| Autor |
Wiadomość |
przemal

|
Wysłany: 2010-04-21, 09:46 Problem z Cratex-em...
|
|
|
Mam mały problem, kupiłem farby Auto-AIR CREATEX-a,
a dokładnie to Candy orange, problem mam taki że maluje błotnik od motoru.
Błotnik (plastikowy) pomalowany podkładem i czarnym matem, i za cholere nie moge uzyskać koloru z tej farby Cratexa ... Robi sie taka mgiełka, ale ledwo widać ten pomarańcz...
Teoretycznie błotnik ma mieć pomarańczowe pękniecia na czarnym matowym tle, i tyle.
I nie wiem co robić, czy to przez to że to wodna farba ?? |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-21, 10:04
|
|
|
| Candy widać "tylko i wyłącznie" na białym... taka jest jego największa zaleta... malujesz wzór w szarościach i kolorujesz go warstwą candy... coś mi sie zdaje że ciężko będzie ci to uzyskać, bo candy trzeba pokryć klarem, a nie wiem jak będzie wyglądał candy pod patowym klarem... ewentualnie możesz teraz maskować, pomalować pęknięcia na biało, potem candy, potem klar.... tylko nie wiem czy nie będzie tego za grubo... |
_________________ >>> Airbrush'Lab <<<
 |
|
|
|
 |
przemal

|
Wysłany: 2010-04-21, 10:18
|
|
|
No teraz rozumiem... No nic bede walczył z tym dalej A tak na przyszłoś, jest jakaś farba co mi wyjdzie (bez białego) kolor na takim czarnym macie ?? |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-21, 13:37
|
|
|
| Farby jakich szukasz nazywają się Opaque (ang. nieprzezroczysty)... Możesz też szukać pod hasłem Permanent (nie Transparent)... |
|
 |
LoboLoco

|
|
|
|
 |
przemal

|
Wysłany: 2010-04-21, 14:33
|
|
|
Dzieki Szkoda że nie zapytałem wcześniej o to |
|
|
|
 |
PrimoOne

|
Wysłany: 2010-04-21, 18:17
|
|
|
| A jak kladles to candy?? I z czym rozcienczales?? |
_________________ www.streetartshop.pl |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 13:05
|
|
|
| LoboLoco napisał/a: | | Candy widać "tylko i wyłącznie" na białym... taka jest jego największa zaleta... malujesz wzór w szarościach i kolorujesz go warstwą candy... |
ooo i tu się nie zgodzę!!! z tym "tylko i wyłącznie"
tzn owszem malowanie candysami na czarnym tle to pomyłka - bo dalej wszystko będzie czarne, ale na białym tle candy nie wygląda najlepiej. (jeśli chodzi o jednolite malowanie jakiejś powierzchni) najlepsze efekty dają te farbki na podkładzie metalicznym (np. srebrnym) lub na gołej blaszce przeszlifowanej nieregularnie zabezpieczonej bezbarwnym podkładem.
z całą reszta - to oczywiście popieram. jeśli mają być pomarańczowe pęknięcia to chyba faktycznie trzeba je machnąć na biało (lub spróbować na srebrnym metaliku) i później candy i bezb.
jak cofnę się na chatę to zamieszczę stosowny panelik porównawczy (bo właśnie wczoraj machnąłem takiż) |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-23, 17:06
|
|
|
otóż i rzeczone panelki
jeden na białym tle
drugi na tle szlifowanej blachy
te same colorki AA CANDY
rRóżnica KOLOsALNA
na białym wyglądają jak zwykłe opaqi(kryjące)
na blaszce łapią światło i dają lukier
P1020600.JPG BLACHA |
 |
| Plik ściągnięto 29 raz(y) 215,1 KB |
P1020601.JPG NA BIAŁYM |
 |
| Plik ściągnięto 26 raz(y) 172,7 KB |
|
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-24, 13:27
|
|
|
a tak wygląda candy AA (raceing blue) czyli ten sam kolor co na poprzednich panelikach w dolnym lewym rogu na podkładzie metalicznym (AA coarse alu base)
wybaczcie ale już mi się nie chciało bawić z wszystkimi kolorkami i brzegi są bez maski więc wyszedł fade
P1020605.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 265,04 KB |
|
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-24, 13:55
|
|
|
| cube napisał/a: | | "tylko i wyłącznie" | pisałem w cudzysłów, bo założenie candy jest takie że jasna podwarstwa się przebija a ciemna zostaje ciemna... jak zrobisz obrazek w szarościach i przelecisz po całości warstwę candy, efekt będzie taki, że po prostu nadasz kolor... wiadomo że czarny nie pozostanie tak samo czarny, bo nie jest czernią idealną i odbija część światła, ale biel przybierze kolor candy. Potem spróbuj to samo z transparentami - zostawią nawet na czerni swój kolor. Candy jest jak barwione szkło, "barwi" światło które przez nią przechodzi, a nie te odbite. Dlatego srebra, zwłaszcza grube będą fajnie skrzyły się kolorem... |
 |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-24, 19:45
|
|
|
| A więc mowisz, że "Transparenty" są bardziej permanentne (mają większe krycie) niż Candy? |
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-24, 22:16
|
|
|
tak mi się wydaje, jak w tym temacie (który już widziałeś)
candy vs transparent
ponadto wydaje mi się że dodając kolejne warstwy candy AA nie ściemniają koloru, albo w b. małym stopniu natomiast im więcej warstw transparentu tym ciemniejszy się staje choć bez dodatków na pewno jeśli pod spodem jest cos jasnego to do końca tego nie przykryje ( jak opaqi) - ale tej teorii jeszcze nie udowodniłem - może ktoś z większym doświadczeniem odpowie |
|
|
|
 |
Neonis
www.INSTRU.unl.pl

|
Wysłany: 2010-04-25, 11:09
|
|
|
| W takim razie do malowania realistycznych płomieni lepsze są candy czy transparenty? |
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-25, 12:00
|
|
|
moje dotychczasowe próby wypadły żałośnie więc tu nie pomogę |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
Wysłany: 2010-04-26, 07:48
|
|
|
| Candy nakładając kolejne warstwy (ten z AA) robi się bardziej intensywny... a transparent w końcu pokryje na blaszke (jak opaq) ... co do płomieni, to ogólnie przyjęte jest że najlepsze są candy... jak próbowałem sił z płomieniem to candy moim zdaniem był lepszy... |
 |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-27, 15:48
|
|
|
NURTOWAŁO mnie to ciemnienie/krycie/zwiększanie intensywności barwy, więc wykonałem kolejny panelik, acz wnioski nie są jednoznaczne
panelik to znowu blaszka alu szlifowana dremelkiem i na to bezbarwny podkład
następnie kolory Auto-Air
candy apple red
transparent fire red
candy brite blue
i transparent blue
i patrząc od lewej do prawej
1 warstwa, 3 warstwy, 9 i 12-16
wnioski - faktycznie im więcej warstw tym intensywniejszy, ciemniejszy i mniej przeźroczysty kolor się staje. Dużo szybciej w przypadku transparentnych niż candy.
acz najwyraźniej różne kolory zachowują się inaczej tzn apple red z największą ilością warstw tj. ok 12 stał się właściwie nieprzezroczysty o tyle brite blue z ok. 16 dalej jest przeźroczysty i nie wyobrażam sobie żeby dało się go zrobić opaqiem(kryjącym).
i podobnie z transparentami o ile fire red b.szybko stał się kryjący (12 warstw nic spod spodu nie widać) to blue 16 warstw mimo bardzo intensywnej barwy nadal prześwieca spód.
zdjęcia niestety niezbyt dobrze oddają efekt (postaram się jeszcze zrobić w pe~łnym słońcu)
P1020609.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 10 raz(y) 137,28 KB |
P1020607.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 9 raz(y) 94,38 KB |
P1020606.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 7 raz(y) 136,38 KB |
|
|
|
|
 |
przemal

|
Wysłany: 2010-04-28, 09:32
|
|
|
Szczerze jeszcze sie do tego nie zabrałem, bede jechał najpierw białym, tyko teraz zastanawiam sie czy nie pojechać srebrnym akrylem z dodatkiem metaliku najpierw
Przez wekeend bede sie z tym bawił |
|
|
|
 |
cube

|
Wysłany: 2010-04-28, 16:13
|
|
|
proponuję jeśli efekt końcowy ma przypominać realistyczne pęknięcia to wymodelować je białym i szarym i na to candy
jeśli ma się fajnie skrzyć to można tym metalikiem - tylko wtedy trzeba raczej zastosować maski bo ten srebrny metalik lata wszędzie (2 metry dalej będzie się błyskał)
a najlepiej w ogóle zrób mini paneliki próbne i porównaj efekty. farby pójdzie na to niewiele a przynajmniej efekt będzie przewidywalny |
|
|
|
 |
LoboLoco

|
|
|
|
 |