Autor |
Wiadomo¶æ |
|
M4rcinSZ
|
Wys³any: 2015-06-16, 03:16 Jak malowaæ na wysoki ¿ywy po³ysk
|
0
|
|
|
|
Witam chcê zmieniæ oblicze mojego auta. Polerka ju¿ mi nie wystarcza. I tu moje pytanie jak pomalowaæ auto na wysoki po³ysk niczym lustro zachowuj±c g³êboki mocny kolor.
Dodam mo¿e kilka obrazków o jaki efekt mi chodzi:
Czyta³em ¿e kilka warstw lakieru bezbarwnego i g³êboka polerka ogarniaj± sprawê
b³yszcz±cy siê golf4.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 715 raz(y) 103.9 KB |
|
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-16, 06:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Na tych fotkach to mocno podkrêcony kontrast daje taki efekt, a nie lakier. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
M4rcinSZ
|
Wys³any: 2015-06-16, 08:04
|
0
|
|
|
|
Brrr no mo¿liwe ale na przyk³ad ju¿ ten golfik wygl±da blado ale po³ysk ma g³adki i mocny
Podam mo¿e jeszcze 2 przyk³ady:
|
|
|
|
|
natium
|
Wys³any: 2015-06-16, 21:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 323
|
Polerka + dobry wosk + dobre s³oñce + dobry aparat = sie taki efekt |
|
|
|
|
trze¼wy inaczej
|
Wys³any: 2015-06-16, 22:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 950
|
Tutaj baza te¿ daje g³êbie koloru. Klar ja tylko uzupe³nia. |
_________________ ¯ycie jest zbyt krótkie ¿eby je¼dziæ Dieslem... |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-16, 22:21
|
0
|
|
|
|
trze¼wy inaczej napisa³/a: | Tutaj baza te¿ daje g³êbie koloru. Klar ja tylko uzupe³nia. |
Baza nie daje g³êbi. Grubo¶æ, klarowno¶æ i jakosæ klaru j± daje. |
|
|
|
|
GMC
|
Wys³any: 2015-06-16, 22:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 382
|
Jak baza ma du¿o xyralica to te¿ daje g³êbiê ale dobry klar to podstawa. |
|
|
|
|
M4rcinSZ
|
Wys³any: 2015-06-17, 01:21
|
0
|
|
|
|
Co do bazy i lakieru bezbarwnego zdecydowa³em siê na DuPon-a mam niedaleko od siebie mieszalnie ixell (Kalisz-Pleszew) i maj± te lakiery w ofercie.
Czyli rozumiem ¿e mam kazaæ lakiernikowi po³o¿yæ kilka warstw bezbarwnego tak? Nastêpnie po wyschniêciu (czyli jak na mój rozum po kliku dniach) polerka pastami np Meguiara?
Bo lakiernik co¶ mi mówi³ o jakim¶ dodatku nab³yszczaj±cym nak³adanym. Stosowanym pomiêdzy baz± a bezbarwny, tylko sam nie pamiêta jak to siê mog³o nazywaæ ani gdzie to dosta³.
Tak blado wygl±da teraz mój lakier
A próbujê przemalowaæ na co¶ takiego tylko w mega po³ysku i czy ja dobrze my¶lê ¿e tu do bazy dodano czarn± per³ê? |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-17, 06:40
|
0
|
|
|
|
GMC napisa³/a: | Jak baza ma du¿o xyralica to te¿ daje g³êbiê ale dobry klar to podstawa. |
Co ma xyralic do g³êbi?
M4rcinSZ, dupont ma w ofercie wiele lakierów bezbarwnych, je¶li chcesz mieæ super efekt bêdziesz musia³ zainwestowaæ w prawie najdro¿szy. |
|
|
|
|
M4rcinSZ
|
Wys³any: 2015-06-17, 10:29
|
0
|
|
|
|
Cena cen± ale nadal chyba nikt mi nie powiedzia³ jak to zrobiæ. Czy to chodzi by klika razy KLAR po³o¿yæ ? je¶li tak to ile razy ? Czy kolejne warstwy muszn± dobrze wyschn±æ czy mo¿e od razu jak tylko bêdzie mo¿na k³a¶æ nastêpn± warstwê?
A mam taki pomys³ ( jestem amatorem ) i niechcê siê zb³a¼niæ przed lakiernikiem. Skoro trzeba po³o¿yæ kilka warstw KLARU to czy do tej pierwszej warstwy co idzie na bazê mo¿na by dodaæ w³a¶nie bazy albo per³y ? Próbowa³ kto¶ kiedy¶ takiego rozwi±zania ?
I na koniec, sam± masê per³ow± idzie dokupiæ i to w jaki¶ kolorach np czarnym ? |
|
|
|
|
GMC
|
Wys³any: 2015-06-17, 11:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 382
|
Miki napisa³/a: | Co ma xyralic do g³êbi? |
A no zwiêksza wra¿enie przestrzenno¶ci a g³êbia to wra¿enie przecie¿ bo nie fizyczna grubo¶æ lakieru - ta mo¿e byæ taka sama dla ró¿nych klarów a jednak wra¿enie bêdzie inne |
|
|
|
|
Siekiera
|
Wys³any: 2015-06-17, 11:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 988
|
M4rcinSZ napisa³/a: | Cena cen± ale nadal chyba nikt mi nie powiedzia³ jak to zrobiæ. Czy to chodzi by klika razy KLAR po³o¿yæ ? je¶li tak to ile razy ? Czy kolejne warstwy muszn± dobrze wyschn±æ czy mo¿e od razu jak tylko bêdzie mo¿na k³a¶æ nastêpn± warstwê?
A mam taki pomys³ ( jestem amatorem ) i niechcê siê zb³a¼niæ przed lakiernikiem. Skoro trzeba po³o¿yæ kilka warstw KLARU to czy do tej pierwszej warstwy co idzie na bazê mo¿na by dodaæ w³a¶nie bazy albo per³y ? Próbowa³ kto¶ kiedy¶ takiego rozwi±zania ? |
Pierwsz± warstwê klaru o normalnej grubo¶ci (1,5 - 2 warstwy) suszysz, matujesz i wtedy nak³adasz znów to samo. Dopiero na koniec wszystko polerujesz.
Do pierwszej warstwy klaru mo¿esz co¶ dorzuciæ ale nie przesad¼. Najlepszy by³by xyrallik. W twoim przypadku niebieski albo mo¿e bia³y. Najlepiej zrób natryski próbne i ocenisz który ³adniejszy. |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-17, 13:04
|
0
|
|
|
|
GMC napisa³/a: | Miki napisa³/a: | Co ma xyralic do g³êbi? |
A no zwiêksza wra¿enie przestrzenno¶ci a g³êbia to wra¿enie przecie¿ bo nie fizyczna grubo¶æ lakieru - ta mo¿e byæ taka sama dla ró¿nych klarów a jednak wra¿enie bêdzie inne |
"Xsyrallic to taki wzbogacony efekt ziaren per³owych który to w odró¿nieniu od nich posiada nie czterokrotn±, a a¿ sze¶ciok±tna zdolno¶æ odbicia rozczepionego ¶wiat³a które sprawia wra¿enie ¿e w pow³oce s± ukryte takie ma³e diamenty"
A g³êbiê robi siê w³a¶nie fizyczn± grubo¶ci± lakieru. Im go grubiej tym wiêksza soczewka. Dobry jako¶ciowo lakier po 1,5 warstwy bêdzie ju¿ ³adnie wygl±da³, a syfem to choæ by¶ 10 warstw cenzura³ to i tak bêdzie kaszana. |
|
|
|
|
Chino
|
Wys³any: 2015-06-17, 21:31
|
0
|
|
|
LPLCC
Pomóg³: 7 razy Posty: 464 Sk±d: Warszawa
|
A w kwestii mega ¿ywego mega po³ysku to sie akurat specjalizujemy
WIelowarstwówki, mega glêbokie transparentne kandy i niesamowite klary, ktore s± cholernie b³yszcz±ce i glêbokie
I maly filmik
https://youtu.be/1m-3DHlpZPQ?t=56
Bêdzieszmia³ pytania to wal ¶mia³o.
Tak,koledzy maj± racje co do g³êbii. My czesto robimy tak. Podklad, na to 3 warstwy bazy, na to 6 warstw urethane kandy. Na to 3 grube warstwy twardszego klaru UC35, szlif, na to 3 grube warstwy wylane na lusterko pokazowego UFC35 - uwierz, ¿e taka robota robi niesamowite wra¿enie. Czego¶ takiego na ulicach sie nie widuje
Tylko pamietaj, ¿e produkty, które kupisz w mieszalniach s±strasznie ograniczone - fakt mog± slu¿yæ jako baza czego¶, jako produkt wspomagaj±cy ale nie do tego s± stworzne by tworzyæ cos niesamowitego |
_________________ CHROME N PAINT CUSTOM SHOP
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, Szkie³kowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2015-06-18, 14:30
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Chino napisa³/a: | Czego¶ takiego na ulicach sie nie widuje
Tylko pamietaj, ¿e produkty, które kupisz w mieszalniach s±strasznie ograniczone - fakt mog± slu¿yæ jako baza czego¶, jako produkt wspomagaj±cy ale nie do tego s± stworzne by tworzyæ cos niesamowitego |
Kurczê. Po bandzie pojecha³e¶.Nadaje siê na billboard
Ju¿ widzê tê brykê w 12 warstwach lakieru na tych piêknych felach |
|
|
|
|
Chino
|
Wys³any: 2015-06-19, 08:18
|
0
|
|
|
LPLCC
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2015-06-19, 08:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
No-limit napisa³/a: | Ju¿ widzê tê brykê w 12 warstwach lakieru na tych piêknych felach |
Eeee spokojnie,wystarczy ¿e "na³ozy" na felgi te¿ .... 12 warstw i bêdzie idea³ ... |
|
|
|
|
Nyguss
|
Wys³any: 2015-06-20, 23:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 80
|
Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy |
|
|
Chino
|
Wys³any: 2015-06-21, 09:43
|
0
|
|
|
LPLCC
|
Nyguss napisa³/a: | Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy |
I to jest dobry sposob
A to ja teraz pokaze ko³a, które pomalowalem w piatek.
Zrobi³em ponad 200 zdjêæ i s±tak g³êbokie, ze na ¿adnym zdjeciu nie widac koloru finalnego. Wychodz± albo pomaranczowe albo ró¿owe alby wygladaja jak czerwony akryl. A na¿ywo robi± tak mistrzowska robote, ze nawet ja, osoba,ktora du¿o juz widzia³a - mam problem ze zbieraniem szczêki z gleby
Lakierek oczywiscie House Of Kolor Apple Red Kandy
|
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-21, 10:48
|
0
|
|
|
|
Nyguss napisa³/a: | Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy |
A na uj ta polerka miêdzy lakierowaniami |
|
|
|
|
Nyguss
|
Wys³any: 2015-06-21, 18:45
|
0
|
|
|
|
Miki, po to, zeby lakierowac po mozliwie najgladszej powierzchni(zmatowanej na koncu:)) jesli lakierujesz cytryne na cytryne to z kazda nastepna warstwa cytryna sie zwieksza, a nie da sie rozlac idealnego lustra. Zeby nie bylo nie zmienia to koloru w zadnym stopniu, daje to tylko efekt jakby kolor byl za szyba, a nie za folia. |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-21, 20:54
|
0
|
|
|
|
Nyguss, ale wyrównanie powierzchni robisz przy szlifowaniu jej. Polerowanie to nic innego jak nadawanie po³ysku. Wiêc po co to robiæ? |
|
|
|
|
Dj Darecki
|
Wys³any: 2015-06-21, 20:54
|
0
|
|
|
|
Matuj±c usuwasz cytrynê i po co polerowaæ? ¿eby znowu matowaæ? |
|
|
|
|
Nyguss
|
Wys³any: 2015-06-21, 21:12
|
0
|
|
|
|
Zeby uniknac niedoskonalosci, wypolerujesz to widzisz gdzie Ci zostala wieksza cytryna, a gdzie musisz poprawic, jak gdzies okruch pod papier wpadl, rysa glebsza, zeby takich rzeczy uniknac. Tak mi przynajmniej tlumaczyli. I bentley tak robi z nowymi autami. |
|
|
kamilbusko
|
Wys³any: 2015-06-21, 21:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Nyguss
|
Wys³any: 2015-06-21, 21:35
|
0
|
|
|
|
To jest tylko forum. Tak mi wytlumaczyli i tak robilem, nikt nie musi mnie sluchac. Efekt mi sie podobal i chyba o ta glebie chodzi w temacie? Ja ja uzyskiwalem w taki sposob, ktos ma mniej pracochlonna metode to sam chetnie przetestuje |
|
|
Miki
|
Wys³any: 2015-06-22, 07:01
|
0
|
|
|
|
Nyguss napisa³/a: | I bentley tak robi z nowymi autami. |
To ciekawe bo na nowym continentalu GT nie widaæ tych ilu¶ tamwarstw lakieru, a tylko mniej wiêcej 1/5, i co najlepsze tylko tyle jest. Ledwie do³o¿ysz maciarkê, a tu ju¿ podk³ad wychodzi. |
|
|
|
|
Nyguss
|
Wys³any: 2015-06-22, 08:24
|
0
|
|
|
|
Takie mialem wytyczne, bentleye, ktore robilem w Anglii mialy grubsza powloke, scierasz i lakierujesz, czyli logiczne, ze nie bedziesz mial powloki 5-7 razy grubszej a max 2-3 razy grubszy sam klar. Zrobilem 4 sztuki z czego 2 byly lakierowane, a wszystkie w ori kolorze bentleya (grafit ciemny)
Zaznaczam raz jeszcze... robcie jak chcecie i jak uwazacie. Zdjecia mam tylko z tel i nie oddadza tego, ale jak chcecie moge przeslac. Jeszcze na porsche 911 tak robilem. Ale tam 2 razy tylko klar nakladany. |
|
|
Chino
|
Wys³any: 2015-06-22, 18:36
|
0
|
|
|
LPLCC
|
Czekajcie czekajcie. Nie mialem czasu czytaæ dyskusji o tym "po co miêdzyszlif" ale:
Jak walisz najpierw mocne 3 warstwy - musisz zostawic do wyschniecia dokladnego. Bo inaczej nei doschnie. WIec zostawiasz, suszysz. Szlif zeby klei³o, znowu walisz klaru. Tak mozna w nieskonczonosc. Ale tak jak mowie - nie problem nawaliæ na raz 10 grubych warstw ale co z tego wyjdzie wiadomo - jak niedoschna nigdy dolne warstwy. |
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
|
kzychu
|