Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
shalashaska 
Wysłany: 2013-07-13, 17:53   szpachlĂłwki
0
UP DOWN

Witam. Które szpachlówki s¹ antykorozyjne, nie wch³aniaj¹ wilgoci i mo¿na k³aœÌ na go³¹ blachê? Zapewne te pospolite z novola to chyba najwiêkszy syf.

936
Wysłany: 2013-07-13, 18:02   
0
UP DOWN

Z mikrogranulatem plastikowym :) :spoko: zamiast poliestrowym :)

shalashaska 
Wysłany: 2013-07-13, 18:04   
0
UP DOWN

No ba, ale ktĂłre konkretnie kolego :)

edit@ miaÂłeÂś chyba na myÂśli z mikro granulatem syntetycznym a nie mineralnym.

936
Wysłany: 2013-07-13, 18:07   
0
UP DOWN

z mikrogranulatem plastikowym (zmielony plasti) :) nie gipsem :)
Ma je i TwĂłj ulubiony NOVOL do klasykĂłw
Ma je i Roberlo
Ma je i Wurt (na rynek amerykaùski wy³¹cznie) :)
Ma je i EVERCOAT :)

shalashaska 
Wysłany: 2013-07-13, 18:37   
0
UP DOWN

A Dupont?

936
Wysłany: 2013-07-13, 18:43   
0
UP DOWN

nie spotkaÂłem siĂŞ z takim materiaÂłem tej firmy

936
Wysłany: 2013-07-13, 18:47   
0
UP DOWN

Roberlo jest bardo dobry

936
Wysłany: 2013-07-13, 19:00   
0
UP DOWN

Ps. co z tÂą wodÂą ? nikt przecieÂż szpachli na mokro nie dociera :)

shalashaska 
Wysłany: 2013-07-14, 10:29   
0
UP DOWN

Gdy zostanie uszkodzona pow³oka lakiernicza to przez ni¹ mo¿e dostaÌ siê wilgoÌ wiêc nie widzê potrzeby u¿ywaÌ gorszego materia³u skoro sa lepszê i te¿ w przystêpnej cenie. Co do Novola, pomalowa³em maskê, lotkê i siada³a mi szpachla, u¿y³em szpachli i podk³adu akrylowego w³aœnie z Novola i nie chcê ju¿ u¿ywaÌ tego syfu. Gdzieœ parê razy obi³o mi siê o uszy o szpachli która jest antykorozyjna wiêc chce wiedzieÌ które maj¹ takie w³aœciwoœci, a przecierki do go³ej blachy zdarzaj¹ siê czêsto i chcia³bym unikn¹Ì ponownego malowania przecierek epoksydem.

Nokia 
Wysłany: 2013-07-14, 11:07   
0
UP DOWN
:)

936 napisał/a:
nie spotkaÂłem siĂŞ z takim materiaÂłem tej firmy

Sa szpachle DP, sa tez z tanszej lini dp duxone, ale szaÂłu nie robiÂą.

936
Wysłany: 2013-07-14, 11:14   
0
UP DOWN

maluj je cynkiem w sprayu :)
To zaÂłatwia sprawe antykorozyjnoÂści w 1 warstwie mokro na mokro. (na stali)
Ps. sÂą i epoxydy w sprayu do przecierek (mokro na mokro).
Wszystkie materiaÂły siĂŞ kurczÂą bardziej lub mniej.
MateriaÂły akrylowe, szpachle poliestrowe najbardziej jak je grubo kÂładziesz to potĂŞguje efekt.

Poliuretan teÂż mi siada w rysach pod szpachlÂą poliestrowÂą gdy go zastosuje z bardzo szybkim utwardzaczem w formie szpachli natryskowej.
Jedyn¹ skuteczn¹ metod¹ przeciwdzia³ania jest sezonowani i wygrzewanie materia³ów po aplikacji.
SiadajÂą podczas procesu obrĂłbki nie po czasie, podczas uÂżytkowania pojazdu.
(Promiennik zaÂłatwia sprawe)
Spoko stary tylko nie pomyœl sobie, ¿e wytykam Tobie jakieœ bêdy to po prostu moje obserwacje tych materia³ów podczas pracy.
Szpachla "antykorozyjna" to dobry i tani sposĂłb na prace zwiÂązane z refinishem.
Pozdrawiam

shalashaska 
Wysłany: 2013-07-14, 11:22   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
maluj je cynkiem w sprayu :)
To zaÂłatwia sprawe antykorozyjnoÂści w 1 warstwie mokro na mokro. (na stali)

LitoÂści.

zed
Wysłany: 2013-07-14, 11:26   
0
UP DOWN

http://warsztat.intercars...la,scr_content/

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-07-15, 09:28   
0
UP DOWN

Nie ma czegoœ takiego jak szpachla antykorozyjna. Wiele ze sk³adników szpachlówek to produkty higroskopijne. Dodatkowo ma³a tubka któr¹ potocznie nazywamy utwardzaczem (choÌ nim nie jest), jest silnym utleniaczem. Wystarczy zrobiÌ prosty test, i wycisn¹Ì trochê tej czerwonej pasty na go³¹ blachê. Po godzinie powinna siê pod ni¹ pojawiÌ korozja. Po to technologia przewiduje k³adzenie szpachli na izolator, ¿eby unikn¹Ì korozji. Z drugiej strony na œwiecie dzia³a wiele du¿ych firm które posiadaj¹ ogromne fundusze na badania. W ofercie ¿adnej z tych firm nie znajdziesz szpachli antykorozyjnej. Gdyby taka by³a, w pierwszej kolejnoœci spotka³byœ j¹ w swojej mieszalni pod brandem znanego producenta. Nie s¹dzicie chyba, ¿e jakaœ firma produkuj¹ca brand dla Inter Cars, produkuje dla niego szpachle antykorozyjn¹, a pod swoim logo ju¿ nie produkuje, œwiadomie rezygnuj¹c z mo¿liwoœci sprzeda¿y tego, b¹dŸ co b¹dŸ, rewolucyjnego wynalazku. Ponadto w wiêkszoœci brand produkuj¹ ma³e firmy które nie prowadz¹ badaù wiêc niby sk¹d mieli recepturê na szpachle antykorozyjn¹, skoro nikt inny jej nie robi???
Moim zdaniem, to nie majÂący zwiÂązku z rzeczywistoÂściÂą napis. Sam spotkaÂłem siĂŞ kiedyÂś z Czeskim produktem, sprzedawanym w Rosji na ktĂłrym pisaÂło Made in Germany :)

936
Wysłany: 2013-07-15, 10:12   
0
UP DOWN

ÂŹle interpretujesz znaczenie sÂłowa szpachla antykorozyjna.
Tu nie chodzi o zatrzymanie korozji a bardziej o moÂżliwoÂści szpachlowania na powierzchnie bez izolatora.
Jednak gdybyÂś siĂŞ upieraÂł z antykorozyjnoÂściÂą takich produktĂłw poczytaj np. karty techniczne szpachli
Roberlo SN-96

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-07-15, 11:36   
0
UP DOWN

Zapozna³em siê z kartami. To szpachla z rodziny ALU jakich wiele. Nie ma inhibitorów korozji, a jej w³aœciwoœci antykorozyjne oceni³ bym na tym samym poziomie co wiêkszoœÌ szpachlówek z AMELINIUM :)

Robertlodz09 
Wysłany: 2013-07-15, 13:30   
0
UP DOWN

936 napisał/a:
nie chodzi o zatrzymanie korozji a bardziej o moÂżliwoÂści szpachlowania na powierzchnie bez izolatora.

wystarczy Âże bĂŞdziesz stosowaÂł szpachlĂłwki Standoxa czy Nexa Autocolor
w tych systemach masz mo¿liwoœÌ i wskazanie stosowania szpachlówki na go³y metal :tak:

936
Wysłany: 2013-07-15, 14:33   
0
UP DOWN

TrzeÂźwy inaczej
Nie do konaĂŚ siĂŞ zgodze. W szpachli z amelinim masz tylko zamiast lub do gipsu wrzucone opilki amelinium.
TÂą byÂś musiaÂł popracowaĂŚ.
Nie nadaje siĂŞ do wykonczeniowki.
Zalecana gradacja papieru P 80 P150
MoÂżesz jÂą gwintowaĂŚ.
Zaklejac maÂłe i duÂże dziury.
NaprawiĂŚ uszkodzony zbiornik paliwa.
W wypowiedzi podpieram siĂŞ wiedzÂą technikĂłw Roberlo.

Novol rafman
Wysłany: 2013-07-15, 14:43   SzpachlĂłwka antykorozyjna nie istnieje!
0
UP DOWN

Witam!
SzpachlĂłwka antykorozyjna nie istnieje.SzpachlĂłwka poliestrowa sam z siebie ma skÂłonnoÂści higroskopijne + mocno higroskopijny utwardzacz, zaaplikowana na czysty metal zawsze bĂŞdzie czynnikiem przyÂśpieszajÂącym korozjĂŞ.
W szpachlówce produkcji NOVOL nie ma pêcherzyków powietrza,jest produkowana w pró¿ni.
MieszajÂąc z utwardzaczem wprowadzamy jednak pewne iloÂści powietrza w ktĂłrym jest zawsze jakaÂś wilgoĂŚ. Woda+tlen+metal i daszek z podkÂładu i lakieru.Po prostu oranÂżeria dla korozji.
RafaÂł Mania DziaÂł SzkoleĂą NOVOL

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-07-15, 15:44   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
936 napisał/a:
nie chodzi o zatrzymanie korozji a bardziej o moÂżliwoÂści szpachlowania na powierzchnie bez izolatora.

wystarczy Âże bĂŞdziesz stosowaÂł szpachlĂłwki Standoxa czy Nexa Autocolor
w tych systemach masz mo¿liwoœÌ i wskazanie stosowania szpachlówki na go³y metal :tak:

Panowie! Nie popadajmy w paranoje. Ka¿dy szpachel da siê po³o¿yÌ na blachê i nie bêdzie odpada³. Je¿eli jestem w b³êdzie, to proszê o przyk³ad z ¿ycia. Czy producentem szpachli bêdzie Novol, Profix, BKP, Standox, DuPont, Nexa, Roberlo itd. nie ma to znaczenia. Budowa i zasada dzia³ania szpachlówek jest bardzo podobna. To, ¿e jedna firma nie pisze, ¿e mo¿na produkt stosowaÌ na go³¹ blachê a druga pisze, ¿e mo¿na, nie czyni jednej bardziej antykorozyjnej od drugiej. Wynika to z bardziej odpowiedzialnego podejœcia do klienta i tyle. Szpachel zawsze k³adziemy na izolator! Nigdy na go³¹ blachê. Je¿eli jakiœ producent zapewnia ,¿e jego szpachla jest antykorozyjna i jest to powód do jej zakupu, to zaraz po jej kupnie mo¿na zadzwoniÌ do Pana Dawida, i omówiÌ indywidualnie rozwój dalszej kariery zawodowej a przy okazji wypalania œwiêtej pochodni ognia sprawiedliwoœci, œci¹gn¹Ì kl¹twê z IV pokolenia, przez któr¹ zapewne powstaje korozja i zacieki. W jednym i drugim przypadku, bêdzie to œwietna inwestycja.
http://www.youtube.com/watch?v=M5CNivHfRGA

shalashaska 
Wysłany: 2013-08-22, 16:40   
0
UP DOWN

Z t¹ antykorozyjnoœci¹ to chodzi o to by mo¿na by³o po³o¿yÌ szpachel na go³¹ blachê bo nie zawsze mamy czas i warunki by po³o¿yÌ podk³ad korozyjny.

shalashaska 
Wysłany: 2013-08-22, 17:08   
0
UP DOWN

antykorozyjny*

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-08-22, 20:26   
0
UP DOWN

Na go³¹ blachê mo¿esz po³o¿yÌ dowoln¹ szpachlê dowolnego producenta i nie odlezie. Za jakiœ czas blacha pokryje siê rdz¹ a rdzy szpachla siê nie trzyma, i wtedy najpierw popêka a potem odlezie :spoko: .

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-22, 20:38   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
Na go³¹ blachê mo¿esz po³o¿yÌ dowoln¹ szpachlê dowolnego producenta i nie odlezie. Za jakiœ czas blacha pokryje siê rdz¹

Tak to pewno na pewno?
Czy tak piszÂą na forach?
Napisz moÂże ile czasu to jest
Za jakiÂś czas

jeÂśli moÂżliwa jest taka odpowiedÂź.

Szpachel zawsze kÂładziemy na izolator!

Zawsze?

gdyby czytaĂŚ i braĂŚ dosÂłownie to co tu i tam siĂŞ wypisuje to czÂłowiek by prĂŞdzej w kosmos poleciaÂł niÂż element pomalowaÂł.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-22, 20:39   
0
UP DOWN

shalashaska napisał/a:
bo nie zawsze mamy czas i warunki by poÂłoÂżyĂŚ podkÂład korozyjny.

:roll:

Siekiera
Wysłany: 2013-08-22, 20:50   
0
UP DOWN

A z tymi szpachlĂłwkami bez wypeÂłniaczy mineralnych co niby majÂą byĂŚ bardziej antykorozyjne niÂż zwykÂłe na krzemianach to wielka sciema grubymi niĂŚmi szyta :cojest:

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-22, 20:54   
0
UP DOWN

Siekiera, Ale zastosowanie szpachlówki na go³¹ blache nie jest równoznaczne z wyst¹pieniem korozji w tym miejscu.
SÂą minusy, ale to dopiero po uszkodzeniu powÂłoki . . . . prawda?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-08-22, 20:57   
0
UP DOWN

KaÂżdy orze jak moÂże i Âżyje jak chce. Jedni trzymajÂą siĂŞ technologii i dajÂą kilkuletniÂą gwarancjĂŞ na usÂługi, majÂąc rzeszĂŞ zadowolonych klientĂłw, stanowiÂących najlepszÂą reklamĂŞ firmy. Inni dajÂą gwarancjĂŞ do bramy.
Znam jednych i drugich, ale ci pierwsi mieszkajÂą w wiĂŞkszych domach i majÂą droÂższe samochody.

Zwyk³y epoxyd w sprayu, po³o¿ony w jednej cienkiej warstwie schnie kilka minut. Zanim wypalisz fajke i rozrobisz szpachle, ju¿ bêdzie mo¿na go szpachlowaÌ. Jedna cienka warstewka kilkunastokrotnie opóŸnia powstanie korozji. Dodatkowo, ³atwiej obrobiÌ detal gdzie szpachla jest po³o¿ona na izolator.

Czy ktĂłremuÂś z Was udaÂło siĂŞ kiedyÂś dotrzeĂŚ szpachle na delikatnym wgniotku na goÂłej blasze, tak aby nie byÂło jej czuĂŚ pod palcem?

A udaÂło siĂŞ to kiedy blachĂŞ przepylimy byle jakim podkÂładem?

To drugi powód do tego aby nie k³aœÌ szpachli na blachê. Podk³ad pod szpachl¹, ³agodzi nam ró¿nicê w wielkoœÌ wype³niacza szpachlówki a detalem.

Siekiera
Wysłany: 2013-08-22, 21:00   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Siekiera, Ale zastosowanie szpachlówki na go³¹ blache nie jest równoznaczne z wyst¹pieniem korozji w tym miejscu.
SÂą minusy, ale to dopiero po uszkodzeniu powÂłoki . . . . prawda?

Prawda! Wystarczy poÂłoÂżyĂŚ na takÂą szpachlĂłwkĂŞ epoksyd i zaÂłatwione.

Ja powÂątpiwaÂłem w "teoriĂŞ" o antykorozyjnoÂści szpachlĂłwek na wypeÂłniaczach niemineralnych.
A w ogĂłle to jak ktoÂś zna szpachlĂłwkĂŞ na samych sztucznych wypeÂłniaczach to chĂŞtnie poznam jej nazwĂŞ :D

tylko nie interesujÂą mnie jakieÂś kleje konstrukcyjne do odtwarzania gwintĂłw a najzwyklejsza szpachlĂłwka samochodowa.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-08-22, 21:01   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Prawda! Wystarczy poÂłoÂżyĂŚ na takÂą szpachlĂłwkĂŞ epoksyd i zaÂłatwione.

Ja powÂątpiwaÂłem w "teoriĂŞ" o antykorozyjnoÂści szpachlĂłwek na wypeÂłniaczach niemineralnych.
A w ogĂłle to jak ktoÂś zna szpachlĂłwkĂŞ na samych sztucznych wypeÂłniaczach to chĂŞtnie poznam jej nazwĂŞ :D

Chyba Easy Sand i Glass, ale nerki nie oddam.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-22, 21:06   
0
UP DOWN

ZwykÂły epoxyd w sprayu, poÂłoÂżony w jednej cienkiej warstwie schnie kilka minut.

jedna warstwa nic nie gwarantuje
produkt 1K nie jest akceptowany jako grunt pod kit szpachlowy
wiem, wiem, , , novol nic przeciw nie ma i mi to pasuje, ale nie jest to jedna cienka warstwa i sa okreÂślone czasy i temperatura a nie taka technologia o ktĂłrej piszesz
Dodatkowo, Âłatwiej obrobiĂŚ detal gdzie szpachla jest poÂłoÂżona na izolator.

sory, to bzdura a wrĂŞcz to co napisaÂłes moÂże powodowac powstawanie obrzeÂży i widocznych po czasie Âłat szpachli

Jedyny rozsÂądny sposĂłb to wygrzany epoksyd przed poÂłoÂżeniem szpachli, , , ja nie daje gwarancji do bramy :cool:
Podk³ad pod szpachl¹, ³agodzi nam ró¿nicê w wielkoœÌ wype³niacza szpachlówki a detalem.

WidaĂŚ Âże masz maÂło wiedzy w tej materii, wiĂŞc tej nieÂścisÂłoÂści nie bĂŞdĂŞ komentowaÂł.
KaÂżdy orze jak moÂże i Âżyje jak chce. Jedni trzymajÂą siĂŞ technologii i dajÂą kilkuletniÂą gwarancjĂŞ na usÂługi, majÂąc rzeszĂŞ zadowolonych klientĂłw, stanowiÂących najlepszÂą reklamĂŞ firmy. Inni dajÂą gwarancjĂŞ do bramy.
Znam jednych i drugich, ale ci pierwsi mieszkajÂą w wiĂŞkszych domach i majÂą droÂższe samochody.

A ja siĂŞ trzymam technologii i to moze dlatego mam kilkanaÂście swoich samochodĂłw?
Nie trzymam jednak siĂŞ jednego producenta i dlatego nie mam duzego domu? ? ?
pozdrawiam.
PS.
Lakiernictwo widziane od strony sprzedawcy to jednak czarna magia. ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-22, 21:11   
0
UP DOWN

A co powiecie na temat szpachlĂłwek epoksydowych?

Mam tego kilka puszek i zgodnie z zaleceniami producenta na go³¹ blache je nak³adam a potem na to wszystko podk³ad epoksydowy z ppg. . . ale to przemys³ówka i nie stosowa³em tego jeszcze na autach.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-08-22, 21:21   
0
UP DOWN

Oczywiœcie masz racjê. Wiele osób na tym forum nie zna siê na niczym. S¹ te¿ tacy którzy pozjadali wszystkie rozumy. Ka¿dy robi jak chce i jak umie. Ja nie prowadzê dzia³alnoœci charytatywnej a gospodarcz¹. Nikogo na si³ê nie przekonuje do swojego zdania. Dzielê siê nim, a czy ktoœ zrobi tak czy inaczej, to jego wybór.

Poda³em przyk³ad cha³upniczej metody opóŸniania korozji. Lepsza taka ni¿ ¿adna. To nie powód ¿eby mnie linczowaÌ.

P.S. Co ciekawego masz w swojej stajni? Czy zdarza Ci siĂŞ, Âże motocyklista ktĂłremu siedzisz na ogonie podnosi w twoim kierunku prawÂą rĂŞkĂŞ trzymajÂąc kciuk w gĂłrze? Bezcenne uczucie :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-22, 21:28   
0
UP DOWN

motocyklista

Chyba motorowerzysta. :spoko:

Handel ma swoje prawa i technologia napraw powÂłoki lakierniczej bywa czasami taka, no, , , krĂłtsza.

Ja nie prowadzĂŞ dziaÂłalnoÂści charytatywnej a gospodarczÂą.

Moja dziaÂłalnoÂśc tez nie jest to caritas.
ChociaÂż czasem nakÂład pracy nie jest proporcjonalny do zarobku, , , taki urok handlu.

shalashaska 
Wysłany: 2013-08-23, 08:17   
0
UP DOWN

Ale teÂż istotne jest co siĂŞ stanie gdy uszkodzimy zewnĂŞtrznÂą powÂłokĂŞ.

Siekiera
Wysłany: 2013-08-23, 15:37   
0
UP DOWN

Zale¿y ile w g³¹b uszkodzisz?
Jak do stali to nic juz nie pomoÂże. W krĂłtkim terminie ratuje jeszcze grunt reaktywny (jeÂżeli tam jest), w dÂłuÂższym to tylko ocynk ale i tak trzeba to naprawiaĂŚ.
JeÂżeli uszkodzenie jest tylko np. klaru to chwilĂŞ moÂżna pojeÂździĂŚ ale przez zimĂŞ i tak korozja zatakuje.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-08-23, 22:29   
+1
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Chyba motorowerzysta. :spoko:

Nie mogĂŞ siĂŞ powstrzymaĂŚ od odwetowego sarkastycznego komentarza:

Lackdoctor napisał/a:
ja nie daje gwarancji do bramy :cool:

Chyba do nastĂŞpnej ulicy :spoko:

Lackdoctor napisał/a:
mam kilkanaÂście swoich samochodĂłw?

Chyba czekajÂących na poprawkĂŞ :spoko:

A teraz na powaÂżnie, bez zbĂŞdnej zÂłoÂśliwoÂści.

ÂŻyjemy w kraju specyficznym. KaÂżdy rzemieÂślnik, bez wzglĂŞdu na swojÂą profesjĂŞ jest w niej najlepszym fachowcem, i bardzo dobrym, w przynajmniej 3 sÂąsiednich dziedzinach.
Wrodzona skromnoœÌ prowadzi do tego, ¿e kiedy na plac wje¿d¿a klient, fachman wychodzi ze swej kwatery, wyciera rêce o swoje ogrodniczki, i w pierwszym tekœcie do przyby³ego klienta, zaraz po zwrocie grzecznoœciowym, dzieù dobry, zadaje pytanie: Panie, kto Panu to auto malowa³? Nawet je¿eli to jego kolega z którym pije wódkê, nie omieszka skrytykowaÌ i wytkn¹Ì wszystkich b³êdów które widzi. Nazywa je po imieniu, bo przecie¿ sam ma z nimi problem, ale o tym ju¿ klienta nie informuje.
Grunt to zareklamowaĂŚ siĂŞ na arenie lokalnych usÂług.
Na szczĂŞÂście, to usÂługobiorcy sÂą najlepszymi reklamodawcami.
Ten brak skromnoÂści i monopol na wszechwiedze w efekcie doprowadziÂł nas PolakĂłw na szczyt Eurolandu min. w kwestii jakoÂści drĂłg czy budowy samochodĂłw.

Oczywiœcie mo¿esz siê ze mn¹ nie zgadzaÌ. Chocia¿ ja lubiê si³ê argumentu. Stwierdzenie w kszta³cie:
Lackdoctor napisał/a:

WidaĂŚ Âże masz maÂło wiedzy w tej materii, wiĂŞc tej nieÂścisÂłoÂści nie bĂŞdĂŞ komentowaÂł.

jest dla mnie ma³o obrazowe, i nie przekonuje mnie, ¿e trwam w b³êdzie. Wola³bym ¿ebyœ jednak poda³ jakieœ argumenty na poparcie swojego niezbyt kole¿eùskiego stwierdzenia.

Zapewne przepuœci³eœ przez p³uca wiêcej materia³ów ni¿ ja. I zapewne w Twojej ocenie, to w³aœnie iœcie pulmonologiczne doœwiadczenie, daje Ci monopol na to aby decydowaÌ kto ma ma³o wiedzy a kto du¿o.

Zawsze wychodziÂłem z zaÂłoÂżeni,a Âże lepsze deko handlu niÂż kilo roboty. Ale Âżeby coÂś sprzedaĂŚ trzeba wiedzieĂŚ co siĂŞ sprzedaje.
PrzywykÂłem nie zabieraĂŚ zdania w tematach na ktĂłrych siĂŞ nie znam. JeÂżeli jednak nieÂświadomie pisze brednie, to chciaÂłbym, aby ktoÂś to wykazaÂł w sposĂłb namacalny, poparty przykÂładem z Âżycia ktĂłry przy okazji oÂżywi dyskusjĂŞ w temacie.

MiaÂłem okazjĂŞ zobaczyĂŚ w jaki sposĂłb projektowane i badane sÂą materiaÂły lakiernicze. To nie przypomina pieczenia ciasta. Przynajmniej nie na etapie projektowania i budowy produktu.
Wiele osób z tytu³ami naukowymi, w bia³ych fartuchach, pracuje na bardzo drogich urz¹dzeniach, które w kilka dni odtwarzaj¹ kilka lat jazdy po drogach. Efekt ich pracy trafia techników, którzy aplikuj¹ produkt zgodnie z przeznaczeniem. Potem produkt badany jest na milion sposobów. Poprawiany aby spe³nia³ przyjête standardy, i znów trafia do techników. Jak spe³nia pu³ap jakoœciowy wdra¿a siê produkcjê. Czêsto testowany jest te¿ na samochodach je¿d¿¹cych normalnie po ulicach.

I to w³aœnie doœwiadczenie empiryczne, utwierdza mnie w przekonaniu, ¿e je¿eli ludzie w bia³ych fartuchach mówi¹, ¿e szpachli nie k³adzie siê na go³¹ blachê, to ja im wierze.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-08-24, 15:59   
0
UP DOWN

A teraz na powaÂżnie, bez zbĂŞdnej zÂłoÂśliwoÂści.

MiaÂłem okazjĂŞ zobaczyĂŚ w jaki sposĂłb projektowane i badane sÂą materiaÂły lakiernicze. To nie przypomina pieczenia ciasta. Przynajmniej nie na etapie projektowania i budowy produktu.
Wiele osób z tytu³ami naukowymi, w bia³ych fartuchach, pracuje na bardzo drogich urz¹dzeniach, które w kilka dni odtwarzaj¹ kilka lat jazdy po drogach. Efekt ich pracy trafia techników, którzy aplikuj¹ produkt zgodnie z przeznaczeniem. Potem produkt badany jest na milion sposobów. Poprawiany aby spe³nia³ przyjête standardy, i znów trafia do techników. Jak spe³nia pu³ap jakoœciowy wdra¿a siê produkcjê. Czêsto testowany jest te¿ na samochodach je¿d¿¹cych normalnie po ulicach.

I to w³aœnie doœwiadczenie empiryczne, utwierdza mnie w przekonaniu, ¿e je¿eli ludzie w bia³ych fartuchach mówi¹, ¿e szpachli nie k³adzie siê na go³¹ blachê, to ja im wierze.

Skoro widziaÂłes ludzi w biaÂłych fartuchach, to rozmowa nie ma szans na rozwĂłj.
Ty widziaÂłes, usÂłyszaÂłes, czy zrozumiaÂłeÂś?

Pozdrawiam.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2013-08-24, 17:07   
0
UP DOWN

Tak, zrozumiaÂłem.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-10-10, 11:11   
0
UP DOWN

http://qrs-system.eu/prod...p_corrosion.htm
ZnalazÂłem to dzisiaj na stronie CSV.

hematol 
Wysłany: 2014-10-10, 21:21   
0
UP DOWN

http://qrs-system.eu/produkt_3_fill_stop_corrosion.htm
ZnalazÂłem to dzisiaj na stronie CSV.

Opis tej szpachlowki nic nie wnosi.
Podobne a nawet bardziej przekonujÂące opisy moÂżna znalezĂŚ na kartach tech. zwykÂłej mini.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu