Autor |
Wiadomość |
 |
M4rcinSZ
|
Wysłany: 2015-06-16, 04:16 Jak malowaĂŚ na wysoki Âżywy poÂłysk
|
0
|
|
|
|
Witam chcê zmieniÌ oblicze mojego auta. Polerka ju¿ mi nie wystarcza. I tu moje pytanie jak pomalowaÌ auto na wysoki po³ysk niczym lustro zachowuj¹c g³êboki mocny kolor.
Dodam moÂże kilka obrazkĂłw o jaki efekt mi chodzi:
Czyta³em ¿e kilka warstw lakieru bezbarwnego i g³êboka polerka ogarniaj¹ sprawê
bÂłyszczÂący siĂŞ golf4.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 721 raz(y) 103.9 KB |
|
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-16, 07:17
|
0
|
|
|
|
Na tych fotkach to mocno podkrĂŞcony kontrast daje taki efekt, a nie lakier. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
M4rcinSZ
|
Wysłany: 2015-06-16, 09:04
|
0
|
|
|
|
Brrr no moÂżliwe ale na przykÂład juÂż ten golfik wyglÂąda blado ale poÂłysk ma gÂładki i mocny
Podam moÂże jeszcze 2 przykÂłady:
 |
|
|
|
 |
natium
|
Wysłany: 2015-06-16, 22:55
|
0
|
|
|

|
Polerka + dobry wosk + dobre sÂłoĂące + dobry aparat = sie taki efekt |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2015-06-16, 23:03
|
0
|
|
|

|
Tutaj baza te¿ daje g³êbie koloru. Klar ja tylko uzupe³nia. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-16, 23:21
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Tutaj baza teÂż daje g³êbie koloru. Klar ja tylko uzupeÂłnia. |
Baza nie daje g³êbi. GruboœÌ, klarownoœÌ i jakosÌ klaru j¹ daje. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2015-06-16, 23:56
|
0
|
|
|

|
Jak baza ma du¿o xyralica to te¿ daje g³êbiê ale dobry klar to podstawa. |
|
|
|
 |
M4rcinSZ
|
Wysłany: 2015-06-17, 02:21
|
0
|
|
|
|
Co do bazy i lakieru bezbarwnego zdecydowaÂłem siĂŞ na DuPon-a mam niedaleko od siebie mieszalnie ixell (Kalisz-Pleszew) i majÂą te lakiery w ofercie.
Czyli rozumiem Âże mam kazaĂŚ lakiernikowi poÂłoÂżyĂŚ kilka warstw bezbarwnego tak? NastĂŞpnie po wyschniĂŞciu (czyli jak na mĂłj rozum po kliku dniach) polerka pastami np Meguiara?
Bo lakiernik coÂś mi mĂłwiÂł o jakimÂś dodatku nabÂłyszczajÂącym nakÂładanym. Stosowanym pomiĂŞdzy bazÂą a bezbarwny, tylko sam nie pamiĂŞta jak to siĂŞ mogÂło nazywaĂŚ ani gdzie to dostaÂł.
Tak blado wyglÂąda teraz mĂłj lakier
A próbujê przemalowaÌ na coœ takiego tylko w mega po³ysku i czy ja dobrze myœlê ¿e tu do bazy dodano czarn¹ per³ê? |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-17, 07:40
|
0
|
|
|
|
GMC napisał/a: | Jak baza ma duÂżo xyralica to teÂż daje g³êbiĂŞ ale dobry klar to podstawa. |
Co ma xyralic do g³êbi?
M4rcinSZ, dupont ma w ofercie wiele lakierĂłw bezbarwnych, jeÂśli chcesz mieĂŚ super efekt bĂŞdziesz musiaÂł zainwestowaĂŚ w prawie najdroÂższy. |
|
|
|
 |
M4rcinSZ
|
Wysłany: 2015-06-17, 11:29
|
0
|
|
|
|
Cena cen¹ ale nadal chyba nikt mi nie powiedzia³ jak to zrobiÌ. Czy to chodzi by klika razy KLAR po³o¿yÌ ? jeœli tak to ile razy ? Czy kolejne warstwy muszn¹ dobrze wyschn¹Ì czy mo¿e od razu jak tylko bêdzie mo¿na k³aœÌ nastêpn¹ warstwê?
A mam taki pomysÂł ( jestem amatorem ) i niechcĂŞ siĂŞ zbÂłaÂźniĂŚ przed lakiernikiem. Skoro trzeba poÂłoÂżyĂŚ kilka warstw KLARU to czy do tej pierwszej warstwy co idzie na bazĂŞ moÂżna by dodaĂŚ wÂłaÂśnie bazy albo perÂły ? PrĂłbowaÂł ktoÂś kiedyÂś takiego rozwiÂązania ?
I na koniec, samÂą masĂŞ perÂłowÂą idzie dokupiĂŚ i to w jakiÂś kolorach np czarnym ? |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2015-06-17, 12:38
|
0
|
|
|

|
Miki napisał/a: | Co ma xyralic do g³êbi? |
A no zwiêksza wra¿enie przestrzennoœci a g³êbia to wra¿enie przecie¿ bo nie fizyczna gruboœÌ lakieru - ta mo¿e byÌ taka sama dla ró¿nych klarów a jednak wra¿enie bêdzie inne |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2015-06-17, 12:48
|
0
|
|
|

|
M4rcinSZ napisał/a: | Cena cenÂą ale nadal chyba nikt mi nie powiedziaÂł jak to zrobiĂŚ. Czy to chodzi by klika razy KLAR poÂłoÂżyĂŚ ? jeÂśli tak to ile razy ? Czy kolejne warstwy musznÂą dobrze wyschn¹Ì czy moÂże od razu jak tylko bĂŞdzie moÂżna kÂłaœÌ nastĂŞpnÂą warstwĂŞ?
A mam taki pomysÂł ( jestem amatorem ) i niechcĂŞ siĂŞ zbÂłaÂźniĂŚ przed lakiernikiem. Skoro trzeba poÂłoÂżyĂŚ kilka warstw KLARU to czy do tej pierwszej warstwy co idzie na bazĂŞ moÂżna by dodaĂŚ wÂłaÂśnie bazy albo perÂły ? PrĂłbowaÂł ktoÂś kiedyÂś takiego rozwiÂązania ? |
PierwszÂą warstwĂŞ klaru o normalnej gruboÂści (1,5 - 2 warstwy) suszysz, matujesz i wtedy nakÂładasz znĂłw to samo. Dopiero na koniec wszystko polerujesz.
Do pierwszej warstwy klaru moÂżesz coÂś dorzuciĂŚ ale nie przesadÂź. Najlepszy byÂłby xyrallik. W twoim przypadku niebieski albo moÂże biaÂły. Najlepiej zrĂłb natryski prĂłbne i ocenisz ktĂłry Âładniejszy. |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-17, 14:04
|
0
|
|
|
|
GMC napisał/a: | Miki napisał/a: | Co ma xyralic do g³êbi? |
A no zwiêksza wra¿enie przestrzennoœci a g³êbia to wra¿enie przecie¿ bo nie fizyczna gruboœÌ lakieru - ta mo¿e byÌ taka sama dla ró¿nych klarów a jednak wra¿enie bêdzie inne |
"Xsyrallic to taki wzbogacony efekt ziaren per³owych który to w odró¿nieniu od nich posiada nie czterokrotn¹, a a¿ szeœciok¹tna zdolnoœÌ odbicia rozczepionego œwiat³a które sprawia wra¿enie ¿e w pow³oce s¹ ukryte takie ma³e diamenty"
A g³êbiê robi siê w³aœnie fizyczn¹ gruboœci¹ lakieru. Im go grubiej tym wiêksza soczewka. Dobry jakoœciowo lakier po 1,5 warstwy bêdzie ju¿ ³adnie wygl¹da³, a syfem to choÌ byœ 10 warstw cenzura³ to i tak bêdzie kaszana. |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-06-17, 22:31
|
0
|
|
|
LPLCC

|
A w kwestii mega Âżywego mega poÂłysku to sie akurat specjalizujemy
WIelowarstwĂłwki, mega glĂŞbokie transparentne kandy i niesamowite klary, ktore sÂą cholernie bÂłyszczÂące i glĂŞbokie
I maly filmik
https://youtu.be/1m-3DHlpZPQ?t=56
BĂŞdzieszmiaÂł pytania to wal ÂśmiaÂło.
Tak,koledzy maj¹ racje co do g³êbii. My czesto robimy tak. Podklad, na to 3 warstwy bazy, na to 6 warstw urethane kandy. Na to 3 grube warstwy twardszego klaru UC35, szlif, na to 3 grube warstwy wylane na lusterko pokazowego UFC35 - uwierz, ¿e taka robota robi niesamowite wra¿enie. Czegoœ takiego na ulicach sie nie widuje
Tylko pamietaj, Âże produkty, ktĂłre kupisz w mieszalniach sÂąstrasznie ograniczone - fakt mogÂą sluÂżyĂŚ jako baza czegoÂś, jako produkt wspomagajÂący ale nie do tego sÂą stworzne by tworzyĂŚ cos niesamowitego |
_________________ CHROME N PAINT CUSTOM SHOP
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDĂW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2015-06-18, 15:30
|
+1
|
|
|

|
Chino napisał/a: | CzegoÂś takiego na ulicach sie nie widuje
Tylko pamietaj, Âże produkty, ktĂłre kupisz w mieszalniach sÂąstrasznie ograniczone - fakt mogÂą sluÂżyĂŚ jako baza czegoÂś, jako produkt wspomagajÂący ale nie do tego sÂą stworzne by tworzyĂŚ cos niesamowitego |
KurczĂŞ. Po bandzie pojechaÂłeÂś.Nadaje siĂŞ na billboard
JuÂż widzĂŞ tĂŞ brykĂŞ w 12 warstwach lakieru na tych piĂŞknych felach |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-06-19, 09:18
|
0
|
|
|
LPLCC

|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2015-06-19, 09:29
|
0
|
|
|

|
No-limit napisał/a: | JuÂż widzĂŞ tĂŞ brykĂŞ w 12 warstwach lakieru na tych piĂŞknych felach |
Eeee spokojnie,wystarczy Âże "naÂłozy" na felgi teÂż .... 12 warstw i bĂŞdzie ideaÂł ... |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2015-06-21, 00:41
|
0
|
|
|

|
Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy |
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-06-21, 10:43
|
0
|
|
|
LPLCC

|
Nyguss napisał/a: | Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy |
I to jest dobry sposob
A to ja teraz pokaze koÂła, ktĂłre pomalowalem w piatek.
Zrobi³em ponad 200 zdjêÌ i s¹tak g³êbokie, ze na ¿adnym zdjeciu nie widac koloru finalnego. Wychodz¹ albo pomaranczowe albo ró¿owe alby wygladaja jak czerwony akryl. A na¿ywo robi¹ tak mistrzowska robote, ze nawet ja, osoba,ktora du¿o juz widzia³a - mam problem ze zbieraniem szczêki z gleby
Lakierek oczywiscie House Of Kolor Apple Red Kandy
 |
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-21, 11:48
|
0
|
|
|
|
Nyguss napisał/a: | Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy |
A na uj ta polerka miĂŞdzy lakierowaniami |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2015-06-21, 19:45
|
0
|
|
|

|
Miki, po to, zeby lakierowac po mozliwie najgladszej powierzchni(zmatowanej na koncu:)) jesli lakierujesz cytryne na cytryne to z kazda nastepna warstwa cytryna sie zwieksza, a nie da sie rozlac idealnego lustra. Zeby nie bylo nie zmienia to koloru w zadnym stopniu, daje to tylko efekt jakby kolor byl za szyba, a nie za folia. |
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-21, 21:54
|
0
|
|
|
|
Nyguss, ale wyrĂłwnanie powierzchni robisz przy szlifowaniu jej. Polerowanie to nic innego jak nadawanie poÂłysku. WiĂŞc po co to robiĂŚ? |
|
|
|
 |
Dj Darecki
|
Wysłany: 2015-06-21, 21:54
|
0
|
|
|
|
MatujÂąc usuwasz cytrynĂŞ i po co polerowaĂŚ? Âżeby znowu matowaĂŚ? |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2015-06-21, 22:12
|
0
|
|
|

|
Zeby uniknac niedoskonalosci, wypolerujesz to widzisz gdzie Ci zostala wieksza cytryna, a gdzie musisz poprawic, jak gdzies okruch pod papier wpadl, rysa glebsza, zeby takich rzeczy uniknac. Tak mi przynajmniej tlumaczyli. I bentley tak robi z nowymi autami. |
|
 |
kamilbusko
|
Wysłany: 2015-06-21, 22:19
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2015-06-21, 22:35
|
0
|
|
|

|
To jest tylko forum. Tak mi wytlumaczyli i tak robilem, nikt nie musi mnie sluchac. Efekt mi sie podobal i chyba o ta glebie chodzi w temacie? Ja ja uzyskiwalem w taki sposob, ktos ma mniej pracochlonna metode to sam chetnie przetestuje |
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2015-06-22, 08:01
|
0
|
|
|
|
Nyguss napisał/a: | I bentley tak robi z nowymi autami. |
To ciekawe bo na nowym continentalu GT nie widaĂŚ tych iluÂś tamwarstw lakieru, a tylko mniej wiĂŞcej 1/5, i co najlepsze tylko tyle jest. Ledwie doÂłoÂżysz maciarkĂŞ, a tu juÂż podkÂład wychodzi. |
|
|
|
 |
Nyguss
|
Wysłany: 2015-06-22, 09:24
|
0
|
|
|

|
Takie mialem wytyczne, bentleye, ktore robilem w Anglii mialy grubsza powloke, scierasz i lakierujesz, czyli logiczne, ze nie bedziesz mial powloki 5-7 razy grubszej a max 2-3 razy grubszy sam klar. Zrobilem 4 sztuki z czego 2 byly lakierowane, a wszystkie w ori kolorze bentleya (grafit ciemny)
Zaznaczam raz jeszcze... robcie jak chcecie i jak uwazacie. Zdjecia mam tylko z tel i nie oddadza tego, ale jak chcecie moge przeslac. Jeszcze na porsche 911 tak robilem. Ale tam 2 razy tylko klar nakladany. |
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2015-06-22, 19:36
|
0
|
|
|
LPLCC

|
Czekajcie czekajcie. Nie mialem czasu czytaĂŚ dyskusji o tym "po co miĂŞdzyszlif" ale:
Jak walisz najpierw mocne 3 warstwy - musisz zostawic do wyschniecia dokladnego. Bo inaczej nei doschnie. WIec zostawiasz, suszysz. Szlif zeby kleiÂło, znowu walisz klaru. Tak mozna w nieskonczonosc. Ale tak jak mowie - nie problem nawaliĂŚ na raz 10 grubych warstw ale co z tego wyjdzie wiadomo - jak niedoschna nigdy dolne warstwy. |
LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl |
|
|
|
 |
kzychu
|