Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kosa
|
Wys³any: 2010-07-30, 09:50 WSTAJ¡CA SZPACHLA
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 9
|
Witam wszystkich
Potrzebuje diagnozy wstaj±cej szpachli pod promiennikiem.
Co mo¿e byæ przyczyn± takiego stanu rzeczy?
Z tego, co wypatrzy³em zbieraj±c j± szpachelk±, ¿e tam gdzie u¿ywa³em m³otka blacharskiego na farbie tam powsta³y pryszcze.
Jakie mog± byæ przyczyny takich efektów?
Kolejno¶æ prac by³a taka:
\reperaturka wspawana tigiem, (wiêc ¿adnych nieszczelno¶ci)
\piaskowanie
\reaktywny
\epoxydowy
\matowanie
\szpachla
I mam 2 pytanka:
- jak± gradacj± mo¿na matowaæ pod szpachle
- czy reaktywny mo¿na stosowaæ, jako grunt na blachê. Wiadomo, ¿e w jednym miejscu s± pory po rdzy a obok czysta blacha a jak siê maluje to ca³y go³y kawa³ek. Bywa, ¿e granicê ze star± warstw± siê wyjedzie. Czy to szkodzi trwa³o¶ci naprawy lub jakie¶ hece mog± wyj¶æ?? |
|
|
|
|
Electros
|
Wys³any: 2010-07-30, 11:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 32
|
Co do szpachli, z tego co zd±¿y³em siê tutaj nauczyæ nie k³adzie siê reaktywnego + epox. Je¶li ju¿ to sam reaktyw + podk³ad akrylowy. |
|
|
|
|
kosa
|
Wys³any: 2010-07-30, 15:17
|
0
|
|
|
|
A dlaczego nie mo¿na epoxydu na reaktywny k³a¶æ?? |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-30, 15:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Nie ma jednoznacznej opinii w tej sprawie.
Niektórzy ( technicy firm lakierniczych ) na to pozwalaj± ... inni wrêcz zalecaj± przy naprawach objêtych kilkuletni± gwarancj± ... a jeszcze inni twierdz± ¿e nie wolno tego robiæ ... ale odpowied¼ na pytanie "dlaczego nie mo¿na epoxydu na reaktywny k³a¶æ ? " jest tak trudna ¿e ... raczej nie spodziewaj siê jasnej i prostej deklaracji TAK, lub NIE.
W sieci na stronach internetowych producentów lakierów jest wiêcej dowodów na TAK ... ale ju¿ informacje przekazywane na szkoleniach s± czê¶ciej na NIE. ... i wygl±da te¿ na to, ¿e praktyka wielu lakierników uwidacznia jakie¶ wady takiego po³±czenia. Jakie konkretnie ... to tego ju¿ nikt nie wie |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-30, 15:54
|
0
|
|
|
|
W sprawie kolejno¶ci czynno¶ci to tylko taka uwaga ... nie musisz matowaæ epoksydu jak k³adziesz na niego poliester. Te substancje wi±¿± siê tak¿e chemicznie wiêc matowanie mo¿esz pomin±æ.
Co do wstawania materia³ów pod promiennikiem.
Pamiêtaj, ¿e fale IR przenikaj± przez warstwy i odbijaj± siê od metalu susz±c najpierw warstwy pod spodem. Odwrotnie jak suszenie grzejnikiem, czy w kabinie lakierniczej. Zak³adaj±c, ¿e dobrze wszystko wyczy¶ci³e¶ i nic siê ju¿ nie odrywa, a na to po³o¿y³e¶ podk³ad z utwardzaczem kwasowym potem epoksyd i na to szpachlówkê ... to wygl±da na to, ¿e pod poliestrem zosta³o trochê substancji lotnych, które jak zaczê³y parowaæ po podgrzaniu i nie mog³y przej¶æ przez suchy poliester to zrobi³y ci b±belek. ... ale to tylko koncepcja bo przyczyn takiego stanu rzeczy mo¿e byæ jeszcze kilka. Tak wydaje siê najbardziej pasuj±ca do twojego opisu. |
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-30, 18:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Wg mnie to przez gazowanie rozpuszczalnika epoxydu w po³±czeniu z czym¶ zawartym w wash primerze. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-31, 06:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
A jak z odlegloscia napromiennika od elementu ?? |
|
|
|
|
kosa
|
Wys³any: 2010-07-31, 08:12
|
0
|
|
|
|
crystal
rozerwanie warstw nast±pi³o na poziomie reaktywnego jego czê¶æ zosta³a na balsze czê¶æ odklei³a siê z epoxygowym.
"Gazowanie" przechodzenie zwi±zków lotnych z epoxydu do reaktywnego czy raczej w drug± stronê. (mówisz o rozpuszczalniku przy epoxydzie nie u¿ywa³em rozp.)
obcy_69
z odleg³o¶ci oko³o 15 20 cm 5-7 minut. |
|
|
|
|
|
kosa
|
Wys³any: 2010-07-31, 08:20
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER
Ja równie¿ to zauwa¿y³em, najwiêkszy farmer w okolicy twierdzi ¿e jak siê ju¿ tak zrobi to ju¿ nie ma co siê martwiæ ¿e klient wróci z pryszczem na wiosnê. Za to go¶cie z Debera po tym jak zada³em im pytanie apropo takiego po³±czenia twierdz± ¿e tak nie mo¿na. T³umaczyli to tym ¿e epoxyd jest ca³kiem inny chemicznie od reaktywnego oki ale akrylowy podejrzewam te¿ niema zbli¿onego sk³adu. |
|
|
|
|
kosa
|
Wys³any: 2010-07-31, 08:40
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER
Dziêki z radê upro¶ci mi to pracê
Co do kolejno¶ci wypada³o by przelecieæ promiennikiem po podk³adach przed szpachl± i sprawa nie uwolnionych zwi±zków lotnych powinna byæ z g³owy.
po wnikliwym obejrzeniu szpachli która odpad³a i miejsc po niej w miejscach gdzie by³y ¶lady czubka m³otka i by³ on u¿ywany na reaktywnym. miejscia te by³y nie oczyszczone, moja wina moja wina ..... i jest przyczyna. Skruszona czy pêkniêta pow³oka tka czy inne nie usuniêta zatrzyma³a powietrze epoxyd to pokry³ IR zwiêkszy³a objêto¶æ powietrza i bum. Jak te b³êdy bol± ale na szczê¶cie siê ich nie zapomina.
jakie jeszcze mog± byæ przyczyna takich b±bli przy IR oprócz mojego b³êdu i niedosuszonych warstw podk³adu? Bo czy jest to wada po³±czenia epoxydu z reaktywnym jest nieokre¶lone |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-07-31, 09:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
nie wiem jak to dokladnie wyglada ale moze szpachla po prostu nie dosch³a odpowiednio.Czesto robi sie bledy dajac za duzo lub za ma³o utwardzacza i szpachla schnie dniami albo wcale...Co do reaktywnego...nie wydaje mi sie zeby nie do konca wyczyszczone miejsca mialy wplyw na podnoszenie szpachli...Reaktywny z tego co wiem to kladzie sie tez na takie miejsca gdzie pozostaje jeszcze troche rdzy lub jest jej nawet wiecej...takie ma zastosowanie Dlatego zawsze lepiej na rdze dac reaktywny niz jakies Brunoxy czy inne Cortaniny...no ale to tylko moja opinia. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-07-31, 10:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Promiennik za blisko, temperatura blachy odparzy³a szpachel.
Nawet je¶li by³ tam dany podk³ad , to w zale¿no¶ci od jego rodzaju i jako¶ci, to jego przyczepno¶c do blachy jest ró¿na.
Na blache epoksyd i jesli grzejesz promiennikiem to zacznij od wygrzewania epokstdu aby unikn±c b³êdu zamkniêcia go niedoschniêtego pod szpachlem i innymi warstwami. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
kosa
|
Wys³any: 2010-07-31, 17:29
|
0
|
|
|
|
spuszy³o tylko tam gdzie m³otek robi³ do³ki
40% odpad³o 60% zosta³o a wszystkie procesy takie same.
I mam 2 pytanka:
- jak± gradacj± mo¿na matowaæ pod szpachle
- czy reaktywny mo¿na stosowaæ, jako grunt na blachê. Wiadomo, ¿e w jednym miejscu s± pory po rdzy a obok czysta blacha a jak siê maluje to ca³y go³y kawa³ek. Bywa, ¿e granicê ze star± warstw± siê wyjedzie. Czy to szkodzi trwa³o¶ci naprawy lub jakie¶ hece mog± wyj¶æ?? |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-31, 20:24
|
0
|
|
|
|
Wiêkszo¶æ wash primerów jest zawsze aktywna, w epoxydzie(jak i w ka¿dym innym materiale) zawsze masz jaki¶ rozpuszczalnik, nawet je¶li go nie dolewasz.
Je¶li chcesz zobaczyæ o co mi chodzi z tym gazowaniem to dolej sobie do reaktywnego rozpuszczalnik do epoxydu.
Na co mo¿esz k³a¶æ dany materia³ dowiesz siê z karty, w przypadku wash primerów s± to utwardzone lakiery, go³a blacha, szpachla. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-31, 21:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Napromiennik w odleglsci 15 - 20 cm..??
To zdecydowanie za blisko...60-80 to sie zgodze. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-07-31, 21:45
|
0
|
|
|
|
crystal napisa³/a: | Wiêkszo¶æ wash primerów jest zawsze aktywna, w epoxydzie(jak i w ka¿dym innym materiale) zawsze masz jaki¶ rozpuszczalnik, nawet je¶li go nie dolewasz.
Je¶li chcesz zobaczyæ o co mi chodzi z tym gazowaniem to dolej sobie do reaktywnego rozpuszczalnik do epoxydu .... |
To nie jest celny przyk³ad.
Podk³ad reaktywny jest bardzo specyficzny bo utwardzaczem dla niego jest 1 - 2 % kwas fosforowy. Gazowanie natomiast to po prostu przenikanie przez zamykaj±c± siê warstwê jakiej¶ pow³oki ... czê¶ci lotnych z pow³oki pod spodem. To mo¿e siê zdarzyæ w praktyce pomiêdzy ka¿d± kolejn± warstw± dowolnych materia³ów. Czasami mo¿e siê staæ nawet pomiêdzy jedn±, a drug± warstw± klaru jak ta pod spodem jest zbyt gruba, a zosta³a podgrzana w kabinie, lub suszark±. Wtedy po na³o¿eniu kolejnej warstwy, czê¶ci lotne mog± rozrywaæ j± ( t± na wierzchu ) bo bêd± parowaæ z g³êbokich warstw tej pierwszej grubej warstwy. Gdyby ona nie zosta³a podsuszona to obie razem formowa³y by po prostu jednolit± grub± warstwê klaru ... a tak zachowuj± siê fizycznie jak dwa ro¿ne materia³y.
Ka¿dy materia³ natryskowy gdy odparuj± z niego wszystkie czê¶ci lotne jest ju¿ politur± czyli ... tworzywem sztucznym. |
|
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-08-01, 10:43
|
0
|
|
|
|
Rozumiem, po prostu gazowanie w nomenklaturze lakierniczej oznacza co innego ni¿ w chemicznej, a ja pos³u¿y³em siê t± drug±.
Chodzi³o mi o powstawanie fazy gazowej w wyniku reakcji chemicznej. |
|
|
|
|
kosa
|
Wys³any: 2010-08-04, 06:10
|
0
|
|
|
|
Dziêki za odpowiedzi, pomoc.
Jeszcze jedno pytanko
Czy s± jakie¶ przeciw wskazania, aby zakoñczyæ szpachlowanie na UNI PLUS z novola?
Czy dobre wychowanie wymaga stosowania szpachli wykañczaj±cej przed podk³adem?
A mo¿e s± inne kryteria, ca³y czas na przyk³adzie tej reperaturki. Czy stosowanie warunkuje siê wygod± obróbki??
Cytat: | Napromiennik w odleglsci 15 - 20 cm..??
To zdecydowanie za blisko...60-80 to sie zgodze. |
No to ¿eczzywi¶cie przesadzi³em z t± odleg³o¶ci±
Dziêki pozdrawiam |
|
|
|