Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
pawel 
Wysłany: 2013-03-24, 22:54   dysza najlepiej nadajÂąca siĂŞ do poliuretanu
0
UP DOWN

chodzi mi o wielkoœÌ dyszy do pistoletu - do natrysku lakieru o konsystencji budyniu,
czy ktoÂś robiÂł juÂż takie fajne rzeczy ?

czy nakÂładanie kolejnych warstw co ok, 30 minut wystarczy na odparowanie ?

ile warstw naleÂży wylaĂŚ by po spolerowaniu uzyskaĂŚ efekt lustra ?

od jakiej gradacji zaczynamy polerkĂŞ ?

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-24, 23:01   
0
UP DOWN

1. Jak budyĂą to moze 2,0 by daÂło rade ale to tylko gdybanie :)
2. wszystko zalezy od lakieru warunkĂłw temp wilgotnosci itd :)
3. tyle co podaje producent jak na 1,5 to tak zrob. Jak nie bedzie lipy czyli jakis oczek czy czegos to papierki 1500 tak na chwile a pozniej 2000 2500 i polera
4. Polerki sie nie zaczyna od gradacji :D Tylko szlifunek :) A polerke nowego elementu po slzifie zacznij od G3 na biaÂłym padzie a pozniej G10 na czarnym :) I bedzie BAJA :)

Jesli chodzi o lustra :D to ekipa wie :D ze u YAMAHERA :D morka zlatuje razem z woda haha ^^

pawel 
Wysłany: 2013-03-24, 23:16   
0
UP DOWN

yamaher,
rozumiem Âże nakÂładaÂłeÂś juÂż poliuretan...

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-24, 23:20   
+1
UP DOWN

Jak Ci to cos powie to w tym tyg i kawaÂłku poprzedniego naÂłozyÂłem ok 5-6 litrĂłw........

pawel 
Wysłany: 2013-03-24, 23:35   
0
UP DOWN

chcĂŞ kupiĂŚ pistolet i niewiem jaki najlepiej wybraĂŚ, czy moÂżesz coÂś doradziĂŚ ?

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-24, 23:44   
+1
UP DOWN

Do poliuretanĂłw to jak Pawel polecaÂł to by sie nadaÂł SATA 1000 RP :) 1,3.

Cena to 999 :)

Moj gun woÂła o pomste do nieba :D chce spokojnej emerytury :D

pawel 
Wysłany: 2013-03-24, 23:49   
0
UP DOWN

uff !

a potem jeszcze dysza 2, to kolejny wydatek... :sciana:

pawel 
Wysłany: 2013-03-24, 23:50   
0
UP DOWN

jaki poliuretan polecasz?

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-03-24, 23:52   
0
UP DOWN

pawel napisał/a:
do natrysku lakieru o konsystencji budyniu,

Autor tematu zadaÂł pytanie.... ;)

YAMAHER napisał/a:
Do poliuretanĂłw to jak Pawel polecaÂł to by sie nadaÂł SATA 1000 RP :) 1,3.

A tutaj proszĂŞ.... ^^

A ja zawsze myœla³em ¿e tylko do takich zadaù jest Sata spray master RP (dedykowany do materia³ów o wysokiej lepkoœci ) ..... ;) ^^

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2013-03-24, 23:55   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

ano wÂłaÂśnie... :spoko:

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-24, 23:58   
0
UP DOWN

Robercik ---->

1. Jak budyĂą to moze 2,0 by daÂło rade ale to tylko gdybanie ( tak napisaÂłem wczesniej )

Nie okresliÂłem sie dokÂładnie wiec napisaÂłem ogolnie biorac ze WYDAJE MI SIE.

A moj poliuretan jest rzadki :)
z mieszalnika NCS

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-25, 00:01   
0
UP DOWN

MoÂżliwoÂści zastosowania dysz:
Rozmiar dyszy: 1,7 BranÂża: Prace malarskie, Stolarstwo, PrzemysÂł

Materia³y: Doskonale nadaje siê do lakierobejcy grubowarstwowej, lakieru, wype³niacza, gruntu i szpachli natryskowej. Mo¿liwoœÌ stosowania materia³ów do satynowania. Do lakierobejcy grubowarstwowej, lakierów, wype³niaczy, gruntu. Do lakierów strukturalnych

Rozmiar dyszy: 2,0

BranÂża: Prace malarskie, lakiernictwo samochodowe, Stolarstwo, PrzemysÂł

MateriaÂły: Do poliestrowych szpachli natryskowych. MateriaÂły do satynowania, lakierobejce grubowarstwowe. Lakierobejce grubowarstwowe. Lakiery strukturalne.

Rozmiar dyszy: SM

BranÂża: Prace malarskie, Stolarstwo, PrzemysÂł

MateriaÂły: Lakierobejce grubowarstwowe, lakiery, wypeÂłniacze, grunty, szpachle natryskowe. Lakierobejce grubowarstwowe, lakiery, grunty, szpachle natryskowe. Lakiery strukturalne, lakiery nawierzchniowe, podkÂłady, wypeÂłniacze.

ze stornki :)

Tak ze dobrze myslaÂłem :) Cena tylko troszke fest 2100 :D

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-03-25, 09:46   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
MoÂżliwoÂści zastosowania dysz:

Tu chodzi o sposĂłb podawania materiaÂłu o takiej lepkoÂści.... :tak:

Marcino 
Wysłany: 2013-03-25, 09:56   
0
UP DOWN

Sam siĂŞ zstanawiam nad tym jak malowac poliuretanem, chce tak pomalowaĂŚ stopnie na schody dĂŞbowe.
ZnalzaÂłem taki temat na FS i chyba sam sprĂłbuje takiej przerĂłbki.

Temat zaczerpniety z Forum Stolarskiego - RP do farb wodorozcieĂączalnych typu Sikkens

MateriaÂły wyjÂściowe. OsprzĂŞt Festo. Pistolet Sico

WykrĂŞcamy regulacje powietrza.

Wiercimy otwĂłr 4,2 mm

Gwintujemy M5

Montujemy zawĂłr Festo

Montujemy zawĂłr bezpieczeĂąstwa i kolano dolotowe

I cieszymy siĂŞ moÂżliwoÂściÂą malowania bez rozcieĂączania farbami do stolarki okiennej, dedykowanymi do pistoletĂłw hydrodynamicznych

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-03-25, 12:38   
0
UP DOWN

Marcino napisał/a:
Temat zaczerpniety z Forum Stolarskiego

A ja myÂślaÂłem Âże z jakiegoÂś klubu "ZrĂłb to se sam..." ;) ^^

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-25, 15:46   Re: dysza najlepiej nadajÂąca siĂŞ do poliuretanu
0
UP DOWN

pawel napisał/a:
chodzi mi o wielkoœÌ dyszy do pistoletu - do natrysku lakieru o konsystencji budyniu,
czy ktoÂś robiÂł juÂż takie fajne rzeczy ?

czy nakÂładanie kolejnych warstw co ok, 30 minut wystarczy na odparowanie ?

ile warstw naleÂży wylaĂŚ by po spolerowaniu uzyskaĂŚ efekt lustra ?

od jakiej gradacji zaczynamy polerkĂŞ ?

W tym temacie .... jedno pytanie w konsekwencji technologicznej przeczy kolejnemu ;)

Na jakÂą cholerĂŞ nakÂładaĂŚ lakier nawierzchniowy o gĂŞstoÂści "budyniu" kilkoma warstwami co 30 minut ... a na koniec go polerowaĂŚ "na lustro" :x: ?.

MoÂże niech kolega @pawel dokÂładnie napisz co takie lakieruje materiaÂłem o gĂŞstoÂści produktu strukturalnego choĂŚ efekt koĂącowy ma byĂŚ taki jak po wylaniu rzadkiego akryl, lub poliuretanu ? Lakier nawierzchniowy, dekoracyjny - nie sÂłuÂży do zalewania nierĂłwnoÂści czy rys ... Co takiego lakieruje wiĂŞc @pawel ?

pawel 
Wysłany: 2013-03-25, 19:19   
0
UP DOWN

ogĂłlnie zjmuje siĂŞ malarstwem 30 lat, lakieruje samochody, meble, obrazy i inne, bardzo interesuje mnie technologia, z tÂąd teÂż ten post.
Poliuretan [bezbarwny lub kolor] daje t¹ mo¿liwoœÌ ¿e mo¿na go na³o¿yÌ grubo bo odparowywanie nastêpuje ju¿ po 30-40 min., nak³ada³em go ju¿ szpachlami lecz w tym wykonaniu szpachla pozostawia rysy , które nastêpnie trzeba szpachlowaÌ, obecnie zamierzam u¿yÌ pistoletu.
poliuretan [bezbarwny ] mo¿na zabarwiaÌ co daje bardzo ciekawy efekt kolorystyczny daj¹cy g³êbie.
I nie chodzi mi tu o wydanie na pistolet 3000 zÂł. :

http://www.sata.com/index.php?L=6&id=1124

SaWi
Wysłany: 2013-03-25, 22:25   
0
UP DOWN

@Pawel czemu tylko 3000pln ja polecam GRACO np:
http://www.spraygunsdirec...roducts_id=6670
a do tego:
http://www.spraygunsdirec...roducts_id=6162
BTW: Sam PROJEKTER pisal na tym forum ze dobry sprzet niestety kosztuje

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-03-25, 22:39   
0
UP DOWN

SaWi napisał/a:
Sam PROJEKTER pisal na tym forum ze dobry sprzet niestety kosztuje

Ameryki nie odkryÂł. :x:

SaWi
Wysłany: 2013-03-25, 23:45   
0
UP DOWN

fakt nie odkrylem

Marcino 
Wysłany: 2013-03-25, 23:56   
0
UP DOWN

No to nikt mnie nie pocieszyÂł ze przerobionym sico siĂŞ da cokolwiek poliuretanem, Jedynie Projekter dobrze prawi .. o tym... Âże jaki jest cel robienia "wylewki" z poliuretanu?

No to czym w koĂącu drewno malowaĂŚ? Jak nie chinczyk... to pĂłjdzie w ruch waÂłek lub pĂŞdzel. A i bejce bejce bĂŞdĂŞ nanosiÂł szmatka a drugÂą ÂścieraÂł nadmiar..:d

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-26, 00:00   
0
UP DOWN

paweÂł --> ja malowaÂłem kiedys rzadkim bezbarnwym do parkietĂłw w cenie chyba 70 za litr czy cos takeigo i efekt juz po 6 latach lekko jest nadal rewelka ;) !!

wez normalny lakier a nie budyn wymaluj warstwe wiecej i bedzie git :) !!

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-26, 00:23   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
SaWi napisał/a:
Sam PROJEKTER pisal na tym forum ze dobry sprzet niestety kosztuje

Ameryki nie odkryÂł. :x:

Naprawdê :shock: ... bior¹c pod uwagê twoje nieustaj¹ce durne rady sugeruj¹ce pocz¹tkuj¹cym zakup tandety i to w refinishu :sciana: ... to jestem pewien ¿e ta oczywista oczywistoœÌ do Ciebie akurat jeszcze nie dotar³a.

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-26, 00:26   
0
UP DOWN

panowie bez awantur :D bo pozniej post o czyms ma 10 esejĂłw :D i milion wrzut :D

LACU tez smiga satami :)

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-26, 00:32   
0
UP DOWN

pawel napisał/a:
ogĂłlnie zjmuje siĂŞ malarstwem 30 lat, lakieruje samochody, meble, obrazy i inne, bardzo interesuje mnie technologia, z tÂąd teÂż ten post.
Poliuretan [bezbarwny lub kolor] daje t¹ mo¿liwoœÌ ¿e mo¿na go na³o¿yÌ grubo bo odparowywanie nastêpuje ju¿ po 30-40 min., nak³ada³em go ju¿ szpachlami lecz w tym wykonaniu szpachla pozostawia rysy , które nastêpnie trzeba szpachlowaÌ, obecnie zamierzam u¿yÌ pistoletu.
poliuretan [bezbarwny ] mo¿na zabarwiaÌ co daje bardzo ciekawy efekt kolorystyczny daj¹cy g³êbie.
I nie chodzi mi tu o wydanie na pistolet 3000 zÂł. :

http://www.sata.com/index.php?L=6&id=1124

@Pawel wszytko fajnie ... ale nadal nie wiem dlaczego ten materiaÂł musi byĂŚ gĂŞsty jak budyĂą ? NapisaÂłeÂś Âże efekt koĂącowy to "lustrzany poÂłysk" ... a nie jakaÂś specjalna struktura ?

Druga sprawa jest taka, Âże akurat poliuretanu nie wolno nakÂładaĂŚ jednÂą grubÂą warstwÂą bo to materiaÂł o ogromnych tendencjach do gazowania. MoÂżliwe Âże do tej pory to zjawisko ciĂŞ omija bo nie dodajesz rozcieĂączalnika. Jak zaczniesz tym materiaÂłem prowadziĂŚ normalnÂą aplikacjĂŞ to bĂŞdziesz zmuszony do jego rozcieĂączenia, a wtedy ... wpadka. Gazowanie pewne jak zaczniesz laĂŚ grube warstwy.

Napisz dokÂładnie o jaki efekt ci chodzi. Co chcesz uzyskaĂŚ finalnie ?

Coœ podejrzewam ¿e w pogoni za "g³êbi¹ po³ysku" stosujesz w lakiernictwie stolarskim nie prawid³ow¹ technologiê ;) ... w samochodówce takie grube warstwy to ju¿ w ogóle nie "przechodz¹" ;)

SaWi
Wysłany: 2013-03-26, 00:46   
0
UP DOWN

Marcino a co dokladnie takiego robisz i w jakich ilosciach

pawel 
Wysłany: 2013-03-26, 20:46   
0
UP DOWN

Finalnie chciaÂłbym uzyskaĂŚ przezroczystÂą powÂłokĂŞ ok. 0,5 cm na powierzchni 100 x 100 cm.
Poliuretan jest durzo gĂŞstrzy od farb akrylowych, moÂże nie Jak budyĂą tylko Âśmietana 18%
"Krasnystaw"

pawel 
Wysłany: 2013-03-26, 21:06   
0
UP DOWN

na stronie:

http://www.sata.pl/sklep/cennik_2013.php

jest parĂŞ zbiornikĂłw na pistolety, ktĂłre myÂślĂŞ mogÂą siĂŞ przydaĂŚ do natrysku poliuretanem,
zbiornik BVD to wydatek =1070 zÂł + pistolet SATA jet 1000B RP/HVLP = 1350 zÂł

drogo

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-26, 22:36   
0
UP DOWN

5mm lakieru :shock: :shock: :shock: ?????

^^ caÂłe zycie mozesz polerowac hahaha

pawel1108 
Wysłany: 2013-03-26, 22:52   
0
UP DOWN

pawel napisał/a:
durzo gĂŞstrzy

Nie jestem ,,czepialski" ale proszĂŞ trochĂŞ kontroli :help:

hematol 
Wysłany: 2013-03-26, 22:54   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
5mm lakieru :shock: :shock: :shock: ?????

^^ caÂłe zycie mozesz polerowac hahaha

DokÂładnie. ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

Marcino 
Wysłany: 2013-03-26, 23:06   
0
UP DOWN

SaWi napisał/a:
Marcino a co dokladnie takiego robisz i w jakich ilosciach

Nie robiĂŞ zawodowo. Mam do poÂłoÂżenia u siebie w domu schody i siĂŞ zastanawiam aby uÂżyĂŚ sprzĂŞtu pneumatycznego do malowania zamiast waÂłkowaĂŚ..:)

pawel 
Wysłany: 2013-03-27, 09:21   
0
UP DOWN

w poliuretanach pierwsze szlify zaczynajÂą siĂŞ w gradacjach 200 - 400, i myÂślĂŞ Âże jak ktoÂś posiada
dobry sprzĂŞt do szlifu i polerowania [ a to podstawa by uzyskaĂŚ rĂłwnÂą powierzchnie] to robi to w 20 min.

- jest teÂż druga rzecz, przy takiej gruboÂści ma ciĂŞ spoluj Âże siĂŞ nie przetrze na krawĂŞdzi

pawel1108 napisał/a:
pawel napisał/a:
durzo gĂŞstrzy

Nie jestem ,,czepialski" ale proszĂŞ trochĂŞ kontroli :help:

tu gdzie piszemy to FORUM, o pomoc zgÂłoÂś siĂŞ kolego zupeÂłnie gdzie indziej

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-03-27, 09:51   
0
UP DOWN

pawel napisał/a:
tu gdzie piszemy to FORUM,

Bycie lakiernikiem nie oznacza zwolnienia z poprawnej pisowni.
Rozumiem Âże np. zawodĂłwka to nie polonistyka, ale wyraÂżaĂŚ siĂŞ naleÂży poprawnie , Âłot tak po polskiemu :help:

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-27, 10:34   
0
UP DOWN

Obawiam siĂŞ @pawel, Âże wyznaczyÂłeÂś sobie utopijne zadanie. :x:

To co chcesz zrobiĂŚ przy normalnej gĂŞstoÂści roboczej to jakieÂś 50 warstw lakieru ... jak zaczniesz to za kaÂżdym razem szlifowaĂŚ to pewnie z 70 warstw ... przy jakiejÂś 20 - 30 powÂłoka zacznie siĂŞ robiĂŚ mlecza, a nie przezroczysta. ( ale to tylko podejrzenie bo nikt dotÂąd nie robiÂł takich rzeczy ). Co od rantĂłw i wytrzymaÂłoÂści takiej powÂłoki to weÂź pod uwagĂŞ Âże nawet na kamiennych schodach wycierajÂą siĂŞ ranty ... a co dopiero poliuretan na drewnie :nie:

Przy tak grubych warstwach i podÂłoÂżu z drewna prawie na pewno ta powÂłoka popĂŞka jak klejona szyba.

Chcesz uzyskaÌ efekt g³êbi w lakierze na drewnie to polakieruj to dwoma max trzema warstwami lakieru poliestrowego ( POLIESTROWEGO :tak: ) wyszlifuj i daj jedn¹ max dwie warstwy poliuretanu ... tak jak przy fornirach. To wystarcza.

Do tego zadania moÂże byĂŚ tani prosty pistolet HP z dyszÂą 1,8 do poliestru i 1,6 / 1,4 do lakieru poliuretanowego. Prosto bez komplikacji i duÂżych kosztĂłw. ;)

ÂŻeby to zrobiĂŚ tak jak kombinujesz to raczej naleÂżaÂłoby szukaĂŚ jakieÂś klarownej Âżywicy, ale to juÂż kombinacje a nie technologia ;)

jarbia
Wysłany: 2013-03-27, 10:57   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Cytat:
Poliuretan [bezbarwny lub kolor] daje t¹ mo¿liwoœÌ ¿e mo¿na go na³o¿yÌ grubo bo odparowywanie nastêpuje ju¿ po 30-40 min.

ZainteresowaÂł mnie ten materiaÂł ,co to za firma i typ lakieru ?

W pierwszym poÂście pytasz czy 30 min wystarczy na odparowanie ,a tu piszesz ,Âże wystarcza,to jak to jest ?

Czym go barwisz ?
Nie spÂływa Ci ten lakier z krawĂŞdzi przy tej gruboÂści ?
Nie spotkaÂłem siĂŞ jeszcze z 5 mm gruboÂści powÂłokÂą , przy lakierach ,ktĂłre ja stosujĂŞ 1 mm to juÂż nie Âłatwo uzyskaĂŚ po kilku warstwach .

pozdrawiam

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-27, 20:32   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:

Do tego zadania moÂże byĂŚ tani prosty pistolet HP z dyszÂą 1,8 do poliestru i 1,6 / 1,4 do lakieru poliuretanowego. Prosto bez komplikacji i duÂżych kosztĂłw. ;)

zatkaÂło mnie :D :spoko:

Pawel --> wyslij jakies fotki tego co tam robisz :D bo ciekaw jestem mega tej warstwy :D

diablo74 
Wysłany: 2013-03-27, 21:13   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
zatkaÂło mnie

dlaczego?? :?: powinno :idea:

pawel 
Wysłany: 2013-03-27, 21:33   
0
UP DOWN

dziĂŞki Projekter, to pierwsza kÂąkretna odpowiedzi,

do tej pory nakÂładaÂłem poliuretan szpachlÂą, pod koniec pracy poliuretan stawaÂł siĂŞ coraz gĂŞstszy, czas nanoszenia musi byĂŚ bardzo krĂłtki, po ok. 10 min. twardnieje juÂż caÂłkowicie. Niestety szpachla pozostawia rysy, ktĂłre w dalszej obrĂłbce bardzo przeszkadzajÂą, stÂąd teÂż myÂślĂŞ Âże pistoletem bĂŞdzie o wiele Âłatwiej.
czas odparowania to ok, 30- 40 min, i moÂżna nakÂładaĂŚ nastĂŞpnÂą warstwĂŞ

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-27, 23:24   
0
UP DOWN

pawel napisał/a:
dziĂŞki Projekter, to pierwsza kÂąkretna odpowiedzi,

do tej pory nakÂładaÂłem poliuretan szpachlÂą, pod koniec pracy poliuretan stawaÂł siĂŞ coraz gĂŞstszy, czas nanoszenia musi byĂŚ bardzo krĂłtki, po ok. 10 min. twardnieje juÂż caÂłkowicie. Niestety szpachla pozostawia rysy, ktĂłre w dalszej obrĂłbce bardzo przeszkadzajÂą, stÂąd teÂż myÂślĂŞ Âże pistoletem bĂŞdzie o wiele Âłatwiej.
czas odparowania to ok, 30- 40 min, i moÂżna nakÂładaĂŚ nastĂŞpnÂą warstwĂŞ

A masz odpowiednie warunki do zrobienia ze stolarni lakierni ? Mo¿e zamiast kupowaÌ taki typowy stacjonarny sprzêt w jaki zaopatruj¹ siê lakiernicy samochodowi, albo stolarnie lakieruj¹ce MDF w ró¿ne kolory .... kup sobie zestaw HVLP agregat sprê¿aj¹cy i pistolet i bêdziesz móg³ nawet lakierowaÌ u klienta w domu ;) :

http://www.otsm.com/fuji/index.htm

To tylko przykÂład bo moÂżesz kupiĂŚ sobie jakiÂś taĂąszy zestaw albo np GRACO.

... no i jaka przyjemnoœÌ z lakierowania ^^ .... http://www.youtube.com/watch?v=RL0cU1cfddA :D

pawel 
Wysłany: 2013-03-27, 23:37   
0
UP DOWN

nie jestem stolarzem, bardziej zajmuje siĂŞ lakierowaniem i malarstwem,
robie to rĂłwnieÂż na metalu, to praca na aluminium 95x90 cm

II-1-b-a-z-MG_3931a.jpg
Plik ściągnięto 299 raz(y) 53.95 KB

jarbia
Wysłany: 2013-03-27, 23:44   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

Kolego PaweÂł jakiej firmy jest ten poliuretan ? Szukam czegoÂś szybkoschnÂącego do drewna .
pozdr.

pawel 
Wysłany: 2013-03-27, 23:54   
0
UP DOWN

ostatnio sprawdziÂłem: BOLL ÂŻywica poliestrowa,
jest ok

jarbia
Wysłany: 2013-03-27, 23:59   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

pawel napisał/a:
BOLL ÂŻywica poliestrowa

Ale to nie poliuretan , o ktĂłrym wczeÂśniej pisaÂłeÂś . Mnie chodzi wÂłaÂśnie o ten ktĂłry barwiÂłeÂś .

pozdr.

YAMAHER
Wysłany: 2013-03-28, 00:03   
0
UP DOWN

Lepsza zywica od poliestrowej jest epoxydowa ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2013-03-28, 09:26   
0
UP DOWN

@pawel ;) ... Poddaje siĂŞ !!! :x: . Ewidentnie widaĂŚ Âże Ty siĂŞ zajmujesz malarstwem artystycznym i poszukujesz nietypowych technik i efektĂłw jakie one dajÂą. Ja jestem byÂłym lakiernikiem samochodowym, technologiem materiaÂłowym, a teraz projektuje lakiernie samochodowe i przemysÂłowe. Ni jak nie potrafiĂŞ ci pomĂłc bo na lakiernictwie artystycznym kompletnie siĂŞ nie znam.

Je¿eli dojdziesz do jakiejœ konkluzji i problem bêdzie dotyczy³ dostêpnego sprzêtu i jego wyboru lub materia³ów u¿ywanych w tej bran¿y w konkretnym celu to wtedy ci chêtnie pomogê.

ÂŻeby rozwiÂązaĂŚ jakiÂś problem systemowo ( technologicznie ) to musi siĂŞ on mieÂściĂŚ w jakimÂś systemie ;) ... inaczej to zawsze bĂŞdzie kombinowanie a efekt nieprzewidywalny.

Marcino 
Wysłany: 2013-04-18, 15:48   
0
UP DOWN

W weeknd mam zamiar polaklierowaĂŚ schody dĂŞbowe Remmersem
http://www.remmers.pl/76+M5148866ad65.0.html
Schody. Podobno 1,4 ma³a dysza, ale umnie w hurtowni lakierów samochodowych powiedzieli ze spokojnie dam rade i nie muszê mieÌ 1.8. Wczesniej mo¿e spróbuje te¿ bejce nanieœÌ za pomoc¹ pistoletu z t¹ dysz¹.
Czy stopnie uk³¹daÌ w poziomie czy w pionie do lakierowania?

PREDATOR 
Wysłany: 2013-04-18, 21:05   
+1
UP DOWN

Poliuretan moÂżesz nalozyc pistoletem z dysza 1.3-1,7 jeÂżeli chodzi o baze z poÂłyskiem zaleÂży to od odpowiedniego rozcieĂączenia nie musi byĂŚ konsystencji budyniu tylko normalnego lakieru akrylowego nie tracac przy tym wÂłasciwosci, podkÂład gesty3- 5% rozcieĂączalnika lepiej zaleje pory ja uÂżywam dyszy 2,5 polecam poliuretany z firmy ICA sÂą dobre i tanie co do polerki poliuretanu szlifujesz tak samo jak akryl a nie Âżadne 200-400 to nawet lakierow poliestrowych nie szlifujesz takimi gradacjami co jedynie 800-1500 ale kaÂżdy ma swoja koncepcje ja rozcienczam 10% przy ciÂśnieniu 2 b
1,5 warstwy i wychodzi jak z fabryki polerka wtracenia 1500 calosc 2000 3000 zielony korek 3m zó³ty i na koniec niebieski na hologramy i jest :spoko: co do pistoletu to powiem ci tak dobry lakiernik polozy idealnie speedwayem a s³abemu nie pomoze nawet 4000rp masz pyt. to pisz na prv

Marcino 
Wysłany: 2013-04-19, 09:24   
0
UP DOWN

Remmers co mam jest doœÌ rzadki, do tego utwardzacz 10%, a zamiast podk³adu na drewno ch³opaki na forum stolarski zalecaj¹ do³ozyÌ 10% rozcieùczalnika.

Marcino 
Wysłany: 2013-04-19, 09:39   
0
UP DOWN

Ojciec mi powiedziaÂł ze zaczynam ÂświrowaĂŚ... bo kiedyÂś schody malowaÂłi pĂŞdzelkiem lub waÂłkiem, do tego Domalux i byÂło ok, a ja teraz wymyÂślam lakiery...:D

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu