Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ursus1992
Wysłany: 2015-02-05, 19:32   Wentylatory promieniowe
0
UP DOWN

Witam, mam pytanie odnosnie tych wentylatorĂłw jaka moze byc wydajnosc i sprezanie ?

http://allegro.pl/wentyla...5057229883.html

http://allegro.pl/dmuchaw...5060222985.html

KK 
Wysłany: 2015-02-05, 20:36   
0
UP DOWN

Ten wiêkszy z silnikiem na pasku to jest praktycznie taki jak ja mam. Przy tej konfiguracji kó³, czyli podobnej(na oko) do mojej, to bêdzie mia³ z 800 obrotów max i wydajnoœÌ, rzêdu 5000-6000m lub wiêcej. Mój ci¹gnie jak oszala³y.
Ten drugi to nie wiem, ale wyglÂąda strasznie.

Jak na nawiew chcesz to weÂź ten z silnikiem na paskach.

ursus1992
Wysłany: 2015-02-05, 21:15   
0
UP DOWN

ten pierwszy pewnie wezme na nadmuch, na wyciag tez cos szukam najlepszy bylby taki z jedna strona ssacÂą jak na filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=scOyjf5FV_w

KK 
Wysłany: 2015-02-05, 23:52   
0
UP DOWN

Tamten na nawiew ustawisz sobie na 5000/6000m, a na wyciÂąg kup jakiÂś mniejszy, Âżeby miaÂł z 1500/2000m.
OsobiÂście na dojÂściu bym zastosowaÂł regulator obrotĂłw/falownik lub klapy odcinajÂące ciÂąg.

nitroosek
Wysłany: 2015-02-06, 22:45   
0
UP DOWN

Te¿ siê rozgl¹dam za wentylatorem. Mam pytanie czy warto na si³ê próbowaÌ uzyskaÌ opad na poziomie 0,3 m/s? Z obliczeù wychodzi wentylator ok 25 tys m3/h. Sporo, i ciê¿ko znaleŸÌ, i drogo.
Zastanawiam siĂŞ czy nie wystarczyÂłby opad 0,1- 1,15 m/s i wentylator 10- 15 tys m3/h?

Aha i ma ktoÂś moÂże jakieÂś info, jak okreÂśliĂŚ opĂłr na filtrze sufitowym? Powierzchnia 18 m2, w caÂłoÂści wyÂłoÂżona matÂą filtracyjnÂą. Chodzi o to Âżebym nie kupiÂł wentylatora ze zbyt niskim sprĂŞÂżem...

KK 
Wysłany: 2015-02-07, 00:10   
0
UP DOWN

10-15tyÂś to duÂżo i problem bĂŞdzie z ogrzewaniem. Celuj w 5-7 lub coÂś co ma tej wydajnoÂści 15tyÂś, ale z regulatorem obrotĂłw(falownikiem). Na lato przepÂływ powietrza moÂże byĂŚ wiĂŞkszy. ZimÂą, najlepiej obieg zamkniĂŞty, ale bĂŞdzie wiĂŞcej wtrÂąceĂą.

keon
Wysłany: 2015-02-07, 15:17   
0
UP DOWN

Ale obieg zamkniety nie ma raczej zadnego w plywu na ilosc wtracen.

KK 
Wysłany: 2015-02-07, 21:24   
0
UP DOWN

W obiegu zamkniêtym czêœci sta³e kr¹¿¹ w powietrzu, oraz czêœci lotne. Oczywiœcie filtry sufitowe wy³api¹ zanieczyszczenia, ale szybciej siê zabrudz¹. Nie wiem, te¿ jak z ich mo¿liwoœci¹ wy³apywania zanieczyszczeù. Czy s¹ w stanie wy³apaÌ dok³adnie wszystko?
Jak przetestuje to napiszĂŞ :)

Dzisiaj oglÂądaÂłem ten filtr kartonowy, oraz paint stop, ktĂłry bĂŞdzie montowany w mojej Âściance. Z lekka mĂłwiÂąc, to sÂłaba filtracja. Bardziej po to, aby ktoÂś mĂłgÂł powiedzieĂŚ, Âże jest zaÂłoÂżony filtr :D

keon
Wysłany: 2015-02-08, 01:44   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
W obiegu zamkniêtym czêœci sta³e kr¹¿¹ w powietrzu, oraz czêœci lotne. Oczywiœcie filtry sufitowe wy³api¹ zanieczyszczenia, ale szybciej siê zabrudz¹. Nie wiem, te¿ jak z ich mo¿liwoœci¹ wy³apywania zanieczyszczeù. Czy s¹ w stanie wy³apaÌ dok³adnie wszystko?
Jak przetestuje to napiszĂŞ :)

Dzisiaj oglÂądaÂłem ten filtr kartonowy, oraz paint stop, ktĂłry bĂŞdzie montowany w mojej Âściance. Z lekka mĂłwiÂąc, to sÂłaba filtracja. Bardziej po to, aby ktoÂś mĂłgÂł powiedzieĂŚ, Âże jest zaÂłoÂżony filtr :D

Filtr jest filtrem przepuszcza zanieczyszczenia do jakiejs tam wielkosci w zaleznosci od rodzaju filtra ,i nie robimu roznicy czy to jest zanieczyszczenie z obiiegu zamknietego czy z zewnatrz.

KK 
Wysłany: 2015-02-08, 11:42   
0
UP DOWN

MoÂże i tak. JeÂżeli tak jest to dobrze, poniewaÂż na razie chcĂŞ mieĂŚ obieg zamkniĂŞty.

ursus1992
Wysłany: 2015-02-08, 12:54   
0
UP DOWN

witam, pytanie jak taki wentylator wykorzystac na wyciag ten pierwszy z aukcji obie stronny ssace ? poprez kraty w posadzce ? jak to w kabinie jest rozwiazane?

nitroosek
Wysłany: 2015-02-08, 15:04   
0
UP DOWN

W kabinie masz z gĂłry nadmuch, filtr, w podÂłodze filtr i wyciÂąg. Dasz sam wyciÂąg- kabina pracuje w podciÂśnieniu i ssie do Âśrodka wszyskie syfy z zewnÂątrz, no chyba Âże uszczelniasz kaÂżdÂą szprkĂŞ, co jest trudne. Kolega tak ma i ÂżaÂłuje. Dasz nadmuch, masz lekkie nadciÂśnienie, problem siĂŞ zmniejsza, lubgo nie ma.

KK 
Wysłany: 2015-02-08, 15:18   
0
UP DOWN

Taki wentylator na wyciÂągu to mnĂłstwo roboty, spawanie, blacha na to, dojÂścia powietrza... masa cudowania i czasu. No, ale da siĂŞ.

ursus1992
Wysłany: 2015-02-08, 15:36   
0
UP DOWN

nitroosek napisał/a:
W kabinie masz z gĂłry nadmuch, filtr, w podÂłodze filtr i wyciÂąg. Dasz sam wyciÂąg- kabina pracuje w podciÂśnieniu i ssie do Âśrodka wszyskie syfy z zewnÂątrz, no chyba Âże uszczelniasz kaÂżdÂą szprkĂŞ, co jest trudne. Kolega tak ma i ÂżaÂłuje. Dasz nadmuch, masz lekkie nadciÂśnienie, problem siĂŞ zmniejsza, lubgo nie ma.

nadmuch tez ma byc, myslaÂłem kupic takie dwa wentylatory jeden na nadmuch drugi na wyciag z mniejszym silnikiem i obr , ale pewnie bede szukaÂł takiego jednostronnie ssacego

nitroosek
Wysłany: 2015-02-08, 17:10   
0
UP DOWN

To daÂłbym obustronnie ssÂący na nadmuch, a jednostronnie ssÂący na wyciÂąg. WedÂług mnie najproÂściej.

KK 
Wysłany: 2015-02-08, 21:57   
0
UP DOWN

Tak, jest to najprostsze rozwiÂązanie. Tylko pamiĂŞtaj, Âże jak liczysz, Âże za 3500 zrobisz wszystko, to zatrzymasz siĂŞ na 9tyÂś liczÂąc czas jaki spĂŞdzisz przy pracy. MoÂże nawet wiĂŞcej. No i nie bĂŞdzie w tym Âżadnego ogrzewania. 100 godzin strzeli jak nic.

OsobiÂście robiĂŞ samÂą ÂściankĂŞ i na dzisiaj czĂŞÂści + czas pracy to 6000 pln, a jeszcze nie zrobiÂłem caÂłej. Pomijam fakt, Âże trzeba mieĂŚ pomocnika i mu zapÂłaciĂŚ. TakÂże, przemyÂśl to dobrze, poniewaÂż jak przydrutujesz i zrobisz maÂły nawiew to Ci bĂŞdzie po prosu przez niego wiaĂŚ w Âłeb. Jak filtracji dobrej nie bĂŞdzie to teÂż bĂŞdzie problem. Same filtry na nawiew i wyciÂąg to z 500zÂł. Dojdzie jeszcze przepustnica, oÂświetlenie, podwieszenie wszystkiego, usztywnianie, blacha nie o,5, a 1mm lub 1,2. Nie powyginasz sobie na normalnej giĂŞtarce. Ba... nibbler, noÂżyce do blachy, wydaje siĂŞ szybko i fajnie, a tak nie bĂŞdzie na 100%.

ursus1992
Wysłany: 2015-02-08, 22:20   
0
UP DOWN

KK, to nie lepiej byÂło kupic gotowÂą scianke ? ;)

KK 
Wysłany: 2015-02-08, 22:33   
0
UP DOWN

Takiej jak robiê nie kupiê. A jak kupiê to pod zamówienie i za kwotê 20 tyœ jak nie wiêcej. Nauka kosztuje i trzeba frycowe zap³aciÌ. Nauka nie idzie w las i na pewno zaprocentuje. Kiedyœ temat wentylacji by³ czarn¹ magi¹, dzisiaj sam mogê to wszystko zrobiÌ. Wiele, rzeczy robi³em, po których mówi³em sobie, ¿e mog³em tego nie robiÌ, czas, który zmarudzi³em by³ nie wspó³mierny do tej pracy. Tak¿e mog³em robiÌ to co umiem i w tym czasie coœ zarobiÌ, aby koszty siê zrówna³y, a konkretne prace zleciÌ komuœ...ale wiedzy mi nikt nie zabierze. Moje dzieci na tym skorzystaj¹.
Czêsto jest tak, ¿e robisz coœ i w pewnym momencie ju¿ masz doœÌ i idziesz na ³atwiznê, robisz coœ proœciej, poniewa¿ ju¿ Ci siê nie chce. A to tego nie zrobisz, a to tamtego, nie wolno tak robiÌ.

nitroosek
Wysłany: 2015-02-09, 19:53   
0
UP DOWN

Apropos filtracji. W uk³¹dzie otwartym filtr wstêpny przed wentylatorem+ sufitowy to chyba bêdzie wystarczaj¹ca filtracja zapewniaj¹ca odpowiedni poziom czystoœci powietrza?
W moim przypadku sprawa wyglÂąda tak Âże oÂświetlenie mam juÂż skompletowane, zamierzam daĂŚ 12 paneli ze ÂświetlĂłwkami jakieÂś 1,5- 2m dÂługoÂści, w naroÂżnikach jedna w skosie poziomo przy suficie, druga pionowo w naroÂżniku, i jedna poziomo 0,5 m nad podÂłogÂą. MyÂślĂŞ Âże wystarczajÂąco.
Kraty pomostowe na podÂłogĂŞ teÂż juÂż mam. WiĂŞc zostaÂł tylko wentylator do zdobycia :)

KK 
Wysłany: 2015-02-09, 22:10   
0
UP DOWN

Tak podobno takie filtry wystarczÂą, ale to i tak parĂŞ stĂłwek. Chyba, Âże nawiew zrobisz 1mx1m ;)
BĂŞdziesz kuÂł strop czy podwieszasz pudeÂłko pod sufitem?

nitroosek
Wysłany: 2015-02-09, 22:39   
0
UP DOWN

Nie, raczej bez kucia. Mam pomieszczenie jakies 7,5 m na 8m wiêc w tym wydzielam jak¹œ œciankê, prosta konstrukcja i pude³ko nad tym. Ca³oœÌ planujê uszczelniÌ, i powinno hulaÌ. Tylko zastanawiam siê czy konieczny jest 2 wentylator na wyci¹g, no i te 0,3 m opadu, ale to ju¿ chyba sobie darujê, i bêdê celowa³ tak jak piszesz.

U mnie nawiew to peÂłny sufit. Inaczej nie ma to sensu.

KK 
Wysłany: 2015-02-09, 22:52   
0
UP DOWN

Za³ó¿ na razie jeden wentylator na nadmuch, jak Ci nie bêdzie pasowa³o to do³o¿ysz na wyci¹gu, ale myœlê, ¿e na wyci¹gu by siê tez przyda³. Obieg zamkniêty tez robisz?

nitroosek
Wysłany: 2015-02-10, 22:44   
0
UP DOWN

W sumie to nie planowaÂłem zamkniĂŞtego, ale fakt jest taki Âże zastanawiaÂłem siĂŞ jak rozwiÂązaĂŚ problem zimowych temperatur... DorzuciĂŚ kilka klap to juÂż nie problem jak siĂŞ robi tyle, wiĂŞc raczej siĂŞ szrpnĂŞ na zamkniĂŞty rĂłwnieÂż.

grzechoo2008 
Wysłany: 2015-02-11, 09:03   
0
UP DOWN

Tak czytam wasze zachwyty na temat obiegu zamkniĂŞtego w instalacji lakierniczej i -choĂŚ to wasz cyrk- chciaÂłbym tylko wtrÂąciĂŚ, Âże:
-tzw. "obieg zamkniĂŞty" powietrza to tylko 30-40% powietrza ktĂłre wraca z pomieszczenia lakierniczego do ponownego obiegu,
- moÂżna to robiĂŚ WYÂŁÂĄCZNIE w fazie suszenia, nigdy w trakcie aplikacji produktĂłw lakierniczych.
WiĂŞc jeÂśli czytam, Âże zamierzacie zainstalowaĂŚ palnik grzewczy w granicach 120 kW to po prostu zmniejszcie przepÂływ powietrza nawet do 0,1 m/s(to teÂż bĂŞdzie skutecznie wentylowaÂło) a pozostancie przy wentylacji nawiewnej lub nawiewno - wywiewnej bo Âżycie i zdrowie nie jest warte tych kilku kg gazu lub oleju opaÂłowego :!:
Pozdrawiam!

KK 
Wysłany: 2015-02-12, 00:54   
0
UP DOWN

Nikt siĂŞ nie zachwyca. Po prostu prĂłbujemy coÂś zdziaÂłaĂŚ swoimi rĂŞkoma. Jak mamy klapy to moÂżna regulowaĂŚ przepÂływ, czyli ustawiĂŚ moÂżna tyle ile bĂŞdzie odpowiadaÂło przepÂływu.

OczywiÂście nie pochwalam 100% powrotu wszystkich zwiÂązkĂłw lotnych, poniewaÂż w pewnym momencie dojdzie do ogromnego nagromadzenia LZO. Filtry wĂŞglowe sÂą drogie i pewnie na dÂługo nie starczajÂą.
Najlepiej zastosowaĂŚ klapy przymykajÂące dopÂływ powietrza do wentylatora nadmuchowego, lub falownik na silnik i w zimĂŞ powinno wszystko graĂŚ, z zachowaniem jakiegoÂś BHP. O ile jest to moÂżliwe w norze.
Tak samo potwierdzam, Âże zdrowie najwaÂżniejsze, nikt nam nie da drugiego.

ursus1992
Wysłany: 2015-02-22, 12:42   
0
UP DOWN

Witam nadal szukam wentylatora,na nadmuch juz mam, na wyciag ciezej znalesc

orientuje sie ktos jaka mniejwiecej wydajnosc ma ten wentylator ?

http://olx.pl/oferta/went...html#6d58804426

KK 
Wysłany: 2015-02-22, 13:25   
0
UP DOWN

Czy ty zwariowaÂłeÂś?
Na stanowisku musi byĂŚ nadciÂśnienie. Na wyciÂąg daj maÂły wentylator promieniowy. Jak na nadmuch masz np 3kw i z 5000m to na wyciÂąg daj z 2000m i powinno byĂŚ dobrze.
Nie wiem co tam masz dokÂładnie na nawiewie.
Jak dasz takie kolosy jak pokazujesz to chyba ogrzewanie bĂŞdziesz miaÂł robione z dwĂłch palnikĂłw od kabiny lakierniczej, a cysterna z ON bĂŞdzie staÂła pod domem.

unek
Wysłany: 2015-02-22, 20:01   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
tzw. "obieg zamkniĂŞty" powietrza to tylko 30-40% powietrza ktĂłre wraca z pomieszczenia
W dobrej kabinie jest 90/10 (palnik na olej) albo 75/ 25 ( palnik na gaz ) gdzie to pierwsze kr¹¿y w obiegu zamkniêtym ..

grzechoo2008 napisał/a:
moÂżna to robiĂŚ WYÂŁÂĄCZNIE w fazie suszenia, nigdy w trakcie aplikacji produktĂłw lakierniczych.
a baze wodnÂą moÂżna czy nie ?? :D

grzechoo2008 napisał/a:
WiĂŞc jeÂśli czytam, Âże zamierzacie zainstalowaĂŚ palnik grzewczy w granicach 120 kW to po prostu zmniejszcie przepÂływ powietrza nawet do 0,1 m/s
Palnik moÂże nawet jeszcze mniejszy zaÂłoÂżyĂŚ :D tylko przy -20 nic nie nagrzeje ..nim akurat nie zmniejszasz przepÂływu ....

grzechoo2008 
Wysłany: 2015-02-23, 09:34   
0
UP DOWN

unek, - Ad 1 i 2 to mo¿esz sobie zrobiÌ 100/100, nie mój problem, jednak LZO nale¿y skutecznie usun¹Ì z pomieszczenia lakierniczego bo czym grozi nadmierne stê¿enie to chyba nie muszê pisaÌ.
Ad 3 przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem (po literkach) i wtedy pokaÂż gdzie napisaÂłem, Âże mocÂą palnika zmniejsza siĂŞ przepÂływ.

unek
Wysłany: 2015-02-23, 10:26   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
jednak LZO nale¿y skutecznie usun¹Ì z pomieszczenia lakierniczego bo czym grozi nadmierne stê¿enie to chyba nie muszê pisaÌ.

Obieg zamkniĂŞty w KABINIE jest w fazie suszenia! na tym etapie wszystkie LZO juÂż sÂą usuniĂŞte i nie ma takiego czegoÂś jak stĂŞÂżenie .. dziaÂła tylko nadmuch w lepszych kabinach nadmuch i wyciÂąg ..

grzechoo2008 napisał/a:
-tzw. "obieg zamkniĂŞty" powietrza to tylko 30-40% powietrza ktĂłre wraca z pomieszczenia lakierniczego do ponownego obiegu,

A z resztÂą wedÂług ciebie tzn te 70 albo 60% co siĂŞ dziejĂŞ w kabinie ??

grzechoo2008 napisał/a:
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
czytaÂłem 3 razy i wiem co napisaÂłem :D

Ps czyli wed³ug Ciebie nie mo¿na wod± w fazie suszenia LAKIEROWAÆ ??

KK 
Wysłany: 2015-02-23, 17:20   
0
UP DOWN

LZO odparowujÂą ciÂągle. Nie ma takiego czegoÂś, Âże odparowaÂły, no moÂże po kilku tygodniach odparuje 90%. Jakby lzo nie byÂło to by lakier nie waliÂł po czasie. Dlatego wÂłaÂśnie ustalone sÂą normy lzo dla poszczegĂłlnych produktĂłw stosowanych w np mieszkaniach. Dlaczego? PoniewaÂż uwalniajÂą siĂŞ ciÂągle i nigdy w Âżyciu nie koĂączy siĂŞ ten proces. Spytaj siĂŞ w sanepidzie w poznaniu.
Prawie wszystko uwalnia chemiĂŞ, wie o tym kaÂżdy alergik.

unek
Wysłany: 2015-02-23, 20:13   
0
UP DOWN

KK, MiaÂłem dopisaĂŚ do tego na tyle usuniĂŞte Lzo .... bardziej chodziÂło mi o stĂŞÂżenie ..

JeÂżeli chodzi o obieg zamkniĂŞty to moÂżecie sobie poczytaĂŚ tutaj :

http://www.lakiernik.com.pl/poradnik/8.html

grzechoo2008 
Wysłany: 2015-02-23, 22:24   
0
UP DOWN

unek napisał/a:

Obieg zamkniĂŞty w KABINIE jest w fazie suszenia!

To wÂłaÂśnie napisaÂłem w pierwszym moim poÂście w tym temacie.
unek napisał/a:

grzechoo2008 napisaÂł/a:

A z resztÂą wedÂług ciebie tzn te 70 albo 60% co siĂŞ dziejĂŞ w kabinie ??

Jest wchÂłaniana przez Âściany kabiny.
Poziom odp. adekwatny do poziomu pytania :blee:

unek napisał/a:

grzechoo2008 napisaÂł/a:
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
czytaÂłem 3 razy i wiem co napisaÂłem

A mnie siĂŞ wydaje, Âże nie do koĂąca ze zrozumieniem bo niewiele nowego wniosÂłeÂś poza iloÂściÂą postĂłw do tematu.
Myœlê, ¿e dalsze dr¹¿enie tematu pod k¹tem czepiania siê o literki jest bezcelowe.
Pozdro!

unek
Wysłany: 2015-02-23, 22:40   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
napisaÂłem w pierwszym moim poÂście

SÂą niestety delikatnie mĂłwiÂąc nie ÂścisÂłoÂści :D
1 obieg ktĂłrego nie ma w kabinie
2 palnik który regulujê prêdkoœÌ opadu
3 i to Âże nie moÂżna lakierowaĂŚ niczym w fazie suszenia

Link ktĂłry podaÂłem opisujĂŞ prawiĂŞ wszystko wiĂŞc bardzoooo duÂżo wzniosÂłem w tym temacie ... WystarczyÂło przeczytaĂŚ :!:

Niestety poziom ty tutaj ustaliÂłeÂś dlatego takie pytania :D

Pozdr

KK 
Wysłany: 2015-02-23, 23:04   
0
UP DOWN

Unek nie czepiam siĂŞ jak coÂś, tylko doprecyzowaÂłem.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-02-24, 21:02   
0
UP DOWN

unek napisał/a:
wiĂŞc bardzoooo duÂżo wzniosÂłem w tym temacie

Baaardzo duzo... postĂłw.

unek napisał/a:
WystarczyÂło przeczytaĂŚ

To juz lepiej zmarnowaĂŚ czas na posty projektera.

Eee... znaczy czas spedzony nad postami projektera nie jest zmarnowanym...

KK 
Wysłany: 2015-02-24, 21:10   
0
UP DOWN

Lacku to nie to forum, nie musisz udawaĂŚ.

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-02-25, 14:36   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
to nie to forum,

A ktĂłre konkretniej ?

KK 
Wysłany: 2015-02-25, 21:58   
0
UP DOWN

To na ktĂłrym CiĂŞ ludzie szanujÂą.

pitervr6 
Wysłany: 2015-03-01, 11:36   
0
UP DOWN

witam jak silnik do tego wentylatora ? 2,2kw starczy?

http://www.fotosik.pl/pok...e76e6caa8d.html

http://www.fotosik.pl/pok...3ebea76239.html

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu