Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kosa
Wys³any: 2010-07-30, 09:50   WSTAJ¡CA SZPACHLA
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Witam wszystkich :help:

Potrzebuje diagnozy wstaj±cej szpachli pod promiennikiem.

Co mo¿e byæ przyczyn± takiego stanu rzeczy?

Z tego, co wypatrzy³em zbieraj±c j± szpachelk±, ¿e tam gdzie u¿ywa³em m³otka blacharskiego na farbie tam powsta³y pryszcze.

Jakie mog± byæ przyczyny takich efektów?

Kolejno¶æ prac by³a taka:
\reperaturka wspawana tigiem, (wiêc ¿adnych nieszczelno¶ci)
\piaskowanie
\reaktywny
\epoxydowy
\matowanie
\szpachla

I mam 2 pytanka:

- jak± gradacj± mo¿na matowaæ pod szpachle

- czy reaktywny mo¿na stosowaæ, jako grunt na blachê. Wiadomo, ¿e w jednym miejscu s± pory po rdzy a obok czysta blacha a jak siê maluje to ca³y go³y kawa³ek. Bywa, ¿e granicê ze star± warstw± siê wyjedzie. Czy to szkodzi trwa³o¶ci naprawy lub jakie¶ hece mog± wyj¶æ??

Electros
Wys³any: 2010-07-30, 11:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Co do szpachli, z tego co zd±¿y³em siê tutaj nauczyæ nie k³adzie siê reaktywnego + epox. Je¶li ju¿ to sam reaktyw + podk³ad akrylowy.

kosa
Wys³any: 2010-07-30, 15:17   
0
UP DOWN

A dlaczego nie mo¿na epoxydu na reaktywny k³a¶æ??

PROJEKTER
Wys³any: 2010-07-30, 15:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Nie ma jednoznacznej opinii w tej sprawie.

Niektórzy ( technicy firm lakierniczych ) na to pozwalaj± ... inni wrêcz zalecaj± przy naprawach objêtych kilkuletni± gwarancj± ... a jeszcze inni twierdz± ¿e nie wolno tego robiæ ... ale odpowied¼ na pytanie "dlaczego nie mo¿na epoxydu na reaktywny k³a¶æ ? " jest tak trudna ¿e ... raczej nie spodziewaj siê jasnej i prostej deklaracji TAK, lub NIE.

W sieci na stronach internetowych producentów lakierów jest wiêcej dowodów na TAK ... ale ju¿ informacje przekazywane na szkoleniach s± czê¶ciej na NIE. :shock: ... i wygl±da te¿ na to, ¿e praktyka wielu lakierników uwidacznia jakie¶ wady takiego po³±czenia. Jakie konkretnie ... to tego ju¿ nikt nie wie ^^

PROJEKTER
Wys³any: 2010-07-30, 15:54   
0
UP DOWN

W sprawie kolejno¶ci czynno¶ci to tylko taka uwaga ... nie musisz matowaæ epoksydu jak k³adziesz na niego poliester. :spoko: Te substancje wi±¿± siê tak¿e chemicznie wiêc matowanie mo¿esz pomin±æ. :tak:

Co do wstawania materia³ów pod promiennikiem.

Pamiêtaj, ¿e fale IR przenikaj± przez warstwy i odbijaj± siê od metalu susz±c najpierw warstwy pod spodem. Odwrotnie jak suszenie grzejnikiem, czy w kabinie lakierniczej. Zak³adaj±c, ¿e dobrze wszystko wyczy¶ci³e¶ i nic siê ju¿ nie odrywa, a na to po³o¿y³e¶ podk³ad z utwardzaczem kwasowym potem epoksyd i na to szpachlówkê ... to wygl±da na to, ¿e pod poliestrem zosta³o trochê substancji lotnych, które jak zaczê³y parowaæ po podgrzaniu i nie mog³y przej¶æ przez suchy poliester to zrobi³y ci b±belek. ... ale to tylko koncepcja bo przyczyn takiego stanu rzeczy mo¿e byæ jeszcze kilka. Tak wydaje siê najbardziej pasuj±ca do twojego opisu.

crystal
Wys³any: 2010-07-30, 18:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Wg mnie to przez gazowanie rozpuszczalnika epoxydu w po³±czeniu z czym¶ zawartym w wash primerze.

obcy_69
Wys³any: 2010-07-31, 06:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
A jak z odlegloscia napromiennika od elementu ??

kosa
Wys³any: 2010-07-31, 08:12   
0
UP DOWN

crystal

rozerwanie warstw nast±pi³o na poziomie reaktywnego jego czê¶æ zosta³a na balsze czê¶æ odklei³a siê z epoxygowym.
"Gazowanie" przechodzenie zwi±zków lotnych z epoxydu do reaktywnego czy raczej w drug± stronê. (mówisz o rozpuszczalniku przy epoxydzie nie u¿ywa³em rozp.)

obcy_69

z odleg³o¶ci oko³o 15 20 cm 5-7 minut.

kosa
Wys³any: 2010-07-31, 08:20   
0
UP DOWN

PROJEKTER

Ja równie¿ to zauwa¿y³em, najwiêkszy farmer w okolicy twierdzi ¿e jak siê ju¿ tak zrobi to ju¿ nie ma co siê martwiæ ¿e klient wróci z pryszczem na wiosnê. Za to go¶cie z Debera po tym jak zada³em im pytanie apropo takiego po³±czenia twierdz± ¿e tak nie mo¿na. T³umaczyli to tym ¿e epoxyd jest ca³kiem inny chemicznie od reaktywnego oki ale akrylowy podejrzewam te¿ niema zbli¿onego sk³adu.

kosa
Wys³any: 2010-07-31, 08:40   
0
UP DOWN

PROJEKTER

Dziêki z radê upro¶ci mi to pracê :spoko:

Co do kolejno¶ci wypada³o by przelecieæ promiennikiem po podk³adach przed szpachl± i sprawa nie uwolnionych zwi±zków lotnych powinna byæ z g³owy. :roll:

po wnikliwym obejrzeniu szpachli która odpad³a i miejsc po niej w miejscach gdzie by³y ¶lady czubka m³otka i by³ on u¿ywany na reaktywnym. miejscia te by³y nie oczyszczone, moja wina moja wina ..... i jest przyczyna. Skruszona czy pêkniêta pow³oka tka czy inne nie usuniêta zatrzyma³a powietrze epoxyd to pokry³ IR zwiêkszy³a objêto¶æ powietrza i bum. Jak te b³êdy bol± ale na szczê¶cie siê ich nie zapomina.

jakie jeszcze mog± byæ przyczyna takich b±bli przy IR oprócz mojego b³êdu i niedosuszonych warstw podk³adu? Bo czy jest to wada po³±czenia epoxydu z reaktywnym jest nieokre¶lone ;)

kubazjan
Wys³any: 2010-07-31, 09:02   
0
UP DOWN

nie wiem jak to dokladnie wyglada ale moze szpachla po prostu nie dosch³a odpowiednio.Czesto robi sie bledy dajac za duzo lub za ma³o utwardzacza i szpachla schnie dniami albo wcale...Co do reaktywnego...nie wydaje mi sie zeby nie do konca wyczyszczone miejsca mialy wplyw na podnoszenie szpachli...Reaktywny z tego co wiem to kladzie sie tez na takie miejsca gdzie pozostaje jeszcze troche rdzy lub jest jej nawet wiecej...takie ma zastosowanie :> Dlatego zawsze lepiej na rdze dac reaktywny niz jakies Brunoxy czy inne Cortaniny...no ale to tylko moja opinia.

Lackdoctor 
Wys³any: 2010-07-31, 10:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Promiennik za blisko, temperatura blachy odparzy³a szpachel.
Nawet je¶li by³ tam dany podk³ad , to w zale¿no¶ci od jego rodzaju i jako¶ci, to jego przyczepno¶c do blachy jest ró¿na.
Na blache epoksyd i jesli grzejesz promiennikiem to zacznij od wygrzewania epokstdu aby unikn±c b³êdu zamkniêcia go niedoschniêtego pod szpachlem i innymi warstwami. :spoko:

kosa
Wys³any: 2010-07-31, 17:29   
0
UP DOWN

spuszy³o tylko tam gdzie m³otek robi³ do³ki

40% odpad³o 60% zosta³o a wszystkie procesy takie same.

I mam 2 pytanka:

- jak± gradacj± mo¿na matowaæ pod szpachle

- czy reaktywny mo¿na stosowaæ, jako grunt na blachê. Wiadomo, ¿e w jednym miejscu s± pory po rdzy a obok czysta blacha a jak siê maluje to ca³y go³y kawa³ek. Bywa, ¿e granicê ze star± warstw± siê wyjedzie. Czy to szkodzi trwa³o¶ci naprawy lub jakie¶ hece mog± wyj¶æ??

crystal
Wys³any: 2010-07-31, 20:24   
0
UP DOWN

Wiêkszo¶æ wash primerów jest zawsze aktywna, w epoxydzie(jak i w ka¿dym innym materiale) zawsze masz jaki¶ rozpuszczalnik, nawet je¶li go nie dolewasz.
Je¶li chcesz zobaczyæ o co mi chodzi z tym gazowaniem to dolej sobie do reaktywnego rozpuszczalnik do epoxydu.
Na co mo¿esz k³a¶æ dany materia³ dowiesz siê z karty, w przypadku wash primerów s± to utwardzone lakiery, go³a blacha, szpachla.

obcy_69
Wys³any: 2010-07-31, 21:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Napromiennik w odleglsci 15 - 20 cm..??
To zdecydowanie za blisko...60-80 to sie zgodze.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-07-31, 21:45   
0
UP DOWN

crystal napisa³/a:
Wiêkszo¶æ wash primerów jest zawsze aktywna, w epoxydzie(jak i w ka¿dym innym materiale) zawsze masz jaki¶ rozpuszczalnik, nawet je¶li go nie dolewasz.
Je¶li chcesz zobaczyæ o co mi chodzi z tym gazowaniem to dolej sobie do reaktywnego rozpuszczalnik do epoxydu ....

To nie jest celny przyk³ad.

Podk³ad reaktywny jest bardzo specyficzny bo utwardzaczem dla niego jest 1 - 2 % kwas fosforowy. Gazowanie natomiast to po prostu przenikanie przez zamykaj±c± siê warstwê jakiej¶ pow³oki ... czê¶ci lotnych z pow³oki pod spodem. To mo¿e siê zdarzyæ w praktyce pomiêdzy ka¿d± kolejn± warstw± dowolnych materia³ów. Czasami mo¿e siê staæ nawet pomiêdzy jedn±, a drug± warstw± klaru jak ta pod spodem jest zbyt gruba, a zosta³a podgrzana w kabinie, lub suszark±. Wtedy po na³o¿eniu kolejnej warstwy, czê¶ci lotne mog± rozrywaæ j± ( t± na wierzchu ) bo bêd± parowaæ z g³êbokich warstw tej pierwszej grubej warstwy. Gdyby ona nie zosta³a podsuszona to obie razem formowa³y by po prostu jednolit± grub± warstwê klaru ... a tak zachowuj± siê fizycznie jak dwa ro¿ne materia³y.

Ka¿dy materia³ natryskowy gdy odparuj± z niego wszystkie czê¶ci lotne jest ju¿ politur± czyli ... tworzywem sztucznym.

crystal
Wys³any: 2010-08-01, 10:43   
0
UP DOWN

Rozumiem, po prostu gazowanie w nomenklaturze lakierniczej oznacza co innego ni¿ w chemicznej, a ja pos³u¿y³em siê t± drug±.
Chodzi³o mi o powstawanie fazy gazowej w wyniku reakcji chemicznej.

kosa
Wys³any: 2010-08-04, 06:10   
0
UP DOWN

Dziêki za odpowiedzi, pomoc.

Jeszcze jedno pytanko

Czy s± jakie¶ przeciw wskazania, aby zakoñczyæ szpachlowanie na UNI PLUS z novola?
Czy dobre wychowanie wymaga stosowania szpachli wykañczaj±cej przed podk³adem?

A mo¿e s± inne kryteria, ca³y czas na przyk³adzie tej reperaturki. Czy stosowanie warunkuje siê wygod± obróbki??

Cytat:
Napromiennik w odleglsci 15 - 20 cm..??
To zdecydowanie za blisko...60-80 to sie zgodze.

No to ¿eczzywi¶cie przesadzi³em z t± odleg³o¶ci±

Dziêki pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: