Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ursus1992
Wys³any: 2015-02-05, 19:32   Wentylatory promieniowe
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Witam, mam pytanie odnosnie tych wentylatorów jaka moze byc wydajnosc i sprezanie ?

http://allegro.pl/wentyla...5057229883.html

http://allegro.pl/dmuchaw...5060222985.html

KK 
Wys³any: 2015-02-05, 20:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Ten wiêkszy z silnikiem na pasku to jest praktycznie taki jak ja mam. Przy tej konfiguracji kó³, czyli podobnej(na oko) do mojej, to bêdzie mia³ z 800 obrotów max i wydajno¶æ, rzêdu 5000-6000m lub wiêcej. Mój ci±gnie jak oszala³y.
Ten drugi to nie wiem, ale wygl±da strasznie.

Jak na nawiew chcesz to we¼ ten z silnikiem na paskach.

ursus1992
Wys³any: 2015-02-05, 21:15   
0
UP DOWN

ten pierwszy pewnie wezme na nadmuch, na wyciag tez cos szukam najlepszy bylby taki z jedna strona ssac± jak na filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=scOyjf5FV_w

KK 
Wys³any: 2015-02-05, 23:52   
0
UP DOWN

Tamten na nawiew ustawisz sobie na 5000/6000m, a na wyci±g kup jaki¶ mniejszy, ¿eby mia³ z 1500/2000m.
Osobi¶cie na doj¶ciu bym zastosowa³ regulator obrotów/falownik lub klapy odcinaj±ce ci±g.

nitroosek
Wys³any: 2015-02-06, 22:45   
0
UP DOWN

Te¿ siê rozgl±dam za wentylatorem. Mam pytanie czy warto na si³ê próbowaæ uzyskaæ opad na poziomie 0,3 m/s? Z obliczeñ wychodzi wentylator ok 25 tys m3/h. Sporo, i ciê¿ko znale¼æ, i drogo.
Zastanawiam siê czy nie wystarczy³by opad 0,1- 1,15 m/s i wentylator 10- 15 tys m3/h?

Aha i ma kto¶ mo¿e jakie¶ info, jak okre¶liæ opór na filtrze sufitowym? Powierzchnia 18 m2, w ca³o¶ci wy³o¿ona mat± filtracyjn±. Chodzi o to ¿ebym nie kupi³ wentylatora ze zbyt niskim sprê¿em...

KK 
Wys³any: 2015-02-07, 00:10   
0
UP DOWN

10-15ty¶ to du¿o i problem bêdzie z ogrzewaniem. Celuj w 5-7 lub co¶ co ma tej wydajno¶ci 15ty¶, ale z regulatorem obrotów(falownikiem). Na lato przep³yw powietrza mo¿e byæ wiêkszy. Zim±, najlepiej obieg zamkniêty, ale bêdzie wiêcej wtr±ceñ.

keon
Wys³any: 2015-02-07, 15:17   
0
UP DOWN

Ale obieg zamkniety nie ma raczej zadnego w plywu na ilosc wtracen.

KK 
Wys³any: 2015-02-07, 21:24   
0
UP DOWN

W obiegu zamkniêtym czê¶ci sta³e kr±¿± w powietrzu, oraz czê¶ci lotne. Oczywi¶cie filtry sufitowe wy³api± zanieczyszczenia, ale szybciej siê zabrudz±. Nie wiem, te¿ jak z ich mo¿liwo¶ci± wy³apywania zanieczyszczeñ. Czy s± w stanie wy³apaæ dok³adnie wszystko?
Jak przetestuje to napiszê :)

Dzisiaj ogl±da³em ten filtr kartonowy, oraz paint stop, który bêdzie montowany w mojej ¶ciance. Z lekka mówi±c, to s³aba filtracja. Bardziej po to, aby kto¶ móg³ powiedzieæ, ¿e jest za³o¿ony filtr :D

keon
Wys³any: 2015-02-08, 01:44   
0
UP DOWN

KK napisa³/a:
W obiegu zamkniêtym czê¶ci sta³e kr±¿± w powietrzu, oraz czê¶ci lotne. Oczywi¶cie filtry sufitowe wy³api± zanieczyszczenia, ale szybciej siê zabrudz±. Nie wiem, te¿ jak z ich mo¿liwo¶ci± wy³apywania zanieczyszczeñ. Czy s± w stanie wy³apaæ dok³adnie wszystko?
Jak przetestuje to napiszê :)

Dzisiaj ogl±da³em ten filtr kartonowy, oraz paint stop, który bêdzie montowany w mojej ¶ciance. Z lekka mówi±c, to s³aba filtracja. Bardziej po to, aby kto¶ móg³ powiedzieæ, ¿e jest za³o¿ony filtr :D

Filtr jest filtrem przepuszcza zanieczyszczenia do jakiejs tam wielkosci w zaleznosci od rodzaju filtra ,i nie robimu roznicy czy to jest zanieczyszczenie z obiiegu zamknietego czy z zewnatrz.

KK 
Wys³any: 2015-02-08, 11:42   
0
UP DOWN

Mo¿e i tak. Je¿eli tak jest to dobrze, poniewa¿ na razie chcê mieæ obieg zamkniêty.

ursus1992
Wys³any: 2015-02-08, 12:54   
0
UP DOWN

witam, pytanie jak taki wentylator wykorzystac na wyciag ten pierwszy z aukcji obie stronny ssace ? poprez kraty w posadzce ? jak to w kabinie jest rozwiazane?

nitroosek
Wys³any: 2015-02-08, 15:04   
0
UP DOWN

W kabinie masz z góry nadmuch, filtr, w pod³odze filtr i wyci±g. Dasz sam wyci±g- kabina pracuje w podci¶nieniu i ssie do ¶rodka wszyskie syfy z zewn±trz, no chyba ¿e uszczelniasz ka¿d± szprkê, co jest trudne. Kolega tak ma i ¿a³uje. Dasz nadmuch, masz lekkie nadci¶nienie, problem siê zmniejsza, lubgo nie ma.

KK 
Wys³any: 2015-02-08, 15:18   
0
UP DOWN

Taki wentylator na wyci±gu to mnóstwo roboty, spawanie, blacha na to, doj¶cia powietrza... masa cudowania i czasu. No, ale da siê.

ursus1992
Wys³any: 2015-02-08, 15:36   
0
UP DOWN

nitroosek napisa³/a:
W kabinie masz z góry nadmuch, filtr, w pod³odze filtr i wyci±g. Dasz sam wyci±g- kabina pracuje w podci¶nieniu i ssie do ¶rodka wszyskie syfy z zewn±trz, no chyba ¿e uszczelniasz ka¿d± szprkê, co jest trudne. Kolega tak ma i ¿a³uje. Dasz nadmuch, masz lekkie nadci¶nienie, problem siê zmniejsza, lubgo nie ma.

nadmuch tez ma byc, mysla³em kupic takie dwa wentylatory jeden na nadmuch drugi na wyciag z mniejszym silnikiem i obr , ale pewnie bede szuka³ takiego jednostronnie ssacego

nitroosek
Wys³any: 2015-02-08, 17:10   
0
UP DOWN

To da³bym obustronnie ss±cy na nadmuch, a jednostronnie ss±cy na wyci±g. Wed³ug mnie najpro¶ciej.

KK 
Wys³any: 2015-02-08, 21:57   
0
UP DOWN

Tak, jest to najprostsze rozwi±zanie. Tylko pamiêtaj, ¿e jak liczysz, ¿e za 3500 zrobisz wszystko, to zatrzymasz siê na 9ty¶ licz±c czas jaki spêdzisz przy pracy. Mo¿e nawet wiêcej. No i nie bêdzie w tym ¿adnego ogrzewania. 100 godzin strzeli jak nic.

Osobi¶cie robiê sam± ¶ciankê i na dzisiaj czê¶ci + czas pracy to 6000 pln, a jeszcze nie zrobi³em ca³ej. Pomijam fakt, ¿e trzeba mieæ pomocnika i mu zap³aciæ. Tak¿e, przemy¶l to dobrze, poniewa¿ jak przydrutujesz i zrobisz ma³y nawiew to Ci bêdzie po prosu przez niego wiaæ w ³eb. Jak filtracji dobrej nie bêdzie to te¿ bêdzie problem. Same filtry na nawiew i wyci±g to z 500z³. Dojdzie jeszcze przepustnica, o¶wietlenie, podwieszenie wszystkiego, usztywnianie, blacha nie o,5, a 1mm lub 1,2. Nie powyginasz sobie na normalnej giêtarce. Ba... nibbler, no¿yce do blachy, wydaje siê szybko i fajnie, a tak nie bêdzie na 100%.

ursus1992
Wys³any: 2015-02-08, 22:20   
0
UP DOWN

KK, to nie lepiej by³o kupic gotow± scianke ? ;)

KK 
Wys³any: 2015-02-08, 22:33   
0
UP DOWN

Takiej jak robiê nie kupiê. A jak kupiê to pod zamówienie i za kwotê 20 ty¶ jak nie wiêcej. Nauka kosztuje i trzeba frycowe zap³aciæ. Nauka nie idzie w las i na pewno zaprocentuje. Kiedy¶ temat wentylacji by³ czarn± magi±, dzisiaj sam mogê to wszystko zrobiæ. Wiele, rzeczy robi³em, po których mówi³em sobie, ¿e mog³em tego nie robiæ, czas, który zmarudzi³em by³ nie wspó³mierny do tej pracy. Tak¿e mog³em robiæ to co umiem i w tym czasie co¶ zarobiæ, aby koszty siê zrówna³y, a konkretne prace zleciæ komu¶...ale wiedzy mi nikt nie zabierze. Moje dzieci na tym skorzystaj±.
Czêsto jest tak, ¿e robisz co¶ i w pewnym momencie ju¿ masz do¶æ i idziesz na ³atwiznê, robisz co¶ pro¶ciej, poniewa¿ ju¿ Ci siê nie chce. A to tego nie zrobisz, a to tamtego, nie wolno tak robiæ.

nitroosek
Wys³any: 2015-02-09, 19:53   
0
UP DOWN

Apropos filtracji. W uk³±dzie otwartym filtr wstêpny przed wentylatorem+ sufitowy to chyba bêdzie wystarczaj±ca filtracja zapewniaj±ca odpowiedni poziom czysto¶ci powietrza?
W moim przypadku sprawa wygl±da tak ¿e o¶wietlenie mam ju¿ skompletowane, zamierzam daæ 12 paneli ze ¶wietlówkami jakie¶ 1,5- 2m d³ugo¶ci, w naro¿nikach jedna w skosie poziomo przy suficie, druga pionowo w naro¿niku, i jedna poziomo 0,5 m nad pod³og±. My¶lê ¿e wystarczaj±co.
Kraty pomostowe na pod³ogê te¿ ju¿ mam. Wiêc zosta³ tylko wentylator do zdobycia :)

KK 
Wys³any: 2015-02-09, 22:10   
0
UP DOWN

Tak podobno takie filtry wystarcz±, ale to i tak parê stówek. Chyba, ¿e nawiew zrobisz 1mx1m ;)
Bêdziesz ku³ strop czy podwieszasz pude³ko pod sufitem?

nitroosek
Wys³any: 2015-02-09, 22:39   
0
UP DOWN

Nie, raczej bez kucia. Mam pomieszczenie jakies 7,5 m na 8m wiêc w tym wydzielam jak±¶ ¶ciankê, prosta konstrukcja i pude³ko nad tym. Ca³o¶æ planujê uszczelniæ, i powinno hulaæ. Tylko zastanawiam siê czy konieczny jest 2 wentylator na wyci±g, no i te 0,3 m opadu, ale to ju¿ chyba sobie darujê, i bêdê celowa³ tak jak piszesz.

U mnie nawiew to pe³ny sufit. Inaczej nie ma to sensu.

KK 
Wys³any: 2015-02-09, 22:52   
0
UP DOWN

Za³ó¿ na razie jeden wentylator na nadmuch, jak Ci nie bêdzie pasowa³o to do³o¿ysz na wyci±gu, ale my¶lê, ¿e na wyci±gu by siê tez przyda³. Obieg zamkniêty tez robisz?

nitroosek
Wys³any: 2015-02-10, 22:44   
0
UP DOWN

W sumie to nie planowa³em zamkniêtego, ale fakt jest taki ¿e zastanawia³em siê jak rozwi±zaæ problem zimowych temperatur... Dorzuciæ kilka klap to ju¿ nie problem jak siê robi tyle, wiêc raczej siê szrpnê na zamkniêty równie¿.

grzechoo2008 
Wys³any: 2015-02-11, 09:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Tak czytam wasze zachwyty na temat obiegu zamkniêtego w instalacji lakierniczej i -choæ to wasz cyrk- chcia³bym tylko wtr±ciæ, ¿e:
-tzw. "obieg zamkniêty" powietrza to tylko 30-40% powietrza które wraca z pomieszczenia lakierniczego do ponownego obiegu,
- mo¿na to robiæ WY£¡CZNIE w fazie suszenia, nigdy w trakcie aplikacji produktów lakierniczych.
Wiêc je¶li czytam, ¿e zamierzacie zainstalowaæ palnik grzewczy w granicach 120 kW to po prostu zmniejszcie przep³yw powietrza nawet do 0,1 m/s(to te¿ bêdzie skutecznie wentylowa³o) a pozostancie przy wentylacji nawiewnej lub nawiewno - wywiewnej bo ¿ycie i zdrowie nie jest warte tych kilku kg gazu lub oleju opa³owego :!:
Pozdrawiam!

KK 
Wys³any: 2015-02-12, 00:54   
0
UP DOWN

Nikt siê nie zachwyca. Po prostu próbujemy co¶ zdzia³aæ swoimi rêkoma. Jak mamy klapy to mo¿na regulowaæ przep³yw, czyli ustawiæ mo¿na tyle ile bêdzie odpowiada³o przep³ywu.

Oczywi¶cie nie pochwalam 100% powrotu wszystkich zwi±zków lotnych, poniewa¿ w pewnym momencie dojdzie do ogromnego nagromadzenia LZO. Filtry wêglowe s± drogie i pewnie na d³ugo nie starczaj±.
Najlepiej zastosowaæ klapy przymykaj±ce dop³yw powietrza do wentylatora nadmuchowego, lub falownik na silnik i w zimê powinno wszystko graæ, z zachowaniem jakiego¶ BHP. O ile jest to mo¿liwe w norze.
Tak samo potwierdzam, ¿e zdrowie najwa¿niejsze, nikt nam nie da drugiego.

ursus1992
Wys³any: 2015-02-22, 12:42   
0
UP DOWN

Witam nadal szukam wentylatora,na nadmuch juz mam, na wyciag ciezej znalesc

orientuje sie ktos jaka mniejwiecej wydajnosc ma ten wentylator ?

http://olx.pl/oferta/went...html#6d58804426

KK 
Wys³any: 2015-02-22, 13:25   
0
UP DOWN

Czy ty zwariowa³e¶?
Na stanowisku musi byæ nadci¶nienie. Na wyci±g daj ma³y wentylator promieniowy. Jak na nadmuch masz np 3kw i z 5000m to na wyci±g daj z 2000m i powinno byæ dobrze.
Nie wiem co tam masz dok³adnie na nawiewie.
Jak dasz takie kolosy jak pokazujesz to chyba ogrzewanie bêdziesz mia³ robione z dwóch palników od kabiny lakierniczej, a cysterna z ON bêdzie sta³a pod domem.

unek
Wys³any: 2015-02-22, 20:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
grzechoo2008 napisa³/a:
tzw. "obieg zamkniêty" powietrza to tylko 30-40% powietrza które wraca z pomieszczenia
W dobrej kabinie jest 90/10 (palnik na olej) albo 75/ 25 ( palnik na gaz ) gdzie to pierwsze kr±¿y w obiegu zamkniêtym ..

grzechoo2008 napisa³/a:
mo¿na to robiæ WY£¡CZNIE w fazie suszenia, nigdy w trakcie aplikacji produktów lakierniczych.
a baze wodn± mo¿na czy nie ?? :D

grzechoo2008 napisa³/a:
Wiêc je¶li czytam, ¿e zamierzacie zainstalowaæ palnik grzewczy w granicach 120 kW to po prostu zmniejszcie przep³yw powietrza nawet do 0,1 m/s
Palnik mo¿e nawet jeszcze mniejszy za³o¿yæ :D tylko przy -20 nic nie nagrzeje ..nim akurat nie zmniejszasz przep³ywu ....

grzechoo2008 
Wys³any: 2015-02-23, 09:34   
0
UP DOWN

unek, - Ad 1 i 2 to mo¿esz sobie zrobiæ 100/100, nie mój problem, jednak LZO nale¿y skutecznie usun±æ z pomieszczenia lakierniczego bo czym grozi nadmierne stê¿enie to chyba nie muszê pisaæ.
Ad 3 przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem (po literkach) i wtedy poka¿ gdzie napisa³em, ¿e moc± palnika zmniejsza siê przep³yw.

unek
Wys³any: 2015-02-23, 10:26   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
jednak LZO nale¿y skutecznie usun±æ z pomieszczenia lakierniczego bo czym grozi nadmierne stê¿enie to chyba nie muszê pisaæ.

Obieg zamkniêty w KABINIE jest w fazie suszenia! na tym etapie wszystkie LZO ju¿ s± usuniête i nie ma takiego czego¶ jak stê¿enie .. dzia³a tylko nadmuch w lepszych kabinach nadmuch i wyci±g ..

grzechoo2008 napisa³/a:
-tzw. "obieg zamkniêty" powietrza to tylko 30-40% powietrza które wraca z pomieszczenia lakierniczego do ponownego obiegu,

A z reszt± wed³ug ciebie tzn te 70 albo 60% co siê dziejê w kabinie ??

grzechoo2008 napisa³/a:
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
czyta³em 3 razy i wiem co napisa³em :D

Ps czyli wed³ug Ciebie nie mo¿na wod± w fazie suszenia LAKIEROWAÆ ??

KK 
Wys³any: 2015-02-23, 17:20   
0
UP DOWN

LZO odparowuj± ci±gle. Nie ma takiego czego¶, ¿e odparowa³y, no mo¿e po kilku tygodniach odparuje 90%. Jakby lzo nie by³o to by lakier nie wali³ po czasie. Dlatego w³a¶nie ustalone s± normy lzo dla poszczególnych produktów stosowanych w np mieszkaniach. Dlaczego? Poniewa¿ uwalniaj± siê ci±gle i nigdy w ¿yciu nie koñczy siê ten proces. Spytaj siê w sanepidzie w poznaniu.
Prawie wszystko uwalnia chemiê, wie o tym ka¿dy alergik.

unek
Wys³any: 2015-02-23, 20:13   
0
UP DOWN

KK, Mia³em dopisaæ do tego na tyle usuniête Lzo .... bardziej chodzi³o mi o stê¿enie ..

Je¿eli chodzi o obieg zamkniêty to mo¿ecie sobie poczytaæ tutaj :

http://www.lakiernik.com.pl/poradnik/8.html

grzechoo2008 
Wys³any: 2015-02-23, 22:24   
0
UP DOWN

unek napisa³/a:

Obieg zamkniêty w KABINIE jest w fazie suszenia!

To w³a¶nie napisa³em w pierwszym moim po¶cie w tym temacie.
unek napisa³/a:

grzechoo2008 napisa³/a:

A z reszt± wed³ug ciebie tzn te 70 albo 60% co siê dziejê w kabinie ??

Jest wch³aniana przez ¶ciany kabiny.
Poziom odp. adekwatny do poziomu pytania :blee:

unek napisa³/a:

grzechoo2008 napisa³/a:
przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem
czyta³em 3 razy i wiem co napisa³em

A mnie siê wydaje, ¿e nie do koñca ze zrozumieniem bo niewiele nowego wnios³e¶ poza ilo¶ci± postów do tematu.
My¶lê, ¿e dalsze dr±¿enie tematu pod k±tem czepiania siê o literki jest bezcelowe.
Pozdro!

unek
Wys³any: 2015-02-23, 22:40   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
napisa³em w pierwszym moim po¶cie

S± niestety delikatnie mówi±c nie ¶cis³o¶ci :D
1 obieg którego nie ma w kabinie
2 palnik który regulujê prêdko¶æ opadu
3 i to ¿e nie mo¿na lakierowaæ niczym w fazie suszenia

Link który poda³em opisujê prawiê wszystko wiêc bardzoooo du¿o wznios³em w tym temacie ... Wystarczy³o przeczytaæ :!:

Niestety poziom ty tutaj ustali³e¶ dlatego takie pytania :D

Pozdr

KK 
Wys³any: 2015-02-23, 23:04   
0
UP DOWN

Unek nie czepiam siê jak co¶, tylko doprecyzowa³em.

Lackdoctor 
Wys³any: 2015-02-24, 21:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
unek napisa³/a:
wiêc bardzoooo du¿o wznios³em w tym temacie

Baaardzo duzo... postów.

unek napisa³/a:
Wystarczy³o przeczytaæ

To juz lepiej zmarnowaæ czas na posty projektera.

Eee... znaczy czas spedzony nad postami projektera nie jest zmarnowanym...

KK 
Wys³any: 2015-02-24, 21:10   
0
UP DOWN

Lacku to nie to forum, nie musisz udawaæ.

Lackdoctor 
Wys³any: 2015-02-25, 14:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
KK napisa³/a:
to nie to forum,

A które konkretniej ?

KK 
Wys³any: 2015-02-25, 21:58   
0
UP DOWN

To na którym Ciê ludzie szanuj±.

pitervr6 
Wys³any: 2015-03-01, 11:36   
0
UP DOWN

Sk±d: rze
witam jak silnik do tego wentylatora ? 2,2kw starczy?

http://www.fotosik.pl/pok...e76e6caa8d.html

http://www.fotosik.pl/pok...3ebea76239.html

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: