Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
M4rcinSZ
Wysłany: 2015-06-16, 04:16   Jak malowaĂŚ na wysoki Âżywy poÂłysk
0
UP DOWN

Witam chcê zmieniÌ oblicze mojego auta. Polerka ju¿ mi nie wystarcza. I tu moje pytanie jak pomalowaÌ auto na wysoki po³ysk niczym lustro zachowuj¹c g³êboki mocny kolor.

Dodam moÂże kilka obrazkĂłw o jaki efekt mi chodzi:

Czyta³em ¿e kilka warstw lakieru bezbarwnego i g³êboka polerka ogarniaj¹ sprawê

bÂłyszczÂący siĂŞ golf4.jpg
Plik ściągnięto 721 raz(y) 103.9 KB

Miki
Wysłany: 2015-06-16, 07:17   
0
UP DOWN

Na tych fotkach to mocno podkrĂŞcony kontrast daje taki efekt, a nie lakier.

M4rcinSZ
Wysłany: 2015-06-16, 09:04   
0
UP DOWN

Brrr no moÂżliwe ale na przykÂład juÂż ten golfik wyglÂąda blado ale poÂłysk ma gÂładki i mocny

Podam moÂże jeszcze 2 przykÂłady:

natium
Wysłany: 2015-06-16, 22:55   
0
UP DOWN

Polerka + dobry wosk + dobre sÂłoĂące + dobry aparat = sie taki efekt

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-06-16, 23:03   
0
UP DOWN

Tutaj baza te¿ daje g³êbie koloru. Klar ja tylko uzupe³nia.

Miki
Wysłany: 2015-06-16, 23:21   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
Tutaj baza te¿ daje g³êbie koloru. Klar ja tylko uzupe³nia.

Baza nie daje g³êbi. GruboœÌ, klarownoœÌ i jakosÌ klaru j¹ daje.

GMC
Wysłany: 2015-06-16, 23:56   
0
UP DOWN

Jak baza ma du¿o xyralica to te¿ daje g³êbiê ale dobry klar to podstawa.

M4rcinSZ
Wysłany: 2015-06-17, 02:21   
0
UP DOWN

Co do bazy i lakieru bezbarwnego zdecydowaÂłem siĂŞ na DuPon-a mam niedaleko od siebie mieszalnie ixell (Kalisz-Pleszew) i majÂą te lakiery w ofercie.
Czyli rozumiem Âże mam kazaĂŚ lakiernikowi poÂłoÂżyĂŚ kilka warstw bezbarwnego tak? NastĂŞpnie po wyschniĂŞciu (czyli jak na mĂłj rozum po kliku dniach) polerka pastami np Meguiara?

Bo lakiernik coÂś mi mĂłwiÂł o jakimÂś dodatku nabÂłyszczajÂącym nakÂładanym. Stosowanym pomiĂŞdzy bazÂą a bezbarwny, tylko sam nie pamiĂŞta jak to siĂŞ mogÂło nazywaĂŚ ani gdzie to dostaÂł.

Tak blado wyglÂąda teraz mĂłj lakier

A próbujê przemalowaÌ na coœ takiego tylko w mega po³ysku i czy ja dobrze myœlê ¿e tu do bazy dodano czarn¹ per³ê?

Miki
Wysłany: 2015-06-17, 07:40   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:
Jak baza ma du¿o xyralica to te¿ daje g³êbiê ale dobry klar to podstawa.

Co ma xyralic do g³êbi?

M4rcinSZ, dupont ma w ofercie wiele lakierĂłw bezbarwnych, jeÂśli chcesz mieĂŚ super efekt bĂŞdziesz musiaÂł zainwestowaĂŚ w prawie najdroÂższy.

M4rcinSZ
Wysłany: 2015-06-17, 11:29   
0
UP DOWN

Cena cen¹ ale nadal chyba nikt mi nie powiedzia³ jak to zrobiÌ. Czy to chodzi by klika razy KLAR po³o¿yÌ ? jeœli tak to ile razy ? Czy kolejne warstwy muszn¹ dobrze wyschn¹Ì czy mo¿e od razu jak tylko bêdzie mo¿na k³aœÌ nastêpn¹ warstwê?

A mam taki pomysÂł ( jestem amatorem ) i niechcĂŞ siĂŞ zbÂłaÂźniĂŚ przed lakiernikiem. Skoro trzeba poÂłoÂżyĂŚ kilka warstw KLARU to czy do tej pierwszej warstwy co idzie na bazĂŞ moÂżna by dodaĂŚ wÂłaÂśnie bazy albo perÂły ? PrĂłbowaÂł ktoÂś kiedyÂś takiego rozwiÂązania ?

I na koniec, samÂą masĂŞ perÂłowÂą idzie dokupiĂŚ i to w jakiÂś kolorach np czarnym ?

GMC
Wysłany: 2015-06-17, 12:38   
0
UP DOWN

Miki napisał/a:
Co ma xyralic do g³êbi?

A no zwiêksza wra¿enie przestrzennoœci a g³êbia to wra¿enie przecie¿ bo nie fizyczna gruboœÌ lakieru - ta mo¿e byÌ taka sama dla ró¿nych klarów a jednak wra¿enie bêdzie inne :)

Siekiera
Wysłany: 2015-06-17, 12:48   
0
UP DOWN

M4rcinSZ napisał/a:
Cena cen¹ ale nadal chyba nikt mi nie powiedzia³ jak to zrobiÌ. Czy to chodzi by klika razy KLAR po³o¿yÌ ? jeœli tak to ile razy ? Czy kolejne warstwy muszn¹ dobrze wyschn¹Ì czy mo¿e od razu jak tylko bêdzie mo¿na k³aœÌ nastêpn¹ warstwê?

A mam taki pomysÂł ( jestem amatorem ) i niechcĂŞ siĂŞ zbÂłaÂźniĂŚ przed lakiernikiem. Skoro trzeba poÂłoÂżyĂŚ kilka warstw KLARU to czy do tej pierwszej warstwy co idzie na bazĂŞ moÂżna by dodaĂŚ wÂłaÂśnie bazy albo perÂły ? PrĂłbowaÂł ktoÂś kiedyÂś takiego rozwiÂązania ?

PierwszÂą warstwĂŞ klaru o normalnej gruboÂści (1,5 - 2 warstwy) suszysz, matujesz i wtedy nakÂładasz znĂłw to samo. Dopiero na koniec wszystko polerujesz.

Do pierwszej warstwy klaru moÂżesz coÂś dorzuciĂŚ ale nie przesadÂź. Najlepszy byÂłby xyrallik. W twoim przypadku niebieski albo moÂże biaÂły. Najlepiej zrĂłb natryski prĂłbne i ocenisz ktĂłry Âładniejszy.

Miki
Wysłany: 2015-06-17, 14:04   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:
Miki napisał/a:
Co ma xyralic do g³êbi?

A no zwiêksza wra¿enie przestrzennoœci a g³êbia to wra¿enie przecie¿ bo nie fizyczna gruboœÌ lakieru - ta mo¿e byÌ taka sama dla ró¿nych klarów a jednak wra¿enie bêdzie inne :)

"Xsyrallic to taki wzbogacony efekt ziaren per³owych który to w odró¿nieniu od nich posiada nie czterokrotn¹, a a¿ szeœciok¹tna zdolnoœÌ odbicia rozczepionego œwiat³a które sprawia wra¿enie ¿e w pow³oce s¹ ukryte takie ma³e diamenty"

A g³êbiê robi siê w³aœnie fizyczn¹ gruboœci¹ lakieru. Im go grubiej tym wiêksza soczewka. Dobry jakoœciowo lakier po 1,5 warstwy bêdzie ju¿ ³adnie wygl¹da³, a syfem to choÌ byœ 10 warstw cenzura³ to i tak bêdzie kaszana.

Chino 
Wysłany: 2015-06-17, 22:31   
0
UP DOWN
LPLCC

A w kwestii mega Âżywego mega poÂłysku to sie akurat specjalizujemy :)
WIelowarstwĂłwki, mega glĂŞbokie transparentne kandy i niesamowite klary, ktore sÂą cholernie bÂłyszczÂące i glĂŞbokie :)

I maly filmik

https://youtu.be/1m-3DHlpZPQ?t=56

BĂŞdzieszmiaÂł pytania to wal ÂśmiaÂło.
Tak,koledzy maj¹ racje co do g³êbii. My czesto robimy tak. Podklad, na to 3 warstwy bazy, na to 6 warstw urethane kandy. Na to 3 grube warstwy twardszego klaru UC35, szlif, na to 3 grube warstwy wylane na lusterko pokazowego UFC35 - uwierz, ¿e taka robota robi niesamowite wra¿enie. Czegoœ takiego na ulicach sie nie widuje :)
Tylko pamietaj, Âże produkty, ktĂłre kupisz w mieszalniach sÂąstrasznie ograniczone - fakt mogÂą sluÂżyĂŚ jako baza czegoÂś, jako produkt wspomagajÂący ale nie do tego sÂą stworzne by tworzyĂŚ cos niesamowitego :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

No-limit
Wysłany: 2015-06-18, 15:30   
+1
UP DOWN

Chino napisał/a:
CzegoÂś takiego na ulicach sie nie widuje
Tylko pamietaj, Âże produkty, ktĂłre kupisz w mieszalniach sÂąstrasznie ograniczone - fakt mogÂą sluÂżyĂŚ jako baza czegoÂś, jako produkt wspomagajÂący ale nie do tego sÂą stworzne by tworzyĂŚ cos niesamowitego

KurczĂŞ. Po bandzie pojechaÂłeÂś.Nadaje siĂŞ na billboard :D
JuÂż widzĂŞ tĂŞ brykĂŞ w 12 warstwach lakieru na tych piĂŞknych felach ^^

Chino 
Wysłany: 2015-06-19, 09:18   
0
UP DOWN
LPLCC

:D ;)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

Robertlodz09 
Wysłany: 2015-06-19, 09:29   
0
UP DOWN

No-limit napisał/a:
JuÂż widzĂŞ tĂŞ brykĂŞ w 12 warstwach lakieru na tych piĂŞknych felach

Eeee spokojnie,wystarczy Âże "naÂłozy" na felgi teÂż .... 12 warstw i bĂŞdzie ideaÂł ... :spoko: ;)

Nyguss 
Wysłany: 2015-06-21, 00:41   
0
UP DOWN

Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy :)

Chino 
Wysłany: 2015-06-21, 10:43   
0
UP DOWN
LPLCC

Nyguss napisał/a:
Na Bentleyach robilem klar, szlif, polerka, matowanie na to klar, szlif polerka i tak 5-7razy :)

I to jest dobry sposob ;)

A to ja teraz pokaze koÂła, ktĂłre pomalowalem w piatek.
Zrobi³em ponad 200 zdjêÌ i s¹tak g³êbokie, ze na ¿adnym zdjeciu nie widac koloru finalnego. Wychodz¹ albo pomaranczowe albo ró¿owe alby wygladaja jak czerwony akryl. A na¿ywo robi¹ tak mistrzowska robote, ze nawet ja, osoba,ktora du¿o juz widzia³a - mam problem ze zbieraniem szczêki z gleby :)
Lakierek oczywiscie House Of Kolor Apple Red Kandy

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

Miki
Wysłany: 2015-06-21, 11:48   
0
UP DOWN

Nyguss napisał/a:

A na uj ta polerka miĂŞdzy lakierowaniami :sciana:

Nyguss 
Wysłany: 2015-06-21, 19:45   
0
UP DOWN

Miki, po to, zeby lakierowac po mozliwie najgladszej powierzchni(zmatowanej na koncu:)) jesli lakierujesz cytryne na cytryne to z kazda nastepna warstwa cytryna sie zwieksza, a nie da sie rozlac idealnego lustra. Zeby nie bylo nie zmienia to koloru w zadnym stopniu, daje to tylko efekt jakby kolor byl za szyba, a nie za folia.

Miki
Wysłany: 2015-06-21, 21:54   
0
UP DOWN

Nyguss, ale wyrĂłwnanie powierzchni robisz przy szlifowaniu jej. Polerowanie to nic innego jak nadawanie poÂłysku. WiĂŞc po co to robiĂŚ?

Dj Darecki
Wysłany: 2015-06-21, 21:54   
0
UP DOWN

MatujÂąc usuwasz cytrynĂŞ i po co polerowaĂŚ? Âżeby znowu matowaĂŚ?

Nyguss 
Wysłany: 2015-06-21, 22:12   
0
UP DOWN

Zeby uniknac niedoskonalosci, wypolerujesz to widzisz gdzie Ci zostala wieksza cytryna, a gdzie musisz poprawic, jak gdzies okruch pod papier wpadl, rysa glebsza, zeby takich rzeczy uniknac. Tak mi przynajmniej tlumaczyli. I bentley tak robi z nowymi autami.

kamilbusko
Wysłany: 2015-06-21, 22:19   
0
UP DOWN

ssssss

Nyguss 
Wysłany: 2015-06-21, 22:35   
0
UP DOWN

To jest tylko forum. Tak mi wytlumaczyli i tak robilem, nikt nie musi mnie sluchac. Efekt mi sie podobal i chyba o ta glebie chodzi w temacie? Ja ja uzyskiwalem w taki sposob, ktos ma mniej pracochlonna metode to sam chetnie przetestuje ;)

Miki
Wysłany: 2015-06-22, 08:01   
0
UP DOWN

Nyguss napisał/a:
I bentley tak robi z nowymi autami.

To ciekawe bo na nowym continentalu GT nie widaĂŚ tych iluÂś tamwarstw lakieru, a tylko mniej wiĂŞcej 1/5, i co najlepsze tylko tyle jest. Ledwie doÂłoÂżysz maciarkĂŞ, a tu juÂż podkÂład wychodzi.

Nyguss 
Wysłany: 2015-06-22, 09:24   
0
UP DOWN

Takie mialem wytyczne, bentleye, ktore robilem w Anglii mialy grubsza powloke, scierasz i lakierujesz, czyli logiczne, ze nie bedziesz mial powloki 5-7 razy grubszej a max 2-3 razy grubszy sam klar. Zrobilem 4 sztuki z czego 2 byly lakierowane, a wszystkie w ori kolorze bentleya (grafit ciemny)

Zaznaczam raz jeszcze... robcie jak chcecie i jak uwazacie. Zdjecia mam tylko z tel i nie oddadza tego, ale jak chcecie moge przeslac. Jeszcze na porsche 911 tak robilem. Ale tam 2 razy tylko klar nakladany.

Chino 
Wysłany: 2015-06-22, 19:36   
0
UP DOWN
LPLCC

Czekajcie czekajcie. Nie mialem czasu czytaĂŚ dyskusji o tym "po co miĂŞdzyszlif" ale:
Jak walisz najpierw mocne 3 warstwy - musisz zostawic do wyschniecia dokladnego. Bo inaczej nei doschnie. WIec zostawiasz, suszysz. Szlif zeby kleiÂło, znowu walisz klaru. Tak mozna w nieskonczonosc. Ale tak jak mowie - nie problem nawaliĂŚ na raz 10 grubych warstw ale co z tego wyjdzie wiadomo - jak niedoschna nigdy dolne warstwy.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

kzychu
Wysłany: 2015-06-22, 20:20   
0
UP DOWN

Po co szlif to wiadomo , spĂłr jest o polerkĂŞ.

M4rcinSZ
Wysłany: 2015-06-23, 18:28   
0
UP DOWN

A jakiej gradacji papieru uÂżyĂŚ do matowienia/szlifu klaru ?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu