Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Gerylord
Wys³any: 2014-01-05, 13:20   Sposób na mg³ê lakiernicz± w gara¿u
0
UP DOWN

Witam, dzi¶ chcia³em zadaæ pytanie czy jest jaki¶ prosty sposób na to, aby poradziæ sobie z oparami (mg³± lakiernicz±) towarzysz±cym ka¿demu rozpylaniu klaru w ma³ym, ale bardzo czystym gara¿u.
My¶la³em o wentylatorach, a za nimi jaki¶ filtr dobrze poch³aniaj±cy opary itd.
Z racji tego ¿e teraz zrobi³o siê zimniej, nie chcê puszczaæ na zewn±trz ¿adnych rur tylko zatrzymaæ to w filtrze, jest to realne?
Jak Wy sobie radzicie z oparami w waszych gara¿ach?
Ja po malowaniu kilku elementów nie widzê tego co mam przed nosem, gara¿ nie jest wentylowany :<

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-05, 13:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Gerylord napisa³/a:
Ja po malowaniu kilku elementów nie widzê tego co mam przed nosem, gara¿ nie jest wentylowany

A ochrona zdrowia?
Maskê oczywi¶cie masz z poch³aniaczami, czy na ¿ywio³ idziesz w zwyk³ej masce przeciwpy³owej z zaworkiem ?

Pomys³ z filtrowaniem samej mg³y jest g³upi, bo opary rozcieñczalników bêd± siê kumulowaæ i mo¿esz sobie krzywdê zrobiæ.

Na szybko.... otwórz bramê na o¶cie¿ i ciesz siê dodatni± temperatur±... masz jeszcze kilka dni, potem urlop do wiosny... i juz z górki do zimy hossa ;)

hamir 
Wys³any: 2014-01-05, 13:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
Tylko sprawna wentylacja.Plenum nawiewne i wyciag,lub sam nawiew.Wentylatory promieniowe,filtry.Oczywiscie musisz rozwiazac problem grzania wtlaczanego powietrza.
Poszperaj w opcji "szukaj" jest tu mnóstwo informacji.
Podpatrz jak sa zbudowane kabiny i na jakiej zasadzie dzialaja.
Tanie patenty sobie odpusc,szkoda czasu i kasy.Zrob to raz a porz±dnie :tak:
To moje zdanie ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-05, 13:53   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
Zrob to raz a porz±dnie

Gerylord napisa³/a:
w ma³ym gara¿u.

Jedno wyklucza drugie.

hamir 
Wys³any: 2014-01-05, 13:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
dla jednych maly garaz to 2x3 dla innych 5x9 ^^
tego nam kolega nie napisal ;P

KK 
Wys³any: 2014-01-05, 14:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Osobi¶cie planuje zrobiæ nawiew. Wyci±g to bêdzie japa z przys³on±.
Tak my¶la³em o nagrzewnicy, któr± bêdzie p³yn±æ woda z CO, lub w moim przypadku mo¿na t³oczyæ powietrze z hali ju¿ nagrzane powiedzmy do 10-20 stopni, zale¿y od pory roku.
Wtedy nak³ad pracy na nagrzanie bêdzie ju¿ du¿o mniejszy ni¿ t³oczyæ powietrze z zewn±trz. No i oczywi¶cie dalej jeszcze dodatkowo jedna nagrzewnica dogrzewaj±ca do odpowiedniej temperatury.

Tylko czas jest mi potrzebny.

Gerylord
Wys³any: 2014-01-05, 14:38   
0
UP DOWN

hamir napisa³/a:
dla jednych maly garaz to 2x3 dla innych 5x9 ^^
tego nam kolega nie napisal ;P

Gara¿ ma jakies 3,5x7m nie jest wielki, tak jak napisa³em ale po wjechaniu autem osobowym mo¿na je swobodnie obej¶æ do oko³a.
Ju¿ malowa³em w nim ca³e auta lub elementy jednak zawsze by³ problem z mg³± lakiernicz±, która zostaj±c w gara¿u osiada po jakim¶ czasie na pomalowane elementy co nie jest tragedi± ale jest uci±¿liwa podczas samego malowania, ju¿ po zrobieniu kilku elementów widoczno¶æ jest równa zeru.

Moje drugie pytanie, to czym mo¿na podnie¶æ temperature w takim gara¿u w mro¼ne dni, my¶la³em o nagrzewnicy na gaz lub na ropê, które wyj¶cie by³o by bardziej sensowne.

A co do samego wentylowania gara¿u to my¶lê, ¿e uchylê mniejsze drzwi z ty³u i postawie tam wyci±g w postaci wentylatorów.

hubson85 
Wys³any: 2014-01-05, 14:48   
0
UP DOWN
malarz artysta

Sk±d: wzy
Gerylord napisa³/a:
my¶la³em o nagrzewnicy na gaz lub na ropê

jak chcesz to postawiæ w ¶rodku to zrobisz jedno szybkie ultra grzanie, i pó¼niej ju¿ nie bêdzie Ci potrzebne ;) Tylko i wy³±cznie nawiew ciep³ego powietrza odizolowanego od ¼ród³a ognia czy grza³ki. A czym chcesz opalaæ to ju¿ musisz sobie policzyæ co siê lepiej op³aca jako paliwo (zazwyczaj stosowane s± palniki na olej opa³owy) No i piecyk na zewn±trz, tym bardziej ¿e i tak z tego co opisujesz masz mieszankê wybuchow± w gara¿u.

Gerylord
Wys³any: 2014-01-05, 14:50   
0
UP DOWN

co mnie zastanawia, to ten fakt, ¿e przy takim malowaniu wystêpuje du¿e stê¿enie rozcieñczalników w powietrzu, które jak wiadomo s± materia³ami ³atwopalnymi.

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-05, 15:27   
0
UP DOWN

Gerylord napisa³/a:
Witam, dzi¶ chcia³em zadaæ pytanie czy jest jaki¶ prosty sposób na to, aby poradziæ sobie z oparami (mg³± lakiernicz±) towarzysz±cym ka¿demu rozpylaniu klaru w ma³ym, ale bardzo czystym gara¿u.....................
Ja po malowaniu kilku elementów nie widzê tego co mam przed nosem, gara¿ nie jest wentylowany :<

1- wa³ek do malowania zamiast pistoletu

b±d¼:

2- wentylacja

Póki co chyba nikt nic innego nie wymy¶li³
(pomijaj±c oklejanie)

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-05, 15:29   
0
UP DOWN

Gerylord napisa³/a:
My¶la³em o wentylatorach, a za nimi jaki¶ filtr dobrze poch³aniaj±cy opary itd.

A mo¿e przed wentylatorem/~rami? - przy okazji wyd³u¿y jego/ich ¿ywotno¶æ i wydajno¶æ

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-05, 15:33   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Tak my¶la³em o nagrzewnicy, któr± bêdzie p³yn±æ woda z CO, lub w moim przypadku mo¿na t³oczyæ powietrze z hali ju¿ nagrzane powiedzmy do 10-20 stopni, zale¿y od pory roku.
Wtedy nak³ad pracy na nagrzanie bêdzie ju¿ du¿o mniejszy ni¿ t³oczyæ powietrze z zewn±trz.

Tylko ¿e co¶ z kolei najpierw bêdzie musia³o nagrzaæ to powietrze na hali a w czasie lakierowania zd±¿yæ je dogrzewaæ.
I w ten sposób wyjdzie mas³o ma¶lane.
Hala to hala, a pomieszczenie do lakierowania to pomieszczenie do lakierowania i daj mu oddzielne grzanie, a jakie..... to ju¿ inna kwestia.

KK 
Wys³any: 2014-01-05, 18:43   
0
UP DOWN

Na hali jest warsztat i tam bêdzie ciep³o przypuszczalnie codziennie. Do dogrzania u¿y³bym wyj¶cia ciep³ego powietrza z pieca. Mój kolega ma taki piec. Ciep³o wchodz±ce do lakierni jest, ¿e tak powiem bezpieczne. Piec jest w drugim pomieszczeniu, czyli na hali.
Mowa o piecu bez wody, czyli jeden piec zamkniêty w obudowie z wentylatorem.

Lub kombinowaæ z CO, grzejniki w warsztacie i nagrzewnicami w lakierni.

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-05, 23:33   
0
UP DOWN

KK chodzi³o mi o to ¿e zabieraj±c ciep³e powietrze z hali do ogrzania pomieszczenia w którym bêdziesz lakierowa³ to sk±¶ to ogrzane powietrze w hali musisz mieæ - a w zasadzie uzupe³niæ.
Je¶li na podwórku bêdzie -20*C a na hali +20*C to mo¿esz mniej wiêcej (mniej, ni¿ wiêcej) policzyæ na ile czasu starczy Ci tego ogrzanego powietrza obliczaj±c kubaturê hali i znaj±c przepustowo¶æ wentylacji.
Im mniejsza hala a wiêksza przepustowo¶æ wentylacji tym na krócej ciep³ego powietrza z hali bez jego dogrzania na niej Ci wystarczy. itd.
To wyliczenie prawie na oko ale cokolwiek podpowie...

To tak bez wnikania w szczegó³y jak ch³op krowie na rowie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-06, 00:03   
0
UP DOWN

Wiecie co ?
Z tym ogrzewaniem nie jest az tak tragicznie jak to sie wydaje z opowiadañ.
Zmniejszaj±c przep³yw do 5-6 tys.m/3 otrzymujemy zadowalajacy wynik daj±cy poprawne warunki do lakierowania.
Wtedy ogrzewanie nie wymaga wielkich zabiegów i kosztów.
Je¶li nie braæ pod uwagê opcji grzania, to ju¿ nie mam pytañ.

Mój gara¿ z marnym ociepleniem w temp trochê poni¿ej zera osi±ga 40*C dla potrzeb grzania z nagrzewnicy o mocy 9kW.
Jak sie ma do dyspozycji du¿± ilo¶æ cie³ego powietrza z du¿ego innego pomieszczenia,,, to ju¿ ca³kiem ³atwo opanowaæ problem wentylacji podczas lakierowania.

KK 
Wys³any: 2014-01-06, 00:41   
0
UP DOWN

Masz gdzie¶ na oku taki wentylator o podobnej wydajno¶ci, której napisa³e¶? Mo¿e bym co¶ naby³ w rozs±dnych pieni±dzach.

Gerylord
Wys³any: 2014-01-06, 10:28   
0
UP DOWN

Lackdoctor masz nagrzewnice na olej czy na gaz?

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-06, 11:04   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Masz gdzie¶ na oku taki wentylator o podobnej wydajno¶ci

Kupi³em na tablicy.pl taki wentylator za 100z³ (130 z wysy³k±) widzia³em tez takie na allegro za 200-300 z³.
Przyk³ad jak ma to wygladaæ - http://tablica.pl/oferta/...html#e159f72cc3

Gerylord napisa³/a:
masz nagrzewnice na
pr±d, 3 fazy.

Zima nie straszna a godzina ogrzewania to jakies 5 z³ przy duzych mrozach.

Tak jak teraz to termostat wy³±cza j± po uzyskaniu zadanej temperatury i koszt jest mniejszy, du¿o mniejszy.

W porównaniu do nagrzewnic gazowych czy olejowych bezpieczeñstwo jest nieporównywalne, brak oparów powodujacych defekty lakiernicze, prosta instalacja - wtyka w gniazdo i power :spoko:

Mam fajny pomys³ na ogrzewanie gazowe.
Ale to do lakierowania nie nadaje sie z racji sposobu grzania i instalacji grzejników przy suficie - http://tablica.pl/oferta/...kw-ID4tNVt.html

Bardzo sprawny system, na co dzieñ obslugujê takie o mocach 250 kW.

a tu przyk³ad ile kosztuj± takie wentylatory... ten jest powystawowy
http://tablica.pl/oferta/...html#faaaec2175

Gerylord
Wys³any: 2014-01-06, 11:35   
0
UP DOWN

nie wiem w sumie w jaki sposób nagrzewnica gazowa mo¿e powodowaæ defekty lakiernicze?
komory lakiernicze s± ogrzewane gazowo, tyle ¿e tam s± odpowiednie filtry, co nie zmienia faktu ¿e nie powinno byæ tych defektów?
http://allegro.pl/nagrzew...3841898660.html
Nagrzaæ czym¶ takim przed malowanie i grzaæ po malowaniu po 1h, jak ju¿ lakier przyschnie?

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-06, 12:07   
0
UP DOWN

Gerylord napisa³/a:
komory lakiernicze s± ogrzewane gazowo,

Komora nie, kabina lakiernicza - tak. ;)

Wymiennik ciep³a to takie ustrojstwo co pomin±³e¶ pisz±c o
Gerylord napisa³/a:
tyle ¿e tam s± odpowiednie filtry,

Pozdro

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-07, 17:24   
0
UP DOWN

Gerylord napisa³/a:
nie wiem w sumie w jaki sposób nagrzewnica gazowa mo¿e powodowaæ defekty lakiernicze?
komory lakiernicze s± ogrzewane gazowo, tyle ¿e tam s± odpowiednie filtry, co nie zmienia faktu ¿e nie powinno byæ tych defektów?
http://allegro.pl/nagrzew...3841898660.html
Nagrzaæ czym¶ takim przed malowanie i grzaæ po malowaniu po 1h, jak ju¿ lakier przyschnie?

M. inn. taka nagrzewnica jak± pokaza³e¶ w linku w³±czona w pomieszczeniu w którym by³o lakierowane i jest du¿e stê¿enie rozcieñczalników.
Opary rozcieñczalników w po³±czeniu z otwartym ¼ród³em ognia mog± spowodowaæ DUUU¯E wady lakiernicze zarówno na lakierowanych elementach/obiekcie jak te¿ i ¶cianach wewnêtrznych, zewnêtrznych, dachu, oknach, .............. :D
(jak jeb....ie).
Poza tym w optymistycznej wersji zapytam czy mia³e¶ z tak± nagrzewnic± do czynienia? Najlepiej w³a¶nie tani± podczas której to pracy wali w dekiel oparami gazu a z t³uszczami dobre odt³uszczacze nawet ciê¿ko daj± sobie radê.

Na gaz, czy opa³ to jednak lepsza a na pewno zdrowsza i bezpieczniejsza jest nagrzewnica z zamkniêt± komor± spalania - oczywi¶cie w nich te¿ k³ania siê zdrowy rozs±dek.
Takie co¶ mo¿na bez problemu stworzyæ na paliwa sta³e za przys³owiowe grosze i ze zwyk³ego z³omu nawet ;)

KK 
Wys³any: 2014-01-07, 17:31   
0
UP DOWN

Piec od centralnego stary obebeszyæ i obspawaæ blacha grub± i mamy super nawiew.
Tanio i ekonomicznie.

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-07, 17:33   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
Piec od centralnego stary obebeszyæ i obspawaæ blacha grub± i mamy super nawiew.
Tanio i ekonomicznie.

:spoko:
Szybko, tanio, zero wody, ¶mieszne koszty, bardzo szybkie grzanie, ................

Tyle ¿e nic nie musisz obebeszaæ a tylko wlot i wylot CWO z 2" przerobiæ np. na fi 100 i w ten sposób ori komora bêdzie nadal zamkniêt± komor± spalania, a tam gdzie by³ obieg wody bêdzie obieg powietrza które bêdzie siê podgrzewa³o.

hubson85 
Wys³any: 2014-01-07, 17:39   
0
UP DOWN
malarz artysta

a mo¿e do tego patentu kto¶ by chcia³ palnik na olej zu¿yty? Jak co¶ to ma na zbyciu :D
w sumie to ca³y piecyk, wystarczy go oblachowaæ i nadmuch jak z³oto :spoko: czerwono¶æ osi±ga bez problemu

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-07, 18:04   
0
UP DOWN

Ja tanio sprzedam zajebi...sty piec/kocio³ na olej opa³owy wraz z baniakiem 1000L i buforem chyba 400L - ale to chyba nie ten dzia³.

KK 
Wys³any: 2014-01-07, 20:10   
0
UP DOWN

Z tym zu¿ytym olejem to fajnie siê kupuje i pali, ale olej potem czysty kupiæ to ju¿ problem. Wszystko co tanie zgrzebane z wod±.

hubson85 
Wys³any: 2014-01-07, 20:28   
0
UP DOWN
malarz artysta

najlepiej braæ przesma¿ony z jakiej¶ gastronomii, te¿ siê ca³kiem przyjemnie fajczy :D Podobno sojowym da siê opalaæ, 3z³/litr czyli nie wychodzi³oby tragicznie, ale oficjalnie nikt tego nie potwierdza. Zanim sprzedam palnik nie omieszkam przetestowaæ

KK 
Wys³any: 2014-01-07, 21:56   
0
UP DOWN

Jakbym mia³ 3 z³ za litr daæ to bym dawno wywali³ taki piec olejowy w krzaki.

Matix 
Wys³any: 2014-01-07, 23:31   
0
UP DOWN

Sk±d: Rybnik
Olejem przepracowanym op³aca³o siê grzaæ rok albo 2 lata temu :) wtedy nie by³o tego szoku na olej ^^ ludzie dawali to za darmo byleby siê pozbyæ tego z placu.... :tak: A teraz....... "ma Pan olej przepracowany... Tak jasen 1.5z³ za litr...." :x:

KK 
Wys³any: 2014-01-07, 23:45   
0
UP DOWN

No ka¿dy siê wycwani³. Nic dziwnego. Sza³ by³ te¿ z olejem opa³owym. Niedaleko mnie to co drugi mia³ piec na olej opa³owy, wszyscy sprzedali... :D

hubson85 
Wys³any: 2014-01-07, 23:51   
0
UP DOWN
malarz artysta

KK napisa³/a:
Jakbym mia³ 3 z³ za litr daæ to bym dawno wywali³ taki piec olejowy w krzaki.

Nie przesadzaj, policz ile wychodzi grzanie opa³owym ¿e o pr±dzie nie wspomnê. I tak najlepiej wychodzi drewno, tylko odrzucanie do pieca dochodzi. Oczywi¶cie ca³y czas mam na my¶li grzanie gara¿owe na patencie a nie jakie¶ profi wyliczone instalacje.

KK 
Wys³any: 2014-01-08, 00:01   
0
UP DOWN

Pozostaje drzewo niestety.

hubson85 
Wys³any: 2014-01-08, 00:15   
0
UP DOWN
malarz artysta

Podobno fajnie wychodzi piec CO i Do tego zamiast grzejników ze dwie wiêksze ch³odnice z wiatrakami. Nie wiem jak to siê sprawdza w praktyce ale my¶la³em nad takim rozwi±zaniem u siebie.

KK 
Wys³any: 2014-01-08, 00:22   
0
UP DOWN

Podobno jak s± te du¿e nagrzewnice na paleciarniach to dzia³a dobrze, ale musi byæ du¿a temp na piecu CO. Jak ma³a to s³abo grzeje. Czyli odpada takie 40-50 stopni.
Kolega jest hydraulikiem i takie czary montuje po paleciarniach.

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-08, 14:31   
0
UP DOWN

hubson85 napisa³/a:
Podobno fajnie wychodzi piec CO i Do tego zamiast grzejników ze dwie wiêksze ch³odnice z wiatrakami. Nie wiem jak to siê sprawdza w praktyce ale my¶la³em nad takim rozwi±zaniem u siebie.

Tylko nadmuch, bez ¿adnej wody.

hubson85 
Wys³any: 2014-01-08, 14:44   
0
UP DOWN
malarz artysta

Lackdoctor napisa³/a:
Tylko nadmuch, bez ¿adnej wody.

a czemu? przecie¿ woda jest w zamkniêtym obiegu a ch³odnica dzia³a jako wymiennik. Jak najbardziej jest to ciep³o nadmuchowe. Chyba ¿e masz na my¶li emitowan± temperaturê.

KK 
Wys³any: 2014-01-08, 15:15   
0
UP DOWN

Poniewa¿ lepiej i szybciej grzeje sam nadmuch z pieca.

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-08, 16:37   
0
UP DOWN

hubson85 napisa³/a:
zamiast grzejników ze dwie wiêksze ch³odnice z wiatrakami. Nie wiem jak to siê sprawdza w praktyce ale my¶la³em nad takim rozwi±zaniem u siebie.

Nagrzewnice nadmuchowe.
Sprawdzaj± siê du¿o lepiej ni¿ zwyk³e grzejniki a szczególnie zaraz po wyziêbieniu pomieszczenia - najczê¶ciej po otwarciu du¿ych drzwi.

Ale nadmuch ciep³ego powietrza bez uk³adu wodnego jest jeszcze szybszy, tañszy i bez wody w uk³adzie co niektórym mo¿e byæ dodatkowym plusem.

Vesto43
Wys³any: 2014-01-08, 16:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
W przypadku ma³ego uk³adu z wod± dochodzi jeszcze ryzyko zagotowania wody i zniszczenia nagrzewnicy. Druga sprawa, taki nadmuch przez piec (zamiast wody) mo¿na wykorzystaæ jako element wentylacji. Wprowadzamy powietrze z zewn±trz poprzez filtr, ogrzewamy w piecu, a dalej usuwamy wyci±giem razem z "mg³± lakiernicz±" i innymi nieprzyjemno¶ciami.

Nyguss 
Wys³any: 2014-01-08, 17:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Na gara¿owe malowanie popieram Vesto43, nadmuch bez wody filtr od zewn±trz i wyci±g, sam kiedy¶ tak robi³em, po testach i wodnego uk³adu, i ,,KOZA" plus wyci±g, to by³o najlepsze rozwi±zanie. Wodny uk³ad przy mocniejszym wyci±gu nie jest wydajny, ju¿ koza plus wyci±g lepiej siê sprawdza³a. Jedynie, ¿e dosyæ wysusza³o powietrze, ale pod³oga zlana i chyba najlepsza prowizorka. Nie ma polotu oczywi¶cie do komory, ale da rade malowaæ :)

³ysy73 
Wys³any: 2014-01-08, 17:30   
0
UP DOWN

Nyguss napisa³/a:
ale pod³oga zlana i chyba najlepsza prowizorka

No chyba jednak nie.
Paruj±ca woda z pod³ogi i lakierowanie?
Jeste¶ pewien ¿e to dobre po³±czenie? :)
(a nie jedno z najgorszych? :) )

hubson85 
Wys³any: 2014-01-08, 19:30   
0
UP DOWN
malarz artysta

A pó¼niej pytania sk±d b±belki pêcherzyki i inne wê¿e z lakieru wy³a¿±. Lepiej chyba z dwojga z³ego folie zarzuciæ

Matix 
Wys³any: 2014-01-08, 22:05   
0
UP DOWN

Ja mam piec nadmuchowy samoróbka i grzeje jak cholera... :cool: Teraz chce przerobiæ wentylacje by z pieca gor±ce powietrze lecia³o do wentylatora z nadmuchu gdzie lakieruje ;)

hubson85 
Wys³any: 2014-01-08, 22:53   
0
UP DOWN
malarz artysta

Cytat:

Ja mam piec nadmuchowy samoróbka i grzeje jak cholera...

A mo¿esz zdradziæ jak masz zrobiony wymiennik? Bo te¿ mam samoróbke tylko ¿e na moim etapie grzeje samym sob±, chcia³em tam wsadziæ jaki¶ p³aszcz wodny i nagrzewnice, ale jak mówicie ¿e nadmuch wiêcej ciep³a zapodaje to chyba zrezygnuje z hydrauliki.

Matix 
Wys³any: 2014-01-08, 23:14   
0
UP DOWN

Palenisko z grubej balchy 5mm i do oko³a p³asz z balchy 2mm o 10cm szerszy z ka¿dej strony od paleniska. Powietrze do nadmuchu idzie mi ze strych, bo jak mia³em wentylator tam gdzie piec to nie mia³em cugu ^^ Bo pomieszczenie gdzie mam piec jest ma³e ;) Jak mam olej przepracowany to nim pale a jak nie to wstawiam ruszta i pale wszystkim ^^ Jutro zrobie fote i wstawiê

Lackdoctor 
Wys³any: 2014-01-08, 23:47   
0
UP DOWN

Matix napisa³/a:
Teraz chce przerobiæ wentylacje by z pieca gor±ce powietrze lecia³o do wentylatora z nadmuchu gdzie lakieruje
:spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
Da sie lakierowaæ nawet zim±,,, da :tak:

Gerylord
Wys³any: 2014-01-09, 23:13   
0
UP DOWN

Koledzy, jak wcze¶niej wspomnia³em podan± prze zemnie nagrzewnic± na gaz chcê nagrzaæ tylko przed malowaniem do temp. powy¿ej 20, nastêpnie wynie¶æ j± z pomieszczenia, na pewno to nie przejdze??

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: