Autor |
Wiadomość |
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:20 SposĂłb na mg³ê lakierniczÂą w garaÂżu
|
0
|
|
|
|
Witam, dziœ chcia³em zadaÌ pytanie czy jest jakiœ prosty sposób na to, aby poradziÌ sobie z oparami (mg³¹ lakiernicz¹) towarzysz¹cym ka¿demu rozpylaniu klaru w ma³ym, ale bardzo czystym gara¿u.
MyÂślaÂłem o wentylatorach, a za nimi jakiÂś filtr dobrze pochÂłaniajÂący opary itd.
Z racji tego Âże teraz zrobiÂło siĂŞ zimniej, nie chcĂŞ puszczaĂŚ na zewnÂątrz Âżadnych rur tylko zatrzymaĂŚ to w filtrze, jest to realne?
Jak Wy sobie radzicie z oparami w waszych garaÂżach?
Ja po malowaniu kilku elementĂłw nie widzĂŞ tego co mam przed nosem, garaÂż nie jest wentylowany :< |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:46
|
0
|
|
|
|
Gerylord napisał/a: | Ja po malowaniu kilku elementĂłw nie widzĂŞ tego co mam przed nosem, garaÂż nie jest wentylowany |
A ochrona zdrowia?
MaskĂŞ oczywiÂście masz z pochÂłaniaczami, czy na ÂżywioÂł idziesz w zwykÂłej masce przeciwpyÂłowej z zaworkiem ?
PomysÂł z filtrowaniem samej mgÂły jest gÂłupi, bo opary rozcieĂączalnikĂłw bĂŞdÂą siĂŞ kumulowaĂŚ i moÂżesz sobie krzywdĂŞ zrobiĂŚ.
Na szybko.... otwĂłrz bramĂŞ na oÂścieÂż i ciesz siĂŞ dodatniÂą temperaturÂą... masz jeszcze kilka dni, potem urlop do wiosny... i juz z gĂłrki do zimy hossa |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:50
|
0
|
|
|
|
Tylko sprawna wentylacja.Plenum nawiewne i wyciag,lub sam nawiew.Wentylatory promieniowe,filtry.Oczywiscie musisz rozwiazac problem grzania wtlaczanego powietrza.
Poszperaj w opcji "szukaj" jest tu mnĂłstwo informacji.
Podpatrz jak sa zbudowane kabiny i na jakiej zasadzie dzialaja.
Tanie patenty sobie odpusc,szkoda czasu i kasy.Zrob to raz a porzÂądnie
To moje zdanie |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:53
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | Zrob to raz a porzÂądnie |
Gerylord napisał/a: | w maÂłym garaÂżu. |
Jedno wyklucza drugie. |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2014-01-05, 13:56
|
0
|
|
|
|
dla jednych maly garaz to 2x3 dla innych 5x9
tego nam kolega nie napisal |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:29
|
0
|
|
|

|
OsobiÂście planuje zrobiĂŚ nawiew. WyciÂąg to bĂŞdzie japa z przysÂłonÂą.
Tak myœla³em o nagrzewnicy, któr¹ bêdzie p³yn¹Ì woda z CO, lub w moim przypadku mo¿na t³oczyÌ powietrze z hali ju¿ nagrzane powiedzmy do 10-20 stopni, zale¿y od pory roku.
Wtedy nakÂład pracy na nagrzanie bĂŞdzie juÂż duÂżo mniejszy niÂż tÂłoczyĂŚ powietrze z zewnÂątrz. No i oczywiÂście dalej jeszcze dodatkowo jedna nagrzewnica dogrzewajÂąca do odpowiedniej temperatury.
Tylko czas jest mi potrzebny. |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:38
|
0
|
|
|
|
hamir napisał/a: | dla jednych maly garaz to 2x3 dla innych 5x9
tego nam kolega nie napisal |
Gara¿ ma jakies 3,5x7m nie jest wielki, tak jak napisa³em ale po wjechaniu autem osobowym mo¿na je swobodnie obejœÌ do oko³a.
Ju¿ malowa³em w nim ca³e auta lub elementy jednak zawsze by³ problem z mg³¹ lakiernicz¹, która zostaj¹c w gara¿u osiada po jakimœ czasie na pomalowane elementy co nie jest tragedi¹ ale jest uci¹¿liwa podczas samego malowania, ju¿ po zrobieniu kilku elementów widocznoœÌ jest równa zeru.
Moje drugie pytanie, to czym mo¿na podnieœÌ temperature w takim gara¿u w mroŸne dni, myœla³em o nagrzewnicy na gaz lub na ropê, które wyjœcie by³o by bardziej sensowne.
A co do samego wentylowania garaÂżu to myÂślĂŞ, Âże uchylĂŞ mniejsze drzwi z tyÂłu i postawie tam wyciÂąg w postaci wentylatorĂłw. |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:48
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Gerylord napisał/a: | myÂślaÂłem o nagrzewnicy na gaz lub na ropĂŞ |
jak chcesz to postawiÌ w œrodku to zrobisz jedno szybkie ultra grzanie, i póŸniej ju¿ nie bêdzie Ci potrzebne Tylko i wy³¹cznie nawiew ciep³ego powietrza odizolowanego od Ÿród³a ognia czy grza³ki. A czym chcesz opalaÌ to ju¿ musisz sobie policzyÌ co siê lepiej op³aca jako paliwo (zazwyczaj stosowane s¹ palniki na olej opa³owy) No i piecyk na zewn¹trz, tym bardziej ¿e i tak z tego co opisujesz masz mieszankê wybuchow¹ w gara¿u. |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w osÂłonie podtlenku lpg |
|
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:50
|
0
|
|
|
|
co mnie zastanawia, to ten fakt, Âże przy takim malowaniu wystĂŞpuje duÂże stĂŞÂżenie rozcieĂączalnikĂłw w powietrzu, ktĂłre jak wiadomo sÂą materiaÂłami Âłatwopalnymi. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-05, 15:27
|
0
|
|
|
|
Gerylord napisał/a: | Witam, dziÂś chciaÂłem zadaĂŚ pytanie czy jest jakiÂś prosty sposĂłb na to, aby poradziĂŚ sobie z oparami (mg³¹ lakierniczÂą) towarzyszÂącym kaÂżdemu rozpylaniu klaru w maÂłym, ale bardzo czystym garaÂżu.....................
Ja po malowaniu kilku elementĂłw nie widzĂŞ tego co mam przed nosem, garaÂż nie jest wentylowany :< |
1- waÂłek do malowania zamiast pistoletu
bÂądÂź:
2- wentylacja
PĂłki co chyba nikt nic innego nie wymyÂśliÂł
(pomijajÂąc oklejanie) |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-05, 15:29
|
0
|
|
|
|
Gerylord napisał/a: | MyÂślaÂłem o wentylatorach, a za nimi jakiÂś filtr dobrze pochÂłaniajÂący opary itd. |
A mo¿e przed wentylatorem/~rami? - przy okazji wyd³u¿y jego/ich ¿ywotnoœÌ i wydajnoœÌ |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-05, 15:33
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Tak myÂślaÂłem o nagrzewnicy, ktĂłrÂą bĂŞdzie pÂłyn¹Ì woda z CO, lub w moim przypadku moÂżna tÂłoczyĂŚ powietrze z hali juÂż nagrzane powiedzmy do 10-20 stopni, zaleÂży od pory roku.
Wtedy nakÂład pracy na nagrzanie bĂŞdzie juÂż duÂżo mniejszy niÂż tÂłoczyĂŚ powietrze z zewnÂątrz. |
Tylko ¿e coœ z kolei najpierw bêdzie musia³o nagrzaÌ to powietrze na hali a w czasie lakierowania zd¹¿yÌ je dogrzewaÌ.
I w ten sposĂłb wyjdzie masÂło maÂślane.
Hala to hala, a pomieszczenie do lakierowania to pomieszczenie do lakierowania i daj mu oddzielne grzanie, a jakie..... to juÂż inna kwestia. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-05, 18:43
|
0
|
|
|

|
Na hali jest warsztat i tam bĂŞdzie ciepÂło przypuszczalnie codziennie. Do dogrzania uÂżyÂłbym wyjÂścia ciepÂłego powietrza z pieca. MĂłj kolega ma taki piec. CiepÂło wchodzÂące do lakierni jest, Âże tak powiem bezpieczne. Piec jest w drugim pomieszczeniu, czyli na hali.
Mowa o piecu bez wody, czyli jeden piec zamkniĂŞty w obudowie z wentylatorem.
Lub kombinowaĂŚ z CO, grzejniki w warsztacie i nagrzewnicami w lakierni. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-05, 23:33
|
0
|
|
|
|
KK chodzi³o mi o to ¿e zabieraj¹c ciep³e powietrze z hali do ogrzania pomieszczenia w którym bêdziesz lakierowa³ to sk¹œ to ogrzane powietrze w hali musisz mieÌ - a w zasadzie uzupe³niÌ.
Jeœli na podwórku bêdzie -20*C a na hali +20*C to mo¿esz mniej wiêcej (mniej, ni¿ wiêcej) policzyÌ na ile czasu starczy Ci tego ogrzanego powietrza obliczaj¹c kubaturê hali i znaj¹c przepustowoœÌ wentylacji.
Im mniejsza hala a wiêksza przepustowoœÌ wentylacji tym na krócej ciep³ego powietrza z hali bez jego dogrzania na niej Ci wystarczy. itd.
To wyliczenie prawie na oko ale cokolwiek podpowie...
To tak bez wnikania w szczegó³y jak ch³op krowie na rowie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-06, 00:03
|
0
|
|
|
|
Wiecie co ?
Z tym ogrzewaniem nie jest az tak tragicznie jak to sie wydaje z opowiadaĂą.
ZmniejszajÂąc przepÂływ do 5-6 tys.m/3 otrzymujemy zadowalajacy wynik dajÂący poprawne warunki do lakierowania.
Wtedy ogrzewanie nie wymaga wielkich zabiegĂłw i kosztĂłw.
JeÂśli nie braĂŚ pod uwagĂŞ opcji grzania, to juÂż nie mam pytaĂą.
MĂłj garaÂż z marnym ociepleniem w temp trochĂŞ poniÂżej zera osiÂąga 40*C dla potrzeb grzania z nagrzewnicy o mocy 9kW.
Jak sie ma do dyspozycji du¿¹ iloœÌ cie³ego powietrza z du¿ego innego pomieszczenia,,, to ju¿ ca³kiem ³atwo opanowaÌ problem wentylacji podczas lakierowania. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-06, 00:41
|
0
|
|
|

|
Masz gdzieÂś na oku taki wentylator o podobnej wydajnoÂści, ktĂłrej napisaÂłeÂś? MoÂże bym coÂś nabyÂł w rozsÂądnych pieniÂądzach. |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-06, 10:28
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor masz nagrzewnice na olej czy na gaz? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-06, 11:04
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Masz gdzieÂś na oku taki wentylator o podobnej wydajnoÂści |
KupiÂłem na tablicy.pl taki wentylator za 100zÂł (130 z wysyÂłkÂą) widziaÂłem tez takie na allegro za 200-300 zÂł.
PrzykÂład jak ma to wygladaĂŚ - http://tablica.pl/oferta/...html#e159f72cc3
Gerylord napisał/a: | masz nagrzewnice na | prÂąd, 3 fazy.
Zima nie straszna a godzina ogrzewania to jakies 5 zÂł przy duzych mrozach.
Tak jak teraz to termostat wy³¹cza j¹ po uzyskaniu zadanej temperatury i koszt jest mniejszy, du¿o mniejszy.
W porĂłwnaniu do nagrzewnic gazowych czy olejowych bezpieczeĂąstwo jest nieporĂłwnywalne, brak oparĂłw powodujacych defekty lakiernicze, prosta instalacja - wtyka w gniazdo i power
Mam fajny pomysÂł na ogrzewanie gazowe.
Ale to do lakierowania nie nadaje sie z racji sposobu grzania i instalacji grzejnikĂłw przy suficie - http://tablica.pl/oferta/...kw-ID4tNVt.html
Bardzo sprawny system, na co dzieĂą obslugujĂŞ takie o mocach 250 kW.
a tu przykÂład ile kosztujÂą takie wentylatory... ten jest powystawowy
http://tablica.pl/oferta/...html#faaaec2175 |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-06, 11:35
|
0
|
|
|
|
nie wiem w sumie w jaki sposĂłb nagrzewnica gazowa moÂże powodowaĂŚ defekty lakiernicze?
komory lakiernicze sÂą ogrzewane gazowo, tyle Âże tam sÂą odpowiednie filtry, co nie zmienia faktu Âże nie powinno byĂŚ tych defektĂłw?
http://allegro.pl/nagrzew...3841898660.html
NagrzaĂŚ czymÂś takim przed malowanie i grzaĂŚ po malowaniu po 1h, jak juÂż lakier przyschnie? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-06, 12:07
|
0
|
|
|
|
Gerylord napisał/a: | komory lakiernicze sÂą ogrzewane gazowo, |
Komora nie, kabina lakiernicza - tak.
Wymiennik ciepÂła to takie ustrojstwo co pomin¹³eÂś piszÂąc o Gerylord napisał/a: | tyle Âże tam sÂą odpowiednie filtry, |
Pozdro |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-07, 17:24
|
0
|
|
|
|
Gerylord napisał/a: | nie wiem w sumie w jaki sposĂłb nagrzewnica gazowa moÂże powodowaĂŚ defekty lakiernicze?
komory lakiernicze sÂą ogrzewane gazowo, tyle Âże tam sÂą odpowiednie filtry, co nie zmienia faktu Âże nie powinno byĂŚ tych defektĂłw?
http://allegro.pl/nagrzew...3841898660.html
NagrzaĂŚ czymÂś takim przed malowanie i grzaĂŚ po malowaniu po 1h, jak juÂż lakier przyschnie? |
M. inn. taka nagrzewnica jak¹ pokaza³eœ w linku w³¹czona w pomieszczeniu w którym by³o lakierowane i jest du¿e stê¿enie rozcieùczalników.
Opary rozcieùczalników w po³¹czeniu z otwartym Ÿród³em ognia mog¹ spowodowaÌ DUUU¯E wady lakiernicze zarówno na lakierowanych elementach/obiekcie jak te¿ i œcianach wewnêtrznych, zewnêtrznych, dachu, oknach, ..............
(jak jeb....ie).
Poza tym w optymistycznej wersji zapytam czy miaÂłeÂś z takÂą nagrzewnicÂą do czynienia? Najlepiej wÂłaÂśnie taniÂą podczas ktĂłrej to pracy wali w dekiel oparami gazu a z tÂłuszczami dobre odtÂłuszczacze nawet ciĂŞÂżko dajÂą sobie radĂŞ.
Na gaz, czy opaÂł to jednak lepsza a na pewno zdrowsza i bezpieczniejsza jest nagrzewnica z zamkniĂŞtÂą komorÂą spalania - oczywiÂście w nich teÂż kÂłania siĂŞ zdrowy rozsÂądek.
Takie coÂś moÂżna bez problemu stworzyĂŚ na paliwa staÂłe za przysÂłowiowe grosze i ze zwykÂłego zÂłomu nawet |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-07, 17:31
|
0
|
|
|

|
Piec od centralnego stary obebeszyĂŚ i obspawaĂŚ blacha grubÂą i mamy super nawiew.
Tanio i ekonomicznie. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-07, 17:33
|
0
|
|
|
|
KK napisał/a: | Piec od centralnego stary obebeszyĂŚ i obspawaĂŚ blacha grubÂą i mamy super nawiew.
Tanio i ekonomicznie. |
Szybko, tanio, zero wody, Âśmieszne koszty, bardzo szybkie grzanie, ................
Tyle Âże nic nie musisz obebeszaĂŚ a tylko wlot i wylot CWO z 2" przerobiĂŚ np. na fi 100 i w ten sposĂłb ori komora bĂŞdzie nadal zamkniĂŞtÂą komorÂą spalania, a tam gdzie byÂł obieg wody bĂŞdzie obieg powietrza ktĂłre bĂŞdzie siĂŞ podgrzewaÂło. |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-07, 17:39
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
a moÂże do tego patentu ktoÂś by chciaÂł palnik na olej zuÂżyty? Jak coÂś to ma na zbyciu
w sumie to ca³y piecyk, wystarczy go oblachowaÌ i nadmuch jak z³oto czerwonoœÌ osi¹ga bez problemu |
_________________ spawanie gumowymi elektrodami plastikowego amelinium w osÂłonie podtlenku lpg |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-07, 18:04
|
0
|
|
|
|
Ja tanio sprzedam zajebi...sty piec/kocioÂł na olej opaÂłowy wraz z baniakiem 1000L i buforem chyba 400L - ale to chyba nie ten dziaÂł. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-07, 20:10
|
0
|
|
|

|
Z tym zuÂżytym olejem to fajnie siĂŞ kupuje i pali, ale olej potem czysty kupiĂŚ to juÂż problem. Wszystko co tanie zgrzebane z wodÂą. |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-07, 20:28
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
najlepiej braĂŚ przesmaÂżony z jakiejÂś gastronomii, teÂż siĂŞ caÂłkiem przyjemnie fajczy Podobno sojowym da siĂŞ opalaĂŚ, 3zÂł/litr czyli nie wychodziÂłoby tragicznie, ale oficjalnie nikt tego nie potwierdza. Zanim sprzedam palnik nie omieszkam przetestowaĂŚ |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-07, 21:56
|
0
|
|
|

|
Jakbym miaÂł 3 zÂł za litr daĂŚ to bym dawno wywaliÂł taki piec olejowy w krzaki. |
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-01-07, 23:31
|
0
|
|
|

|
Olejem przepracowanym opÂłacaÂło siĂŞ grzaĂŚ rok albo 2 lata temu wtedy nie byÂło tego szoku na olej ludzie dawali to za darmo byleby siĂŞ pozbyĂŚ tego z placu.... A teraz....... "ma Pan olej przepracowany... Tak jasen 1.5zÂł za litr...." |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-07, 23:45
|
0
|
|
|

|
No kaÂżdy siĂŞ wycwaniÂł. Nic dziwnego. SzaÂł byÂł teÂż z olejem opaÂłowym. Niedaleko mnie to co drugi miaÂł piec na olej opaÂłowy, wszyscy sprzedali... |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-07, 23:51
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
KK napisał/a: | Jakbym miaÂł 3 zÂł za litr daĂŚ to bym dawno wywaliÂł taki piec olejowy w krzaki. |
Nie przesadzaj, policz ile wychodzi grzanie opaÂłowym Âże o prÂądzie nie wspomnĂŞ. I tak najlepiej wychodzi drewno, tylko odrzucanie do pieca dochodzi. OczywiÂście caÂły czas mam na myÂśli grzanie garaÂżowe na patencie a nie jakieÂś profi wyliczone instalacje. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-08, 00:01
|
0
|
|
|

|
Pozostaje drzewo niestety. |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-08, 00:15
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Podobno fajnie wychodzi piec CO i Do tego zamiast grzejnikĂłw ze dwie wiĂŞksze chÂłodnice z wiatrakami. Nie wiem jak to siĂŞ sprawdza w praktyce ale myÂślaÂłem nad takim rozwiÂązaniem u siebie. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-08, 00:22
|
0
|
|
|

|
Podobno jak sÂą te duÂże nagrzewnice na paleciarniach to dziaÂła dobrze, ale musi byĂŚ duÂża temp na piecu CO. Jak maÂła to sÂłabo grzeje. Czyli odpada takie 40-50 stopni.
Kolega jest hydraulikiem i takie czary montuje po paleciarniach. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-08, 14:31
|
0
|
|
|
|
hubson85 napisał/a: | Podobno fajnie wychodzi piec CO i Do tego zamiast grzejnikĂłw ze dwie wiĂŞksze chÂłodnice z wiatrakami. Nie wiem jak to siĂŞ sprawdza w praktyce ale myÂślaÂłem nad takim rozwiÂązaniem u siebie. |
Tylko nadmuch, bez Âżadnej wody. |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-08, 14:44
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Lackdoctor napisał/a: | Tylko nadmuch, bez Âżadnej wody. |
a czemu? przecieÂż woda jest w zamkniĂŞtym obiegu a chÂłodnica dziaÂła jako wymiennik. Jak najbardziej jest to ciepÂło nadmuchowe. Chyba Âże masz na myÂśli emitowanÂą temperaturĂŞ. |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2014-01-08, 15:15
|
0
|
|
|

|
PoniewaÂż lepiej i szybciej grzeje sam nadmuch z pieca. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-08, 16:37
|
0
|
|
|
|
hubson85 napisał/a: | zamiast grzejnikĂłw ze dwie wiĂŞksze chÂłodnice z wiatrakami. Nie wiem jak to siĂŞ sprawdza w praktyce ale myÂślaÂłem nad takim rozwiÂązaniem u siebie. |
Nagrzewnice nadmuchowe.
SprawdzajÂą siĂŞ duÂżo lepiej niÂż zwykÂłe grzejniki a szczegĂłlnie zaraz po wyziĂŞbieniu pomieszczenia - najczĂŞÂściej po otwarciu duÂżych drzwi.
Ale nadmuch ciepÂłego powietrza bez ukÂładu wodnego jest jeszcze szybszy, taĂąszy i bez wody w ukÂładzie co niektĂłrym moÂże byĂŚ dodatkowym plusem. |
|
|
|
 |
Vesto43
|
Wysłany: 2014-01-08, 16:53
|
0
|
|
|
|
W przypadku ma³ego uk³adu z wod¹ dochodzi jeszcze ryzyko zagotowania wody i zniszczenia nagrzewnicy. Druga sprawa, taki nadmuch przez piec (zamiast wody) mo¿na wykorzystaÌ jako element wentylacji. Wprowadzamy powietrze z zewn¹trz poprzez filtr, ogrzewamy w piecu, a dalej usuwamy wyci¹giem razem z "mg³¹ lakiernicz¹" i innymi nieprzyjemnoœciami. |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2014-01-08, 17:13
|
0
|
|
|

|
Na garaÂżowe malowanie popieram Vesto43, nadmuch bez wody filtr od zewnÂątrz i wyciÂąg, sam kiedyÂś tak robiÂłem, po testach i wodnego ukÂładu, i ,,KOZA" plus wyciÂąg, to byÂło najlepsze rozwiÂązanie. Wodny ukÂład przy mocniejszym wyciÂągu nie jest wydajny, juÂż koza plus wyciÂąg lepiej siĂŞ sprawdzaÂła. Jedynie, Âże dosyĂŚ wysuszaÂło powietrze, ale podÂłoga zlana i chyba najlepsza prowizorka. Nie ma polotu oczywiÂście do komory, ale da rade malowaĂŚ |
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2014-01-08, 17:30
|
0
|
|
|
|
Nyguss napisał/a: | ale podÂłoga zlana i chyba najlepsza prowizorka |
No chyba jednak nie.
ParujÂąca woda z podÂłogi i lakierowanie?
Jesteœ pewien ¿e to dobre po³¹czenie?
(a nie jedno z najgorszych? ) |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-08, 19:30
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
A póŸniej pytania sk¹d b¹belki pêcherzyki i inne wê¿e z lakieru wy³a¿¹. Lepiej chyba z dwojga z³ego folie zarzuciÌ |
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-01-08, 22:05
|
0
|
|
|

|
Ja mam piec nadmuchowy samorĂłbka i grzeje jak cholera... Teraz chce przerobiĂŚ wentylacje by z pieca gorÂące powietrze leciaÂło do wentylatora z nadmuchu gdzie lakieruje |
|
|
|
 |
hubson85
|
Wysłany: 2014-01-08, 22:53
|
0
|
|
|
malarz artysta
|
Cytat: |
Ja mam piec nadmuchowy samorĂłbka i grzeje jak cholera... |
A moÂżesz zdradziĂŚ jak masz zrobiony wymiennik? Bo teÂż mam samorĂłbke tylko Âże na moim etapie grzeje samym sobÂą, chciaÂłem tam wsadziĂŚ jakiÂś pÂłaszcz wodny i nagrzewnice, ale jak mĂłwicie Âże nadmuch wiĂŞcej ciepÂła zapodaje to chyba zrezygnuje z hydrauliki. |
|
|
|
 |
Matix
|
Wysłany: 2014-01-08, 23:14
|
0
|
|
|

|
Palenisko z grubej balchy 5mm i do okoÂła pÂłasz z balchy 2mm o 10cm szerszy z kaÂżdej strony od paleniska. Powietrze do nadmuchu idzie mi ze strych, bo jak miaÂłem wentylator tam gdzie piec to nie miaÂłem cugu Bo pomieszczenie gdzie mam piec jest maÂłe Jak mam olej przepracowany to nim pale a jak nie to wstawiam ruszta i pale wszystkim Jutro zrobie fote i wstawiĂŞ |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2014-01-08, 23:47
|
0
|
|
|
|
Matix napisał/a: | Teraz chce przerobiĂŚ wentylacje by z pieca gorÂące powietrze leciaÂło do wentylatora z nadmuchu gdzie lakieruje |
Da sie lakierowaĂŚ nawet zimÂą,,, da |
|
|
|
 |
Gerylord
|
Wysłany: 2014-01-09, 23:13
|
0
|
|
|
|
Koledzy, jak wczeœniej wspomnia³em podan¹ prze zemnie nagrzewnic¹ na gaz chcê nagrzaÌ tylko przed malowaniem do temp. powy¿ej 20, nastêpnie wynieœÌ j¹ z pomieszczenia, na pewno to nie przejdze?? |
|
|
|