Szukaj FAQ Album



Autor Wiadomość
swdkca
Wysłany: 2009-03-29, 11:54   areograf poczatek
0
UP DOWN

Posty: 14
Cześć,

Kupiłem niedawno zestaw airbrush i mam kilka pytań/ instrukcja jest po niemiecku i
nic nie rozumiem.

Jak prawidłowo eksploatować kompresor jak długo może sprężać ?, / dość mocno się grzeje,
czy trzeba używać jakiegoś smaru czy coś takiego?.

w załączniuku zdjęcie.
Ma ktoś instrukcję z czegoś podobnego bo nie chce niczego zniszczyć a jestem jasnozielony.

Pozdrawiam
Tomek

air.jpg
Plik ściągnięto 115 raz(y) 60,77 KB

 

dawid
Wysłany: 2009-03-29, 21:05   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
proponoje poczytac forum poogladac na tubie i malowac malowac malowac:)
_________________
hmmm
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-30, 07:49   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Takie kompresorki działają powiedzmy 20min i potem 20min przerwy...( powinien mieć wyłącznik przeciążeniowy... ) i jest bezobsługowy, czyli zero wymieniania płynów itp. Napewno nic nie zniszczysz, jeżeli będziesz się delikatnie obchodził z aerografem i nie maltretował kompresorka wielogodzinną nieustanną pracą. Powodzenia...
_________________
>>> Airbrush'Lab <<<
 

swdkca
Wysłany: 2009-03-30, 09:08   
0
UP DOWN

Posty: 14
dzieki ;) teraz bede malowal a w wolnych chwilach czytal forum.

Jeszcze pytanie o pokrętło ile macie ustawione % całej skali albo jaka wartosc po której kompresor się wyłącza? Jest coś zalecane itp?
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-30, 11:06   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Ten kompresor działa bezustannie podczas malowania... gdy przestajesz malować nabija ciśnienie na wężu do swojej wartości max (np. 4atm) i staje, tej wartości max się nie zmienia. na reduktorze ustawiasz ciśnienie podawane przez kompresorek , w zależności od konsystencji farby do 2atm powinno styknąć...

I proponuję raczej czytać forum (z użyciem opcji "szukaj") ,
a w wolnych chwilach malować.... ;) powodzenia
 

dawid
Wysłany: 2009-03-30, 18:04   
0
UP DOWN


Pomógł: 6 razy
Posty: 577
hmmm maloj i ucz sie na bledach a forum urzywaj w krytycznych mometach:)
_________________
hmmm
 

Asellus5
Wysłany: 2009-04-02, 00:16   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 290
Mam identyczny kompresorek i nawet aero tez byl taki sam w zesawie ktory droga ewolucjii wyladowal juz gdzies w piwnicy:) to bezolejowe malenstwo grzeje sie niemilosiernie,po dluzszym czasie zacvzyna sie skraplac woda w wezu i dostaje sie do aerografu,separator nawet nie pomaga gdyz gorace jeszcze powietrze oczladza sie juz za nim! po ok pol godz malowania jest tak goracy ze mozna sie poparzyc,ale nie narzekalem na niego! dawal rade pracowal ok 3-4 godz! jak lubisz majsterkowac to radze wstawic zbiornik wyrownujacy do niego!-przedluzy to jego zywotnosc i da mu nieco czasu na ochloniecie!
Wytrwalosci w malowaniu i duuuuzo duuuzo cierpliwosci:)
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-03, 18:25   
0
UP DOWN

Posty: 14
hej, lubie majsterkować ale nie mam zielonego pojecia o co chodzi ze zbiornikiem wyrównujacym jakbys mogł napisz albo zapodaj linka gdzie coś o tym pisze jak to zrobic, pozniej poszukam teraz akurat ćwicze z aero.

"dawal rade pracowal ok 3-4 godz!"
długo tak pracował? czy to z tym zbiornikiem tyle pracował ,?

Właśnie jak to jest - jak mam odczekać zanim ochłonie musze przeczyscic czy nie trzeba?
czekam tak ok 30 min bo na serio sie niemiłosiernie grzeje.

Pozdrawiam
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-06, 08:08   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
|Ostatnio pojawiłsię temat własnoręcznie tworzonych kompresorków, tam są fotki, na których jest wszystko pokazane jak na dłoni.... zresztą za pomocą google napewno znajdziesz schematy takiej "konstrukcji"... :tak:

Ze zbiornikiem nie będzie pracował bezustannie, tylko nabijał go co jakiś czas powietrzem...
Dzięki czemu nie musisz przerywaćmalowania...

Nic się nie czyści, no chyba że chodzi o wypróżnienie separatora, to oczywiście czemu nie...
30 min. powinno mu wystarczyć na ochłonięcie...
Powodzenia
_________________
>>> Airbrush'Lab <<<
 

Asellus5
Wysłany: 2009-04-11, 21:31   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 290
Ja swojego kompresorka nie oszczedzalem,to prawda,grzeje sie niemilosiernie,poparzyc sie mozna!! ja jako zbiornika wyrownujacego uzywalem plastikowej butelki po napoju wkreconej w miejsce plastikowego zbiorniczka na skropliny pod separatoprem! to byl dla mnie najprostrzy sposob!!
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-15, 18:09   
0
UP DOWN

Posty: 14
LoboLoco nie znalazłem tego tematu jest jeden ale brak zdjec , chyba ze mam coś nie tak i się nie wyświetlają.

Znalazłem coś takiego na elektrodzie
http://www.elektroda.pl/r...c1008509-0.html

ale znowu mam taki problem że nie mam gaśnicy , a z plastikiem nie chce ryzykowac.

Asellus5 jaka to była butelka, po jakim napoju i jaka pojemnośc ?

dzieki za odp, pozdrawiam.
 

alarec
Wysłany: 2009-04-16, 01:51   
0
UP DOWN

Posty: 5
zerknij tutaj:
http://www.marecki.user.icpnet.pl/kompres.htm
wszystko jest ładnie wytłumaczone.

Osobiście nie używałbym butelki, chociażod oryginalnej coca coli wytrzymuje chyba 3 bary, ale nie jestem pewien. Gdy przy takim ciśnieniu rozerwie butelkę to nie chciał był być obok tego kompresora.
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-04-16, 07:50   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
swdkca, chodziło mi o ten temat: http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2023
gaśnice nie są takie drogie jeśli porównasz z ceną EURO-TECa. więc albo płacisz te 900pln za markowy kompresorek, albo kombinujesz.... niestety aerografika nie jest tanim zajęciem... tak na marginesie to bym nie próbował nawet z butelkami plastikowymi, lepienie plasteliną węzyków do butelek po napojach kojaży mi się z zajęciami praktyczno - technicznymi :D , jak oszczędzać to też z głową i odrobiną profesjonalizmu...
_________________
>>> Airbrush'Lab <<<
 

acidhouse
Wysłany: 2009-04-16, 13:57   
0
UP DOWN
Kustom Kulture


Pomógł: 10 razy
Posty: 267
Adam Słodowy "Zrób to sam" - jak zrobić aerograf ze starego długopisu, igły od strzykawki, wężyka i pompki akwariowej heheh - kto szuka nie błądzi - pozdrawiam
_________________
Training all life
 
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-16, 15:48   
0
UP DOWN

Posty: 14
Dzieki widziałem to LoboLoco tylko nie wyswietlały mi się zdjecia ale już ok.
Napewno coś takiego zmajstruje tylka jak bede miał troche wiecej czasu bo jeszcze walcze z czymś innym (cnc do tego swoją drogą też by się przydało coś dmuchającego powietrzem) , jak sie uda to pokaże swoja bombe.

acidhouse niestety nie znalazłem choc plujkę już mam "kto szuka nie błądzi" a kto pyta i szuka znajduje o wiele szybciej.

Pozdrawiam
 

acidhouse
Wysłany: 2009-04-17, 15:53   
0
UP DOWN
Kustom Kulture


Pomógł: 10 razy
Posty: 267
przysłowie faktycznie brzmi - "kto pyta - nie błądzi" damn beti :sciana:
_________________
Training all life
 
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-17, 19:32   
0
UP DOWN

Posty: 14
tu najważniejsze są areografy , przysłowia olać ;)
 

No-limit
Wysłany: 2009-04-17, 20:00   
0
UP DOWN


Pomógł: 34 razy
Posty: 1174
acidhouse napisał/a:
przysłowie faktycznie brzmi - "kto pyta - nie błądzi" damn beti :sciana:

Kto nie pyta...,błądzi? :help: :D ^^
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-17, 22:46   
0
UP DOWN

Posty: 14
zna droge ;) bo szukał i znajdował
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-17, 23:23   
0
UP DOWN

Posty: 14
tak wracając do tematu z uwagi na to że malujac akrylami czasami i poniekąd chcąc wykorzystywać aerograf do urozmaicania prac próbowałem roźcięczać w wodzie destylowanej farby akrylowe chromacryl i doszedłem do wniosku szybko że sie nie nadają wogóle , trzeba bardzo mocno rozpuscic :/ te w najmniejszych tubkach bo w wiekszych to takie geste ze wogóle nie ma mowy... bede musiał coś kupić , a skoro akryle i to chromacryle sie nie nadaja przynajmniej z moim sprzetem to pewnie wiekszosc sie nie nadaje. Czy ktoś wypróbował coś takiego ale z sukcesem? A i przypomniało mi się mam farby do ciała :) kupione z zestawem ... nie wiek ktoś czy to można zabezpieczyć tak żeby sie nie rozmazało np werniksem w spreju lub coś podobnego? Sorry ze tak chaotycznie pisze ale pozno...
 

acidhouse
Wysłany: 2009-04-18, 09:53   
0
UP DOWN
Kustom Kulture


Pomógł: 10 razy
Posty: 267
późno to rozmowa nad ranem - wyobraź sobie kuleczki - np. żółte kuleczki, które zbierają się w grupy kuleczek - duże grupy kuleczek, a pomiędzy kuleczkami jest rodzaj roztworu koloidowego - ni to żel, ni to woda, trzyma te kuleczki razem - to farba w pigmencie, w kubeczku - tam w środku okleja igłę, która lekko wystaje poza dziurkę dyszy, dysza jest bardzo malutka i tylko niektóre grupy kuleczek, które są w klubie "RZADZIEJ" przeciskają się pomiędzy igłą i krawędzią dziurki dyszy za pomocą wiatru tylnego ^^ niektóre grupy z klubu "GRUDA" są bardzo duże i nie chcą opuszczać iglicy, ani kubeczka, strajkują, że nigdzie nie idą :boks: i tu zaczyna się problem - pozostaje nic więcej jak wyczyścić sprzęt i zamówić farby do tej wielkości dyszy i igły, oczywiście można zwiększyć ciśnienie, np. do 3 atmosfer ale czy to pozwoli nam na uzyskanie precyzji w detalach - na pewno nie - chyba że malujemy samolot, no to można sobie pozwlić na kreskę rzędu hmm centymetra, od razu powiększmy kubek i nalejmy tam 0,5 litra płynu - trzymamy właśnie w ręce pistolet lakierniczy i jest już wszystko w pożądku
- WNIOSEK -
:idea:
nie wszystko co można nazwać farbą nadaje się do aerografu
- end of message -
_________________
Training all life
 
 

swdkca
Wysłany: 2009-04-18, 13:48   
0
UP DOWN

Posty: 14
Jak pracujesz cały dzien umysłowo i fizycznie to póżno to własnie okolice 24...
Sprytnie mi to wyjaśniełeś nie wiedziałem... Myslałem że to własnie ten silny południowy wiatr zatyka ;) Ale musiałem spróbować na tym wlasnie to po trochu polega.
 

No-limit
Wysłany: 2009-04-18, 18:01   
0
UP DOWN


Pomógł: 34 razy
Posty: 1174
acidhouse napisał/a:
[center]późno to rozmowa nad ranem - wyobraź sobie kuleczki - np. żółte kuleczki, które zbierają się w grupy kuleczek - duże grupy kuleczek, a pomiędzy kuleczkami jest rodzaj roztworu koloidowego - ni to żel, ni to woda, trzyma te kuleczki razem - to farba w pigmencie, w kubeczku - tam w środku okleja igłę, która lekko wystaje poza dziurkę dyszy, dysza jest bardzo malutka i tylko niektóre grupy kuleczek, które są w klubie "RZADZIEJ" przeciskają się pomiędzy igłą i krawędzią dziurki dyszy za pomocą wiatru tylnego ^^ niektóre grupy z klubu "GRUDA" są bardzo duże i nie chcą opuszczać iglicy, ani kubeczka, strajkują, że nigdzie nie idą :boks: i tu zaczyna się problem - pozostaje nic więcej jak wyczyścić sprzęt i zamówić farby do tej wielkości dyszy i igły, oczywiście można zwiększyć ciśnienie, np. do 3 atmosfer ale czy to pozwoli nam na uzyskanie precyzji w detalach - na pewno nie - chyba że malujemy samolot, no to można sobie pozwlić na kreskę rzędu hmm centymetra, od razu powiększmy kubek i nalejmy tam 0,5 litra płynu - trzymamy właśnie w ręce pistolet lakierniczy i jest już wszystko w pożądku
- WNIOSEK -
:idea:
nie wszystko co można nazwać farbą nadaje się do aerografu
- end of message -[/center]
Przepraszam za skojarzeanie.Super opis "sraczki".aTak naprawdę co do wielkości "ziarna" pigmentów i medium ,w którym jest "rozpuszczone" to co napisałeś to jest wykład w "pigułce" :tak:
 

Neonis 
Wysłany: 2009-09-20, 13:58   
0
UP DOWN
aerografit.pl


Posty: 185
Skąd: Oświęcim
Witam,
Mam do was pytanie w sprawie mojego aerografu. Otóż jest to ten model:


http://www.narzedziowy.com.pl/product_info.php?products_id=21584&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-09&utm_content=21584

Co o nim sądzicie?
_________________
Malowanie aerografem na kaskach motocyklach samochodach i ścianach - Aerografit Studio
 

hlecter
Wysłany: 2009-09-20, 14:50   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 213
to jest ew6000b 0,2 , ja mam ew6000r 0,3 do tego dokupilem dysze 0,2 (nie widac jakiejś wielkiej róznicy) jak na chinczyka w moim skromnym zdaniu udana konstrukcja , ładuje w to baze z nitro i uszczelek mi jeszcze nie zniszczyło , fajny sprzecik , szybko rozbieralny , dobry dostęp do igły na start udany zakup , choc zbiorniczek mógłby byc na górze
 

Neonis 
Wysłany: 2009-09-20, 15:35   
0
UP DOWN
aerografit.pl


Posty: 185
Skąd: Oświęcim
Dlaczego myślisz, że zbiornik na górze (grawitacyjny) jest lepszy?
_________________
Malowanie aerografem na kaskach motocyklach samochodach i ścianach - Aerografit Studio
 

hlecter
Wysłany: 2009-09-20, 15:55   
0
UP DOWN

Pomógł: 2 razy
Posty: 213
z grawitacyjnego wykorzystasz cała fabe jaką tylko masz , a w podczepionym u dołu zawsze cos zostaje
 

LoboLoco 
Wysłany: 2009-09-23, 09:22   
0
UP DOWN



Pomógł: 13 razy
Posty: 660
Skąd: Silesia
Pozatym w zasilaniu grawitacyjnym możesz malować na mniejszym ciśnieniu, więc uzyskasz lepszy detal.
_________________
>>> Airbrush'Lab <<<
 

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Skocz do: 

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group