Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mosak 
Wysłany: 2013-01-13, 22:19   SchodzÂący lakier clear- czy moÂżna naprawiĂŚ?
0
UP DOWN

Witam!

Panowie mam do Was pytanie, jestem wÂłaÂścicielem Golfa IV GTi, oryginalny lakier na caÂłym aucie (!) niestety z dachu schodzi pÂłatami bezbarwny, moje pytanie brzmi, czy istnieje jakaÂś technologia aby uzupeÂłniĂŚ ten clear, nie mĂłwiĂŞ tu o pĂŞdzelku itd...
Dodam tylko, Âże lakier nie metaliczny, granatowy.
ProszĂŞ o odpowiedÂź!

pozdrawiam

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-13, 22:57   
0
UP DOWN

Dorgi mosaku :) sprawdzaÂłes miernikiem auto takim elektronciznym dookoÂła ze mowisz ze ori :D ??

Dziwna sytuacja zeby z ori lakieru schodziÂł clar. Dzieje sie tak jak malarz odwali maniane :)

Jak zszedÂł lakier to moim zdaniem trzeba szlifiera , podkÂładzik baza nowa, bezbarwny :) czyli po caÂłosci.

a jezeli nie chcesz sie bawic w koszta to szpiÂłuje ten clar torszke i okelj foliÂą :D

zeniTh 
Wysłany: 2013-01-13, 22:59   
0
UP DOWN

tak jak pisaÂł kolega wyÂżej, ratuje CiĂŞ tylko pomalowanie tego od nowa, chyba Âże nie chcesz siĂŞ pchaĂŚ w koszty to duÂżo taniej wyjdzie CiĂŞ obklejenie tego foliÂą powiedzmy czarny mat ;)

pozdrawiam

mosak 
Wysłany: 2013-01-13, 23:04   
0
UP DOWN

Tak, auto caÂłe przejechane miernikiem, oryginaÂł, w Golfie IV GTi '97...
TeÂż jestem w szoku :P

OdnoszĂŞ wraÂżenie, Âże jakiÂś mÂłotek uczyÂł siĂŞ polerowaĂŚ na tym aucie i przepaliÂł clear- czy jest to moÂżliwe i dawaÂłoby takie efekty?

Malowanie w caÂłoÂści dachu to nie jest rozwiÂązanie, oczekiwaÂłbym jakiegoÂś pomysÂłu na naprawĂŞ tego, uzupeÂłnienie bezbarwnego, ale nie malowanie caÂłoÂści, czy oklejanie...

ZaleÂży mi na zachowaniu w 100% oryginalnej powÂłoki lakierniczej.

mosak 
Wysłany: 2013-01-13, 23:06   
0
UP DOWN

Nie chodzi juÂż nawet o koszta, tylko o zachowanie w peÂłni oryginalnego lakieru, auto jest w naprawdĂŞ niespotykanym stanie, za dobrych parĂŞ lat bĂŞdzie na dobrÂą sprawĂŞ youngtimer'em i chciaÂłbym aby zostaÂł w jak najwiĂŞkszym stopniu zachowany w oryginale...

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-13, 23:08   
0
UP DOWN

mosak napisał/a:
Malowanie w caÂłoÂści dachu to nie jest rozwiÂązanie,

To pozostaje przyzwyczaiĂŚ siĂŞ i jeÂździĂŚ.

Tylko lakierowanie od nowa po uprzednim przygotowaniu elementu.
Koszt 500zÂł minimum.
Lub oklejenie foliÂą, to tez jest dobre rozwiÂązanie.

mosak 
Wysłany: 2013-01-13, 23:11   
0
UP DOWN

KtoÂś powiedziaÂł mi, Âże moÂżna sprĂłbowaĂŚ przygotowaĂŚ miejsca w ktĂłrych schodzi bezbarwny i trysnÂąc clear'em w spray'u, potem przeszlifowaĂŚ i polerka caÂłoÂści...

Jest szansa na odniesienie sukcesu?

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-13, 23:24   
0
UP DOWN

mosak napisał/a:

Jest szansa na odniesienie sukcesu?

Tak sukces w postaci podwojenia póŸniejszych kosztów naprawy, po spreyowaniu.
PóŸniej pozostaje to rwaÌ do blachy po lakierach w sprayu.

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-14, 00:04   
0
UP DOWN

Spray to jest wielki UJ !!!! i nie baw sie w takie gowienko :) traci szybko blask itd :)
Bys biaÂłym padem przejechaÂł po sprayu :D to pewnie by az lataÂł jak batman hahah ;D

wiec tak
1. zeszlifowac te syfy i malowac po caÂłosci :)
2. szlifa , nakleic czarny macik czy tez grubszy carbonik :D
3. Odwalic maniane ( szlifowac i malowac sprayem :)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-14, 00:06   
0
UP DOWN

pawel1108 napisał/a:
sukces w postaci podwojenia póŸniejszych kosztów

To jest sukces. :spoko:
OszczĂŞdzajÂąc traciĂŚ.

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-01-14, 16:13   
0
UP DOWN

mosak napisał/a:
auto caÂłe przejechane miernikiem, oryginaÂł, w Golfie IV GTi '97...

:spoko: ;)
mosak napisał/a:
niestety z dachu schodzi pÂłatami bezbarwny,
:D
mosak napisał/a:
OdnoszĂŞ wraÂżenie, Âże jakiÂś mÂłotek uczyÂł siĂŞ polerowaĂŚ na tym aucie i przepaliÂł clear-
:nie: :D
mosak napisał/a:

Malowanie w caÂłoÂści dachu to nie jest rozwiÂązanie,
:spoko:
^^
mosak napisał/a:
Nie chodzi juÂż nawet o koszta, tylko o zachowanie w peÂłni oryginalnego lakieru, auto jest w naprawdĂŞ niespotykanym stanie
;) :spoko:

mosak napisał/a:
KtoÂś powiedziaÂł mi, Âże moÂżna sprĂłbowaĂŚ przygotowaĂŚ miejsca w ktĂłrych schodzi bezbarwny i trysnÂąc clear'em w spray'u, potem przeszlifowaĂŚ i polerka caÂłoÂści...
:spoko: :spoko: :spoko: ;)
Proponuje kolego podjechaĂŚ do tego "ktosia" celem dokonania tej "naprawy" :tak:
Ja to "widzê tak": kupujesz lakier bezbarwny w srayu i nak³adasz go na miejsca z którego odszed³ ten "oryginalny" bezbarwny ;) :tak: a po wyschniêciu tego lakieru "polerujesz" miejsca ³¹czenia "nowej pow³oki" z lakierem "oryginalnym" ;) :D
i masz wtedy kolego prawie jak "ÂłorginoÂł lakierek" ;) ^^

Pozdrawiam! :spoko:

teac27 
Wysłany: 2013-01-14, 16:43   
0
UP DOWN

przypudruj i nie bĂŞdzie widaĂŚ .. :P jak schodzi to bĂŞdzie schodziĂŚ .. tego nei da sie zatrzymaĂŚ .. wiem bo mi tez schodzi :P i nic tu siĂŞ nie poradzi .. oklejanie foliÂą ok.. ale zeby jakiÂś klar ÂładowaĂŚ ?... albo po caÂłoÂści albo wcale. . a jak chcesz sie bawiĂŚ w takie cykanie to nie jest to godne tej wersji golfa. . WSTYD !

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-01-14, 22:14   
0
UP DOWN

teac27 napisał/a:
takie cykanie to nie jest to godne tej wersji golfa.

Eeeee bez przesady ;) to juÂż jest stary kapeĂŚ :tak:
a jak bĂŞdzie bardzo szybko jeÂżdziÂł to nikt tej wady czy "naprawy" nie zauwaÂży :D

juny 
Wysłany: 2013-01-14, 22:17   
0
UP DOWN

ÂŚlepy bĂŞdzie zadowolony :D

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-15, 00:57   
0
UP DOWN

ojj panowie :D

a moze tak na miejsce w ktorym brakuje claru dac folie przezroczytsa :D ??? ^^ ^^

teac27 
Wysłany: 2013-01-15, 07:23   
0
UP DOWN

a dach jest amelinowy i tego nie pomalujesz bo to jeee amelinium

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-15, 09:23   
+1
UP DOWN

Jak pomogliÂśmy to kolega musi dac po punkciku.... hehe.

chudson
Wysłany: 2013-01-15, 09:40   
0
UP DOWN

Cytat:
za dobrych parĂŞ lat bĂŞdzie na dobrÂą sprawĂŞ youngtimer'em

ju¿ nied³ugo bo w 2022 roku pierwsze egzemplarze bêd¹ mog³y siê ubiegaÌ o status samochodu historycznego/zabytkowego i ¿ó³te tablice :D

OdchodzÂącego lakieru nie przytuszujesz bo:
1) jak nie zerwiesz resztek starego to dalej bĂŞdzie odpadaÂł razem z nowym
2) wg³êbienia w miejscach gdzie odpad³ stary lakier po zamalowaniu nowym nie dadz¹ identycznie grubej pow³oki jak stare miejsca i lakier bêdzie mia³ do³ki
3) jak robiĂŚ to porzÂądnie a nie na cenzura ( skoro auto ma byĂŚ youngtimerem niedÂługo)

Jak chcesz mieÌ orginalny lakier to papierkiem zdzierasz wszêdzie stary klar bez uszkodzenia bazy pod spodem i lakierujesz ca³oœÌ bezbarwnym dopiero. choÌ to te¿ dupny pomys³ lakierowaÌ na zmatowiony stary lakier bez podk³adów.

SprawdzaÂłeÂś moÂże w miejscach gdzie lakier odpadÂł, pastÂą polerskÂą czy brudzi ÂściereczkĂŞ? moÂże to jednak nie orgilany lakier bazowy tylko zmatowiony klar ,ktĂłry byÂł pod spodem a wtedy marzenia o orginalnej powÂłoce prysnÂą.
Jakim miernikiem lakieru sprawdzaÂłeÂś caÂłe auto? takim co szpachel znajdzie czy porzÂądnym pozwalajÂącym porĂłwnaĂŚ gruboÂści powÂłok lakierniczych?

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-15, 10:01   
0
UP DOWN

chudson napisał/a:
Jak chcesz mieÌ orginalny lakier to papierkiem zdzierasz wszêdzie stary klar bez uszkodzenia bazy pod spodem i lakierujesz ca³oœÌ bezbarwnym dopiero

Wow, ÂłaÂł, , , super. :sciana:

gugun 
Wysłany: 2013-01-15, 10:30   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Wow, ÂłaÂł, , , super.
moze zamiast tej cenzura wyjasnisz zapewne duzo mlodszemu koledze dlaczego to zly pomysl,oraz jakie sa skutki uboczne ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-15, 11:04   
0
UP DOWN

gugun,
Masz magiczne kó³eczko w myszce?
To przewiĂą w gĂłre i zobacz co napisaÂłem.
WczeÂśniej.

I przeciez nic nie stoi na przeszkodzie abys sam napisaÂł i wyjasniÂł... :spoko:

gugun 
Wysłany: 2013-01-15, 13:09   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Masz magiczne kó³eczko w myszce?
To przewiĂą w gĂłre i zobacz co napisaÂłem.
WczeÂśniej.

Lackdoctor napisał/a:
Jak pomogliÂśmy to kolega musi dac po punkciku.... hehe.

^^ ^^ ^^
Lackdoctor napisał/a:
I przeciez nic nie stoi na przeszkodzie abys sam napisaÂł i wyjasniÂł...

bo odpadnie wraz ku*** ^^
a wracajac do sedna problemu...albo odpadajacy lakier,albo lakierowanie calego dachu :tak: innej mozliwosci nie ma,i gdybanie jest tu nie na miejscu :tak:

chudson
Wysłany: 2013-01-16, 11:46   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
chudson napisał/a:
Jak chcesz mieÌ orginalny lakier to papierkiem zdzierasz wszêdzie stary klar bez uszkodzenia bazy pod spodem i lakierujesz ca³oœÌ bezbarwnym dopiero

Wow, ÂłaÂł, , , super. :sciana:

Ej przecieÂż, napisaÂłem,Âże to "dupny" pomysÂł ale skoro siĂŞ kolega upiera Âżeby nie malowaĂŚ od podstaw bo szkoda "orginalnego lakieru" to proponuje muvrozwiÂązanie na cenzura jak to naprawiĂŚ :D

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-16, 15:41   
0
UP DOWN

zrobcie to raz porzadnie albo wcale :D
a nie takie zastanawianie sie a moze poÂł dachu pomaluje :D albo cwiarteczke :D hahaha

zawi3j
Wysłany: 2013-01-16, 21:21   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:

Dziwna sytuacja zeby z ori lakieru schodziÂł clar. Dzieje sie tak jak malarz odwali maniane :)

Kolega od nowoœci Posiada zielon¹ siene i na dachu i przedniej klapie i tylnej schodzi klar. Samochód ma od nowoœci. Nie by³ robiony a jednak ? Samochód przez wiêkszoœÌ ¿ywota sta³ na zewn¹trz.

Drugi kolega ma punciaka teÂż zielony podobny odcieĂą i teÂż schodzi klar a samochĂłd byÂł garaÂżowany. Klar odchodzi pÂłatami, tak jakby nastÂąpiÂło rozwarstwienie powÂłoki bazy od klaru

ahh i obaj z '97 jak dobrze pamiĂŞtam

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-16, 22:34   
0
UP DOWN

zawi3j ---> Kiedys kupowalismy bejce 3 w 90 ktoryms z salonu jak byÂła nowym modelem i odebralismy nowe auto z salonu a po jakims czasie uzytkowania i maÂłej kolizji okazaÂło sie ze przod mialo malowane ( mogÂło cos spasc na niego podczas rozÂładunku )

Nie widziaÂłem nigdy zeby z aut niemalowanych schodziÂł lakier tak mocno ale czlowiek caÂły czas sie uczy :) :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-01-17, 00:09   
0
UP DOWN

zawi3j napisał/a:
Kolega od nowoÂści Posiada zielonÂą siene i na dachu i przedniej klapie i tylnej schodzi klar. SamochĂłd ma od nowoÂści.

Kolego , w transporcie do salonu sprzedaÂży teÂż zdarzajÂą siĂŞ uszkodzenia aut ktĂłre to sÂą naprawiane przed wystawieniem do sprzedaÂży :tak:
Klienci w salonach sÂą "Âślepi" jak kupujÂą "nĂłwkĂŞ z salonu" ;)
Pozdrawiam! :spoko:

jacenty 741
Wysłany: 2013-01-17, 06:41   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
Nie widziaÂłem nigdy zeby z aut niemalowanych schodziÂł lakier tak mocno ale czlowiek caÂły czas sie uczy
Bo Ty mÂłody skuterek jeszcze jesteÂś..1998 rok,okoÂło 8500 LanosĂłw miaÂło lakier,ktĂłry ÂłuszczyÂł siĂŞ pÂłatami.Wszystkie miaÂły wrĂłciĂŚ do fabryki na ponowne lakierowanie,ale czy wrĂłciÂły?
A niejako koùcz¹c temat (chocia¿ pewnie naszego g³ównego zainteresowanego pewnie ju¿ to nie ma,obrazi³ siê :sciana: ),nie ma innej metody,jak ponowne lakierowanie.Reszta to pó³œrodki.

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-17, 09:34   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
1998 rok,okoÂło 8500 LanosĂłw miaÂło lakier,ktĂłry ÂłuszczyÂł siĂŞ pÂłatami

Podobnie Fiaty Siena i Palio.
1997-2000 Renault Espace matowe ÂłuszczÂące siĂŞ dachy i maski.

zawi3j
Wysłany: 2013-01-17, 15:57   
0
UP DOWN

Mo¿liwe, nie wzi¹³em tego pod uwagê :-)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-17, 17:31   
0
UP DOWN

jacenty --> no i co z tego ze mÂłody jestem ?

Nie uzy³êm stwierdzenia ze sie nie zgadzam ze z seryjnie malowanych aut moze schodzic lakier, tak wiec daruj sobie tego typu teksty :)

A lanos to mowi sam za siebie :) rozbieraÂłem drzwi w tym gOwnie i przechodzi cieniusienka rurka a reszta to blacha z konserw :D

jacenty 741
Wysłany: 2013-01-17, 18:26   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
daruj sobie tego typu teksty
Nie unoÂś siĂŞ tak,bo Ci ÂżyÂłka pier...dzÂąca pĂŞknie i zejdziesz na zawaÂł d.py :D
SÂłyszaÂłeÂś kiedyÂś o poczuciu humoru?

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-17, 19:26   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
no i co z tego ze mÂłody jestem ?

MÂłody szanuj starszego jak siebie samego ;) ;) ;)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-17, 19:45   
0
UP DOWN

Znam taki pojecie ale jestem akurat wyczulony na tym punkcie. Bo kazdy starszy jak widzi mÂłodego to wychodzi z zaÂłozenia ze mÂłody jest to nic nie wie i nie potrafi i to myslenie mnie wÂłasnie denerwuje :)

:) a szanuje kazdego.

zimny kapselek panowie w wasza strone :)

teac27 
Wysłany: 2013-01-17, 21:47   
0
UP DOWN

za ten kapsel pewnie teÂż wystawiÂą rogi :P

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-17, 22:02   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:

zimny kapselek panowie w wasza strone :)

:piwo:

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-17, 23:12   
0
UP DOWN

My tu juz o %%%% gadamy :D a MOSAKA jak nie byÂło tak nie ma :D

WRÓC DO NAS :D !!!!

grzechoo2008 
Wysłany: 2013-01-17, 23:39   
0
UP DOWN

pawel1108 napisał/a:

jacenty 741 napisaÂł/a:
1998 rok,okoÂło 8500 LanosĂłw miaÂło lakier,ktĂłry ÂłuszczyÂł siĂŞ pÂłatami

Podobnie Fiaty Siena i Palio.
1997-2000 Renault Espace matowe ÂłuszczÂące siĂŞ dachy i maski.

Coœ jest chyba na rzeczy z tymi VW bo przez mój warsztat przewinê³o siê chyba kilkanaœcie golfów IV i passatów B5 z ³uszcz¹cym siê klarem na dachu - roczniki 97/98 i o ile trudno stwierdziÌ na oko czy by³y wczeœniej lakierowane to po obdarciu elementu iloœÌ warstw podchodzi³aby pod ori :/

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-17, 23:42   
0
UP DOWN

to cos chyba w tych latach szli na osczednosc :D

teac27 
Wysłany: 2013-01-18, 15:24   
0
UP DOWN

albo alkohol byÂł duÂżo taĂąszy :P

thomas2603 
Wysłany: 2013-02-12, 16:36   Re: SchodzÂący lakier clear- czy moÂżna naprawiĂŚ?
0
UP DOWN
thomas2603

mosak napisał/a:
Witam!

Panowie mam do Was pytanie, jestem wÂłaÂścicielem Golfa IV GTi, oryginalny lakier na caÂłym aucie (!) niestety z dachu schodzi pÂłatami bezbarwny, moje pytanie brzmi, czy istnieje jakaÂś technologia aby uzupeÂłniĂŚ ten clear, nie mĂłwiĂŞ tu o pĂŞdzelku itd...
Dodam tylko, Âże lakier nie metaliczny, granatowy.
ProszĂŞ o odpowiedÂź!

pozdrawiam
Na golfa CiĂŞ staĂŚ a na lakiernika ÂżaÂłujesz

GĂłral 
Wysłany: 2013-02-13, 23:49   
0
UP DOWN

piĂŞkny temat :D dawno nie byÂło takie na forum :D wg mnie autor miaÂł na mysli cudowny Âśrodek, tzw. asystent sprzedaÂży handlarzy : PLAK :D ktĂłry przez 2 godziny stania na gieÂłdzie maskuje wszystkie niedociÂągniĂŞcia lakieru :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-02-13, 23:52   
0
UP DOWN

Cytat:
SkÂąd: WrocÂław

A witam.
Jak wchodze na gieÂłde we wrocku co niedzielĂŞ, to od bramy plakiem wali aÂż oczy szczypiÂą.

Jak ci ludzie sie Âłapia na wyplakowane komory silnikĂłw, opony, uszczelki i lakier?

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-14, 00:19   
0
UP DOWN

hahh co jak co ale ja bym nie mial cierpliwosci tak czyscic silnika :D

czasem jestem peÂłen podziwu jak kazda mikro uszczelczka kabelek jest czysty jak z salonu hahah :D a nei ze poÂł auta to olej :D i syf :D

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-02-14, 00:48   
0
UP DOWN

YAMAHER, Odpowiedni Âśrodek do czyszczenia silnikĂłw + myjka wysoko ciÂśnieniowa, i komora silnika wyglÂąda jak w nowym samochodzie.

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-14, 01:17   
0
UP DOWN

Jakis specjlany srodek Piotrku polecisz :) ?

ZnalazÂłem foto :D jak byÂł czysty hehehe

DSC08716.JPG
Plik ściągnięto 578 raz(y) 578.58 KB

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2013-02-14, 04:57   
0
UP DOWN

Niestety nie pamiĂŞtam jak siĂŞ on nazywa :(
P.S. Samuraj wyglÂąda bardzo "przygodowo" :)

grzechoo2008 
Wysłany: 2013-02-14, 09:34   
0
UP DOWN

Pierwszy raz widzĂŞ Samuraja z kanalizÂą ^^ to chyba jakaÂś specjalna wersja "na wypasie" :D

Dev2000
Wysłany: 2013-02-14, 11:43   
0
UP DOWN

Panowie co do czyszczenia silnikow-kiedys pracowalem na myjni w krakowie wiec pamietam ze byl srodek ktory nie niszczy instalacji na bazie alkoholu,jego dzialanie wygladalo nastepujaco-pryskasz to co chcesz umyc(oczywiscie na wylaczonym silniku i odlaczonym akumulatorze) czekasz okolo minuty a pozniej niezbyt silnym cisnieniem wody splukujesz-dobry do tego byl reczny KWAZAR(czyli opryskiwacz podcisnieniowy-koszt 20zl)najpierw srodek,poznej splukujesz woda z kwazarka i efekt koncowy byl szokujacy gdyz puszczaly plamy z oleju i spalin w samochodzie ktory mial 21 lat i nigdy nie mial mytego silnika,nastepnie jak juz tutajkolega wspomnial ze plak daje sie we znaki,ja uzywalem VINYL z firmy car-tech,super plyn i nablyszczalem wszystkie elementy czarne(gumy plastiki itd)z racji tego ze vinyl jest tlusty,a silnik moze byc wilgotny,odpalalem opalarke na temperature 300 stopni i z odleglosci okolo pol metra przez 5 min podsuszalem silnik,zostal akumulator i autko pod maska ma("pseudonowego")konika ;)nazwa specyfiku do czyszczenia?poszukam go na allegro bo po 3 letniej przerwie zostal tylko obraz w glowie jak wyglada a nie jak sie nazywa.Pozdr.dla wszystkich :spoko:

YAMAHER
Wysłany: 2013-02-14, 11:44   
0
UP DOWN

Grzecho --> a co az tak zle wyglada w caÂłosci :) ???

Bedzie czas to wymodze z blachy jakis fajny komin :)
kupiÂłem kiedys na samurai-servis no i okazaÂło sie ze nie pasuje i kompletnie by byÂło trzeba przerabiac kierunek itd :D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu