Autor |
Wiadomo¶æ |
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-24, 22:54 dysza najlepiej nadaj±ca siê do poliuretanu
|
0
|
|
|
|
chodzi mi o wielko¶æ dyszy do pistoletu - do natrysku lakieru o konsystencji budyniu,
czy kto¶ robi³ ju¿ takie fajne rzeczy ?
czy nak³adanie kolejnych warstw co ok, 30 minut wystarczy na odparowanie ?
ile warstw nale¿y wylaæ by po spolerowaniu uzyskaæ efekt lustra ?
od jakiej gradacji zaczynamy polerkê ? |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
1. Jak budyñ to moze 2,0 by da³o rade ale to tylko gdybanie
2. wszystko zalezy od lakieru warunków temp wilgotnosci itd
3. tyle co podaje producent jak na 1,5 to tak zrob. Jak nie bedzie lipy czyli jakis oczek czy czegos to papierki 1500 tak na chwile a pozniej 2000 2500 i polera
4. Polerki sie nie zaczyna od gradacji Tylko szlifunek A polerke nowego elementu po slzifie zacznij od G3 na bia³ym padzie a pozniej G10 na czarnym I bedzie BAJA
Jesli chodzi o lustra to ekipa wie ze u YAMAHERA morka zlatuje razem z woda haha |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:16
|
0
|
|
|
|
yamaher,
rozumiem ¿e nak³ada³e¶ ju¿ poliuretan... |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:20
|
+1
|
|
|
|
Jak Ci to cos powie to w tym tyg i kawa³ku poprzedniego na³ozy³em ok 5-6 litrów........ |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:35
|
0
|
|
|
|
chcê kupiæ pistolet i niewiem jaki najlepiej wybraæ, czy mo¿esz co¶ doradziæ ? |
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:44
|
+1
|
|
|
|
Do poliuretanów to jak Pawel poleca³ to by sie nada³ SATA 1000 RP 1,3.
Cena to 999
Moj gun wo³a o pomste do nieba chce spokojnej emerytury |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:49
|
0
|
|
|
|
uff !
a potem jeszcze dysza 2, to kolejny wydatek... |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:50
|
0
|
|
|
|
jaki poliuretan polecasz? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
pawel napisa³/a: | do natrysku lakieru o konsystencji budyniu, |
Autor tematu zada³ pytanie....
YAMAHER napisa³/a: | Do poliuretanów to jak Pawel poleca³ to by sie nada³ SATA 1000 RP 1,3. |
A tutaj proszê....
A ja zawsze my¶la³em ¿e tylko do takich zadañ jest Sata spray master RP (dedykowany do materia³ów o wysokiej lepko¶ci ) ..... |
|
|
|
|
Lakierniczy.pl
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:55
|
0
|
|
|
www.Lakierniczy.pl
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-24, 23:58
|
0
|
|
|
|
Robercik ---->
1. Jak budyñ to moze 2,0 by da³o rade ale to tylko gdybanie ( tak napisa³em wczesniej )
Nie okresli³em sie dok³adnie wiec napisa³em ogolnie biorac ze WYDAJE MI SIE.
A moj poliuretan jest rzadki
z mieszalnika NCS |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-25, 00:01
|
0
|
|
|
|
Mo¿liwo¶ci zastosowania dysz:
Rozmiar dyszy: 1,7 Bran¿a: Prace malarskie, Stolarstwo, Przemys³
Materia³y: Doskonale nadaje siê do lakierobejcy grubowarstwowej, lakieru, wype³niacza, gruntu i szpachli natryskowej. Mo¿liwo¶æ stosowania materia³ów do satynowania. Do lakierobejcy grubowarstwowej, lakierów, wype³niaczy, gruntu. Do lakierów strukturalnych
Rozmiar dyszy: 2,0
Bran¿a: Prace malarskie, lakiernictwo samochodowe, Stolarstwo, Przemys³
Materia³y: Do poliestrowych szpachli natryskowych. Materia³y do satynowania, lakierobejce grubowarstwowe. Lakierobejce grubowarstwowe. Lakiery strukturalne.
Rozmiar dyszy: SM
Bran¿a: Prace malarskie, Stolarstwo, Przemys³
Materia³y: Lakierobejce grubowarstwowe, lakiery, wype³niacze, grunty, szpachle natryskowe. Lakierobejce grubowarstwowe, lakiery, grunty, szpachle natryskowe. Lakiery strukturalne, lakiery nawierzchniowe, podk³ady, wype³niacze.
ze stornki
Tak ze dobrze mysla³em Cena tylko troszke fest 2100 |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-25, 09:46
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Mo¿liwo¶ci zastosowania dysz: |
Tu chodzi o sposób podawania materia³u o takiej lepko¶ci.... |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2013-03-25, 09:56
|
0
|
|
|
|
Sam siê zstanawiam nad tym jak malowac poliuretanem, chce tak pomalowaæ stopnie na schody dêbowe.
Znalza³em taki temat na FS i chyba sam spróbuje takiej przeróbki.
Temat zaczerpniety z Forum Stolarskiego - RP do farb wodorozcieñczalnych typu Sikkens
Materia³y wyj¶ciowe. Osprzêt Festo. Pistolet Sico
Wykrêcamy regulacje powietrza.
Wiercimy otwór 4,2 mm
Gwintujemy M5
Montujemy zawór Festo
Montujemy zawór bezpieczeñstwa i kolano dolotowe
I cieszymy siê mo¿liwo¶ci± malowania bez rozcieñczania farbami do stolarki okiennej, dedykowanymi do pistoletów hydrodynamicznych
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-25, 12:38
|
0
|
|
|
|
Marcino napisa³/a: | Temat zaczerpniety z Forum Stolarskiego |
A ja my¶la³em ¿e z jakiego¶ klubu "Zrób to se sam..." |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-25, 15:46 Re: dysza najlepiej nadaj±ca siê do poliuretanu
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
pawel napisa³/a: | chodzi mi o wielko¶æ dyszy do pistoletu - do natrysku lakieru o konsystencji budyniu,
czy kto¶ robi³ ju¿ takie fajne rzeczy ?
czy nak³adanie kolejnych warstw co ok, 30 minut wystarczy na odparowanie ?
ile warstw nale¿y wylaæ by po spolerowaniu uzyskaæ efekt lustra ?
od jakiej gradacji zaczynamy polerkê ? |
W tym temacie .... jedno pytanie w konsekwencji technologicznej przeczy kolejnemu
Na jak± cholerê nak³adaæ lakier nawierzchniowy o gêsto¶ci "budyniu" kilkoma warstwami co 30 minut ... a na koniec go polerowaæ "na lustro" ?.
Mo¿e niech kolega @pawel dok³adnie napisz co takie lakieruje materia³em o gêsto¶ci produktu strukturalnego choæ efekt koñcowy ma byæ taki jak po wylaniu rzadkiego akryl, lub poliuretanu ? Lakier nawierzchniowy, dekoracyjny - nie s³u¿y do zalewania nierówno¶ci czy rys ... Co takiego lakieruje wiêc @pawel ? |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-25, 19:19
|
0
|
|
|
|
ogólnie zjmuje siê malarstwem 30 lat, lakieruje samochody, meble, obrazy i inne, bardzo interesuje mnie technologia, z t±d te¿ ten post.
Poliuretan [bezbarwny lub kolor] daje t± mo¿liwo¶æ ¿e mo¿na go na³o¿yæ grubo bo odparowywanie nastêpuje ju¿ po 30-40 min., nak³ada³em go ju¿ szpachlami lecz w tym wykonaniu szpachla pozostawia rysy , które nastêpnie trzeba szpachlowaæ, obecnie zamierzam u¿yæ pistoletu.
poliuretan [bezbarwny ] mo¿na zabarwiaæ co daje bardzo ciekawy efekt kolorystyczny daj±cy g³êbie.
I nie chodzi mi tu o wydanie na pistolet 3000 z³. :
http://www.sata.com/index.php?L=6&id=1124 |
|
|
|
|
SaWi
|
Wys³any: 2013-03-25, 22:25
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-25, 22:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
SaWi napisa³/a: | Sam PROJEKTER pisal na tym forum ze dobry sprzet niestety kosztuje |
Ameryki nie odkry³. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
SaWi
|
Wys³any: 2013-03-25, 23:45
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2013-03-25, 23:56
|
0
|
|
|
|
No to nikt mnie nie pocieszy³ ze przerobionym sico siê da cokolwiek poliuretanem, Jedynie Projekter dobrze prawi .. o tym... ¿e jaki jest cel robienia "wylewki" z poliuretanu?
No to czym w koñcu drewno malowaæ? Jak nie chinczyk... to pójdzie w ruch wa³ek lub pêdzel. A i bejce bejce bêdê nanosi³ szmatka a drug± ¶ciera³ nadmiar..:d |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-26, 00:00
|
0
|
|
|
|
pawe³ --> ja malowa³em kiedys rzadkim bezbarnwym do parkietów w cenie chyba 70 za litr czy cos takeigo i efekt juz po 6 latach lekko jest nadal rewelka !!
wez normalny lakier a nie budyn wymaluj warstwe wiecej i bedzie git !! |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-26, 00:23
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | SaWi napisa³/a: | Sam PROJEKTER pisal na tym forum ze dobry sprzet niestety kosztuje |
Ameryki nie odkry³. |
Naprawdê ... bior±c pod uwagê twoje nieustaj±ce durne rady sugeruj±ce pocz±tkuj±cym zakup tandety i to w refinishu ... to jestem pewien ¿e ta oczywista oczywisto¶æ do Ciebie akurat jeszcze nie dotar³a. |
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-26, 00:26
|
0
|
|
|
|
panowie bez awantur bo pozniej post o czyms ma 10 esejów i milion wrzut
LACU tez smiga satami |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-26, 00:32
|
0
|
|
|
|
pawel napisa³/a: | ogólnie zjmuje siê malarstwem 30 lat, lakieruje samochody, meble, obrazy i inne, bardzo interesuje mnie technologia, z t±d te¿ ten post.
Poliuretan [bezbarwny lub kolor] daje t± mo¿liwo¶æ ¿e mo¿na go na³o¿yæ grubo bo odparowywanie nastêpuje ju¿ po 30-40 min., nak³ada³em go ju¿ szpachlami lecz w tym wykonaniu szpachla pozostawia rysy , które nastêpnie trzeba szpachlowaæ, obecnie zamierzam u¿yæ pistoletu.
poliuretan [bezbarwny ] mo¿na zabarwiaæ co daje bardzo ciekawy efekt kolorystyczny daj±cy g³êbie.
I nie chodzi mi tu o wydanie na pistolet 3000 z³. :
http://www.sata.com/index.php?L=6&id=1124 |
@Pawel wszytko fajnie ... ale nadal nie wiem dlaczego ten materia³ musi byæ gêsty jak budyñ ? Napisa³e¶ ¿e efekt koñcowy to "lustrzany po³ysk" ... a nie jaka¶ specjalna struktura ?
Druga sprawa jest taka, ¿e akurat poliuretanu nie wolno nak³adaæ jedn± grub± warstw± bo to materia³ o ogromnych tendencjach do gazowania. Mo¿liwe ¿e do tej pory to zjawisko ciê omija bo nie dodajesz rozcieñczalnika. Jak zaczniesz tym materia³em prowadziæ normaln± aplikacjê to bêdziesz zmuszony do jego rozcieñczenia, a wtedy ... wpadka. Gazowanie pewne jak zaczniesz laæ grube warstwy.
Napisz dok³adnie o jaki efekt ci chodzi. Co chcesz uzyskaæ finalnie ?
Co¶ podejrzewam ¿e w pogoni za "g³êbi± po³ysku" stosujesz w lakiernictwie stolarskim nie prawid³ow± technologiê ... w samochodówce takie grube warstwy to ju¿ w ogóle nie "przechodz±" |
|
|
|
|
|
SaWi
|
Wys³any: 2013-03-26, 00:46
|
0
|
|
|
|
Marcino a co dokladnie takiego robisz i w jakich ilosciach |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-26, 20:46
|
0
|
|
|
|
Finalnie chcia³bym uzyskaæ przezroczyst± pow³okê ok. 0,5 cm na powierzchni 100 x 100 cm.
Poliuretan jest durzo gêstrzy od farb akrylowych, mo¿e nie Jak budyñ tylko ¶mietana 18%
"Krasnystaw" |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-26, 21:06
|
0
|
|
|
|
na stronie:
http://www.sata.pl/sklep/cennik_2013.php
jest parê zbiorników na pistolety, które my¶lê mog± siê przydaæ do natrysku poliuretanem,
zbiornik BVD to wydatek =1070 z³ + pistolet SATA jet 1000B RP/HVLP = 1350 z³
drogo |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-26, 22:36
|
0
|
|
|
|
5mm lakieru ?????
ca³e zycie mozesz polerowac hahaha |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-03-26, 22:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
pawel napisa³/a: | durzo gêstrzy |
Nie jestem ,,czepialski" ale proszê trochê kontroli |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-03-26, 22:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
YAMAHER napisa³/a: | 5mm lakieru ?????
ca³e zycie mozesz polerowac hahaha |
Dok³adnie. |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2013-03-26, 23:06
|
0
|
|
|
|
SaWi napisa³/a: | Marcino a co dokladnie takiego robisz i w jakich ilosciach |
Nie robiê zawodowo. Mam do po³o¿enia u siebie w domu schody i siê zastanawiam aby u¿yæ sprzêtu pneumatycznego do malowania zamiast wa³kowaæ..:) |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-27, 09:21
|
0
|
|
|
|
w poliuretanach pierwsze szlify zaczynaj± siê w gradacjach 200 - 400, i my¶lê ¿e jak kto¶ posiada
dobry sprzêt do szlifu i polerowania [ a to podstawa by uzyskaæ równ± powierzchnie] to robi to w 20 min.
- jest te¿ druga rzecz, przy takiej grubo¶ci ma ciê spoluj ¿e siê nie przetrze na krawêdzi
pawel1108 napisa³/a: | pawel napisa³/a: | durzo gêstrzy |
Nie jestem ,,czepialski" ale proszê trochê kontroli |
tu gdzie piszemy to FORUM, o pomoc zg³o¶ siê kolego zupe³nie gdzie indziej |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-27, 09:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
pawel napisa³/a: | tu gdzie piszemy to FORUM, |
Bycie lakiernikiem nie oznacza zwolnienia z poprawnej pisowni.
Rozumiem ¿e np. zawodówka to nie polonistyka, ale wyra¿aæ siê nale¿y poprawnie , ³ot tak po polskiemu |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-27, 10:34
|
0
|
|
|
|
Obawiam siê @pawel, ¿e wyznaczy³e¶ sobie utopijne zadanie.
To co chcesz zrobiæ przy normalnej gêsto¶ci roboczej to jakie¶ 50 warstw lakieru ... jak zaczniesz to za ka¿dym razem szlifowaæ to pewnie z 70 warstw ... przy jakiej¶ 20 - 30 pow³oka zacznie siê robiæ mlecza, a nie przezroczysta. ( ale to tylko podejrzenie bo nikt dot±d nie robi³ takich rzeczy ). Co od rantów i wytrzyma³o¶ci takiej pow³oki to we¼ pod uwagê ¿e nawet na kamiennych schodach wycieraj± siê ranty ... a co dopiero poliuretan na drewnie
Przy tak grubych warstwach i pod³o¿u z drewna prawie na pewno ta pow³oka popêka jak klejona szyba.
Chcesz uzyskaæ efekt g³êbi w lakierze na drewnie to polakieruj to dwoma max trzema warstwami lakieru poliestrowego ( POLIESTROWEGO ) wyszlifuj i daj jedn± max dwie warstwy poliuretanu ... tak jak przy fornirach. To wystarcza.
Do tego zadania mo¿e byæ tani prosty pistolet HP z dysz± 1,8 do poliestru i 1,6 / 1,4 do lakieru poliuretanowego. Prosto bez komplikacji i du¿ych kosztów.
¯eby to zrobiæ tak jak kombinujesz to raczej nale¿a³oby szukaæ jakie¶ klarownej ¿ywicy, ale to ju¿ kombinacje a nie technologia |
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2013-03-27, 10:57
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Cytat: | Poliuretan [bezbarwny lub kolor] daje t± mo¿liwo¶æ ¿e mo¿na go na³o¿yæ grubo bo odparowywanie nastêpuje ju¿ po 30-40 min. |
Zainteresowa³ mnie ten materia³ ,co to za firma i typ lakieru ?
W pierwszym po¶cie pytasz czy 30 min wystarczy na odparowanie ,a tu piszesz ,¿e wystarcza,to jak to jest ?
Czym go barwisz ?
Nie sp³ywa Ci ten lakier z krawêdzi przy tej grubo¶ci ?
Nie spotka³em siê jeszcze z 5 mm grubo¶ci pow³ok± , przy lakierach ,które ja stosujê 1 mm to ju¿ nie ³atwo uzyskaæ po kilku warstwach .
pozdrawiam |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-27, 20:32
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: |
Do tego zadania mo¿e byæ tani prosty pistolet HP z dysz± 1,8 do poliestru i 1,6 / 1,4 do lakieru poliuretanowego. Prosto bez komplikacji i du¿ych kosztów.
|
zatka³o mnie
Pawel --> wyslij jakies fotki tego co tam robisz bo ciekaw jestem mega tej warstwy |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-03-27, 21:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
YAMAHER napisa³/a: | zatka³o mnie |
dlaczego?? powinno |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-27, 21:33
|
0
|
|
|
|
dziêki Projekter, to pierwsza k±kretna odpowiedzi,
do tej pory nak³ada³em poliuretan szpachl±, pod koniec pracy poliuretan stawa³ siê coraz gêstszy, czas nanoszenia musi byæ bardzo krótki, po ok. 10 min. twardnieje ju¿ ca³kowicie. Niestety szpachla pozostawia rysy, które w dalszej obróbce bardzo przeszkadzaj±, st±d te¿ my¶lê ¿e pistoletem bêdzie o wiele ³atwiej.
czas odparowania to ok, 30- 40 min, i mo¿na nak³adaæ nastêpn± warstwê |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-27, 23:24
|
0
|
|
|
|
pawel napisa³/a: | dziêki Projekter, to pierwsza k±kretna odpowiedzi,
do tej pory nak³ada³em poliuretan szpachl±, pod koniec pracy poliuretan stawa³ siê coraz gêstszy, czas nanoszenia musi byæ bardzo krótki, po ok. 10 min. twardnieje ju¿ ca³kowicie. Niestety szpachla pozostawia rysy, które w dalszej obróbce bardzo przeszkadzaj±, st±d te¿ my¶lê ¿e pistoletem bêdzie o wiele ³atwiej.
czas odparowania to ok, 30- 40 min, i mo¿na nak³adaæ nastêpn± warstwê |
A masz odpowiednie warunki do zrobienia ze stolarni lakierni ? Mo¿e zamiast kupowaæ taki typowy stacjonarny sprzêt w jaki zaopatruj± siê lakiernicy samochodowi, albo stolarnie lakieruj±ce MDF w ró¿ne kolory .... kup sobie zestaw HVLP agregat sprê¿aj±cy i pistolet i bêdziesz móg³ nawet lakierowaæ u klienta w domu :
http://www.otsm.com/fuji/index.htm
To tylko przyk³ad bo mo¿esz kupiæ sobie jaki¶ tañszy zestaw albo np GRACO.
... no i jaka przyjemno¶æ z lakierowania .... http://www.youtube.com/watch?v=RL0cU1cfddA |
|
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-27, 23:37
|
0
|
|
|
|
nie jestem stolarzem, bardziej zajmuje siê lakierowaniem i malarstwem,
robie to równie¿ na metalu, to praca na aluminium 95x90 cm
II-1-b-a-z-MG_3931a.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 297 raz(y) 53.95 KB |
|
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2013-03-27, 23:44
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Kolego Pawe³ jakiej firmy jest ten poliuretan ? Szukam czego¶ szybkoschn±cego do drewna .
pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
pawel
|
Wys³any: 2013-03-27, 23:54
|
0
|
|
|
|
ostatnio sprawdzi³em: BOLL ¯ywica poliestrowa,
jest ok |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2013-03-27, 23:59
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
pawel napisa³/a: | BOLL ¯ywica poliestrowa |
Ale to nie poliuretan , o którym wcze¶niej pisa³e¶ . Mnie chodzi w³a¶nie o ten który barwi³e¶ .
pozdr. |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-28, 00:03
|
0
|
|
|
|
Lepsza zywica od poliestrowej jest epoxydowa |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-28, 09:26
|
0
|
|
|
|
@pawel ... Poddaje siê !!! . Ewidentnie widaæ ¿e Ty siê zajmujesz malarstwem artystycznym i poszukujesz nietypowych technik i efektów jakie one daj±. Ja jestem by³ym lakiernikiem samochodowym, technologiem materia³owym, a teraz projektuje lakiernie samochodowe i przemys³owe. Ni jak nie potrafiê ci pomóc bo na lakiernictwie artystycznym kompletnie siê nie znam.
Je¿eli dojdziesz do jakiej¶ konkluzji i problem bêdzie dotyczy³ dostêpnego sprzêtu i jego wyboru lub materia³ów u¿ywanych w tej bran¿y w konkretnym celu to wtedy ci chêtnie pomogê.
¯eby rozwi±zaæ jaki¶ problem systemowo ( technologicznie ) to musi siê on mie¶ciæ w jakim¶ systemie ... inaczej to zawsze bêdzie kombinowanie a efekt nieprzewidywalny. |
|
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2013-04-18, 14:48
|
0
|
|
|
|
W weeknd mam zamiar polaklierowaæ schody dêbowe Remmersem
http://www.remmers.pl/76+M5148866ad65.0.html
Schody. Podobno 1,4 ma³a dysza, ale umnie w hurtowni lakierów samochodowych powiedzieli ze spokojnie dam rade i nie muszê mieæ 1.8. Wczesniej mo¿e spróbuje te¿ bejce nanie¶æ za pomoc± pistoletu z t± dysz±.
Czy stopnie uk³±daæ w poziomie czy w pionie do lakierowania? |
|
|
|
|
PREDATOR
|
Wys³any: 2013-04-18, 20:05
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 15
|
Poliuretan mo¿esz nalozyc pistoletem z dysza 1.3-1,7 je¿eli chodzi o baze z po³yskiem zale¿y to od odpowiedniego rozcieñczenia nie musi byæ konsystencji budyniu tylko normalnego lakieru akrylowego nie tracac przy tym w³asciwosci, podk³ad gesty3- 5% rozcieñczalnika lepiej zaleje pory ja u¿ywam dyszy 2,5 polecam poliuretany z firmy ICA s± dobre i tanie co do polerki poliuretanu szlifujesz tak samo jak akryl a nie ¿adne 200-400 to nawet lakierow poliestrowych nie szlifujesz takimi gradacjami co jedynie 800-1500 ale ka¿dy ma swoja koncepcje ja rozcienczam 10% przy ci¶nieniu 2 b
1,5 warstwy i wychodzi jak z fabryki polerka wtracenia 1500 calosc 2000 3000 zielony korek 3m zó³ty i na koniec niebieski na hologramy i jest co do pistoletu to powiem ci tak dobry lakiernik polozy idealnie speedwayem a s³abemu nie pomoze nawet 4000rp masz pyt. to pisz na prv |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2013-04-19, 08:24
|
0
|
|
|
|
Remmers co mam jest do¶æ rzadki, do tego utwardzacz 10%, a zamiast podk³adu na drewno ch³opaki na forum stolarski zalecaj± do³ozyæ 10% rozcieñczalnika. |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2013-04-19, 08:39
|
0
|
|
|
|
Ojciec mi powiedzia³ ze zaczynam ¶wirowaæ... bo kiedy¶ schody malowa³i pêdzelkiem lub wa³kiem, do tego Domalux i by³o ok, a ja teraz wymy¶lam lakiery...:D |
|
|
|