Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
swdkca
Wysłany: 2009-03-29, 11:54   areograf poczatek
0
UP DOWN

CzeœÌ,

KupiÂłem niedawno zestaw airbrush i mam kilka pytaĂą/ instrukcja jest po niemiecku i
nic nie rozumiem.

Jak prawid³owo eksploatowaÌ kompresor jak d³ugo mo¿e sprê¿aÌ ?, / doœÌ mocno siê grzeje,
czy trzeba uÂżywaĂŚ jakiegoÂś smaru czy coÂś takiego?.

w za³¹czniuku zdjêcie.
Ma ktoÂś instrukcjĂŞ z czegoÂś podobnego bo nie chce niczego zniszczyĂŚ a jestem jasnozielony.

Pozdrawiam
Tomek

air.jpg
Plik ściągnięto 140 raz(y) 60.77 KB

dawid
Wysłany: 2009-03-29, 21:05   
0
UP DOWN

proponoje poczytac forum poogladac na tubie i malowac malowac malowac:)

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-30, 07:49   
0
UP DOWN

Takie kompresorki dzia³aj¹ powiedzmy 20min i potem 20min przerwy...( powinien mieÌ wy³¹cznik przeci¹¿eniowy... ) i jest bezobs³ugowy, czyli zero wymieniania p³ynów itp. Napewno nic nie zniszczysz, je¿eli bêdziesz siê delikatnie obchodzi³ z aerografem i nie maltretowa³ kompresorka wielogodzinn¹ nieustann¹ prac¹. Powodzenia...

swdkca
Wysłany: 2009-03-30, 09:08   
0
UP DOWN

dzieki ;) teraz bede malowal a w wolnych chwilach czytal forum.

Jeszcze pytanie o pokrêt³o ile macie ustawione % ca³ej skali albo jaka wartosc po której kompresor siê wy³¹cza? Jest coœ zalecane itp?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-30, 11:06   
0
UP DOWN

Ten kompresor dzia³a bezustannie podczas malowania... gdy przestajesz malowaÌ nabija ciœnienie na wê¿u do swojej wartoœci max (np. 4atm) i staje, tej wartoœci max siê nie zmienia. na reduktorze ustawiasz ciœnienie podawane przez kompresorek , w zale¿noœci od konsystencji farby do 2atm powinno stykn¹Ì...

I proponujĂŞ raczej czytaĂŚ forum (z uÂżyciem opcji "szukaj") ,
a w wolnych chwilach malowaĂŚ.... ;) powodzenia

dawid
Wysłany: 2009-03-30, 18:04   
0
UP DOWN

hmmm maloj i ucz sie na bledach a forum urzywaj w krytycznych mometach:)

Asellus5
Wysłany: 2009-04-02, 00:16   
0
UP DOWN

Mam identyczny kompresorek i nawet aero tez byl taki sam w zesawie ktory droga ewolucjii wyladowal juz gdzies w piwnicy:) to bezolejowe malenstwo grzeje sie niemilosiernie,po dluzszym czasie zacvzyna sie skraplac woda w wezu i dostaje sie do aerografu,separator nawet nie pomaga gdyz gorace jeszcze powietrze oczladza sie juz za nim! po ok pol godz malowania jest tak goracy ze mozna sie poparzyc,ale nie narzekalem na niego! dawal rade pracowal ok 3-4 godz! jak lubisz majsterkowac to radze wstawic zbiornik wyrownujacy do niego!-przedluzy to jego zywotnosc i da mu nieco czasu na ochloniecie!
Wytrwalosci w malowaniu i duuuuzo duuuzo cierpliwosci:)

swdkca
Wysłany: 2009-04-03, 18:25   
0
UP DOWN

hej, lubie majsterkowaĂŚ ale nie mam zielonego pojecia o co chodzi ze zbiornikiem wyrĂłwnujacym jakbys mogÂł napisz albo zapodaj linka gdzie coÂś o tym pisze jak to zrobic, pozniej poszukam teraz akurat ĂŚwicze z aero.

"dawal rade pracowal ok 3-4 godz!"
dÂługo tak pracowaÂł? czy to z tym zbiornikiem tyle pracowaÂł ,?

WÂłaÂśnie jak to jest - jak mam odczekaĂŚ zanim ochÂłonie musze przeczyscic czy nie trzeba?
czekam tak ok 30 min bo na serio sie niemiÂłosiernie grzeje.

Pozdrawiam

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-06, 08:08   
0
UP DOWN

|Ostatnio pojawiÂłsiĂŞ temat wÂłasnorĂŞcznie tworzonych kompresorkĂłw, tam sÂą fotki, na ktĂłrych jest wszystko pokazane jak na dÂłoni.... zresztÂą za pomocÂą google napewno znajdziesz schematy takiej "konstrukcji"... :tak:

Ze zbiornikiem nie bĂŞdzie pracowaÂł bezustannie, tylko nabijaÂł go co jakiÂś czas powietrzem...
DziĂŞki czemu nie musisz przerywaĂŚmalowania...

Nic siê nie czyœci, no chyba ¿e chodzi o wypró¿nienie separatora, to oczywiœcie czemu nie...
30 min. powinno mu wystarczyĂŚ na ochÂłoniĂŞcie...
Powodzenia

Asellus5
Wysłany: 2009-04-11, 21:31   
0
UP DOWN

Ja swojego kompresorka nie oszczedzalem,to prawda,grzeje sie niemilosiernie,poparzyc sie mozna!! ja jako zbiornika wyrownujacego uzywalem plastikowej butelki po napoju wkreconej w miejsce plastikowego zbiorniczka na skropliny pod separatoprem! to byl dla mnie najprostrzy sposob!!

swdkca
Wysłany: 2009-04-15, 18:09   
0
UP DOWN

LoboLoco nie znalazÂłem tego tematu jest jeden ale brak zdjec , chyba ze mam coÂś nie tak i siĂŞ nie wyÂświetlajÂą.

ZnalazÂłem coÂś takiego na elektrodzie
http://www.elektroda.pl/r...c1008509-0.html

ale znowu mam taki problem Âże nie mam gaÂśnicy , a z plastikiem nie chce ryzykowac.

Asellus5 jaka to byÂła butelka, po jakim napoju i jaka pojemnoÂśc ?

dzieki za odp, pozdrawiam.

alarec
Wysłany: 2009-04-16, 01:51   
0
UP DOWN

zerknij tutaj:
http://www.marecki.user.icpnet.pl/kompres.htm
wszystko jest Âładnie wytÂłumaczone.

OsobiÂście nie uÂżywaÂłbym butelki, chociaÂżod oryginalnej coca coli wytrzymuje chyba 3 bary, ale nie jestem pewien. Gdy przy takim ciÂśnieniu rozerwie butelkĂŞ to nie chciaÂł byÂł byĂŚ obok tego kompresora.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-16, 07:50   
0
UP DOWN

swdkca, chodziÂło mi o ten temat: http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2023
gaÂśnice nie sÂą takie drogie jeÂśli porĂłwnasz z cenÂą EURO-TECa. wiĂŞc albo pÂłacisz te 900pln za markowy kompresorek, albo kombinujesz.... niestety aerografika nie jest tanim zajĂŞciem... tak na marginesie to bym nie prĂłbowaÂł nawet z butelkami plastikowymi, lepienie plastelinÂą wĂŞzykĂłw do butelek po napojach kojaÂży mi siĂŞ z zajĂŞciami praktyczno - technicznymi :D , jak oszczĂŞdzaĂŚ to teÂż z gÂłowÂą i odrobinÂą profesjonalizmu...

acidhouse
Wysłany: 2009-04-16, 13:57   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

Adam S³odowy "Zrób to sam" - jak zrobiÌ aerograf ze starego d³ugopisu, ig³y od strzykawki, wê¿yka i pompki akwariowej heheh - kto szuka nie b³¹dzi - pozdrawiam

swdkca
Wysłany: 2009-04-16, 15:48   
0
UP DOWN

Dzieki widziaÂłem to LoboLoco tylko nie wyswietlaÂły mi siĂŞ zdjecia ale juÂż ok.
Napewno coÂś takiego zmajstruje tylka jak bede miaÂł troche wiecej czasu bo jeszcze walcze z czymÂś innym (cnc do tego swojÂą drogÂą teÂż by siĂŞ przydaÂło coÂś dmuchajÂącego powietrzem) , jak sie uda to pokaÂże swoja bombe.

acidhouse niestety nie znalaz³em choc plujkê ju¿ mam "kto szuka nie b³¹dzi" a kto pyta i szuka znajduje o wiele szybciej.

Pozdrawiam

acidhouse
Wysłany: 2009-04-17, 15:53   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

przys³owie faktycznie brzmi - "kto pyta - nie b³¹dzi" damn beti :sciana:

swdkca
Wysłany: 2009-04-17, 19:32   
0
UP DOWN

tu najwaÂżniejsze sÂą areografy , przysÂłowia olaĂŚ ;)

No-limit
Wysłany: 2009-04-17, 20:00   
0
UP DOWN

acidhouse napisał/a:
przys³owie faktycznie brzmi - "kto pyta - nie b³¹dzi" damn beti :sciana:

Kto nie pyta...,b³¹dzi? :help: :D ^^

swdkca
Wysłany: 2009-04-17, 22:46   
0
UP DOWN

zna droge ;) bo szukaÂł i znajdowaÂł

swdkca
Wysłany: 2009-04-17, 23:23   
0
UP DOWN

tak wracajÂąc do tematu z uwagi na to Âże malujac akrylami czasami i poniekÂąd chcÂąc wykorzystywaĂŚ aerograf do urozmaicania prac prĂłbowaÂłem roÂźciĂŞczaĂŚ w wodzie destylowanej farby akrylowe chromacryl i doszedÂłem do wniosku szybko Âże sie nie nadajÂą wogĂłle , trzeba bardzo mocno rozpuscic :/ te w najmniejszych tubkach bo w wiekszych to takie geste ze wogĂłle nie ma mowy... bede musiaÂł coÂś kupiĂŚ , a skoro akryle i to chromacryle sie nie nadaja przynajmniej z moim sprzetem to pewnie wiekszosc sie nie nadaje. Czy ktoÂś wyprĂłbowaÂł coÂś takiego ale z sukcesem? A i przypomniaÂło mi siĂŞ mam farby do ciaÂła :) kupione z zestawem ... nie wiek ktoÂś czy to moÂżna zabezpieczyĂŚ tak Âżeby sie nie rozmazaÂło np werniksem w spreju lub coÂś podobnego? Sorry ze tak chaotycznie pisze ale pozno...

acidhouse
Wysłany: 2009-04-18, 09:53   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

póŸno to rozmowa nad ranem - wyobraŸ sobie kuleczki - np. ¿ó³te kuleczki, które zbieraj¹ siê w grupy kuleczek - du¿e grupy kuleczek, a pomiêdzy kuleczkami jest rodzaj roztworu koloidowego - ni to ¿el, ni to woda, trzyma te kuleczki razem - to farba w pigmencie, w kubeczku - tam w œrodku okleja ig³ê, która lekko wystaje poza dziurkê dyszy, dysza jest bardzo malutka i tylko niektóre grupy kuleczek, które s¹ w klubie "RZADZIEJ" przeciskaj¹ siê pomiêdzy ig³¹ i krawêdzi¹ dziurki dyszy za pomoc¹ wiatru tylnego ^^ niektóre grupy z klubu "GRUDA" s¹ bardzo du¿e i nie chc¹ opuszczaÌ iglicy, ani kubeczka, strajkuj¹, ¿e nigdzie nie id¹ :boks: i tu zaczyna siê problem - pozostaje nic wiêcej jak wyczyœciÌ sprzêt i zamówiÌ farby do tej wielkoœci dyszy i ig³y, oczywiœcie mo¿na zwiêkszyÌ ciœnienie, np. do 3 atmosfer ale czy to pozwoli nam na uzyskanie precyzji w detalach - na pewno nie - chyba ¿e malujemy samolot, no to mo¿na sobie pozwliÌ na kreskê rzêdu hmm centymetra, od razu powiêkszmy kubek i nalejmy tam 0,5 litra p³ynu - trzymamy w³aœnie w rêce pistolet lakierniczy i jest ju¿ wszystko w po¿¹dku
- WNIOSEK -
:idea:
nie wszystko co moÂżna nazwaĂŚ farbÂą nadaje siĂŞ do aerografu
- end of message -

swdkca
Wysłany: 2009-04-18, 13:48   
0
UP DOWN

Jak pracujesz ca³y dzien umys³owo i fizycznie to pó¿no to w³asnie okolice 24...
Sprytnie mi to wyjaÂśnieÂłeÂś nie wiedziaÂłem... MyslaÂłem Âże to wÂłasnie ten silny poÂłudniowy wiatr zatyka ;) Ale musiaÂłem sprĂłbowaĂŚ na tym wlasnie to po trochu polega.

No-limit
Wysłany: 2009-04-18, 18:01   
0
UP DOWN

acidhouse napisał/a:
[center]póŸno to rozmowa nad ranem - wyobraŸ sobie kuleczki - np. ¿ó³te kuleczki, które zbieraj¹ siê w grupy kuleczek - du¿e grupy kuleczek, a pomiêdzy kuleczkami jest rodzaj roztworu koloidowego - ni to ¿el, ni to woda, trzyma te kuleczki razem - to farba w pigmencie, w kubeczku - tam w œrodku okleja ig³ê, która lekko wystaje poza dziurkê dyszy, dysza jest bardzo malutka i tylko niektóre grupy kuleczek, które s¹ w klubie "RZADZIEJ" przeciskaj¹ siê pomiêdzy ig³¹ i krawêdzi¹ dziurki dyszy za pomoc¹ wiatru tylnego ^^ niektóre grupy z klubu "GRUDA" s¹ bardzo du¿e i nie chc¹ opuszczaÌ iglicy, ani kubeczka, strajkuj¹, ¿e nigdzie nie id¹ :boks: i tu zaczyna siê problem - pozostaje nic wiêcej jak wyczyœciÌ sprzêt i zamówiÌ farby do tej wielkoœci dyszy i ig³y, oczywiœcie mo¿na zwiêkszyÌ ciœnienie, np. do 3 atmosfer ale czy to pozwoli nam na uzyskanie precyzji w detalach - na pewno nie - chyba ¿e malujemy samolot, no to mo¿na sobie pozwliÌ na kreskê rzêdu hmm centymetra, od razu powiêkszmy kubek i nalejmy tam 0,5 litra p³ynu - trzymamy w³aœnie w rêce pistolet lakierniczy i jest ju¿ wszystko w po¿¹dku
- WNIOSEK -
:idea:
nie wszystko co moÂżna nazwaĂŚ farbÂą nadaje siĂŞ do aerografu
- end of message -[/center]
Przepraszam za skojarzeanie.Super opis "sraczki".aTak naprawdĂŞ co do wielkoÂści "ziarna" pigmentĂłw i medium ,w ktĂłrym jest "rozpuszczone" to co napisaÂłeÂś to jest wykÂład w "piguÂłce" :tak:

Neonis 
Wysłany: 2009-09-20, 13:58   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Witam,
Mam do was pytanie w sprawie mojego aerografu. Otó¿ jest to ten model:

http://www.narzedziowy.com.pl/product_info.php?products_id=21584&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-09&utm_content=21584

Co o nim sÂądzicie?

hlecter
Wysłany: 2009-09-20, 14:50   
0
UP DOWN

to jest ew6000b 0,2 , ja mam ew6000r 0,3 do tego dokupilem dysze 0,2 (nie widac jakiejÂś wielkiej rĂłznicy) jak na chinczyka w moim skromnym zdaniu udana konstrukcja , Âładuje w to baze z nitro i uszczelek mi jeszcze nie zniszczyÂło , fajny sprzecik , szybko rozbieralny , dobry dostĂŞp do igÂły na start udany zakup , choc zbiorniczek mĂłgÂłby byc na gĂłrze

Neonis 
Wysłany: 2009-09-20, 15:35   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Dlaczego myÂślisz, Âże zbiornik na gĂłrze (grawitacyjny) jest lepszy?

hlecter
Wysłany: 2009-09-20, 15:55   
0
UP DOWN

z grawitacyjnego wykorzystasz caÂła fabe jakÂą tylko masz , a w podczepionym u doÂłu zawsze cos zostaje

LoboLoco 
Wysłany: 2009-09-23, 09:22   
0
UP DOWN

Pozatym w zasilaniu grawitacyjnym moÂżesz malowaĂŚ na mniejszym ciÂśnieniu, wiĂŞc uzyskasz lepszy detal.

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu