Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2009-06-05, 13:09 Lakierowanie samochodu.
|
0
|
|
|

|
ZbiĂłr linkĂłw o lakierowaniu samochodĂłw.
Forum rozrasta siĂŞ i pomimo ostatnich zmian wprowadzajÂących dziaÂły tematyczne, chcielibyÂśmy jeszcze bardziej uÂłatwiĂŚ nowym uÂżytkownikom wyszukiwanie najbardziej cennych informacji. Proponujemy zatem aby tematy, ktĂłre dobrze opisujÂą dany problem umieszczaĂŚ tutaj w formie linkĂłw z krĂłtkim opisem lub podlinkowanych opisĂłw np:
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=936#8191 - Cieniowanie elementu
Cieniowanie elementu 2
Wiadomo, ¿e to nie wyczerpuje tematu bo problem cieniowania pojawia siê pewnie w 30% tematów ale pozwala od czegoœ zacz¹Ì. Takich problemów jak ten s¹ dziesi¹tki i warto aby powoli zbieraÌ to w jednym miejscu.
Pozdrawiam. Cruel. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2009-06-08, 23:57
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
damiano341
|
Wysłany: 2011-09-18, 13:35
|
0
|
|
|
|
a jest gdzieÂś temat lakierowania od podstaw co i jak od a do z?;/ |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-20, 19:05
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
wieslawt.1000
|
Wysłany: 2012-03-12, 10:56 Numer lakieru
|
0
|
|
|
wieslawt.1000
|
Witajcie,
gdzie znaleŸÌ nr u¿ytego lakieru do karoserii w VW polo 1998? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-03-12, 13:53
|
0
|
|
|

|
W bagaÂżniku masz naklejonÂą kartkĂŞ na ktĂłrej masz rĂłwnieÂż podany numer lakieru jaki byÂł jak to auto opuÂściÂło fabrykĂŞ VW. Obecnie moÂżesz mieĂŚ juÂż inny lakier niÂż ten "pierwszy fabryczny" JeÂśli auto byÂło juÂż np. "przelakierowywane"
A tak na marginesie to wybraÂłeÂś kolego zÂły temat do zadania tego pytania
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
wieslawt.1000
|
Wysłany: 2012-03-12, 14:09
|
0
|
|
|
wieslawt.1000
|
ups, to uciekam juz szukac typu lakieru i dzieki wielkie |
|
|
|
 |
maliniak
|
Wysłany: 2012-05-29, 21:40
|
0
|
|
|
|
witam koledzy mam pytanie jak cenicie malowanie ciĂŞÂżarĂłwek kabiny ciagnikĂłw siodÂłowych bo nigdy tego nie robiÂłem a trafia siĂŞ pare sztuk i ne wiem jak to wyceniĂŚ |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-09-28, 18:37
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich. Pytanie odnoœnie podk³adu. Mam zamiar w ca³oœci lakierowaÌ samochód. Jestem na etapie matowania nadwozia. Pytanie dotyczy starej pow³oki. Obecna warstwa wierzchnia to autorenolak. Czy w takim przypadku wystarczy j¹ zmatowiÌ i mo¿na j¹ pokryÌ podk³adem akrylowym dwusk³adnikowym 5:1, czy trzeba ca³kiem usun¹Ì? Nurtuje mnie pytanie czy akryl nie "pok³óci" siê ze star¹ pow³ok¹ i mi tego nie odsadzi? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2018-09-28, 18:45
|
+1
|
|
|
|
przematuj, po³ó¿ Barcoat (na trudne pod³o¿a) i dajesz normalnie podk³ad akrylowy na to |
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-09-30, 16:31
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki kalbi . Jeszcze jedno pytanie. PodkÂładowanie planujĂŞ gdzieÂś w Âśrodku tego tygodnia a na samochodzie sÂą zaprawki wykonane szpachlĂłwkÂą. SamochĂłd stoi w zamkniĂŞtym garaÂżu i przykryty jest foliÂą dekarskÂą. Czy takie zabezpieczenie wystarczy, czy tÂą szpachlĂłwkĂŞ jednak przymalowaĂŚ jakimÂś sprayem. Pytam bo niektĂłrzy twierdzÂą, Âże zostawienie nawet w zamkniĂŞtym garaÂżu na jednÂą noc grozi wchÂłoniĂŞciem przez szpachlĂŞ wilgoci z powietrza a inni twierdzÂą, Âże nie ma siĂŞ czym przejmowaĂŚ. Jak to w koĂącu jest? |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2018-10-01, 09:19
|
0
|
|
|
|
Nie rĂłb nic a zwÂłaszcza nie izoluj sprayem bo narobisz sobie kÂłopotu z waÂżeniem siĂŞ. |
|
|
|
 |
pattt
|
Wysłany: 2018-10-02, 10:55
|
0
|
|
|
|
stacja uzdatniania powietrza- lakierowanie bez oczkowania !!! |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-10-05, 18:46
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ ponownie. Czym w zasadzie ró¿ni siê rozpuszczalnik akrylowy od nitro i czy mo¿na je stosowaÌ zamiennie do podk³adu akrylowego 5:1? Sprzedawca w sklepie lakierniczym powiedzia³, ¿eby podk³ad rozciêczyÌ ewentualnie nitrem ale jednak teraz mam w¹tpliwoœci. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2018-10-05, 19:32
|
0
|
|
|
|
RafsoN napisał/a: | CzeœÌ ponownie. Czym w zasadzie ró¿ni siĂŞ rozpuszczalnik akrylowy od nitro i czy moÂżna je stosowaĂŚ zamiennie do podkÂładu akrylowego 5:1? Sprzedawca w sklepie lakierniczym powiedziaÂł, Âżeby podkÂład rozciĂŞczyĂŚ ewentualnie nitrem ale jednak teraz mam wÂątpliwoÂści. |
rozcieĂącza siĂŞ jedynie rozcieĂączalnikiem dedykowanym - nitro nadaje siĂŞ jedynie do mycia sprzĂŞtu |
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2018-10-05, 22:46
|
0
|
|
|

|
RafsoN napisał/a: | Czym w zasadzie ró¿ni siĂŞ rozpuszczalnik akrylowy od nitro |
WeÂż sobie porĂłwnaj skÂład chemiczny jednego i drugiego to bĂŞdziesz wiedziaÂł
w czym jest ta ró¿nica ...
RafsoN napisał/a: | Sprzedawca w sklepie lakierniczym powiedziaÂł, Âżeby podkÂład rozciĂŞczyĂŚ ewentualnie nitrem |
Sprzedawca tym siê ró¿ni od lakiernika ¿e on tylko sprzedaje a lakiernik "nadstawia w³asn¹ du..pe" jak coœ nie wyjdzie podczas lakierowania albo wyst¹pi wada lakiernicza po czasie ... |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-10-29, 21:06
|
0
|
|
|
|
Szukam w miarĂŞ dobrego lecz niezbyt drogiego czerwonego lakieru akrylowego. UpatrzyÂłem takie marki jak T4W i Fresh (zielone logo). Oba kosztujÂą okoÂło piĂŞciu dych/1L. Warto zainwestowaĂŚ w ktĂłryÂś z nich czy szukaĂŚ czegoÂś innego? Co ewentualnie polecacie? |
|
|
|
 |
MagikInvest
|
Wysłany: 2018-10-30, 19:53
|
0
|
|
|
|
uÂżywaÂłem T4W , biaÂły,czarny , niebieski z palety ral , ogĂłlnie ok , wydajna , zÂłego sÂłowa nie mogĂŞ powiedzieĂŚ , chociaÂż biaÂły straciÂł trochĂŞ poÂłysk po myciu plandeki mocnym dimerem , ale w temacie ciĂŞÂżarowych wracam juÂż ktĂłryÂś raz z kolei do tej marki |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-11-17, 14:13
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie odnoœnie podk³adu epoksydowego. Wymieni³em progi i pomalowa³em je pok³adem epoksydowym. Po 16 godzinach w pewnym miejscu zastosowa³em w³ókno szklane z ¿ywic¹. Przez poœpiech nie zauwa¿y³em, ¿e podk³ad nie jest do koùca zaschniêty. Podk³ad 4:1. Jest szansa ¿e pod w³óknem w gara¿u bez ogrzewania jeszcze siê utwardzi czy zdzieraÌ to i dosuszyÌ? |
|
|
|
 |
kzychu
|
Wysłany: 2018-11-17, 18:13
|
0
|
|
|
|
Epoksyd ¿eby spe³ni³ swoje zadanie ma schn¹Ì w ciep³ym i suchym pomieszczeniu, ale jak tam idzie ¿ywica z w³óknem na dziury to wed³ug mnie nie istotne przy takim druciarstwie. |
|
|
|
 |
RafsoN
|
Wysłany: 2018-11-17, 20:49
|
0
|
|
|
|
Kzychu Tu siê mylisz. Nie ³ata³em dziur bo próg jest nowy. W³ókna u¿y³em do zniwelowania pewnej nierównoœci w ma³o wymagaj¹cym miejscu . Niemniej zadam inne pytanie. Temperatury jakie s¹, ka¿dy wie. Wiêc jaka jest w praktyce minimalna temperatura ¿eby reszta progu zdo³a³a wyschn¹Ì? Teraz i tak nic nie bêdê przy nim robi³ przez trzy dni ale gara¿ jest ma³y to spróbujê dogrzaÌ go piecykiem gazowym. PóŸniej i tak na to pójdzie baranek Forch. |
|
|
|