projektantem i teoretykiem nie uÂżytkownikiem.
Skoro twoja wiedza jest tak wielka dlaczego prĂłbujesz narzucac wszystkim poglÂądy dotyczÂące wypeÂłniaczy akrylowych ?
Czy tylko z takimi miaÂłes do czynienia bo wÂątpie, ÂżebyÂś przepracowaÂł na wypeÂłniaczach poliuretanowych min 200 roboczo godzin .
ZachowujÂąc wszystkie zasady poprawnoÂści dziedziny lakiernictwa.
Nie oszukujmy siĂŞ robisz kase na czymÂś innym niÂż brudzeniu sobie rÂąk wypeÂłniaczami i wdychaniu izocjanianĂłw. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-07, 19:58
|
0
|
|
|

|
936 napisał/a: | Hmm...
Dlaczego podpierasz siĂŞ czyjÂąs opiniÂą a nie wÂłasnÂą ? |
Ciekawy wniosek ... bezsensowny ale ciekwe skÂąd ci to wylazÂło ... jednak odpowiem ...
W odró¿nieù od Ciebie @936 jestem te¿ technologiem co oznacza, ¿e poza tym co jest wygodnie robiÌ w lakierniach ( wszystkich ciek³ych lakierniach ) tak¿e przy naprawach samochodów musze siê doskonale orientowaÌ - perfekt orientowaÌ - w tym jak jest to robiÌ porwanie i bezb³ednie ... ale to ma³o ... bo jeszcze musze wiedzieÌ dlaczego tak nale¿y to w³aœnie zrobiÌ.
Gdybym jak Ty tkwi³ ca³e ¿ycie na jakiejœ lakierni ... albo nie daj Bo¿e w obesranej norze to dziœ na forum bran¿owym pyta³ bym jakiegoœ tam PROJEKTERa dlaczego wype³niacz na spoiwie poliuretanowym to kompletnie g³upi pomys³ przy naprawach samochodów w refinishu ... ma³o tego ... musia³by te¿ dopytaÌ tego speca ... dlaczego spoiwo poliuretanowe nie nadaje siê kompletnie do formowania grubowarstwowych wype³niaczy pod pow³oki dekoracyjne ... a tak kolego @936 Ja to wiem znaj¹c tego typu produktu z lakierni przemys³owych i stolarni gdzie jest ich miejsce i to te¿ czasami, a Ty nie s¹dzê zbyœ mia³ o nich jak¹œ powazniejsz¹ wiedzê ( choÌ przej¿a³em 9 stron twoich archiwalnych postów i widzê ¿e ejsteœ w nich zakochany ) ... ale zaskocz mnie ... nie zapominaj¹c jednak ¿e jestem te¿ lakiernikiem.
Dodam mam na to kwit i nie zamacham siĂŞ go uÂżyĂŚ ... i tak z ciekawoÂści spytam skoro teraz to waÂżna sprawa ... Ty masz moÂże jakiÂś papier na to Âże lakiernik to twĂłj zawĂłd wyuczony czyli zakoĂączony jakimÂś egzaminem ? Nieczepiam siĂŞ ... Tak pytam bo to Âże Ja oprĂłcz praktyki lakierniczej .... jestem teÂż technologiem zanjÂącym teorie lakiernictwa to juÂż sam stwierdziÂłeÂś ... Ja tylko teraz dopytam czy Ty jesteÂś .... praktyk samozwaniec ... zawodowiec z kwitem ... internetowy teoretyk, czy moÂże jakiÂś autoryte branÂżowy ?
Wiesz to waÂżne dla dalszego przebiegu tej dyskusji |
 |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-12-07, 21:25
|
0
|
|
|
|
Nie wiem czym siĂŞ szczycisz ?
ÂŻe masz prÂąd w domu ? |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2012-12-08, 14:34
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER poleciÂłeÂś w tym temacie dysze 1.6,jak to ma siĂŞ do pracy w systemie mokro na mokro?czy moÂże poleciÂłbys coÂś innego?pozdro |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-08, 18:37
|
0
|
|
|

|
936 napisał/a: | Nie wiem czym siĂŞ szczycisz ?
ÂŻe masz prÂąd w domu ? |
Tej tekst wklejasz juÂż trzeci raz w tematach Rozumiem Âże to koniec wywodĂłw o wypeÂłniaczach
[ Dodano: 2012-12-08, 18:54 ]
hamir napisał/a: | PROJEKTER poleciÂłeÂś w tym temacie dysze 1.6,jak to ma siĂŞ do pracy w systemie mokro na mokro?czy moÂże poleciÂłbys coÂś innego?pozdro |
Spokojnie spokojnie ... moÂże byĂŚ 1,4 1,5 1,6 1,7, 1,8 1,9 W temacie SATA 100 BF
HVLP - 1,4 1,7 1,9
RP - 1,4 1,6 1,8
W innych pistoletach np. wysokociÂśnieniowych klasy HP - 1,5.
DobĂłr dyszy materiaÂłowej do pistoletu pomocniczego powinien nastÂąpiĂŚ po pewnej analizie tego czym robicie, jak robicie i gdzie robicie te samochody
Gdzie robicie ? .... wybieramy system redukcji ciÂśnienia ( sposĂłb transferu ) HVLP, RP, HP
Jak robicie ? .... doskonale przygotowana pow³oka z poliestru. W uk³adzie materia³owym do pokrywania dziurek zarysowaù i drobiazgów szpachla 1K akrylowa. Powierzchnia pod podk³ad dopracowana jak "dup cia niemowlaczka" ... albo obróbka szpachli doœÌ agresywna i gruby ciê¿ki wype³niacz akrylowy.
Czym robicie ... i tu nastêpuje decyzja oparta o dwie poprzednie ( powy¿ej ) bo albo siê zdecydujecie na cienkie grunty i cienko nak³adane wype³niacze ... wtedy dusza 1,4 max 1,6 albo na t¹ form¹ z ciê¿kimi wype³niaczami nak³adanymi grubo ... wtedy 1,7 - 1,9 ( lub 1,8 w RP ... lub 1,5 w HP. Przy czym ta ostania opcja jest akurat najciekawsza bo pozwala na aplikacjê cienkich pow³ok jak w 1,4 / 1,6 RP SATA albo grubych jak przy dyszy 1,7 / 1,9 HVLP SATA .... W ka¿dym HP. To po prostu taka technologia transferu wysokociœnieniowa , równie¿ na g³owicy co oznacza dobr¹ atomizacjê gêstych produktów ... oczywiœcie kosztem zapylenia w gara¿u i strat materia³owych. Nie zmienia to faktu e elastycznoœÌ zastosowania pistoletu klasy HP jest tu najwiêksza ( najmniejsza jest za to jego wydajnoœÌ )
Jak widzisz to nie takie proste ... psikaĂŚ moÂżna kaÂżdym ... RobiĂŚ to mÂądrze i ekonomicznie to juÂż tylko wtedy jak dobrze wybierzesz nie tylko pistolet ale teÂż technikĂŞ prowadzenia napraw |
 |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2012-12-08, 19:23
|
0
|
|
|
|
Jak widzisz to nie takie proste ... psikaĂŚ moÂżna kaÂżdym ... RobiĂŚ to mÂądrze i ekonomicznie to juÂż tylko wtedy jak dobrze wybierzesz nie tylko pistolet ale teÂż technikĂŞ prowadzenia napraw
dlatego wolĂŞ zapytaĂŚ kogoÂś doÂświadczonego
[ Dodano: 2012-12-08, 19:24 ]
cos mi sie niewleil Twoj cytat,sorki..
[ Dodano: 2012-12-08, 19:35 ]
mam jeszcze jedno pytanie,mam 1.3 dysze w mojej sacie rp,niemam kabiny,wiec zapylenie jest du¿e a pistolet jest szybki,wiec troche go przykrêcam..rozumiesz o co mi chodzi..pytanie jest czysto teoretyczne;skrêcaÌ czy przejœÌ na 1.2?dzieki za cierpliwoœÌ [/list] |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-08, 20:52
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-12-08, 23:14
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | PrzejœÌ na HVLP 1,25 WSB | do bazuchy super ale do lakieru za wolny,z lenistwa kiedys polakierowalem caly bok to sie prawie zameczylem,moze na poczatek ok,ale jak ktos lubie zapier... to nie zdaje egzaminu |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-12-08, 23:33
|
0
|
|
|

|
a wracajac do tematu podkladu...czym mniej podkladu tym lepiej...z tego co zaobserwowalem w praktyce to podklad ma o wiele wieksza kurczliwosc niz szpachlowka,to raz...dwa lepiej szybciej i latwiej zalatwic wszystkie braki p240-400 niz meczyc sie potem p1000,3 podklad-wypelniacz ktory ma za zadanie pokryc "mikro pory"w kicie itp a nie zalac bledy w przygotowaniu ktore itak po czasie wyjda...ja podklad jade dysza 1.4 po 2-4h szlif p400 na maszynce,poprawka gabka fine,super fine na sucho,lakierek i do klienta....mowie tu o normalnych naprawach typu boczek ktore idzie w 1 dzien na gotowo zrobic z glowa na wysokim poziomie,bo wiadomo ze czasem trafia sie kitowozy i inne to wtedy mozna przylac podkladem zeby bylo co rownac,ale normalne naprawy to po najnizszej lini oporu nie tracac przy tym na jakosci |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2012-12-09, 06:12
|
0
|
|
|
|
ja tam zaœ wyrobi³em sobie ¿ó³wi¹ technike ;)to moje pytanie jest takie gugun,braÌ t¹ 1.25?jaka jest struktura klaru po tej dyszy (morka musi byÌ ),czy próbowaÌ zmieniÌ technike na szybsz¹ i zostawiÌ to 1.3?niewiem,doradzcie mi,macie wieksze doœwiadczenie
[ Dodano: 2012-12-09, 06:18 ]
p.s PROJEKTER napisal HVLP 1.25 WSB ,a ja mam rp...wiec jak to jest?
[ Dodano: 2012-12-09, 06:28 ]
inwestycja w nowy pistolet niewchodzi w gre o to mi chodzi |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-12-09, 12:57
|
0
|
|
|

|
wszysto jest kwesia gustu. wsb to idealna dysza dla najbardziej wymagajacych,ale mi jesli chodzi o bezbarwny to nie lezy...ja jakbym mial wybrac uniwersalny pistolet to 1.3rp chociaz zastanowil bym sie nad dysza 1.4 zeby jeszcze podklad nim sie fajnie kladlo...mialbym ostry dylemat bo 1.3 baza i lakier...1.4 lakier i podklad a do bazy ciut duza dysza ale moze moze...wsb akurat nie wchodzila by w gre jako pisolet uniwersalny,to taka bardziej dysza dla pedantow...najlepszy wybor jesli chodzi o bazy i ciezkie kolorki typu kameleony,cukierki itp ale uniwersalna ale to wszystko kwestia gustu...jesli jestes z kuj-pom to chetnie cie zaprosze na browarka i sobie porownasz 1.4rp a wsb |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-12-09, 14:41
|
0
|
|
|

|
hamir napisał/a: | PROJEKTER napisal HVLP 1.25 WSB ,a ja mam rp...wiec jak to jest? |
To s¹ kolego dwa ró¿ne modele pistoletów Sata Tak¿e zestawu od HVLP nie zamontujesz w RP i na odwrót (inny skok gwintu na pierœcieniu g³owicy...itp.) |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-09, 14:49
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | a wracajac do tematu podkladu...czym mniej podkladu tym lepiej... |
Nie cytuje caÂłoÂści ... ale odniosĂŞ siĂŞ do caÂłoÂści ... LEPIEJ BYM TEGO NIE UJÂĄÂŁ DokÂładnie o oto wÂłaÂśnie chodzi.
Co do 1,25 WSB to jest to dysza tylko do HVLP ... Model RP jest raczej dla tych co lubiÂą pracowaĂŚ szybko, albo robiÂą duÂżo elementĂłw na raz. Ta szybka praca to nawyk. Nie moÂżna tego ani chwaliĂŚ ani ganiĂŚ. Po prostu tak komuÂś jest wygodniej i tyle. To technika, a nie technologia, a dyskusje o technice to Âśliski temat i raczej bez rozstrzygniĂŞcia.
Tak bardzo generalnie sprawĂŞ ujmujÂąc modele HVLP powinny byĂŚ wyposaÂżone w dysze 1,2 lub 1,3 a WSB jest tu kompromisem. HVLP to niskie ciÂśnienie na gÂłowicy dziĂŞki czemu kropla jest rĂłwna a atomizacja na poziomie okreÂślonym przez producenta. Przy bazach ideaÂł przy bezbarwnym pracuje moÂże wolniej ale zostawia po sobie idealnÂą strukturĂŞ ... szczegĂłlnie w przypadku HS-Ăłw.
Modele RP to kompromis pomiĂŞdzy skutecznoÂściÂą aplikacji ( zaleta HVLP ) i elastycznoÂściÂą HP ktĂłrym moÂżna nakÂładaĂŚ gĂŞste materiaÂły ( w HVLP to bardzo trudne w RP trudne ).
RP ma obniÂżone ciÂśnienie na gÂłowicy ale nadal duÂżo wiĂŞksze niÂż HVLP. FinaÂł tego jest taki Âże daje juÂż mniej powtarzalny ksztaÂłt kropli i sÂą one mniejsze niÂż w HVLP ( lepsza atomizacja ) Przez to wÂłaÂśnie jest on przez wielu z was uwaÂżany za pistolet gorszy do bazy, a lepszy do bezbarwnego. BiorÂąc dodatkowo pod uwagĂŞ specyfikĂŞ wymiarowania dysz przez SATA to 1,3 RP ma naprawdĂŞ spory otwĂłr wylotowy w porĂłwnaniu np. z IWATA i dlatego przy prĂŞdkoÂści wylotowej ok 9 m /sek ( dla 2,0 bara wejÂściowego ciÂśnienie ) staje siĂŞ pistoletem wymagajÂącym szybszego prowadzenia.
Wiêksza dysza w RP to zawsze gorszy efekt aplikacji bazy. 1,3 w RP SATA to raczej ostatecznoœÌ. Jednak wiêkszoœÌ materia³ów bazowych zarówno wodorozcieùczalnych jak i konwencjonalnych ma podobn¹ lepkoœÌ robocz¹. W przypadku lakierów bezbarwnych te ró¿nice s¹ ju¿ znacznie wiêksze ( MS, HS, UHS/VHS ) Dlatego te¿ niektórzy s¹ zadowoleni z HVLP 1,25 czy 1,3 przy aplikacji bezbarwnego ... a inni nie zadowoleni bo RP z rzadkim MSem to naprawdê szybie narzêdzie ale du¿o mniej precyzyjne ni¿ taki HVLP 1,25.
RP1,2 do bazy ? ... no có¿ z pewnoœci¹ taka konfiguracja bêdzie precyzyjniejsza, ale stracisz na prêdkoœci pracy jak¹ daje RP. Czy nie lepiej jest wiêc opanowaÌ technikê aplikacji RP 1,3 bazy i bezbarwnego ciesz¹c siê uniwersalnym pistoletem z jedn¹ dysz¹ ?
Mo¿na wprawdzie mieszaÌ i wymieniaÌ ... obawiam siê jednak, ¿e nie bêdzie ci siê chcia³o przekrêcaÌ tych zestawów przy ka¿dym malowaniu i prêdzej, czy póŸniej zostaniesz jednak przy technice aplikacji 1,3 steruj¹c lekko lepkoœci¹ bezbarwnego i ciœnieniem przy lakierowaniu baz¹. W takiej sytuacji napuszczanie ciê teraz ¿ebyœ sobie kupi³ do kilku czy kilkunastu malowaù, nowy zestaw 1,2 jest trochê nieodpowiedzialne jak siê ma dalekowzroczne spojrzenie na sprawê ...
To juÂż lepiej kupiĂŚ drugi pistolet HVLP z dyszÂą WSB. To przynajmniej jest jakaÂś widoczna zmiana i postĂŞp w rozwoju. |
 |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2012-12-09, 15:35
|
0
|
|
|
|
i o to mi chodziÂło,krĂłtko i rzetelnie :)chce jeszcze zapytac odnoszÂąc sie do moich warunkĂłw pracy,sata do podkÂładu lepiej sprawdzi siĂŞ nisko cisnieniowa czy rp?staram siĂŞ robiĂŚ podÂłoÂże dopracowane,a wypeÂłniacze raczej stosuje lepszej jakoÂści,praktycznie nie stosuje szpachli natryskowej,nie mam do niej przekonania .I drugie pytanko,reduktor ciÂśnienia za filtrami jak najbliÂżej guna czy zaraz za sprezarka?jak to powinno byĂŚ rzeczywiÂście?
[ Dodano: 2012-12-09, 15:46 ]
gugun,ja preferuje mocniejsze trunki ,no i jestem z poÂłudnia kraju okolice Bielska,ale nigdy niemĂłw nigdy,dzieki za rade,fajne jest to forum,ma sie dostĂŞp do info za darmo :)zawsze coÂś siĂŞ moÂżna dowiedzieĂŚ ciekawego i fachowego :)jestem zdania ze w tej branÂży trzeba sÂłuchaĂŚ i uczyĂŚ siĂŞ Âżeby niepÂłaciĂŚ "frycowego" przez caÂłe Âżycie |
|
|
|
 |
ludwik
|
Wysłany: 2012-12-09, 19:19
|
0
|
|
|
|
czemu projekter byl przeciwnikiem hvlp ateraz do niego namawia |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-12-09, 20:57
|
0
|
|
|
|
ludwik napisał/a: | czemu projekter byl przeciwnikiem hvlp ateraz do niego namawia |
Bo on jest za a nawet przeciw. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
ludwik
|
Wysłany: 2012-12-09, 21:16
|
0
|
|
|
|
dawniej pan projekter pisal ze technika hylp upada mowil ze rp przyszlosc a teraz powiada ze do bazy lepszÂą krople daje hvlp o co tu chodzi mam rp 3000 1,2 1.3 1,4 i 3000hvlp wsb |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-12-09, 21:23
|
0
|
|
|
|
ludwik napisał/a: | 3000hvlp wsb |
I ten do bazy jest idealny.
Ale nic, jak Robek zobaczy Âże ja pisze ze idealny, to napisze Âże gĂłw,no prawda bo idealny jest rp1.2.. hehe. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
ludwik
|
Wysłany: 2012-12-09, 21:36
|
0
|
|
|
|
tak samo jak mowil ze 92 hvlp to wpadka saty nie wiem dlaczego mam taki zielony i uwazam ze to dobry sprzet ma niezawodne uszczelnienia i bardzo dobrej jakosci |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-12-09, 21:43
|
0
|
|
|
|
ludwik napisał/a: | nie wiem dlaczego |
ÂŻeby potencjalny wÂłasciciel takiego sprzetu zwatpiÂł w niego i wydaÂł kase na novyyy.
Kryzys trzeba rozpedziĂŚ napedzajac klientĂłw na nowe sprzety. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-09, 22:18
|
0
|
|
|

|
ludwik napisał/a: | tak samo jak mowil ze 92 hvlp to wpadka saty nie wiem dlaczego mam taki zielony i uwazam ze to dobry sprzet ma niezawodne uszczelnienia i bardzo dobrej jakosci |
Was zostawiĂŚ godzinĂŞ bez kontroli i juÂż teorii spiskowych namnoÂżycie tysiÂąc ... Lackdoktor to juÂż z kilka dni nie moÂże wytrzymaĂŚ i przebiera kopytami ... a Ty kolego spadochroniarzu @ludwiku niestety nie wiem skÂąd sie wyÂłoniÂłeÂś.
NR92 to pierwszy HVLP SATA ... wpadka konstrukcyjna niedopracowany model .... poprawiony b³yskawicznie modelem NR95. To czy widzisz ró¿nice w dzia³aniu np SATA 3000 HVLP i nr 92 to ju¿ nie moja sprawa. 92 to model nie udany.
No ... teraz te wasze durne wynurzenia : Zacytuj teraz jeden albo drugi Âłowco teorii spiskowych gdzie to PROJEKTER napisaÂł w tym temacie Âże HVLP jest rewelacjÂą i wraca do Âłask wypierajÂąc technologiĂŞ RP ?
... bo nawet jakbym to zrobiÂł ( a nie zrobiÂłem bo nie cierpiĂŞ technologii HVLP od dnia jej wprowadzenia do uÂżytku ) ... to co by siĂŞ staÂło ? ÂŚwiat idzie z postĂŞpem. Ludzie myslÂą kontrujÂą nowe rozwiÂązania. Jak SATA 5000 HVLP bĂŞdzie zdecydowanie lepsza niÂż RP to bĂŞdĂŞ chwaliÂł technologiĂŞ transferu HVLP, a nie jak pajac z klapami na gaÂłach tkwiÂł w jednym punkcie jak Pan doktor
To Âże chÂłopcy nie wiecie jak dziaÂła system transferu HVLP i LVLP ( RP ) to niestety nie jest juÂż wina Projektra tylko waszych ograniczonych pecynek. To informacje dostĂŞpne ... skoro Projekter dociera do nich bez problemĂłw i wystarczy poÂświĂŞciĂŚ trochĂŞ czasu i pogrzebaĂŚ w necie w prasie czy teÂż porozmawiaĂŚ z technikami i handlowcami.
Ostatnio mam takie wra¿enie ¿e 100% wiedzy zawodowej wielu z was pochodzi wy³¹cznie
z postów tego, lub tamtego forum. Jak to kur...a jest ¿e JA od kilku lat w sprawach technicznych i technologicznych z tego forum nie mogê wynieœÌ niczego, czego wczeœniej nie wiedzia³em, a w 60% przypadków konieczna jest moja interwencja ¿eby dureù nie szerzy³ dalej publicznie pie rdó³ ? Fajnie by by³o jakbyœcie tak zamiast ssaÌ wiedzê z postów coœ tu po sobie te¿ pozostawili inteligentnego przebojowego i wa¿nego dla technologii czy techniki naprawy ... Cokolwiek ... po za radami ja zrobiÌ kabinê z kartonu po TV LCD
Mo¿e tak doktor habilitowany lakiernictwa ... LACKDOKTOR razem z naszym nowym forumowiczem @Ludwikiem, który wypad³ z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... wyjaœni¹ kolega na forum rzeczowo ... na czym polega technika HVLP i LVLP ... tak rzeczowo z ciœnieniami, wymiarami kana³ów, prêdkoœciami wylotowymi, zalecanymi lepkoœciami materia³ów, dla jednej i drugiej technologii ... odnoœnikami do innych systemów zgodnych z HVLP czy RP ... mo¿e jakieœ dedykacje co jest do czego i dlaczego ?
ÂŚmiaÂło chÂłopaki ... bÂłyÂśnijta raz wiedzÂą i mi przypieprzcie za to udawanie specjalisty i ciÂągÂłe pouczanie ! |
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-12-10, 02:07
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | @Ludwikiem, ktĂłry wypadÂł z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... | wlasnie,kto ty? bo jakos ciezko mi to lyknac ze sledzisz forum od roku i nagle zalozyles konto zeby napisac cos na temat saty...? przestancie chlopaki bawic sie w takie cenzura,jesli ktos z was ma cos do powiedzenia to mozna to zrobic pod wlasnym nickiem,ostatniego warna dalem jakies kilka miesiecy temu wiec nie trzeba robic tu dziecinady i zakladac nowych kont zeby cokolwiek napisac...a panu ludwikowi daje zakaz pisania,prosze sie odezwac do mnie na pw |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-12-10, 13:36
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | PROJEKTER napisał/a: | @Ludwikiem, ktĂłry wypadÂł z wrzaskiem z Puszczy Kampinoskiej ... | wlasnie,kto ty? .... |
ÂŁysy73, senior, st67 .... @Ludwig to juÂż lepiej zaloguj siĂŞ otwarcie jako ÂŁysy73 i ch ..j mnie strzeli na miejscu. Zanim wyjdĂŞ z szoku to minÂą ze dwa lata |
 |
|
|
|