Autor |
Wiadomość |
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-07-30, 10:50 WSTAJÂĄCA SZPACHLA
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich
Potrzebuje diagnozy wstajÂącej szpachli pod promiennikiem.
Co moÂże byĂŚ przyczynÂą takiego stanu rzeczy?
Z tego, co wypatrzyÂłem zbierajÂąc jÂą szpachelkÂą, Âże tam gdzie uÂżywaÂłem mÂłotka blacharskiego na farbie tam powstaÂły pryszcze.
Jakie mogÂą byĂŚ przyczyny takich efektĂłw?
KolejnoœÌ prac by³a taka:
\reperaturka wspawana tigiem, (wiĂŞc Âżadnych nieszczelnoÂści)
\piaskowanie
\reaktywny
\epoxydowy
\matowanie
\szpachla
I mam 2 pytanka:
- jakÂą gradacjÂą moÂżna matowaĂŚ pod szpachle
- czy reaktywny mo¿na stosowaÌ, jako grunt na blachê. Wiadomo, ¿e w jednym miejscu s¹ pory po rdzy a obok czysta blacha a jak siê maluje to ca³y go³y kawa³ek. Bywa, ¿e granicê ze star¹ warstw¹ siê wyjedzie. Czy to szkodzi trwa³oœci naprawy lub jakieœ hece mog¹ wyjœÌ?? |
|
|
|
 |
Electros
|
Wysłany: 2010-07-30, 12:03
|
0
|
|
|
|
Co do szpachli, z tego co zd¹¿y³em siê tutaj nauczyÌ nie k³adzie siê reaktywnego + epox. Jeœli ju¿ to sam reaktyw + podk³ad akrylowy. |
|
|
|
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-07-30, 16:17
|
0
|
|
|
|
A dlaczego nie mo¿na epoxydu na reaktywny k³aœÌ?? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-07-30, 16:44
|
0
|
|
|

|
Nie ma jednoznacznej opinii w tej sprawie.
Niektórzy ( technicy firm lakierniczych ) na to pozwalaj¹ ... inni wrêcz zalecaj¹ przy naprawach objêtych kilkuletni¹ gwarancj¹ ... a jeszcze inni twierdz¹ ¿e nie wolno tego robiÌ ... ale odpowiedŸ na pytanie "dlaczego nie mo¿na epoxydu na reaktywny k³aœÌ ? " jest tak trudna ¿e ... raczej nie spodziewaj siê jasnej i prostej deklaracji TAK, lub NIE.
W sieci na stronach internetowych producentów lakierów jest wiêcej dowodów na TAK ... ale ju¿ informacje przekazywane na szkoleniach s¹ czêœciej na NIE. ... i wygl¹da te¿ na to, ¿e praktyka wielu lakierników uwidacznia jakieœ wady takiego po³¹czenia. Jakie konkretnie ... to tego ju¿ nikt nie wie |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-07-30, 16:54
|
0
|
|
|

|
W sprawie kolejnoœci czynnoœci to tylko taka uwaga ... nie musisz matowaÌ epoksydu jak k³adziesz na niego poliester. Te substancje wi¹¿¹ siê tak¿e chemicznie wiêc matowanie mo¿esz pomin¹Ì.
Co do wstawania materia³ów pod promiennikiem.
Pamiêtaj, ¿e fale IR przenikaj¹ przez warstwy i odbijaj¹ siê od metalu susz¹c najpierw warstwy pod spodem. Odwrotnie jak suszenie grzejnikiem, czy w kabinie lakierniczej. Zak³adaj¹c, ¿e dobrze wszystko wyczyœci³eœ i nic siê ju¿ nie odrywa, a na to po³o¿y³eœ podk³ad z utwardzaczem kwasowym potem epoksyd i na to szpachlówkê ... to wygl¹da na to, ¿e pod poliestrem zosta³o trochê substancji lotnych, które jak zaczê³y parowaÌ po podgrzaniu i nie mog³y przejœÌ przez suchy poliester to zrobi³y ci b¹belek. ... ale to tylko koncepcja bo przyczyn takiego stanu rzeczy mo¿e byÌ jeszcze kilka. Tak wydaje siê najbardziej pasuj¹ca do twojego opisu. |
 |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-07-30, 19:10
|
0
|
|
|

|
Wg mnie to przez gazowanie rozpuszczalnika epoxydu w po³¹czeniu z czymœ zawartym w wash primerze. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-07-31, 07:47
|
0
|
|
|
|
A jak z odlegloscia napromiennika od elementu ?? |
|
|
|
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-07-31, 09:12
|
0
|
|
|
|
crystal
rozerwanie warstw nast¹pi³o na poziomie reaktywnego jego czêœÌ zosta³a na balsze czêœÌ odklei³a siê z epoxygowym.
"Gazowanie" przechodzenie zwiÂązkĂłw lotnych z epoxydu do reaktywnego czy raczej w drugÂą stronĂŞ. (mĂłwisz o rozpuszczalniku przy epoxydzie nie uÂżywaÂłem rozp.)
obcy_69
z odlegÂłoÂści okoÂło 15 20 cm 5-7 minut. |
|
|
|
|
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-07-31, 09:20
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER
Ja równie¿ to zauwa¿y³em, najwiêkszy farmer w okolicy twierdzi ¿e jak siê ju¿ tak zrobi to ju¿ nie ma co siê martwiÌ ¿e klient wróci z pryszczem na wiosnê. Za to goœcie z Debera po tym jak zada³em im pytanie apropo takiego po³¹czenia twierdz¹ ¿e tak nie mo¿na. T³umaczyli to tym ¿e epoxyd jest ca³kiem inny chemicznie od reaktywnego oki ale akrylowy podejrzewam te¿ niema zbli¿onego sk³adu. |
|
|
|
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-07-31, 09:40
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER
DziĂŞki z radĂŞ uproÂści mi to pracĂŞ
Co do kolejnoÂści wypadaÂło by przelecieĂŚ promiennikiem po podkÂładach przed szpachlÂą i sprawa nie uwolnionych zwiÂązkĂłw lotnych powinna byĂŚ z gÂłowy.
po wnikliwym obejrzeniu szpachli która odpad³a i miejsc po niej w miejscach gdzie by³y œlady czubka m³otka i by³ on u¿ywany na reaktywnym. miejscia te by³y nie oczyszczone, moja wina moja wina ..... i jest przyczyna. Skruszona czy pêkniêta pow³oka tka czy inne nie usuniêta zatrzyma³a powietrze epoxyd to pokry³ IR zwiêkszy³a objêtoœÌ powietrza i bum. Jak te b³êdy bol¹ ale na szczêœcie siê ich nie zapomina.
jakie jeszcze mog¹ byÌ przyczyna takich b¹bli przy IR oprócz mojego b³êdu i niedosuszonych warstw podk³adu? Bo czy jest to wada po³¹czenia epoxydu z reaktywnym jest nieokreœlone |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-07-31, 10:02
|
0
|
|
|
|
nie wiem jak to dokladnie wyglada ale moze szpachla po prostu nie doschÂła odpowiednio.Czesto robi sie bledy dajac za duzo lub za maÂło utwardzacza i szpachla schnie dniami albo wcale...Co do reaktywnego...nie wydaje mi sie zeby nie do konca wyczyszczone miejsca mialy wplyw na podnoszenie szpachli...Reaktywny z tego co wiem to kladzie sie tez na takie miejsca gdzie pozostaje jeszcze troche rdzy lub jest jej nawet wiecej...takie ma zastosowanie Dlatego zawsze lepiej na rdze dac reaktywny niz jakies Brunoxy czy inne Cortaniny...no ale to tylko moja opinia. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-07-31, 11:48
|
0
|
|
|
|
Promiennik za blisko, temperatura blachy odparzyÂła szpachel.
Nawet jeœli by³ tam dany podk³ad , to w zale¿noœci od jego rodzaju i jakoœci, to jego przyczepnoœc do blachy jest ró¿na.
Na blache epoksyd i jesli grzejesz promiennikiem to zacznij od wygrzewania epokstdu aby unikn¹c b³êdu zamkniêcia go niedoschniêtego pod szpachlem i innymi warstwami. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-07-31, 18:29
|
0
|
|
|
|
spuszyÂło tylko tam gdzie mÂłotek robiÂł doÂłki
40% odpadÂło 60% zostaÂło a wszystkie procesy takie same.
I mam 2 pytanka:
- jakÂą gradacjÂą moÂżna matowaĂŚ pod szpachle
- czy reaktywny mo¿na stosowaÌ, jako grunt na blachê. Wiadomo, ¿e w jednym miejscu s¹ pory po rdzy a obok czysta blacha a jak siê maluje to ca³y go³y kawa³ek. Bywa, ¿e granicê ze star¹ warstw¹ siê wyjedzie. Czy to szkodzi trwa³oœci naprawy lub jakieœ hece mog¹ wyjœÌ?? |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-07-31, 21:24
|
0
|
|
|

|
WiêkszoœÌ wash primerów jest zawsze aktywna, w epoxydzie(jak i w ka¿dym innym materiale) zawsze masz jakiœ rozpuszczalnik, nawet jeœli go nie dolewasz.
JeÂśli chcesz zobaczyĂŚ o co mi chodzi z tym gazowaniem to dolej sobie do reaktywnego rozpuszczalnik do epoxydu.
Na co mo¿esz k³aœÌ dany materia³ dowiesz siê z karty, w przypadku wash primerów s¹ to utwardzone lakiery, go³a blacha, szpachla. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-07-31, 22:23
|
0
|
|
|
|
Napromiennik w odleglsci 15 - 20 cm..??
To zdecydowanie za blisko...60-80 to sie zgodze. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-07-31, 22:45
|
0
|
|
|

|
crystal napisał/a: | WiĂŞkszoœÌ wash primerĂłw jest zawsze aktywna, w epoxydzie(jak i w kaÂżdym innym materiale) zawsze masz jakiÂś rozpuszczalnik, nawet jeÂśli go nie dolewasz.
JeÂśli chcesz zobaczyĂŚ o co mi chodzi z tym gazowaniem to dolej sobie do reaktywnego rozpuszczalnik do epoxydu .... |
To nie jest celny przykÂład.
Podk³ad reaktywny jest bardzo specyficzny bo utwardzaczem dla niego jest 1 - 2 % kwas fosforowy. Gazowanie natomiast to po prostu przenikanie przez zamykaj¹c¹ siê warstwê jakiejœ pow³oki ... czêœci lotnych z pow³oki pod spodem. To mo¿e siê zdarzyÌ w praktyce pomiêdzy ka¿d¹ kolejn¹ warstw¹ dowolnych materia³ów. Czasami mo¿e siê staÌ nawet pomiêdzy jedn¹, a drug¹ warstw¹ klaru jak ta pod spodem jest zbyt gruba, a zosta³a podgrzana w kabinie, lub suszark¹. Wtedy po na³o¿eniu kolejnej warstwy, czêœci lotne mog¹ rozrywaÌ j¹ ( t¹ na wierzchu ) bo bêd¹ parowaÌ z g³êbokich warstw tej pierwszej grubej warstwy. Gdyby ona nie zosta³a podsuszona to obie razem formowa³y by po prostu jednolit¹ grub¹ warstwê klaru ... a tak zachowuj¹ siê fizycznie jak dwa ro¿ne materia³y.
KaÂżdy materiaÂł natryskowy gdy odparujÂą z niego wszystkie czĂŞÂści lotne jest juÂż politurÂą czyli ... tworzywem sztucznym. |
 |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-08-01, 11:43
|
0
|
|
|

|
Rozumiem, po prostu gazowanie w nomenklaturze lakierniczej oznacza co innego niÂż w chemicznej, a ja posÂłuÂżyÂłem siĂŞ tÂą drugÂą.
ChodziÂło mi o powstawanie fazy gazowej w wyniku reakcji chemicznej. |
|
|
|
 |
kosa
|
Wysłany: 2010-08-04, 07:10
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki za odpowiedzi, pomoc.
Jeszcze jedno pytanko
Czy sÂą jakieÂś przeciw wskazania, aby zakoĂączyĂŚ szpachlowanie na UNI PLUS z novola?
Czy dobre wychowanie wymaga stosowania szpachli wykaĂączajÂącej przed podkÂładem?
A moÂże sÂą inne kryteria, caÂły czas na przykÂładzie tej reperaturki. Czy stosowanie warunkuje siĂŞ wygodÂą obrĂłbki??
Cytat: | Napromiennik w odleglsci 15 - 20 cm..??
To zdecydowanie za blisko...60-80 to sie zgodze. |
No to ÂżeczzywiÂście przesadziÂłem z tÂą odlegÂłoÂściÂą
DziĂŞki pozdrawiam |
|
|
|